2024-01-18 610 瀏覽
和親戚在東涌逛完Outlet後,親戚提議來大頭蝦南風海鮮酒家食晚飯。酒家位處黃泥屋村,雖是村屋,但都方便易達,毗鄰逸東邨及北大嶼山醫院,搭5分鐘巴士車程或由東涌站步行20分鐘可達。酒家有室內及室外座位,室外座位有帳篷瓦遮頭,滿有風味,坐室外的食客比坐室內的多。酒家除了供應小菜,也有烤魚及雞煲,選擇充足。我們不太餓,所以就選小菜。惟等候上菜的時間頗長,落單後等了有30分鐘才上菜,鄰桌也有食客追問職員是否漏單。獲回覆是一桌一桌的單輪住煮,果不期然,上了第一道菜後,其他菜式都緊接送上。椒鹽雞軟骨,雞軟骨炸得乾身脆口又不油膩,椒鹽味調得恰好,微微鹹香又有點微辣,好惹味!粉絲雜菜煲,雜菜煲加入蝦乾及魷魚去烹煮,湯底味道鮮甜。粉絲份量十足,爽滑又吸湯!南風小炒王,配料有韭菜花、帶子、魷魚、蝦仁及腰果,韭菜花鮮嫩爽脆不起渣,炒得夠鑊氣,送飯食一流!蜜椒薯仔牛柳粒,牛柳粒份量好足!牛柳口感軟嫩得來又有咬口,有黑椒汁的香氣之餘,帶蜜糖淡淡微甜,醬汁惹味又不會嗆口。薑蔥魚雲煲,魚雲表層沾上粉後先走油,令魚雲微脆又不會煮得鬆散。用大量薑葱爆炒,魚雲味道鮮味且嫩滑。豉椒炒蜆,味道惹味,雖然蜆肉飽滿不瘦削,惟蜆

椒鹽雞軟骨
粉絲雜菜煲
蜜椒薯仔牛柳粒
薑蔥魚雲煲
豉椒炒蜆
豉椒炒蜆,味道惹味,雖然蜆肉飽滿不瘦削,惟蜆的份量不多。

整體菜式美味又抵食,只是等候上菜的時間長,要有些耐性才可!
2023-11-05
椒鹽雞軟骨
粉絲雜菜煲
蜜椒薯仔牛柳粒
6天前 0 瀏覽
今日東涌行完山好肚餓,決定唔出市區就地覓食。胡椒豬肚雞煲 $288記得!記得!記得先品嚐左湯!湯底濃郁飲落超鮮甜。有齊豬肚同雞新鮮熬製,豬肚厚實有口感,雞有好多件不過肉質唔算好嫩,胡椒味夠出,仲有白菜加持,正👍🏻。京蔥芥末牛柳 $118 牛柳粒為主角,汁係芥末醬,雖然醬汁是用法式芥末調製,但一點都不會刺激鼻竇!面醬肉碎唐生菜 $88肉碎加入面醬咸香入味,配上又嫩又鮮甜嘅唐生菜好開胃消滯。罐裝汽水 $28/2罐白飯 $32/2碗#大頭蝦南風海鮮酒家東涌黃泥屋村2號地舖
今日東涌行完山好肚餓,決定唔出市區就地覓食。

胡椒豬肚雞煲 $288

京蔥芥末牛柳 $118

面醬肉碎唐生菜 $88
肉碎加入面醬咸香入味,配上又嫩又鮮甜嘅唐生菜好開胃消滯。

罐裝汽水 $28/2罐

白飯 $32/2碗

#大頭蝦南風海鮮酒家
東涌黃泥屋村2號地舖
今日同狗狗喺東涌行完山行到身水身汗好肚餓落到嚟見到呢間隱世小炒店佢有戶外嘅位置吸引左我入去附近有幾隻肥嘟嘟嘅唐狗原來係呢間小店自己養既 🥰燒味雙拼燒味份量超級大肉質好嫩滑肥美因為食過好多小炒店好多燒味都比較多骨但呢個係正宗大件夾低食真心超級推薦!南風小炒王呢個小炒不得了成個餸材料好豐富入邊有帶子蝦乾鮮魷魚菜甫當然仲有韭菜超級惹味!柚子骨呢碟餸拎過泥既時候已經好香柚子味食落味道係水果既香甜配上肉香成個感覺好平衡排骨炸過有香酥感食完超滿足我地2個女仔叫左3個餸食到非常之飽係食唔哂要打包拎走😂
今日同狗狗喺東涌行完山

食完超滿足

我地2個女仔叫左3個餸
食到非常之飽
係食唔哂要打包拎走😂
今晚去東涌和朋友吃晚飯。一行4人點了5個菜、1碗瀨粉,菜的份量挺多,味道也很好。燒味雙拼的燒鵝微暖,豉油雞肉質嫩滑,生菜煲調味剛好,不像其他餐廳的啫啫煲經常弄得很鹹。椒鹽鮮魷炸得香脆,好吃又量大,酸菜味烤魚肉質同樣滑溜,而且小刺非常適合我們。餐廳環境方面,算是比較街坊、裝修簡樸的大排檔,也看到很多街坊穿着拖鞋過來吃飯,跟平常在餐廳商場吃飯,感覺更輕鬆自在,氣氛截然不同。雖然因為下雨,店家沒有開爐燒豬,幸好其他餐點和烤魚都很好吃,是一次非常棒的用餐體驗!
椒鹽鮮魷
酸菜味烤魚
2024-04-21
椒鹽鮮魷
酸菜味烤魚
2024-04-22 21 瀏覽
今晚約左幾個朋友去東涌食飯,朋友介紹去左呢間叫大頭蝦海鮮風味餐廳,佢地食過幾次話唔錯👍🏿,值得推介,試過之後,都真系冇介紹錯第一碟燒味雙拼,雞好嫩滑,燒鵝皮好脆口,肉都好鬆化😋,我地仲叫左碗瀨粉整燒鵝瀨🤣,第二碟面醬肉碎唐生菜,用左煲仔上所以特別惹味😋第三碟椒鹽鮮魷亦都炸得好脆卜卜,第四碟酸菜味烤鯇魚半條大邊,酸辣好適中,條魚好新鮮完全冇腥味最後仲有菠蘿咕嚕肉,反而冇咩特別驚喜,啤酒🍻夠凍好飲😋整體泥講食物質素5錯👍🏿,值得推介,下次可以約朋友再去😚
最後仲有菠蘿咕嚕肉,反而冇咩特別驚喜,啤酒🍻夠凍好飲😋

整體泥講食物質素5錯👍🏿,值得推介,下次可以約朋友再去😚
2024-04-16 35 瀏覽
迪士尼銀卡選手喺平日去完迪士尼啦~ 之後就去咗東涌嘅東薈城度行街 睇吓有咩特價👍🏻 行到好肚餓,我哋就去咗大頭蝦南風海鮮酒家💕 因為我哋三個真係好肚餓,所以叫咗超級多小菜 ! 第一個當然係我最愛嘅燒味雙拼 佢哋嘅雞超嫩滑 好新鮮 我自己好鍾意❤️ 因為想食啲素菜 我哋就再點咗一個紅燒豆腐 同埋一個蝦米蒜蓉勝瓜 蝦米好出味 所以令到成碟餸都好香 蝦米嘅香味再加埋蒜香味😍嘩 真係一流呀 佢哋嘅紅燒豆腐都好出色 真係好香 由於我哋全部都係豆腐loversssss 所以豆腐係最快俾我哋清盤嘅 😋😋😋 之後就要講吓我嘅最愛 亦都係最邪惡嘅 鹹蛋黃炸魷魚 🦑 首先我已經超鍾意食魷魚 經過鹹蛋黃嘅融合 佢就變到超邪惡但又超好食🤤 我真係每一條都包裹轉濃濃嘅鹹蛋黃香 完全冇遺漏任何一條 哈哈 同埋佢哋嘅菠蘿咕嚕肉都好好食 😋 豬肉炸得剛剛好 佢哋嘅醬整得好開胃 酸酸甜甜咁 所以我哋每人又食咗一碗白飯 😳 好飽 滿載而歸🤤

2024-03-27 62 瀏覽
首先,我點了燒味拼盤。口感非常滿足,肉質鮮嫩。其次,我點了菜。蔬菜保持了它們的營養價值和天然的鮮味,烹調得剛剛好,保留了它們的新鮮度和口感。最後,我試了他們的椒鹽鮮魷。炸至金黃酥脆,再用椒鹽調味。鮮魷質地軟嫩,椒鹽的味道剛剛好!整體而言,這家餐廳的菜品不僅味道不錯,而且價格合理,很適合一大班人聚會,選擇很多和沒有限時地理位置:⭐️⭐️⭐️⭐️味道:⭐️⭐️⭐️⭐️價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
首先,我點了燒味拼盤。口感非常滿足,肉質鮮嫩。

地理位置:⭐️⭐️⭐️⭐️
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
大牌檔越嚟越少,但估唔到去到東涌竟然搵到間咁好味咁正嘅港式大牌檔風味!我哋今次點咗燒味雙拼,包括燒肉同燒鴨。嘩!呢度嘅燒肉真係超好味!啲肉質嫩滑,最重要個皮燒得趣卜卜,一口咬落去真係令人滿足!燒鴨亦都唔錯,肉質鮮嫩,香味豐富,真係好開胃!另外,豉椒炒蜆係呢度嘅一道招牌菜,真係夠鍋氣!蜆肉鮮甜,加埋豉椒嘅香味,一口咬落去就令人嘆為觀止!完完全全係細個食大牌檔個味!仲有一樣要推介係椒鹽鮮魷,鮮嫩彈牙,外皮炸得香脆,每一口都好過癮!最後,我地仲食咗蒜蓉炒白菜,簡單而又美味!白菜爽脆,蒜蓉香濃,係一個好平衡嘅菜式,食得健康又開胃!總括嚟講,「大頭蝦南風海鮮酒家」絕對係一個正宗港式大牌檔!燒味雙拼嘅燒肉超好味,個皮趣卜卜,真係值得一試!豉椒炒蜆夠鍋氣,椒鹽鮮魷香脆可口,蒜蓉炒白菜健康開胃!如果你鍾意港式風味同正宗海鮮菜式,一定要嚟呢度試吓啦!

2024-03-20
  • 燒味雙拼
走咗入東涌一間幾有份量嘅大排檔,朋友話呢度嘅燒味真係得!先黎段燒味雙拼,燒鵝皮烤得啱啱好,脆口咗吱聲,鵝肉入口即溶,齟齬嘅滋味直撲味蕾,簡直不得了!燒肉又點會少得,肥而不膩,瘦而不柴,絕妙對比。再黎段致命吸引嘅水煮牛,辣得嚟又帶點麻,牛肉咬落去嘅彈性正!配上嗲吱吱滑溜嘅寬粉,一啖肉一啖麵,辣得我心都甜咗。至於椒鹽鮮魷咁,外皮炸到金黃鬆脆,吃落去切實好過癮,椒鹽味道啱啱好,食落去簡直惹味得滯!呢度嘅大排檔香港風味濃郁,口味地道,環境雖然無乜特別,但係食物真系做到講究,你話港式味道,我就話你一定要試!🍽️🔥🤤

2023-12-28 255 瀏覽
環境都算很大,平日去也不少人!價錢很公道!份量十分大!首先是蒜炒豆苗,豆苗都挺爽脆!蒜的香氣與豆苗的清甜口感的層次也不錯。接下來是燒味雙拼,肉質和外皮烤得都很不錯!最後是麻辣雞煲,我們點了少辣,雞肉和多種蔬菜加上香料烹調而成。雞肉很鮮嫩!十分開胃!飲品也選擇不少!甚至有甜品,價錢同樣很不錯!值得再光顧地理位置:⭐️⭐️⭐️⭐️味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️️️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
環境都算很大,平日去也不少人!

價錢很公道!份量十分大!

接下來是燒味雙拼,肉質和外皮烤得都很不錯!

飲品也選擇不少!
甚至有甜品,價錢同樣很不錯!
值得再光顧

地理位置:⭐️⭐️⭐️⭐️
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️️️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
2023-12-20 215 瀏覽
這家大頭蝦南風海鮮酒家的燒味雙拼烤鴨聽起來相當美味。金黃酥脆的外皮和嫩滑的鴨肉結合在一起,讓人垂涎欲滴。而獨門秘方的酸甜汁更是為這道菜增添了驚艷的口感。另外,小炒王這道菜結合了帶子、魷魚、蝦球和腰果,呈現出色澤鮮亮的樣子。這道菜的鮮美和口感定能讓人愛不釋口,每一口都是一種享受。最後,蜜椒番薯牛柳粒似乎是一道結合了牛肉、蜜椒和番薯的美食。牛肉的鮮嫩和彈性與蜜椒的香甜完美融合,而番薯的綿密口感更是為這道菜增添了豐富的口感層次。整體而言,大頭蝦南風海鮮酒家的菜品讓人垂涎欲滴,充滿了色香味俱全的特色。每一道菜都充滿了鍋氣,而且份量十足,讓每個人都能吃得滿足。這間酒家顯然將海鮮和農家菜的元素巧妙結合,營造出了一種獨特的風味和氛圍。

2023-12-15 178 瀏覽
東涌北大醫院附近有間大排檔見好旺場, 見到好多人食炒小菜, 選擇又多, 有燒味、烤魚、海鮮、小菜、雞煲食等。 人好熱鬧, 我朋友想食熱野, 望完餐牌叫左胡椒豬肚雞煲同小炒王食, 小炒王有海鮮, 有帶子、 魷魚, 炒得好有鑊氣好有火喉, 餸飯一洗流,餸到半碗飯哈哈。 胡椒豬肚雞煲, 豬肚都幾多, 洗得乾淨、數量都多, 而且非常爽口爽甜。 雞件數量都多, 雞件又又又滑又淋, 連個湯都好好飲! 值得再食! 而且仲有小旺菜食, 又淋又甜又健康!好食!
2023-12-03 170 瀏覽
係東涌食野既話,平時係北大嶼山醫院附近大家都會諗到食泰菜,但原來沿路行入少少有間幾地道既小菜館叫「大頭蝦南風海鮮酒家」。雖然環境同裝修都係舊式山區大排檔既感覺,但食物質素自己就覺得係東涌黎講算係唔錯,秋天冬天坐係室外食都唔會覺得熱,坐得舒舒服服。「重慶香辣雞煲」:就黎冬天,食雞煲暖下身就最好不過,辣之餘加埋花椒既香味,成個雞煲送飯超好味,諗返起都流口水。「燒味-燒腩仔、燒鵝、叉燒」:燒腩仔皮夠脆,同埋肉都夠厚身,有時食燒腩仔最驚係8/9成都係肥膏無肉食,但今次食到既肥膏同肉既比例都好好。燒鵝自己就覺得正常發揮。而叉燒就相對大舊,咬落都夠淋,調味都岩岩好,唔會太咸。食飽左仲可以叫埋佢地既甜品,同外面好多甜品舖既價錢差唔多,但份量有超多,味道仲唔錯。

2023-11-29 124 瀏覽
三五知己聚會,吾係打邊爐就食放題,今次簡單少少嗌反幾個小菜加啤酒啤啤佢燒味拼盤叫左燒鴨拼叉燒,同行友人吾食咁肥既,店家好貼心,比d瘦既我地,叉燒瘦但吾會燒到鞋口,燒鴨香而吾肥膩香茅胡椒蝦蝦夠大隻,肉質爽口,炒得夠火喉,好夠香,而香茅同胡椒味都好突出黑椒牛仔骨牛仔骨大大件,吾會淨係得d骨,食到啖啖肉連骨,黑椒好惹味,加埋d洋蔥炒得好香咖哩膏炒青口泰式風味,咖喱略帶微微辣,青口好大隻,啖啖肉韮菜花炒咸肉呢個小炒好香口,咸肉既味道帶到落韮菜身上,食落帶有份咸香感,但又不失韮菜既香味,整體亦岩岩好,吾會過咸巴蜀川味烤魚魚夠大條,但有得簡半條定一條,半條份量都好足夠,魚肉滑,而且煮得耐,好入味

燒味拼盤

香茅胡椒蝦

黑椒牛仔骨

咖哩膏炒青口
泰式風味,咖喱略帶微微辣,青口好大隻,啖啖肉

韮菜花炒咸肉

巴蜀川味烤魚
2023-11-29 98 瀏覽
老闆請食飯,收工近近地同班同事過左黎,呢間海鮮酒家位置都幾隱蔽,吾係大街大巷,都比較難揾少少,人流雖然無外面餐廳咁多,但可以坐耐少少傾下計慢慢食,聚餐都幾好,吾洗食到咁趕嗌左5個小菜+1盤烤魚,烤魚選擇都幾多,嗌左半邊巴蜀川味烤魚,上枱有埋爐一直煮住,吾怕會凍,條魚越煮越入味,少少麻,少少酸,越食越辣咁,連d配菜都好吸湯,惹味!吾只烤魚吾錯,就連小菜都幾好食!嗌左2款海鮮都好正!香茅胡椒蝦味道好特別,好夾!胡椒味好出,蝦又夠大隻,炒得好香,真係好好食!而泰式咖哩膏炒青口就好惹味,青口超大隻,而且夠飽滿,隻隻都好肥美!韮菜花炒鹹肉,調味岩岩好,吾會過鹹,鹹鹹香香咁,而韮菜花炒得夠爽口!黑椒牛仔骨煲,黑椒味濃郁,牛仔骨份量足夠,好岩送飯,惹味好好食!燒味雙拼嗌左燒鴨拼叉燒,燒鴨好食,吾會好油膩,配埋酸梅醬一流!而叉燒略帶瘦少少,吾會有油膩感,肉質吾錯,食落吾會鞋口!呢間d小炒真心吾錯,期待下次再黎試下其他!

呢間d小炒真心吾錯,期待下次再黎試下其他!
2023-11-28