2023-07-17 327 瀏覽
旺角新開張的拉麵店——奇跡拉麵這家店其實以前也有在屯門經營儲下不少人氣12時開門,但11時已經有人在排隊了我們當天11時半到店前排隊幸運地開店時入到了最後一張枱供大家參考看看🍜原味濃拉麵🍜骨湯愛好者必點,個人感覺比一欄的豚骨湯更鮮甜,熬煮的食材也增添層次及豐富。湯底是由大量的雞骨、豬骨、海鮮等食材熬制而成,經過10小時的熬煮,非常濃稠鮮甜。半熟蛋很好吃,更值得一提的是極度嫩滑的叉燒,暫時是香港拉麵吃過最好味的。🍜清湯醬油拉麵🍜朋友點了這款,試了一口他的湯,很清香鮮甜沒有膩感,也是很有記憶點的味道。下次會點這碗試試!我個人覺得如果比較喜歡濃稠的骨湯可以選原味,如果追求清新口味,可以選擇清湯醬油呢!我敢保證這是絕對值得排隊的拉麵店!📍奇蹟拉麵 ミラクル (旺角)旺角通菜街22號達明大廈地舖#香港拉麵#旺角拉麵#香港美食推介
旺角新開張的拉麵店——奇跡拉麵

供大家參考看看

🍜原味濃拉麵🍜

🍜清湯醬油拉麵🍜
清湯醬油拉麵

📍奇蹟拉麵 ミラクル (旺角)
旺角通菜街22號達明大廈地舖

#香港拉麵
#旺角拉麵
#香港美食推介
2023-07-15
30 分鐘 (堂食)
午餐
2023-07-15 325 瀏覽
打大佬[奇蹟拉麵]11 Jul 202311:55am 已經嚟到門口排隊,排咗45分鐘,終於入到了。作為拉麵愛好者一定做咗功課先,睇咗啲師兄話一定要試「清湯醬油拉麵」,一嚟到個湯已經好清澈,出前一叮咁。正正因為清得濟,我expect果種醬油咸到苦就試唔到喇!之前係大阪食果隻米之連黑醬油真係一試難忘,合埋眼飲咗啖,咦!?雖然清清地,但咁好味嘅!佢勁嘅地方係飲完仲有餘香,啖湯已經落到個肚度,個喉嚨都仲有after taste,唔好睇佢咁清,其實有啲料嚟。師傅調教個湯嘅厚度同埋味道幾好,好有反差😂麵方面,餐廳選用咗正常粗幼度生麵,勁有麥香味!正正因為粗幼度適中,做到掛湯效果,(最憎食幼到好似米粉咁嘅拉麵,一蘭咁,掛湯太勁,搶哂啲麥香味)麵身一啲鹼水味都無,呢間算係將個面煮到好彈牙爽口,冇得比你揀軟硬度,睇得出師傅嘅執着。叉燒方面,係用慢煮叉燒,完全冇豬騷味,保留豬肉應有嘅味道,不錯。個蛋幾好,個塘心蛋有淡淡醬油香味,又有少少酒香味(可能排得太耐有幻覺,應該無酒嘅),流心,夠滑,OK!食完一個唔夠喉,叫多個「原味濃湯拉麵」試下先,師傅話用咗豬骨、雞骨去淆製,問佢熬製咗幾耐,佢又話商業機密⋯飲頭
打大佬[奇蹟拉麵]
11 Jul 2023

原味濃拉麵

食完一個唔夠喉,叫多個「原味濃湯拉麵」試下先,師傅話用咗豬骨、雞骨去淆製,問佢熬製咗幾耐,佢又話商業機密⋯飲頭啖湯,濃到呢好似飲緊芡汁咁⋯太咸了,我忍唔住即刻飲杯冰水⋯除咗湯底唔同之外,同清湯醬油拉麵配料完全一樣。正正因為都係一樣,咁就出事。首先咁濃嘅湯底唔應該用正常粗幼度嘅拉麵做底。應該要用粗麵。否則會太鹹,掛湯力太勁,完全搶晒麵本身嘅麥味,個人認為原味濃湯拉麵喺敗北。

總括嚟講清湯醬油拉麵先啱我口味,而原味濃湯拉麵就不了,謝謝🙏🏼
排咁耐隊,我寧願食清湯醬油拉麵加麵底⋯
最後如果有師兄又想食兩碗,建議好似我咁先食清湯後食濃味。🙏🏼🫰🏻
2023-07-11
45 分鐘 (堂食)
2023-07-11 270 瀏覽
人氣度極高嘅奇蹟拉麵最近喺旺角重開以前喺屯門嘅時候未有機會幫襯就結業咗今日決定就算夏日炎炎都要嚟排隊試下未開店已係關注組好多人討論每日都有人update排隊情報好唔好彩 我就係無睇到摸咗一次店鋪調整嘅門釘千祈千祈要睇鋪頭社交平台/關注組先好去似日本人廣東話口音嘅姨姨係門口維持秩序怕阻到隔離鋪而隔離鋪都成出嚟叫人企出啲目測就個個好自律完全無阻佢嘅大約有八個吧枱廿四個table位當日我一個人排咗半小時就入咗去比想像中快三十幾度凍水一飲而盡 唔夠凍叫咗原味濃拉麵張order紙都幾簡潔無得再微調口味豬骨湯頭濃而不膩唔會太heavy全隻流心蛋 叉燒肉質嫩要挑剔嘅係麵量少咗少少整體嚟講好味道值得排

人氣度極高嘅奇蹟拉麵最近喺旺角重開
以前喺屯門嘅時候未有機會幫襯就結業咗