其實都係咁岩要見下我個sweetheart, 先過嚟食番餐飯坐下傾傾心事.今次去左一個地方叫做大日子酒家佢喺運頭塘嗰條街, 大埔墟火車站行過去7-10分鐘左右非常近入去酒樓第一下感覺 係非常企理乾淨 同埋裝修門面算新淨 之後拎飛 之後就有部長同職員帶位入座今日嘢傾所以要求坐一個比較靜嘅地方 佢好好傾下未來的事...下省3000字.好多餐牌. 睇睇先. 今日點心只有下午茶同其他小菜同埋糕點. 我都唔客氣啦!! 馬上拿拿臨填單叫D嘢食先咖哩蒸鮮魷咖哩蒸鮮魷 非常之爽口彈牙 濃度香口適中. 非常好味薑蔥魚腩煲薑蔥魚腩煲非常之道火喉 上菜時傳來陣陣爆香 魚腩夠肉 小骨汁夠濃 配飯其實一流蒜香花姿片蒜香花姿片其實好似椒鹽鮮魷魚 ,但比較薄身D 好岩女仔食 同埋加上好好味嘅喼汁 點一點 食一口 絕對唔會輸比大牌檔香煎釀茄子 香煎釀茄子 有三隻, 隻隻都好大 但係都感覺有啲似鮑魚 一上菜嘅時候 我哋都覺得係咩嚟㗎 咁大隻嘅 哦 ....原來係咁原來係茄子...仲要爽口唔算油膩.. 正過小食檔的三寶家鄉鹹薄罉我哋仲有個家鄉鹹薄罉 又唔係好喊 有D似蛋糕餅咁 老人家應該都會鍾意 呢個小食真係好啱做開胃小
今次去左一個地方叫做大日子酒家

蒜香花姿片

香煎釀茄子

香煎釀茄子

家鄉鹹薄罉

我哋仲有個家鄉鹹薄罉 又唔係好喊 有D似蛋糕餅咁 老人家應該都會鍾意 呢個小食真係好啱做開胃小點

麻蓉包

麻蓉包係極品 細細哋有三隻 開嘅時候好有質感 亦都唔會好似流沙包咁流出嚟 有點濕潤好滑口

布拉鮮腸粉

布拉鮮腸粉係必食之選
我哋兩個人唔為意 原來可以咁長
咁樣想法其實我哋都食到好飽 仲要呢個價錢 平時如果喺出面呢個價錢
只會食到呢度一半 所以我覺得呢個非常之咁鬼正

椰汁馬豆糕

最後呢個椰汁馬豆糕甜品 因為我哋最鍾意食甜嘢
所以食到飽飽滯滯嘅時候必需品潤一潤口
份量 亦都很OK 冰冰凍又軟口唔會顯得太硬
最好嘅地方係佢哋有衛生嘅透明紙隔住所以食得好安心

臨出門口時嗰部長突然之間走過嚟喺我哋話
你留咗嘢呀  叫我地拎埋汪明荃呀....下? 什麼?
原來係我哋拎留左把雨傘....因為今日落雨

今日嘅飲食EXP 真係好好所以
有時間嘅真係會去同家人去嗰度傾一傾未來嘅事
包括我哋嘅大日子 或旅行呢
題外話/補充資料: 中間酒樓職員 經常會嚟收碟同好願意加水 地方企理 同時亦都有遵守2人一台 同埋會格1.5米 食得安心大家放心
2020-09-07
3 分鐘 (堂食)
  • 咖哩蒸鮮魷
  • 煎茄子
  • 椰汁馬豆糕
  • 薑蔥魚腩煲
  • 家鄉鹹薄罉
  • 蒜香花姿片
  • 麻蓉包
2020-01-03 924 瀏覽
2/5點心就好普通,但朋友話晚市唔錯,海鮮整得唔錯,價錢又合理。未至於難食,但係食一次就夠。炸嘢反而唔錯,啱啱好,又唔會油膩,不過好似成塊都係炸皮,入面舊肉食完都唔係好知係乜。
2/5
2019-06-24 1491 瀏覽
這間酒樓經常只會招呼熟客, 多次取票等位 , 就算只是數張枱 , 都要等很長的時間 , 因為熟客都自行跑道樓上取位這個星期六 , 大約中午十二時 , 居然沒有人等位 , 到樓上一看 , 原來尚有大量空枱 我被安排的座位 , 發現有滴水, 水滴在枱中心的位置 , 於是要求換枱 , 侍應不敢作主並通知部長 部長只是聽了我的說話然後就離開 , 再也沒有回頭 我要求侍應找部長 , 可是部長經過我的枱也不願停下腳步, 要我走離座位問部長是否已給我安排轉枱 , 他沒有答一句便行開了 於是乎我唯有找經理 , 當他看到我跟經理談話, 他又消失了一陣子 , 回頭的時候告訴我已通知公關安排座位 我只需要知道他的名字 , 他居然躲到男廁 , 這個叫黃發忠的部長 , 是我遇到服務最差的人, 大日子酒家不是大埔區最平或者食物質素最高的酒樓 , 只是有一班長期光顧的老顧客 , 我已經找不到任何理由再光顧這一家酒家

部長只是聽了我的說話然後就離開 , 再也沒有回頭

我要求侍應部長 , 可是部長經過我的枱也不願停下腳步, 要我走離座位問部長是否已給我安排轉枱 , 他沒有答一句便行開了

2019-06-22
  • nil
2019-06-06 1088 瀏覽
晚上經過大埔區想找間酒樓吃個小炒,見到大日子門口有套餐推廣,於是便試一試的心態入去食個晚飯。是晚叫了孖寶套餐,燒味拼盤($88)及清炒豆苗($80)。可以話抵吃二百幾蚊龍躉兩味,燒味就普普通通未見特別,反而清炒豆苗喜出望外十分大碟菜,炒得很嫩口很好吃。他們餐後會送上糖水,反而糖水係全日嘅兩點,糖水係即日煮,質素同外賣糖水差不多.
  • 清炒豆苗
2019-05-08 901 瀏覽
今晚想食炒小菜,唔想等位,去左大日子酒樓食飯。全家一其四人,叫了三餸一湯。湯像落去有少少味噌。不過小菜炒得出色。三個少菜分別係菠蘿苦瓜炒肉片,本來我地想食苦瓜黃豆排骨,職員落錯單,我地照要,無謂要人俾人鬧。另外兩個係咕嚕肉,肉碎炮飯。炮飯既飯先炸過,浸在熱湯上,變得碎博博飯後有糖水送,陳皮紅豆👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼綠豆沙,兩者陳皮紅豆好好食
2019-05-08
  • 肉碎炮飽
2018-10-17 2029 瀏覽
生日大日子,生日飯局第二回當然去 「大日子」🎂👭🎂👭🎂👭今晚有三美請食飯當真是人生一樂也,她們知我喜愛客家菜一早預約「大日子」還定了我至愛湯水 「杏汁豬肺」踏入秋季女人最緊要滋潤肌膚,一碗杏汁豬肺湯潤肺護膚入口啖啖杏香簡直感覺到皮膚即時滑滑。😋脆炸門膳魚本人對魚一向不太喜歡,但這個「脆炸門膳魚」炸得脆口不帶油膩,我竟然吃了二件認真無蝕底!😂客家人坐月子補品「客家黃酒雞」超濃濃黃酒用來煮走地雞,香濃沒有脂肪多食無妨,紅棗補氣血木耳能去瘀,就算我不是月子都可用作養生保健食品。話梅豬手煲補一補骨膠原,這味酸甜腍滑入味的佳餚就絕頂了,一點都不肥膩仲越食越滋味!每次來大日子都必食的,「鮮茄大蝦煎米粉」茄汁酸甜正合我意,爽彈大蝦配上煎香至脆邊的米粉,簡直讓我味噌升華至另一層次!黃金魷魚,這道菜應該都不錯,不過個人怕膽固醇問題卻步了。又補身又養生講到咁都只係每位 $230真係無得輸。👍
生日大日子,生日飯局第二回當然去 「大日子」
🎂👭🎂👭🎂👭
杏汁豬肺湯

脆炸門膳魚

客家人坐月子補品「客家黃酒雞」

話梅豬手煲

黃金魷魚,這道菜應該都不錯,不過個人怕膽固醇問題卻步了。

又補身又養生講到咁都只係每位 $230真係無得輸。👍

2018-10-09
杏汁豬肺湯
  • 鮮茄大蝦煎米粉底
2018-03-10 2228 瀏覽
下午茶時段,等咗十多分鐘才有枱,大日子搬遷復開後從未來過。本來沒甚麼期望,但吃落味道適中,不太油膩,份量有性價比。新裝修(超過一年以上),地方潔淨,比舊舖光猛得多。
新裝修(超過一年以上),地方潔淨,比舊舖光猛得多。
2018-03-10
15 分鐘 (堂食)
2018-01-05 1741 瀏覽
舊菜色在這新潮世代已日漸難尋,一些花功夫懷舊菜色賣少見少,再唔食就成為絕響了。古法金錢雞就是其中一道菜餚,材料是二大片肥肉中間夾著一塊珍肝(雞肝),經炭烤熟後再淋上蜜芽糖,美食當前先不要怕肥,筷子夾起一口咬落去,雞肝肉質嫩帶沙味道香口,非常難忘!話梅豬手,肥而不膩口感軟滑補充骨膠原就最好食得太多濃味的菜色,這碟有換掉醒味蕾作用!翠塘豆腐,滑滑豆腐清甜可口是餸飯絕配客家黃酒雞,男女補身食餚,大大片爽脆木耳能去瘀降膽固醇,肥雞有雞味,紅棗補氣血,我是飲酒之人個人認為如果黃酒可再濃烈點就更好。呢味瓜粒海鮮湯飯,湯味香甜濃郁飯粒脆口,一個字:
金錢雞👍

話梅豬手

話梅豬手,肥而不膩口感軟滑補充骨膠原就最好

食得太多濃味的菜色,這碟有換掉醒味蕾作用!
翠塘豆腐

翠塘豆腐,滑滑豆腐清甜可口是餸飯絕配

客家黃酒雞

海鮮瓜泡飯

呢味瓜粒海鮮湯飯,湯味香甜濃郁飯粒脆口,一個字:
2017-12-18
金錢雞👍