2020-04-21 114 瀏覽
朋友係葵涌番工話附近開左間新麵店🍜,上網一睇餐廳主打醉雞同招牌秘製炸雞翼🍗,鐘意香口野既我剛好有時間,決定去享用晚餐。望望餐牌,款式吾算多,但夠簡單!提供各款麵類,可轉生麵/粗麵/米粉/河粉/米線🍜,而價錢何其親民,都係25蚊起。招牌花雕醉雞: 用上雞髀🍗部分,分外皮薄肉嫩,啖啖肉而且花雕酒味濃,嗜酒者想必一定鐘意此菜式,整體味道甜中帶酒香,配上杞子做點綴,好味😋秘製炸雞翼: 鐘意香口野朋友絕不能錯過,新鮮熱辣出爐,食既時候要小心熱,雞油油脂一咬就溢出,帶點香茅味同時又食得出雞原生味道。涼拌拍青瓜: 個人認為酸味重手左,白醋味強得濟,但有人鐘意偏酸味嘅拍青瓜,而我鐘意偏辣和充滿🧄香。甜白魚蛋河: 魚蛋充滿魚香,帶有點胡椒味,非常彈牙,絕對可以用黎打乒乓波🏓。河粉份量多,湯底用上清湯,簡單而不失體面,配埋其辣椒🌶️油,提升到另一層次。總結:價錢好親民 用心抵食麵店簡單就是完美

總結:
價錢好親民 用心抵食麵店
簡單就是完美

2020-04-18 107 瀏覽
這家新開的太香麵家,地方不大,餐牌選擇亦不算多,除了基本的魚旦粉,牛丸麵外,還有幾款餐廳的招牌推介,可配粉麵,撈麵或菜飯。點了其中兩款的招牌推介,秘製大豬扒撈粗麵及秘製炸雞翼配菜飯,份量都頗大。豬扒及雞翼醃得入味,炸得香脆金黃,雞翼厚身大隻,豬扒肉嫩而不死實。撈粗麵灑上大量蝦子,味道及賣相分大增,撈麵亦會配上一碗清湯。菜飯賣相則相對比較普通。$12 大大碟油菜飲跟餐要凍鹹檸七及凍檸賓除了食物,要讚的是,餐廳每枱都有提供消毒搓手液給客人使用,十分細心。

秘製大豬扒撈粗麵

2020-04-10
秘製大豬扒撈粗麵
秘製炸雞翼配菜飯
2020-04-14 1265 瀏覽
係葵涌探完朋友一齊去食嗰Dinner😜一落樓就見到哩間小店排哂長龍,一睇之下先知原來係新開架,幫襯下先🥰嗌到成枱都係有驚喜呀🤩🤩🎈招牌花雕醉雞 🥃 充滿驚喜大大隻雞髀 🤤雞脾肉滑,肉質真係相當嫩滑,而且花雕酒味濃非常入味😘😘🎈秘制大豬扒同樣好吃,豬扒哂夠大件,切成一條條上枱,調味較一般既炸豬扒特別,係秘制既,做得好出色,豬扒超鬆脆,唔會煎到好油膩,重點keep到保留肉質😊🎈 秘制炸雞翼😜炸雞翼好有驚喜,我食完又嗌多碟,雞翼好大隻,新鮮即叫即炸,熱辣辣既,雞皮炸行好脆,咬落又多汁🥳嗰味道好出😋😋🎈足料清湯牛腩,真係無偷工減料,有好多件牛腩,啖啖肉好足料,牛肉入口即化🥳🥳超級鮮甜🥰🎈 涼拌黑木耳,簡單好吃的涼拌黑木耳,係店舖新既作品,開胃醒神既食物,黑目耳係健康有益既食材😝🎈涼拌辣味鴨腎,份量好多,又夠爽口,唔會好un😋辣度調得相當岩我,食完一塊會食唔停口架😜❤️甜白魚旦拼金牌牛丸,先係嗰湯底好清甜,相信係大量既牛肉煮成既湯底😘白魚旦相當彈牙,唔係生粉既魚旦,牛丸味道相當重牛味,果然係金牌牛丸😍❤️烚菜心,相當清甜🙏🙏份量多

2020-04-14
  • 招牌花雕醉雞
2020-04-06 254 瀏覽
向來鍾意去尋找新店的我, 係朋友介紹下話我知佢返工附近開左間唔錯的小店叫我接佢放工順便拎野加食返餐,見你做到野幫我買口罩就同你去啦。入到店內衛生唔錯, 有準備 酒精搓手液比人客用。喜歡香口食物的我們一來已經叫秘制大豬扒和秘制炸雞翼, 用了唔同的香料制過,再拎去炸, 即叫即炸,保持到肉汁又唔會太乾身好味。南乳豬手炆得夠淋唔會散哂,食完好似有重重的骨膠原咁,而鹵水豬耳夠入味,生菜會有蠔油拌碟。 彈牙墨丸河粉一碗有4大粒的墨丸,仲要真係幾彈牙,都幾抵食。最後我地怕熱氣緊係叫杯凍檸水和凍龍鳳檸樂來飲,爽一爽啦!兩人share 來食剛剛好,每樣小食都可以食d, 開開心心又一晚餐。

入到店內衛生唔錯, 有準備 酒精搓手液比人客用。

彈牙墨丸河粉一碗有4大粒的墨丸,仲要真係幾彈牙,都幾抵食。

最後我地怕熱氣緊係叫杯凍檸水和凍龍鳳檸樂來飲,爽一爽啦!

2020-04-04 136 瀏覽
平時好少去葵涌嗰邊之後今日因為朋友係住嗰頭附近所以去咗嗰頭食呢間舖頭就叫太香麵家——————————我哋嗌左一碗足料清湯牛腩河粉、秘製炸豬扒($28)、招牌花雕醉雞($28)、秘製炸雞翼($28)同埋兩杯嘢飲,一杯係凍好立克,另一杯係凍鹹檸七我覺得呢度嘅份量都俾得幾多因為我哋兩個人share一個河粉都已經足夠同埋佢呢度嘅牛腩煮得好啱啱好完全係入口即溶💘💘所以會令到個口感好豐富之後嗰個炸豬扒同炸雞翼都比我想像中出色兩個都真係好新鮮滾熱辣而且嗰個雞翼真係幾濃味同埋啲雞肉都好滑而炸豬扒亦都賺得好適中唔會炸得太耐最後嗰個花雕醉雞比我想像中重酒味所以會令到成碟餸更加香,更加入味
平時好少去葵涌嗰邊

兩個都真係好新鮮滾熱辣
而且嗰個雞翼真係幾濃味同埋啲雞肉都好滑
而炸豬扒亦都賺得好適中唔會炸得太耐
最後嗰個花雕醉雞比我想像中重酒味
所以會令到成碟餸更加香,更加入味
1K
2020-04-02 125 瀏覽
讚1. 豬手同醉雞好高水準,豬手好入味,皮滷得好彈口,好味道!醉雞皮薄肉滑,相當高水準既味道2. 雖然係小店,但環境幾企理,咁既時勢下真係好重要彈1. 河粉散修修,湯底無味噃,主角得都要配套得架

2. 雖然係小店,但環境幾企理,咁既時勢下真係好重要

1. 河粉散修修,湯底無味噃,主角得都要配套得架
2020-03-30 98 瀏覽
下午經過搵到間麵食,估唔到又有驚喜入到去叫左份招牌既花雕醉雞撈麵, 炸雞翼同油菜。醉雞上枱時估唔到份量咁足,食曬個撈麵都仲未食完d醉雞,而且醉雞味道平衡,而且彈牙。炸雞翼食得出有經過特別處理。最後食完都只係81蚊,又飽又抵食。下次有機會應該會再試其他招牌。
下午經過搵到間麵食,估唔到又有驚喜

入到去叫左份招牌既花雕醉雞撈麵, 炸雞翼同油菜。
最後食完都只係81蚊,又飽又抵食
。下次有機會應該會再試其他招牌。
2020-03-30
  • 炸雞翼
  • 花雕醉雞撈麵
2020-03-22 122 瀏覽
放假同朋友鬆一鬆,朋友住石籬,最近佢屋企附新新開左間麵店,主打招牌花雕醉雞及清湯牛腩,一向喜歡吃醉雞的我,當然要來試。 這間可謂是心機粉麵檔😍 多款招牌推介小食都是自家製作👍🏻,價錢經濟實惠👍🏻😋叫多幾碟荷包都唔會肉赤,而且味道都好唔錯! ===—====—====—====—🐥招牌花雕醉雞($28) 花雕醉雞非常足料,用上杞子、紅棗、花雕去醃製,肉質嫩滑,酒香味道濃香,入口不會很嗆。 🐷南乳豬手($28) 南乳豬手炆得恰度好處,非常軟腍,而且香濃的南乳味道非常惹味。🐽秘製大豬扒($28) 豬扒用上多款香料醃製後再炸至金黃色,肉質香嫩,味道鮮香,非常滋味。🐄清湯牛腩($28) 清湯牛腩軟腍香滑,有嚼口,而且牛味突出,的確不錯👍🏻🐤滷水雞腎($28) 滷水雞腎滷得非常入味,能吃出用上多款材料一同滷製,因為非常入味。—🍜蝦子撈麵 加配$13凡惠顧小食都可以加配粉麵,蝦子撈麵鋪上一層厚厚的蝦子,麵條爽彈,吃上來鮮味無比。 配上一碗無味精的清湯,喝完一點也不口渴👍🏻 —🥤❄️飲品跟餐凍飲+$7🍫凍阿華田 🍋凍鹹檸七 ====—====—====—====—值得一讚店內提供

===—====—====—====—

🐥招牌花雕醉雞($28)

🐷南乳豬手($28)

🐽秘製大豬扒($28)

🐄清湯牛腩($28)
清湯牛腩軟腍香滑,有嚼口,而且牛味突出,的確不錯👍🏻

🐤滷水雞腎($28)

🍜蝦子撈麵 加配$13

配上一碗無味精的清湯,喝完一點也不口渴👍🏻

🥤❄️飲品跟餐凍飲+$7

🍫凍阿華田

🍋凍鹹檸七
====—====—====—====—

值得一讚店內提供消毒搓手液供客人用餐前使用,非常體貼。
2020-03-20