2016-03-06 3063 瀏覽
小小素食館,門口外賣飾柜擺放著各式各樣的齋滷味同炸點,食品以小菜小炒為主。現今的素食店依然以傳統的中式素菜為主流,而新派素館子的素菜側重花巧類葷,但始終未被修行佛法的人士認同,所以好少會見到僧侶用餐。這家算是走中間路線的素菜館,有傳統的中式素菜,也有魚生、扒類的新派仿素食品供應進入店內第一個印象是環境狹窄、座椅超級殘舊,其後前往廁所經過店後天井,發覺這裡的衛生情況甚為惡劣,幾乎要打消進餐的念頭。坐下後看了菜牌,都是一般素食的選擇,價錢都算偏高,一碟炒麵要四十多元,小菜大概五至六十元,晚上原來還有火鍋吃啊!由於我在團購網上已預購了一份HK$108的「二人 11 道健康素菜套餐」,估計套餐的食物份量一定會比正價少,但勝在價錢合理及免加一小費,又可多試幾道菜色,何必要計較呢!芝麻糕芝麻味濃,口感爽滑唔太甜材料豐富有素翅、蟹柳、雲耳、雞蛋白、冬菇,濃稠度適中又好味材料有素翅、金菇,有濃郁的奶味,南瓜味則不太濃,濃稠度適中又好味紅米飯不是整碗紅米,大約一半以上是白米。米飯的份量多但較硬豆干包上紫菜去炸,吃起來略帶有海水的味道,加上鑊氣更倍增食慾做得非常好味的手工菜

芝麻糕、紅豆糕
芝麻糕芝麻味濃,口感爽滑唔太甜
秘制齋鹵味
蟹皇三絲翅
材料豐富有素翅、蟹柳、雲耳、雞蛋白、冬菇,濃稠度適中又好味
金湯南瓜翅
味菜素薰蹄、香麻手撕雞
紅米飯、白飯
紅米飯不是整碗紅米,大約一半以上是白米。米飯的份量多但較硬
燒汁素鰻魚
金湯南瓜翅
燒汁素鰻魚
紫菜荔茸卷
2015-02-28 2593 瀏覽
由於粒眼瘡未好,所以打算LUNCH食下素,當係安慰下自己,扮食得清一點,可能對病情有幫助漁香茄子$47,大大碟,茄子唔會太軟,剛剛好,茄子肉帶甜香,加上咸咸地有點偽咸魚味既肉碎,和芹菜等等爆香,十分惹味.缺點就係呢類既茄子菜式就是相對比較油膩,但實在係撈飯佳品.所以素食從來都唔單調

2014-10-22
2014-11-26 1903 瀏覽
每個星期一必到既深水埗,好讓我尋找區內美食.但係最近實在食得太多,所以今次LUNCH就簡左呢間素食店$40 榨菜腿絲炆米,附湯,不收加一和茶錢,實在抵食!湯係以紅蘿蔔和粟米等煲成,有淡淡的蔬果香,飲出原材滋味,仲超級大碗,飲完都已經半飽榨菜腿絲炆米,份量又係多到嚇親我,我諗咩身型既人都會食得飽,2個人食都唔過份.榨菜素腿絲和芹菜就係主要味道來源,米粉十分入味,而且不過咸.久不久清清腸胃實在快樂!
$40 榨菜腿絲炆米,附湯,不收加一和茶錢,實在抵食!

久不久清清腸胃實在快樂!
2014-09-22
2014-08-06 1781 瀏覽
前日去開深水埗買野,經過見到有間素食館米順便試下。第一眼睇個餐牌就係到諗:依家d素食館原來唔止係做素食架,望真d原來係扮。最驚訝既係我見到有素魚生,於是就博一博試下,一上菜果陣有一瞬間以為真係魚生,食落口感都幾似"魚生"都ok.之後我地仲叫左個芝士海蝦伊面、沙嗲串燒雞柳、咖喱軟殼蟹。講真上菜果陣都真係以為自己係普通酒樓到食飯,因為個賣樣真係唔似素菜,首先講講個芝士海蝦伊面,個面鋪左好多"海蝦"芝士味都好濃下。沙嗲串燒雞柳,口感較結實,沙嗲汁不會辣。咖喱軟殼蟹,原來係腐皮脆黎架,入面係豆腐、紅蘿蔔粒等等,豆腐好滑,配合脆腐皮,一脆一滑,好好味。走果陣我地仲外賣左個芝麻糕,芝麻味濃,口感爽滑,又唔太甜好岩我呢d唔太鐘意食甜野既人。總體呢個揀素食館我都覺得唔錯,佢d員工服務態度又幾好又主動,衛生都幾好,一俾人感覺好舒服同親切,d野食又幾正。
2014-08-05
  • 咖喱軟殼蟹
  • 芝麻糕
2014-08-05 1512 瀏覽
聽人講深水埗有間素食店唔錯米星期日同屋企人去試下,6點幾去到即刻有位,店員服務態度都幾nice,我地3個人去食,叫左4個菜。金菇牛柳卷,幾鬼別,口感幾好。竹笙燴素翅(好似係咁叫)呢個好味喎又足料跟住仲叫左個賽螃蟹,呢個都唔錯,最後就係椒鹽花枝片,都有點兒似花枝片。4個菜埋單先250有找又抵食味道又唔錯都幾岩偶然想食素既人
2014-08-03
星期二(18/2)晚到深水埗天譽素食享用團購的4人套餐。原是與家人用來慶祝自己農曆生日的晚餐,但我忘記了在農曆新年前訂位,在生日前一天訂位已滿了。唯有另選用餐地點。而這4人套餐便與3位朋友共享。致電訂位時,已感受到店員不太友善的語氣。而且,這團購使用方法限制多多,令我對此店有點不滿。再者,媽媽之前巧遇素網友,她說此店食物味道一般,所以我不抱任何期望。用餐後的感想是食物味道不過不失,只是我沒有甚麼好推薦的。至於店員,都是撲克牌臉……團購4人套餐是$189。不用加一服務費。首先,餐湯有3款。我們點了金湯南瓜翅和蟹皇三絲翅各兩客。我要金湯南瓜翅。有濃郁的奶味,南瓜味則不太濃。材料有素翅和金菇等。與蟹皇三絲翅比較,後者材料豐富。但朋友說找不到素翅,且味道偏淡。小食有5款,我們點了其中3款。包括素鮑魚刺身兩客、味菜素熏蹄兩客和香麻手撕雞一客。素鮑魚刺身沒有吃過。爽口,貌似竹笙。沒有味道的,要蘸醬油跟日本芥末來吃。主菜有7款,我們要選4款。欖角蜜汁叉燒。雖然看到一粒粒黑色的欖角,但其味道不太突出。素叉燒切得細,反而失去了口感。亦沒有略略烤焦,跟平常吃到的齋卥味內的素叉燒沒有差異。蜜糖味很濃,我覺得
星期二(18/2)晚到深水埗天譽素食享用團購的4人套餐。
唯有另選用餐地點。
而這4人套餐便與3位朋友共享。

致電訂位時,已感受到店員不太友善的語氣。
而且,這團購使用方法限制多多,令我對此店有點不滿。

用餐後的感想是食物味道不過不失,只是我沒有甚麼好推薦的。
至於店員,都是撲克牌臉……

團購4人套餐是$189。
不用加一服務費。

首先,餐湯有3款。
我們點了金湯南瓜翅和蟹皇三絲翅各兩客。
金湯南瓜翅和蟹皇三絲翅
我要金湯南瓜翅。
有濃郁的奶味,南瓜味則不太濃。
材料有素翅和金菇等。
蟹皇三絲翅
與蟹皇三絲翅比較,後者材料豐富。
但朋友說找不到素翅,且味道偏淡。

小食有5款,我們點了其中3款。
素鮑魚刺身、味菜素熏蹄、香麻手撕雞
包括素鮑魚刺身兩客、味菜素熏蹄兩客和香麻手撕雞一客。
素鮑魚刺身沒有吃過。
爽口,貌似竹笙。
沒有味道的,要蘸醬油跟日本芥末來吃。

主菜有7款,我們要選4款。
欖角蜜汁叉燒
欖角蜜汁叉燒。
雖然看到一粒粒黑色的欖角,但其味道不太突出。
素叉燒切得細,反而失去了口感。
亦沒有略略烤焦,跟平常吃到的齋卥味內的素叉燒沒有差異。
蜜糖味很濃,我覺得似曾相識。
是燒烤用的蜜糖?
燒汁金菇牛柳卷
燒汁金菇牛柳卷。
素牛柳很厚。
由於金菇炸過後會吸收很多油份,本來已很膩,再加上厚重的素肉,吃一件已令人吃不下了。
不過,燒汁帶甜味,有中和一點點油膩的效果。
咖喱軟殼蟹
咖喱軟殼蟹。
軟殼蟹其實是炸了的腐皮卷。
外面的腐皮脆,腐皮層中有一層紫菜,中間是搗爛了的豆腐、木耳粒和紅蘿蔔粒。
豆腐軟滑,配合脆腐皮來增加口感。
咖喱味道不錯,不太辣。
但質感濃稠,比湯羹還稠,感覺有點奇怪。
沙嗲串燒雞柳
沙嗲串燒雞柳。
這個比較正常。
素雞柳估計是菇類製成,口感較結實。
沙嗲汁不辣。

套餐還包括4碗紅米飯或白米飯。
我們全都要紅米飯。
不是整碗都是紅米,大約一半以上是白米。
米飯的份量多,但比較硬。

最後是甜品

有芝麻糕和砵仔糕可選,我們便要每款各2件。
芝麻糕、砵仔糕
但奇怪的是,端上來是一件正方形的芝麻糕和一個完整的砵仔糕。
那麼,若果要一件砵仔糕,是否只有半個的意思?
朋友不讓我問店員,因她說很飽了,若份量真的是少了,再給我們也吃不下。

我們覺有芝麻糕較砵仔糕美味。
芝麻味濃,口感爽滑。
砵仔糕略嫌硬了一點,不太甜這點很好。
2014-02-18
金湯南瓜翅和蟹皇三絲翅
沙嗲串燒雞柳
2013-12-29 933 瀏覽
今日過來深水涉黃金買野,行行下見有間素食店.心諗近排食左好多肉.係時候應該要食番清淡D啦.入到去地方都幾乾淨,由於唔係好肚餓.點左碗素麵食.有冬菇,芽菜,素蝦,生菜, D 素蝦 比想像中彈牙同埋個湯都好清甜.所以碗麵整體上都OK食完之後,無意中望到呢到原來有素盤菜訂. 睇番價錢款式都OK, 新年可以訂番盤試下先
所以碗麵整體上都OK
2013-12-27
5 分鐘 (堂食)
2012-01-08 719 瀏覽
這一天,BB一早已落入長輩的手中,我們就把握機會,出街走走,說要先去看看電腦野的她就指導我來到深水埗,skip了lunch的我們到了深水埗後吃什麼 幸運地找到一個方便泊車的地方,幸運地又就近一間新開的素食館子。泊好車,我們二人一於去試一下。小小素食館,開茶卻不收茶錢,門口擺放著各式各樣的齋滷味同炸點,食品以小菜小炒為主。總覺得,現今的素食店依然以傳統的中式素菜為主流,花巧,類葷的。始終未被一些修行,或佛法高深人士的認同。原因,新派館子,好少會見到僧侶用餐,反而在這些傳統做法的素食店,對修行人士更加的合口味,因為這些店,好多都既齋口亦齋心。不打算多吃的她要了一個艇仔粥,我們用此粥品去同一家有素食供應的粥品店去比。此粥實在是未夠綿,艇仔粥料加添了蒟蒻而非素火腿,食落雖然清但味道始終不及。而且,粥不綿不緊要,粥稀就太過要緊了。 我就點下一個素肉絲炒麵,素火腿肉,味道是偏濃的,肉絲麵配料就是芹菜,蘿蔔絲同芽菜。味道也是偏向味淡。對旁坐的一位師姑來說,可真是真正的清淡。但對我來說,不是不好味,只是食慣了比較味濃的炒麵而已。另外,麵是炸得夠脆的,不過總覺得此麵欠缺了一樣重要

我就點下一個素肉絲炒麵,素火腿肉,味道是偏濃的,肉絲麵配料就是芹菜,蘿蔔絲同芽菜。味道也是偏向味淡。對旁坐的一位師姑來說,可真是真正的清淡。但對我來說,不是不好味,只是食慣了比較味濃的炒麵而已。另外,麵是炸得夠脆的,不過總覺得此麵欠缺了一樣重要既野,就是我覺得佢唔夠鑊氣,若是鑊氣好一點,芹菜的香才能真正的散發出來,這樣才是色香味俱全。素食食品,一樣的,要講求色、香、味。

感覺只是一般,幸是他們不收茶錢。

我們看過manu,晚上原來是有火鍋食的。凍凍地,食一個素食的火鍋,也是一種享受。不過,也是欠......因為沒有我們喜歡的辣鍋底。
2011-09-07 603 瀏覽
因為姑婆食素的關係,佢師兄(佛堂果d)介紹左間新開的素食店俾我地,所以我地就去試下依間野,我地淨係知道係深水布松記3姐隔離,行下行下,搵黎搵去都搵唔到,原來我地行過左都唔知!間鋪頭好平凡,外面有外賣店,當時係2點幾鐘,鋪頭無咩人,所以都唔需要點等位。坐低左,感覺都幾舒服,可能係因為張凳的關系。入到黎,有個類似是日推介的牌,見到係芝士海蝦伊面,所以就叫黎試下。賣相普通,但是都幾多<海蝦>,而且芝士味濃,不錯不錯。然後叫左個艇仔粥,一黎到,好似咩料都無,撈一撈,先見到原來所有料沈低,一窩粥35蚊,都算足料,不過係稍淡左少少,之後同個侍應講返,佢就主動幫我地入廚房再換過一窩,之後果窩粥就好味好多!最後叫左個乾炒牛河,賣相無咩特別,但係勁好味,最好食係果d所謂的牛肉,我唔係長期食素的人,不過覺得比真正的乾炒牛河好味好多!無甘肥之餘,又有好香的冬菇味!正,超鐘意食依個!!4個人share 3 蝶野,食到勁飽,雖然間鋪頭好細,d waiter又好似唔係好主動同熟手,但係我都幾滿意個環境同野食,因為好舒服,d野食都幾正!
艇仔粥
所以我地就去試下依間野,我地淨係知道係深水布松記3姐隔離,
行下行下,搵黎搵去都搵唔到,原來我地行過左都唔知!

間鋪頭好平凡,外面有外賣店,
當時係2點幾鐘,鋪頭無咩人,
所以都唔需要點等位。坐低左,感覺都幾舒服,
可能係因為張凳的關系。

入到黎,有個類似是日推介的牌,
見到係芝士海蝦伊面,所以就叫黎試下。
賣相普通,但是都幾多<海蝦>,
而且芝士味濃,不錯不錯。

然後叫左個艇仔粥,
一黎到,好似咩料都無,
撈一撈,先見到原來所有料沈低,
一窩粥35蚊,都算足料,
不過係稍淡左少少,
之後同個侍應講返,
佢就主動幫我地入廚房再換過一窩,
之後果窩粥就好味好多!

最後叫左個乾炒牛河,
賣相無咩特別,
但係勁好味,
最好食係果d所謂的牛肉,
我唔係長期食素的人,
不過覺得比真正的乾炒牛河好味好多!
無甘肥之餘,又有好香的冬菇味!
正,超鐘意食依個!!

4個人share 3 蝶野,食到勁飽,
雖然間鋪頭好細,d waiter又好似唔係好主動同熟手,
但係我都幾滿意個環境同野食,
因為好舒服,d野食都幾正!

超正
最好食
2011-08-30
超正
最好食
艇仔粥
  • 百合紫米炒飯(類似),乾炒牛河
2011-08-12 518 瀏覽
在素食網知道有新開素食店,於是去試試, 入去坐低, 是一間小小店舖尚算簡潔, 當時店中鄰坐有另外一台食客, 看了菜牌, 都是一般素食的選擇, 價錢都算偏高, 一碟炒麵要四十多元, 小菜大概五至六十元, 不過心想如果食物質素ok, 也是多一個選擇.於是點了一碗粟米粥($16)加一碟炒麵(忘記了是更甚麼炒面, $42元)坐了一會, 粥到了, 粥的料尚算多( 粟米, 生菜絲, 冬姑), 粥底也不錯, 吃了一口, 雖然好味, 不過似乎味精多了一點, 心想, 對餘下的炒麵都不敢抱太大期望, 只是粥差不多吃完, 炒麵還未到, 在等待中覺得店內空氣頗侷促, 唯有不斷撥扇, 此時鄰座的一位阿叔之前已表示有點熱,都不斷用菜牌作扇, 於是向店中服務員阿姐說可否開大一點冷氣, 阿姐只一味說不好意思, 其中兩部冷氣都壞了沒法開(新開不到幾日的店三部冷氣壞左兩部??!!), 其實所見兩部所謂"壞冷氣"都是在stand by mode, 而餘下運作中的一部也只是得好微弱的一點點風, 就算其中兩台冷氣真的壞了,店中兩台客都表示覺得熱, 店中亞姐也可以將冷氣較大一點吧?只是她們沒有將運作中的一部冷氣較大一點點的意圖,

坐了一會, 粥到了, 粥的料尚算多( 粟米, 生菜絲, 冬姑), 粥底也不錯, 吃了一口, 雖然好味, 不過似乎味精多了一點, 心想, 對餘下的炒麵都不敢抱太大期望, 只是粥差不多吃完, 炒麵還未到, 在等待中覺得店內空氣頗侷促, 唯有不斷撥扇, 此時鄰座的一位阿叔之前已表示有點熱,都不斷用菜牌作扇, 於是向店中服務員阿姐說可否開大一點冷氣, 阿姐只一味說不好意思, 其中兩部冷氣都壞了沒法開(新開不到幾日的店三部冷氣壞左兩部??!!), 其實所見兩部所謂"壞冷氣"都是在stand by mode, 而餘下運作中的一部也只是得好微弱的一點點風, 就算其中兩台冷氣真的壞了,店中兩台客都表示覺得熱, 店中亞姐也可以將冷氣較大一點吧?只是她們沒有將運作中的一部冷氣較大一點點的意圖, 正當開始出汗之際, 等了十多粉鐘的炒麵仍未到, 再催促之下才發現原來漏左單, 反正佢地對客的服務好到如此, 於是快快埋單離開如此侷促的店算了!

最後兩個共$29食左一碗粥, 粟米粥($16)+茶錢($5x2)+加一
2011-08-06