2021-12-26
小米在公園玩樂過後, 來到這快餐店, 為求快快脆食晚餐. 來到快餐店大集團, 有大量位置. 但要找個乾淨的枱, 有一定難度. 小米點了咖哩牛腩飯, 自己喜歡芫茜, 所以點香茜鱆魚肉餅煲仔飯. 香茜鱆魚肉餅煲仔飯 ~ 多茜 MENU表示可選擇多芫茜, 原來是多了一小碟的<鹽西>..... 先把小碟裡的芫茜倒在肉餅上, 然後反轉肉餅迫出芫茜香, 再落豉油焗一焗. 鱆魚肉餅雖有豉油加持, 但肉餅仍透出梘水味! 大集團, 心照. 特別夾出肉餅, 主攻芫茜豉油撈飯. 熱辣辣的煲仔飯, 令煲邊的飯粒變得焦香, 可是自己喜歡軟綿綿的食物, 就覺得硬崛崛的焦焦飯似砂石. 唯有選擇仍未變焦的飯芯! 米香拌著淡淡的芫茜香, 配淡淡的豉油, 還有豆角惹味graham蘿蔔乾, 讓人一口一口的繼續食. 煲仔飯份量超大, 單食芫茜豉油撈飯, 來到一半已經覺得很飽了. 咖哩牛腩飯 看到紅色辣椒油跟稀湯湯的咖哩完全分離, 就覺得特別篤眼篤鼻. 小米報告, 咖哩唔辣, 牛没有牛味, 食到一半就放棄了.
但要找個乾淨的枱, 有一定難度.
香茜鱆魚肉餅煲仔飯 ~ 多茜
特別夾出肉餅, 主攻芫茜豉油撈飯.
唯有選擇仍未變焦的飯芯!
咖哩牛腩飯
小米報告, 咖哩唔辣, 牛没有牛味, 食到一半就放棄了.