2023-05-04 62 瀏覽
香港嘅大排檔真係買少見少。一間好食服務又好既大排檔真係好難得~🍖燒味雙拼$138 好大碟下,色澤靚,個燒肉個皮超脆,燒鴨大大嚿,啖啖肉,鴨油好香。🥬豆豉鯪魚炒油麥菜$72 菜好新鮮好爽, 好有鑊氣。🐓啫啫雞煲$92 豬膶同雞肉好嫩,好香濃,夠惹味~🍧楊枝甘露$35 好唔錯,幾多料下,又夠凍~🍽️野食一d都唔馬虎,樣樣真材實料~🐷我見到佢有人即場炭燒乳豬,好正咁,下次一定要黎再試~💁‍♀️💁‍♂️服務好唔錯,又有熱水洗碗碟,我地揀左坐室外,又幫我地點蚊香。見到個疑似老闆既男士同熟客打成一片,又好友善,係間好有人情味既食肆。🚍位置唔難搵,響北大嶼山醫院旁邊。地鐵巴士總站搭到北大嶼山醫院/逸東邨居逸樓(幾分鐘車程就到)。

🥬豆豉鯪魚炒油麥菜$72 菜好新鮮好爽, 好有鑊氣。

🐓啫啫雞煲$92 豬膶同雞肉好嫩,好香濃,夠惹味~

🍧楊枝甘露$35 好唔錯,幾多料下,又夠凍~

🍽️野食一d都唔馬虎,樣樣真材實料~

🐷我見到佢有人即場炭燒乳豬,好正咁,下次一定要黎再試~

2023-05-04
朋友聚會簡左呢間穩世東涌大排檔,位於北大嶼山醫院附近,設有冷氣卡位室內雅座,同時都有室外座位吹吹自然風。餐廳🍴主打雞煲同明爐燒味,有師傅坐鎮,非同凡響。🐖炭燒燒肉配叉燒:燒肉外皮燒至金黃香脆,表皮仲脆過薯片,肥瘦相間得宜,啖啖肉,油脂香口腔溢出,好驚喜,蘸上芥辣食好用膩。叉燒最緊要有焦脆位,帶點蜜汁香味,焦部分香脆可口美味,比較偏瘦但不柴口,每一舊都有光澤。🐟水煮魚:毫不吝嗇的豆卜,吸收曬湯底精華,條鱸魚好大條肥美,啖啖肉,肉質新鮮嫩滑,先煎香後再滾住食,雖然有好多辣椒,但又吾係食辣到食吾到,仲有一堆芫茜🌿吊味,吾錯,越滾越香。🥬腐乳通菜煲:用煲呈上一路炸炸聲,腐乳香氣撲鼻,加埋香菇、蝦干、肉碎,爆香蒜頭🧄 好惹味!通菜食落脆口,夠曬鑊氣又吾死咸。總結:東涌鑊氣小炒大排檔 聚會好地方

餐廳🍴主打雞煲同明爐燒味,有師傅坐鎮,非同凡響。

總結:
東涌鑊氣小炒大排檔
聚會好地方

2023-04-16 80 瀏覽
今日約左家人一齊去到東涌食大排檔,東涌站行10分鐘左右就到,去到就感覺到環境好有地道風味!我地4個人分別叫了5款小菜:第一款係燒味雙拼,燒鵝拼叉燒,燒鵝厚肉多汁,皮脆肉滑,再點甜酸醬就更加好味😋叉燒味道亦都唔錯!第二款蜜椒薯仔牛柳粒,牛柳粒質感唔錯,有口感,薯仔夠入味唔會太淋!第三款胡椒豬肚湯,好濃香既胡椒味,湯料份量足夠4人飲用,豬肚彈牙爽口味道不錯!第四款冬陰功浸蜆,蜆肉肉質鮮嫩,而冬陰公湯都不會太辣!第五款豆豉鯪魚油麥菜,菜好新鮮,爽口,夠晒入味!最後我地一家都吃到飽飽滿足,所以來東涌既朋友們都可以過來試一試地道既大排檔!
我地4個人分別叫了5款小菜:

第四款冬陰功浸蜆,蜆肉肉質鮮嫩,而冬陰公湯都不會太辣!

第五款豆豉鯪魚油麥菜,菜好新鮮,爽口,夠晒入味!

2023-04-16 59 瀏覽
燒味雙拼($138)味道:⭐⭐⭐⭐回頭:⭐⭐⭐⭐燒鵝同乳豬嘅皮都超級脆!咬落去仲脆過啲餅乾~而且啲肉嘅比例都算多,基本上啖啖都係肉~係有啲驚喜😳,無諗過除左海鮮新鮮,啲燒味都做得咁好~🥰清炒時菜($72)味道:⭐⭐⭐⭐回頭:⭐⭐⭐啲菜好鮮甜~加左蘿蔔絲同雞脾菇~好啱食燒味或者濃味嘅煲嗰陣嗌,有種清腸胃嘅感覺~💕水煮魚($148)味道:⭐⭐⭐⭐回頭:⭐⭐⭐⭐成個煲都好足料~🙈條魚本身就已經好大條~肉質又滑又新鮮,而且睇得出煎過,更加昇華左啲魚味~啲辣椒同芫茜都俾得幾足下,但個湯底又無話辣到食唔到,比起重辣椒嘅味覺,更多嘅係辣椒嘅香味~💓服務態度:⭐⭐⭐⭐⭐每次黎都要讚一讚佢嘅服務態度,真係起級nice同有禮貌~甚至比茶記更加好~環境:⭐⭐⭐⭐可以簡坐室內定室外~以大排檔黎講,佢提供曬紙巾、牙籤、搓手液等~算係幾唔錯~大頭蝦南風海鮮酒家(東涌)📍東涌黃泥屋邨2號地下
[百試不厭嘅大排檔⁉️]

燒味雙拼($138)
回頭:⭐⭐⭐⭐

清炒時菜($72)
回頭:⭐⭐⭐

水煮魚($148)
回頭:⭐⭐⭐⭐

服務態度:⭐⭐⭐⭐⭐
環境:⭐⭐⭐⭐

大頭蝦南風海鮮酒家(東涌)
📍東涌黃泥屋邨2號地下
2023-04-16 46 瀏覽
💬豉椒炒蜆✨一道我好喜歡的中式海鮮菜,用新鮮的蜆和豆豉、辣椒等調料烹製而成。蜆味道鮮美,口感鮮嫩,而且無沙! 豆豉的味道很香,辣椒的辣度剛剛好,非常開胃💬柚子骨🍗聽個名都覺得好特別,係由豬骨、柚子皮、大蔥、薑等食材炸炒,味道鮮美,口感豐富。配上白飯真的非常不錯,柚子皮的香也非常獨特,好夾! 讓人回味無窮💬燒味雙拼🥓一道香港特色的美食,有油雞、叉燒。一般搭配白飯已經可以食好多碗。燒味的肉質新鮮、多汁,而且燒味雙拼還有豐富的蛋白質和其他營養素,你一定要試試!🦐大頭蝦餐廳係一間可以同朋友開懷暢飲, 食盡地道小菜既平民餐廳!❤️大頭蝦南風海鮮酒家❤️東涌黃泥屋村2號地下❤️2988 1770▂﹍▂﹍▂﹍▂﹍▂﹍▂﹍▂﹍▂ʕ⁠っ⁠•⁠ᴥ⁠•⁠ʔ⁠っ

💬豉椒炒蜆✨

❤️2988 1770
▂﹍▂﹍▂﹍▂﹍▂﹍▂﹍▂﹍▂
ʕ⁠っ⁠•⁠ᴥ⁠•⁠ʔ⁠っ
  • 豉椒炒蜆
天氣幾好,去左東涌行山。落山之後係附近揾野食,見網評呢間大頭蝦南風海鮮酒家幾好,就去試下,真係估唔到離島區都有咁地道同大排檔風味嘅餐廳。出面天未黑已經坐滿左人,就坐入面。🐟巴蜀川味烤鉗魚$288勁大鍋,有好多豆卜、芽菜、洋蔥等配菜,仲可以自己額外加其他配菜😋成條新鮮魚慢慢煮,好入味,而且仲好嫩、好鮮甜 😋😋重點無細骨!完全唔使擔心會啃骨🤣🦪泰式辣椒膏炒青口$88估唔到大排檔都食到泰菜🤣青口好大隻,好新鮮,配埋香濃嘅泰式辣椒膏,超正👍🏻👍🏻👍🏻🍤 蝦乾蒸勝瓜$88叫左兩款重口味嘅餸,叫返道清淡啲嘅,啲勝瓜蒸得啱啱好,唔會太腍,仲有啲粉絲托底,吸晒啲蝦乾味,好好味😋😋😋見隔枱叫左燒鵝,都好似好吸引🤣糖水無開,下次再嚟試下其他野😋😋😋

出面天未黑已經坐滿左人,就坐入面。

🐟巴蜀川味烤鉗魚$288

巴蜀川味烤鉗魚
泰式辣椒膏炒青口
蝦乾蒸勝瓜
  • 巴蜀川味烤
🐟🐓【 大頭蝦南風海鮮酒家 】🐖🐂⋄ —————⧫♟⧫————— ⋄東涌隱世鑊氣大排檔🔥明爐燒味➕即席炭火燒乳豬🐖風味十足😍⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄🦆燒味拼盤🐓(明爐燒鵝、豉油雞、燒腩仔、紅腸)呢度嘅燒味好多選擇,樣樣都想試,所以揀咗燒味拼盤。色澤好靚,油脂豐富,令人流晒口水,簡直係人間美味。🍍菠蘿生炒骨🐷($88)生炒骨炸到金黃色,蜜汁亦煮得濃稠,酸酸甜甜,配飯食一流。🦐蝦仁炒蛋🍳($88)簡單嘅蝦仁炒蛋都鑊氣十足,雞蛋仍然滑溜,廚師功架唔錯。🐙香煎墨魚餅($98)非常厚實嘅墨魚餅,夠彈牙,點泰式甜辣醬好惹味。🥬椒絲腐乳炒生菜($72)仲可以叫甜品食!⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄⋄📍地址:東涌黃泥屋村2號地下⋄⋄#hkig #hkfoodie #hongkongfood #hkfood #hongkongfoodie #foodblogger #hkfoodbloggers #hkfoodies #相機食先 #openrice #香港美食 #hkinfluencer #foodiehk #香港 #香港生活 #香港旅遊 #香港探店 #香港美食 #香港打卡
🐟🐓【 大頭蝦南風海鮮酒家 】🐖🐂
⋄ —————⧫♟⧫————— ⋄

東涌隱世鑊氣大排檔🔥
明爐燒味➕即席炭火燒乳豬🐖
風味十足😍
⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄

🦆燒味拼盤🐓
(明爐燒鵝、豉油雞、燒腩仔、紅腸)
呢度嘅燒味好多選擇,樣樣都想試,所以揀咗燒味拼盤。
色澤好靚,油脂豐富,令人流晒口水,簡直係人間美味。
🍍菠蘿生炒骨🐷($88)
生炒骨炸到金黃色,蜜汁亦煮得濃稠,酸酸甜甜,配飯食一流。
🦐蝦仁炒蛋🍳($88)
簡單嘅蝦仁炒蛋都鑊氣十足,雞蛋仍然滑溜,廚師功架唔錯。
🐙香煎墨魚餅($98)
非常厚實嘅墨魚餅,夠彈牙,點泰式甜辣醬好惹味。
🥬椒絲腐乳炒生菜($72)
仲可以叫甜品食!
⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄

📍地址:東涌黃泥屋村2號地下

#hkig #hkfoodie #hongkongfood #hkfood #hongkongfoodie #foodblogger #hkfoodbloggers #hkfoodies #相機食先 #openrice #香港美食 #hkinfluencer #foodiehk #香港 #香港生活 #香港旅遊 #香港探店 #香港美食 #香港打卡 #香港必吃 #ccrreami東涌 #大頭蝦南風海鮮酒家 #東涌美食 @kings_prawn_seafood_restaurant
2023-03-15
2023-04-11 85 瀏覽
大頭蝦南風海鮮酒家🦞🦀🦐🦑重慶香辣雞煲🐔(半隻) $218睇落明明冇咩辣椒🌶️但又唔知點解又會辣辣地😂,大量洋蔥煮熟之後既甜,會中和返辣椒味,個汁送飯一流,半隻嘅份量就已經非常之多,夠兩三個人食!會再Encore!💓💓燒味雙拼🐷🦆(例)$138呢個燒味雙拼,我哋就揀咗燒肉同埋燒鴨,燒肉皮件件都皮脆肉香,肥瘦適中,有少少油香,但係又唔會過肥👍🏻燒鴨非常香,油脂部份唔多,所以就咁連皮食都可以!呢一個例牌燒味雙拼份量都幾多,非常抵食❤️✅面醬肉碎唐生菜 🥬 $78 呢個肉碎唐生菜非常惹味,肉碎份量非常多,每一啖菜都可以夾住大量的肉,勁適合送飯!😍😍藍妹 🍻 每支$36有雞煲有小菜,又點少得啤酒呢!🍻無論係一家大細,定係多人聚餐呢一間餐廳都容納到!唔鍾意食雞煲嘅話,都仲有烤魚、打邊爐、小菜等等嘅選擇,總有一款啱你!
大頭蝦南風海鮮酒家🦞🦀🦐🦑

重慶香辣雞煲🐔(半隻) $218

燒味雙拼🐷🦆(例)$138

面醬肉碎唐生菜 🥬 $78

藍妹 🍻 每支$36
雞煲有小菜,又點少得啤酒呢!🍻

無論係一家大細,定係多人聚餐呢一間餐廳都容納到!
燒味雙拼
面醬肉碎唐生菜
燒味雙拼
面醬肉碎唐生菜
2023-04-10 63 瀏覽
係北區醫院附近,門面位置都幾隱蔽,唔係住喺附近都唔會識得過嚟呢度先叫一個油雞燒鵝雙拼 賀一賀友人新居入伙,燒鵝口感外皮酥脆和肉質嫩滑多汁真係幾唔錯,而油雞則凍上 雞肉肉質好軟,有濃郁的雞油香味,如果係熱上會仲好。三個人食嘅份量,剛剛好。三個人都會想食啲熱辣辣嘅嘢,於是叫咗一條酸菜烤魚,條魚唔算好大勝在肉質滑身冇咩骨。配菜有酸菜、豆腐皮、姜、蒜、辣椒等食材,酸菜烤魚的特點在於酸菜的酸味和魚的鮮味相互融合,豆腐皮的口感和口感豐富,湯底鮮甜令人食慾大開。叫咗一個金銀蛋炒莧菜,份量好足好大碟,三個人都食唔晒。期待已久的金沙大頭蝦,大頭蝦肉質鮮嫩、口感爽脆,鹹蛋黃帶來了濃郁的鹹蛋味食落口感沙沙地唔乾,大頭蝦外殼脆卜卜連殼都可以食埋,蝦肉質偏爽甜,啜下蝦頭好多膏好 creamy 。通常都會check 下中間蝦線有無挑走,呢間係有既證明餐廳都細心。最後無意中見到有甜品,仲要超級平,叫2碗廿幾蚊有一碗桃膠甜品,好食不會太甜,係呢餐飯錦上添花。整體來講真係好唔錯,終於唔使去東薈城食連鎖餐廳,喺呢啲人細小店度都可以食到性價比高既大排檔,服務都唔錯。

三個人食嘅份量,剛剛好。

叫咗一個金銀蛋炒莧菜,份量好足好大碟,三個人都食唔晒。

10 分鐘 (堂食)
  • 黃金大頭蝦
同朋友去完迪士尼樂園暢玩一番😬跟着我地計劃食呢間餐廳🤪我朋友住逸東邨😎真係好😆食完仲可以快快返屋企😄餐廳設有室內同室外座位☺️而我哋就揀左室內座位😁因為有得涼冷氣🥰食物方面都包羅萬有😝精美小菜、雞煲、烤魚、烤鴨😋兩個人食揀什麼好😉巴蜀川味烤魚(原條鉗魚) $288主角鉗魚大條🐟 厚肉豐富😋啖啖魚肉而且無乜骨😛而且配料亦有豐富又入味😙有芽菜、野菌、洋蔥、青椒同豆卜等等配料😘食物沾上惹味辣汁🙂燒味雙拼 $138我哋揀左燒肉同燒鴨🙂兩款食物份量同質素都好高質😜我朋友都讚不絕口🥳燒肉食落去好脆皮同嫩肉😝燒鴨亦能做的脆皮的效果🤩以上食物配埋芥辣醬同酸梅醬好夾好正😬金銀蛋菠菜 $72食左魚同肉之後🤫硬係叫埋菜食啦😲 呢款菜式都好抵食🤤除咗食到嫩綠的菠菜之外🤢一個價錢有不同蛋的味道款式🥴分別係雞蛋、鹹蛋同皮蛋😬多重享受😎📍 大頭蝦南風海鮮酒家 (東涌)🔍 東涌黃泥屋村2號地下

巴蜀川味烤魚(原條鉗魚) $288

燒味雙拼 $138

金銀蛋菠菜 $72

📍 大頭蝦南風海鮮酒家 (東涌)
🔍 東涌黃泥屋村2號地下
2023-03-23
2023-03-23 86 瀏覽
同朋友搭巴士去到北大嶼山醫院,肚仔作怪,就去對面搵左野食先😋呢間酒家好有度假氣氛,食咗三款小炒,包括:胡椒豬肚雞煲、椒鹽鮮鱿及小炒王。最好味係椒鹽鮮魷嘅鮮魷香脆彈牙,正正正。其次係胡椒豬肚雞煲,雞肉鮮甜而豬肚好有口感,爽爽爽。最後小炒王啲九菜炒得香口,略嫌油份多咗少少。整體而言,食物及環境都唔錯,值得推介。👍👍
同朋友搭巴士去到北大嶼山醫院,
肚仔作怪,就去對面搵左野食先😋

呢間酒家好有度假氣氛,
食咗三款小炒,
包括:胡椒豬肚雞煲、椒鹽鮮鱿及小炒王。

最好味係椒鹽鮮魷嘅鮮魷香脆彈牙,
正正正。

其次係胡椒豬肚雞煲
雞肉鮮甜而豬肚好有口感,
爽爽爽。

最後小炒王啲九菜炒得香口,
略嫌油份多咗少少。

整體而言,
食物及環境都唔錯,
值得推介。👍👍
2023-03-16 103 瀏覽
我朋友喺東涌住咗好多年, 夜晚佢揸車帶咗我去食一間非常地道嘅大排檔,呢間餐廳非常隱蔽,相信應該要本土居民或者附近工作嘅人先會知道。門外可以泊車非常方便,餐廳好像在叢林中,有室外同室內用餐區,而家天氣涼涼地坐戶外非常舒適,氣氛相當唔錯。現場有餐廳職員燒緊乳豬,聽聞呢度嘅乳豬非常有名氣,炭火燒,夠睇頭。今晚我哋叫咗幾個家常小菜,蝦仁炒蛋 蝦仁炒蛋都可以炒到咁有鑊氣真係勁,炒蛋唔老好滑身,蝦仁好大隻好爽口。咕嚕肉 醬汁酸甜開胃?外層香脆可口,內裏肉汁豐富,仲有菠蘿/洋蔥/青椒等配料拌飯吃一流。腐乳炒生菜 腐乳爆到好香,夠鑊氣,唔會成碟水,最重要係生菜好清甜好新鮮。燒味拼盤 包括紅腸/油雞/燒鵝/燒腩仔,整體都好出色,燒腩仔印象最深刻,個皮脆到好似食緊薯片咁。燒味值得一吃!!!墨魚餅 真材實料,加入粟米粒有咬口,口感爽又彈,有墨魚鮮味。

燒味值得一吃!!!

1K
2023-03-12 82 瀏覽
次次去大澳返豆會經過嘅大排檔 今次終於忍唔住試試味 鋪頭門面好醒目 『大頭蝦南風海鮮酒家』鋪面有分室內同戶外 椒鹽鮮魷🦑每次食大排檔都必叫嘅菜式 椒鹽鮮魷一上檯熱辣辣 炸粉唔算厚 食落去好有咬口 味道都好鮮甜 配埋汁食味道一流🤪🤓豆鼓釀魚炒油麥菜呢個菜好耐冇食啦 難得見到呢度有 梗系要試下啦 炒出黎好夠味 用黎送飯啱啱好 份量都唔少 食極都仲有剩😂😂胡椒豬肚雞煲🐔等個餸差唔多整好 夥計哥哥就會拎個gas爐過黎 方便陣間加熱食 上檯嘅時候個煲已經微熱  聞到好香嘅胡椒味 豬肚同雞都已經食得 不過我地都系覺得滾啲好食啲 點左半隻雞嘅份量 諗住兩個人食啱啱好 最後結果都系食唔嗮 大胃王可以挑戰下🤪🤪仲有仲有 有機會一定要試下燒乳豬 最少有一例叫 簡單真系真材實料用人手炭火燒 好傳統嘅燒法 嗰日好想食 但和胃已經冇嗮quote 😢😢

椒鹽鮮魷🦑

豆鼓釀魚炒油麥菜

胡椒豬肚雞煲🐔

2023-03-12 75 瀏覽
天氣乍暖還寒,急需熱辣辣嘅美食撫慰心靈!於是再訪東涌隱世人氣大排檔 - 大頭蝦南風海鮮酒家!大排檔沒酒樓般乾淨企理,但憑藉出色的味道和大排檔獨有的風味,還是值得一去再去。小炒皇韭菜花入口爽嫩,加上蝦仁、魷魚鬚、蝦乾及等,混合香脆的腰果,口感豐富,鑊氣十足。開胃菜可謂一流。黃金墨魚餅肉質結實彈牙,粟米清甜,同時中和油膩的感覺,老少皆宜。豆豉鯪魚炒時蔬豆豉鯪魚帶有鹹香,時菜新鮮爽嫩,入口不算油膩,配飯是最受歡迎的下飯菜。京蔥芥末牛柳粒牛柳粒特別嫩,放進嘴裡,立即散發濃郁的芥末香氣,拼上京蔥特別好吃。燒鵝拼油雞燒鵝皮脆肉嫩,咬下去油香四溢,滿口餘香;油雞充滿光澤,雞肉幼嫩香甜,肥瘦適中。巴蜀風烤魚以烤魚為主角,輔以大量蔥、蒜、芫、辣椒等調味,一直煮至沸騰,但魚肉依然滑嫩。湯底既酸又濃,配魚肉相得益彰。

小炒皇

黃金墨魚餅
肉質結實彈牙,粟米清甜,同時中和油膩的感覺,老少皆宜。

豆豉鯪魚炒時蔬

京蔥芥末牛柳粒

燒鵝拼油雞

巴蜀風烤魚
2023-03-05
2023-03-12 57 瀏覽
今晚同朋友四個人行完街,朋友話想去食下小菜飲下啤酒,咁就去試下東涌既大頭蝦南風海鮮酒家,去到門口見到佢有戶外位置可以坐,但係戶外比較多人,所以我地揀左戶內比較清靜傾計方便d。首先我地叫左個燒鵝拼叉燒拼盤,質素都不錯,好好彩有燒鵝脾可以食,惹味!叉燒都唔馬虎,入口軟嫩,送下啤酒一流!跟住叫左個冬蔭公辣蜆,味道都ok, 不過可以再辣少少就更加好味。之後再叫多左味蜜汁牛柳粒,牛柳鮮嫩多汁,肥瘦適中,呢味菜是好食的。最後叫多左個鯪魚油麥菜同埋胡椒豬肚湯,呢一餐就作結了,總括質素都不錯,性價比絕對可以一試!