2022-07-20 944 瀏覽
✨招牌大甲芋圓 $28 (+紅豆$4)有芋圓 地瓜圓 仙草 芋泥 芋頭雪糕☺️本身仲有配包餡芋圓 但9點去到已經無哂🥲芋圓煙韌 芋泥綿密 甜度適中 芋頭雪糕口感就raw d🫣雖然我已經額外加左紅豆撈 但食落都幾乾下😥我都係比較鮮芋仙多d 佢有黑糖冰配黎食易入口😬不過$28有碗咁多料嘅芋圓 cp值係高嘅👍🏻
✨招牌大甲芋圓 $28 (+紅豆$4)
有芋圓 地瓜圓 仙草 芋泥 芋頭雪糕☺️
本身仲有配包餡芋圓 但9點去到已經無哂🥲
芋圓煙韌 芋泥綿密 甜度適中 芋頭雪糕口感就raw d🫣
雖然我已經額外加左紅豆撈 但食落都幾乾下😥
我都係比較鮮芋仙多d 佢有黑糖冰配黎食易入口😬
不過$28有碗咁多料嘅芋圓 cp值係高嘅👍🏻

2022-07-02 567 瀏覽
早幾個月食都可以,平時想食芋圓都會諗起尼間,都幾好。不過今次叫咗個「蓮子紫米芋圓」食完同之前食過有好大分別,包裝唔同咗,最大問題係**完全無味道**唔知自己食緊咩..唔會再想食
2022-07-02
外賣自取
每日都好多人排隊叫外賣!唔想排隊就早d去啦😂-<大甲三寶>💰$28蕨餅+白玉+芋圓+水昌塞天+大甲芋頭雪糕愛玉動L、蕨餅大粒、芋圓多,芋頭雪糕好特別又好好食!好食到有時會單買個雪糕($5)🤣,芋頭雪糕dd沙冰嘅質地,又香芋頭味又香奶味,正!回頭率:🍧🍧🍧🍧🍧/5幸福感:🍧🍧🍧🍧🍧/5飽肚感:🍧🍧🍧/5性價比:🍧🍧🍧🍧🍧/5不專業評分:9/10👉🏻簡而精咁形容:回頭最多次之選✨ 成兜野都好煙靭~大大兜,扺食💗-<抹茶仙草芋圓>💰$26姐係抹茶雪糕+紅豆+仙草+芋圓~雪糕味道有抹茶、焙茶、奶茶三隻揀,又或者可以選擇蓮子、芋泥、蘆薈等等嘅配料。我就比較推介雪糕🥹三隻味都試過三隻都好好食,唔係太甜!!仙草唔係好水嫩嗰d,偏向硬淨、實在啲啲~(sor for 1999🤣)回頭率:🍧🍧🍧🍧/5幸福感:🍧🍧🍧🍧/5飽肚感:🍧🍧🍧🍧性價比:🍧🍧🍧🍧/5不專業評分:8.5/10👉🏻簡而精咁形容:雪糕好食、芋圓好多!-<紫米蘆薈芋圓>💰$25成日叫大甲三寶,今次試d新野。蘆薈加紫米唔係唔好食,但有d奇怪😂成碗野莫名地好結,結到好似粥咁,怪怪地🙈btw有一個雲
每日都好多人排隊叫外賣!
唔想排隊就早d去啦😂
性價比:🍧🍧🍧🍧🍧/5
不專業評分:9/10

<抹茶仙草芋圓>
💰$26
姐係抹茶雪糕+紅豆+仙草+芋圓~
我就比較推介雪糕🥹三隻味都試過三隻都好好食,唔係太甜!!
回頭率:🍧🍧🍧🍧/5
幸福感:🍧🍧🍧🍧/5
飽肚感:🍧🍧🍧🍧
性價比:🍧🍧🍧🍧/5
不專業評分:8.5/10
👉🏻簡而精咁形容:雪糕好食、芋圓好多!

<紫米蘆薈芋圓>
💰$25
成日叫大甲三寶,今次試d新野。蘆薈加紫米唔係唔好食,但有d奇怪😂成碗野莫名地好結,結到好似粥咁,怪怪地🙈btw有一個雲呢拿味雪糕送,但係成件事好似有啲格格不入😂
回頭率:🍧🍧/5
👉🏻簡而精咁形容:結

💗天水圍天瑞路9號天瑞商場地下G2E號舖💗
  • 招牌大甲芋圓
2022-06-13 489 瀏覽
C R A Z Y❕廿八蚊食到你飽嘅芋圓😱 原先睇到個價錢都對網上相中嘅size有啲保留,點知實物真係圖文相符🤩————————————————————————🔸招牌大甲芋圓🔸$28仙草|芋泥|芋圓地瓜圓|大甲芋頭雪糕原先仲有埋包餡芋圓,但佢停售😭#仙草 我本身唔好,不多作評述,淨係知個底滿滿的。#芋圓地瓜圓 唔係好高汁嗰啲,芋頭同地瓜味比較微弱,口感偏硬 但同樣地好足料。#芋泥 純天然無添加的味道😚#大甲芋頭雪糕 今次嘅MVP✨ 佢嘅質地令我一再懷疑究竟係咪雪糕,質地綿滑 擺極都唔溶,同芋泥嘅分別只係奶味重咗,將芋頭打蓉加奶嘅感覺 真材實料🫶🏻————————————————————————[總括而言]廿八蚊❕我重申一次佢只係需要廿八蚊❕食到大大份又有啲質素嘅芋圓,仲有啲咩好投訴🥹 女仔當佢係一餐飯嚟食都可以。
————————————————————————

🔸招牌大甲芋圓🔸$28
仙草|芋泥|芋圓地瓜圓|大甲芋頭雪糕
原先仲有埋包餡芋圓,但佢停售😭
#仙草 我本身唔好,不多作評述,淨係知個底滿滿的。
#芋泥 純天然無添加的味道😚
————————————————————————
[總括而言]
2022-03-26 566 瀏覽
外賣了3個芋圓,分別招牌大甲芋圓,紅豆仙草芋圓,芋泥仙草芋圓,點知招牌大甲芋圓漏擺包心芋圓,係一粒都冇,仲要收足錢,但漏單,當時冇人排隊,亦不是繁忙時間,前後都冇人排隊等落單同攞餐,淨係做我一張單都搞錯以前都有幫襯開,但依家仙草份量少了很多,而且味道也是偏甜,芋圓也不是自家製作的,眼見店員將一大盒的用膠套密封的急凍芋圓放落大鍋加熱煮滾,芋泥打的不夠細滑,會吃到一粒粒的芋頭顆粒,咁嘅質素不值這價,份量也比較少,不會再幫襯
2021-12-29 573 瀏覽
天水圍站📍大甲芋圓-食完晚飯一定要食埋個糖水先滿足。呢間大甲芋圓就真係好抵!焙茶仙草芋圓($26)大大兜仙草、兩色芋圓、紅豆,再配埋一球焙茶雪糕,都係$26!芋圓都幾煙靭,唔會太細粒,海量仙草,加埋球雪糕~jengggg平時出去食一碗冇$35都埋唔到單!堂食同外賣size冇分別,都係用同一個紙碗,最岩食完飯買埋返屋企慢慢嘆~你話好出色又唔算係,但呢個價錢黎講,都very ok😎🤘🏻如果喺舖頭食,可能就要排一陣隊啦,因為鋪頭座位唔算多。除咗仙草芋圓外,都仲有豆花芋圓、紫米芋圓、日式蕨餅、奶酪、其他港式糖水、滋補燉品等等,價錢都非常相宜。
天水圍站📍大甲芋圓
食完晚飯一定要食埋個糖水先滿足。呢間大甲芋圓就真係好抵!

焙茶仙草芋圓($26)

焙茶仙草芋圓
焙茶仙草芋圓
2021-11-18 663 瀏覽
天水圍呢間芋圓鋪都已經好多年了,成日都會見人買,今日都食翻次先。既然去得食,就緊係食人地個招版--「招牌大甲芋圓」。望落都足料,有四款大小唔同嘅地瓜圓同芋圓,有個芋頭泥,再加個芋頭雪糕。芋泥好食,充滿芋頭香;芋頭雪糕都好食,不過就較重奶味。芋圓煙韌,都好有芋頭香。下面鋪底嘅係好多涼粉。涼粉口感適中,唔會太軟,甜度適中。另一款叫嘅係大甲三寶,入面乜都有:蕨餅、白玉、地瓜芋頭圓、寒天等等。份量都唔少,可以一次過食到好多種唔同嘅食。味道都數錯。呢間芋圓店足料 ,價錢唔貴,整體唔錯。
招牌大甲芋圓

下面鋪底嘅係好多涼粉。涼粉口感適中,唔會太軟,甜度適中。

呢間芋圓店足料 ,價錢唔貴,整體唔錯。
2021-08-15 666 瀏覽
天水圍嘅商場都唔係好大規模,入面有好多小店都值得一試😌今次去左天瑞果邊,附近都無咩甜品店,所以就試下呢間芋圓小店😝·店舖座位本身唔多,限聚令下更加少座位,唔少人都選擇外賣😂·抹茶豆花芋圓($26)有幾粒芋圓,豆腐花,抹茶雪糕同紅豆,唔算好大碗,但呢個價錢真係算抵,最重要係芋圓夠煙韌幾好食😆😆抹茶雪糕正正常常,豆腐花比較散,唔算好滑😂同埋堂食都用外賣兜唔環保呀🥲平平地過下口癮都唔錯,但未必會特登搭車黎食🤣
店舖座位本身唔多,限聚令下更加少座位,唔少人都選擇外賣😂
抹茶豆花芋圓($26)
本身以為啲豆腐花遮住左啲芋圓 但係唔想整散啲無味嘅豆腐花 所以一直食啲豆腐花 點知食到一半先發現豆腐花芋圓無芋圓 我就同個店員講 「唔好意思 我發現啲豆腐花無芋圓」同埋比單佢睇 佢即刻話「你食曬先話無?明明兩碗都擺左係面頭」我比啱啱影嘅相佢睇 明明面頭一粒都無 佢指著啲紅豆話係芋圓 然後佢即刻改口話「係擺左係雪糕下面啊嘛!」然後先問啱啱整我個碗嘅第二個店員有無擺芋圓係雪糕係下面(我心想唔係話係面頭咩🙄️)第二個店員就話我有啊 之後我就算數走人 以後唔黎呢啲店食 我係唔係咁窮 貪你幾粒芋圓 味道:3.5 (豆腐花無味 蓮子有芯 無芋圓🙄️環境:2.5 (少檯 近街邊 高凳會搖服務態度:-10(🙂🙂🙂整體:0(唔會再去 見我咁燥底就知啲店員態度幾差啦其實如果佢好聲好氣咁講唔得我會好gur咯祝 早日執笠🙂
本身以為啲豆腐花遮住左啲芋圓
但係唔想整散啲無味嘅豆腐花
所以一直食啲豆腐花
點知食到一半先發現豆腐花芋圓無芋圓

佢即刻話「你食曬先話無?明明兩碗都擺左係面頭」
我比啱啱影嘅相佢睇 明明面頭一粒都無
然後先問啱啱整我個碗嘅第二個店員有無擺芋圓係雪糕係下面
(我心想唔係話係面頭咩🙄️)
第二個店員就話我有啊 之後我就算數走人

見我咁燥底就知啲店員態度幾差啦
其實如果佢好聲好氣咁講唔得我會好gur咯
祝 早日執笠🙂

2021-07-24
$27.5 (晚餐)
2021-07-18 341 瀏覽
芋丸真係硬掘掘,一啲味都冇,啲湯又甜,但係啲芋丸又真係一啲味都入唔到,真係唔知點講好,等左咁耐,最後買返黎一兜咁嘅嘢~真係好嬲~我以後都唔會再幫襯哩間野~重點又唔係太平啲質數又差到咁🤦🏻‍♀️
2021-04-22 863 瀏覽
態度超差之前食過一次,當時女店員態度已經差,本著個別例子再試一次,結果原來幾個店員都係咁令人無語。去到店舖時清晰下單,店員問堂食定外賣,我答堂食,佢話「下,冇位喎」,我回應「咁我等一陣」,佢再話「冇位喎」,咁一開始又問人堂食定外賣?我最後話「咁我等位」,亦從來冇任何要求,只係店外安靜等候。之後店員將我份食物包成外賣,叫號我繼續在店門外等位,佢就直直地望住我不斷叫number,示意叫我快啲拎。我話「我堂食喎」,又係得到「下」既回覆,無絲毫打算了解。最後我自取外賣離開。其實絕對唔係要咩服務,只係期望正常order流程回應。無原故地食個甜品食到咁唔順暢,真係不了。
態度超差

絲毫打算了解。最後我自取外賣離開。
2021-03-27 654 瀏覽
本人是珍珠芋圓愛好者,對天水圍有這間甜品店非常感動晚上和友人散步有點累便找了一間甜品店坐坐,想不到居然有驚喜!我點了一碗芋泥豆花芋圓,只需$24,而且份量足一碗平常飯碗。芋泥好味,充滿芋頭香,甜度亦適中,芋圓更不用說,煙韌非常而且目測多達十粒或以上,再加上豆腐雪糕,底鋪滿豆腐花,濃濃豆香配上芋泥,沒有搶掉對方的原味,唯嗜甜人仕可能會嫌味道偏淡,但我認為甜度適中~唯美中不足是店員態度麻麻但裝修充滿北歐簡約風,非常舒服,適合晚上和友人聊天。
本人是珍珠芋圓愛好者,對天水圍有這間甜品店非常感動

唯美中不足是店員態度麻麻
但裝修充滿北歐簡約風,非常舒服,適合晚上和友人聊天。
2021-03-27
$25 (宵夜)
2021-03-18 501 瀏覽
係小小既國家有間一直無人講既芋圓店價錢唔貴份量十足都幾抵食芋圓非常煙韌食落重熱熱地有餡芋圓同冇餡芋圓食落都差唔多不過食落都幾重香芋味同番薯味芋泥就一般般 唔夠棉又唔夠香反而雪糕唔錯 唔係獨立包裝嗰款一球球雪糕自己覺得凍所以要求換走咗雪糕店主比多咗少少芋圓整體不過不失想食糖水同芋圓要求又唔高可以去試吓芋圓係同行相比算係唔錯講真前幾日試左元朗yoho新開既芋圓店人流比依到多雖然芋圓好煙韌但食落完全無味相比起依間反而又平又抵食
係小小既國家有間一直無人講既芋圓店
雖然芋圓好煙韌但食落完全無味
相比起依間反而又平又抵食
  • 芋圓
2021-03-14 488 瀏覽
話說同朋友附近食完lunch,之後搵間近近地既甜品坐低吹下水食下甜品,未試過去一間舖d態度咁惡劣。食都未食完就離遠話:食完又吹水吹咁耐,當哩度係starbuck咩。下次一定唔會再幫襯,先唔講貴店d紅豆沙甜到不得了,淨係態度差已經係死罪,食物差仲要巴巴閉閉咁又唔係冇俾錢。我勸大家要黎哩間野食甜品都要三思。真係特登都要上黎俾個負評佢,有得俾我會俾10個劣!!!上到黎見到之前都有類似既劣評,只怪自己運氣唔好先會入到哩d垃圾舖!
真係特登都要上黎俾個負評佢,有得俾我會俾10個劣!!!
2021-03-14 398 瀏覽
星期日下午難得經開天瑞,見有間芋圓甜品店就滿心歡喜想買外賣試下,去到當時係1:40左右,我無留意門口寫住星期日下午2點先開始,見有人喺入面就開門打算叫外賣啦!一開門有個亞姐話2點先開喎!咁我哦一聲就出返去等啦!等到2點,因為我手拎住重野加上趕時間就再入返去好聲好氣咁問一聲:想問下你哋仲有幾耐先開架?我睇吓等唔等到!然後亞姐愛理不理咁話:都未夠鐘,夠鐘啦咩?!我心諗:唔通你唔知而家已經2點?咁我就拉返門企喺度諗住等多一陣啦!點知亞姐再開口:夠鐘就會開門架啦!其實我係見已經夠鐘想問下仲有幾耐先開啫!但亞姐同另一個職員完全唔想做你生意咁既樣⋯
2021-03-14