2018-05-27
打邊爐對我嚟講喺無分四季,但人在香港,平時出街打嘅話我會揀日本貨牛氏系列🤣🤣 今次難得有人預定左依間大紅袍火鍋嘅位,令我真正體驗到打個邊爐究竟可以去到幾盡😤 為左提升服務質素,檯同檯之間都有較大空間,仲有另外擺菜位。我地一行四人坐到卡位✌🏻✌🏻食得攰仲可以攤下休息下,環境好舒服!最緊要佢冇限時,上菜速度都啱啱好,一啲都唔趕人走配料同餐具都睇得岀有考慮過為打邊爐而設我地揀左人氣推介之一嘅「火焰清酒醉甲鍋($138) 」入面本身有和牛😻店員喺你面前加清酒猛火炒起加湯,鮮味即時撲香,加肉煮真係好正!因為冇乜味精,原汁原味,所以飲多兩啖都得!😽「大紅袍牛王拼盤($338」 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻依個真係極推!當中有五種牛肉,如果想知啲牛肉來源地,部位,點煮好食啲,可以隨便問啲店員㗎!佢哋個個都好專業同樂意答你! 依間必食喺牛肉,無論點都要叫!當中澳洲和牛同牛肩肉真係好重味好鮮❤️❤️ 牛脷同牛柳粒都好鬆軟!食完你會明白點解食肉之人總會不斷尋找更貴更好味嘅肉,因為真係好唔同!返唔到轉頭「日本黑豚五花腩($88) 」👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻依道令平時不太好豬嘅我都嘆為觀止,薄切令到佢更軟身!同時keep到多汁
配料同餐具都睇得岀有考慮過為打邊爐而設
我地揀左人氣推介之一嘅「火焰清酒醉甲鍋($138) 」
「大紅袍牛王拼盤($338」 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
「日本黑豚五花腩($88) 」👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
依道令平時不太好豬嘅我都嘆為觀止,薄切令到佢更軟身!同時keep到多汁鮮度
「手打四寶丸 ($78)」
一次過可以試曬依個特有嘅手打丸,個人最喜歡牛丸,爽口得嚟唔會乾,保留到牛肉口感!
「蘇格蘭聖子皇 」
到左海鮮類!叫左個清酒湯底當然要叫啲海鮮比佢再鮮下,果然係皇中之皇!雖然佢稍為貴,因為係時價,但係果然好鮮,落去大概兩分鐘見佢縮縮地就要拎上嚟啦,咁先夠彈牙!
「廣島蠔 ($98)」
講到鮮,依個真係好岀色🤦🏻♀️👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
好肥美呀!當你以為岀去打邊爐啲海鮮都唔會好得去邊嘅時候,你錯了,大紅袍有個專放海鮮嘅水缸而且處理得比你去大牌檔呀酒家好!睇落衛生又乾淨!唔知係咪來貨分別,佢比平時食嘅蠔大粒又肥美,啲汁同你生食一樣咁甜!😍
「鬼馬蝦膠 ($65)」👻
另外仲有啲得意小食,呀姨叫我地一定要反轉放入去煮,仲要擺落個西到,唔係會散。我個人就好鍾情於各種補品,所以唔會抗拒花膠嗰啲。口感喺得意嘅,上有蟹子下有油炸鬼爽爽地幾過癮!
「紫菜炸響鈴($48)」👍🏻👍🏻👍🏻
唔好睇少佢!佢唔係普通嘅響鈴!佢係包有紫菜嘅自家響鈴! 小小一碟菜都好有心思同gimmick😆而且真係食落有層次啲,厚薄脆軟!
我哋仲有叫其他好似鴨血呀黑松露金菇嘅菜,每一碟都保持到水準所以唔洗驚中伏啦哈哈!🤣🤣 我哋都坐左幾耐下,一邊享受美食,一邊閒聊,大紅袍嘅服務都令我地想繼續坐耐啲~ 未來一定會再次光顧依間高水準火煱架!