2007-01-02 33 瀏覽
第一次見電腦入單的點心紙,好似o係學校做MC咁,要劃正個數目字,圏同剔都係唔得o架﹗入單都好準確,不過點心上枱冇再蓋印,會擔心出錯。不過對老人家來說可能要學習一排先會用這個系統﹗食物方面ok,味道唔錯。
2006-12-22 48 瀏覽
連續三個食評都係我....因為住係附近ma! 今晚做節, 一家七口係度訂左六點鐘..過時過節限時限刻, 食到八點半交!其實好怕同老公屋企人出街食, 因為好似食緊兩餐既野, 又浪費又無節制!一, 蒸左條斑, $588 幾嫩, 不過冷氣大, 好快凍!二, 牛油焗龍蝦, ~$500 成一斤十四兩, 麵底, 太多啦...不過, 好多龍蝦, 好足斤兩!三, 豉汁蒸帶子, 如果叫蒜蓉會好...因為豉汁蓋過哂鮮味!四, 砵酒焗蠔, 好大隻, 不過容龍用鍚紙包住, 濕好食!五, 清湯芥蘭, 芥蘭岩岩好, 好清, 好好食!六, 潤腸帶子豆苗, 第一次食...潤腸甜甜地..帶出豆苗香!七, 西蘭花炒螺片, 一般!八, 糯米飯, 幾油, 不過又幾香!最後一人送左一個柑!

一, 蒸左條斑, $588 幾嫩, 不過冷氣大, 好快凍!
四, 砵酒焗蠔, 好大隻, 不過容龍用鍚紙包住, 濕好食!
五, 清湯芥蘭, 芥蘭岩岩好, 好清, 好好食!
七, 西蘭花炒螺片, 一般!
八, 糯米飯, 幾油, 不過又幾香!
最後一人送左一個柑!

2006-11-28 26 瀏覽
有位黑色西裝, 肥肥地的呀姐, 請大家留意. 黑臉.沒有禮貌,飛碟.
2006-05-31 30 瀏覽
下雨的早上...早起床了...便到這裡drink tea...照例叫了我既至愛馬拉糕及叉燒酥...今天想唔叫平價煲仔飯...太早了...叫了個班片菠菜粥...粥底11蚊...班片11蚊菠菜3蚊....成碗粥25蚊...好綿...班片三片(預左)....另外叫了個馬拉牛肚...唔錯...唔會太鹹...因為假日...叫左六樣要成百幾蚊...如果係平日...八十蚊都有找啦!而家多左人選擇非吸煙區...星期六日公眾假期全面禁煙! 正!

2006-04-30 41 瀏覽
假日既早上例牌上好彩嘆茶, 佢既點心不嬲都有保證, 近年出了個特價早點(11點前), 如馬拉糕, 煲仔飯都幾抵食....! 不過...近幾個月既點心有點失準, 如叉燒酥就比以前差, 不夠鬆化及少了些子薑, 蘿蔔絲酥又炸得過火了些, 不過整體仍是我在荃灣既首選!
2006-04-03 58 瀏覽
(2/4/06)早上十一點幾黎飲茶,人齊可以唔洗等。環境比預期中好。見到人o地台,馬拉糕好似好得,一心想食啦,點知原來早茶先有!激死!粉果,我無食到。雞包仔,皮真係好靚,好鬆好香,餡更係驚喜,唔係一粒肉丸狀,而係有炒過既雞絲,莞茜之類,好正!!鹵水豬腳仔,俾面食左一兩件,都係唔識欣賞。生滾粥一小鍋,(自選配料:魚片,肉丸,枸杞)世伯推舉下,粥底果然好好味喎,配料都揀得唔錯,但魚片,唔係好覺眼。生竹牛肉球,好多的西洋菜,又好味啫!煎薄"撐",普通。香煎黃花,size算大條,半煎炸得唔錯。
(2/4/06)早上十一點幾黎飲茶,人齊可以唔洗等。
2006-01-17 43 瀏覽
與朋友用此餐廳在婚紗展派的$100 coupon, 雖然未過有效期, 但餐廳突然宣布停止優惠, 實屬欺騙顧客. 此餐廳的經營手法實在令人髮指. 服務質素極差.宜價錢并不便宜
2005-11-12 22 瀏覽
there is a set having a vegetable and a streamed garlic shrimp on rice $58. the rice is delicious eating with the garlic and shrimp. another two dim sum, BBQ pork rice rolls and deep fried seasame are quite good too.
2005-07-13 29 瀏覽
去個好多茶樓, 美心, 稻香....我已食到厭了~前排媽媽帶我去, 荃灣呢間茶樓。由於交通對於我哋來講都幾不方便, 因此開咗幾十年咁耐我都未去過。間茶樓D 點心同小吃都好味的, 好味推介有:牛肉腸, 生竹牛肉(D 牛肉做得幾爽, 不會太諗), 蘿蔔絲酥餅( 好香好鬆脆, 但有點漏), 椰皇燉雪蛤(最受歡迎之選, 有蛋白,少量雪蛤同好香棷皇味), 年藕餅(幾有口感, 但多咗少少油), 海蜇拼鴨舌(D 鴨舌幾稔幾滑)等....此間茶樓比起大部份連鎖式的茶樓, 款式較多,好味得多, 而且茶樓是無煙區, 值得推介。P.S 價錢比一般茶樓為貴(平日下午茶會便D)
去個好多茶樓, 美心, 稻香....我已食到厭了~

P.S 價錢比一般茶樓為貴(平日下午茶會便D)

2005-07-05 33 瀏覽
4-7-2003昨日與朋友相約在這裏飲茶,到達時2:10分左右,友人已經找到了位置,所以不用等位,眼見到都有幾多人在等候。這裏是我第一次來的(大會堂側對面),朋友說這裏的點心不錯(但指是這分店),一定要試一試。他們點了奶皇飽、义燒飽、潮洲粉果、咸水角、蘿蔔絲酥餅、义燒腸粉、山竹牛肉、流沙芋泥甲與馬荳糕。因之前已食過東西,所以沒有試了全部,但我發覺這裏的潮洲粉果真的很不錯,個皮很薄又x韌,個饀有花生、菜甫、蝦米、沙葛等是沒有了肥豬肉真好。奶皇飽的奶皇很滑不太甜,咸水角皮脆饀鮮,山竹牛肉沒有食,但見到鮮色又香,至於最想講是流沙芋泥甲,這個名字都是第一次聽,不知是那個地方的食品呢! 它是一個芋球,外皮是已炸香的瓜子很甘香鬆脆,裏面是芋蓉+奶皇+咸蛋黃混在一起,外面咬落很脆,入面就又香又滑,但頗為甜了些,但個人認為作為甜品一流。但在此一提雖然潮洲粉果的皮做得很好,不知為何蝦餃皮就不是一樣??
4-7-2003

2005-01-10 34 瀏覽
we two ppl had a pan fried vegetable with dice of scallop and chicken pot. the vegetabe is quite small. may be because it is cheap. only about $48. the chicken has no taste of chicken. again it is quite cheap (about $48). we don't demand too much with this price .
(非會員)
2003-12-04 47 瀏覽
近呢一年,可能巿道唔係咁好,D員工態度真係勁差到冇人有,知別係午巿時段,食物唔見得特別好味,但都算係同區普通之上,價錢就係同區酒樓最貴,達到離晒普既境界。
2003-07-20 51 瀏覽
佢D海鮮真的好味過其他地方...什麼鯉魚門,老鼠洲(有貴又唔好食)不過只限始間1.花(釣)蛋白蒸Crab---必食~不會蒸得太老,好有酒香,食過咁多間,無一間做得比佢好2.椒鹽賴尿蝦---非常多膏~可惜我不喜歡吃膏3.燒肉---皮好脆4.花螺---好味5.清蒸燕星---蒸時間剛剛好,不過豉油差少少6.清蒸鮑魚---唔錯,不過因為好飽,無試真7.龍蝦沙律---ok8.菜6人食太約千幾~~father俾唔知正數抵食不過佢d service真係差d
不過只限始間
8.菜
6人食太約千幾~~father俾唔知正數
不過佢d service真係差d
2001-05-20 41 瀏覽
服務好, 質素保持水準,人又唔係多所以好多時都唔使等位。
服務好, 質素保持水準,
人又唔係多所以好多時都唔使等位。
(非會員)
2000-09-05 81 瀏覽
此酒家各種食品都很好,但是沒有電梯,對一些老年人或行動不良的人士做成不方便!(一家人過節或生日商議去那兒食飯就不考慮到荃灣好彩!)如能加裝電梯或扶手電梯的話,真是〝做福人群〞