2016-05-22 3995 瀏覽
佐敦一帶似乎特別多韓燒、日燒、放題的樓上選擇,這次就看中了這家二人同行,一人半價的放題店,不為他的,只為當時我們時間尚早,趕好應該能在7:30前結帳,可享優惠,所以就來這裡。在莊士倫敦廣場下面乘升降機上來,晚飯時間會很多人排隊,而且升降機亦有分流,不要乘錯其他樓層的喔!店內開揚,落地玻璃可見尖沙咀風景,亦可看到當時時間尚早,入座時大概是6時,天都還未黑,店內特別光亮,環境企理。枱與枱之間亦不會太過逼,有些放題就是每枱都親密得像同桌吃飯的朋友一樣,全沒空間感,而這裡就沒有這個問題。坐下後,點菜紙就已在桌上。而外面就有自助沙律吧、雪糕櫃、各式飲品、清酒及熱茶。汽水及樽裝飲料都有,頗多選擇。熱茶內有茶葉未隔走,味道偏濃。清酒非常烈,有點刺喉的感覺,味道對於我這個不常喝酒的人來說,難以接受。沙律吧有多款蔬菜及沙律,除此之外,亦有螺肉、八爪魚及中華沙律冷麵,不過似乎大家都只夾去面頭的餸,底下的冷麵則無人問津。八爪魚原隻彈牙,醬汁香甜,而中華沙律則爽口新鮮,螺肉的調味都不錯,不會太辣,醬汁稠度剛好,不會像某些似唾液的口感,螺肉新鮮微軟而爽身,大大顆的很滿足。沙律除了有自助的,還可以在餐紙上點,例如
坐下後,點菜紙就已在桌上。
雀巢雪糕
而外面就有自助沙律吧、雪糕櫃、各式飲品、清酒及熱茶。
自助飲品
汽水及樽裝飲料都有,頗多選擇。
清酒熱茶
熱茶內有茶葉未隔走,味道偏濃。
清酒
螺肉、八爪魚、中華沙律冷麵
雜錦魚生沙律
沙律除了有自助的,還可以在餐紙上點,例如這份雜錦魚生沙律。
底下有芝麻醬拌生菜,上面有吞拿魚及三文魚,三文魚肥美,但冰凍的吞拿魚口感較粉。而身後的黑蟹籽沙律,用上黑色及橙色的兩種蟹籽,比較特別,但黑蟹籽的鮮味比橙色的淡些,口感亦會較實,底下的青瓜絲爽口並粗幼適中,沙律醬份量剛好。
刺身選擇太少,而且都不吸引,所以就沒有點了。反面點了不少壽司壽司飯不大也不小,就是一般會吃到的壽司大小再要細小一點,所以放題來說都不會刻意把你塞飽。這裡有鰻魚、黑松露油甘魚、黑松露帶子、黑蟹籽及普通蟹籽的花之戀、辣味三文魚卷、火灸左口魚及牛油果軟殼蟹卷。
壽司
黑松露的份量足,不會蓋過油甘魚或帶子的原味,但亦能實在地吃到它的存在,最後更會留香在口腔,再後來又會被壽司飯的醋味沖淡。
而卷物的飯身就有點鬆散,筷子一夾起就差點要散開,不過軟殼蟹仍脆,但牛油果卻太生,只感較硬且青味強,而辣味三文魚的辣味只來自面頭的沙律醬,不夠突出。
鰻魚壽司
鰻魚壽司賣相對辦,醬汁塗滿表面有光澤,但比較薄身,顯得飯的比例較高。鰻魚味微微帶甜,味道不算濃,但亦足以調味,但對魚不太感興趣的友人,就覺得鰻魚略帶腥味,而我卻覺得可以接受的。
黑蟹籽蟹柳壽司
另一件黑蟹籽蟹柳壽司,蟹柳較乾身。
卡樂b脆脆炸蝦卷
最有創意的一定是這個卡樂b脆脆卷!真的蘸了卡樂b薯片的碎,中間卷著炸蝦,味道是出奇的合拍啊!口感亦很好,因為炸蝦跟薯片都是脆的。
蛋皮鰻魚軍艦
用蛋皮卷著的鰻魚軍艦,就沒有鰻魚壽司的討好了。這個粒粒鰻魚比起一片的鰻魚更覺腥味,面且蛋皮十分乾旱,咬下去粗糙起渣,結果我們都沒吃這幾片蛋皮呢!
後面還有青瓜魚生軍艦,以青瓜代替蛋皮,雖然都是偏乾的青瓜,但口感總比乾乾的蛋皮要好。
海膽手卷
海膽手卷是放題比較少有的選擇,可惜,這裡的海膽實在不太新鮮,腥味很強,但勝在紫菜還脆,所以以手卷來說就不太差,只是海膽質素較劣罷!
天婦羅
天婦羅味較淡,但不會有油膩感,剛好隨附的汁較鹹,兩者互補。
天婦羅蝦
而天婦羅炸得鬆脆不乾,炸蝦比想像中粗身,內裡的蝦亦帶甘甜,南瓜天婦羅亦有水準,南瓜是天然的甜,炸過後變得微微軟綿濕潤,口感很好!
炸芝士年糕
另一炸物-芝士年糕是每次別放題都必點的!但我不太明白這裡為什麼要把年糕切開,切開了之後,芝士會容易黏着碗,而且亦免不了會流失一些芝士到碗上,失去了平日咬開爆發出芝士漿的口感!
炸芝士年糕
雖然不喜歡它被切開,但口感還是外微脆內煙韌的。
大阪燒
大阪燒都是放題比較少見的食物,薄身的大阪燒比較實,口感一點都不creamy,幸好上面有不少醬汁及沙律醬,才令它不至於太乾,加上蛋的微微甜度,味道上還不錯,就是口感上輸蝕了點。
燒粟米、甜薯
燒甜薯的甜薯本身質素高,非常甜,加上燒得內裡軟綿綿的很好吃!
可惜粟米就不夠甜,味道很淡,如果有牛油調味會好些。
三文魚西京燒
燒三文魚十分出色!雖說是西京燒,可是面頭的醬汁放得隨便了些,不過出色的是三文魚燒得剛剛好!內裡只是剛好熟,而完全沒有overcook的情況,而且三文魚亦充滿油脂,肥厚嫩滑!是全晚最有驚喜的食物!
燒牛舌
燒牛舌幾乎不似有燒過,因為比較多水份,但口感完全不韌,容易咬開,脂肪充足,牛舌獨有的味道濃,不錯的選擇。
薄燒牛肉卷
這個來錯了的薄燒牛肉,可能是鄰桌的,因為我們沒點這個,牛肉卷着露筍,外面比較多油,但內裡的露筍水份滿溢,能中和油膩感,只是牛肉太乾身粗糙,調味不足,所以味道一般。
金菇牛肉卷
金菇肥牛卷點了兩次,第一次很快就來了,覺得金菇爽口而不黏牙,牛肉有脂香,所以就再點一次,誰知卻等了一小時,催促了三次才來啊!
金菇牛肉卷
可能因為等的不耐煩,便覺得這次的金菇燒得乾身,牛油變得油膩卻淡味,不值得等了!
雀巢雪糕
最後就以雪糕作結,有雀巢雲尼拿、朱古力及芒果味供應。如果可以有其他甜品選擇,或者有更多不同款式的雪糕會更滿足。
當日因是平日,而且很早到,所以人不多,不過漏單、錯送的情況都有出現,但未算非常嚴重,當然亦希望能作改善。不過要讚店員的態度不錯,雖然漏單後我們多次不耐煩地催促跟進,但她們都表不歉意並稱跟進,沒有嫌我們煩。另外食物質素亦與價錢成正比,沒太大驚喜,是這個價錢意料中會有的質素,亦不會令人失望,有一人半價的優惠實在抵食。
2016-05-18
$151.5 (晚餐)
螺肉、八爪魚、中華沙律冷麵
壽司
卡樂b脆脆炸蝦卷
天婦羅
三文魚西京燒
2016-05-17 2690 瀏覽
朋友係黑洞胃黎,為咗填飽佢嘅無底洞,所以就決定約去食放題喇,之前係街見到呢間餐廳嘅易拉架寫住特價,決定挑戰下係咪平野無好野好彩Walk-in都唔洗等,可能因為係平日黎,不過都有唔少人,如果早啲到或者訂位嘅話,坐窗邊可以高空欣賞到街景添除咗紙上面列出嘅野食之外,仲可以行去自助沙律吧到拎沙律或者冷麵,飲品都要自己出去拎嫁,選擇有大路嘅鳥龍茶同汽水,仲有男人至愛嘅啤酒添,可以無限添飲都得~根據放題攻略所記載,食放題嘅首要任務係不停食刺身、刺身同刺身,切忌叫壽司或者係手卷呢啲多澱粉質嘅食物。第一輪就嗌咗三文魚、帶子、北寄貝、象拔蚌、馬刀貝、赤貝同油甘魚,其後再點多次三文魚同帶子第一輪嗌嘅三文魚係魚腩嘅部位黎,質感非常嫩滑,不過當時我唔知道係頭單先有,再番兜時先發現無咗魚腩!!! 另外帶子都有驚喜,事關幾乎每次嘅放題,帶子都係令人失望嘅,一係就超細舊或者薄切;一係就唔夠新鮮;再唔係就係帶子嘅柱子部份,但係呢到都算係原粒咁大,再片薄咗少少,不過味道好鮮,感覺好滿足雖然刺身就再無三文魚腩食喇,不過壽司就有火炙三文魚腩,所以就嗌咗兩舊黎試下,囗感真係超級嫩滑啊,而且表面用火輕輕燒熟,有微微嘅煙薰味,一
根據放題攻略所記載,食放題嘅首要任務係不停食刺身刺身刺身,切忌叫壽司或者係手卷呢啲多澱粉質嘅食物。第一輪就嗌咗三文魚、帶子、北寄貝、象拔蚌、馬刀貝、赤貝同油甘魚,其後再點多次三文魚同帶子
!!!
雖然刺身就再無三文魚腩食喇
,不過壽司就有火炙三文魚腩,所以就嗌咗兩舊黎試下,囗感真係超級嫩滑啊,而且表面用火輕輕燒熟,有微微嘅煙薰味,一般嘅三文魚真係比唔上啊
!!

其實都有叫到熱食,不過唔係太過上鏡,所以就無影到,大多都係一啲基本放題有嘅炸物、燒物、飯麵等,始終刺身壽司係最好,不停番兜,就可以徝回票價啦
2016-05-16 472 瀏覽
星期六的週末相約好友出外逛逛,但天氣不太好,驟睛驟雨,於是午餐來了吃日本菜,開懷一番。原來這裡的午市套餐是有任食沙律吧的,雖不是什麼特別菜式,但很適合越來越著重健康的客人吧。我們2 人點了兩個套餐,特上刺身定食 $138和極上大喜家丼 $148,另再點了一客椒鹽雞軟骨 $38。椒鹽雞軟骨賣相說真的不算吸引,色澤淡淡的,但是吃起來卻不錯,炸得香脆而不油膩。至於套餐,奉送的前菜是辣螺肉,麵豉湯,蒸蛋和飯,同樣地看上去也是很一般的,而味道也沒有什麼驚喜。幸好主菜挽留了不少分數,先說說特上刺身定食,以冰鎮的方式上桌,保持刺身的溫度。而刺身有厚切的三文魚,劍魚,油甘魚北寄貝,帶子,甜蝦,海膽和三文魚籽,挺豐富,入口,質素不錯的。極上大喜家丼更是我們的至愛,將足料的海膽,三文魚籽和蛋黃拌勻來吃,海膽的甘甜更是突出,再加上爆汁的三文魚籽,令人很滿意。聽說這裡的晚市放題也不錯,下次有機會再來吧。
聽說這裡的晚市放題也不錯,下次有機會再來吧。
2016-05-15 346 瀏覽
又放假啦,約左三五知己,去左佐敦倫敦廣場大喜家日本放题,我地吃左好多刺身,D刺身新鮮,清甜,口感鬆软,令我地食完又食,仲有好多小食,令我念念不忘就燒菠蘿,燒菠蘿清甜,多汁,食完呢D之後我地还食左雪糕,雪糕鬆化,软綿软,令我地有種回味無重,依依不舍嘅感覺
2016-05-14 1286 瀏覽
每年的母親節都會慶祝, 當然今年也不例外, 但年年都是簡簡單單, 只跟老媽吃餐飯, 她已心滿意足, 不用高級食府、不用送上過百元的鮮花, 更不用買個千多元的名牌手袋, 不追求物質享受, 只要子女陪伴, 平平淡淡的生活已覺滿足, 她的確是一個好媽媽, 所以慶祝母親節也不用大費周章, 簡單一頓飯已可。雖話簡單一頓飯, 但也要選一些平時她甚少吃的菜式送上新意。揀了一間位於食肆雲集的莊士敦廣場日式餐店。一出升降機門已看到門口貼滿大大張的午巿餐牌, 還有一張晚巿放題的收費表, 看來兩個巿段都幾經濟實惠。走進內裏, 簡單以木架分兩區, 能眺望街景的區域預設多張四人枱, 而另一區則設有多張四至八人枱, 還有幾張六人的沙發卡位, 地方寬敞闊落, 枱與枱之間有一定距離, 坐得挺舒適。一坐下, 店員便隨即送上熱茶和餐牌, 服務不錯。午巿的定食選擇眾多, 價錢亦很經濟, 大約由$38-$148, 視乎所選的菜式, 分門別類, 有壽司丼定食、刺身.壽司丼定食、滑蛋定食、日式咖喱定食、拉麵.烏冬.炒飯定食、肉類.魚類定食、石鍋定食, 還有小吃和食品。若再胃口大一點, 還可加$28追加一客刺身或壽司, 相信一定可

一坐下, 店員便隨即送上熱茶和餐牌, 服務不錯。午巿的定食選擇眾多, 價錢亦很經濟, 大約由$38-$148, 視乎所選的菜式, 分門別類, 有壽司丼定食、刺身.壽司丼定食、滑蛋定食、日式咖喱定食、拉麵.烏冬.炒飯定食、肉類.魚類定食、石鍋定食, 還有小吃和食品。若再胃口大一點, 還可加$28追加一客刺身壽司, 相信一定可撐着肚子離開。

自助任食沙律吧
餐店午巿設有自助任食沙律吧, 客人點一客定食便可享用。沙律吧預設的食材雖簡簡單單, 但也有不少選擇, 包括雜沙律菜、椰菜甘荀絲蟹籽沙律、西蘭花椰菜花三色椒、薯仔蘿蔔沙律、醃酸椰菜、青瓜片、紫椰菜絲、車厘茄 粟米粒。還有四款醬汁配搭, 分別是千島汁、他他汁、意大利黑醋 風沙律汁
午巿自助任食沙律
樣樣取一些, 再淋上酸咪咪的和風沙律汁, 開胃醒神。眾蔬菜沙律 清爽新鮮, 加上全部都冰鎮著, 入口冰涼。當中最喜歡有薯仔蘿蔔沙律, 薯仔粉綿, 蘿蔔則爽口, 件件沾滿沙律醬, 味道不錯。而醃酸椰菜 又不錯, 酸酸甜甜, 椰菜爽脆, 令人越吃越開胃。各食材都至營健康, 絕對可放心吃多幾碟, 岩晒我。

中華沙律
既愛吃魚生, 又愛吃海膽的我,選了一客非常豐富的極上大喜家丼 ($148), 基本上每款定食還包有前菜、日式蒸蛋 , 必定可讓人吃得飽足。先試三款配菜, 主角慢慢才品嚐, 前菜是清爽入味的中華沙律
海帶三文魚湯
湯是熱辣辣的海帶三文魚湯, 味道清新鮮味, 海帶爽滑, 比起平時一般味濃的麵豉湯更合我口味。
日式蒸蛋
蒸蛋 加入了柔軟的蟹柳絲 和爽身的鮮菇片, 味道剛好, 不會過鹹, 蒸弄的時間亦合宜, 挺滑身, 不錯。
極上大喜家丼
輪到品嚐這碗極上大喜家丼, 單看其色彩豐富的賣相已令人喜悅, 胃口大開。數數看, 一大碗白飯 上放了海膽、三文魚籽、甜美的玉子、吞拿魚他他、生雞蛋、少許沙律菜 醃薑, 的確落足料, 非常豐富, 難怪取其名。
吃前先拌勻生雞蛋, 再加入山葵醬油。舀一羹, 有齊吞拿魚他他、三文魚籽、白飯 蛋醬, 滋味得很。吞拿魚他他 雖算不上油潤肥美, 但黏滑兼鮮味。不過, 還是晶瑩剔透的三文魚籽 更吸引, 粒粒圓潤飽滿, 爆出鮮甜的汁液, 教人回味。
別忘金黃亮澤的海膽, 份量極多, 毫不吝嗇。啖啖甘甜豐腴, 黏滿口腔, 加埋面頭的黑魚子醬, 鹹鮮有至, 用來佐白飯 一流, 唯一美中不足是部分海膽有點腥味, 有點可惜……但基本上用料不錯, 以此定價有如此質素, 令人相當滿意。

三文魚頭野菜鍋
老媽則選了一客三文魚頭野菜鍋 ($68), 沒想過份量如此厲害, 除了一大鍋野菜魚頭 外, 還有同樣的前菜、日式蒸蛋 , 再加埋一碗堆成一座山的白飯, 簡直重量級。
以石鍋盛載, 熱度十足, 直至吃到尾聲也保持着熱辣辣, 更加吸引。鍋中足足有四大件三文魚, 不單止魚頭, 還有魚鮫、魚鰭, 加埋大量的雜菜, 半浸在鮮甜的魚湯 中, 堆至滿滿的。
別以為魚頭 只有骨, 其實內藏不少滑嘟嘟的魚油脂, 油潤甘香, 相當肥美, 吃至滿口魚油香, 還有厚而富膠質的魚皮, 美味得很。
至於大大件的魚鮫, 啖啖鮮嫩的魚肉, 加埋滑溜的魚鰭, 真係連骨又不能放過, 唯一美中不足是部分魚皮仍存魚鱗, 可惜……
主角令人吃得津津有味, 配菜亦不遜色, 有甜美的粟米、爽身的金菇、粉綿的南瓜片 和大量清新的椰菜, 吸了魚湯 更清甜美味。此鍋的確又平又正, 非常超值,推介之選!

沒有送上名貴的禮物, 但有平價的自家製小心思; 沒有華麗的環境, 但有舒適的座位; 沒有大魚大肉, 但有豐富美味的菜式, 見你快樂, 我也快樂, 其實簡簡單單的生活也可讓人快樂, 跟你一起已很快樂!

2016-05-08
自助任食沙律吧
午巿自助任食沙律
三文魚頭野菜鍋
2016-05-13 437 瀏覽
今晚同朋友去佐敦大喜家食放題!場內都好多人wo~~地方非常闊落,不會有壓迫感!方面地出入~可自行選擇飲品,更加有啤酒提供~一大班朋友吹水既好地方!!仲有細枝裝咸甘吉飲添wo~~~正!刺身也相當不錯~~最為特出是馬刀貝,質感非常爽彈有鮮味,甜蝦亦係非常值得推薦要試!我成晚食左30隻!!亦係好鮮~入口溶化!但唯一的是要自己脱蝦殼!有點麻煩~除此之外!個甜蝦是perfect!! 牛肉金菇~燒汁好香濃!!金菇爽口配上牛既香樕~~美味呢!天婦羅d粉漿薄薄的!!不會過油,值得一讚~但是沒有蘿蔔蓉提供~~希望下次去會有番啦!粟米燒得好好,好金黃~唔會焦黑哂!同時亦香and清甜
今晚同朋友去佐敦大喜家食放題!場內都好多人wo~~

地方非常闊落,不會有壓迫感
!方面地出入~

刺身也相當不錯~~最為特出是馬刀貝
!!亦係好鮮~入口溶化

牛肉金菇~燒汁好香濃!!金菇爽口配上牛既香樕~~美味呢!

天婦羅d粉漿薄薄的!!不會過油,值得一讚
~但是沒有蘿蔔蓉提供~~希望下次去會有番啦!
粟米燒得好好,好金黃~唔會焦黑哂!同時亦香and清甜
2016-05-12 1017 瀏覽
停不了的加班除咗身體負擔之外精神上嘅疲勞先係重點同事之間都需要互相打氣晚市放題價錢視乎入座時間而定食放題就最抵啦兩小時任飲任食埋單只係二百幾蚊無後顧之憂大喜家都幾大坐低之後好肚餓呀我即時拎起落單紙款式足夠我選擇飲品同雪糕都係 All-you-can-eat有男人鍾意飲啤酒同 sake平時同佢地去大排檔酒水都要過仟真係飲得好誇張個個都係食得之人刺身種類都幾多大夥兒吃每一款食物我都可以試吓放題真係滿足晒我想食嘅慾望刺身方面就幾新鮮一盤包羅萬有賣相跟味道都不錯油甘魚、三文魚的魚脂高~好香甜蝦很大隻,味道鮮甜爽口~正!北寄貝、赤貝都令人回味壽司我最愛鰻魚 & 火灸蟹壽司鰻魚醬汁好味蟹腳夠甜推介粒粒飽滿的帶子壽司精瑩剔透肉質柔嫩入口仍有水份燒羊鞍整到全熟焗青口面層仲帶點汁青口肉焗得剛好夠乾身雞翼一上枱便香氣撲鼻外層脆卜卜軟乎乎的口感值得一試炸香後的芝士年糕一咬下就 feel到中間的半溶芝士吃的時候要小心好熱燒串燒我覺得日本番薯仔也不錯天婦羅很香脆可口薄薄的炸粉不會油膩非常好吃場內氣氛很好座位OK寬闊總括而言不俗可以 encore
停不了的加班
放題真係滿足晒我想食嘅慾望
刺身方面就幾新鮮
一盤包羅萬有
賣相跟味道都不錯
油甘魚、三文魚的魚脂高~好香
甜蝦很大隻,味道鮮甜爽口~正!
北寄貝、赤貝都令人回味
壽司我最愛鰻魚 & 火灸蟹壽司
總括而言不俗
可以 encore
1K
2016-05-12 335 瀏覽
日式放題真係食極都唔厭,今晚同朋友行開佐敦附近,係莊士倫敦廣場試了這間日式放題,上到去看見地方闊大,全層只有一間店舖!座下看看點茶單,食物種類多,中間位置又有沙律自助吧,重可以任飲任食,重點冇走單,入幾多出幾多!刺身新鮮,三文魚大大塊,入口好有口感,甜蝦鮮味,螺肉爽口彈牙,帶子都鮮甜!叫兩至三次刺身已經差不多返本!吃得當然要叫埋啲特色壽司,花之戀,火炙鰻魚啦真係啖啖肉!重有一個推介沖繩苦瓜炒蛋,瓜肉帶甘,炒蛋滑嫩!另叫了個濃湯拉麵,份量啱啱好,不會大大碗,讓你可以品嚐更多美食!拉麵軟熟,加埋濃郁湯底,正!炸物只吃了少少,雞翼外皮脆香;日本年糕芝士,外香內軟流心,吃時小心湯口!食物質素整體不錯!早吃更有優惠!我就爭少少才取得!最緊要吃得開心!看看你是否可以早吃一些啦!

吃得當然要叫埋啲特色壽司,花之戀,火炙鰻魚啦
真係啖啖肉!
重有一個推介沖繩苦瓜炒蛋,瓜肉帶甘,炒蛋滑嫩!
2016-04-26
2016-05-10 277 瀏覽
又是放題夜~~今次與友人到佐敦食放題大聊大學往事,令人回味。為於佐敦地鐵站一出的放題,地點極優越,天氣熱唔會流汗食物款式與平日放題一樣,算係咁啦嗱,這就是價錢表,都不算太貴,一讚餐廳有沙律吧提供,在等待刺身燒物時醫肚,也是好選擇呢。先來一份刺身,大部份點都有依份量上菜 (這是放題的重點) 而帶子是推介中推介,十分新鮮,且可以吃得上海水的鮮味。至於三文魚及其他刺身,與平日放題水準接近,以格價來說,算過得去啦至於蝦就有點點失望,因為要甩殼,但沒有濕紙巾提供。燒物方面,都很有水準。雞翼燒得很香且乾身,不會太油至於羊架及大蝦餐廳都有提供。羊架烤得不錯,份量都不少即烤關係,所以十分熱,很不錯。至於大蝦,都十分新鮮,有充滿蝦膏味道。
為於佐敦地鐵站一出的放題,地點極優越,天氣熱唔會流汗

食物款式與平日放題一樣,算係咁啦
嗱,這就是價錢表,都不算太貴,一讚
餐廳有沙律吧提供,在等待刺身燒物時醫肚,也是好選擇呢。

至於蝦就有點點失望,因為要甩殼,但沒有濕紙巾提供。
燒物方面,都很有水準。雞翼燒得很香且乾身,不會太油
至於羊架及大蝦餐廳都有提供。羊架烤得不錯,份量都不少
即烤關係,所以十分熱,很不錯。
至於大蝦,都十分新鮮,有充滿蝦膏味道。
2016-05-09 1158 瀏覽
今日和朋友去尖沙咀一帶逛街,午飯他提議到這間大喜家吃,因為價位相宜,質素也不錯。我們到達時是一時左右,靠窗的座位已經滿座了⋯⋯好可惜。那邊有落地玻璃窗,可以看著街景吃飯,感覺還不錯的呢。這兒晚市是吃日式放題的,午市就是吃set lunch,看看menu,選擇挺豐富的,而且十分抵吃!我們選了兩個定食,還有一些刺身和小食share來吃。自助沙律吧這是免費任吃的,沙律選擇不算多,但作為前菜相當足夠,蔬菜也挺新鮮爽口。推薦薯仔沙律。蒲燒原條鰻魚定食 ($88)整個鰻魚定食包括有一盒鰻魚飯,一碗味噌湯,一碗蒸蛋和一個中華沙律,以份量來說是很足夠的。先說說鰻魚飯,除了鰻魚外,還有一些蛋絲伴飯,加上充足的鰻魚醬汁,所以整個飯吃下去都是甜甜的,而且鰻魚本身燒得剛剛好,沒有魚腥味,只是有微量的細骨在內,但還可以接受。飯方面由於已經沾有大量鰻魚醬汁,所以整盒飯都是鰻魚。蒸蛋入面包括了兩片冬菇和一些蟹柳條,蒸蛋本身不算太滑,但有了蟹柳的配襯,頓時令整個蒸蛋都變得更甜,整體都很好。西京燒銀鱈魚定食($88)京燒銀鱈魚定食銀鱈魚切得比較薄,燒得火候剛好,所以魚肉十分嫩滑juicy,配合燒魚調味汁,味道甜甜咸咸的

自助沙律吧

蒲燒原條鰻魚定食 ($88)
蒲燒原條鰻魚定食
蒸蛋

西京燒銀鱈魚定食($88)
京燒銀鱈魚定食
京燒銀鱈魚定食銀鱈魚切得比較薄,燒得火候剛好,所以魚肉十分嫩滑juicy,配合燒魚調味汁,味道甜甜咸咸的,配白飯相當合適!可惜太細片了,對我來說有點不夠吃呢!同樣附上一碗味噌湯,一碗蒸蛋和一個中華沙律。

芝麻雞翼($28)
芝麻雞翼
一碟只有兩隻,好像有點貴,但由於是雞全翼,所以還可以接受。外皮仍然有點脆,而且不會有太油膩的感覺,由於加了芝士在上面,所以吃下去還是有點甜味的,肉質結實,不會一咬下去便散開。

劍魚腩刺身(五片)($28)
刺身
劍魚刺身
五片才$28,當我第一眼看到的時候就覺得這個必需要點了!當然我知道這價錢比起那些大型連鎖壽司店更低,所以亦沒有太大期望,但來到的時候卻大跌眼鏡~超厚!真的很厚實!肉質很實,可能是因為未完成解凍而已,但完全沒有影響他的鮮甜味道,而且完全沒半點筋或肥膏在內,誠意推介!

三文魚刺身 (五片)($28)
三文魚刺身
跟劍魚腩刺身一起點的,但這個相對地就缺乏驚喜了⋯就只是正常的三文魚刺身而已,當然也很鮮甜,但沒有了劍魚腩的厚實感,但可能因為大家都會點這個,所以解凍程序一早便完成了⋯但由於仍然比其他壽司店都要便宜得多,但質素完全沒有輸!仍然值得一試!
2016-05-08
2016-05-08 222 瀏覽
今日放學同朋友去左食放題,去左食一間叫大喜家既放題店,開頭以為係大喜屋,要去排隊,點知出左黎朋友先話依間叫做大喜家,係唔同嫁去到唔駛排隊就入到,BOOK左位放便好多一開始就叫左好多刺身,估唔到D刺身又唔錯WO,人地話識食刺身既人唔會食三文魚,可能我唔係食家啦,覺得三文魚好好食,點左wasabi仲正吞拿魚就麻麻地,不過食落都ok之後叫左d天婦羅,蝦天婦羅幾正,起碼炸皮同d肉唔係分開壽司同刺身差唔多,都係幾好食,但食壽司太飽,所以唔敢食咁多飲品有好多選擇,本來想試下日本酒,又怕醉左要朋友送返屋企,都係飲返汽水算啦放題質素唔錯,下次可以再試下

去到唔駛排隊就入到,BOOK左位放便好多

吞拿魚就麻麻地,不過食落都ok
之後叫左d天婦羅,蝦天婦羅幾正,起碼炸皮同d肉唔係分開
壽司刺身差唔多,都係幾好食,但食壽司太飽,所以唔敢食咁多

放題質素唔錯,下次可以再試下
2016-05-05 255 瀏覽
禽日放學同朋友去左食放題,第一次2個人去食放題,因為多數都係一大班朋友去左大喜家,下午打去BOOK位夜晚就入得,超方便野食都算幾多,不過全部都好細份,好似食師傅發辦咁,好精緻首先佢一定會要求你叫左刺身先,可能佢真係好有信心掛其中三文魚,希靈魚刺身真係好唔錯特別係三文魚,幾滑,口感唔錯之後食左個花之戀,做得幾精緻,食落唔錯,CREAM唔算多,飯團又夠實有個叫卡樂B薯片既壽司幾好食,幾脆口其實幾鍾意依度既壽司同食物真係一件一件黎,一定唔會曬野,夠曬環保,好憎人成剩曬D野最後同朋友食左個朱古力雪糕同芒果雪糕,可惜唔係名牌雪糕啦
去左大喜家,下午打去BOOK位夜晚就入得,超方便
野食都算幾多,不過全部都好細份,好似食師傅發辦咁,好精緻
首先佢一定會要求你叫左刺身先,可能佢真係好有信心掛
其中三文魚,希靈魚刺身真係好唔錯
特別係三文魚,幾滑,口感唔錯
有個叫卡樂B薯片既壽司幾好食,幾脆口
最後同朋友食左個朱古力雪糕同芒果雪糕,可惜唔係名牌雪糕啦

2016-05-05 2333 瀏覽
做完facial約左好姐妹係附近搵食,對於我黎講食飯環境好重要,唔係話要好靚景,好好裝修,但一定要坐得舒適,因為好多女仔都會大包細包拎住好多野,所以坐位一定唔可以迫。講咁多,其實我只係想講如果我同班姐妹出街食飯,通常都會去商場食店,因為通常唔會太迫麻。做完facial未夠鐘食飯,係附近行左一陣,因為肚餓了,早左小小上去睇下入得未,好彩有得早入,唔使係條街度hea 。即刻早左唔使烹調skill 既刺身,象拔蚌好爽,甜蝦雖然好甜,有殼要自己剝,都幾唔方便,三文魚好肥,佢冇講係腩位但都好肥美,好食。劍魚腩相對就冇三文魚咁肥美,但都好食,叫左帶子但第一round冇黎,帶子都好食,夠鮮甜。之後我地就encore 左好多三文魚同帶子。見到有海膽手卷叫左一件試下,佢係迷你版,即係少飯,雖然海膽好鮮,但怕食唔到其他野,所以只係淺嚐一件。其實呢度既壽司都係少飯版,可能都知大家食放題如果太多飯都會食剩掛XD 花之戀好食,因為呢度既三文魚質素高,所以三文魚item既野都唔錯。天婦羅蟹棒唔太油,蒸水蛋味較清淡,雞亦好食,好香口,亦入味,叫左兩round,羊架略嫌唔夠蘇,大阪燒餅雖然只叫左一份,但都幾大份同足料

見到有海膽手卷叫左一件試下,佢係迷你版,即係少飯,雖然海膽好鮮,但怕食唔到其他野,所以只係淺嚐一件。其實呢度既壽司都係少飯版,可能都知大家食放題如果太多飯都會食剩掛XD 花之戀好食,因為呢度既三文魚質素高,所以三文魚item既野都唔錯。天婦羅蟹棒唔太油,蒸水蛋味較清淡,雞亦好食,好香口,亦入味,叫左兩round,羊架略嫌唔夠蘇,大阪燒餅雖然只叫左一份,但都幾大份同足料,如果可以少汁就更好,因為食到最後有小小漏,最後叫左燒菠蘿同銀杏,唔錯。
2016-04-25
5 分鐘 (堂食)
  • 刺身
2016-05-01 542 瀏覽
今天和珊珊看湯唯的不二情書優先場,我們選了在莊士敦廣場的大喜家日夲料理吃午飯! 我們每次出來都是吃日菜,今天下午也不例外!這間大喜家叫任何套餐,也可有沙律吧任何,真好,這適合我們在減肥的女孩子,多蔬菜而少肉!這裏的沙律款式也有數款,而且醬汁也是自己配製的!我們二人也挑了特尚刺身定食,人總要對自己好一点,等了十分鍾,特尚刺身出來,有特大甜蝦,北極貝,劍魚,油甘魚,厚厚的三文魚腩和每天在北海道新鮮運來的海膽!三文魚腩又肥又厚又有口感,特大甜蝦很爽口又鮮甜,帶子有三片但十分清鮮,明太子粒粒彈牙,最好不過是海膽,夠甘香,溶化在嘴裏,當然有海帶,麵豉湯和白飯一碗,才一百三十八元,感覺真的不錯!
2016-04-29
1 分鐘 (堂食)
2016-04-30 718 瀏覽
在佐敦附近搵到一間日式放題,該棟大廈有不少食肆,上次在該棟大廈已試過泰國菜,所以今次就同朋友試放題。 先來一客刺身,包括:三文魚,鮑片,赤貝,象拔蚌,螺片,甜蝦,帶子。 刺身完全解凍,不會影響刺身原有味道。個人認為三文魚腩比起三文魚,味道較濃郁,而且質地亦較軟身。各款刺身味道都算濃郁,入口即融,亦不會一咬就散開。而甜蝦有點搞笑,它仍有蝦殼的,因一般放題甜蝦刺身都會脫殼上枱的。然後就是花之戀壽司,三文魚很軟身,而蟹籽份量亦很多,夠爽口。而吉列炸蠔,蠔身份量算是中型,而且蠔味很夠,而炸粉跟蠔不會分離,可以說是啖啖肉。鹽燒蝦,蝦殼充滿鹽燒風味,容易除殼吃用。而蝦肉爽口夠味,如果大隻啲就更好。韓式炒蜆,初時不知道何為韓式,原來就是似韓式年糕的煮法。蜆肉全部都熟透並打開的,有一兩粒有少少砂,蜆肉爽口而且彈牙,而且算是中型蜆。吃下蜆肉時,微微帶辣,頗開胃的。如要選擇一個最喜愛的菜式,我會揀松葉蟹天婦羅。原因很簡單,炸粉不會太多,可說是啖啖松葉蟹肉。而且蟹肉味濃,很有鮮味,值得再來多幾碟。最後嘆住清酒及熱的枝豆,枝豆暖烘烘,而且外皮鹽粒很令人著迷,令人一吃再吃,一陣子就掃光了。雖然選擇不算很高,但是

雖然選擇不算很高,但是刺身及松葉蟹天婦羅已經搶回很多份數了。每人大概二百左右。