2024-03-08 55 瀏覽
原來太二已經喺香港開咗4間分店, 每次上深圳都見到大排長龍, 非常受歡迎, 今次去又一城分店都係要等差唔多半個鐘先入得去, 人氣超強,網上原來有預約連結,預約咗就唔洗等咁耐啦😍😍😍⭐⭐😋😋老壇子酸菜魚1至2人份🐟 , 加配脆豆腐酸菜魚係用咗鱸魚, 肉質嫩滑不易散,份量好足,2人食都夠;經過30日發酵嘅酸菜酸香爽脆,獨有嘅香氣令魚湯變得濃郁,魚湯鮮味帶微酸,層次疊加,香濃惹味。太二一直有句口號係"酸菜比魚更好食", 我唔同意啊, 兩者同樣非常好食,而且魚湯都好出色,可以自己做酸菜魚湯飯🤩🤩♥️♥️🔥🔥🔥麻辣小酥肉🐷小酥肉炸得香酥脆口,同時附上乾粉碟, 乾粉主要提其鮮香,令炸物變得香口😛😛😁😁😚😚糊辣口水雞🐥雞肉嫩滑, 口水汁微辣惹味,底層爽脆青瓜吸收口水汁後,味道變得豐富,係幾好嘅小食🤩🤩🥳🥳⭐⭐重慶頂流碗雜麵🍝 同口水雞醬汁唔同, 呢個小麵主要係食碗豆,肉碎配合嘅香麻,相當唔錯🔥🔥😊😊😄😄西瓜椰椰冰粉🍧食過辣嘅食物後, 嚟一碗冰粉迅速降温,為完美嘅一餐降下帷幕🔥🔥😍😍😚😚太二有洛神花同陳皮供大家自助取茶,另外每枱有紙巾,充電線等免費提供,仲有一個簽桶等食飯時畀大家消磨時間,細節位做足,

老壇子酸菜魚1至2人份🐟 , 加配脆豆腐

麻辣小酥肉🐷

糊辣口水雞🐥

重慶頂流碗雜麵🍝

西瓜椰椰冰粉🍧

太二有洛神花同陳皮供大家自助取茶,另外每枱有紙巾,充電線等免費提供,仲有一個簽桶等食飯時畀大家消磨時間,細節位做足,抵讚😁😁😋😋😚

2024-03-07 82 瀏覽
吃魚拯救世界~遠遠在餐廳門口已經見到有唔少人排緊隊,好彩我已經喺OP提早預約咗直入有得食!又一城店位置比較近溜冰場,非常容易搵,座位寬敞很明亮,一坐低要飲番杯自助區免費的陳皮洛神花茶,飲完覺得特別開胃!香港開店後太方便了,相信之後都會經常來食🍲作為酸菜魚的天花板,比起香港大部份的酸菜魚定價竟然更低,二人份的酸菜魚都係$258,「好吃的魚來了!」好吃的鱸魚肉真的非常香滑,魚片完全沒有骨,吸飽酸酸辣辣的湯汁,帶有少少胡椒香氣,後勁麻辣麻辣,酸菜魚的配是紅薯粉,煙煙韌韌五星好評-特別鍾意嗌半碗飯 咁就唔會凍咗印象中喺內地食係冇紅薯粉的 呢樣唔錯👍🍽️「個個鍾意食雞翼」,個名真係夠本土化,但係味道一樣咁好食,雞翼的靈魂在於蜜糖芥末醬,炸得好香口平時🍽️糊辣口水雞喺香港先有嘅小食,去骨雞肉非常嫩滑,而且口水醬汁調味幾特別,除咗帶點麻辣之外,感覺上比較清新可能因為用咗少少醋,很推薦!飲品方面,馬蹄好椰清補涼屬於比較清爽唔會太甜的飲品🥤幾鍾意入面的馬蹄爽比起珍珠冇咁甜膩,亦相當解辣—————————————————太二酸菜魚 (九龍塘)九龍塘達之路80號又一城L1樓L1-18號舖————————————

香港開店後太方便了,相信之後都會經常來食

-特別鍾意嗌半碗飯 咁就唔會凍咗

印象中喺內地食係冇紅薯粉的 呢樣唔錯👍

—————————————————

太二酸菜魚 (九龍塘)
九龍塘達之路80號又一城L1樓L1-18號舖

—————————————————
  • 雞翼
  • 口水雞
最近知道太二酸菜魚係香港開左分店🤩緊係即刻訂位去試下啦😝😝好彩我地有預先訂位咋 一去到門口見到勁多人等位我地憑QR code/ booking no就可以輕鬆入座😙 真係簡單方便快捷呀👏🏻🔸老壇子酸菜魚1至2人份🔸酸菜魚真係必點‼️基本上每枱都有一碟雖然無得簡辣度 但我地都覺得唔會太辣魚肉份量好多 啖啖肉無骨超滑超正👍🏻我地仲額外加左脆豆腐同紅薯粉嘩 佢地吸哂酸菜魚d湯汁 超級好味😋🔹麻辣小酥肉🔹小酥肉炸得好脆 一啲都唔油膩麻辣粉係另上既 自己鍾意點幾多麻辣粉都得👍🏻🔸蛋酥軟糍粑🔸糍粑加左蛋液先炸 所以會有埋蛋香🥚軟糯香甜 配上黃豆粉同黑糖醬真係好好食🤤🔹喜翻翻砂紅糖冰粉🔹食完辣野 再食冰粉即刻可以解辣👏🏻入面有埋仙草、花生、小丸子 好好味呀🔸楊桃百香果檸茶🔸酸酸甜甜既百香果檸茶 超級開胃
最近知道太二酸菜魚係香港開左分店🤩

糍粑加左蛋液先炸 所以會有埋蛋香🥚
軟糯香甜 配上黃豆粉同黑糖醬真係好好食🤤

🔹喜翻翻砂紅糖冰粉🔹
食完辣野 再食冰粉即刻可以解辣👏🏻
入面有埋仙草、花生、小丸子 好好味呀

🔸楊桃百香果檸茶🔸
酸酸甜甜既百香果檸茶 超級開胃
2024-01-21
  • 蛋酥軟糍粑
2024-02-21 176 瀏覽
之前聖誕節去食,而家先醒起要post果然無改錯slogan酸菜真係好食過魚!因為d魚片有淡水魚嗰d泥腥味!可能要用過第二種魚、或者要比d薑葱蒜酒去醃下魚片先仲有本身入面無薯粉,要加錢!有乜理由酸菜魚入面無,係靈魂來架嘛!反而之前喺彩福食無淡水魚味,又本身附有薯粉。馬蹄爆珠清補涼椰汁特飲又幾好飲,配上酸辣既食物,解渴又解辣。佢個五常米白飯係真係幾好食,粒粒飽滿,飯香又q彈,我自己都隊左兩碗。又十分中意佢個自助沖茶station,想飲水飲茶唔使求人。
之前聖誕節去食,而家先醒起要post
果然無改錯slogan
聖誕特有的小食拼盤
兒童餐
雞翼、抄手
2024-01-30 41 瀏覽
【香港搵食🍴】太二酸菜魚 旺角食完燒肉就行咗陣街 出發去又一城因為酸菜魚過江龍太二喺香港都開咗分店 唔使再番大陸先有得食喇試吓同大陸係咪一樣咁好味先呢度同大陸分店一樣 自己掃QR Code落單免費自助洛神花茶 自己口味鍾意落幾多陳皮同洛神花自己沖 🔹️好無骨氣雞爪好入味 食落嗦嗦聲 食魚前開吓胃🔹️個個鍾意食雞翼有5隻雞翼 炸得脆卜卜🔹️蝦仁娃娃菜唔太咸 食到咁上下酸菜魚 食啲菜 減辣🔹️老壇酸菜魚2人份 加配脆豆腐脆豆腐啲質感好硬淨 點夾都唔爛 幾有咬口 酸菜魚辣度無得揀 我哋覺得辣過譚仔5小辣🤣所以叫凍飲係明智🔹️楊桃百香果檸茶好香百香果味 解辣❗️櫃桶有3款叉電線 方便食住嘢叉電可以經太二港澳店網站連結訂座 超方便

【香港搵食🍴】太二酸菜魚

好香百香果味 解辣

❗️櫃桶有3款叉電線 方便食住嘢叉電

可以經太二港澳店網站連結訂座 超方便

2024-01-28 175 瀏覽
#九龍塘美食 #過江龍 #酸菜魚 @taierhkmacau 今晚同朋友嚟食呢個好出名嘅酸菜魚 真係好多人排隊👥👥而佢啲嘢食份量都一樣咁多😽我哋嗌咗#老壇子酸菜魚 (1至2人份)🐠加埋 #金菇 #紅薯粉 好索湯 入面啲魚份量又多又嫩滑 湯底亦比出面食嘅酸菜魚湯多咗份鮮味🙀真係明白點解會咁出名🌟而酸菜亦真係好似佢講噉 好食過魚🤩不過個魚冇得揀辣度 唔太食得辣嘅朋友要留意啦🥵#大滿貫小吃拼盤 🍽️ 入面有薯波 蝦片 小酥肉 同南乳雞翼 我會話每樣嘢都好出色😍而且提供兩種醬汁香料 想惹味 甜味都冇問題👍#蛋酥軟糍粑 🪵 煙韌嘅糍粑上舖滿黃豆粉🔆再點埋紅糖 口感令人滿意😋#楊桃百香果檸茶 🍋冇得揀冰度甜度 本身有啲擔心 但飲落口完全唔會過甜 非常清爽🥰百香果檸檬味道較突出 可媲美出面茶飲店🤩#西瓜椰椰冰粉 🍉 好有驚喜嘅甜品🫨冰粉上有椰子凍 椰片 同西瓜 大家都配合得天衣無縫🫡建議大家要嗌一個作結除咗食物質素高 服務都好好 店員知我哋第一次嚟食 都會簡單講解下 每枱亦有公筷 紙巾 牙線棒 充電線提供👏🏻👏🏻唔知係咪臨近新年重有簽筒 大家都抽到大吉 心情大好😼店員提返我如果唔想排隊 亦可先網上經
#九龍塘美食
#過江龍 #酸菜魚 @taierhkmacau

我哋嗌咗

不過個魚冇得揀辣度 唔太食得辣嘅朋友要留意啦🥵

唔知係咪臨近新年重有簽筒 大家都抽到大吉 心情大好😼

店員提返我如果唔想排隊 亦可先網上經連結訂座 好方便😂
2024-01-27 102 瀏覽
原來香港也有太二酸菜魚分店,以後不用不上就可以吃到,本來擔心要排隊,不過可以預先訂咗,憑二維碼或者訂座編號就可以輕鬆入座~.店內可以免費任沖陳皮洛神花茶,誠意滿分.✨老壇子酸菜魚一至二人份 HKD258魚肉份量很多,雖然不能選擇辣度,但個人認為辣度適中,酸菜也很好吃✨大滿貫小食拼盤 HKD82✨乾蔥菌菇焯菜心 HKD38醬汁味道很好,菜心保持鮮嫩!✨翻砂紅糖冰粉 HKD22冰粉有驚喜!非常解辣,還有花生碎,口感十足👍🏻✨西瓜椰椰冰粉 HKD22.📍 太二酸菜魚

店內可以免費任沖陳皮洛神花茶,誠意滿分
✨老壇子酸菜魚一至二人份 HKD258
✨大滿貫小食拼盤 HKD82
✨乾蔥菌菇焯菜心 HKD38
醬汁味道很好,菜心保持鮮嫩!
✨翻砂紅糖冰粉 HKD22
冰粉有驚喜!非常解辣,還有花生碎,口感十足👍🏻
✨西瓜椰椰冰粉 HKD22
📍 太二酸菜魚
2024-01-27 105 瀏覽
太二酸菜魚終於在港開分店,位置係九龍塘又一城交通好方便入到去感覺好親切同深圳嘅setting一模一樣,一坐低店員就提點用QR code點餐,當然唔少得有免費陳皮洛神花茶供飲用!呢度同深圳分店一樣,可以透過連結預先排隊攞位,咁就唔怕嚟到大排長龍,可以一路行街一路等。登記完成後會獲得二維碼,憑二維碼到店出示即可入座!香蔥菌灼菜心 $38呢個菜心好惹味,食完之前食少少蔬菜打底🤣🤣夫妻肺片 $58啲肺片切得好薄,醬料非常濃郁!太二酸菜魚 $258一上菜店員都會都會大叫「吃魚拯救世界」,大家除咗食魚之外可以額外叫配料,如金菇酸菜薯粉,但由於份量比較大所以我就沒有特別加配了!鬆軟糍粑 $48呢個係新鮮炸出嚟,令人食唔停口,我覺得係必點菜🤭蜜桃百香果檸茶 $28食完咁多辣嘢,一路飲住呢個百香果檸茶非常開胃,而家最輕爆打檸茶佢用茶底沖嘅百香果好特別!推介!紅糖冰粉 $22每次嚟太二都一定會叫嘅紅糖冰粉!好大碗,食到好滿足
太二酸菜魚終於在港開分店,位置係九龍塘又一城交通好方便

香蔥菌灼菜心 $38
呢個菜心好惹味,食完之前食少少蔬菜打底🤣🤣

夫妻肺片 $58
啲肺片切得好薄,醬料非常濃郁!

太二酸菜魚 $258

鬆軟糍粑 $48
呢個係新鮮炸出嚟,令人食唔停口,我覺得係必點菜🤭

蜜桃百香果檸茶 $28

紅糖冰粉 $22
每次嚟太二都一定會叫嘅紅糖冰粉!好大碗,食到好滿足
🤩🤩內地人氣王太二酸菜魚,📢聽說受歡迎程度系要等2~3小時🕒🫣終於登陸到香港🇭🇰 跟朋友一齊第一次來潮吃太二,為左唔洗排隊,當然book 枱食,事前系link登記先,完成後就會有qr code入座😛自助飲水吧,有洛神花,陳皮沖😝等上菜時,還可以抽籤解悶,頗得意😌王牌必點🌟老罈子酸菜魚🐟我地嗌左3-4人份➕脆豆腐➕紅薯粉上菜時真系好大盤呀酸菜魚固定辣度,麻度,酸度,而我地唔太食得辣,都食得到😍整盤份量好多,魚肉大大片,無骨,啱曬我地食魚怕麻煩既我地😋😋另加了脆豆腐,薄切豆腐有彈性,和紅薯粉吸收曬所有湯底就相對辣啲大滿貫小吃拼盤有雞翼,薯粒,蝦片,炸酥肉配上兩款調味醬,粉♨️♨️熱辣辣,惹味小吃,無一不喜歡,炸酥肉沾上調味粉酥酥脆脆芝士紅薯波波雙重芝士🧀面上有芝士粉,咬一口內脆內軟,入面芝士溶化岀黎蝦仁水餃 有得揀辣/不辣一口水餃🥟size ,每啖都有粒蝦,沾醋吃絕對一流🌫️好番味鱸魚面絕對CP冠軍🏆,蕃茄茄溶濃郁,面質入口彈牙,撈上魚🐟肉滑溜😋😋跟行朋友一人一杯,邊喝邊飲,爽呀🌬️🌬️🥤馬蹄好椰清補涼🥤奶凍綿綿紅豆沙🥤楊桃百香果檬茶最後嗌上甜品,畫上完美句號西瓜🍉椰椰冰粉喜翻翻砂红糖冰粉冰粉爽爽

自助飲水吧,有洛神花,陳皮沖😝
等上菜時,還可以抽籤解悶,頗得意😌

王牌必點🌟老罈子酸菜魚🐟
我地嗌左3-4人份➕脆豆腐➕紅薯粉
上菜時真系好大盤呀
酸菜魚固定辣度,麻度,酸度,而我地唔太食得辣,都食得到😍

另加了脆豆腐,薄切豆腐有彈性,
和紅薯粉吸收曬所有湯底就相對辣啲

大滿貫小吃拼盤
有雞翼,薯粒,蝦片,炸酥肉
配上兩款調味醬,粉

芝士紅薯波波
雙重芝士🧀面上有芝士粉,咬一口內脆內軟,入面芝士溶化岀黎

蝦仁水餃 有得揀辣/不辣
一口水餃🥟size ,每啖都有粒蝦,沾醋吃絕對一流🌫️

好番味鱸魚面

跟行朋友一人一杯,邊喝邊飲,爽呀🌬️🌬️
🥤馬蹄好椰清補涼
🥤奶凍綿綿紅豆沙
🥤楊桃百香果檬茶

最後嗌上甜品,畫上完美句號
西瓜🍉椰椰冰粉
喜翻翻砂红糖冰粉
冰粉爽爽滑滑,紅糖冰粉內有花生🥜脆
而我喜愛🍉椰椰冰粉,粒粒西瓜🍉配上椰汁🥥糕+冰粉,不會過甜😗

📢小貼士提前往可經連結預訂入座

#taierhk #吃貨人生 #酸菜魚餐廳 #九龍塘美食 #美食日記 #相機食先 #太二 #又一城 #九龍塘 #太二酸菜魚 #香港美食 #過江龍 #酸菜比魚好吃 #新店優惠 #太二酸菜魚 #酸菜魚 #festivalwalk #九龍塘酸菜魚

2024-01-26 59 瀏覽
一炮過來港開了4間大陸熱爆<<太二酸菜魚>>睇下佢咩料先 同朋友一早決定黎食 有訂枱服務 當然訂枱啦怕多人呀嗎 真係去門前show 返訂枱號碼 就入得一D都唔洗等入座時店員會大叫:「吃魚拯救世界!」迎做~歡迎光臨~效果第一次食 職員會介紹返店內一些設備 / 落單程序 等….想飲水都要自己出拎不過清水外, 都有洛神花同陳皮提供沖飲講返正菜:1. 酸菜魚黎到當然係每枱一盤酸菜魚是基本吧聽說酸菜魚湯係內地一包一包整好 運送落嚟酸辣麻度無有得選只可以品嘗太二的原汁原味 魚肉當然係夠滑 冇骨啦呢到一盤酸菜魚真係得酸菜同魚其他配料要自行加上 留意👀番先另加上薯粉+脆豆腐都係勁吸湯汁 酸酸辣辣勁吸味2. 大滿貫小吃拼盤 $78分別有印尼蝦片、煎雞翼、炸薯粒跟炸酥肉有配上辣粉跟蜜蜂芥末醬兩款口味 兩種感覺尤其炸薯粒點上小辣粉加蜜蜂芥末一切過食都幾正3. 蛋酥糍粑 $48呢到獨特之處加入了蛋酥—用了蛋黃和糖製作上層的酥脆餡料,再沾上黑糖醬比想像一啲都唔甜 仲要軟糯香甜 4.喜翻翻砂紅糖冰粉冰粉+仙草+少少爆珠珠組合而成冰冰涼涼解辣解重口味作一個結尾都幾唔錯👍飲品:太二
一炮過來港開了4間
大陸熱爆<<太二酸菜魚>>
睇下佢咩料先
同朋友一早決定黎食 有訂枱服務 當然訂枱啦
怕多人呀嗎
真係去門前show 返訂枱號碼 就入得
一D都唔洗等

入座時店員會大叫:「吃魚拯救世界!」
迎做~歡迎光臨~效果
第一次食 職員會介紹返店內一些設備 / 落單程序 等….
想飲水都要自己出拎
不過清水外, 都有洛神花同陳皮提供沖飲

講返正菜:

另加上薯粉+脆豆腐
都係勁吸湯汁 酸酸辣辣
勁吸味

2. 大滿貫小吃拼盤 $78
分別有印尼蝦片、煎雞翼、炸薯粒跟炸酥肉
有配上辣粉跟蜜蜂芥末醬

冰冰涼涼解辣解重口味
作一個結尾都幾唔錯👍

飲品:
太二推出三杯特飲 啱啱好叫到三款唔同味
不過我就飲馬蹄好椰清補凉,椰汁🥥都幾香口,同時可以解辣
有馬蹄有蒟蒻有爆珠
個人覺得呢杯都幾飽肚下

2024-01-26 71 瀏覽
星期一位於又一城的分店,晚上都幾多人排隊,好彩男友一早經連結預訂座位,嚟到唔使等,只要出示QR Code 即刻可以入去開餐😋店舖主要以黑白灰為主色調,再配合版畫元素,簡單又有型格😎,每張枱也有籤筒給客人玩自助花茶區:客人可以隨自己喜好,選擇洛神花🌺及陳皮份量,沖調自己喜愛味道的茶飲🔸老壇酸菜魚(2人份)🐟 + 紅薯粉酸菜魚選用了肉質結實細嫩的鱸魚🐟,去骨魚肉入口滑嘟嘟,彈牙又鮮味,加上酸菜高湯及辣椒油,少少辣🌶️得嚟又過癮。酸菜魚不加辣也不減辣,只為客人做出最好的一種味道,加入紅薯粉索晒個魚湯,煙靭又入味👍🏻🔸雙椒🌶️辣子雞把雞肉粒炸得酥脆,還有一粒粒爽脆蓮藕及薯仔,口感豐富,再加上花椒和辣椒的雙重刺激,辣得來好惹味😋🔸幹蔥菌菇灼菜心菜心選取了最幼嫩的菜心苗,加上菌菇配菜,清甜又嫩滑🔸芝士紅薯波波熱辣辣又炸得脆卜卜嘅紅薯外層包住了入邊半溶化的芝士🧀,雖然邪惡但非常好味,記得要趁熱食先好食㗎😍🔸喜翻翻砂紅糖冰粉食完啲咁刺激嘅辣嘢,梗係要叫返碗冰粉解下辣啦!材料包括有仙草、冰粉、紅糖、小丸子等等,食完感覺冰涼爽快😊🔸楊桃百香果檸茶清甜嘅楊桃汁,加大有少少酸味嘅百香果及青檸茶,開胃又解渴😊🔸馬蹄

🔸老壇酸菜魚(2人份)🐟 + 紅薯粉

🔸雙椒🌶️辣子雞

🔸幹蔥菌菇灼菜心
菜心選取了最幼嫩的菜心苗,加上菌菇配菜,清甜又嫩滑

🔸芝士紅薯波波

🔸喜翻翻砂紅糖冰粉

🔸楊桃百香果檸茶
清甜嘅楊桃汁,加大有少少酸味嘅百香果及青檸茶,開胃又解渴😊

🔸馬蹄好椰青補涼
馬蹄具有降火之郊,椰汁又可解辣
2024-01-22
2024-01-25 87 瀏覽
《太二酸菜魚》📍九龍塘達之路80號又一城L1樓 L1-18號舖平時係大陸就見得多食得多但係近日居然係新開左係香港🤩 咁當然要試一試佢😍😍➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖裡面仲可以自己泡花茶😍 仲有抽籤可以測測自己運氣😍 服務態度都超好👍🏻✭老壇酸菜魚3至4人份 $388 加 脆豆腐/紅薯粉/金針菇$20魚食落去非常滑嫩😍🤩 湯頭食落去都好夠辣味 酸度都調得剛剛好 魚同酸菜個份量都非常足‼️✭麻辣小酥肉 $52 辣味都好夠炸得非常酥脆😍 會食上癮的‼️‼️‼️✭ 大滿貫小吃拼盤 $82裡面有炸雞翼、小酥肉、炸蝦片、炸薯堡裡面每樣都唔會話好油😍 同樣得每款都炸得好酥脆😋 炸雞翼都淹得好入味🥰 overall黎講都好值得一試‼️✭蝦仁娃娃菜 $48d菜非常鮮甜 裡面都有午餐肉😍 都唔錯👍🏻✭楊桃百香果檸茶 $28✭馬蹄好椰清補涼 $28➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
《太二酸菜魚》
📍九龍塘達之路80號又一城L1樓 L1-18號舖
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
✭老壇酸菜魚3至4人份 $388
加 脆豆腐/紅薯粉/金針菇$20
✭麻辣小酥肉 $52
辣味都好夠炸得非常酥脆😍 會食上癮的‼️‼️‼️
✭ 大滿貫小吃拼盤 $82
裡面有炸雞翼、小酥肉、炸蝦片、炸薯堡
✭蝦仁娃娃菜 $48
d菜非常鮮甜 裡面都有午餐肉😍 都唔錯👍🏻
✭楊桃百香果檸茶 $28
✭馬蹄好椰清補涼 $28

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
「酸菜比魚更好吃」呢間全國知名嘅酸菜魚店應該無人不識,知道香港開咗分店即刻去探訪一下。ヽ(✿゚▽゚)ノ香港店貫徹「酸菜魚就一種味道,就用一種魚、一種辣度, 不加辣也不減辣」的規矩,辣度和酸度都達到一個平衡,酸度不會嗆口,辣椒經過油炸,發出一股椒香味,湯底絕對是這個菜式的靈魂。老壇子酸菜魚1至2人份 $258上菜的時候店員會説 「好吃的魚來了!」(〃∀〃)首先將肉質細緻嫩滑嘅鱸魚加入酸菜高湯當中,上菜前大廚會將煮滾的辣椒油混合當中,最後再灑上菊花和其他配料,烹煮過程每一步都是精心製作。招牌「壇酸香爽脆」自家研發酸菜酸菜制醃近30日,控制溫度和濕度,保留蔬菜般嘅質感,不會抽乾晒所有水份,吸收了魚湯精華,送飯食一流。真的「酸菜比魚更好吃」?我認為兩樣都好食,互相配合才可做到出色的酸菜魚。小食都有驚喜🤎🥚脆椒小皮蛋 $48這小皮蛋與別不同,是用鵪鶉蛋製作,外面有一層啫喱包裹着,吃時配合脆椒的麻香,但不會太過辣,口感有點似食辣油鐵蛋,比傳統皮蛋更容易入口。香港店限定前菜 💕藤椒撈汁海鮮雞 $68以濃郁藤椒配搭鮮美的雞肉和海鮮,每啖都嚐到四川的⿇辣風味,仲加咗青瓜可以加強口感。本身我勁喜歡食口水雞
「酸菜比魚更好吃」

老壇子酸菜魚1至2人份 $258
上菜的時候店員會説 「好吃的魚來了!」
(〃∀〃)

招牌「壇酸香爽脆」自家研發酸菜

1-2人份酸菜魚

真的「酸菜比魚更好吃」?
我認為兩樣都好食,互相配合才可做到出色的酸菜魚。

小食都有驚喜

🤎🥚脆椒小皮蛋 $48
脆椒小皮蛋

香港店限定前菜

💕藤椒撈汁海鮮雞 $68

本身我勁喜歡食口水雞,所以好喜歡呢種川辣,如果怕辣可自己調節加少啲辣醬汁。

蛋酥糍粑 $48

蛋酥軟糍粑

軟糯香甜的糍粑可以作為甜點,呢款糍粑加入了蛋酥,外層沾上黃豆粉,食前再沾上黑糖醬享用,一咬入去外皮微脆,味道微甜能稍為解辣,⼝感煙靭食完感到好滿足。

飲品🥤

場內有免費的洛神花陳皮茶可以自己沖調。

楊桃百香果檸茶

楊桃百香果檸茶 $28
味道類似而家非常出名嘅香水檸檬茶,非常開胃又微甜可以解辣。

推薦指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
過江龍最怕不能保持原店的美味,但呢間出品好精緻,味道還原度好高,抱住「吃魚拯救世界」,心情差就去食酸菜魚吧!。:.゚ヽ(*´∀`)ノ゚.:。

點訂位? 預先進入指定連結登記就可以有QR code入場,方便免排隊!
1-2人份酸菜魚
脆椒小皮蛋
蛋酥軟糍粑
楊桃百香果檸茶
  • 老壇子酸菜魚1至2人份
  • 藤椒撈汁海鮮雞
2024-01-24 65 瀏覽
曾經去深圳排太二因太多人排隊,遺憾食唔到。最近得知太二來香港,當然提早預約啦,630pm 到步,見餐廳都無咩位剩。有卡位坐,座位寬敞舒適,環境明亮。望左餐牌,🈚️唸到菜式都幾多,甚至有自助花茶洛神花茶和陳皮飲品閣。輕鬆點左四道菜。2 人份量酸菜魚加紅薯粉 上臺,哇真係好大盤🤩!酸辣香味撲鼻。用料豐富,除了魚片、酸菜外,還有辣椒等調味料。尼度寬薯粉,比較厚身,口感爽滑,嚼勁滋味!朋友好酸菜,她說醃左好耐所以味道好极了~芥末雞球芥末雞球賣相靚,外層炸到好薄,點染了芥末汁,惹味脆口!蝦仁娃娃菜可以中和下酸菜香辣味挺好,娃娃菜清甜多汁,蝦仁多又滑。紅糖軟糍糍粑飯後甜點必叫,吃起來軟軟的,不會黏牙。整體來說,高性價比,酸菜魚實在回味無窮,服務氛圍好!值得舌尖再回味!

有卡位坐,座位寬敞舒適,環境明亮。

2 人份量酸菜魚加紅薯粉

芥末雞球
芥末雞球賣相靚,外層炸到好薄,點染了芥末汁,惹味脆口!

蝦仁娃娃菜
可以中和下酸菜香辣味挺好,娃娃菜清甜多汁,蝦仁多又滑。

紅糖軟糍糍粑
飯後甜點必叫,吃起來軟軟的,不會黏牙。

• 1-2 人酸菜魚
2024-01-23 136 瀏覽
我好鐘意食太二酸菜魚😋之前都有時會快閃返深圳食😋 而家香港都開咗分店啦❣️我哋今次去咗又一城店~ 地點好方便👍🏻離遠已經見到有好多人排哽隊!好彩有喺網站登記預約📝 登記完成會有二維碼,憑二維碼到店出示即可入座~十分方便😍我哋叫咗老壇子1-2人份酸菜魚,加咗紅薯粉🤤仲帶其他配料可以加~ 一份都係加$20 酸菜魚好好味😋啲魚好滑~而且我本身鍾意食酸茶🤓真係酸菜比魚更好吃😛😛我同哈米爹都好鐘意食太二酸菜魚@taierhkmacau , 之前都有時會快閃返深圳食😋 而家香港都開咗分店啦❣️我哋今次去咗又一城店~ 地點好方便👍🏻離遠已經見到有好多人排哽隊!好彩我哋有喺網站登記預約📝 登記完成會有二維碼,憑二維碼到店出示即可入座~十分方便😍我哋叫咗老壇子1-2人份酸菜魚,加咗紅薯粉🤤仲帶其他配料可以加~ 一份都係加$20 酸菜魚好好味😋啲魚好滑~而且我本身鍾意食酸茶🤓真係酸菜比魚更好吃😛😛因為仔仔唔食得辣~就叫咗兒童餐俾佢,$28一份,有水餃、粟米、車厘茄同雞翼!份量都好夠!仲有玩具!佢仲自己揀多個甜品🍮 喜翻翻砂紅糖冰粉~十分滿足😚另外仲有蛋酥糍粑,外皮香脆,口感煙煙韌韌,我哋都好鍾意!仲有推介🌟楊

另外仲有蛋酥糍粑,外皮香脆,口感煙煙韌韌,我哋都好鍾意!

仲有推介🌟楊桃百香果檸茶🍋好清新!哈米飲完唔俾返我😂叫我自己出去整陳皮洛神花茶飲🍹

🌟餐廳有提供兒童餐椅🪑
🌟有電話充電線及USB提供🔋