2020-08-18 1464 瀏覽
夜晚禁堂食就唯有叫外買係屋企食下勁耐冇食過嘅酸菜魚平時食開好酸麻嘅酸菜魚,所以呢間嘅酸菜魚會覺得未夠酸麻但係啲魚都好滑個湯都幾好飲另外叫左份醉雕豬手同口水雞豬手唔太入味口水雞嘅汁就好正
夜晚禁堂食就唯有叫外買係屋企食下勁耐冇食過嘅酸菜魚
平時食開好酸麻嘅酸菜魚,所以呢間嘅酸菜魚會覺得未夠酸麻
但係啲魚都好滑
個湯都幾好飲
另外叫左份醉雕豬手同口水雞
豬手唔太入味
口水雞嘅汁就好正
外賣送餐
2020-05-10 1527 瀏覽
呢排成日都想食酸菜魚,諗起新蒲崗有好多好野食,朋友話要帶我食間隱蔽平靚正中菜,本身冇好大期望!因為6點到去到餐廳,幸運唔洗等位,但已經好多人食緊晚飯,呢間餐廳可以半份半份order,所以可以食好多唔同款既菜酸菜魚:咁一定冇得同真係專賣酸菜魚既餐廳比,但魚好好好滑,半份都好大份!但因為本人好鐘意食酸菜,有啲傷心因為裡面唔夠多酸菜,但都好好食!

2020-04-30 1159 瀏覽
行過見到係可以叫半份,小人食可以叫多幾碟又食得哂,非常吸引二人行:1. 蔥爆羊肉飯2. 蟲草花肉絲老蛋3. 麻辣雞腎4. 毛豆雪菜百頁1. 客飯的話有啲細份,個飯太少,然後炒得麻麻地,唔夠香,啲肉又唔羊2. 健康簡單係鹹咗少少3. 難食,個麻辣汁唔知想點4. 正常清淡
行過見到係可以叫半份,小人食可以叫多幾碟又食得哂,非常吸引

二人行:

2. 健康簡單係鹹咗少少

3. 難食,個麻辣汁唔知想點

4. 正常清淡

2020-03-04 1288 瀏覽
今天要OT 所以比較才收工 回到新蒲崗已經晚上10:30 亦都因為受疫情影響 好多餐廳已經提早關門 但我又不想吃McDonald 於是周圍逛看看有什麼餐廳可以選擇結果比我發現有一間餐廳還未關門 最令我驚訝的是有半份餸菜選擇 岩哂我地兩個人可以叫多啲餸選擇 1)半份酸菜魚 $99其實份量好多 酸菜魚下面還有薯粉和芽菜等配料 🤤2) 半份四季豆3)半份魚香茄子4) 本份麻醬雞絲粉皮5)半份粟米斑塊不過斑塊沒有味道6) 半份酸辣土豆絲7)上海炒年糕是否很驚訝我們兩個人可以食那麼多的食物😂 我地叫左咁多食物都係港幣$320 性價比高!

1)半份酸菜魚 $99

不過斑塊沒有味道

6) 半份酸辣土豆絲

7)上海炒年糕

外賣自取
因為去新開既namco所以Momo同Boo走到去新蒲崗😛,玩完食埋飯🍚,經過嫲嫲雲吞雞🥟🐔,見佢晚市小菜可以叫半份,30幾蚊一個餸🧆,同埋又好少見人賣點係雲吞雞就諗住試試佢喇🤣首先就一定要試下個雲吞雞啦,我地揀左翅頭螺肉雲吞雞湯($49),都幾足料👍🏻有一大塊雞件🐔同2隻雲呑,人手包既🥟,個湯幾鮮甜夠味😆🥣,應該滾左好耐😍另外叫左3個小菜,賽螃蟹($36/半份),酸菜🥬炒牛肉🥩($38/半份),菠蘿🍍咕嚕肉($33/半份),雖然都係細細碟但呢個價錢黎講收貨☺️仲可以2個人試到3個餸,不過小菜就一般啦😛 賽螃蟹同咕嚕肉都係正常發揮,酸菜炒牛肉就好似芹菜多過酸菜😅雲吞雞幾值得encore👍🏻,如果下次再食會試另一個招牌酸菜魚🐟但價錢係半份小菜既3陪,所以今次放棄左😛

翅頭螺肉雲吞雞湯

翅頭螺肉雲吞雞湯
2020-02-24 513 瀏覽
多謝政府攪到度度都咁早收, 畀我搵到呢間嘢。 食物質素:一分錢一分貨。價錢: 抵食,重點係有半份之餘價格係除二, 香港人你知我講咩嘅。服務: 姐姐反應快, 好禮貌, 隔住口罩都睇到笑容。 結論: 街坊值得回頭, 但食家可以慳返。
多謝政府攪到度度都咁早收, 畀我搵到呢間嘢。
食物質素:一分錢一分貨。
服務: 姐姐反應快, 好禮貌, 隔住口罩都睇到笑容。
結論: 街坊值得回頭, 但食家可以慳返。
2020-02-23
2020-01-02 1559 瀏覽
每次到新蒲崗食飯時總會見到呢間門口大排長龍, 今次比平時早黎到新蒲崗覓食, 黎到大概6:30, 可能時間尚早, 唔使等位而且仲有吉枱, 一推門就可以安排入座.佢地既送菜都幾多款, 要簡野食都要d時間嫲嫲雲吞雞最出名係佢地既雲吞同雞湯, 黎到當然要叫返個試下!燉湯價錢都幾抵飲$49翅頭螺肉雲吞雞湯登登登登! 一放上枱就已經聞好陣陣既雞湯味, 好大份雞比肉係入面, 不過唔好以為會好hi呀d肉, 估唔到d肉都唔錯嫁! 飲頭入喉都幾香濃, 濃度唔係超濃湯既味道, 但真心飲得出係燉湯果種感覺~不過覺唔覺得有d奇怪呢? 翅頭螺肉雲吞雞湯..翅頭螺肉雲吞雞湯...翅頭螺肉雲吞雞湯........咦? 雲吞呢?! 其實本身都冇為意, 食到咁上下先發覺.......之後出既湯好似碗碗都有2粒雲吞, 睇黎廚師先生唔記我左放比2粒雲吞比我, 試唔到佢地既出名雲吞tim~ 唯有下次再試喇因為同男朋友食野既份量都唔算多, 呢度最開心既係可以點半份, 細細碟份量唔算好多, 岩晒胃口細既人, 不過一大班人既就食返一份喇!!雞絲粉皮$20麻醬香幾濃, 做得唔錯, 不過個人略微覺得麻醬可以教稀少少, 宜家比較傑同黏口,

佢地既送菜都幾多款, 要簡野食都要d時間

燉湯價錢都幾抵飲

$49翅頭螺肉雲吞雞湯

雞絲粉皮$20
麻醬香幾濃, 做得唔錯, 不過個人略微覺得麻醬可以教稀少少, 宜家比較傑同黏口, 不過勝在味道夠香

干煸四季豆$27
呢個幾好食, 肉碎好夠味, 同埋個豆做得幾干身爽脆, 呢個用黎拌飯食都唔錯

年藕仔炒豬肚$35
因為用上泡椒炒, 食落帶酸, 而且有時都食到有D辣, 豬肚切得比較幼, 食落有d林, 如果粗返d同帶少少口感會更加好

兩小口食到呢度就滿足了, 味道唔錯! 下次如果唔使排隊既再試試佢地既酸菜魚先~

2020-01-01
  • 翅頭螺肉雲吞雞湯
  • 干煸四季豆
  • 雞絲粉皮
2019-12-12 791 瀏覽
偶然在新蒲崗發現呢間「嫲嫲雲吞雞」,價錢便宜但有質素,堪稱糧尾佳選也。此店午市同晚市都頗多人幫襯,選了一個剛好晚市開始的時段來到,我又只有一個人,因此不用等位,但坐下十分鐘後已爆棚了。既然店名中有雲吞雞,應是招牌菜吧。叫了一個$49的花旗參螺頭雲吞雞燉湯,細細盅但感覺好足料,雞都差不多有四分一隻,雪味不太明顯,螺頭則有兩、三粒,雲吞就比較細粒,而整體味道亦濃淡相宜,喝後十分舒服暖身,應沒有下味精。我好欣賞此店價錢算合理,更重要的是小菜可叫半份,啱晒我這些獨食而想叫多個餸的客人。這次叫了黃金豆腐及賽螃蟹各半份,豆腐雖有一兩舊黐在一起,但整體上都合格有餘,尤其那些鹹蛋黃頗為惹味。至於賽螃蟹買相不俗,看起來真的似蟹肉,唯調味略嫌清淡了少許。呢餐加埋碗白飯,全餐共計$120,但感覺豐盛,抵食也。

花旗參螺頭雲吞雞湯

黃金豆腐

賽螃蟹

呢餐加埋碗白飯,全餐共計$120,但感覺豐盛,抵食也。
2019-11-12
花旗參螺頭雲吞雞湯
黃金豆腐
2019-12-08 556 瀏覽
今個月又落去呢間工廠,喺度睇一路都未見影嘅貨版,左等右等一直等到夜晚,都未做到我想要嘅嘢俾我,之後又要再搵多日過嚟,去攞車之前,我哋決定食埋野先,因為上次見到有啲嘢要夜晚先有得食,午餐係冇供應嘅,上次食過好好食嘅醉雞一定要再叫,質素日夜都冇分別,依然咁好食,一樣都係好似豆腐咁滑,另外再叫多一個水煮魚,魚肉一條骨都冇,起肉起得好乾淨,大魚骨原來放咗喺碗底,仲要炸完多一種香味,吸收左辣汁,加埋紅薯粉一齊食好飽肚
2019-12-08 461 瀏覽
又再落去工廠睇貨版update到點樣,等了又等,等到花兒也謝了,直至夜晚都未做起,唯有下回分解,臨走之前我哋食埋飯先至攞車,當然就食呢一間,想食呢間晚餐好耐,上次食過好好食嘅醉雞,決定再encore,日夜質素都係一樣,bb仔咁滑,另外再叫多一個水煮魚,我哋唔鍾意食芽菜,就轉左紅薯粉俾我哋墊底,魚肉一樣好似BB仔咁滑,最特別係大魚骨炸完先在再放返入去,一個水煮魚有兩種口感,超特別第一次咁食,仲有少少萵筍
2019-12-02 312 瀏覽
過嚟做埋D手尾,睇埋上星期要改嘅版,等左一陣間又傾左一陣,好似有語言障礙溝通唔到,最後左改右改都未啱心意,唔經唔覺又到lunch時間,工廠師傅唔理我哋出晒去食飯,都好嘅等佢哋消化一下頭先講嘅嘢,我哋都係時候出去食飯,我哋諗都唔使諗,又係去上次嗰間,橫掂都要等師傅改,一於慢慢食,應該下晝都留返喺度,勝瓜雲耳炒牛肉,好多牛肉唔韌,勝瓜唔老無渣,雲耳係鮮雲耳,米好香飯味,最抵讚係花雕醉雞,雞肉好baby skin,酒味好香
2019-11-28 326 瀏覽
過去新蒲崗工廠睇訂咗嘅貨,順便跟下進度,一時興起冇打電話過去,就自己衝左過去,但係冇留意到時間,摸門釘全部人出晒去食飯,同行嘅staff心情即刻勁down,唔知做乜鬼惹事上身咁款,見佢坐立不安囉囉攣咁,即刻安慰下佢先,但係情況冇改善,就捉咗佢去食飯先,等佢坐低冷靜下,叉下電抖下戲,問佢食乜又答我唔知,我呢個懶人就叫兩個一樣嘅餐,黃金四季豆顧名思義就係鹹蛋黃四季豆,好多鹹蛋黃每一條四季豆都有,另外再加多個麻辣豬手爽口唔辣
2019-11-28 286 瀏覽
一早出去做嘢,全日都無返過公司,行程唔係太順利,你嘅嘢都好似click住click住,覺得周身唔聚財,唔知點解會咁,超唔爽,同事見到我咁樣就提議開飯先,坐低冷靜下叉下電先再繼續,只要唔好OK咪返屋企囉,帶咗我去食飯先,餐牌好得意有好多野有半份賣,價錢同一份唔係差好多錢,人唔多可以全部叫半分,揀多幾樣野都得黃金四季豆好多鹹蛋黃鋪滿每一條四季豆,用嚟送飯簡直一流麻辣豬手好多切到好細嘅薑絲,白雲豬手加埋麻辣汁,唔會好辣
黃金四季豆
好多鹹蛋黃鋪滿每一條四季豆,用嚟送飯簡直一流
麻辣豬手
好多切到好細嘅薑絲,白雲豬手加埋麻辣汁,唔會好辣
2019-11-18 757 瀏覽
👭嫲嫲雲吞雞 (新蒲崗)👭1⃣賽螃蟹(半份) $35唔好睇呢款菜式大個蟹字就以為內含蟹肉丫😂其實係炒蛋白😌不過佢就另外附上醋,食既時候將蛋白沾少少醋伴食,會有種食蟹既錯覺,係一種幾得意既體驗😍2⃣京蔥爆羊肉(半份) $33食落有少少羊羶味,但呢種味道唔會過於濃烈,因為京蔥既香味同醬料既惹味會好大程度咁蓋過羊既羶味,但又唔會無羊肉香味,呢味餸簡直送飯一流😋小二,黎多碗白飯添呀!3⃣涼拌皮蛋(半份) $15半份既量得4塊皮蛋左右,而且用左青瓜伴碟,青瓜好青甜,辣汁都幾入味,而主角皮蛋係黃金皮蛋,食落一啲怪味都無😋👍🏿,不過半份既量太少,38唔多夠喉😖4⃣涼拌脆竹笋 (半份) $19唔知大家有無食過竹笋呢😆有啲人唔鍾意佢陣味,會覺得好臭,但38覺得佢幾爽口又吸汁,係涼拌既好朋友😛有時食麵配啲都唔錯架!呢間鋪頭最特別既地方係多達數十款既小食小菜都可以叫半份,而且價錢都唔貴,平時打邊爐叫配料有得叫半份都常見,但小菜真係比較少,如果有時人少少,又想食多幾款小菜既,呢到就岩哂你啦😆👍🏿推薦度:8/10🏠新蒲崗崇齡街67-69號崇齡大廈地下7號舖🕐Mon-Sun & Pu
👭嫲嫲雲吞雞 (新蒲崗)👭

1⃣賽螃蟹(半份) $35

2⃣京蔥爆羊肉(半份) $33

3⃣涼拌皮蛋(半份) $15

4⃣涼拌脆竹笋 (半份) $19

推薦度:8/10

🏠新蒲崗崇齡街67-69號崇齡大廈地下7號舖
🕐Mon-Sun & Public Holiday 11:45am-3:30pm, 5:45pm-11:30pm
2019-10-28 1118 瀏覽
因為到新蒲崗參加比賽,完成之後在附近吃晚餐。嫲嫲雲吞雞,那麼親切的名字,主要新派京.川.滬主食,首先聯想到是辣的食物。辣油泡浸下的雞髀肉,連皮和肉都是滑滑的口感,可能我吃得比較辣,略歉不夠辣呢。手拍青瓜味道清甜爽口,帶點少酸。好開胃。也許多點蒜茸味會更好。這是選擇了半份酸菜魚,已經份量十足,上面灑上干辣椒,辣得好過癮哦。很多酸菜,想要上一碗白飯。豆芽吸收了酸辣味,好開胃的。而且魚肉一點也不少。很滿足。
因為到新蒲崗參加比賽,完成之後在附近吃晚餐。