2022-12-28 39 瀏覽
無熱甜水就唔好買比人!人地都講到明要熱!做唔切,準備唔切就早出聲!等人比晒錢,等咗好耐都仲未有!要人等好耐就早出聲!比人有心理準備,預時間!唔好等人話個陣,先來話要煮!仲要好大條道理咁!仲要大大聲!服務又差!態度又唔好!一句等多一陣,即係幾耐呀!你唔好要買材料!!仲要明明要熱,就比個涼架甜水!做唔到就唔好買!原本仲諗住下次來食!唔好再有下次!完全係浪費我時間!真心做咩要我比錢買咁服務!不如唔好做!
要人等好耐就早出聲!比人有心理準備,預時間!
唔好等人話個陣,
你唔好要買材料!
完全係浪費我時間!
真心做咩要我比錢買咁服務!
不如唔好做!
外賣自取
2022-12-07 61 瀏覽
懶煮飯所以叫老公外賣返黎,晚餐時間叫左個二人餐外賣,返到屋企發覺少左碗飯,打返去問二人餐有幾碗飯,俾個職員好似跳制咁重覆答我「賣晒啦賣晒啦」,然後我未講完就cut線!打返去幾次都係咁既情況,即刻火都黎埋!之前堂食已經試過唔記得俾飯,當時職員唔忙企晒係度都可以俾漏野,定係碗飯貴到唔捨得俾??職員態度同服務質素真心唔得,食物味道正常份量都算多。btw,個水晶豆花唔好食,跟餐勉強要,另外嗌既就可以慳返舊錢啦

2022-11-19
外賣自取
1K
2022-12-06 526 瀏覽
放工約了人在粉嶺中心交收,之後就係附近搵食,見到這裡嘅裝飾好有特色之餘,再望望餐牌食物都啱食,就係咁入去了,餐廳位置商場1樓開放位置,座位都闊落,掃二維碼落單,食物主打台式口味,單點或套餐都有不同選擇,今晚就點了自選2人套餐,有喜歡嘅食物,同埋比散點抵食😜,前菜、小食各一,主食兩款,包埋飲品。加$10就將白飯升級為肉燥乾拌麵或湯麵,當然要加埋啦!前菜就點了台式涼拌蓮藕片,蓮藕片爽脆甜美帶點辣,十分醒胃!小食就係鹽酥花枝丸,炸得大大粒,入口十分彈牙,而且內有墨魚粒,所以夠晒口感!主食就係鹽酥雞扒配藥饍牛肉湯麵,大大塊鹽酥雞扒,師傅已切件上,外脆肉嫩,經正!而個藥饍牛肉湯麵,湯底有濃郁嘅藥饍味道,配埋吸湯嘅麵底,十分入味!另一個就係五香牛筋腩配肉燥乾伴麵,五香牛筋腩分量十足,牛筋炆得十分軟淋入味軟熟,牛腩都係十分入味,真係十分推介!肉燥同乾伴麵攪勻一齊入口,肥美嘅肉燥同伴麵十分配合!而見到新推出嘅圓環邊蚵仔煎,當然要叫一客,上枱個蚵仔煎外邊香脆,蚵仔肥美,加埋個辣醬真係十分惹美香口!跟餐還有兩杯飲品,加$10又可以升級特飲,當然要升級啦,波霸珍珠奶茶 ,珍珠十分彈牙加埋香滑奶茶,真係有置身

前菜就點了台式涼拌蓮藕片,蓮藕片爽脆甜美帶點辣,十分醒胃!

跟餐還有兩杯飲品,加$10又可以升級特飲,當然要升級啦,波霸珍珠奶茶 ,珍珠十分彈牙加埋香滑奶茶,真係有置身台灣時嘅口味!另一杯就係黑糖珍珠奶茶,同樣香濃幼滑之餘還有陣陣黑糖香味在奶茶中!

甜品又點可以缺少呢!分三大類,再可以加配,今次就點了 芋圓系列內嘅4號,有地瓜、椰果、白珍珠同芋圓配上椰汁,芋圓同白珍珠都十分軟熟煙靭,椰果清新爽口,地瓜香甜,加埋香濃椰汁,真係令人開十分滿足!
我從來都冇踏足過粉嶺中心,今日見樓價回落,就一於去粉嶺睇吓有冇機會住大啲,粉嶺只得一個中心,所以我就去咗粉嶺中心。睇完樓撞啱晚飯時間,當然係去搵食啦!順便睇吓有冇好嘢食,粉嶺中心比我想像中多嘢食,周圍逛見到一間裝修新潮又夠玩味,又多霓虹光管,夠晒光猛的台式餐廳,大橋頭。手機點餐掃一掃好方便,Menu 相片菜單非常吸引,自由配搭多種組合,用 QR CODE 點餐又唔驚會落錯單,細項加配十分貼心。自選 2人套餐 $218姐姐服務熱情,推介抵食二人套餐,款式選擇多,又真係好值得推介!小食台式涼拌蓮藕片麻辣爽口,酸甜開胃,蓮藕片夠晒健康。鹽酥花枝丸鹽酥花枝丸大大粒,望落去同台灣夜市食到嘅一樣,食落鹽酥香口十足,熱辣辣外皮香又脆,好食花枝丸有咬口,好惹味。鹽酥雞扒(主菜A)台灣出名雞扒妹,鹽酥雞扒份量足,食落外脆內軟,雞扒油脂感豐腴,鹽酥好香口,加埋醬汁配飯一流。大橋頭牛三寶(主菜B)來到大橋頭牛三寶,今晚的主菜,賣相幾靚,今晚嘅三寶係牛腩、牛肚、牛丸。牛腩咬落軟腍,牛丸帶有嚼勁,牛肚入味,滷水牛汁味道非常豐富有層次,淡淡滷水香,煮到岩岩好,牛腩咬落軟綿綿。連配菜蘿蔔都有驚喜,清甜可口,配埋湯麵

自選 2人套餐 $218

小食
台式涼拌蓮藕片
麻辣爽口,酸甜開胃,蓮藕片夠晒健康。

鹽酥花枝丸

鹽酥雞扒(主菜A)

大橋頭牛三寶(主菜B)

連配菜蘿蔔都有驚喜,清甜可口,配埋湯麵食好夾。整體來說好味又抵食,必加的一道小菜。

黑糖珍珠奶茶 +$10.00
手搖應有盡有,小甜味道剛剛好,奶味濃淡茶香,珍珠咬口夠煙韌,飲落好清新好舒服。

芒果珍珠牛奶 +$10.00
芒果珍珠牛奶沒有茶,只有牛奶的珍珠飲品,陣陣芒果味,清甜可口,啱晒唔飲得茶嘅朋友。

肉燥乾伴麵 +$10.00
麵質十分Q彈爽口,個人十分喜歡呢個口感,肉燥乾伴麵台灣地道風味。

泡椒黃金湯麵(辣)+$10.00
湯頭飲落夠濃夠香辣,飲得出泡椒黃金湯熬得夠時間,滿滿香料香味。

仙草3號(芋頭、芋圓、白珍珠)
仙草3號 啖啖都有仙草既鮮味,入口嫩滑,芋頭、芋圓食落新鮮,香甜多汁,配埋椰汁多奶就更加甜蜜。

芋圓4號(地瓜、椰果、白珍珠)
芋圓4號材料豐富,有地瓜、椰果、白珍珠、草莓汁,多奶飲落更加香滑,芋圓微微煙韌,口感好特別。

總括好吃,兼且有台灣風味,CP 值高,侍應姐姐服務細心,座位坐得舒服。
  • 大橋頭牛三寶
  • 芋圓4號
  • 芒果珍珠牛奶
2022-11-21 45 瀏覽
粉嶺火車站行5分鐘左右就到嘅粉嶺中心開咗一間新嘅台灣餐廳,咁方便就梗係要去試吓啦餐廳有啲燈牌扮緊台灣嘅夜市, 幾有特色「紅燒三寶牛肉麵」湯底濃郁,少少藥膳味唔會話好難受果種,牛肉就肉質腍易入口,肉味濃郁,都好大嚿,只有牛肉,仲有牛筋,口感唔錯,加上牛柏葉,一次過品嘗曬牛嘅唔同部分,食完好滿足我特登揀咗新竹米粉,除咗卡路里比較低之外,佢仲可以吸收晒濃厚嘅牛肉湯底精華,令米粉同樣香濃好味,紅蘿蔔同埋白蘿蔔煲炆得好腍好入味「蚵仔煎」都ok大塊同埋多蚵仔,仲有多菜仲有唔少台灣飲品可以選擇,整體都好友台灣嘅感覺
餐廳有啲燈牌扮緊台灣嘅夜市, 幾有特色

「紅燒三寶牛肉麵」

「蚵仔煎」
都ok大塊同埋多蚵仔,仲有多菜

仲有唔少台灣飲品可以選擇,整體都好友台灣嘅感覺

2022-11-21 33 瀏覽
今午路經粉嶺中心一間餐廳門前有不少人等候入座,原來係一間台灣食肆。逛完街後已到下午茶時間,見仲有座位便入內食個餐。茶餐可選A+B配飲品$43。A有5個選項,而B是小食,飲品有豆漿或蜂蜜茶,仲可以加10元升级特飲。我選了一碗藥膳雙丸米線+紫薯地瓜QQ球,配豆漿。米線湯底味濃,雙丸有口感,米線份量不太多,啱我胃口。而我最喜歡QQ球,一口一粒,脆口兼有紫薯香味,食過番尋味。甜品選了芋圓系列2號,有红豆,地瓜,黑珍珠,配上濃味椰汁,十分豐富👍👍😋😋
茶餐可選A+B配飲品$43。

2022-11-13 61 瀏覽
個豆腐花係用普通豆腐做,食落係打邊爐個啲豆腐味,完全無甜味仲有少少酸,真係救*命黑糖湯底正常另外叫左個椰汁芋圓甜品,以為係凍,叫左芒果汁,黎到係熱嘅芒果汁底,嘩真係嚇死人⋯諗呢啲菜式嘅人個味覺可能有問題……………………………………………………..……………………………………………………..……………………………………………………..……………………………………………………..……………………………………………………..
黑糖湯底正常

熱豆腐花
2022-11-08 50 瀏覽
牛肉拌麵中含有毛髮,但店員謊稱呈白色的毛髮為牛的毛髮,是正常的。員工替換過食品過後仍然在牛根、面中都找到不少的黑色毛髮。可見餐廳衛生欠佳,並且員工服務態度不良好。
2022-11-08
午餐
粉嶺中心對我黎講一向都有啲美食沙漠feel😂但最近過左去行一圈,原來有好多新餐廳!其中一橋頭吸引左我🥰因為佢地既餐廳走木系裝潢,最重要係佢地有幾個經典台灣小台既燈牌,即刻有種番左台灣既感覺😆依家陸續開關但台灣遲遲未開令我都幾掛住台灣食物,見到大橋頭裝潢到位,餐牌選擇都好多,牛肉麵、滷肉飯、芋圓、手搖應有盡有我地叫左藥膳牛肉麵賣相幾靚仔👍🏻湯頭飲落夠濃夠香,飲得出熬得夠時間飲落一開始係滿滿香料香,之後係淡淡藥膳香味,味道非常豐富有層次麵我揀左寛麵,麵質十分Q陣爽口,個人十分喜歡呢個口感🤤滷蛋有淡淡滷香,蛋黃煮到岩岩好咬落軟綿綿配埋啖湯好夾😙牛肉份量都幾多,大大舊😆但咬落非常軟嫩,食得出炆得好夠牛味都幾突出,肥瘦適中👍🏻另外叫左鹽酥排骨肉燥飯鹽酥排骨又係大大份,望落去同台灣既一樣樣❤️食落鹽酥香十足,熱辣辣好惹味外皮既香又脆,排骨有咬口,好食👍🏻滷肉飯滷肉份量足,食落油脂感豐腴好香口,加埋咸酸菜,配飯一流👍🏻👍🏻🤤蚵仔煎材料豐富有蚵仔、雞蛋、生菜,餅皮食落微微煙韌口感好特別而且啖啖都有蚵仔既鮮味,蚵仔食落新鮮,爽口多汁配埋辣醬就更加惹味🤗左:蜂蜜綠茶清甜蜂蜜香,飲落好清新好舒服右:茉香珍珠奶

我地叫左藥膳牛肉麵

賣相幾靚仔👍🏻湯頭飲落夠濃夠香,飲得出熬得夠時間
麵我揀左寛麵,麵質十分Q陣爽口,個人十分喜歡呢個口感🤤
滷蛋有淡淡滷香,蛋黃煮到岩岩好咬落軟綿綿配埋啖湯好夾😙

牛肉份量都幾多,大大舊😆但咬落非常軟嫩,食得出炆得好夠

牛味都幾突出,肥瘦適中👍🏻
另外叫左鹽酥排骨肉燥飯

鹽酥排骨又係大大份,望落去同台灣既一樣樣❤️
食落鹽酥香十足,熱辣辣好惹味
外皮既香又脆,排骨有咬口,好食👍🏻

蚵仔煎
材料豐富有蚵仔、雞蛋、生菜,餅皮食落微微煙韌口感好特別
而且啖啖都有蚵仔既鮮味,蚵仔食落新鮮,爽口多汁
配埋辣醬就更加惹味🤗

左:蜂蜜綠茶
清甜蜂蜜香,飲落好清新好舒服
右:茉香珍珠奶綠
奶味濃,帶淡淡茶香,珍珠都夠咬口夠煙韌

豆花三號
好豐富既甜品🥰帶椰果、白珍珠同豆花,入量又係大大碗

當然有主角芋圓,咬落去煙煙韌韌,食到微微蕃薯/芋頭香
豆花入口嫩滑,配埋黑糖底糖水甜甜地好好食😋

芋圓一號有紅豆、黑珍珠、芋頭、芋圓等等
我地仲加左黑芝麻雪糕😆😆😆
芋頭都幾大舊,咬落口感十分軟綿粉糯😍😍😍甜甜地好好食
配埋煙韌芋圓都好夾,加左芝麻雪糕又係另一種味道同食法👍🏻
2022-11-06 236 瀏覽
今天來到粉嶺,和朋友在粉嶺中心的新開張的台灣餐廳「大橋頭」用膳。下午茶的菜單非常吸引,可以自由配搭多種組合,而且用QR CODE 點餐,可選細項和各類加配,十分貼心。下午茶可選A+B,飯/麵加小食,還有飲品附送。“輕盈肉燥飯”,有好味肉碎,分量不少,還配有滷水蛋。“輕盈藥饍雙丸米”,藥饍湯底濃郁,大大粒肉丸爽口彈牙。“台灣水餃(藥饍)”,水餃皮幼滑,餡料十足,口感特別好。“炸花枝丸”,粉漿不太厚,墨魚肉肉質鮮味彈牙,令人食不停口。“紫金地瓜QQ球”,紫番薯,木薯粉及糖份量配答得宜,炸得剛剛好,有質感,是出色的小食。“招牌鹽酥雞球”,甘香酥脆,雞肉嫩滑,不會又乾又硬,是做得很好的炸雞。“紅燒牛筋腩麵”,牛筋爽口,牛腩肉腍軟入味,五香味出色。闊條麵彈牙。“芋圓2號”,有多種組合選擇,我選了有紅豆,芋圓、番薯和椰汁的2號。芋圓煙靭有質感,加上濃濃的椰香,是上佳的甜品。“豆漿”,下午茶附送的原味豆漿,豆香味濃郁,相當不錯。最後還叫了個“原味古早蛋糕“ 做甜品,軟绵绵的,蛋味濃郁,非常美味。這裏的台灣美食選擇真多,價錢大眾化,而且不用味精,性價比奇高。
下午茶可選A+B,飯/麵加小食,還有飲品附送。
“輕盈肉燥飯”,有好味肉碎,分量不少,還配有滷水蛋。
“輕盈藥饍雙丸米”,藥饍湯底濃郁,大大粒肉丸爽口彈牙。
“台灣水餃(藥饍)”,水餃皮幼滑,餡料十足,口感特別好。
“豆漿”,下午茶附送的原味豆漿,豆香味濃郁,相當不錯。
  • 牛筋腩麵,肉燥飯,鹽酥雞,芋圓,原味古早蛋糕
2022-11-02 44 瀏覽
又要到粉嶺工作,午飯時候粉嶺中心附近餐廳周圍都佈滿了學生,幸好大橋頭有位,於是便吃台菜; 記得幾個月前吃過一次藥𧬆湯底牛肉麵,藥材味重,今次試下其他 有抵食午餐,再加$10/15 追加小食 ,飲品減$8🦑台灣花枝丸新竹米粉$48今次選了麻辣湯底,湯底不算太辣,主要麻味比較重,不算太油膩;五粒花枝丸不多不少,白蘿蔔炆得很稔及入味,手工面比較滑溜 🐥鹽酥雞 $42脂肪不算多,把油份迫出, 五香粉味濃,椒鹽粉比較多❤️水晶豆花 $30 (芋圓+白玉珍珠)這個是透心涼系列,水晶豆花晶瑩剔透滑溜溜,黑糖味不算太甜,配上芋圓白玉珍珠乾果等有咬感,份量不會太大,一人也可以吃得完🧋仙草奶茶 $17 (午餐減$8)吃完炸物,吃一點仙草清熱雖然看見OpenRice很多劣評,但真心覺得不算是那麼差;一來同區的台灣菜比較少,二來價錢也算合理

有抵食午餐,再加$10/15 追加小食 ,飲品減$8
🦑台灣花枝丸新竹米粉$48
鹽酥雞件
🐥鹽酥雞 $42
脂肪不算多,把油份迫出, 五香粉味濃,椒鹽粉比較多
水晶豆花
❤️水晶豆花 $30 (芋圓+白玉珍珠)
仙草奶茶
🧋仙草奶茶 $17 (午餐減$8)
吃完炸物,吃一點仙草清熱

花枝丸新竹米粉
2022-10-19
午餐
鹽酥雞件
水晶豆花
花枝丸新竹米粉
2022-11-01 26 瀏覽
在粉嶺下班,看看附近有什麼晚餐,留意到這一間開放式餐廳,很久沒有吃過台灣菜的,我看過餐牌後覺得價錢合理,進去一試菜式選擇可以用種類繁多來形容,個人認為他們的甜品種類多得可以獨立分開為一間台式甜品店鹽酥雞扒配台式肉燥飯,先說份量頗多,肉燥足以配搭一碗白飯有餘,另外味道方面也有驚喜,雞扒炸得酥脆香口,而且肉燥醬香味濃,配搭高菜拌白飯非常滿足五歲金湯肥牛肉麵,嘗試了這個外面比較少嘗試到的,他們的湯底採用近似酸菜魚帶有酸味的湯底,口味類似酸辣粉的變奏版,但是多了一種清甜的味道,因為他們配搭了蘿蔔,肥牛數量不少,以價錢來說絕對滿意和同事額外點了一些台灣小食,台式烤腸值得推薦,絕對有台灣原風味的感覺最後點了一下甜品,熱食的台式芋圓珍珠,入口非常舒適,椰奶的味道覆蓋着每一口的芋圓珍珠,另外他們的番薯高質入口非常香甜,絕對不比外面的糖水專門店遜色

五歲

2022-10-27 27 瀏覽
餐廳位於商場中央當眼位置 每次經過都總會眇到入面座無虛席。餐廳設計很有特式,帶有少少懷舊風及台灣夜市FEEL! 仲有古早味蛋糕售賣!⭐藥膳牛肉麵 - 招牌菜一上台就聞到好香! 平時食開都係藥膳配雞湯,今次係第一次藥膳配牛肉湯! 藥材中既當歸熟地川芎等味道並沒有遮蓋牛肉湯味,比例岩岩好非常好味及夾!! 而且個湯好清一點都不油膩!牛腩好軟嫩 紅/白蘿蔔索哂D湯汁牛肉汁! 麵底我揀左寬麵 掛湯一流 而且煙煙UNUN 好彈牙啊⭐台灣水餃(酸辣黃金湯)餃子係白菜豬肉餡 配上了酸辣湯甜甜酸酸好開胃!⭐鹽酥雞扒 - 食台灣菜點可以漏左佢, 雞扒外脆內juicy! ⭐精選晚餐 – 滷水拼盤拼盤份量大 入面有豬手 豬腸 牛腩 牛筋 牛肚豬手及牛肚都好入味好腍!! 滿滿骨膠原黏著口!⭐精選晚餐 –紅豆冰粉冰粉Q彈爽滑 加埋紅豆提子乾咸咸地甜甜地 一拍即合好正! 食完透心涼!!總結:餐廳用心製作食物 標榜無味精真材實料價格定位在開心價range, 性價比好高

⭐藥膳牛肉麵 - 招牌菜
牛腩好軟嫩 紅/白蘿蔔索哂D湯汁牛肉汁!
麵底我揀左寬麵 掛湯一流 而且煙煙UNUN 好彈牙啊

台灣水餃(酸辣黃金湯)
餃子係白菜豬肉餡 配上了酸辣湯甜甜酸酸好開胃!

⭐鹽酥雞扒 -
食台灣菜點可以漏左佢, 雞扒外脆內juicy!

⭐精選晚餐 – 滷水拼盤
拼盤份量大 入面有豬手 豬腸 牛腩 牛筋 牛肚
豬手及牛肚都好入味好腍!! 滿滿骨膠原黏著口!

⭐精選晚餐 –紅豆冰粉

總結:餐廳用心製作食物 標榜無味精真材實料
價格定位在開心價range, 性價比好高
2022-10-24
2022-10-21 48 瀏覽
今個晚餐在「大橋頭」嘗味台式料理,餐館在粉嶺中心商場,位置開掦。鹽酥排骨寬麵~鹽酥是台灣名物,到台灣遊玩必吃,三年沒有機會赴台,幸好可以在此補「嘗」味道,大大份酥香美味的鹽酥排骨可以分享,寬麵煙靭中又帶軟熟口感,台式牛肉湯底味道剛好,吃過沒有口渴感覺!金湯肥牛幼麵~雖然餐牌顯示有多款湯底可供選擇,我們還是偏愛牛肉湯,香濃不鹹沒有味精口感,而舖得滿滿的肥牛肉掛滿牛肉湯,十分享受這份原汁原味,幼麵質感較腍滑。三寶淨食~百吃不厭的牛筋、腩、肚,無論台式或港式都各有風味,三寶口感俱佳,夠入味且腍而不爛。兩款特飲:芒果珍珠牛奶、黑糖珍珠牛奶。甜品~椰香白玉珍珠芋圓~ 很完滿的熱食甜品,椰香奶滑不太甜(因為我選擇少甜),很喜歡芋圓的嚼勁口感、竽頭和蕃薯的香甜,很多配料很有滿足感。結帳時候看見古早味蛋糕,外賣海苔肉鬆蛋糕$58回家留待明天下午茶享用。

鹽酥排骨寬麵~

金湯肥牛幼麵~

三寶淨食~

鹽酥排骨寬麵&牛三寶淨食

牛三寶淨食

兩款特飲:芒果珍珠牛奶、黑糖珍珠牛奶。
芒果珍珠牛奶、黑糖珍珠牛奶

2022-10-21
鹽酥排骨寬麵&牛三寶淨食
芒果珍珠牛奶、黑糖珍珠牛奶
2022-10-20 34 瀏覽
粉嶺火車站附近以連鎖餐廳為主獨立的小鋪不多,選擇也不多有時夜晚想食台灣野根本沒有幾個選擇今晚又黎打攪大橋頭雖然台灣鋪唔多,但大橋頭食物唔錯的叫左紅燒牛筋腩乾拌麵、鹽蘇雞乾拌麵、士多啤梨牛奶、蜂蜜綠茶食物質素 幾好上菜速度 快鋪頭環境 乾淨
粉嶺火車站附近以連鎖餐廳為主
獨立的小鋪不多,選擇也不多
有時夜晚想食台灣野根本沒有幾個選擇
今晚又黎打攪大橋頭
雖然台灣鋪唔多,但大橋頭食物唔錯的

叫左紅燒牛筋腩乾拌麵、鹽蘇雞乾拌麵、士多啤梨牛奶、蜂蜜綠茶
食物質素 幾好
上菜速度 快
鋪頭環境 乾淨
紅燒牛筋腩乾拌麵
鹽蘇雞乾拌麵
士多啤梨牛奶
蜂蜜綠茶
2022-10-20
5 分鐘 (堂食)
紅燒牛筋腩乾拌麵
鹽蘇雞乾拌麵