餐廳: 大家樂 (康齡大廈)
資訊:

好多香港人每朝起身返工都趕頭趕命....想慢慢歎過靚早餐.......除非一係早啲起身、一係你係老細...(正常途徑...)我呢......選擇咗俾以上兩個途徑再厲害啲嘅方法.......有啲人叫呢個方法做"吞pop"、或者叫"蛇王".......我呢.....唔好咁out!!! 我叫"site visit"!!! 我諗有好多同我一樣要去行街見客的志同道合都會用呢個excuse同公司講點解會遲返工......?好,入正題,行徑呢度每朝早都見呢度人山人海...相反,隔離左右啲鋪頭比較冷清...見佢新出咗個炒滑蛋早餐就試下啦。呢間大家樂是比較細間的,我諗可以坐到40人多啲。我見佢地啲炒蛋是即做的,不是預先做定,食落口好creamy同rich(係丫,呢個炒蛋絕對可以配用呢兩個形容詞!)我選配吉列豬扒,同樣地都係出奇的juicy!!!!好耐都無事過咁正嘅早餐!!!不過,可惜佢個蘿白糕比較粉咗啲......有啲美中不足....我下次會叫多士.....個早餐咁醒晨,返到公司又點會瞌眼瞓!!!
個早餐咁醒晨,返到公司又點會瞌眼瞓!!!
正!!!炒滑蛋!!!
$20 (早餐)
正!!!炒滑蛋!!!
  • 炒滑蛋(早餐)
2008-01-03 18 瀏覽
碗仔翅茶餐有一碗碗仔翅、一隻燒雞全翼& —片厚切多士。碗仔翅有好多料:素魚翅、蟹柳、竹笙。夠熱,又唔會好杰。味道亦不錯。燒雞全翼:ok ge,超碼唔會燒得太乾身,不過有雪味,好難頂厚切多士:其實唔厚囉,加埋煉奶,無難度之作
碗仔翅茶餐有一碗碗仔翅、一隻燒雞全翼& —片厚切多士。
厚切多士:其實唔厚囉,加埋煉奶,無難度之作
2007-12-23 12 瀏覽
因為Facebook,所以重聚,醞釀多時,終能與多名斷線十多年的中學同學,回到母校開BBQ reunion party.BBQ食物一早安排好,熟食方面,眾人說不如到大家樂叫個聖誕倒會.小弟雖然對大記不存任何好感,但旨在一聚,當然沒有異議.與兩個舊同學到店內取,一人一箱,果真大陣仗.坐的士回到母校,好像不是很長時間,但一程的士之中,已開始拾回多年來的回憶..在Canteen搬來的檯凳,再取幾個BBQ爐,大家分工合作.S舖檯布,小弟就搬搬檯檯,M就負責透爐,感覺又真的"回到校園時".說回食物,大記什麼水準,也不須多講,串燒的雞肉沒有味,肉醬意粉也是老樣子,其他的沙律等等..也沒有去碰.食物其次,最重要就是見回一班舊同學,雖然"斷線"十多年,大家見面,也沒有存在隔膜.嘻嘻哈哈的一晚,非常高興.真的不想這夜終結.斷了線,一樣可駁回,就當是重新認識大家吧.Cheers.

斷了線,一樣可駁回,就當是重新認識大家吧.

Cheers.

2007-06-25 21 瀏覽
呢間大家樂簡直不知所謂,d 野凍,又細份,環境又dirty, 可唔可以改善一下
2006-07-30 26 瀏覽
呢四個字點解我諗都唔駛我講,呢度某食家好鍾意用呢個字黎形容某類食物咁見到有另一位食家o係度讚緊大記鐵板,本身都開始覺得呢間野唔掂,仲要畀四十蚊佢駛,就等如你有一隊所謂四十年最強o既英格蘭,但你畀個垃圾領隊去教隊波一樣,燒鵝o既價錢踢出蔗渣o既味道,結果,四年後請早!大記唔駛你等四年,不過大記就同你睇一個人一樣,你同佢一齊越耐,越會發覺佢有好多缺點,之不過你唔駛同大記過人世,你可以選擇飛左佢,或者- 畀少D 家用,"你咁戇X,畀錢你駛你咪送晒畀人!"廢話講完,本來都唔會對大記有咩期望,但結果,係更加超出預期- 地差要o左燒雞o個個,一見到隻雞已經覺得瀨野,營養不良到呢... 你去某大超級市場買隻燒雞返黎斬開一半都可能大隻D,廿幾蚊有交易;隻雞又唔係燒得特別靚,塊雞皮... 算把啦個焗薯,生o既,面頭再pat 一pat 唔知係酸忌廉定沙律醬,"點解一舊焗薯可以整得咁難食?"淋汁落個鐵板,全無反應,咁要個鐵板o黎做乜?焗海螺,整到個樣成pat 垃圾咁,睇見到唔多開胃酥皮海鮮粟米湯,海鮮係幾條蟹柳,湯係罐頭湯,加埋一大堆生菜絲,得啖笑食完都唔夠飽,真係"感覺硬膠"

淋汁落個鐵板,全無反應,咁要個鐵板o黎做乜?

焗海螺,整到個樣成pat 垃圾咁,睇見到唔多開胃

食完都唔夠飽,真係"感覺硬膠"
2005-08-02 39 瀏覽
星期六三點幾去食tea, 以前唔係好鐘意去呢間大家樂, 因為覺得佢好難食同好迫, 但今次食完發覺佢好似改善左, 食物都ok喎下午茶餐全部包飲品, 公司三文冶$18, 特色豬扒包$16, 炸薯伴吉列豬扒$15, 好鬼抵食! 吉豬好唔掂, 因為個片豬扒係超薄片, 加上超厚炸皮, 完全只係食緊一塊油炸物!!! 又唔係話超平, 駛唔駛咁孤寒先??豬扒包係用一個似硬豬但又唔硬得晒的包做, 講真個包就麻麻地啦, 但係個片豬扒先係精華, 唔肥不特止, 個扒又好入味, 係洋蔥豬, 包入重有少量洋葸係度, 正啊!!公司治料多即製, 有煎蛋, 碎牛, 餐肉等, size大件, 有四件, 有幾片唔脆的薯片伴上, $18有即叫即製的公司治重要係大件包飲品, 抵到爛!

2004-07-27 25 瀏覽
呢間大家樂真係細得交關, 叫了一個白菌雞皇飯, 本來諗住會係有雞塊, 原來係白汁+雞粒, 好好細細粒的雞粒, 好似人地食完食剩個d咁, 好難頂, 唔該比大舊d人地食都唔駛死啦, 咁孤寒!