2019-04-15 886 瀏覽
這間一看店名便知在玩食字的「好燒式串燒專門店」,都有好一段日子沒來過了,這晚,終於又再光顧。點了多款串燒:「鹽燒白鱔」($42)、「牛柳串」($18)、「鹽燒牛舌串」($26)、「燒日本芝士年糕」($12)、「燒菠蘿」($17),全是我與太太喜吃之物。「鹽燒白鱔」皮脆肉香,「牛柳串」軟腍好味,「鹽燒牛舌串」煙韌可口,「燒日本芝士年糕」熱燙軟滑,「燒菠蘿」甜美多汁,都有水準。還吃了不知多久沒吃過的原條「鹽燒大眼雞」($140/條)。肉質結實的大眼雞魚肉,滿足了我倆想吃烤海鮮的願望。也點了上次到來曾經吃過的「墨西哥薄餅芝士雞肉」($43)。這以雞肉、青紅椒等為主要材料,帶點兒辣的墨西哥薄餅,味道不過不失,都幾開胃。在旺角吃日式燒烤,這兒是個好地方。
在旺角吃日式燒烤,這兒是個好地方。
  • 鹽燒白鱔
  • 鹽燒牛舌串
  • 牛柳串
  • 燒菠蘿
2019-04-12 243 瀏覽
本身諗住食既餐廳要排隊,就馬上轉場試下好燒式。由左至右,豬頸肉串($18)我覺得最好食,肉味唔錯,爽口好有趙口,好味;日式雞柳串($16)友人覺得最好食,好有咬口,充滿燒烤風味,但我就覺得無乜特別;鴨胸串($18)我覺得幾好食,瘦肉同肥肉既比例係岩岩好,不過友人就覺得一般;雞肉腸($15)口感唔錯,食得出蜜糖味;煙肉金菇卷($18)尼個組合本身已經無得輸,口感好正。上述串燒點左小辣配蜜糖。可能唔係湯麵,而係直接將辣粉灑落串燒上,所以小辣我都覺得幾辣,如果有微辣選擇會更好(有下次的話,我會係餐紙上自己寫微辣?)。豬頸肉串(個人口味: 4+3.6/10)日式雞柳串(個人口味: 3+3.9/10)鴨胸串(個人口味: 3.4+3.2/10)雞肉腸(個人口味: 3.2+3.6/10)煙肉金菇卷(個人口味: 3.5+3.2/10)雞全翼($18)無寫孜然但聞到孜然味,辣度比第一碟串燒仲辣,對我而言就太辣,唔係好食得出好唔好食。不過友人就覺得雞翼燒得好脆,蜜糖燒雞翼好食。(個人口味: 3+4/10)蒜蓉燒茄子($32)燒得唔錯,好腍,蒜蓉再多d就更好食。(個人口味: 3+4/10)黑松露什菌包($4
本身諗住食既餐廳要排隊,就馬上轉場試下好燒式。

豬頸肉串(個人口味: 4+3.6/10)
日式雞柳串(個人口味: 3+3.9/10)
鴨胸串(個人口味: 3.4+3.2/10)
雞肉腸(個人口味: 3.2+3.6/10)
煙肉金菇卷(個人口味: 3.5+3.2/10)

雞全翼
(個人口味: 3+4/10)

蒜蓉燒茄子($32)
燒得唔錯,好腍,蒜蓉再多d就更好食。
蒜蓉燒茄子
(個人口味: 3+4/10)

黑松露什菌包($48)
擔心淨叫串燒會唔夠飽,就諗住叫個主食意粉,但去到串燒店無理由唔叫燒物架,就諗住叫蒜蓉包頂肚,但最後都係叫左感覺上無咁熱氣既黑松露什菌包。上菜既時候真係非常驚訝。因為,我地都以為,我地點既係麵包。可能係因為係小食欄見到蒜蓉包再望到什菌包就產生左麵包既錯覺(實在太好笑了!)。
Anyway,尼個什菌包真係好大份,黑松露醬都幾多。友人覺得唔錯,但味道我就覺得一般般,原因係菇味本身已經好濃,再配埋黑松露醬,味道有衝突,唔係好食到黑松露味。不過以$48而言係算大份抵食既。
黑松露什菌包
(個人口味: 3+3.4/10)

全部食物都係即叫即燒,燒物本身既素材都有水準。上菜時熱辣辣,要攤下先食,如果唔係真係非常熱氣。雖然用餐時間係120分鐘,但食住串燒慢慢吹水都係夠時間既,侍應態度亦都友善。

惟餐枱同餐枱之間太近,基本上隔離枱講乜都聽到,傾計既時候都有少少尷尬,擔心人地聽到自己講乜。同埋餐廳大部分都係二人枱,根本無位擺個人物品,建議餐廳可以為客人提供竹籃放置個人物品,咁就坐得開心食得開心。

(打完尼篇食評,發現今餐我同友人既口味都幾唔同。我覺得好食佢就覺得麻麻,我覺得麻麻佢就覺得好食。)

2019-04-08
  • 豬頸肉串
  • 日式雞柳串
2019-04-07 134 瀏覽
佐敦有好多地方都有串燒食,旺角就唔多呢類鋪頭,比我喺openrice搵到有,當然要試吓啦,我地叫咗牛油金菇,錫紙包住都聞到牛油香味,一打開見到d牛油浸住d金菇,金菇吸晒牛油香味,好好味。之後就黎燒帶子,燒得好香,唔會燒到過熟,加埋d蒜蓉喺面一齊燒,食落好juice一d都唔韌。再叫燒茄子,我覺得唔係好夠味,可以再加多d蒜蓉更好。再加多串芝華力腸同墨魚丸,送酒一流!👍
再叫燒茄子,我覺得唔係好夠味,可以再加多d蒜蓉更好。
再加多串芝華力腸同墨魚丸,送酒一流!👍
2019-04-03 97 瀏覽
之前經過太子同旺角都見到呢間「好燒式」,同女朋友都話好想試吓,畢竟開得分店都唔會差!跟住上OpenRice見到超級多好評,就決定是一試!環境幾乾淨👍🏻幾多元化😋😋牛油金菇肥牛超好食,牛油味勁濃郁極力推介黑松露雜菇墨西哥薄餅😋😋😋我同女朋友都覺得超好味黑松露炸蝦多士又係必點推介!我見每一台都基本上有點牛舌串燒軟林林😋Yummy串燒燒得好靚,另加左孜然粉😋😋泰式燒豚肉份量勁多😱😱😱燒蒜蓉原隻茄子😋😋😋雞翼燒得好好味!下次一定再試!😋😋😋😋
跟住上OpenRice見到超級多好評,就決定是一試!

環境幾乾淨👍🏻幾多元化😋😋

牛油金菇肥牛超好食,牛油味勁濃郁

極力推介黑松露雜菇墨西哥薄餅😋😋😋我同女朋友都覺得超好味

黑松露炸蝦多士又係必點推介!我見每一台都基本上有點

牛舌串燒軟林林😋Yummy
串燒燒得好靚,另加左孜然粉😋😋

泰式燒豚肉份量勁多😱😱😱
燒蒜蓉原隻茄子😋😋😋

雞翼燒得好好味!下次一定再試!😋😋😋😋

• 黑松露什菇墨西哥薄餅
  • 炭燒牛舌串
2019-04-03 77 瀏覽
早前食完太子分店,在旺角行完街,來這間分店吃晚餐,確實兩間店水準一樣,一樣咁好吃!嘿嘿第一次吃這個墨西哥芝士雞肉餅,比想像中好吃好多外面薄餅又香又脆,芝士香濃有拉芝,又有青紅椒粒,好好味!嘿嘿雞胸軟骨串,一骨一肉,口感味道也不錯,豆腐外脆內軟滑,外層甜甜的!嘿嘿原條蒜蓉燒茄子,小小辣,每一條都很入味,而且很多汁,嘿嘿拳頭般大的蒜蓉扇貝。新鮮美味,燒得剛好,鮮甜!嘿嘿雞全翼,燒得好平均,由頭到尾熟度都一樣。肉嫩又香口,嘿嘿。牛油金菇包,金菇又香又軟熟。燒菠蘿很甜!大蝦肉質新鮮爽口,嘿嘿
早前食完太子分店,在旺角行完街,來這間分店吃晚餐,
確實兩間店水準一樣,一樣咁好吃!嘿嘿

第一次吃這個墨西哥芝士雞肉餅,比想像中好吃好多

雞胸軟骨串,一骨一肉,口感味道也不錯,

豆腐外脆內軟滑,外層甜甜的!嘿嘿

原條蒜蓉燒茄子,小小辣,每一條都很入味,

而且很多汁,嘿嘿

拳頭般大的蒜蓉扇貝。新鮮美味,

燒得剛好,鮮甜!嘿嘿
雞全翼,燒得好平均,由頭到尾熟度都一樣。

肉嫩又香口,嘿嘿。
牛油金菇包,金菇又香又軟熟。

燒菠蘿很甜!大蝦肉質新鮮爽口,嘿嘿
2019-04-02
2019-04-01 67 瀏覽
這區好多好野食,行來這邊想看下食辣或食西餐,平時經過都見過這間串燒店,店舖細細,但好多款式食品,除了串燒,還又西式意粉,墨西哥薄餅,辣酒煮螺,泰式小吃和荷葉焗飯。入座後,還看到有食客開紅酒食晚餐,好西餐感。先來白汁芝士燒蠔,濃濃的芝士香,燒得剛剛好,好有肉汁。其實燒蠔可以選其他配料,可選煙肉,蒜蓉或什菌來燒。原條燒茄子都係愛在串燒店食,唔知點解自己燒唔到咁好味。茄子上滿是蒜蓉和辣粉,一絲絲又有汁。原隻燒魷魚筒,燒得剛熟,肉質軟身,點了泰式辣汁,辣辣地好惹味。雞軟骨好特別,是雞胸軟骨,好有咬口。安格斯都好有牛味,燒得好好。

2019-03-27 51 瀏覽
朋友人之前介紹過呢間串燒好食所以今日就同朋友試下金菇牛油包,牛油份量好多, 金菇充滿牛油嘅香味, 味道都唔錯好有驚喜嘅黑松露蝦多士😻多士炸到好香脆,加上彈牙嘅蝦滑同埋好香嘅黑松露!食到我同友人都讚不絕口👍🏼雖然價錢略貴,不過好值得一試!另外叫咗串燒,個人覺得最好食嘅就係牛柳串,有牛味,而且燒得岩岩好😁好軟熟👍🏼點呢個醬都幾好食!其實除咗串燒之外呢間餐廳仲有得叫意粉,食物種類都算多!不過今次太飽冇叫到!下次一定要試吓食佢啲意粉🤩
朋友人之前介紹過呢間串燒好食所以今日就同朋友試下

點呢個醬都幾好食!

• 黑松露蝦多士
2019-03-22 141 瀏覽
今天於旺角逛街,晚餐想吃串燒,就上網找一找,看見這家串燒店,有正餐,而且亦有不少好評,就walk in 一試。除了串燒外,食物選擇亦算多。年糕燒得不會太乾,軟糯煙韌但不會黏牙,芝士流心,好味我們點了數款串燒,火喉剛好,牛舌爽口,豆腐外脆內軟,雞翼皮脆肉嫩,軟骨串坊間少有,吃下有驚喜,順道補充鈣質。蒜蓉味濃郁撲鼻,我們喜歡整條燒,不切片,原汁原味,以夾撕開一片片來吃,份外滋味最後,當然要吃一點麵食來飽肚,這個意粉亦算岀色,份量大,野菌爽嫩,忌廉汁又夠creamy,混上黑松露醬,掛上意粉一起吃,令人食指大動,串燒來說,價錢尚算親民,下次會再幫襯。

除了串燒外,食物選擇亦算多。

年糕燒得不會太乾,軟糯煙韌但不會黏牙,芝士流心,好味

芝士年糕

鹽燒牛舌  串燒豆腐    雞中翼  燒雞胸軟骨串

黑松露野菌雞肉意粉

串燒來說,價錢尚算親民,下次會再幫襯。

芝士年糕
黑松露野菌雞肉意粉
2019-03-17 78 瀏覽
昨晚要加班。晚上11時才下班。因此要慰勞自己吃串燒。這家店開了很久了。我在菜單紙上選了6樣,再加一罐加多寶。雞軟骨稍嫌乾了點。牛肋骨則不錯。油脂肉份適中。再來便是海鮮和翠玉瓜。翠玉瓜比其他外店份量多。有汁,燒得剛好。燒魷魚鬚則味道香濃。蒜泥燒大扇貝味道清淡,個人覺得比其他店稍差。最後是雞腿。皮脆內軟。最後結賬198元。合理。總的來說門面一般。但食物是不錯的。下次加班後還會來。
2019-03-16
$198 (宵夜)
2019-03-10 86 瀏覽
天氣又轉冷了,自然會想起熱食,吃"燒烤"是其中一個選擇,想有專人代勞,自然令我想到了這間餐廳,手機查找一下,原來"旺角"區同樣有該燒烤店,馬上向"旺角"進發…晚飯黃金時段,七點半到達,餐廳佈滿了食客,入坐率達八成,幸好不消一會,能夠順利入座。罐裝檸檬茶$12,飲品價格屬平民級。墨西哥薄餅芝士雞肉$43,這個墨西哥薄餅估計是店家的招牌菜,放在廚師推介的第一行位置,送上桌上,大大的一塊被切成多件,芝士已從狹縫間擁出來了,急不及待吃一口,薄餅皮脆,芝士味香濃,夾著雞肉一起來吃,真的滋味十足,果然沒有令我失望。鹽燒白膳$42,看到這款菜,已經想點選了,吃一口,白膳厚實又有鮮味,選用鹽燒的方法處理能夠帶出魚的原味,沒有花巧,自然的美味。串燒豆腐$16,三大件的豆腐,炸過的豆腐外皮,再去燒烤,果然十分香脆,豆腐表面塗滿了濃味的燒汁,為淡味的豆腐添加味道,帶出惹味。牛柳串$18,牛柳肉嫩,加上孜然粉去調味,肉帶香,更有風味。西班牙黑毛豬肋串$28,黑毛豬肋串比一般的豬串有更濃的豬肉味,而且肥瘦均勻,燒走多餘的油脂,不肥膩,更夠味。豬仔脾(兩支)$37,這款豬仔脾性價比很高,一碟竟然有兩串,先吃一口,

晚飯黃金時段,七點半到達,

餐廳佈滿了食客,入坐率達八成,幸好不消一會,能夠順利入座。

罐裝檸檬茶$12,飲品價格屬平民級。

墨西哥薄餅芝士雞肉$43,

鹽燒白膳$42,

串燒豆腐$16,

牛柳串$18,
牛柳肉嫩,加上孜然粉去調味,肉帶香,更有風味。

西班牙黑毛豬肋串$28,

豬仔脾(兩支)$37,
這款豬仔脾性價比很高,一碟竟然有兩串,先吃一口,可謂外脆內嫩,味道鹹鹹香香,豬肉味濃郁;
另外值得一提的是生熟程度處理得好,沒有了一般自行燒烤時弄出"過生"的擔憂。

雞全翼$18,
燒雞全翼皮脆肉香,塗上了香甜的蜜糖,味道很配合。

煙肉金菇卷$18,
這串金菇卷燒得不錯,既保留了金菇的水份,外層的煙肉很脆口又沒有燒焦。

再次光顧這小店,味道依然令人滿意,實力派的烹調,燒烤美食的不二之選。
2019-02-26
2019-03-08 70 瀏覽
好耐無食過串燒, 咁岩見到有間係附近, 就入左去試下.店員都係D姐姐黎, 全部都好親切有禮. 見我無係放背包就好主動拎左張椅俾我奕, 十分貼心.另外店員會主動介紹當日有D咩時令食材, 特別菜式.店員推介左白酒青口, 燒豆付同燒茄子.青口做得非常出色, 首先青口夠新鮮, 白汁非常香濃, 仲有D洋蔥粒, 紅羅白粒, 露荀粒, 十分開胃.燒豆付黎講, 燒到外皮好脆, 內裡好嫩滑.燒茄子都好唔錯, 好香, 燒到好金黃.另外叫左個雞泡魚干, 送酒一流.成晚最驚喜就係個燒大眼雞, 未食之前會諗點解有2塊魚皮係上面, 原來佢先將魚皮起出黎, 再鹽燒.真係好好食, 好脆, 有小小咸香. 人生中暫時食過最好食既魚皮
好耐無食過串燒, 咁岩見到有間係附近, 就入左去試下.

另外店員會主動介紹當日有D咩時令食材, 特別菜式.

店員推介左白酒青口, 燒豆付同燒茄子.

燒豆付黎講, 燒到外皮好脆, 內裡好嫩滑.

燒茄子都好唔錯, 好香, 燒到好金黃.

另外叫左個雞泡魚干, 送酒一流.

2019-03-07 71 瀏覽
最近勾起的串燒癮,繼續周圍搜索下好味串燒店❤︎早排太子行街有印象見過,原來旺角都有一間好燒式,咁有緣份便入去試一試,食物服務等等都超乎水準白酒青口;當日來貨的青口,煮法幾特別,酒味超級香而濃郁,加上蕃茄紅蘿蔔等配料,青口非常新鮮入味,色香味俱全❤︎真想加個意粉落去一齊食鹽燒大眼雞;十分有驚喜,最上面那兩塊魚皮!花心思分開擺碟上菜,魚皮燒得好香又脆之餘,魚肉仲keep得到嫩滑燒雞胸肉軟骨;有特色,第一次見呢類型的燒雞軟骨。雞肉、薄而長的軟骨梅花間竹串埋一齊,食法新鮮,軟骨嚼勁十足,值得一試墨西哥薄餅芝士雞肉;芝士多到流出來輕易做到拉絲效果,薄餅烤得香脆再配上雞肉,整體十分出色。燒日本雞泡魚乾;賣相靚又香口,正常水準,要來佐酒一流另外仲要了其他必食串燒,全部都超出水準,特別是日本甜薯,外皮無燒焦變柴皮,控制得好好整體都非常滿意❤︎特別是店員的服務,十分親切又周到,一眼關七。走的時候仲提醒我們不要漏東西、小心回家,好有媽媽的味道

白酒青口

鹽燒大眼雞

燒雞胸軟骨

墨西哥薄餅芝士雞肉;芝士多到流出來
輕易做到拉絲效果,薄餅烤得香脆再配上雞肉,整體十分出色。

燒日本雞泡魚乾;賣相靚又香口,正常水準,要來佐酒一流

白酒青口
鹽燒大眼雞
燒雞胸軟骨
人多又晤想等,記得提前book咗位,店舖細細地,但味道、服務是超正的,朋友無介紹錯。當晚食咗好多嘢,食完有D唔記得咗名🙈,品種多,味道好香、正。大可選擇自己喜歡的試試,一定不會失望🤨😬必試推薦:蝦多士、海鮮🦞。哥仔手腳好快,又全程留意客人的需要,有問有答又搞笑😆🥳。其實好唔好食,睇下相已經知道啦,大家不妨試試。
黑松露蝦多士
星期日晚睇完戲,想搵野食。誤打誤撞下,竟然撞中呢間好野👍🏻店內裝修無咩特別,但坐位都唔舒適,唔會太迫。同朋友兩個人,order 左10幾款串燒(無影晒相)。每款都燒得岩岩好,好入味,唔會只係食到調味粉味,食物原味都仲保持到。只係串牛舌燒得乾左D,其他都好好味。另外叫左個麻辣花螺$98,比其他串燒貴小小,但份量好多,兩個人完全食唔晒。味道好好,但有D鹹。真心推薦呢個牛油金菇!!牛油味好香,好好食!一定要試😍😍另外想講,呢間店既服務員態度好好,又細心,提左我幾次小心D頭髮掂到食物,又會同客人講笑,令氣氛好好👍🏻溫馨提示:呢間店既特別之處係每檯有一碟泰式醬,一定要沾!!!完全係另一個食法😋
星期日晚睇完戲,想搵野食。誤打誤撞下,竟然撞中呢間好野👍🏻
店內裝修無咩特別,但坐位都唔舒適,唔會太迫。

真心推薦呢個牛油金菇!!牛油味好香,好好食!一定要試😍😍

• 牛油金菇包
  • 原條燒茄子
  • 魷魚鬚
  • 燒雞翼
2019-02-21 72 瀏覽
今日收工前收到朋友嘅電話☎話係太耐冇見,約出黎食宵夜甘原本就揀左食糖水🍮食完都覺得唔係好過癮,於是就講左句,好耐冇食燒烤,朋友就話附近有間燒烤店唔錯,於是就黎左試下!我地幾個都幾大食下,點左都唔少,中意食海鮮嘅我,魷魚必叫🦑辣酒煮螺🐚燒烤又點少的燒雞翼🐔燒菠蘿🍍等等等候時間都唔算太長🕰估唔到味道都唔錯👍🏻又唔會燒到濃曬!推介辣酒煮螺⭐⭐⭐⭐⭐好好味,螺肉都算新鮮,又唔會霉,中意食辣嘅朋友必點,辣的好惹味🌶🌶🌶好好過癮,而且分量都唔少,食完唔夠喉,仲打包左份翻屋企比老媽子試下🤤🤤🤤其他食物質素都算可以,唔會太差。燒菠蘿🍍都幾甜下,不過茄子🍆就覺得一般般,唔係好夠味之餘,仲有啲唔熟😑😑😑總體感覺都唔錯,會有下次😋
今日收工前收到朋友嘅電話☎話係太耐冇見,約出黎食宵夜
等候時間都唔算太長🕰估唔到味道都唔錯👍🏻又唔會燒到濃曬!