2023-09-23 114 瀏覽
這天晚上我約了家人在荔枝角吃晚飯,經過朋友的推薦,我們便決定來到這間新開業的餐廳試一試,店內環境明亮和清潔衛生,位置十分方便,從地鐵站出行兩三分鐘便來到,餐廳會播放音樂美國安格斯牛沙朗($188)牛沙朗是選用牛腿上少少的位置,非常香稔軟嫩,質素非常高,肉味非常濃郁,非常新鮮,配上燒汁,用紅椒黃椒鋪底,薯條很新鮮,薯仔味道很濃海鮮意大利麵配冬陰功汁($138)蜆肉稔香軟彈,蝦清鮮甜美,魷魚軟彈煙韌,菇爽口微彈,意大利麵十分煙韌,車厘茄很鮮甜多汁,用冬陰功汁調味,味道少許辣,十分有泰國風味黑松露薯條($68)厚切薯條很脆口,用新鮮薯仔製成的薯條,非常新鮮,配上清新淡雅的黑松露醬和茄汁,份量非常多泰式小食拼盤($88)豬肉串燒非常嫩滑細密,非常新鮮,即點即炸,富有肉汁,蝦片脆口,蝦春卷十分脆口和新鮮,用荷葉包住的雞肉香稔軟嫩,配上沙嗲醬,甜酸醬,沙律菜爽口新鮮,橙爽口微彈,士多啤梨十分新鮮,味道清甜,藍莓鮮甜整體來說,食物的質素非常高,食物的份量非常多,食物的用料非常新鮮,食物的賣相非常吸引,食物的定價相對合理,而店員亦有良好的服務態度和有禮貌,所以我認為這間餐廳是值得再去惠顧

美國安格斯牛沙朗($188)

海鮮意大利麵配冬陰功汁($138)

黑松露薯條($68)

泰式小食拼盤($88)

美國安格斯牛沙朗
海鮮意大利麵配冬陰功汁
黑松露薯條
2023-09-21
美國安格斯牛沙朗
海鮮意大利麵配冬陰功汁
黑松露薯條
泰式小食拼盤
早排喺Shell  油站附近一間餐廳食飯時無聊喺度搵吓其他餐廳睇定下次食飯嘅餐廳,搵搵吓發現一間全新嘅西餐廳,於是就約朋友試一試新嘢。由於今次都係想同朋友飲吓嘢傾計為主,所以點嘅食物唔算太多,而餐廳尚在試業階段,暫時食物款式唔算太多,今次揀咗嘅食物包括:伊比和雜錦風乾火腿拼盤美國安格斯牛柳裙水牛城雞翼飲品就一杯Americano同FUFA Craft Beer伊比和雜錦風乾火腿拼盤真係拎嚟送酒一流,而且有4款唔同口味嘅風乾火腿。水牛城雞翼好香脆,蒜蓉味香濃,又係另一個送酒小食!美國安格斯牛柳裙選擇咗5成熟,牛柳肉質鬆軟而且肉味濃郁!下次等正式開業會再嚟試埋其他菜式!

伊比和雜錦風乾火腿拼盤
美國安格斯牛柳裙
水牛城雞翼

水牛城雞翼好香脆,蒜蓉味香濃,又係另一個送酒小食!

美國安格斯牛柳裙選擇咗5成熟,牛柳肉質鬆軟而且肉味濃郁!

下次等正式開業會再嚟試埋其他菜式!
2023-09-13
荔枝角呢間新開無耐嘅孵化生活裝潢偏北歐簡約風但從細緻位、餐牌等有種香港本土特色慢慢滲出黎假日下午,荔枝角相對會無甘繁忙感覺會有holiday mood d ~~仲可以叫番杯酒飲下午餐menu前菜+主菜 (是日餐湯)cappuccino 磨菇湯 用泡沫口感配合香濃順滑磨菇湯手工西班牙炸丸 炸皮脆口,口感creamy 美國安格斯牛沙朗 8oz $188 沙朗煎至5成熟,保留juicy肉味濃嘅口感68度黃油雞 $148慢煮烹調,雞肉的確非常嫩滑,底部薯蓉好加分!水牛城雞翼 $68雞翼有4隻,辣度再多d 會更好!Dirty $43飲落較似凍的latte,口感都順滑!

荔枝角呢間新開無耐嘅孵化生活裝潢偏北歐簡約風

但從細緻位、餐牌等有種香港本土特色慢慢滲出黎

午餐menu
前菜+主菜

(是日餐湯)

cappuccino 磨菇湯
用泡沫口感配合香濃順滑磨菇湯

手工西班牙炸丸

炸皮脆口,口感creamy

美國安格斯牛沙朗 8oz $188

沙朗煎至5成熟,保留juicy肉味濃嘅口感

68度黃油雞 $148
慢煮烹調,雞肉的確非常嫩滑,底部薯蓉好加分!

水牛城雞翼 $68
雞翼有4隻,辣度再多d 會更好!

Dirty $43
飲落較似凍的latte,口感都順滑!
2023-09-10
2023-09-18 48 瀏覽
接個係荔枝角做野嘅朋友收工順便搵下附近有咩好野食,想坐得舒舒服服冇限時咁傾計,揀左比較隱世嘅樓上cafe🪴感覺成棟大廈都比較新,同層亦未有商戶入伙,餐廳亦走休閒路線➰美國安格斯牛沙朗8oz🐃$188 揀左5成熟,煎得唔錯👍🏻牛扒肉質軟腍,仲有肉汁好juicy!調味亦好足,就算唔加牛扒汁食都好入味,推薦🌟🌟➰芝士蘆筍黑松露雜菌意大利飯🇮🇹$128全素食,黑松露味濃厚,蘆筍爽脆。飯底口感軟硬度適中,質地creamy➰水牛城雞翼🌶️$68甜甜辣辣,偏向甜味多一啲,個汁好入味,雞翼皮脆,厚肉而且size大隻➰Latte $38 拉花不錯,奶泡挺身而濃密➰Dirty $43底部感覺係奶泡質感,奶味濃厚,咖啡味如重啲會更好。用上山形杯,漸層效果有啲似富士山🗻🤣

➰美國安格斯牛沙朗8oz🐃$188

➰芝士蘆筍黑松露雜菌意大利飯🇮🇹$128

➰水牛城雞翼🌶️$68

➰Latte $38
拉花不錯,奶泡挺身而濃密

➰Dirty $43

「孵化」代表著一個新生命的來臨。今天跟着朋友,走訪了於荔枝角新高級商廈內的這家新朝啡夕酒小館。商廈應該翻新了不久,走高檔次路線,對比同區的廠廈,另有一番格調。.於商業區域,從早到晚七天不休式營業,區內少見。裝修風格淡雅簡約,地方闊落毫不拘束、悠閑寫意。.尚在試業階段,每天早上開始供應優質咖啡,中市提供午市套餐。餐廳負責人說,餐廳尚在試業階段,菜單還在努力微調當中。今天先試了幾款,他們具信心的招牌菜。.➿午市套餐➿.前菜✿ ᴄᴀᴘᴘᴜᴄᴄɪɴᴏ 蘑菇湯✿ 田園沙律午市套餐,包括前菜及主菜。泡沫ᴄᴀᴘᴘᴜᴄᴄɪɴᴏ 蘑菇湯是餐廳拿手作之一,口感豐盈柔滑,水準確屬上品。連看似簡單的田園沙律也絕不馬虎,加上食用花擺盤非常精緻。.主菜✿ 慢煮西班牙伊比利豬鞍架配焦糖蘋果 💲158✿ 68度法國黃油春雞 💲148慢煮西班牙伊比利豬鞍,質素有驚喜!以慢煮方式處理,豬鞍口感軟腍,味道層次豐富,令人驚艷。另一款主菜黃油春雞也屬於慢煮的項目,春雞經過拆骨處理,皮薄爽脆入味,啖啖肉,質素不輸他家高級西餐廳。.小食✿ 「孵化」蛋 ✿ 手工西班牙炸丸 💲138「孵化」蛋屬餐廳的隱藏菜單,負責人特意拿出來給我

➿午市套餐➿
68度法國黃油春雞
小食
✿ 「孵化」蛋
✿ 手工西班牙炸丸 💲138
「孵化」蛋屬餐廳的隱藏菜單,負責人特意拿出來給我們試一下。那充滿酒香味濃的流心蛋,再加上三文魚籽點綴,是另一款令人驚艷之作。西班牙傳統小食西班牙炸丸,酥脆的丸子加上那流心奶油醬及各肉類餡料,屬上佳的佐酒小吃。
「孵化」蛋
ᴄᴀᴘᴘᴜᴄᴄɪɴᴏ 蘑菇湯
田園沙律
慢煮西班牙伊比利豬鞍架配焦糖蘋果
68度法國黃油春雞
「孵化」蛋
2023-09-14 94 瀏覽
今天去荔枝角工作,順道約剛在附近補習完的兒子吃晚餐。我們去了一間位於誠信中心新開的西餐廳,名字叫孵化生活,地點不難找,只是位於大廈一樓,環境十分寧靜,很適合在附近的上班族。環境:簡約設計,空間寬敞潔淨,光線充足,我和兒子都覺得很舒服,適合我倆談談天說說地。服務:服務員不是很多,但態度有禮殷勤,也會和我談談食物的烹調方法,而且上菜挺快,如果肚子餓的話一流,不用等太久。食物:我們二人分別點了兩個連前菜套餐,另加左兩個小吃:田園沙律:沙律是我最愛的食物之一,這裡的沙律味道清新爽口,配上酸甜的沙拉汁是開胃的前菜👍手工西班牙炸丸:炸得香脆可口且不油膩的肉丸子,一口咬下,裡面簡直驚為天人,煙肉碎配上奶酪很香口,奶油味很濃郁,留下難忘的印象,只有兩粒,所以很想多點一份呢!68度法國黃油春雞:原以為一隻上的燒春雞,怎知道只有幾塊,但勝在味道鮮美,和其他地方吃的燒春雞不一樣,不乾柴反而肉香多汁,細問下原來用慢煮法烹調,廚藝高強。海鮮意大利麵配冬陰功汁:我和兒子本身很愛吃泰式食物,尤其冬陰功,看見特別的煮法,馬上點餐,冬陰功一般,可以再酸辣一些就好了,不過整體是不錯的。墨西哥脆米片配牛油果牛油果沙律好清新
環境:

服務:
食物:
我們二人分別點了兩個連前菜套餐,另加左兩個小吃:

墨西哥脆米片配牛油果
牛油果沙律好清新,新鮮的牛油果被切成均勻的塊狀,搭配多種色彩鮮豔的蔬菜,如青瓜、番茄和紅洋蔥。這些色彩組合在一起,形成了一幅美麗的畫面,令人食指大動。一口咬下,牛油果沙律的口感令人驚艷。牛油果本身柔軟濕潤,帶有濃郁的奶油口感和綿密的質地。與此同時,蔬菜的脆爽和新鮮感為口感增添了層次。每一口都能品嚐到牛油果的滋潤和蔬菜的清脆,這種絕妙的口感使得這道沙律成為一種令人愉悅的享受。玉米片有原味和芝士味兩種混合,佐上牛油果沙律絕對是一流的體驗。

泰式小食拼盤
泰式拼盤有香蕉葉烤雞塊,豬雞兩種烤串,天婦羅炸蝦三種小吃。香蕉葉烤雞塊的口感令人驚喜。雞肉保持了豐富的汁液,咬勁十足卻不乾柴。香蕉葉的自然香氣滲入了雞肉中,為整道菜增添了一層獨特的風味。烤串一口咬下,口感令人滿意。豬肉和雞肉經過炭火燒烤後,外層酥脆,內部保持著豐富的汁液和嫩度。天婦羅炸蝦外層的麵糊炸至酥脆,內部的蝦肉則保持了豐富的彈性和嫩度。

總結:
中價餐廳,高質味道,環境寧靜,適合和友人聚會的地方。

如果唔係有朋友介紹,真係唔知道荔枝角開左一間甘優雅嘅樓上文青cafe🪴🌿☘️💗餐廳內部以木色為主,有大型植物放在餐廳裡外,感覺非常簡單清雅。餐廳有Set lunch,亦有吾同嘅小食,咖啡有獨立嘅 Menu介紹如何製作,睇得出店長對製作咖啡有一份執著嘅心思👍☘️Set lunch☘️前菜選一 🫕 是日餐湯 ( 泡沫蘑菇湯)🥗 田園沙律🌟慢煮西班牙伊比利豬鞍架配焦糖蘋果 $158- 慢煮嘅豬鞍架keep住肉汁,肉質好嫩口🌟68度法國黃油春雞$148- 黄油春雞,D油脂吾滯口,肉質彈性又好有雞味,夠香滑🌟泰式小食拼盤$88- 拼盤好豐富,有春圈蝦、雞肉串同豬肉串、一個沙律,仲配有BBQ醬同甜酸醬可供調味,真係色香味都齊👍當然吾少得叫左佢地主打嘅咖啡☕AMERICANO$38☕LATTE $38賣相好靚,又好飲,打卡一流💖

☘️Set lunch☘️
前菜選一

🫕 是日餐湯 ( 泡沫蘑菇湯)
🥗 田園沙律

🌟慢煮西班牙伊比利豬鞍架配焦糖蘋果 $158
- 慢煮嘅豬鞍架keep住肉汁,肉質好嫩口

🌟68度法國黃油春雞$148
- 黄油春雞,D油脂吾滯口,肉質彈性又好有雞味,夠香滑

🌟泰式小食拼盤$88

當然吾少得叫左佢地主打嘅咖啡
☕AMERICANO$38
☕LATTE $38
賣相好靚,又好飲,打卡一流💖
2023-09-07
2023-09-06 171 瀏覽
Located just 2min from laichikok mtrA Gourmet Experience AwaitsFufalife offers you a wide range of hot and cold plates, together with coffee , craft beer and different alcoholic options-IBERIAN HAM COMBOThe hams are cured for months and have a lovely flavor and melt-in-the-mouth texture. The color of Iberian Ham goes from tomato pink to blooming red. It has a slightly fibrous texture and fat infiltration. The combination of the delicate flavor and intense aroma definitely helps you to wind down

A Gourmet Experience Awaits

-IBERIAN HAM COMBO
The hams are cured for months and have a lovely flavor and melt-in-the-mouth texture. The color of Iberian Ham goes from tomato pink to blooming red. It has a slightly fibrous texture and fat infiltration. The combination of the delicate flavor and intense aroma definitely helps you to wind down after a long day

-ARTISANAL CROQUETTES
a deep-fried ball made with mushrooms, wheat, and cream. With silky smooth mashed potatoes act as binders, and the thin crisp coating that cracks right away

-GRILLED HALIBUT FILLET, CHILI TOMATO SALSA
with a mild, sweet tasting white flesh
the flavour is rather gentle, chef therefore decided to pair it with bolder seasonings , and in this case, the chill salsa
Together with greens and cream purée placed underneath
Definitely a umami bomb
2023-09-04 156 瀏覽
孵化 動物胚胎破殼而出🐣去探知呢個世界嘅一個過程象徵生命力象徵自由🕊️荔枝角最新上樓餐廳小酒館雖話係上樓舖大家千祈唔好將佢同香工或者億利嗰啲比完全唔同級數呢座落喺早幾年先翻新嘅商廈🏙️小店唔止有供應咖啡☕️餐單同餐酒嘅選擇亦唔少🍷優雅嘅用餐環境💃🏼配上懷舊元素嘅佈置☎️荔枝角番工嘅社畜們🥗之後可以有啖好食啦~🍝🔖 Latte / Dirty ☕️哥倫比亞、巴西拼配亮點:型格咖啡機、平時較少見⚙️❣️朝早暫時只供應飲品

孵化

荔枝角番工嘅社畜們🥗
之後可以有啖好食啦~🍝

🔖 Latte / Dirty ☕️
哥倫比亞、巴西拼配
亮點:型格咖啡機、平時較少見⚙️

❣️朝早暫時只供應飲品

早餐