餐廳: 大都烤鴨
資訊:

2022-04-23 2308 瀏覽
價錢和食物品質匹配,合理性價比。環境清幽,私隱度高。前菜冷盤肉上有小啫喱幾特別。主菜-烤鴨較厚的鴨皮,口感酥趣,整體不錯。湯羹師傅很有心機把豆腐切得很絲般細,口感綿滑,但略嫌味道太淡,整體一般。上湯菜淡而無味,如果將佢比喻成一個男人,絕對是一個悶蛋。可以話「食之無味,棄也絕不可惜」的一個菜色。炒鴨絲醬汁太多太濃,掩蓋了鴨子本身味道,但整體也不算太差。
價錢和食物品質匹配,合理性價比。

環境清幽,私隱度高。

前菜冷盤
肉上有小啫喱幾特別。

主菜-烤鴨
較厚的鴨皮,口感酥趣,整體不錯。

湯羹

上湯菜

炒鴨絲
醬汁太多太濃,掩蓋了鴨子本身味道,但整體也不算太差。
2022-03-19 2859 瀏覽
大都烤鴨品嚐宴 $538 (兩位用) #加一及茶芥後$618 大都烤鴨 (半隻)🍽主菜~我最最最期待的北京填鴨😍 包着烤鴨的皮超級超級薄!!!!!!!!!!平常吃北京填鴨包皮都超厚,吃幾塊就很飽了,但它卻切得非常薄,所以多吃幾塊都行 !!!!!! 烤鴨配以果木燻烤,鴨肉有淡淡的木香,皮薄而且烤得十分香脆,雖然你看到照片上鴨片表面充滿油脂,但卻沒有想像中膩,如果覺得膩建議配上哈蜜瓜和烤鴨醬汁吃😋 十分推介大家來吃!!!!!! 淮陽雙繡 (醬蘿蔔 / 烏鎮餚肉)🍽前菜~醬蘿蔔咸咸甜甜的,十分開胃,大家亦可留待吃完大都烤鴨後吃,很解膩的 😊 烏鎮餚肉上層晶瑩剔透,像皮蛋般的口感,下層肉質結實,不過小妹沒有特別喜愛這道菜 🙈 開水白菜🍽主菜~它的名字改得十分hea😂 但它來到時有點驚豔的感覺🤩沒想到師傅將白菜弄成花的形狀,配以甜甜的粟米芡汁,十分吸睛 😎 淮陽灌湯小籠包 (2件)🍽主菜~小籠包皮薄餡靚,肉汁非常多🥰 不過要小心,因為皮薄,所以夾起來時有機會弄穿 文思豆腐羹 🍽主菜~豆腐羹很鮮甜,它的主要材料是豆腐和竹笙,師傅十分厲害,把豆腐切成髮絲般幼薄,綿滑得入口即溶,加上竹笙,營養豐富又爽

大都烤鴨品嚐宴 $538 (兩位用)
#加一及茶芥後$618

大都烤鴨 (半隻)
🍽主菜~

淮陽雙繡 (醬蘿蔔 / 烏鎮餚肉)
🍽前菜~

開水白菜
🍽主菜~

淮陽灌湯小籠包 (2件)

文思豆腐羹
🍽主菜~
豆腐羹很鮮甜,它的主要材料是豆腐和竹笙,師傅十分厲害,把豆腐切成髮絲般幼薄,綿滑得入口即溶,加上竹笙,營養豐富又爽口 ☺️

野菌炒鴨絲
🍽主菜~
野菌和鴨絲應該都是經過大火烹調,所以十分惹味,然而醬汁有點過咸,而且鴨絲炒得太乾身,有點硬,所以這道菜讓人有點失望 😟

總結: 烤鴨是必吃菜式!!!!!!極度推薦大家嘗試🤤 而且現在去每日會隨機附送湯包,不過要留意疫情關係,它只營業至16:00,要吃的朋友要早點去才行喔!!
2022-02-17 1901 瀏覽
叫左大都烤鴨嘅2人餐🐟酸魚🍞四喜烤夫🦢大都烤鴨 半隻🍲 元貝鴨絲羹🦐黑椒雙蔥爆蝦球🥗乾煸四季豆🥟淮揚灌湯小籠包個人認為片皮鴨、元貝鴨絲羹、淮揚灌湯小籠包都好好味,但其他菜式就比較遜色。爆蝦球冇蝦味,冰鮮蝦😅另外叫左二菘炒鴨未+芝麻燒餅,因為見好多人都介紹,所以就叫黎試下,但有啲失望。

叫左大都烤鴨嘅2人餐
🦐黑椒雙蔥爆蝦球
🥗乾煸四季豆
🥟淮揚灌湯小籠包

2022-02-09 1610 瀏覽
大都烤鴨北京填鴨係我既最愛之一,所以我成日都迫男朋友同我試唔同既餐廳,睇下邊間最好食。今日就黎試下位於尖沙咀既大都烤鴨。由於有人話好肚餓,咁我地2個人就叫咗以下四樣野。烤北京填鴨(半隻)灌湯小籠包胡南大千烤鴨年糕紅燒肉北京填鴨,店員係未切之前會比你望一望隻鴨先,然後會再拎去切。鴨肉份量算多,而且鴨皮脂肪唔會太多,食落好酥脆,入口滲出淡淡油香,但又唔會太油太膩。鴨肉方面比較瘦同結實,冇太多肥唔肉。 而皮方面都做到好薄好有韌性,唔會好易穿。可惜鴨肉同皮都冇暖爐烘住,基本上第三塊打後已經凍晒。小籠包都算皮薄餡靚,入面既肉汁同湯好鮮甜,唔錯!可惜有一隻既皮一夾就穿咗,浪費咗一隻。而且本人覺得小籠包可以再熱少少,會更好食。胡南大千烤鴨係鴨滋味入面其中一樣,諗住試下呢個烤鴨,點知成碟既調都係偏咸,而家非常油膩。我地夾開啲鴨肉同配菜,成個底都係油,有少少失望。最後,我地叫多個年糕紅燒肉。紅燒肉份量好大碟,粗略估計有多過十舊紅燒肉。呢個菜一上枱就覺得佢色水好似唔係好啱咁。調味方面比較單調,主要都係甜。紅燒肉既品質算唔錯,雖然唔係肥瘦分明,但咬去都好冧身,可惜欠缺咗份油香。整體算係不過不失。
大都烤鴨

由於有人話好肚餓,咁我地2個人就叫咗以下四樣野。

烤北京填鴨(半隻)
灌湯小籠包
胡南大千烤鴨
年糕紅燒肉

2022-01-28 1436 瀏覽
和朋友一起來吃飯慶祝,叫了六人餐。因為想食中菜,朋友極力推薦這間餐廳,所以來一試。位置比較偏僻,上到商場樓上,還要穿越兩間舖頭之間,走到後面,才會找到這餐廳。六人餐的前菜有淮陽五綉。不過由於大家太餓了,所以就沒有拍照。有醬蘿蔔、雕皇醉雞、烏鎮餚肉、水鄉紅瑪瑙、黑松露素鵝。主菜:大都烤鴨 6人餐是有一隻鴨的,分兩碟,照片是一半的份量。他的特色是沒有脂肪,皮很脆,肉就很瘦,但瘦得來不會實,所以不會說吃兩舊就飽肚。淮陽灌湯小籠包(六件)湯汁熱度啱啱好,熱辣辣之餘不會辣口,湯汁完美,肉餡正常水準。金肘花膠燉津白一人一碗,有大大嚿花膠、娃娃菜、一粒金華火腿。湯略咸,不過餡料充足。京城黑鑽蝦球蝦球非常好食,值得一試!淮陽拾景炒飯 正常水準。可能是前面幾道菜都非常超班,所以顯得炒飯就比較普通,但其實單獨來看也是高分的炒飯,飽肚之選。金瑤木耳浸菜苗比較驚喜的是,瑤柱落得挺多,差不多每一啖都會有瑤柱。而且,湯汁非常清甜,浸得菜苗也很清甜。最後一道,江南崧子魚 朋友說一定一定一定要吃。我在別的地方也吃過類似的菜式,感覺好味程度差不多。不過朋友們都大讚,他的特色就是有點像咕嚕肉的汁,和沒有骨的魚,而且是炸得

主菜:大都烤鴨
6人餐是有一隻鴨的,分兩碟,照片是一半的份量。

淮陽灌湯小籠包

淮陽灌湯小籠包(六件)

京城黑鑽蝦球
蝦球非常好食,值得一試!

江門崧子魚

最後一道,江南崧子魚
朋友說一定一定一定要吃。我在別的地方也吃過類似的菜式,感覺好味程度差不多。不過朋友們都大讚,他的特色就是有點像咕嚕肉的汁,和沒有骨的魚,而且是炸得外脆內軟的。魚肉我覺得很滑,也是推薦的菜式。

六人餐埋單HKD 2088,絕對食到每個人都夠飽。有機會會再黎食扁皮鴨。
2022-01-05
慶祝紀念
生日
淮陽灌湯小籠包
江門崧子魚
  • 淮揚灌湯小籠包
  • 江南崧子魚
2022-01-09 984 瀏覽
昨天和小姐, 老爺去吃了大都烤鴨, 連我這個工人都覺得難食.個荷香包鴨飯, 街邊求其一間糯米雞好食過佢多多聲.初時以為收得你$138, 最少係似荷葉飯咁, 用烤鴨鬆炒下底, 再用荷葉包住蒸到香噴噴先上.佢餐牌係寫需時20分鐘咁, 應該係用心之作.結果, 只是白飯包住食剩烤鴨肉, 有兩粒蝦包埋, 有pat類似烤鴨醬物體, 包住蒸熱上.  係超級難食.雞絲粉皮, 呢D cheap cheap 野, 細細碟收$88, 三個人食咗$600蚊,  真係把鬼.可能因疫情原因, 去得K11食野, 本來應有的服務, 亦冇了, 要下下企起身, 走出去找小二.  唉.冇下次.  疫情祝它好運吧.
個荷香包鴨飯, 街邊求其一間糯米雞好食過佢多多聲.
佢餐牌係寫需時20分鐘咁, 應該係用心之作.
冇下次.  疫情祝它好運吧.
糖醋魚塊
小鴨子香酥4件
2022-01-08
2022-01-03 686 瀏覽
烤北京填鴨(半隻) $298 鴨皮香脆🤤輕輕一咬鴨油噴出黎🤩好正大都烤鴨既鴨皮真係無敵💯鴨肉尚算嫩滑👌🏻肉質唔會好鞋瘦多肥少脂肪位置有切除幾貼心😽餅皮🫓係現成加熱的♨️帶少許麥味🌾質地較薄 唔夠煙韌、無彈性😕二菘炒鴨未(芝麻燒餅) $138 鴨末🌮呈肉碎狀有肥有瘦調味幾好👩🏻‍🍳炒到十分惹味無鴨騷👏🏻芝麻燒餅燒餅🫔薄、酥脆面頭芝麻份量十足 香口🥰本身無諗住嗌見差唔多枱枱都食🍽就即管試下質素比預期高😇雞茸小米粥 $48 唔太似粥似小米羹多啲🙊小米無煮到綿既狀態 有少少雞肉碎🐣同杞子味道清淡養生暖胃♨️

烤北京填鴨(半隻) $298

有少少雞肉碎🐣同杞子
味道清淡
養生暖胃♨️
2021-12-10 1117 瀏覽
第一次食飯飯到咁嬲,平常食餐廳都唔會比食評,今次真心覺得難食,我叫左半隻烤鴨,兩粒小籠包,兩粒黑松露小籠包,一個黃金蝦仁炒飯。冇樣野係熱既,連新沖過黎既茶都只係暖,煙都冇,然後個鴨好羶!價錢寧願去深井食,根本唔值得入去食!然後個小籠包個湯汁有陣臭肉味,以16蚊粒同24蚊粒價錢黎計完全!係完全唔值!然後25蚊位茶錢,你老x你比壺暖水我?成餐飯食到成肚氣,唔會有下次再幫襯!仲話片皮鴨關注組?有水準?吔x啦

2021-12-10
20 分鐘 (堂食)
2021-12-08 902 瀏覽
環境舒適,以灰色磚牆加上少量裝飾和木架襯托,配上梳化卡坐,既高雅又夠私隱度。 午餐每個餐也有凍熱豆漿,小碟,另外有熱茶。小碟每天不同。粟子炆鴨架, 粟子粉糯,鴨件入味。醬汁送飯一流。推介!回鍋肉,豬肉爽口。

粟子炆鴨架, 粟子粉糯,鴨件入味。醬汁送飯一流。推介!

回鍋肉,豬肉爽口。
2021-11-17
2021-12-07 746 瀏覽
〔 烤北京填鴨半隻 〕 $298 .份量比想像中較少, 配料就分別由薑蔥/哈密瓜/青瓜/蘿蔔絲, 鴨皮烤到好脆口, 而鴨肉保留住鴨既油香.〔 鴨鬆鴛鴦湯飯 〕 $128 .湯多飯小, 湯同飯既比例好大對比, 味道方面很好, 就係飯小左啲.〔 淮揚灌湯小籠包 〕 $55 .小籠包充滿湯汁, 味道有點偏淡.(好味指數: 8/10)

〔 烤北京填鴨半隻 〕 $298 .

〔 鴨鬆鴛鴦湯飯 〕 $128 .

〔 淮揚灌湯小籠包 〕 $55 .
小籠包充滿湯汁, 味道有點偏淡.

(好味指數: 8/10)
2021-12-05 569 瀏覽
千其…千其…千其…千其…千其…千其…千其…千其…唔好點 辣子雞 辣子雞 辣子雞 辣子雞 辣子雞 辣子雞!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!片皮鴨啲薄餅一陣就凍咗變硬😑點左個辣子雞上到黎變成辣子麥樂雞➕兩條鴨舌,完全好似人地食凈嘅撈埋一碟咁…海蜇頭還可以,但比較貴咯…開系k11真系好難諗點解系咁嘅水準…男朋友食完第一反應系覺得浪費人生,浪費金錢,雖然唔算貴,但唔值咯,鐘意食辣子麥樂雞嘅可以去試下😂
  • 辣子麥樂雞
2021-12-04 794 瀏覽
第n次食,而家有得係OpenRice reserve table方便好多。以前電話約要等最少2星期。最近開始攪啲優惠,總之就係星期五、六、日最抵!咁啱我去嗰日係星期四所以多唔多人等位,不過坦白講其實佢都唔貴又唔使一定要等最抵先食點解佢咁好味!呢個烤鴨真係冇得頂,比起其他出品許片嘅皮薄同埋脆,而且凍咗都keep到。大都烤鴨名物果木燻烤片皮鴨,以明火掛爐及果木燻烤方式烤製,更備有「鴨架十食」多款招牌食法。另外我都會推介佢個小籠包,皮非常薄但你點夾都唔會穿窿。

點解佢咁好味!
小籠包兩件起
  • 小籠包
  • 大都烤鴨
2021-11-20 785 瀏覽
食過幾次大都烤鴨都冇令我失望。今次除北京填鴨外,我哋仲食咗菘子魚。魚夠大條多肉,啖啖肉唔油膩,酸甜汁味道適中,加埋菘子有口感。烤鴨皮脆無肥羔,包埋一般酒樓少有的紫蘿蔔、蜜瓜一齊食,味道唔同又有新鮮感因為想食芝麻燒餅,所以叫咗呢個。燒餅新鮮熱辣,鴨肉末加乾貝粒、菘子一齊炒,夠入味,份量足夠四個燒餅
食過幾次大都烤鴨都冇令我失望。
今次除北京填鴨外,我哋仲食咗菘子魚。
江南菘子魚

烤北京填鴨半隻

二崧炒鴨末

江南菘子魚
烤北京填鴨半隻
二崧炒鴨末
嚟之前打電話問,之前做既午市優惠仲有無。以下係真實對話:我:請問午市仲有無優惠?呀姐:好平啦,仲想有咩折扣?我:咁即有無折扣呀?呀姐:六八折囉,咁平都要問。我心諗,有折就有折,無就無。我打嚟又唔係問你意見…到嚟食既時候,個呀姐黑口黑面,態度又唔好。食物質素OK,不過以後我都唔會嚟食,貼錢買難受
嚟之前打電話問,之前做既午市優惠仲有無。以下係真實對話:

我:請問午市仲有無優惠?
呀姐:好平啦,仲想有咩折扣?
我:咁即有無折扣呀?
呀姐:六八折囉,咁平都要問。

我心諗,有折就有折,無就無。我打嚟又唔係問你意見…

到嚟食既時候,個呀姐黑口黑面,態度又唔好。

食物質素OK,不過以後我都唔會嚟食,貼錢買難受
2021-11-19
午餐
2021-11-17 543 瀏覽
剛打電話過去,優惠時間縮短。平日兩點至四點半价。上次兩個人去食半價500。很豐富。現在只做下午2-4會稍為趕。正價餐單偏貴就不會去吃。星期一至五都有。值得推介。
剛打電話過去,優惠時間縮短。
平日兩點至四點半价。
上次兩個人去食半價500。很豐富。
現在只做下午2-4會稍為趕。
正價餐單偏貴就不會去吃。
星期一至五都有。
值得推介。