2018-10-02
今日(9月28日)晏就午飯時間見到一間叫大門食堂既日本菜,價錢尚算平民化 ,亦見到門口有好多人等緊位 ,諗住試下係咪真係咁值得排隊去食啦,點知食到我一把火咁走。 我點單叫左一個豚肉炒野菜定食,要等成半個鐘至四十五分鐘先有得食,我得一個鐘食飯時間,搞到我要食到好急趕翻公司。事情大約係我一個人坐吧枱,1點左右落單叫左個豚肉炒野菜定食,大約15-20分鐘都見附近既客人陸續都有食物到,就叫樓面位姐姐幫我追食物,我聽到廚師(高大帶黑色帽的男人)回應樓面姐姐:「你地鐘意蓄單啊嘛,係咁架啦!」但我見到廚房裡面有4個人,其餘同事都有野做緊,唯獨係炒菜個邊既金髮男生可以係廚房入面玩到手舞足蹈,明明係有空餘時間係到玩,但可以唔做客人既單,我真係對大門食堂好失望,原來繁忙時間時侯廚房員工可以玩到唔理客人既Order,鐘意做單就做單,忙就搵客人出氣,我身為客人見到呢個情況亦都非常之嬲,樓面姐姐已經幫我催單 ,但廚房員工可以因爲鬥氣而唔做單,蓄意令客人等待,我想講咁樣真係好幼稚,離曬大譜,我嚟大門食堂係嚟食野,唔係嚟感受廚房同樓面既恩怨,唔該廚房兩位男員工可唔可以有d專業精神,工作時工作,唔好令到客人失望而回。
最後炒菜差不多1點40分先有,我都要急住食同埋單就趕翻公司,個炒菜明顯炒得太急 又硬又咸,仲要等咁耐,真係把鬼火。
我都好抱歉樓面姐姐要為左追我個Order搞到要受廚房氣,而且我都唔會再考慮幫襯呢一間大門食堂,我忠心希望廚房兩位員工可以反省一下。