2022-11-25 553 瀏覽
學習新事物,清空一刻去感受身邊事物。一個早上的課後,好好為自己加加油,朋友介紹此日式西餐不錯,就入去嘗嘗。有一嗰多小時放飯,當然要慢坐。原本安排的位置較涼,我們要求轉位,也細心為我們安排,good。我因為早餐太豐富,所以點選了沙律及美式咖啡,朋友則選了烏冬及柚子蜜,仲加了餃子。真的不得了,牛油果沙律比預期大份,足料,沙律菜超新鮮,配上果味濃郁的滑滑牛油果,令人超開心。美式咖啡入味甘香唔酸,我鍾意。朋友點選了帆立貝清湯烏冬,帆立貝大件,烏冬有咬口,加上煎得香口的餃子,令人興奮。下次要試吓咖哩…

下次要試吓咖哩…
係黃埇住有時真係好難諗有d 咩野食😅😅今日諗無可諗黎左呢間天下茶屋,由佢開張到而家已經幫襯過幾次,每次都想睇下食物質素有無改善,但每次都好失望😫😫今日黎過lunch 外賣,一入到去叫野食ge 時間,女店員全程黑面,講野無尾音,最後我比錢ge 時候,問左佢一句女店員突然擰轉左面,我以為佢聽唔到,再問多一次,女店員突然擰返轉面,好嬲甘話呢間野食物質素普通,員工態度超差,大家有機會可以入去試下😩😩
係黃埇住有時真係好難諗有d 咩野食😅😅

今日黎過lunch 外賣,一入到去叫野食ge 時間,女店員全程黑面,講野無尾音,最後我比錢ge 時候,問左佢一句[係米係出面等叫號碼?]女店員突然擰轉左面,我以為佢聽唔到,再問多一次,女店員突然擰返轉面,好嬲甘話[都話可以囉]

2022-11-13
10 分鐘 (外賣自取)
2022-10-16 622 瀏覽
溫左一輪書,又同佢哋出去行下,見到呢間無咩人排隊,入去試下。點了食我主食原來飲品另叫咁多個食物中,最喜愛是忌廉黑松露牛肉烏冬,它的湯真係做得好香,好重黑松露味。
點了食我主食
原來飲品另叫
2022-10-02 487 瀏覽
🍛黃埔足料日式餐廳🥘------------------------------💛牛肉咖喱飯-💵52咖喱汁同牛肉嘅份量好多👍🏻但係啲飯有啲硬 好似未熟咁😢飯隔離仲有兩塊醃蘿蔔 可以解膩😬💛燒咖喱芝士豚肉飯-💵63即叫即焗🥳嚟到又香又熱辣辣🔥同埋好多豬肉😋味道唔太膩🫣芝士分量啱啱好🤩------------------------------🤤好味度:7/10🧚🏻回頭率:7.5/10天下茶屋 (奇妙坊) (紅磡)🇭🇰紅磡必嘉街121號黃埔花園一期奇妙坊地下G6B號舖#紅磡美食 #紅磡 #咖喱 #焗飯 #牛 #豬 #小店 #美食 #人氣美食 #情侶好去處 #香港 #美食 #香港美食 #吃貨 #紅磡好去處 #食好西 #香港好去處 #香港美食指南 #hongkong #foodie #hkfoodie #hkig #hkfoodblogger #hkfoodblog
🍛黃埔足料日式餐廳🥘
💛牛肉咖喱飯-💵52

💛燒咖喱芝士豚肉飯-💵63
🤤好味度:7/10
🧚🏻回頭率:7.5/10

天下茶屋 (奇妙坊) (紅磡)
🇭🇰紅磡必嘉街121號黃埔花園一期奇妙坊地下G6B號舖

有聽過人講黃埔紅磡呢區好多美食,今次經過試試呢一間午餐時候排長龍既餐廳。可能我自己一個人食,所以好快被安排到位置,即使我食完撳左一陣電話🙈,都冇被即刻趕走。佢有咖喱飯(可以+$14轉蛋包飯,甚至可以+$19轉黑松露蛋包飯),咖喱仲可以選擇甘口/辛口👍🏻仲有烏冬&焗飯,午餐免費配特色熱飲,+$2轉凍飲。門司港 燒咖喱芝士牛肉飯 ($65) + 香桃乳酸下單後,3分鐘飲品就到了,再等多5分鐘左右,焗飯就到了,焗飯速度尼講都幾快👍🏻香桃乳酸🍹顏色睇落還可以啦,飲落唔會太甜,味道正常以送既尼講可以接受第一眼睇焗飯,芝士好夠🤤而且唔會太漏。飯底用日本米,而且多咖哩汁,選擇了甘口唔辣👍🏻而肥牛份量比正常預計多,成個夾埋好易入口好味見到隔籬枱既蛋包飯,份量好多,而且蛋好似好滑,下次尼試試回頭指數: ⭐️⭐️⭐️⭐️食物質素: 🌮🌮🌮🌮服務質素: ☺️☺️☺️消費指數: 💰(人均消費$67)環境質素: ☘️☘️☘️☘️同類餐廳 #cocofood_日本菜同區餐廳 #cocofood黃埔
門司港 燒咖喱芝士牛肉飯 + 香桃乳酸

。門司港 燒咖喱芝士牛肉飯 ($65) + 香桃乳酸

見到隔籬枱既蛋包飯,份量好多,而且蛋好似好滑,下次尼試試

回頭指數: ⭐️⭐️⭐️⭐️
食物質素: 🌮🌮🌮🌮
服務質素: ☺️☺️☺️
消費指數: 💰(人均消費$67)
環境質素: ☘️☘️☘️☘️

同類餐廳 #cocofood_日本菜
同區餐廳 #cocofood黃埔
2022-05-24
15 分鐘 (堂食)
門司港 燒咖喱芝士牛肉飯 + 香桃乳酸
🇯🇵🇯🇵🇯🇵《天下茶屋》今次呢間有驚喜 唔係特登去搵 真係露過尋到寶🤣🤣·火炙帆立貝湯烏冬 $66佢哋有幾款湯底揀 我地就見到個櫻花蝦明太子薯蓉忌廉湯 覺得好特別就試下 點知又真係好出色喎🤩超濃薯蓉味好出🙌🏻🙌🏻🙌🏻·醬油豬軟骨野菜咖喱飯 $68咖哩反而唔係我推薦既點 豬軟骨先係🤤🐷勁有咬口 軟硬適中 唔適講種知就好合我胃口🥰🥰🥰飲品方面都建議大家可以試下都真係不錯👍🏻·抹茶豆腐飲·士多啤梨浮雪寒天鮮果茶*我諗唯一有遺憾嘅地方 就係員工態度有待改善🧐😞*
🇯🇵🇯🇵🇯🇵

·抹茶豆腐飲
·士多啤梨浮雪寒天鮮果茶

*我諗唯一有遺憾嘅地方 就係員工態度有待改善🧐😞*

2022-08-10 769 瀏覽
有人嗌錯左熱嘅嘢飲但係講錯左少冰 個staff一路行開一路大聲問同事 “乜熱飲有得少冰架咩” 其實可以唔使咁串比少少耐性問多次個客 亦可以唔使咁冇禮貌咁大聲咁串個客 然後我自己比錢嘅時候另一個staff講payment method嘅時候講到一舊野咁 完全聽唔到講咩 之後仲要黑我面😅😅 唔想比人西建議唔好食😅😅
2022-08-03 637 瀏覽
天下茶屋係一間我好鍾意嘅餐廳。佢唔貴而且食物好好味。仲要黃埔呢間幾大,唔會坐到好逼,食得幾舒服!..吉列豬扒湯烏冬 (櫻花蝦明太子薯蓉忌廉湯)$68塊吉列豬扒大大塊,超正。肉質定味道都正常發揮。以呢個價錢嚟論冇任何挑剔之處。烏冬份量都好足夠。個湯底超級正😋😋每次去都會忍唔住飲曬個湯底。除咗今次呢個櫻花蝦湯底,其實佢其他湯底都好好味。..呢個午餐仲配埋飲品。我每次都叫牛乳抹茶。味道同份量都正常,唔會過甜。
吉列豬扒湯烏冬 (櫻花蝦明太子薯蓉忌廉湯)$68
2022-07-26 548 瀏覽
今日同friend食晏,順便攞啲野俾佢,佢喺紅磡返工,我就去紅磡搵佢,今次佢揀左呢間天下茶屋,就咁聽個名真係估唔到佢食乜12點左右去到,已經有唔少人,坐低,可以掃QR code落單,依家好多餐廳都係咁了,我覺得好方便,呢間其實主打日式飯、烏冬,同埋特色飲品,例如沙冰、咖啡等我叫左日式牛肉咖哩飯,有甘口同辛口揀,我梗係揀辛口,無辣不歡,飲士多啤梨乳酸沙冰,加$32。我老友食芝士咖哩唐揚雞球焗飯,甘口,飲牛乳抹茶,加$2我幾鍾意個賣相,幾靚仔,咖哩夠辣,愈食愈起勁,如果多啲汁我食啲飯絕冇問題,牛肉就普通嗰啲壽喜燒肥牛,但配個咖哩好食喎,飯用靚米,食落即知杯沙冰簡直透心涼啦,隔離個開放式水吧睇住個姐姐整,好認真,正呀我嗰個$88,朋友$67,咁嘅水準我覺得$88唔過份,好食我唔介意,值得試下

2022-07-26
1 分鐘 (堂食)
2022-07-01 632 瀏覽
尼間每次經過都好想試,但係次次都好多人今次咁岩有位同朋友試日式餐牌真係好多款都想試真係選擇困難最後同朋友選夏威夷自選天下丼我選配料主食吞拿魚、配料沙律、鷹嘴豆、中華沙律、青瓜配芝麻醬朋友就三文魚、卷蛋、蟹柳、菠蘿配蛋黃醬,再加配溫泉蛋我好滿意配搭,餐牌有好多健康選擇,芝麻醬無得輸,食量比較大既我就份量剛剛好👍🏻朋友細食就剩左白飯佢都有幾款醬汁選擇唔食丼飯都有烏冬、咖哩飯、沙律🥗、小食等,好多元化,睇餐牌相好吸引已入我encore list入面仲有飲品個度我選左白桃乳酸沙冰朋友就選小丸牛乳綠茶🍵天氣咁熱沙冰真係合心意,飲到香桃甜味同乳酪香甜味同埋大大杯透心涼成日滿座都有原因滿意👍🏻下次再encore
尼間每次經過都好想試,但係次次都好多人
今次咁岩有位
同朋友試
日式餐牌真係好多款都想試
真係選擇困難
最後同朋友選夏威夷自選天下丼

朋友就三文魚、卷蛋、蟹柳、菠蘿配蛋黃醬,再加配溫泉蛋

我好滿意配搭,餐牌有好多健康選擇,芝麻醬無得輸,
食量比較大既我就份量剛剛好👍🏻
朋友細食就剩左白飯
佢都有幾款醬汁選擇

已入我encore list入面

仲有飲品個度我選左白桃乳酸沙冰
朋友就選小丸牛乳綠茶🍵

天氣咁熱沙冰真係合心意,
飲到香桃甜味同乳酪香甜味
同埋大大杯
透心涼
成日滿座都有原因
滿意👍🏻下次再encore
香桃乳酪沙冰
香桃乳酪沙冰
今次尼間性價比幾高🤑係窮遊之選😆如果鍾意食咖喱飯嘅朋友仔建議真係可以試下😜因為佢有咖哩蛋包飯同埋有焗嘅咖哩飯🤩但係今次小編就整係試左一直心心念念嘅蛋包飯先keke😛🍛醬油豬軟骨野菜咖哩蛋包飯如果轉蛋包飯就另外要加錢的💸不過真係幾抵食🥹雖然個蛋已經開左🥲尼個飯最出色係個豬軟骨🥰d汁勁入味😋豬軟骨勁易入口😛d配菜唔係平時飯盒個d難食嘅配菜🤪小編一d菜都無食剩😝所以以尼個價錢絕對算係抵食😍💸價錢:$68(+$14轉蛋包飯)✨好味·到指數:4/5🤍🤍🤍🤍🍛夏威夷自選天下丼至於魚生就唔知係咪當晚有d失準🥲比較無咩咬口同淋🥴感覺上有小小唔係太新鮮🫠有d失望😢但另外加嘅溫泉蛋係幾好 味道幾夾😙💸價錢:$78(+$9追加日本溫泉蛋)✨好味·到指數:2.5/5🤍🤍🍛炸薯條配黑松露蛋黃醬尼個炸薯條係小編食過最好味嘅薯條之一🤩新鮮滾熱辣🤤屬於偏粗嘅粗度😍口感一流🤪再加埋黑松露蛋黃醬😋將一個普通薯條昇華左🤩一定要試下😍仲要好大桶😁💸價錢:$20✨好味·到指數:4/5🤍🤍🤍🤍🍛香桃小丸綠茶&藍莓士多啤梨寒天乳酸食感係飲品方面就普普通通唔算特別出色😗建議大家可以試下抹茶系飲品😇d小丸子比較偏淋無咩咬口🥴但嘢飲整體

🍛醬油豬軟骨野菜咖哩蛋包飯
💸價錢:$68(+$14轉蛋包飯)
✨好味·到指數:4/5🤍🤍🤍🤍

🍛夏威夷自選天下丼
💸價錢:$78(+$9追加日本溫泉蛋)
✨好味·到指數:2.5/5🤍🤍

🍛炸薯條配黑松露蛋黃醬
💸價錢:$20
✨好味·到指數:4/5🤍🤍🤍🤍

🍛香桃小丸綠茶&藍莓士多啤梨寒天乳酸
食感係飲品方面就普普通通唔算特別出色😗建議大家可以試下抹茶系飲品😇d小丸子比較偏淋無咩咬口🥴但嘢飲整體已經唔太甜所以大家可以唔洗叫小甜😜
💸價錢:$25(香桃)& $26(藍莓)
✨好味·到指數:2/5🤍🤍
  • 醬油豬軟骨蛋包飯
2022-06-13 346 瀏覽
下午茶唔想淨係嗌一樣嘢食,所以就覺得嗌咗個拼盤,多啲選擇,有主菜、沙律、兩款小食,感覺豐富啲。最開心係特飲唔洗再加錢特飲都有好多選擇,例如蘋果乳酸、柚子綠茶等等,凍飲就要加兩蚊。本身都唔太期望份量多,但見到嘅時候,覺得賣相好精緻,未食已經加分🤘🏼🤘🏼🤘🏼,而且覺得「咁大碟嘅?」最後好飽,唔洗食晚飯了!沙律新鮮,但就好酸,因為香醋汁重手左。大阪燒几好味,我鍾意佢唔會太多醬汁,呢個啱啱好,熱辣辣啱啱整好,正!至於小食野菜豚肉餃子味道ok,但唔熱,只係室溫,所以感覺一般。我鍾意汁煮茄子,雖然黑孖孖賣相唔靚,但勝在大碟又好味,好入味我叫咗熱嘅牛乳抹茶🍵,几好飲,因為唔太甜環境好舒服,又有日文歌聽,下午茶時間唔多人所以几chill~~ 食完之後坐係到玩電話玩到唔捨得走

最後好飽,唔洗食晚飯了!

沙律新鮮,但就好酸,因為香醋汁重手左。

我叫咗熱嘅牛乳抹茶🍵,几好飲,因為唔太甜

特盛拼盤

2022-06-07 368 瀏覽
❣️ 黃埔木系茶屋黃埔出名就多嘢食啦~ 呢幾年都唔係成日去,但因為喺附近有啲共同回憶🤣 所以間唔中都會去, 都會出現選擇困難嘅情況😂 呢家嘅環境行木系風格,有啲似和室~思鄉嘅我就即刻揀咗呢間😆生薑豚肉湯烏冬 烏冬湯佢一嚟到都俾佢豚肉嘅份量嚇親🤣 好似一座小山丘🗻 佢啲豚肉係半肥瘦,容易入口得嚟又唔會太肥膩~ 佢冇咩生薑嘅味道,識嘅時候都搵唔到有薑,怕薑味或怕辣嘅朋友都唔使驚😂 因為豚肉本身都有啲醬汁,連埋烏冬湯會相比清湯惹味~ 火炙帆立貝湯烏冬 烏冬湯帆立貝數量都唔少~感覺真係幾抵食,質素都唔錯👍 湯底清甜,唔會搶走帆立貝鮮味~烏冬嘅表現中規中矩👍 去開附近都可以一試💕菠蘿蘋果寒天乳酸 +$18飲品比較清爽💦 水果嘅味道比較突出,寒天增加左飲品嘅口感~ 仲有淡淡的乳酸味~係幾Fresh 嘅😆
❣️ 黃埔木系茶屋

生薑豚肉湯烏冬 烏冬湯

火炙帆立貝湯烏冬 烏冬湯

菠蘿蘋果寒天乳酸 +$18

2022-05-19 380 瀏覽
突然很想念門司港的燒芝士咖哩飯,就決定試一試天下茶屋~店面說真的座位是逼的,像普通港式餐廳要用盡每一寸空間,不過上班時間吃個快飯就不太計較了。落單是填紙仔,結帳也是自己出去付款那種的餐廳。我們點了:門司港燒芝士咖哩豚肉飯(可選甘口/辛口)$63芝士好多好驚喜!豚肉原來是薄片那隻,意外地很夾咖哩和芝士,部分豚肉片燒得脆脆的都幾好食。女生吃的話超飽。鹽燒海老湯烏冬$66賣相看起來很不錯,但同事說很普通,試一次就夠了~飲品點的是抹茶牛奶,老實說就沒什麼抹茶味,有機會可能點乳酸之類試試吧。
突然很想念門司港的燒芝士咖哩飯,就決定試一試天下茶屋~

我們點了:
門司港燒芝士咖哩豚肉飯(可選甘口/辛口)$63
門司港燒芝士咖哩豚肉飯

鹽燒海老湯烏冬$66
賣相看起來很不錯,但同事說很普通,試一次就夠了~
鹽燒海老湯烏

2022-05-18
門司港燒芝士咖哩豚肉飯
返到去打開袋發現少咗個餐 聯絡咗餐廳 溝通左幾分鐘 轉頭再回覆我叫我留低電話相隔5分鐘 都未有打俾我 其實好簡單啫你出返俾我咪得囉 我自己冇留意 行多啲次去拎我都覺得冇問題等咗5分鐘都未再打俾我 我再打過去 想了解吓咩情況 佢喺電話度同我講我個餐如果唔包俾我應該會喺度 依家見唔到你個餐 講到呢度 佢唔會真係以為我特登呃佢啊😂我再表明真係少咗個餐佢話再出過俾我 等多10幾分鐘到我朋友幫我去拎 佢同我朋友講話同事包錯咗 為免情況再發生呢一個餐係我同事請你 🙂多謝晒喎
返到去打開袋發現少咗個餐
聯絡咗餐廳 溝通左幾分鐘