2019-07-22 29 瀏覽
星期日放假無無聊,去咗土瓜灣遊蕩,夏天成30幾度,行到身水身汗又冇乜胃口,想食少少野飲一杯冰涼嘅飲品,重點係要坐得舒服,所以唔諗住去茶餐廳或者快餐店,行吓行吓見到有一間餐廳食上海菜,有卡位環境睇落好舒適,望吓餐牌又有下午茶就入去試試,點知一望見餐牌就雙眼發光,有好多唔同套餐可以選擇,價錢仲平過茶餐廳,一時間就失控,點左一個東坡肉,上海粗炒,仲要叫多一份煎鍋貼先肯收手,呢間餐廳做得好好,從來我都好怕上海菜嘅油膩感,但係呢度仲有用得恰到好處,唔見碟上會有多餘嘅油份,食完吃飽肚嘅滿足,唔係比油浸飽嘅感覺,好正。
2019-07-21
下午茶
  • 煎鍋貼
2019-06-30 80 瀏覽
大堂燈光柔和整潔,座位编排毫不紊亂,如私人聚會更可安排獨立廳房,地方颇為寬敞舒適。食物方面除有傳統上海菜提供外更可預早向老板要求訂做特别私房菜式,飲品也有多種選擇,有香濃豆浆、冰凍特式生啤和清香葉茶等。今次特別推介素餃、芝麻炸雞及酥炸鲜蝦。
2019-06-02 97 瀏覽
第三次黎食,第一二次食感覺都唔錯價錢都算合理,但係今次就有啲失望。首先係我最鐘意食既素鵝冇左有啲可惜,所以今次都嗌左啲冇食過既野。->老火湯:同平時飲到既老火湯有啲唔同,因為偏淡,幾多料,但對我黎講唔係好夠味->小籠包:味道正正常常,好多湯汁,冇薑味(我好介意),唔錯->花雕醉雞:我好少食醉雞,覺得好重酒味,唔咸,個人唔係好鐘意->鐵板牛肉:普普通通,似茶餐廳質素,單叫要百幾蚊覺得唔值。不過都幾多牛肉->雲吞雞湯:幾好味同幾足料->腐乳通菜:都係偏淡,重咸既人應該會覺得一般。不過都ok,份量都幾多->雪菜肉絲炒年糕:唔知點解係用豉油既,份量一樣幾大下唯一有圖既奶凍:好味,夠濃,價錢都合理埋單一個人$150,都可以接受,但味道黎講唔係好抵。呢間餐廳好既地方在於服務好好、環境唔錯同份量足夠,都睇得出有俾心機,不過今次黎食有啲失望,唔知有冇換左廚師呢。希望會改善,如果唔係以後應該唔會成日黎食lu。
->雲吞雞湯:幾好味同幾足料
->雪菜肉絲炒年糕:唔知點解係用豉油既,份量一樣幾大下

唯一有圖既奶凍:好味,夠濃,價錢都合理
埋單一個人$150,都可以接受,但味道黎講唔係好抵。
2019-05-31
又来大川沪打卡,已经成为香港出差旅游必去的一家餐厅了,晚上也还有些客人在宵夜。招牌的小笼包,每次必点两笼才够满足,丝毫不输鼎泰丰。试了下新炖汤,味道真是一绝,汤色清澈,清甜回甘,非常鲜美,没有任何油腻感,搭配最下饭的铁板葱爆牛肉,肉的份量还挺多,嫩嫩的,也有嚼劲,不是一般的赞,回味无穷。真的可以感受到这里对菜品的用心制作,用料好味道好服务好,干净卫生,老板店员也都十分亲切,性价比超高的一家,值得回顾。
招牌的小笼包,每次必点两笼才够满足,丝毫不输鼎泰丰。
试了下新炖汤,味道真是一绝
2019-05-27
5 分鐘 (堂食)
$100 (宵夜)
  • 铁板葱爆牛肉
  • 炖汤
  • 小笼包
  • 腐乳空心菜
2019-04-22 162 瀏覽
昨晚和家人想吃上海小吃,就來到這家小店。 我們點了上海小籠包,蘿蔔絲餅,銀絲卷,雞絲粉皮,酸辣湯麵每個小吃都出乎預料好吃,即叫即製,新鮮。小籠包的皮剛剛好,不太薄不太厚,不太林。肉汁全被鎖住。銀絲卷跟小X國,XX婆婆的都差不多,雞絲粉皮的醬汁則在稍為杰了少許。酸辣湯麵之麵質很好,剛剛好,有咬口。酸辣味也不錯,連女兒也吃得到。收費方面都算好合理,$6 一位茶,另收加一。是次晚餐$252 ,都已好飽,可以再幫趁。

每個小吃都出乎預料好吃,即叫即製,新鮮。
小籠包的皮剛剛好,不太薄不太厚,不太林。肉汁全被鎖住。

收費方面都算好合理,$6 一位茶,另收加一。
是次晚餐$252 ,都已好飽,可以再幫趁。
2019-04-21
5 分鐘 (堂食)
2019-03-12 432 瀏覽
打從搬離土記區之後,來食街開餐的次數事實上是越來越少。街內開了的新店,小弟都是近來才知道....前身為粥麵店的這裡,搖身一變變成為一間賣川滬菜的地方。小弟跟太太抱著一個冒險嚐新的心態來試一試,怎知出來卻是讓人有少許驚喜....論麵食,這兒只是做得非常一般。特別是太太的那碗擔擔麵,湯味道溫吞既不香也沒辣,啖下去沒有了平常的醬味,只是得一個鹹字;炸大排肉很削偏乾,同樣不合格....另一道滬麵經典蔥油開洋伴麵相對上則較佳,起碼麵嗅到了有一點葷油香;開洋也挺大隻的;不過最大的遺憾是蔥處理得有些過火,苦了;湯也是味水來的....還以為這一頓註定要令人失望而回了,怎料出色的小點卻挽回了不少分數....四小個即叫即煎的生煎包,皮底金黃帶焦入口脆啪啪;肉饀燙熱鮮美多汁;皮厚薄也剛剛好....基本上一個出色生煎包所符合的條件,它都做到了....蔥油餅做的是傳統風格的 ---- 皮加上用葷油搓的,很鬆化;蔥下得超多,食下來自然夠香....正因小點有著如此高的水準,小弟也就決定在此買一客窩貼外賣帶走給小友食。我沒吃,不過看到他邊食邊點頭就知絕對不差....下次來,還是專攻吃小點好了....

下次來,還是專攻吃小點好了....
2019-01-27 306 瀏覽
相約一班久未見面嘅舊同學食上海菜,因其中有同學試過之後極力推介,所以就一行五人去試菜,靚女老闆娘非常熱情好客,所以我哋將點菜事宜交托俾佢,果然不負所望.註:可惜大家掛住邊吃邊暢所欲言,嘻哈大笑,未有將所有菜餚一一拍下,只能用文字意會:1)前菜拼盤款式多2)小籠包皮薄多汁3) 砂碢雲吞雞不太油膩4) 松子魚啖啖魚肉酥脆甘香,酸甜適中5)干煸四季豆味道極出色6)上湯杞子菜心亦係不錯嘅配搭主菜之後,我哋再品嚐一連串甜品:a) 酒釀丸子b) 薑茶湯丸c) 豆沙窩餅d) 高力豆沙e) 十勝紅荳冰大家一邊食一邊讚不絕口呢餐飯食得非常非常開心,除咗因為食物質數出色,性價比超高,亦多謝老闆娘分享養生之道,再加上同舊同學暢談那些年,説說笑笑就已經過咗三個鐘,所以大家決定會再約再[安哥]😋😋

1)前菜拼盤款式多
2)小籠包皮薄多汁
3) 砂碢雲吞雞不太油膩
4) 松子魚啖啖魚肉酥脆甘香,酸甜適中
5)干煸四季豆味道極出色
6)上湯杞子菜心亦係不錯嘅配搭

主菜之後,我哋再品嚐一連串甜品
a) 酒釀丸子
b) 薑茶湯丸
c) 豆沙窩餅
d) 高力豆沙
e) 十勝紅荳冰
大家一邊食一邊讚不絕口

2019-01-14 322 瀏覽
又行到過黎北帝街搵食 今次呢間鋪頭以前係食蒸飯 轉左手做上海菜之後都未幫襯過 今晚就黎試一試門面同以前冇唔同 都係有幾張室外枱今日天氣比較涼 都係坐番入面唔駛吹風好d菜式唔算多 特別係蔬菜類比較少 但應有既都有先黎既係花鵰醉雞 冇我expect個種撲鼻而來既酒香 食落亦唔多夠味 失望!涼拌海蜇一入口比較咸 但夾多兩條又直頭冇味 建議撈勻先好食 蔥油拌麵老實講賣相真係麻麻 但麵質好彈牙 味道亦都拿捏得好好 岩岩好夠味 最後既干煸四季豆絕對係水準之作 夠哂鑊氣 好味總結:街坊餐廳唔會expect環境好好 但地方都算闊落 食物方面唔算十分出色 但性價比高 兩個人埋單$320(茶芥同加一)都食得夠飽!可以再戰
門面同以前冇唔同 都係有幾張室外枱

干煸四季豆
2019-01-14
干煸四季豆
2019-01-04 301 瀏覽
每日返工都要諗去工作地方附近搵嘢食,北帝街有好多食肆,去到大川滬因為有街位坐可以食煙所以就選擇咗呢間食肆,坐低叫咗個$46一客獅子+凍飲$6午餐,就係得一舊獅子頭,待應又唔夠,想叫嘢成日無人理,出餐又無分先後,真係一個不愉快嘅午餐😢
2019-01-04
15 分鐘 (堂食)
2019-01-03 179 瀏覽
因為很快就要搬家去九龍城,所以早起執拾雜物。而這𥚃剛剛裝修轉營,晚上吃上海菜和串燒,早上是茶餐廳。這裡的早餐有麵、麵包、麥皮。價錢由$22至32。我最喜歡是五香肉丁、芝士腸麵,因為五香肉丁份量夠多,而芝士腸的芝士又豐富,我推介這個麵餐。
因為很快就要搬家去九龍城,所以早起執拾雜物。
而這𥚃剛剛裝修轉營,晚上吃上海菜和串燒,早上是茶餐廳。
這裡的早餐有麵、麵包、麥皮。價錢由$22至32。
2019-01-02 133 瀏覽
土瓜灣最出名係北帝街呢條食街,近排又有間新餐廳開左,係食上海菜,趁放假去試一試先佢常餐好吸引,因為有薯粉食所以我叫左一個常餐:川辣牛肉紅薯粉,一個午市套餐:糖醋魚塊菜飯,小籠包同韭菜水餃川辣牛肉好薯粉好多乾辣椒,同埋好似好油咁。牛肉幾嫩,同真係幾辣下,又麻又辣果隻,如果唔食得辣就唔建議食呢個紅薯粉尚算煙un,但湯真係太油同太辣,飲唔到跟餐有火腿奄列同牛油多士,味道正正常常,但size 都幾大份糖醋魚,魚好滑,冇骨,岩晒我,而且份量有5~6塊 大大塊,配糖醋醬送飯一流菜飯好失望,飯太軟太爛,個人唔鐘意呢種口感,因為食唔到菜飯既香韭菜水餃,皮唔算薄,但人手搓既話厚薄都差唔多,入面仲好多肉汁,有隻我仲噴到成枱係小籠包都唔錯,肉餡新鮮,而且隻隻入面都有湯汁,好juicy,同出面大牌子食既分別不大雖然係街坊小店,但食物質素唔錯,價錢亦好合理

佢常餐好吸引,因為有薯粉食

川辣牛肉好薯粉好多乾辣椒,同埋好似好油咁。

紅薯粉尚算煙un,但湯真係太油同太辣,飲唔到

雖然係街坊小店,但食物質素唔錯,價錢亦好合理
2018-12-25 158 瀏覽
何解早歺下午茶歺熱飲歺桌不放糖包或沙糖罐,吓吓要开声攞糖,试業時还有歺桌纸巾現在則没有.....同時若遇多客小小則好易混亂,可以有進步空間,但很難介定佢係乜食肆,究竟係酒吧,茶歺廳定川沪菜館。。。。
2018-12-25
$30 (早餐)
2018-12-20 190 瀏覽
今天去了土瓜灣北帝街搵嘢食,無意中 發現 一間 上海菜館 ,裡面嘅食物令我 一試難忘, 特別係小籠包,鍋貼, 米薑蒸黃花魚 ,蘿蔔絲酥餅, 韭黃炒鱔糊等等。小籠包皮薄餡靚, 一口咬下肉汁一不小心就會好容易整污糟件衫,因為太多汁,所以食時要細口細口食 。鍋貼都係皮薄多肉汁,另鍋貼底部做到好脆,非常好味 。米薑蒸黃花魚 ,我食過好多上海菜館,但從未試過用蒸方法去做黄花魚,多數是煎的 ,但蒸的效果出來非常好,魚肉好鮮甜。我第一次食到咁好味嘅蘿蔔絲酥餅, 外脆內軟,餡料仲有金華火腿 ,真係未試過。韭黃炒鱔糊炒得不油膩 ,味道啱啱好,不會過鹹。 另侍應服務質素都好好 不停咁斟茶,特別係我從未飲過上海菜館會有黑蕎麥胚芽茶 ,好好味同埋好香 。這間菜館是我咁耐以嚟第一次吃到咁好味嘅上海菜, 他們用心製作實在值得再去多幾次。
  • 蘿蔔絲酥餅 小籠包 鍋貼 韭黃炒鱔糊 米薑蒸黃花魚
2018-12-16 189 瀏覽
晚餐時間與太太路過餐館。負責人剛好在門口,說這裡的小籠包很不錯!反正很久沒嘗上海菜,於是進去試試,可能時間尚且早,沒太多人。我們點了蒜泥白肉,小籠包,蔥爆牛肉和上海炒年糕!等不多久就上菜,先來的是蔥爆牛肉,鐵板上,用料十足,牛肉很多而且肉質鮮嫩。小籠包一如介紹十在不錯,皮薄餡靚,美道鮮美!蒜泥白肉略嫌汁醬比較淡!最後係上海炒年糕,方形年糕味道十足,配以他們的豆瓣醬,十分美味!整體而言,另人十分滿意!下次要再來試試其他菜式!
蒜泥白肉
蔥爆牛肉
小籠包
上海炒年糕
蔥爆牛肉
小籠包
上海炒年糕
2018-12-12 142 瀏覽
离开前一天,去澳门玩到快半夜才离开回香港,和朋友找了好久夜宵,最后又来了这家店,还好开到凌晨一点嘻嘻~点了份日式番茄乌冬套餐,配的炸鸡排。番茄汤味道超级浓郁,还放了很多最爱的玉米kk,配着炸物一起,冷天的半夜吃的我太有幸福感了!很庆幸之前没走进路过的KFC,还有不得不感叹的价格,整个套餐58元!便宜到惊人好吗!在上海真是很难找到这种同价值的餐厅了,而且配食还提供多种选择,也太超值了!!对这家店深深的中了草

!很庆幸之前没走进路过的KFC

番茄乌冬套餐
2018-12-10
8 分鐘 (堂食)
$58 (宵夜)
番茄乌冬套餐
  • 日式番茄乌冬套餐