2024-02-26 31 瀏覽
不時到荔枝角參加藝文活動,這天活動完結後找到了「孵化生活」這間餐廳,餐廳環境恬靜,食物味美,透過優質的食物和雅致的舒適環境,就像慢慢孵化出滿滿的幸福感。烤季節蔬菜($128)🥗🥗這道菜是一道色彩繽紛的烤蔬菜拼盤,上面擺滿了新鮮的時令蔬菜,包括黃椒、茄子、南瓜等。蔬菜經過烤製後保持了自己的原汁原味,口感柔軟且多汁。每一口都能品嚐到蔬菜的天然甜味,而且烤得剛好,不會太軟或太硬。我特別喜歡他們使用的調味料,增添淡淡香氣,讓整道菜更加美味。冬蔭功海鮮薄餅($168)🍕🍕這道薄餅是一個創意十足的組合,將泰式冬蔭功、海鮮和薄餅融合在一起。薄餅的餅皮薄脆,烤得恰到好處。上面鋪滿了海鮮,並以冬蔭功湯料醃味,為整道薄餅提供獨特風味,微辣的口感和酸辣的湯汁與海鮮的鮮甜相互融合,令人難以抗拒。安格斯牛柳絲意粉配瑞士汁($188)🍝🍝這道意粉以優質的安格斯牛柳絲為主要配料,配上彈牙的意大利麵條。牛柳絲煎得恰到好處,保持肉質的嫩滑和口感。意大利麵條則煮得彈牙,搭配著自家調製的濃郁瑞士汁,味道豐富而美味,每一口都讓人滿足而享受。巴斯克芝士蛋糕($68)🍰🍰這道芝士蛋糕是我的最愛之一。它擁有柔軟的質地和濃郁的芝士味

烤季節蔬菜($128)🥗🥗

冬蔭功海鮮薄餅($168)🍕🍕

安格斯牛柳絲意粉配瑞士汁($188)🍝🍝

巴斯克芝士蛋糕($68)🍰🍰
這道芝士蛋糕是我的最愛之一。它擁有柔軟的質地和濃郁的芝士味道,口感十分濕潤。蛋糕的甜度適中,不會太甜膩,非常適合作為結尾的甜點。

總體而言,我分喜愛餐廳恬靜的氣氛,令我感覺舒適,配上用心製作美食,孵化出滿滿的幸福感。🥰🥰

孵化生活 (荔枝角)

地址:荔枝角青山道495號誠信中心1樓2號舖
2024-02-21 636 瀏覽
去左荔枝角既「孵化生活」食晚餐焦糖鵝肝 $168 (必食推介)賣相同整個結構極似Crème Bulee ,面頭厚厚既焦糖脆,下面鵝肝Mousse 好濃郁麵包塗上香蒜欖油,好香好脆荷蘭鱔拼煙燻三文魚 $238好少食鱔係沙律頭盤,荷蘭鱔冇平時白鱔咁肥美,感覺幾清新幾特別三文魚就正常啦, 可惜煙燻味道唔太突出~炭燒牛沙朗 $328一個精美木盒上場,一打開,炭燒既香氣隨住煙燻散出!牛沙朗吸收盡炭燒香味~玄機係木盒下面一直有炭燒住!肉質亦好嫩滑結實,油脂相對少但牛味濃郁,仲有4大塊咁多焗開心果西班牙橡果豬鞍架 $288呢個好食!開心果碎焗到好鬆脆,豬鞍好Juicy肉質好鮮嫩!配菜薯條都一樣好好味,外脆內軟!不過真係一定要趁熱食蒜香花甲意粉 $188辣辣地都幾惹味,可惜花甲有沙整體感覺又唔算好夾巴斯克芝士蛋糕 $68點個甜品可以寫字!師傅手字寫得幾靚唔算太甜,幾鍾意個流心芝士嘅質感兩款主菜好好味😋 個焦糖鵝肝好驚喜環境有點文青Feel, 坐得好舒服😌慶祝生日都幾唔錯👍🏻
去左荔枝角既「孵化生活」食晚餐

焦糖鵝肝 $168 (必食推介)
麵包塗上香蒜欖油,好香好脆
焦糖鵝肝

荷蘭鱔拼煙燻三文魚 $238
三文魚就正常啦, 可惜煙燻味道唔太突出~

炭燒牛沙朗 $328

焗開心果西班牙橡果豬鞍架 $288
呢個好食!開心果碎焗到好鬆脆,豬鞍好Juicy

蒜香花甲意粉 $188
辣辣地都幾惹味,可惜花甲有沙
整體感覺又唔算好夾

巴斯克芝士蛋糕 $68
點個甜品可以寫字!師傅手字寫得幾靚
唔算太甜,幾鍾意個流心芝士嘅質感

兩款主菜好好味😋 個焦糖鵝肝好驚喜
環境有點文青Feel, 坐得好舒服😌
慶祝生日都幾唔錯👍🏻
焦糖鵝肝
2024-02-20 45 瀏覽
今日去咗喺荔枝角誠信中心嘅孵化生活cafe西餐廳食飯!地方舒適寧靜,裝修簡約風格👍🏻烤季節蔬菜好精緻,蔬菜色彩繽紛,用了燒汁甜甜哋,蔬菜好新鮮切片,好方面食!黑松露薯條份量好多, 炸到脆卜卜, 有沙律醬同茄汁,配黑松露粉香噴噴! 安格斯牛柳絲意粉配瑞士汁意粉比較中式,瑞士汁甜甜地炒得好有鑊氣, 牛柳絲juicy夠淋,好吸引!巴斯克起司蛋糕蛋糕非常高質,夠cream有, 芝士味濃郁😋😋😋Flat white 有拉花, 濃郁柔滑,奶泡適中

黑松露薯條

安格斯牛柳絲意粉配瑞士汁

巴斯克起司蛋糕
蛋糕非常高質,夠cream有, 芝士味濃郁😋😋😋

Flat white 有拉花, 濃郁柔滑,奶泡適中

2024-02-15 48 瀏覽
朋友為自己慶祝生日,去咗間評價唔錯嘅西餐廳🥳呢間餐廳環境舒服,有好多植物🌿員工好熱情,好主動添水,唔介意我哋坐得耐😅係openrice book枱仲有紅酒送🤩1. 蟹飯 ($398)蟹蓋下面勁多蟹肉🥰好鮮甜,仲食到有啲蟹膏😋意大利飯煮得啱啱好,索哂啲汁😚2. 焗開心果西班牙橡果豬鞍架 ($288)開心果味唔太出,豬鞍架肉質好嫩,切出嚟仲係粉紅色😝薯條好味,新鮮即炸🤤3. 安格斯牛柳絲意粉配瑞士汁 ($188)呢碟炒意粉無乜特別,牛柳唔算多,意粉夠aldente👍🏻吸收哂瑞士汁😬下次可以係屋企試下咁煮意粉😝4. 黑松露椰菜花蓉 ($138)黑松露味好濃,但可惜椰菜花蓉食落似薯蓉多啲😅唔太推薦呢一碟🙃

1. 蟹飯 ($398)

2. 焗開心果西班牙橡果豬鞍架 ($288)

3. 安格斯牛柳絲意粉配瑞士汁 ($188)

4. 黑松露椰菜花蓉 ($138)
慶祝紀念
生日
2024-01-21 943 瀏覽
誠信中心是很新商厦,1樓有新開孵化生活餐廳和日式岩盤浴店餐廳有卡位, 4/8/10 人枱. 地方好闊落舒服餐牌有酒有咖啡: 正經/放鬆共存....食物方面: 西/泰/意/日都有加泰隆尼亞蕃茄麵包  (Pan Con Tomato) 烘麵包好脆,好像餅乾一樣脆. 意式蕃茄醬味道豐富(有碎蕃茄香葉蒜香)甜甜開胃!烤季節蔬菜  (Roasted Seasonal Assorted Vegetables)茄子/黃瓜/紅椒/黃椒/青椒/白蘑菇/雞脾菇/火箭菜 配黑醋橄欖油比想像中多-- 無想過烤蔬菜和黑醋好夾,突出蔬菜甜味炸本地大尾魷 (Crispy Fried Local Calamari)廚師每早去買新鮮游水大尾魷,誠意足新鮮肉質好滑好嫩,薄薄地椒鹽味道,好適合配生啤。手工啤溜溜Fufa Craft Beer) 自家餐廳出品,餐廳火山杯好有富士山美感。成份有(茉莉花/檸檬皮/松針)我又覺得除了淡淡茉莉香還有酸酸香味,泡沫好滑好易入口。生啤 (Premium)幾大杯夠凍好正!巴斯克芝士蛋糕 (Basque Burnt Chessecake)好濃郁芝士味, 喜歡半熟蛋糕口感泰式椰子雪糕 (Coc
誠信中心是很新商厦,1樓有新開孵化生活餐廳和日式岩盤浴店

餐廳有卡位, 4/8/10 人枱. 地方好闊落舒服

餐牌有酒有咖啡: 正經/放鬆共存....
食物方面: 西/泰/意/日都有

加泰隆尼亞蕃茄麵包  (Pan Con Tomato)
加泰隆尼亞蕃茄麵包

烘麵包好脆,好像餅乾一樣脆.

意式蕃茄醬味道豐富(有碎蕃茄香葉蒜香)甜甜開胃!

烤季節蔬菜

比想像中多-- 無想過烤蔬菜和黑醋好夾,突出蔬菜甜味

炸本地大尾魷

廚師每早去買新鮮游水大尾魷,誠意足

新鮮肉質好滑好嫩,薄薄地椒鹽味道,好適合配生啤。

手工啤

生啤 (Premium)

幾大杯夠凍好正!
生啤

巴斯克芝士蛋糕
好濃郁芝士味, 喜歡半熟蛋糕口感

泰式椰子雪糕 (Coconut Ice Cream )
泰式椰子雪糕

菠蘿乾/椰子脆片/粟米/椰子/椰奶
首先賣相已經很吸引!連鄰座見到都叫了一客

一客2個大雪糕球。泰國甜品偏濃甜,但此款雪糕味道好天然

粟米和椰子味好夾,最特別加左甜甜菠蘿乾,令雪糕口感味道好有層次
椰子片非常脆,驚喜之作!
Fufa Craft Beer
題外話/補充資料: 誠信中心是很新開,1樓有餐廳和岩盤浴.餐廳氣氛寧靜高級,燈光柔和舒服, 很適合情侶或一班朋友談天!
2024-01-19
巴斯克芝士蛋糕
泰式椰子雪糕
Fufa Craft Beer
2024-01-15 82 瀏覽
星期日要慢活一下,就去左屋企附近荔枝角食個brunch,其中一棟商廈開左間新既café,叫左孵化生活,個名好chill,就決定去試下佢地星期日都有lunch set, 包左前菜(湯/沙律),主食同飲品黑松露泡沫蘑菇湯湯上面打左奶泡,增添creamy感覺! 黑松露同蘑菇味好香濃,好正!安格斯牛沙朗配薯條牛沙朗五成熟好juicy,薯條炸得酥脆咖喱大蝦荷包蛋配絲苗白飯佢地係用巴基斯坦咖哩做,佢地既咖哩係唔落椰奶,反而係用洋蔥煮成,又辣又會帶有洋蔥既甜味,蝦好大隻同爽口鮮甜,另外仲有荷包蛋,送飯一流薄餅香蔥薄餅好香口,配咖哩一絕Flat white香濃咖啡加牛奶~好滑Espresso Tonic有氣既咖啡,另有一番風味

黑松露泡沫蘑菇湯

安格斯牛沙朗配薯條
牛沙朗五成熟好juicy,薯條炸得酥脆

咖喱大蝦荷包蛋配絲苗白飯

薄餅
香蔥薄餅好香口,配咖哩一絕

Flat white
香濃咖啡加牛奶~好滑

Espresso Tonic
有氣既咖啡,另有一番風味
  • 黑松露泡沫蘑菇湯
2024-01-12 66 瀏覽
10/1/2024今晚老公生日,廚師的炭燒牛沙朗及澳洲羊架,非常美味。牛沙朗燒住上枱,讓我打打卡。威哂👍👍👍👍👍👍老公話羊架肉嫩無比,非常欣賞,當然最緊要富有儀式感的巴斯克蛋糕,令這個生日晚飯更添色彩。多謝老闆的熱情招待,環境十分舒適🌹🌹🌹我一定再來👍我很喜歡在孵化生活晚餐,悠然的音樂令我放鬆心情,與老公聊聊天,吃著美味的食物,簡單的生活就是這樣。👍👍👍👍忙碌的生活中令我感受樂趣❤️
10/1/2024
多謝老闆的熱情招待,環境十分舒適🌹🌹🌹我一定再來👍
忙碌的生活中令我感受樂趣❤️
  • 炭燒牛沙朗
  • 澳洲羊架
講起孵化生活嘅飯菜,心底都係一陣暖流,食物新鮮,店內氣氛放鬆,就算係忙中偷閒都覺得值得!首先,佢嗰碗泡沫蘑菇湯,簡直係雲朵般輕柔,暖笠笠嘅湯液包圍住蘑菇嘅純淨味道,影响深遠🥰。再講下手工炸丸,外皮酥脆,內裏夾住嘅肉肉汁香滿溢,啖啖肉真係招牌水平。轉到水牛城雞翼,噴香crispy嘅皮,俾人一啖咬落去嘅滿足感,真係幾得意👍。佢隔籬嘅青瓜仔,爽口清新,打個平衡好聰明。至於海鮮意粉嗰陣令人驚喜,意粉Q彈,而個冬蔭公汁之香辣湯汁,幾開胃!牛沙朗方面,質感牛味充足,嗜肉人士嘅心頭好;巴斯克芝士蛋糕綿密迷人,重點係螞蟻朋友唔好錯過🍰。飲品篇,手工啤酒輕盈順喉,適合閒聊時光,感覺就似個舒服嘅擁抱。下次經過荔枝角,孵化生活絕對係我會再黎拜訪嘅地方,好食指數爆燈🌟!

2023-12-22 80 瀏覽
有格調西式料理😶‍🌫️ 餐廳主打西餐多國菜 着重生活文化 空間舒適、隱世 店名亦有意思 指「從無到有,破殼而出」餐牌簡單 價錢中上 更設不同產地及年份嘅酒====᪥ 焦糖鵝肝 $168自家製法式鵝肝醬 喺terrine上更燒一層焦糖 香甜脆口 配上帶鹹香及口感creamy嘅terrine恰到好處 亦配搭自家蒜蓉多士 香脆惹味😋᪥ 曼谷街頭小食拼盤 $108數款泰式小食如蝦片、串燒、春卷等等᪥ 卡邦尼意粉 $168Carbonara好creamy 意粉煙韌
====

᪥ 焦糖鵝肝 $168

᪥ 曼谷街頭小食拼盤 $108
數款泰式小食如蝦片、串燒、春卷等等

᪥ 卡邦尼意粉 $168
Carbonara好creamy 意粉煙韌
2023-12-20 945 瀏覽
在地鐵站不遠,在地圖找誠信中心。上一樓。平日晚上,餐廳半滿。朋友訂了位,一行8人。可能太累,把門口招牌 Fufa life 看成 futile。鵝肝 $128 (必試)麵包好脆,鵝肝好 rich。曼谷街頭小食拼盤 $108拼盤,包括炸蝦春卷,牛肉串燒及香葉烤雞串。炸蝦春卷的大蝦香口惹味牛肉串味道濃郁麻辣手撕雞薄餅 $158幾特別烤季節蔬菜 $128份量唔算多,賣相吸引,茄子烤過,香口鮮甜,配上烤菇,口感頗不同清酒煮大蜆 $188上枱時用透明袋包裹,店員打開膠袋時香氣四溢。蜆肉味道清新鮮甜,口感嫩滑。美國安格斯肉眼扒 12oz $388牛扒5成熟,咬落有口感,唔韌,有肉味,油脂分布平均,口感不錯。薯條夠脆。水牛城雞翼 $68炸雞翼,水牛城醬,甜酸帶香辣,惹味。澳洲羊架 $268點左5成熟,有羊味但唔羶芝士吞拿魚沙律薄餅 $158晤...有一款小朋友零食,有一包餅乾配一罐粟米吞拿魚,自己夾,尤其是係去學校旅行無野做時食...蟹飯$388好味,好香,值得推介德國豬手 $258豬手已經切件,方便大家分黎食。豬皮脆卜卜,肉質仍鮮嫩。卡邦尼意粉 $168 (唔記得影相)頗大碟。意粉應該是手工意粉

鵝肝 $128 (必試)
麵包好脆,鵝肝好 rich。
鵝肝

曼谷街頭小食拼盤 $108
拼盤,包括炸蝦春卷,牛肉串燒及香葉烤雞串。
炸蝦春卷的大蝦香口惹味

清酒煮大蜆

美國安格斯肉眼扒 12oz $388
安格斯肉眼

水牛城雞翼 $68
炸雞翼,水牛城醬,甜酸帶香辣,惹味。
水牛城雞翼

澳洲羊架 $268
點左5成熟,有羊味但唔羶
羊架

芝士吞拿魚沙律薄餅 $158

蟹飯$388
好味,好香,值得推介
蟹飯

德國豬手 $258
豬手已經切件,方便大家分黎食。豬皮脆卜卜,肉質仍鮮嫩。
德國豬手

卡邦尼意粉 $168 (唔記得影相)
頗大碟。意粉應該是手工意粉,有隻蛋,本身意粉蛋香味濃,有咬口。有蘑菇及煙肉作配料,好味

手工巴斯克芝士蛋糕﹝用openrice 訂位送啤酒或甜品的﹞
蛋糕口感像乳酪蛋糕,濕潤鬆軟,外側烤至焦黑並有焦糖味,口感具層次。

地方是舒服的,座位的分布合適,唔太密。上菜速度適中。值得推介。其實食餐飯,吹吓水,餐廳重要,同啱傾既朋友去,同樣重要。
2023-12-19
安格斯肉眼
蟹飯
德國豬手
  • 巴斯克芝士蛋糕
嘩!今次去咗一間真係有驚喜嘅食堂,我咬落去嗰陣——一啲都唔誇張——係種幸福感爆炸🎉。首先,個羊扒真係軟得嚟好味,喺口入面散發嘅就係嗰種微微嘅炭香味,外皮微微焦香,撲鼻而來!再講講嗰碟炒粉絲啦,粉絲Q彈得嚟啖啖都夾帶住蝦仔蛋味,食落好過癮,粉絲條條分明,吸滿咗汁水,咸香得黎唔膩口。甜品方面,芝麻糊滑得嚟濃郁,啖啖都食到芝麻香味,簡直係芝麻控嘅天堂。啲飲料都好夠水準,凍檸茶做得啱啱好,唔會太甜,仲帶少少苦澀後味,清新解膩。總括嚟講,係一間令人心情好轉嘅好地方。下次一定要同班Friend仔再去大快朵頤一番👍!
2023-12-11 69 瀏覽
荔枝角中的驚喜,除了D2 place那邊的餐廳外,今天試一試附近新開的隱世餐廳。孵化生活,名字很吸引。餐廳環境佈舒服,很多位置都看得出店主的用心,聖誕樹都是真樹,座位闊落,適合情侶及朋友聚會。黑松露泡沫蘑菇湯幼滑的泡沫下包裹著松露和蘑菇的味道,濃郁但不會過膩,外脆內軟的多士更是充滿著驚喜,黑色以為是竹炭,錯了,是墨魚汁,加上蒜蓉,軟呼呼。田園沙律沙律更是看得出店主的用心,並不是一般的沙律菜加芝麻醬的搭配,而是新鮮沙律菜配以香橙、士多啤梨、青提、車厘茄及腰果伴以酸甜的柚子醋,十分豐富及有誠意。黑松露薯條金黃酥脆的粗薯條即叫即炸,配上黑松露醬或茄汁,不會過於油膩,令人一口接一口。美國安格斯沙朗牛扒選了7成熟,原以為會很韌,入口嫩滑,牛肉油脂分布平均,肉味濃郁,不用加醬汁已經很夠味。慢煮西班牙伊比利豬鞍架配焦糖蘋果豬鞍架大塊厚切,最怕熟了,但肉老了,但豬鞍架經慢煮後,肉沒有老,反而非常嫩滑,再有焦糖蘋果的醬汁,平衡了肉的油膩感。孵化果茶西柚的果肉配以清爽的紅茶,酸甜又清爽,不會是果糖的甜。Latte層次分明配以咖啡豆,口感又別於一般的latte

黑松露泡沫蘑菇湯

田園沙律

黑松露薯條

美國安格斯沙朗

慢煮西班牙伊比利豬鞍架配焦糖蘋果

孵化果茶
西柚的果肉配以清爽的紅茶,酸甜又清爽,不會是果糖的甜。
Latte
層次分明配以咖啡豆,口感又別於一般的latte
2023-12-11 75 瀏覽
一直都知荔枝角嘅工廠大廈好多隱世美食,今次趁朋友係附近返工,終於約到試下呢間西餐!.💎 $68 黑松露泡沫蘑菇湯 一上枱賣相已經好吸引,湯上薄薄嘅泡沫令口感更豐富,而蘑菇湯超濃郁香滑,加入黑松露令香氣更加撲鼻。.💎 $68 墨西哥脆米片配牛油果份量超足!本身nachos已經好香口,配上新鮮嘅牛油果醬同埋蕃茄粒中和咗熱氣感,同時令味道帶點酸甜更開胃。.💎 $128 烤季節蔬菜今次我地食嘅有茄子、雞脾菇、三色椒等蔬菜,烤得岩岩好,外層微微焦香帶有油光感,保留住蔬菜原有嘅juicy同清甜.💎 $138 麻辣手撕雞薄餅好有驚喜嘅一道菜! 無諗過手撕雞同薄餅可以咁夾,每塊薄餅都佈滿手撕雞肉,食落啖啖鹹香味,同時薄餅鬆脆,中和左辣度,食落去岩岩好。
一直都知荔枝角嘅工廠大廈好多隱世美食,
今次趁朋友係附近返工,
終於約到試下呢間西餐!

💎 $68 黑松露泡沫蘑菇湯

一上枱賣相已經好吸引,
湯上薄薄嘅泡沫令口感更豐富,
而蘑菇湯超濃郁香滑,
加入黑松露令香氣更加撲鼻。
💎 $68 墨西哥脆米片配牛油果

份量超足!
本身nachos已經好香口,
配上新鮮嘅牛油果醬同埋蕃茄粒中和咗熱氣感,
同時令味道帶點酸甜更開胃。
💎 $128 烤季節蔬菜

今次我地食嘅有茄子、雞脾菇、三色椒等蔬菜,
烤得岩岩好,
外層微微焦香帶有油光感,
保留住蔬菜原有嘅juicy同清甜

💎 $138 麻辣手撕雞薄餅

好有驚喜嘅一道菜!
無諗過手撕雞同薄餅可以咁夾,
每塊薄餅都佈滿手撕雞肉,
食落啖啖鹹香味,
同時薄餅鬆脆,
中和左辣度,
食落去岩岩好。
2023-12-10 68 瀏覽
做完瑜伽勁肚餓,老公帶我食好嘢估唔到工廈環境咁乾淨,咁靚!星期六中午有lunch set,好抵食我要冬陰功海鮮意大利粉,老公就要豬安扒,有餐湯或沙律及嘢飲,都只係around $150 超抵食!食物質素真係好似酒店咁高個蘑菇湯超抵讚,蘑菇味香濃新鮮,沙律更加有驚喜,好多款唔同生果係入面!係老公話豬安好鮮甜,嫩滑,燒得啱啱好。我個冬陰功意粉,好濃郁入味,意粉彈牙,仲有好多海鮮!餐廳門口仲有棵真嘅聖誕樹好香。可以去打卡
做完瑜伽勁肚餓,老公帶我食好嘢

估唔到工廈環境咁乾淨,咁靚!
星期六中午有lunch set,好抵食

超抵食!食物質素真係好似酒店咁高

係老公話豬安好鮮甜,嫩滑,燒得啱啱好。
我個冬陰功意粉,好濃郁入味,意粉彈牙,仲有好多海鮮!
餐廳門口仲有棵真嘅聖誕樹
好香。可以去打卡

午餐
2023-12-08 58 瀏覽
這間餐廳名很有趣,裝修簡約悠閒舒服,空間感十足,仲有隻好乖既狗仔係門口招呼客人。晚餐只有單點,主打食西式的薄餅,意粉及小食。藍龍蝦湯,賣相就好似一杯打了泡的咖啡般,用了矜貴的藍龍蝦熬成湯,香味濃郁,濃稠度剛好,將麵包放入湯內,吸收了湯汁再食,更好味。卡邦尼意粉,份量頗多,意粉是手工意粉,蛋香味濃,又比較有咬口。醬汁好creamy,做到剛好掛汁,將中間的蛋汁拌勻令醬汁更滑,當中有蘑菇及脆脆的煙肉作配料,另外少有地加了牛油果再內,好味。清酒煮大硯,大硯放入一個耐熱的膠袋一齊煮熟,更帶出大硯的鮮甜味道,一剪開口袋已經充斥著清酒的香味,清酒煮過後更香濃,大硯乾淨無沙,肉粒鮮甜,還有爽脆的淮山在內。餐廳有提供多款餐酒及啤酒,點了他們自家的手工啤,飲到陣陣花香味,用上一隻富士山的杯,感覺更好。

晚餐只有單點,主打食西式的薄餅,意粉及小食。

2023-12-07