2019-03-28 604 瀏覽
今朝唔想再食平時食開嘅hea做早餐,忽然有啲要求想食返地度平民junk food, 行行吓來到孖沙,由於人流與店面裝修不成正比(唔靚但多人),都幾肯定係正嘢,買個B餐轉通粉,要餐肉,咁餐肉係好食嘅,通粉一般啦,都唔係好焾果啲,多士香,but令我打開openrice係因為佢杯奶茶堅正!濃茶葉加香滑奶精,非常唔健康但開心,等餐途中有女仔齋買奶茶$17,細細杯,我諗真係有原因。飲完好耐仲有回甘。我只影咗杯奶茶。
飲完好耐仲有回甘。
我只影咗杯奶茶。
B餐
外賣自取
B餐
2019-03-18 1246 瀏覽
星期六的中午老公帶我來到上環,不停話要食hea飯我心諗 什麼是hea飯 原來他是想食孖沙馳名的雞蛋叉燒飯! 由於我地中午2:30先到達孖沙叉燒已賣完了 老公最終叫了 餐肉雞蛋飯 ! 果然 沒有令我地失望另外 我點了一份常餐 沙嗲牛肉炒意粉沙嗲汁偏鹹 意粉偏凍 常餐十分普通,可以不試!孖沙的員工服務也挺ok店鋪細細 坐位是一般茶記/ 大排檔的大圓檯不得不說三蛋飯真令人回味!值得再試
星期六的中午
老公帶我來到上環,不停話要食hea飯
我心諗 什麼是hea飯
原來他是想食孖沙馳名的雞蛋叉燒飯!

由於我地中午2:30先到達孖沙
叉燒已賣完了

老公最終叫了 餐肉雞蛋飯 !
果然 沒有令我地失望

餐肉雞蛋飯

另外 我點了一份常餐
沙嗲汁偏鹹
意粉偏凍

常餐十分普通,可以不試!

孖沙的員工服務也挺ok
店鋪細細
坐位是一般茶記/ 大排檔的大圓檯

不得不說三蛋飯真令人回味!
值得再試

餐肉雞蛋飯
2019-03-09 552 瀏覽
今日又黎食三眼仔飯,但一點幾黎到已經無哂叉燒。好傷心💔所以今日唯有食腸仔三眼仔飯啦,蛋汁豉油撈飯依家係無得輸。食左咁多次,今次仲第一次試下乾炒牛河,原來好好食,好有穫氣呀,炒得好乾身,河粉又好入味,好正,忍唔住清哂成碟。真係好正。
今日又黎食三眼仔飯,但一點幾黎到已經無哂叉燒。好傷心💔
所以今日唯有食腸仔三眼仔飯啦,蛋汁豉油撈飯依家係無得輸。
2019-02-22 535 瀏覽
成日lunch都好想食孖沙,但係次次經過都見到一條好長嘅人龍喺度排緊隊,唯有放棄今日趁星期六十一點幾,無左班寫字樓客去食,等左兩三個人就可以入座啦!<三眼仔叉燒飯$41> (評分:4/5)次次去孖沙都一定要食佢個三眼仔叉燒飯,太陽蛋煎得啱啱好,嗰邊係脆嘅!叉燒飯係雖然唔係好多,但係舊舊都半肥瘦,再加埋秘製嘅甜豉油撈埋落去啲米飯食,真係上環上班一族午餐嘅恩物呀要喺孖沙食飯真係要睇時機!平日lunch基本上係冇可能塞到入去,就算係禮拜六12點幾都有好多人慕名而來,排晒長龍!如果你唔喺附近返工,咁就要趁禮拜六朝早早少少嚟排隊啦(星期日係唔開的)!

<三眼仔叉燒飯$41> (評分:4/5)

• 叉燒煎蛋飯
  • 三眼仔叉燒飯
今日放下晝,走咗去上環試下個三眼仔蛋飯。間茶餐廳係一間舊式嘅茶餐廳丶入面環境同衛生不整齊/整潔。而且比較迫,仲好多人食,可能夠曬平。.點咗個雙腸煎蛋🍳飯,$37蚊。煎蛋係三隻蛋,仲要太陽蛋🥚。.三隻太陽蛋真係好大隻,而且好有鍋氣,蛋汁好多,好流心。而且係黃金色。而雞蛋配上豉油再配上飯,真係絕配。蛋撈飯搞到啲飯好香。而2條腸條煎得好脆口。而且唔油膩。.平民三眼煎蛋飯真係好抵呀,份量都好多。可以再戰👍🏻。

點咗個雙腸煎蛋🍳飯,$37蚊。煎蛋係三隻蛋,仲要太陽蛋🥚。

雙腸煎蛋🍳飯

平民三眼煎蛋飯真係好抵呀,份量都好多。可以再戰👍🏻。
三隻太陽蛋
雙腸煎蛋🍳飯
三隻太陽蛋
2019-02-12 346 瀏覽
我好鐘意周圍試食茶餐廳,夠哂麻甩。特登黎試食三隻荷包蛋叉燒飯。三隻荷包蛋真係得呢間茶餐廳先有,賣相好吸引。不過叉燒蛋飯既靈魂係個豉油,甜甜地,絕配。雖然係一個好簡單既叉燒蛋飯,但已經好滿足了。配埋杯凍奶茶。對我黎講,頹飯一d都唔頹呀
我好鐘意周圍試食茶餐廳,夠哂麻甩。
不過叉燒蛋飯既靈魂係個豉油,甜甜地,絕配。
2019-01-27 351 瀏覽
中環返工 去上環搶食 真是無可避免有時想好食少少 又要$50幾埋到一餐其實都幾難 最慘中環仲要經常多人排隊難到去到上環 見到有沙爹炒麵 人又唔算多 就排一排啦 15分鐘就有位 係中環上環算是快一邊排一邊嗅到香氣 入座叫左一個沙爹牛炒麵望色水已經覺得好正牛肉係一片片 唔係一粒粒 夠料跟餐有多士同埋熱飲 夠哂飽加足分再來同事叫多一個餐 星洲炒米色水好夠 但就唔夠香 味道都一般 好多生青椒 食落一陣青菜味叫野食方面 下次都係叫招牌菜式好了例如叉燒飯那些 如果叫其他炒野 水準普通但孖沙餐一定會帶到驚喜俾你
中環返工 去上環搶食 真是無可避免

好多生青椒 食落一陣青菜味

叫野食方面 下次都係叫招牌菜式好了
例如叉燒飯那些 如果叫其他炒野 水準普通
但孖沙餐一定會帶到驚喜俾你

15 分鐘 (堂食)
午餐
  • 沙嗲牛肉炒意粉
2019-01-22 319 瀏覽
大多數人來這間餐廳的主要目的都是食叉燒煎蛋飯,昨日下午兩點鐘前來已經冇晒叉燒,今日一於早少少,11點多就來到來到店員問我煎蛋要太陽蛋定其他,我話兩邊煎,不過眼見其他顧客都係食太陽蛋,心裏一寒,唔知會唔會揀錯返到公司一打開飯盒第一口就吃雞蛋,就心知不妙,因為煎到八成熟的關係,所以冇蛋汁,如果是太陽蛋的話,就會好好送飯叉燒方面,不像其他燒味店的叉燒,比較散修修,食落半肥瘦較好,瘦的太乾身,食落有點像華星的叉燒意整體來說這個價錢還可以接受,但就冇傳說中講到這麼誇張

整體來說這個價錢還可以接受,但就冇傳說中講到這麼誇張
想食呢一間老牌餐廳好好好好好耐,講緊係幾年前已經想食,但一直未有機會,佢既營業時間又真係只做打工仔生意咁制,而我都作為一個打工仔,唔係中上環地區返工,根本好難有時間過黎幫襯,今日拎左假,咁岩又出黎中環呢頭,先可以了左我食「孖沙」既食望~環境係中上環老牌餐廳果頭,姐係什麼「勝香園」、「九記」果頭附近,店鋪真係細細間,大約2點去到,好彩咁岩得返一張細枱唔洗等位。餐牌雖然佢係叉燒煎蛋飯出名,但都不乏其他茶餐廳應有食物,但對我黎講就真係唔係重點,我既重點依然係佢個叉燒煎蛋飯。餐肉三蛋飯 $35(配凍飲加$6)最想食當然係佢既叉燒煎蛋飯,但2點左右前來,叉燒已經賣哂,咁唯有配餐肉,你都可以配雞翼、燒肉、豬扒等等。不過,一上枱已經爛左一隻蛋,呢點真係扣分,仲要爛得好徹底,但另外果兩隻都算靚仔,但就唔係燶邊。豉油汁係甜豉油,真係幾甜下,用黎撈飯幾正,雖然佢主打太陽蛋,但講真真係太過「太陽」,有1/4蛋白仲係透明液體,成碟飯撈勻啲蛋同醬汁後會有鼻涕狀既蛋白,口感真係唔係太好,可能係個人喜好問題,我就覺得太生,唔太岩我,餐肉同樣有3塊,但就冇乜特別,只係係中上環用到$35食個Lunch好平,其他就冇可取

餐牌

餐肉三蛋飯 $35(配凍飲加$6)
餐肉三蛋飯

最想食當然係佢既叉燒煎蛋飯,但2點左右前來,叉燒已經賣哂,咁唯有配餐肉,你都可以配雞翼、燒肉、豬扒等等。不過,一上枱已經爛左一隻蛋,呢點真係扣分,仲要爛得好徹底,但另外果兩隻都算靚仔,但就唔係燶邊。豉油汁係甜豉油,真係幾甜下,用黎撈飯幾正,雖然佢主打太陽蛋,但講真真係太過「太陽」,有1/4蛋白仲係透明液體,成碟飯撈勻啲蛋同醬汁後會有鼻涕狀既蛋白,口感真係唔係太好,可能係個人喜好問題,我就覺得太生,唔太岩我,餐肉同樣有3塊,但就冇乜特別,只係係中上環用到$35食個Lunch好平,其他就冇可取之處。

其實就真係冇乜特別,稱唔上好食,有諗過比「劣評」添,但睇返佢既價錢、地理位置,以及舊式香港餐廳,都係比返個「OK」佢啦,因為我都會想再黎試佢既叉燒,咁早就賣哂,我估計好好食掛?定其實都係名大於實?咁就睇下有冇下次機會再黎幫襯,但起碼我既list入面又完成一間平時食唔到既餐廳。
2018-12-31
2018-12-19 622 瀏覽
話說同朋友專登出去上環取畢業袍,朋友提議食呢間,原來好出名,我真係并底之蛙。平日絕少去上環,所以並未所聞。從外面睇裝修只係一般茶記,心諗有咩咁出名啫,不過聽朋友講呢間餐廳已經存在很多年,佢細細個已經係到食。3隻蛋又真係出面少見,飯量十足,可惜當日賣哂最出名既差燒,試唔到撚手之菜色,結果差燒換成雞翼,估唔到都有3隻大大雞翼,雞肉嫩滑唔會乾爭爭,好味朋友轉為腸仔,可惜只有2條。總括而言,平民餐廳平民價錢,值得一試。

朋友轉為腸仔,可惜只有2條。

總括而言,平民餐廳平民價錢,值得一試。
2018-12-18 531 瀏覽
到上環禧利街,特登要去孖沙食餐飯😄因為Price right, food so good.蛋义飯要趁早 好快冇👆係最出名個汁真係好特別,唔太咸少少甜呢個飯真係會食到黯然消魂。個煎蛋你自己睇,旦汁加落個飯度真係好食到叫出來。叉燒又出色,好食過美心Mx 多多聲。好食kei 有時就係咁簡單。用個心,比個like 佢地吧!
到上環禧利街,特登要去孖沙食餐飯😄
因為Price right, food so good.
蛋义飯要趁早 好快冇
👆係最出名
個汁真係好特別,唔太咸少少甜
呢個飯真係會食到黯然消魂。
個煎蛋你自己睇,旦汁加落個飯度真係好食到叫出來。
叉燒又出色,好食過美心Mx 多多聲。
好食kei 有時就係咁簡單。用個心,比個like 佢地吧!
2018-12-10 564 瀏覽
舊區總係有好多老字號又地道嘅小店🤤今次食嘅呢間孖沙茶餐廳🙈論環境裝修嘅話係頹頹地嘅但一於試下佢啲野食夠唔夠地道啦!叉燒煎蛋飯 $35叫咗太陽蛋😋啲蛋汁滑捋捋咁冇得輸啦!蛋汁豉油撈飯的確幾好食不過佢嘅叉燒就冇乜味,薄切無咩口感😫成個飯失色左少少沙嗲牛肉炒意粉(常餐) $31炒意粉真係唔係間間茶餐廳都好食呀🤭呢個沙嗲牛肉好夠味🤟🏻濃味嘅沙嗲汁同意粉一齊炒每條意粉都索晒汁🤩配埋常餐必備多士腸仔,飽肚又好味🤤P.S 星期日全日休息㗎🕐好味指數:
舊區總係有好多老字號又地道嘅小店🤤
今次食嘅呢間孖沙茶餐廳🙈
論環境裝修嘅話係頹頹地嘅
但一於試下佢啲野食夠唔夠地道啦!

叉燒煎蛋飯 $35
叫咗太陽蛋😋啲蛋汁滑捋捋咁冇得輸啦!
蛋汁豉油撈飯的確幾好食
不過佢嘅叉燒就冇乜味,薄切無咩口感😫
成個飯失色左少少

沙嗲牛肉炒意粉(常餐) $31
炒意粉真係唔係間間茶餐廳都好食呀🤭
呢個沙嗲牛肉好夠味🤟🏻
濃味嘅沙嗲汁同意粉一齊炒
每條意粉都索晒汁🤩
配埋常餐必備多士腸仔,飽肚又好味🤤

P.S 星期日全日休息㗎🕐
好味指數:
2018-12-07 478 瀏覽
千辛萬苦終於可以吃到這個了!又是很多人排隊 真的是十分誇張呢 無奈地都是要排20分以上 無辦法了 誰叫我很想吃 叫了這裡最出名的豬扒飯 不過我覺得有d汁會好d 有點兒太干呢個飯

2018-12-04 366 瀏覽
餐肉煎蛋飯😋終於有機會試,可惜佢地D叉燒啱啱賣哂。無可否認,煎蛋的確好出色,而且見到三蛋,已經好吸引,真係幾好食。😬超鐘意呢種半生熟感覺,餐肉亦煎得好香口🤤而且有種回到校園食碟頭飯既感覺🤡講真連一杯熱咖啡都$38,響上環黎講真係好抵食😎
餐肉煎蛋飯😋
終於有機會試,可惜佢地D叉燒啱啱賣哂。
而且有種回到校園食碟頭飯既感覺🤡
講真連一杯熱咖啡都$38,響上環黎講真係好抵食😎
2018-11-20 503 瀏覽
🇭🇰#香港捐窿捐罅記 Instagram: foodkiller_dk三眼仔叉燒飯🥚 應該係每個打工仔lunch time 都會想食到既平快飯😂😂 本身都唔知寫唔寫好 不過琴日投票超過八成都想我寫 冇浪費到我排左成半個鐘既心機😬 仲有就係食到最後一碗叉燒蛋🥚飯既幸運♥️-叉燒其實只係普通貨食 應該係自己燒既 所以先會咁快賣晒 一點後根本都要食其他野🤦‍♂️ 不過如果冇叉燒 我覺得燒肉🐽都食得過既蛋煮得幾好 冇因為人客太多而過生過熟🙂 保證你有足夠既蛋黃撈飯🤤而且蛋香幾重🥚飯就普通野 不提也罷😂我覺得最出色 反而係佢個醬油 幾正 撈飯🍚一流 而且顔色同平時見到既唔同 可能係自家制😌😌不過環境唔太好 位同位之間好逼 如果想舒舒服服食飯🍚 就一定唔推薦🙂總體尼講 雖然唔係咩特別野 包括我在內大家都有能力煮到🤣 但係頽飯尼講都幾好味 未試過既打工仔 可以去一試😋CP值都算高🌞-🎈上環禧利街23號地下-平均傷害:$35好味值:6/10
飯就普通野 不提也罷😂
🎈上環禧利街23號地下