2018-08-01 184 瀏覽
招呼麻麻 感覺吾多好三杯雞味道幾好 佐飯黎講幾好珍珠奶茶 茶幾香 但珍珠大部分都硬實實感覺煮吾透大大敗筆鹽酥雞味道同繼光香香雞既有好大分別未必人人岩食環境黎講普普通通感覺乾淨
招呼麻麻 感覺吾多好
鹽酥雞味道同繼光香香雞既有好大分別
未必人人岩食
環境黎講普普通通
感覺乾淨

milk tea 投訴太甜。 加咗水比我,都係甜。 雞扒 好油。 應該比野或張紙做底,索下油。真係好油呀 我出街食飯,第一次食唔曬價格,套餐79元肉質又見粉紅色,明顯急凍野。 我咁大個人,第一次見三杯雞。 70元 怎可以咁少
milk tea 投訴太甜。
加咗水比我,都係甜。

雞扒 好油。
應該比野或張紙做底,索下油。
真係好油呀
我出街食飯,第一次食唔曬

價格,套餐
79元

肉質
又見粉紅色,明顯急凍野。
我咁大個人,第一次見

三杯雞。
70元
怎可以
咁少

2018-07-20 185 瀏覽
行過見到有位, 吾洗等, 價錢都吾算係好貴, 今日 lunch 就食台灣嘢啦.呢間我同 friends 舊年食過晚飯, 一般般, lunch 就係第一次~$36 叫左個大大碗滷肉飯拼香酥雞排, 跟杯熱酸梅汁.大大碗滷肉飯 ... 個碗  OK 大. 飯量大概就係平日一個正常嘅茶記靚仔 size,滷肉汁都 OK, 幾 juicy, 夠撈晒個飯.香酥雞排 ... 大約斬開左 5 件, 炸得吾錯, 吾厚粉, 幾脆口, 雞肉仲有 D肉汁, 一 D 都吾柴.碗入面另外有半隻糖心蛋+1片酸蘿蔔+3片醃青瓜 ... 賣相吾靘, 但味道幾好 ...杯酸梅汁... 算啦 ... 應該都係糖水沖... 甜, 無酸, 叫做好過無得飲.成個 lunch 食得好快, 5分鐘吾洗就有得食, 又因為食食下俾人搭枱 ( 明明仲有2張吉枱 ga ...) , 所以坐得吾係好自在, 開 turbo, 用 5分鐘食埋個飯, 3分鐘飲埋杯嘢走人~

$36 叫左個大大碗滷肉飯拼香酥雞排, 跟杯熱酸梅汁.

大大碗滷肉飯 ... 個碗  OK 大.
飯量大概就係平日一個正常嘅茶記靚仔 size,
滷肉汁都 OK, 幾 juicy, 夠撈晒個飯.

成個 lunch 食得好快, 5分鐘吾洗就有得食,
2018-07-20
2018-07-03 218 瀏覽
今日放假,同男朋友晚上去左呢間食台灣野既小店試下,8:00打去問使唔使訂位,佢話walk in 就得,最後8:30去到,不多人,一去就有位,一般小店,坐得尚算舒服。店內印著招牌,是東主紀念過世的台灣籍母親而開的食店。我地點左4樣野加兩杯飲品,介紹下先:

店內印著招牌,是東主紀念過世的台灣籍母親而開的食店。

我地點左4樣野加兩杯飲品,介紹下先:
豆腐紫菜蠔仔湯

炸雞排

香芋珍珠、焦糖咖啡加珍珠

炒新竹米粉
香芋珍珠、焦糖咖啡加珍珠
炒新竹米粉
2018-06-27 224 瀏覽
甚少寫食評,不過今次唔寫,對唔住已中伏嘅自己同將中伏嘅食客。 見「好媽媽」咁多好評,於是晚上同老公去試試,叫咗 台灣牛肉麵、鹵水雞翼、紫菜豆腐蚵仔湯等。牛肉麵麵條煙韌不錯,但用咗牛展都煮唔淋,蘿蔔有渣又唔入味,湯底偏酸鹹,又唔係酸辣湯,麻麻地;鹵水雞翼冇鹵水味,係冇味至啱,仲要過熟,唔好食;紫菜豆腐蚵仔湯好飲(未察覺係咪味精),豆腐好滑,但睇真d原來係有添加盒裝豆腐,難怪啦!食嗰陣淨係知整體唔好食,都未知自己中哂伏!由晚飯到依家六個鐘,個口好鞋,非常口渴,成晚瘋狂飲水,就知自己飲咗好多味精落肚,依家都好唔舒服。係個麵定個湯,定樣樣都加重料就不得而知......好媽媽唔會畀成堆味精我食落肚,唔好再扮好媽媽...

鹵水雞翼冇鹵水味,係冇味至啱,仲要過熟,唔好食;

係個麵定個湯,定樣樣都加重料就不得而知......

好媽媽唔會畀成堆味精我食落肚,唔好再扮好媽媽...
2018-05-22 296 瀏覽
難得放假,又係出街中伏既時候,咁岩想食台灣野,就求其揀間入,點知真係伏左。先講環境,間台灣餐廳,裝修是有花心思的,木系主色營造懷舊感覺,枱面痴左有趣句子,坐落算舒服。講食物前,我想講佢既服務,未見過服務態度可以咁驚喜。想落單,個老闆聽到後行左兩步停左,我心諗:"我講得未,定等你行埋黎?(當時成間野好少人,絕對5係多人所以行5到過黎)",點知佢見我5講野,就用眼神配合頭既上下擺動示意我落得。我當堂呆左一陣,下,我去左大排檔? 大排檔都有禮貌過你wo。於是,我只好隔好遠咁大叫落單,好撚無奈。(可能有人會覺我小器,但我覺得一間做餐飲業既店鋪,落單時對住客人,明確俾我知道係準備好落單,係基本禮貌同尊重囉。)食物方面,佢有lunch set 33蚊起,配一杯飲品,算平。 我叫左個佢地招牌肉燥飯lunch set,凍奶茶,結果,驚喜地難食。 首先,飯太軟,有少少倒汗水果隻; 肉燥淡味完全5香; 條台灣腸....凍既個芯; 滷蛋....蛋黃5知點解係啡黃色,不糖心且....凍既。 飲品方面,以為奶茶最多只係太甜,點知除左無茶味,竟然重係有香料味既,7仔買午後紅茶好過。(第一次食野,杯野飲係飲5哂就走

飲品方面,以為奶茶最多只係太甜,點知除左無茶味,竟然重係有香料味既,7仔買午後紅茶好過。(第一次食野,杯野飲係飲5哂就走左。

整體,中左伏,拿拿聲食完算,我主要黎食野的,環境有花心思但野食5得,都無意義。無下次,sorry。
2018-05-13 219 瀏覽
50蚊嘅雙併滷肉飯套餐,連台式飲品一杯。一碗好媽媽滷肉飯,併兩款滷水食物(滷水雞翼/滷水大腸/滷水豆腐三選二),我就揀咗大腸同豆腐。滷水豆腐得兩小片😐真係好珍貴啊😂豆腐成本很高嗎?😂滷水大腸就好啲,都有五六塊嘅😂成碗滷肉飯份量都唔多,正常食量嘅人都應該食唔飽🙈真係好在跟餐係有杯台式飲品,杯珍珠奶茶起碼都頂到少少胃嘛😂而且其實呢碗不是滷肉飯吧?唔係肉燥飯嚟㗎咩?😫.整體就係好失望🙍🏻‍♀️成碗飯望落同食落就係一個字——「hea」🙍🏻‍♀️朋友叫嘅麻油雞麵都冇乜特別🙍🏻‍♀️
50蚊嘅雙併滷肉飯套餐,連台式飲品一杯。

滷水豆腐得兩小片😐真係好珍貴啊😂豆腐成本很高嗎?😂
滷水大腸就好啲,都有五六塊嘅😂
成碗滷肉飯份量都唔多,正常食量嘅人都應該食唔飽🙈
真係好在跟餐係有杯台式飲品,杯珍珠奶茶起碼都頂到少少胃嘛😂
而且其實呢碗不是滷肉飯吧?唔係肉燥飯嚟㗎咩?😫
朋友叫嘅麻油雞麵都冇乜特別🙍🏻‍♀️
2018-05-08 189 瀏覽
喺深水埗同太子附近,呢間好媽媽台灣小食店 ,確係令人回味。鋪頭佈置簡簡單單,店內款式選擇很多,大多數都係台灣地道小食,真係花多眼亂,我上個月至去完台中,真係好 掛念艋舺嗰啲雞扒、花之丸等等…… 估唔到喺呢間小店內都畀我搵到一些地道美食!我哋先點了一個午餐阿泡飯再配一杯雜果冰 ,這個泡飯,湯底很濃郁,阿仔十分大而且鮮味,湯底配上蔥花,真的很美味。我朋友就點了一個下午茶餐,這個大腸阿仔麵線,麵線很煙韌,大腸很入味,湯底亦清甜,百香果茶 入口 涼透心。

2018-03-30 327 瀏覽
放假第一擊之晚餐呢排迷上了台灣野 放假第一日就黎到屋企附近ge好媽媽食我地好早就黎到 所以冇乜人 2個人可以坐4人卡枱店內都有3張圓枱 多人黎食可以方便傾計店內有大大個好媽媽招牌 幾特別每張枱都有d特別ge句子 個人覺得好得意野食選擇唔算特別多 我地2個人叫左牛肉麵套餐包一杯台式飲品($68)單叫牛肉麵就$59滷水拼盤師奶仔ge我見到like facebook送野食即like 😂😂滷水拼盤😐雞翼 唔入味 口感較鞋 偏細隻😐豆腐 都係唔入味 但口感係滑ge😐牛肉 好似d湯渣咁 口感好鬆散 😐豬大腸 味道口感好一般送ge甜不辣同野菜百頁豆腐🙂呢2個比起滷水拼盤入味好多 豆腐口感豐富 甜不辣彈牙 大家值得一like牛肉麵😐湯㡳偏淡 牛肉份量多 口感比起滷水牛肉要好 食落帶有少少滷水ge甜味 蘿白係敗筆 一d都唔入味 係冇味可言 面質係較硬身有咬口蜂蜜綠茶😐一般好早ge晚餐 食完都開始多人食完先發現係收銀附近有手工皂 唔知有冇得賣😂
放假第一擊之晚餐

😐一般
蜂蜜綠茶

好早ge晚餐 食完都開始多人

食完先發現係收銀附近有手工皂 唔知有冇得賣😂

湯頭只吃到蘿蔔味,吃完不口渴,覺得跟"好難食牛肉麵"的味道差不多,欠層次麵扁身,滑,Q牛份量多,4~5塊牛腱肉,肉有嚼勁,略乾,還有一塊是熬湯的肉,柴份量正常,吃完覺得飽的評分:以牛肉麵控角度6分/10分

麵扁身,滑,Q

份量正常,吃完覺得飽的

評分:
以牛肉麵控角度6分/10分
2018-03-19
2018-03-12 260 瀏覽
前排先係同一條街食完阿堂魚湯...行過見到有呢間野~返去OPENRICE之下...原來咁多好評!!咁就黎試菜啦~~一入到去張台就咁寫~睇黎唔試都唔得啦@@好彩被安排係卡位~原來牆邊有寫住讚好FB 有送甜不辣/豆卜~即刻秒讚是常識吧!!!!1人有2舊~2人4舊SHARE食~YEAH!蚵仔麵線~本來無乜好感~以為又係杰撻撻食生粉水咁~原來唔係~好少生粉咋....對比起8方雲集果D~真係食到麵線架~~~唔係碗仔翅咁膠水呀~~牛肉麵~又係藥材湯咁~好多肉又有菜^^個人覺得好食過鐵牛.....主角壓軸~菜脯蛋~~~我屋企人都有整炒既~但係圓碌碌就真係第一次~好似PIZZA咁...到底點整既呢???仲要外皮都係半燶咁~好高技巧既感覺~~味道又唔太咸~~~正!!!總結:7點前都不用等位~菜脯蛋真係必食....無可挑剔!!!CP值高之選~~~如果就腳真係日日食都得~讚呀!
前排先係同一條街食完阿堂魚湯...行過見到有呢間野~
返去OPENRICE之下...原來咁多好評!!
咁就黎試菜啦~~
一入到去張台就咁寫~
睇黎唔試都唔得啦@@

好彩被安排係卡位~
原來牆邊有寫住讚好FB 有送甜不辣/豆卜~
即刻秒讚是常識吧!!!!

1人有2舊~2人4舊SHARE食~YEAH!
蚵仔麵線~本來無乜好感~
以為又係杰撻撻食生粉水咁~
原來唔係~好少生粉咋....對比起8方雲集果D~
真係食到麵線架~~~唔係碗仔翅咁膠水呀~~
牛肉麵~
又係藥材湯咁~好多肉又有菜^^
個人覺得好食過鐵牛.....
主角壓軸~菜脯蛋~~~
我屋企人都有整炒既~
但係圓碌碌就真係第一次~
好似PIZZA咁...到底點整既呢???
仲要外皮都係半燶咁~
好高技巧既感覺~~
味道又唔太咸~~~正!!!

總結:
7點前都不用等位~
菜脯蛋真係必食....
無可挑剔!!!
CP值高之選~~~
如果就腳真係日日食都得~
讚呀!
2018-02-08
  • 菜脯蛋
2018-03-12 178 瀏覽
OpenRice 成日都見到呢間餐廳好多好評都想試好耐,終於都有機會試啦😋星期六下午兩點幾去到,門口都排左接近十人就知佢實有過人之處,好彩十分鐘左右店員都安排到我地入座,唔洗等好耐👍🏻👍🏻間格其實似茶餐廳卡位格局,但牆上掛有好多台灣post card / 裝飾都增添唔少台灣氣氛。同男朋友兩人點左兩個set lunch 加店內推介的菜脯蛋披薩⋯⋯已經食到兩個人飽飽都只係$140,的確幾抵兩杯都係巨峰提子特飲,但其中一杯係無咩味🙈🙈睇黎水吧師傅有少少唔隱定😂😂台式魯肉飯加雞扒$36,估唔到雞扒出奇好食,唔太咸而且有肉汁👍🏻👍🏻鐵板黑椒牛扒定食$56, 份量都幾大,但有幾舊啲根比較難咬菜脯蛋披薩$48, 最初驚好咸,但原來唔咸之餘仲甜甜地,都幾好食,不過真係要襯熱食好食啲😋😋菜脯蛋機乎每一枱都有叫,另外蚵仔煎都係店內大熱小食之一,呢間小店價錢平,食物有驚喜👍🏻👍🏻

鐵板黑椒牛扒定食$56, 份量都幾大,但有幾舊啲根比較難咬

2018-03-10
  • 菜脯蛋披薩
2018-03-04 193 瀏覽
呢排見好多朋友和同事都去台灣旅行,搞到我都好掛住台灣嘅小食......喺openrich見呢間台灣餐廳評價好好,一於就試下啦~~~~蚵仔麵線係鎮店之寶,咁一定要叫一碗來試下啦蚵仔大腸麵線,D蚵仔好大隻,好新鮮肥美大腸好香好淋,個湯都好鮮甜,又唔會太鹹,蚵仔&大腸都幾多,就覺得稀左少少,但都好好味加$22就有個小食&一杯台式飲品滷水大腸滷到好入味,又香又淋鹽水土雞配青瓜套餐$73D雞肉好結實,雞皮又爽口,好好味

蚵仔麵線係鎮店之寶,咁一定要叫一碗來試下啦

蚵仔大腸麵線
蚵仔大腸麵線,D蚵仔好大隻,好新鮮肥美

胚芽珍珠

加$22就有個小食&一杯台式飲品
滷水大腸滷到好入味,又香又淋

鹽水雞
珍珠奶茶
鹽水土雞配青瓜套餐$73
D雞肉好結實,雞皮又爽口,好好味
2018-02-28
蚵仔大腸麵線
鹽水雞
回想起中學時,台劇曾經風魔萬千家庭,賣的除了劇情,仲有濃厚的親情及人與人之間種種關係及感受。雖然日漸被日劇及韓流取替, 但嗰股情懷仍然留於腦海裏面, 今日經過太子好媽媽呢間小店,被佢門口嘅佈置所吸引,於是入去試試!裡面嘅佈置及食物, 好親切,好有老家feel,沒有連鎖店的餐牌琳瑯滿目。簡樸裝修及餐牌, 一些歡迎回老家似的語句,令人回想到小時候放學回家,等食媽媽準備好的小點及晚餐的心情,令人勾起無窮兒時回憶!簡單點了蚵嗲肉碎泡飯, 滷肉湯米粉 ,火焰芝士雞球及兩杯百花香果紅茶 。火焰芝士雞球: 一片芝士蓋上炸雞球表面,熱辣辣,炸雞球好鬆脆!滷肉湯米粉: 湯底裏有兩塊很滑的豆腐, 湯底味濃,並沒有好重味精的感覺!蚵嗲肉碎泡飯: 真的沒想到蚵仔如此大及多, 熱辣辣大大碗 , 簡單及滿足的感覺 !百花香果紅茶, 清香可口,芳香果味馥郁'真正好媽媽情懷,真的只可回想兒時在媽媽身邊,媽媽煮什麽都是好食,回家就是期待媽媽愛心料理……!現在人大了,老媽子亦老了,越是害怕一天會失去!希望大家懷念老媽子兒時的食物之餘, 亦可以交出多點關心及愛護……!我想這間好媽媽情懷的小店,確實勾起了很多人對媽媽嘅情懷,

百花香果紅茶, 清香可口,芳香果味馥郁

'

現在人大了,老媽子亦老了,越是害怕一天會失去!

我想這間好媽媽情懷的小店,確實勾起了很多人對媽媽嘅情懷,希望大家好好珍惜及欣賞食物之餘,仲懂得珍惜愛你的好媽媽!

2018-01-21 190 瀏覽
今日去開太子, 見呢間野咁多好評, 老公又鐘意食台灣野, 一於入黎試下! 店面牆身貼了開辦餐廳的原意, 是為了紀念媽媽的手藝,感覺相當有誠意!牛肉麵湯頭相當香甜, 有濃濃的甘荀味, 少了平時那種俗, 多了份健康的清甜味。 牛腩質地夠淋又唔柴, 切得大大件的口感很不錯。炸雞魯肉飯都幾好味, 雞塊炸得外脆內多汁, 如果雞塊可以厚身d更好。 魯肉份量唔算多, 但唔會好似其他食店既魯肉般又咸又油, 媽媽的手勢果然健康點。加了份肉丸湯, 肉丸平平無奇, 過下口癮都唔錯。

加了份肉丸湯, 肉丸平平無奇, 過下口癮都唔錯。

• 台式牛肉麵