2016-04-28 301 瀏覽
同朋友係附近吃完晚飯,之後再戰糖水, 朋友推介呢間既冰花橔蛋,成日係荃灣行街都唔知有呢間糖水舖鴻輝記餐牌:糖水款式不多, 價錢不算貴,估唔到連桑寄生茶都有~冰花燉蛋、西瓜涼茶、腐竹蛋糖水,大良燉鮮奶..最後我揀左大良燉鮮奶(凍)味道唔會好甜, 燉奶太固體狀, 感覺唔夠滑, 但有奶香味,而且燉奶本身養顏, 可以美顏~*下次光顧可以試下糊類*
同朋友係附近吃完晚飯,
之後再戰糖水, 朋友推介呢間既冰花橔蛋,
成日係荃灣行街都唔知有呢間糖水

鴻輝記餐牌:
糖水款式不多, 價錢不算貴,
估唔到連桑寄生茶都有~
糖水
冰花燉蛋、西瓜涼茶、腐竹蛋糖水,大良燉鮮奶..

最後我揀左大良燉鮮奶(凍)
味道唔會好甜, 燉奶太固體狀,
感覺唔夠滑, 但有奶香味,
而且燉奶本身養顏, 可以美顏~

*下次光顧可以試下糊類*

2016-04-27
2016-04-26 232 瀏覽
入到黎未諗食乜好,見到隔離枱叫左碗大良燉鮮奶加兩粒湯丸,覺得好有新鮮感,因為通常湯丸都係加係流質糖水入面架嘛,所以就跟黎試左。成碗野白雪雪好趣緻,芝麻湯丸脹卜卜好飽滿,外皮Q彈,流心芝麻餡甜度適中;而燉奶就好似豆花咁滑,邊食邊聞到一陣陣奶香,美味又養顏,作為飯後甜品好滿足呢!

熱燉奶加湯丸
2016-04-23
10 分鐘 (堂食)
$27 (宵夜)
2016-04-17 99 瀏覽
響附近買碗糖水返屋企慢慢嘆, 行左去呢間專賣中式糖水既鋪頭, 荃灣確實唔會有太多間.要左最普通既腐竹蛋糖水$20腐竹煲到溶晒, 所以"不"落比較稀, 食唔到腐竹. 但食落有腐竹味, 甜度適中. 仲有一隻蛋, 都幾大隻, 個黃煲到熟透, 蛋白好滑, 配埋甜甜地既糖水食好夾.

要左最普通既腐竹蛋糖水$20
外賣自取
$20 (宵夜)
2016-04-14 166 瀏覽
呢幾日香港啲天氣熱到好似夏天咁,街上面好多人都換晒短袖衫,計我話點都唔及食一碗凍糖水咁透心涼。去開荃灣果頭行街,行到身水身汗,就撞左入黎整返碗清熱解毒既凍海帶綠豆沙,爽呀!碗綠豆煲到起晒沙,豆同湯既比例相當好,仲有爽口既海帶,啖啖冰凍清甜,口感非常豐富,個人仲即時降溫添。

凍海帶綠豆沙
2016-04-03
10 分鐘 (堂食)
2016-04-12 193 瀏覽
女仔一年四季都要補,所以點少得一碗養顏糖水?我最鍾意黎呢度食木瓜燉雪耳,因為好足料,木瓜夠甜、雪耳軟滑,食落去甜度適中,每啖都好滋潤,食完成個喉嚨舒服晒,絕對係女仔既美顏恩物,難得每次黎食都保持到水準,抵讚!喺荃灣區食傳統中式糖水,多數揀呢間~
熱木瓜燉雪耳
2016-04-03
1 分鐘 (堂食)
熱木瓜燉雪耳
2016-04-07 183 瀏覽
近年成日都聽到一啲傳統食店因為業主瘋狂加租而被迫結業,所以行街經過見到呢亭賣少見少既傳統中式糖水舖,真係要好好支持下!呢度招牌三寶係芝麻糊、杏仁糊同合桃糊,今次就試左芝麻糊。佢地標榜係自家鮮磨經典糖水專門店,以古法製造,好少有咁用人手炒製。芝麻糊顏色呈啡黑,同平日見到偏灰黑有啲唔同,一到枱已聞到陣陣芝麻香,食落口感好順滑、味道好濃郁。好多人都話芝麻糊有益補身,得閒經過要食多幾碗先得。

芝麻糊
2016-04-01
20 分鐘 (堂食)
芝麻糊
2016-03-06 275 瀏覽
睇完戲行番去搭車, 路經糖水鋪又想買甜品返屋企食, 冬天都係鍾意熱食, 今次要個湯丸$19, 一碗有5粒得芝麻味選擇.先飲下個薑糖水, 甜但無咩薑味, 真係一碗好甜既"糖水", 湯丸大粒既, 咬落皮煙韌唔太厚, 滾得夠腍唔會一舊粉. 芝麻餡有芝麻味, 無咩特別.整體19蚊唔太值, 湯丸口味無得揀之餘, 糖水仲無薑味, 失左湯丸既精髓.
外賣自取
$19 (宵夜)
2016-02-10 215 瀏覽
昨晚叫咗一碗杏仁糊,一入口完全沒有杏仁味,得一個(甜)字,還差過用罐裝杏仁粉開的,只食咗 2 匙羹便捨棄了!如此的差,今次第一次食到的。未食過舊式糖水舖如此差勁!記得這間糖水舖在以前不是這樣難吃,還希望能檢討一吓,不要嚇怕客人不再回來幫襯……
2016-02-03 238 瀏覽
天氣持續寒冷, 所以食飽晚飯最啱食熱既甜品, 中式糖水就最啱, 所以即刻搵下附近邊度有. 見呢間有好多款式揀, 一於行過黎試下先. 不過由於好多人都好似我咁諗, 所以閒日晚都非常爆場, 所以決定外賣返屋企食.要左個腐竹蛋糖水($20), 碗係矮碗, 所以相對份量都比較少. 一打開, 腐竹料唔算太多, 都幾稀, 不過糖水唔算太甜, 食落都幾滋潤. 而最正既當然係隻蛋, 因為係足足一隻蛋, 配埋糖水食好夾.

而最正既當然係隻蛋, 因為係足足一隻蛋, 配埋糖水食好夾.
外賣自取
$20 (宵夜)
2015-11-28 376 瀏覽
這並非合桃糊,而是甜到漏糖水喔食左2啖真心甜到食唔落,無再食,超稀超稀超稀,超死甜超死甜,改名啦!唔好再誤導人叫「合桃糊」,索性叫「爆甜超稀垃圾合桃水」算了曾經的美味只是曾經;曾經的好質素也只是曾經當年就話食落口正,覺得真係好有傳統味,但原來一裝修完,就會變左另一回事囉,不再傳統,連味道都嚴重變質!同埋,我嚴重懷疑係打芡,而唔係合桃糊,真心,因為太難食,我食左2啖後就放左係枱面,過左5分鐘,竟然會再稀左!傻的嗎???
這並非合桃糊,而是甜到漏糖水

曾經的美味只是曾經;曾經的好質素也只是曾經

題外話/補充資料: 老闆有誠意地道歉了喔,所以呢篇野我都收儉左發表。
2015-11-23 218 瀏覽
傳統中式糖水舖頭買少見少,呢間位置唔算旺,但都仍然吸引到唔少人,你就知佢幾正 上次同朋友食就叫左份腐竹雞蛋糖水同芝麻糊,腐竹雞蛋糖水唔會太甜得黎又好入味,我另外中加左兩粒湯圓,都係3$粒,夠哂抵食。芝麻糊方面亦好有芝麻味,而且仲好濃好香!入面當然仲有好多選擇啦,大部份中式傳統糖水都有,客人仲可以係糖水加蛋,湯圓,薑汁等,一個字,正!

15 分鐘 (堂食)
2015-09-27 278 瀏覽
今晚又食吓糖水!同事介紹呢間,又試吓!叫咗至愛嘅,合桃糊加芝麻湯圓,同埋芝麻糊加芝麻湯圓!果然靠得住,油分唔重,芝麻糊味濃,合桃糊味香,唔太甜!芝麻湯圓都ok , 夠煙靭!正👍👍👍
今晚又食吓糖水!同事介紹呢間,又試吓!叫咗至愛嘅,
合桃糊加芝麻湯圓,同埋芝麻糊加芝麻湯圓!
, 夠煙靭!正👍👍👍
合桃糊加芝麻湯圓

芝麻糊加芝麻湯圓
2015-09-27
5 分鐘 (外賣自取)
$30 (宵夜)
合桃糊加芝麻湯圓
芝麻糊加芝麻湯圓
2015-07-24 447 瀏覽
大良通常都係賣甜品,但有一排佢竟然有得食梅菜扣肉,三十幾蚊一碟梅菜扣肉飯,送一碗糖水,已經好抵,鋪頭入面新舊既甜品都有,唔錯!扣肉肥瘦均勻,極之上色,梅菜而且切得碎碎,因為太多油,煮得有膠質感,食落去同食糕無分別,加上汁多,撈到飯,一粒粒都沾上左色,絕對無可挑剔。之後加多個普通既腐竹糖水,清油,正,三個字,講完!
大良通常都係賣甜品,但有一排佢竟然有得食梅菜扣肉,

三十幾蚊一碟梅菜扣肉飯,送一碗糖水

已經好抵,鋪頭入面新舊既甜品都有,唔錯!

扣肉肥瘦均勻,極之上色,梅菜而且切得碎碎,

因為太多油,煮得有膠質感,食落去同食糕無分別,

加上汁多,撈到飯,一粒粒都沾上左色,絕對無可挑剔。

之後加多個普通既腐竹糖水,清油,正,三個字,講完!
2015-03-19 554 瀏覽
今日食完晚飯經過見到一間舊式格局的糖水鋪,因為本人喜歡中式真功夫糖水多過新式甜品店。所以既時沖埋去睇下到底咩料子。在門外睇下餐排先,以防中伏。睇到正正常常又有招牌芝麻糊就入去試試啦!入面唔大,中規中矩的格局,6張枱左右。同時都有好多人叫不同的糊仲有桑寄生水,咁我都唔諗好快手叫左碗芝麻糊食下。係枱上面有樣野我幾鍾意佢地會講返食咩會對身體有咩好,其實好多人都唔知其實中式糖水本身的好處。呢張紙就一一解答曬,仲可以令自體唔多好既人當補身咁食。芝麻糊好快就到左啦,店內姐姐手腳真快。淨係睇個樣無得唔合格,因為都係黑。但一試第一淡就知出曬事,無味既!食多幾淡試真d,芝麻糊極微,仲帶少少苦味,唔知係芝麻唔靚定咩啦。口感似羹多過糊,水不似水糊不似糊的感覺真係叫人難受。我第一次食細細碗的糖水只係食左一半就想走⋯⋯今次真係中曬伏,仲要話招牌⋯⋯希望佢其他招牌唔係咁啦⋯⋯

在門外睇下餐排先,以防中伏。

睇到正正常常又有招牌芝麻糊就入去試試啦!

係枱上面有樣野我幾鍾意

今次真係中曬伏,仲要話招牌⋯⋯希望佢其他招牌唔係咁啦⋯⋯
2015-03-19
2015-02-28 535 瀏覽
與朋友吃完晚飯來到老字號{鴻輝記}吃個宵夜。 這裡的甜品大多是傳統糖水:決定點「大良燉鮮奶」(熱)($19)和「芝麻糊」(熱)($19)。 味道方面沒有令我失望, 暖暖的燉奶吃一口口腔有滿滿奶香, 不會過份甜膩, 不過口感方面則沒想像中那麼細滑那麼入口即溶。在眾多傳統糖水中, 一向最喜歡有助黑髮強身的芝麻糊。 這個石磨芝麻糊有淡淡芝麻香, 不太甜,口感幼滑, 暖暖的喝起來能感覺到健康舒服。{鴻輝記}的傳統糖水價格不貴, 質素雖不算出眾但能體會到店家注重有益健康的用心, 下次有機會再來, 希望嘗嘗看它的綠豆沙。
與朋友吃完晚飯來到老字號{鴻輝記}吃個宵夜。

這裡的甜品大多是傳統糖水:
味道方面沒有令我失望,
暖暖的燉奶吃一口口腔有滿滿奶香, 不會過份甜膩,
不過口感方面則沒想像中那麼細滑那麼入口即溶。
在眾多傳統糖水中, 一向最喜歡有助黑髮強身的芝麻糊。
這個石磨芝麻糊有淡淡芝麻香, 不太甜,
口感幼滑, 暖暖的喝起來能感覺到健康舒服。

{鴻輝記}的傳統糖水價格不貴,
質素雖不算出眾但能體會到店家注重有益健康的用心,
下次有機會再來, 希望嘗嘗看它的綠豆沙。
2015-02-22
$19 (宵夜)