餐廳: 大家樂
資訊:

2017-11-23 123 瀏覽
係灣仔開工,但係開工前梗係要食個醒晨早餐。灣仔間大家樂係要上樓梯既,不過上到去,發覺樓面幾大,環境幾舒服。我叫左個魚柳多士餐配家鄉銀針粉。魚柳炸得都算ok...不過略為乾身左d。但係都大大塊,點埋沙律醬都唔錯。多士就大大塊,烘得唔錯,加埋strawberry jam就幾好味(我要求要jam)。 至於銀針粉就不過不失,湯底唔咸,上面仲有冬菇火腿同埋蔥,分量都算適中。 杯華田就熱辣辣,不過我就要左代糖,食得健康d。 整體黎講都唔錯。

杯華田就熱辣辣,不過我就要左代糖,食得健康d。

整體黎講都唔錯。
2017-11-04 109 瀏覽
萬聖節睇完利東街最後一日既大月亮,就去大家樂醫醫肚!想食焗豬扒飯係大家樂依肯定無錯,面頭一層香香既蕃茄汁,仲要有真·蕃茄+菠蘿青豆,豬扒厚切唔會薄到紙咁,仲要大大塊齊齊整整切好排好放係飯上邊;飯先最正,用蛋炒香!粒粒分明食肉之餘仲有咁多蕃茄係面,對食肉獸黎食無咁罪惡感,而且酸酸甜甜好開胃再黎試下個扒餐;大大塊扒真係好大塊,大塊到放滿係個鐵扒上面,仲有不得不讚個黑椒汁,非常蠻味,唔會過咸黑椒味十足少少辣辣地唔止可以淋落塊扒到,仲令意粉更加香口,依個宵夜大滿足!!
萬聖節睇完利東街最後一日既大月亮,就去大家樂醫醫肚!

• 一哥焗豬扒飯
  • 鐵板牛仔骨
2017-02-06 309 瀏覽
一向都習慣星期六食個大早餐。 搬左去灣仔之後覺得無乜早餐好味,同事就suggest食大家樂,以為有信心既信證。 佢幫我買雪菜肉絲米加皮蛋瘦肉粥同熱奶茶。 雪菜份量唔多,肉絲唔係肉絲係肉粒,米粉唔夠淋而湯底勁清,近乎無味,都可能同少雪菜有關係。煎蛋有啲濃邊,夠香口。 我加左兩包黑椒粉同辣醬先終於有返啲味。粥都係,好淡同完全無皮蛋味,以前食既大家樂皮蛋粥很香滑的,濃香醃肉味。同我面前呢個粥完全唔同。 唔知點解食開幾間大家樂都幾好,而呢間特别淡口同無嗰種大家樂既韻味。。。定係你會答我,唔係樣樣野都有得解嫁呢。。。

2017-02-04
10 分鐘 (外賣自取)
$32 (早餐)
2016-09-03 317 瀏覽
星期五晚上遲收工,打算隨便在公司附近吃點東西算了。第一次在這間大家樂食飯,也只有這一次了。因為這是我試過最難食的大家樂燒味!賣相已經很不濟,一嚐更失望,燒鴨鹹的不得了,鴨皮好像砂紙一樣硬hai,非常難吃,切雞則一般。冬瓜盅裡有很多肥肉,不過湯還算不太油膩。 結論是:我大概不會再光顧這間大家樂了!
冬瓜盅加燒味雙拼
2016-09-02
2016-07-12 210 瀏覽
今天要到灣仔會展走走, 由於時間未到,打算在附近吃個午餐,這邊的餐廳一份三文治竟可叫價四十多元,我不禁倒抽一口涼氣。情願多走兩步,到大家樂轉轉吧~我點了一個咖哩牛腩飯配餐飲可樂,牛腩份量適中(還可以),有洋蔥,有馬鈴薯,但沒紅蘿蔔~牛腩咬下去尚算軟嫩,還有肉汁(不乾),代表燉煮的時間足夠,也沒有過量。咖哩汁調得香濃,沒有結塊,奶油比例控制得不錯。把滿滿香濃的咖哩汁,配合燉煮到軟嫩的牛腩,再澆上白飯,咖哩的甜味和香味完全融入白飯,令人忍不住一口一口的送進胃裏。
情願多走兩步,到大家樂轉轉吧~

咖哩汁調得香濃,沒有結塊,奶油比例控制得不錯。

咖哩牛腩飯
2016-07-12
咖哩牛腩飯
2016-05-19 177 瀏覽
今日因為公司好忙所以只有30分鐘的午飯時間,跑到灣仔街道,根本上大部分的餐廳也已經滿座,門外也站著很多人在等位,這時候,我想到的只有 - 大家樂。的而且確,大家樂這快餐店是很適合一個人的午餐的看看餐牌,有很多選擇,最後我選擇了咖哩牛腩飯。大家樂的咖哩牛腩飯,咖哩辣度很夠,十分惹味,牛腩分量不算多,但夠晒淋,對女生來說,已經十分足夠了,再加一杯冰凍lemon tea,掂!

的而且確,大家樂這快餐店是很適合一個人的午餐的

看看餐牌,有很多選擇,最後我選擇了咖哩牛腩飯。

2016-05-10
  • 咖哩牛腩飯
2016-03-28 238 瀏覽
《大家樂》向來都是一個令人又愛又恨的地方,然而,對我來說,《大家樂》給我的感覺始終是愛多過恨。因為食物不會差,有時想不到想食什麼時,來《大家樂》,味好有保證,價錢當然也夠相宜。是日中午,我來到了灣仔道的這一間上樓的《大家樂》,我由商場的一邊入,樓梯的那一邊出,才發現到,樓梯的那一邊才是正門。中午,《大家樂》其實有好多好溫飽的選擇,對我來說,最溫飽的,當然是最馳名,也最能夠代表《大家樂》的焗豬,焗豬扒飯。最開心是原窩上的,用了外賣盒的焗豬,是份量較細的。正常版的,蕃茄味同芝士味香濃,豬扒又厚又腍,配上了炒底飯,味道永遠是頂瓜瓜。一大盤,夠晒飽呀..........美滿,美妙的焗豬扒飯,越依越開心。

美滿,美妙的焗豬扒飯,越依越開心。
2014-11-11 233 瀏覽
呢幾日都係附近返工,今天早左少少收工,就打算同男朋友去大家樂打邊爐,我倆買左2個爐,等左陣先有人點火,之後我就望晒成張枱都唔見個2份豚肉,就去櫃台問啦,個男人仲話俾左,咁咪叫佢自己過去睇下有冇俾,大佬我岩岩買 火又未點,唔通我生食豚肉呀??仲好笑話要睇CCTV,唔緊要,你咪睇,根本冇俾到不用怕,之後咪冇左件事,仲俾多2份肉丸我,俾咁多肉丸我做咩?我只係要返D豚肉,仲有一樣搞笑,8點半已經話冇晒湯加,但間野係關10點,咁打到9點冇晒湯咁點?@@"以後我都唔會再幫襯呢間野,服務又唔好,食物又唔係新鮮﹗D菜又唔新鮮,D丸又似放左好耐,個烏冬乾到好似開完放左係到好長時間,8:30PM已經嗌冇晒湯添加,咁叫打邊爐??!唯有自己出去拎熱水扮湯加落去,好灰
呢幾日都係附近返工,今天早左少少收工,
就打算同男朋友去大家樂打邊爐,我倆買左2個爐,
等左陣先有人點火,之後我就望晒成張枱都唔見個2份豚肉,
就去櫃台問啦,個男人仲話俾左,咁咪叫佢自己過去睇下有冇俾,
大佬我岩岩買 火又未點,唔通我生食豚肉呀??
仲好笑話要睇CCTV,唔緊要,你咪睇,根本冇俾到不用怕,
以後我都唔會再幫襯呢間野,服務又唔好,食物又唔係新鮮﹗

8:30PM已經嗌冇晒湯添加,咁叫打邊爐??!
唯有自己出去拎熱水扮湯加落去,好灰
2013-06-21 65 瀏覽
   大家樂於下午茶時間推出了三重芝士多士已經有一段時間了,可惜一直沒有機會嚐到。恰好今天下午有個空檔,又路經大家樂,便吃這款新產品,點了三重芝士多士香腸下午茶餐配熱奶茶。  這個三層芝士多士,有點像麵包舖的Pizza,可用的不是麵粉的餅底,卻是烤了的多士,三層多士已經混和在一起,上面隱約看出有青椒粒、火腿粒和洋蔥粒,鹹鹹香香的,加上烤過的脆多士,口感一流。至於香腸,不過就是香腸一條。  另外想一提的是大家樂的奶茶,濃滑得來不苦澀,而且夠大杯,過足口癮。  這裏的環境也不錯,情調優雅,沒有很多人,可以找個安靜的角落邊看書邊品嘗下午茶,是無以上之的人生一大快樂,廿多元就能有此享受,實在夠經濟。
好味三重芝士多士

好味三重芝士多士
2011-04-08 50 瀏覽
26.3.2011是日為第一日開始上堂的日子, 唉, 希望今次能夠合格吧. 在前一日我已經上OR找找在tranining centre附近有什麼好吃, 由於只得一個小時的dinner break, 而我又十分貧窮, 所以要找一間又近又快又平的地方吃dinner. 哇, 這間大家樂真的好近, 又好合乎我的budget, 於是我5pm時一放break時就立即走過來, 希望趕及吃tea.當我來到時, 很多tea set已經開始收水牌, 於是我立即order炸豬扒下午茶餐. 當我一去水吧拿食物時, 水吧的人就話我個份餐是last one了. 真好彩哩.炸豬扒下午茶餐炸豬扒: 炸到外層有點硬, 不過內層不是太硬, 還吃得到.面包: 烘到好硬, 而且沒有熱的感覺, 幸好塗上牛油後也吃得到.火腿扭扭通粉: 原本這個餐只是$21, 但我加了$3 加配這個通粉. 通粉扭得好得意, 又腍又大大粒, 火腿數量也不少, 也很腍, 但湯底比較咸.這個餐原本$24, 但我用了報紙的$2 coupon, 所以只是$22. 食物只是一般, 但吃完很飽肚, 都算得上ok吧.
26.3.2011

炸豬扒下午茶餐
炸豬扒: 炸到外層有點硬, 不過內層不是太硬, 還吃得到.

2011-03-26
2010-08-21 39 瀏覽
    經過這家大家樂,適逢一直在忙,到過了午飯時間都還沒吃午餐,於是心血來潮走上去吃下午茶。一直都愛吃大家樂的美味大熱狗餐。今回沒有了,卻看到了新的兩款熱狗,一款是香草蕃茄熱狗,一款是墨西哥醬熱狗,我就選了墨西哥醬了。    取得了之後,我就隨便找了個座位細細品嚐,包底是甜包,這個十分特別,然後香腸上灑上了洋葱碎和肉醬,意外地沒有太鹹的感覺,包底香腸和醬汁三者奇妙地結合在一起,口感味道俱佳。    咖啡方面雖然稍濃,但以快餐店來說,能提供這麼高質素的即磨咖啡,己經是很好的享受了。總共才十七元。真是物超所值。   值得嘉許的是,服務員的態度也很好,過來收拾東西時總是微笑。使人有賓至如歸之感。

2010-08-21
2010-05-07 52 瀏覽
好耐都食過大家樂特別係早餐 今次又食番以前最鍾意食魚柳腸仔@_@加多個火腿麵都算平.. 因為早既關係所以仲有蘿蔔糕,唔駛迫住跟多士..但可惜冇左好多年前既酸菜 好懷念>...< 另外fd叫左 漢堡扒腸仔 好似冇咁抵食..個扒幾啖就食晒但點都好 算唔錯服務就一般啦..可能太早得一個阿姐收野見佢收唔切...坐位附近冷氣滴水都冇人理..但算啦..咁平都唔可以要求太多
但點都好 算唔錯

但算啦..咁平都唔可以要求太多
漢堡扒 腸仔餐
魚柳腸仔 好味道
2010-05-06
$23 (早餐)
漢堡扒 腸仔餐
魚柳腸仔 好味道
2009-02-19 28 瀏覽
尋日度諗住食個燒髀餐,點知水吧果度就話冇哂燒髀就叫我轉油髀。呢個無問題既,但令我意想不到既野出現啦唔知乜野雞髀話就話係油髀,但我覺得一鹵水味都冇。我反而食到有小小蜜糖味,而且個皮都幾脆架。睇黎我今餐都係當佢係燒髀會好啦,我都食過油髀既,但味道都係無燒髀咁好食。紅豆冰紅豆既份量都算多,杯野又幾好飲既。對於唔知食左咩髀既我,其實都無乜野既。可能大記既燒髀同油髀唔係咁易睇得出啦。

唔知乜野雞髀
紅豆冰
紅豆既份量都算多,杯野又幾好飲既。

2008-08-30 22 瀏覽
下午茶食雞絲河..個湯好正好夠味...d 雞絲仲係連住雞皮出煎的..好好味..但食食下..有幾條好似有d 味....係太熱...開始變臭... 如果唔係呢幾條..我真係俾100分..除左呢樣...初初揭蓋..d 雞絲 係亂掉下去...唔係一字型排開..好似求求其其交貨甘...= =所以又扣左d 分...
下午茶食雞絲河..
個湯好正好夠味...
d 雞絲仲係連住雞皮出煎的..好好味..
但食食下..
有幾條好似有d 味....係太熱...開始變臭...
如果唔係呢幾條..我真係俾100分..

除左呢樣...初初揭蓋..d 雞絲 係亂掉下去...
唔係一字型排開..好似求求其其交貨甘...= =

所以又扣左d 分...
2008-08-10 28 瀏覽
這個扒已經第二次食第一次食有要甜品的, 因為感覺哥乎不好食, 所以今天不要了紐西蘭安格斯爵士牛扒餐$43 (好似這個名字是這樣長的)蘇皮周打魚湯, 只有魚肉片, 火腿碎, 洋蔥碎, 有點鹹, (以前食雜扒加錢的周打魚湯好似有一粒青口呀, 現在無咗)牛扒不要落汁, 先食是否夠味, 因為第一次食不知, 一次落光汁, 鹹死呀, 今次醒了, 真的不用汁都好夠味, 牛扒今次推的紐西蘭扒, 真的好鬆, 好淋, 以前的牛扒餐好粗有渣, 今次ok下次要食燒雞及泰菜了, 因為好似今期轉咗食泰菜, 快餐店都要改改餐, 來招客人呀
這個扒已經第二次食
第一次食有要甜品的, 因為感覺哥乎不好食, 所以今天不要了

紐西蘭安格斯爵士牛扒餐$43 (好似這個名字是這樣長的)

• 紐西蘭牛扒