2020-07-07 1004 瀏覽
很久沒有吃串燒了,於是今晚跟男友來到太子這間串燒店大飽口福。收銀枱有設置酒精消毒啫喱, 座位之間有板間隔,防疫措施有做足,注重衛生。餐廳不算大,但都坐得舒服。串燒的款式都很多,海鮮及肉類都有很多選擇。除了串燒之外,還有意粉及飯。首先我們點了泰式燒豚肉$39 ,炭燒牛舌串$28 ,雞軟骨串$18。三串串燒表面都燒得剛剛好,燒豚肉肉質滑嫩多汁。燒牛舌肉質軟淋淋,厚身。雞軟骨燒得卜卜脆,好香口。然後點了原條蒜蓉燒茄子,賣相非常可觀,濃烈的蒜香味撲鼻而來,吃落非常惹味,加了辣粉更加刺激。點餐時可以預先跟店員要求辣度。再來,我們點了芝士年糕$12 ,外表燒得乾身香脆,一口咬下去,芝士一湧而出,口感豐富。燒多春魚$21,魚骨煎酥,加上滿肚魚籽,十分鮮味。安格斯牛肋串$26,牛肉味香濃,肉質結實多汁,有咬口,吃得好滋味最後點了一碟大蝦意粉,原隻大蝦切開放上,賣相非常吸引,大蝦味道鮮甜。意粉軟硬適中,有彈性,味道酸酸甜甜,好吃

餐廳不算大,但都坐得舒服。

蒜蓉燒茄子

龍蝦汁大蝦意粉

蒜蓉燒茄子
龍蝦汁大蝦意粉
收工想食啲野,又唔想食澱粉質既情況下,決定食串燒,係朋友介紹下黎到 好燒式 。一黎到第一個感受就係服務相當好,由介紹食物到講解食法,唔單止專業仲相當熱情,令客人十分舒服,好似去左朋友屋企食飯咁。由於本人唔食得太辣,所以嗌左小辣,辣味唔會蓋過食材味,調味平衡得相當好。所有串燒都燒得時間岩岩好唔會太老。佢既原條燒魚亦相當不錯,因為見當時唔少客人都有嗌,就跟住嗌左條馬友,肉質相當相嫩滑,加埋每人都都有既泰色辣醬一齊食,又多左一重風味。黎到推介環節,依一個烤蒜味道唔算好濃烈,有淡淡甜味,加上香草味,有扒房質素。依個帶肉既雞軟骨,燒得香脆,雞軟骨條充滿咬口,食落好過引。依個燒白鱔係必食之選,魚皮燒到極脆,一啲都唔腥,肉質依然嫩滑,我一次可以食3條呀!只要收工/宵夜想搵野食依個都係相當唔錯既選擇,而且位置方便易搵,係可以試完再試又再試既串燒店。

黎到推介環節,

依個帶肉既雞軟骨,燒得香脆,雞軟骨條充滿咬口,食落好過引。

2020-05-05
2020-04-15 791 瀏覽
近排同男朋友搬屋,裝埋傢俬、清潔埋,下下都11點幾12點,好彩太子一帶好多餐廳都開到好夜,我哋行行吓就行到呢間串燒店。由於客人唔係好多,所以服務好周到,會向我哋推介有乜嘢好食😋叫咗雞翼、燒冬菇、黑毛豬同埋煙肉蘆筍卷,即叫即燒,熱辣辣,雞翼皮燒到脆卜卜,入面肉質好嫩滑juicy, 味道有種自己去燒嘢食嘅感覺。冬菇就加咗七味粉吊味,但仍食得出菇味濃郁。黑毛豬豬味都好重,不錯!另外叫咗雞軟骨同埋牛舌,雞軟骨成舊都係脆嘅,兩個人分一串還好,一人一串就多左啲!牛舌就真係相當好食!唔會乾爭爭,好juicy!!!再追加左牛油金菇,重牛油,正!幾欣賞佢呢度唔係好似大陸咁,全部食材加七味粉,一樣味,而且普遍都幾好食,不過價錢相對貴左少少,如果平番啲,性價比就高啦!

再追加左牛油金菇,重牛油,正!

2020-04-06 684 瀏覽
已經幫襯左N次,都帶過幾位朋友黎食,佢地都覺得不錯,再次幫襯就為佢寫返次食評啦燒白鱔$43/串正宗皮脆肉嫩,油脂豐富有魚味,係貴少少但間唔中都會叫😋鹽燒牛舌$28/串佢最正係厚切👍🏻,啖啖肉嘅感覺好好,出面有啲舖頭係會薄切的但又大塊啲嘅,兩種燒法有唔同口感,都鐘意😋燒原條茄子$34燒烤最經典嘅一樣燒。茄。子,次次都會叫,調味剛剛好,有孜然粉加埋好好食,又夠厚肉不得了豬仔髀$39/兩支骨今次第一次叫麻麻地,太乾唔夠Juicy,因為出面有食過更好的,所以呢度就唔推介啦燒蒜芯$17/串蔬菜類蒜芯最好食,燒完都仲好爽脆又甜,送酒一流😋,第二位係翠肉瓜,又爽又多汁,忍唔住食左唔記得影相😝龍蝦汁大蝦意粉$98係好食嘅,汁係啱啱好唔會乾,意粉咬口夠煙靭,屬於正常水準但就唔值咁貴,得一隻大蝦其他都係蕃茄仔,同朋友一齊食就可以,自己唔會叫嘅水平總結:仲有燒豆腐$18係好好食,又係食左先記得要影相...🙈。食咁多次嘅原因係舖頭整體嘅食物都好合個人口味,舖頭雖小但就食物水平搭夠,員工服務都好好,尤其係戴眼鏡嘅哥哥特別有禮貌同細心,值得一讚

燒白鱔$43/串
正宗皮脆肉嫩,油脂豐富有魚味,係貴少少但間唔中都會叫😋

鹽燒牛舌$28/串

• 串燒豆腐
  • 原條燒茄子
  • 鹽燒牛舌串
2020-03-04 607 瀏覽
服務好好,食物上得好快,食物質素高,昨日食過另一間,朋友介紹既串燒店後,覺得完全唔掂,又再諗起呢間,忍唔住要寫下,1月時食既感受。串燒唔會燶,又可以挑選辣度,一班人食飯,個個口味唔同都可以,服務員又主動幫手,好貼心。成班人餓住肚入,食飽滿意地走。要知道有冇心燒,就真係食得出,唔會係面燒得靚,但個底係燶既。菜式種類有好多,而且入味。基本上,前菜,主食,串燒小食,海鮮,甜品都食到,雖然,飲品種類少,但食物質素好高,完全唔會失望!1月果陣人多要預早訂位和限時。
服務好好,食物上得好快,食物質素高

昨日食過另一間,朋友介紹既串燒店後,覺得完全唔掂
,又再諗起呢間,忍唔住要寫下,1月時食既感受。
成班人餓住肚入,食飽滿意地走。
菜式種類有好多,而且入味。

1月果陣人多要預早訂位和限時。

2020-01-11
10 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
團年飯
2020-01-25 480 瀏覽
為何夜深總是餓?似乎總是個無法理解的問題 今天晚上餓餓的,抵不住惑引,終於和小伙伴去了吃夜宵。很久之前,小伙伴一直推薦這家的串燒,今天就決定是你了 — 好燒式!好燒式有兩家分店,我們今天去的是旺角砵蘭街分店,店子不算很大,但位置挺寬敞的,沒有很大油煙味道,環境不錯的!讚喔坐下來我們急不及待地研究餐牌,發現這家店子麻雀雖小,但款式應有盡有!!!!除了基本肉類牛柳雞肉豬肉,還有時價海鮮,蔬菜,還有叮出心裁的小食如:鵝肝和意粉如:龍蝦汁大蝦意粉和荷葉飯,對餐牌的類別感到大滿足!可是這個餐牌必定會讓有選擇困難的你心癢癢,哈哈我們主要來安撫一下嘴饞的感覺,所以沒有點意粉類的主食。下單後等大約等10-15分鐘,先來介紹一下這一盤排得很漂亮的。由左至右:煙肉蘆筍卷、牛舌串、牛柳串、羊肉串、司華力腸、雞軟骨、多春魚煙肉蘆筍卷:煙肉和蘆筍是串燒好搭檔,這是小編最喜愛的串燒菜式。味道香口不油膩,不錯。牛舌串:雖然是厚切牛舌但軟硬適中,師傅的烤火功力好強喔。牛柳串:完。全。是。入。口。即。溶。天啊這個是這裡最好吃的菜式,肉質很嫩而且味道很棒,燒烤後的肉汁和辣粉混和在一起很好吃。很驚喜羊肉串、雞軟骨、多春魚:
為何夜深總是餓?似乎總是個無法理解的問題

牛舌串:雖然是厚切牛舌但軟硬適中,師傅的烤火功力好強喔。

羊肉串、雞軟骨、多春魚:香嘖嘖的羊肉也是味道不錯
司華力腸:司華力腸是小編難以忘懷的必點菜式,喜歡!

雞中翼:外皮烤得很脆,還有一點甜甜的,似乎加了一點蜜糖,推薦雞翼控一試

墨西哥芝士雞肉薄餅

薄餅沒有很大驚喜,可是熱烘烘的薄飯拼上溶化的芝士,真的很邪惡!

整體來說,好燒式是一家值得推薦大家吃的串燒店!短時間必定會再度到訪,希望下次可以一試其他主食。
2020-01-19
1 分鐘 (堂食)
$100 (宵夜)
  • 牛柳串
  • 煙肉蘆筍卷
  • 司華力腸
2019-12-18 484 瀏覽
秋冬的來臨,令我好有吃燒烤既衝動。便同友人一起到位於旺角的好燒式。這間店主打的是不同的燒物和小吃。我這次點了很多不同種類的燒物,有肉類和蔬菜類。特別介紹一下他的雞泡魚乾,燒得10分乾脆。配上沙律醬味道更豐富。和燒粟米,香甜爽口,味道超級像爆谷。還有日式小番薯,一口一個,又香又脆又可口。在肉類方面,他的安格斯牛串,很重牛味。牛舌也是10分重牛味,好好味😋豬頸肉有別於一般,因為是厚切的,爽口。店內的侍應服務很好,10分主動。看見我和有人把碟上的食物吃光後,便馬上收起。還會主動問我們要不要幫忙
豬頸肉有別於一般,因為是厚切的,爽口。
2019-12-16
2019-11-06 594 瀏覽
喜歡食串燒,朋友帶我去了旺角一家串燒店。見到餐牌有驚喜,很多食物都只是十幾或廿幾元就有交易,多選幾款都不肉赤。黑松露什菇墨西哥薄餅 - 串燒店都有墨西哥薄餅,夾滿了黑松露醬,菇及芝士,香氣四溢兼足料。多春魚 - 燒得乾身但又不會過硬豆腐 - 外皮燒得香脆,內裏保持豆腐的嫩滑還有份量不少的冬菇及蒜芯雞軟骨 - 入口爽爽聲,十分脆口雞肉串,羊肉串和牛柳串 - 燒得夠腍,味道香濃魷魚鬚 - 彈牙入味,一點也不韌蒜蓉燒茄子 - 選了原條上,在差不多燒熟時才加蒜蓉,蒜香味更突出,配鮮甜多汁的茄子一流。雖然只是簡單的串燒燒物,但調味恰到好處,惹味得來卻不會蓋過食物本身味道,火喉亦控制得宜,而且價格親民,食得過癮。

黑松露什菇墨西哥薄餅 -

多春魚 - 燒得乾身但又不會過硬

豆腐 - 外皮燒得香脆,內裏保持豆腐的嫩滑

還有份量不少的冬菇及蒜芯

雞軟骨 - 入口爽爽聲,十分脆口

雞肉串,羊肉串和牛柳串 - 燒得夠腍,味道香濃

魷魚鬚 - 彈牙入味,一點也不韌

2019-11-03 1512 瀏覽
晚上 Honey 來旺角接我收工,他說今晚很想食串燒飲啤酒喎⋯⋯我腦袋叮一聲說有好消息就帶你去好燒式喇!就是這樣我們走到登打士街砵蘭街的好燒式推門進去,店舖裝修親民簡潔舒服為主。🍺男人的真正朋友介乎所有啤酒,先來支青島啤酒順順喉嚨先。🥢接下來就是一串串大串燒,前排開始有鴨舌串、豬頸肉串、牛柳串、牛舌串、煙肉蘆筍卷,串燒整體醃料恰到不會太濃豬頸肉同牛柳的肉質軟腍又惹味,而牛舌就軟嫩有嚼勁。🥢第二碟有燒鱔同雞翼尖燒肥鱔充滿油脂香,咬落肉質嫩滑有肉汁,雞翼尖香口惹味最佳佐酒小食。🥢第三碟是蒜蓉燒茄子,我對茄子一般比較小食,Honey 話好味,我就感覺到蒜香味濃!🥢第四碟串燒豆腐,這個串燒豆腐必食,咸咸香香外脆內層仍保持軟熟,簡直好食到不得了!🥢第五碟有聖子王駕到,肥大肉厚鮮味突出,再加上廚師掌握火候剛好,鮮香軟嫩一流👍👍👍🥢第六碟終於到我至愛中的至愛燒菠蘿出場😍!每次我都必食的,因為太愛燒過的菠蘿香味及甜味。🥢最後來個黑松露雜菌墨西哥薄餅,實行填飽Honey 小肚腩,其實是我想食多點,上次在太子店過一食難忘,薄餅烤得香脆,咬落滿嘴黑松露芝士香氣加軟滑滋味當然要Encore 👏!食飽飲醉每人只

🍺男人的真正朋友介乎所有啤酒,先來支青島啤酒順順喉嚨先。
男人的朋友

🥢接下來就是一串串大串燒,
豬頸肉同牛柳的肉質軟腍又惹味,而牛舌就軟嫩有嚼勁。

🥢第二碟有燒鱔同雞翼尖

我的至愛

食飽飲醉每人只是 $280,正啊!
2019-10-22
  • 黑松露什菇墨西哥薄餅
  • 串燒豆腐
  • 燒菠蘿
  • 炭燒牛舌串
  • 牛肋串
2019-10-13 459 瀏覽
想吃串燒,在OpenRice搜尋了一下, 便挑了這家串燒店,絕對是令人滿意的選擇。牛油金菇包有超多牛油,絕對是今晚的心水之選,自己一個都可以吃完一整份,店員提醒進食前要先拌勻。鹽燒牛舌串很有驚喜,吃得出牛的微膻味,肉質很軟腍容易咬開。菠蘿當然是一貫的美味,水果的天然味道酸酸甜甜很開胃。雞腎串有咬口,加一點辣椒粉吃很惹味。除了泰國辣醬還有辣椒粉,適合喜歡吃辣的朋友。安格斯西冷扒點了三成熟,上枱時已經切好一片片方便進食。一看顏色便知道火候剛剛好,半生熟的牛扒最好吃。燒日本甜心番薯一口一顆剛剛好,外皮微焦香口。朱古力香蕉賣相很繽紛,最適合當飯後甜品。值得一讚是店員態度友善,串燒款式選擇多價錢合理,下次一定要試海鮮。

除了泰國辣醬還有辣椒粉,適合喜歡吃辣的朋友。

安格斯西冷扒點了三成熟,上枱時已經切好一片片方便進食。

一看顏色便知道火候剛剛好,半生熟的牛扒最好吃。

🐽串燒 所有串燒調味都不錯🔸鹽燒牛舌串 $28 ➖牛舌係厚切,好軟好juicy👍🏻 🔹安格斯牛肋串 $26 ➖牛味濃,肉質比想像中韌啲🔸雞腎串 $17 ➖雞腎爽脆,唔會韌,好大粒🤤🤤🤤🔹多春魚 $21 ➖燒到好香口,表面係脆脆的😝😝🔸煙肉金菇卷 $19 ➖煙肉包住金菇,好爽口🤩🤩🔹韮菜 $16 ➖有啲難咬同難吞,不太推薦🧐🧐🧐🔸日式雞柳串 $16 ➖雞肉嫩滑😆••••••••••••••••••••••••••••••🐽 黑松露什菇墨西哥薄餅 $43外層係脆同有啲煙韌既墨西哥薄餅,裏面既餡料有芝士、黑松露、青椒同什菇,黑松露味唔係好濃,但有好多芝士同菇,外脆內軟好好味😍 ••••••••••••••••••••••••••••••🐽燒日本雞泡魚乾 $45第一次食雞泡魚乾,好有咬口同都幾香,有種魔力會好想繼續食落去😂送酒係一流 ••••••••••••••••••••••••••••••🐽蒜蓉燒茄子 $32揀左原條上,好多蒜蓉同調味粉係上面,好重口味😍啲茄子肉燒到軟淋淋,好正
🐽串燒
🐽 黑松露什菇墨西哥薄餅 $43
🐽燒日本雞泡魚乾 $45
🐽蒜蓉燒茄子 $32
2019-09-25 402 瀏覽
之前食過2次,好味!今次再去更出色港式串燒來講呢間串燒店裝修比較西式一點,牆身黑板圖案很鮮艷,地方亦夠乾淨👍🏻入內已經坐滿9成食客Menu 串燒夠多選擇,價錢亦很便宜,有我喜愛的燒韭菜都只是$17/串,抵呀服務員態度很好,主動推介海鮮價錢,又笑容滿面,未食都已經加分啦蒜蓉燒扇貝$48, 超新鮮,配海水蒜蓉汁,超級鮮甜蒜蓉燒聖子王$68, 估不到用金菇菜做底,食落不膩,夠新鮮燒日本雞泡魚干 $45, 燒得夠乾身,香口其他串燒都係惹味,特別鴨舌,燒雞胸軟骨串,一食愛上一次比一次更出色,怪不得經常滿座
之前食過2次,好味!今次再去更出色

入內已經坐滿9成食客

蒜蓉燒扇貝$48, 超新鮮,配海水蒜蓉汁,超級鮮甜

蒜蓉燒扇貝

蒜蓉燒聖子王$68, 估不到用金菇菜做底,食落不膩,夠新鮮
蒜蓉燒聖子王

燒日本雞泡魚干 $45, 燒得夠乾身,香口
燒日本雞泡魚干

其他串燒都係惹味,特別鴨舌,燒雞胸軟骨串,一食愛上

一次比一次更出色,怪不得經常滿座

2019-09-25
蒜蓉燒扇貝
蒜蓉燒聖子王
燒日本雞泡魚干
  • 蒜蓉扇貝
  • 魷魚鬚
2019-09-25 202 瀏覽
食串燒既地方 最岩同朋友傾計慢慢食當日叫左好多野 食到超飽飽 鴻福堂涼茶 $16/1竹蔗茅根 可降火 另有啤酒汽水選擇 啤酒都係around $30/大樽 唔算貴蒜蓉蠔 $34/1蠔夠大粒新鮮juicy黑松露什菇墨西哥薄餅 $48薄餅面層鬆脆 內裡滿滿既chesse好soft又拉芝蒜蓉扇貝 $48/1當日姐姐話特價 叫我地試試 比expect大隻 新鮮好肉牛肋串 $26有咬口得黎唔會un黑毛豬串 $28爽口油脂分佈平均雞中翼 $19燒到外脆內juicy 加埋有D蜜糖係表面甜甜地雞軟骨 $18焦焦脆脆 有咬口煙肉金菇卷 $19不過不失芝心丸 $17朋友叫的 我無試蒜蓉燒茄子 (原條) $34原條加蒜及味粉燒 好味翠玉瓜 $28爽脆多汁燒得岩岩好 清新得黎又帶點惹味雞胸軟骨串 (1份2串) $27惹味 但雞軟骨好味D 哈燒菠蘿 $18超甜超juicy 仲要燒到焦脆燒露筍 $22露筍夠嫩 燒完加埋味粉 清新得黎又帶點惹味埋單$570/2位 又有肉又有海鮮 滿足
食串燒既地方 最岩同朋友傾計慢慢食
燒露筍 $22
露筍夠嫩 燒完加埋味粉 清新得黎又帶點惹味
埋單$570/2位 又有肉又有海鮮 滿足
2019-09-25 112 瀏覽
第一次同朋友黎呢到食串燒 串燒款好多 有肉有蔬菜亦有海鮮另外仲有D西式意粉同薄餅叫左超過十式串燒 so far質素不錯 特別以以下幾款最為好味蒜蓉扇貝新鮮夠蒜味 大粒啖啖肉牛肋串油脂分佈平均 好味黑毛豬串爽口有咬口 肥瘦岩岩好雞軟骨燒到外脆 又有D軟骨咬下 加上夠惹味 所以叫完再encore左次翠玉瓜 夠fresh 食完都唔覺熱氣 但又夠惹味黑松露什菇墨西哥薄餅薄餅面層鬆脆 D芝士多到可以拉到好長好長 裡面有黑松露什菇及青椒 值得一試 芝士fans更加可以叫埋佢另一個芝士雞肉薄餅Overall都算滿意 可以一試! =P
第一次同朋友黎呢到食串燒 串燒款好多 有肉有蔬菜亦有海鮮

黑松露什菇墨西哥薄餅

Overall都算滿意 可以一試! =P
2019-09-24
2019-08-16 184 瀏覽
同一大班朋友,又想坐得耐,又可以吹吓水飲吓酒,我朋友介紹咗呢間食串燒,呢度嘅串燒款式都幾多,我地叫咗幾款肉類同蔬菜類試吓,我覺得燒四季豆幾特別,燒到外面有焦焦地嘅感覺,加埋d辣粉嘅上面,好好食。燒菠蘿都係第一次食,本身覺得燒生果會怪怪地,原來係咁好食,酸酸甜甜,好開胃。仲有叫燒雞肉燒鴨吞,燒得好香口,好惹味,要黎送酒一流。價錢唔算太貴,性價比高。

價錢唔算太貴,性價比高。