2017-04-26 201 瀏覽
今日突然好想食串燒 , 諗起之前每次經過呢間叫"安安燒"總是客滿同門囗總是有一堆人在等位 , 今日時間尚早 , 所以決定試呢間希望不用等位 , 我們到達時六點左右 , 已經有幾檯客了 , 它們有分indoor同outdoor , 我們選擇了outdoor , 因為好似冇咁拘束 , 它們的燒烤也有分師傅幫你燒埋同自己親自燒 , 其實我覺得自己燒會幾好玩同另有一番風味, 但我比較懶所以都係將呢個重任交俾師傅好d呢度就係outdoor,環境同座位都好舒適整潔門囗有個牌會寫住"新推介"同"是日推介" , 大家可以參考下 , 一坐低店員也有為我們介紹食物種類也很多安安香濃芝士燒生蠔 - 名符其實真係好香濃芝士味 , 生蠔夠新鮮 , 大大隻 , 一客3隻只不過$57 , 抵燒菜心$15 - 平時食得多燒韭菜 , 今次試下燒菜心先 , 嘩 , 比想像中好食, 面層佈滿香料非常夠味 , 菜心燒完食落竟然沒有柴的感覺燒惹味鴨舌$29/2串 - 鴨舌肥嘟嘟大大隻 , 燒得入味 , 不乾皇牌燒牛舌$33/串 - 牛舌係食串燒必叫的 , 這間燒得不錯 , 厚切 , 夠淋 , 有肉汁麻吉年糕燒$18/串 - 外
呢度就係outdoor,環境同座位都好舒適整潔
食物種類也很多

麻吉年糕燒$18/串 - 外皮燒得脆囗 , 中間煙煙韌韌
試了兩樣野平時打邊爐就食得多 , 竟然可以燒

惹味燒雞子$18/串 - 燒得脹卜卜 , 裏面不乾還有汁

燒手打魚皮餃$28/串 - 外皮燒得煙煙韌韌 , 原來燒都好好味 , 真係第一次咁食
燒原隻鮑魚$48/隻 - 是加了蒜蓉辣椒絲去燒很惹味 , 鮑魚很新鮮 , 彈牙
燒蟶子皇$42/隻 - 蟶子新鮮 , 彈牙 , 仲要真係大大隻

總括 : 師傳每樣食物調味同火喉都控制得恰到好處, 其實仲有好多野想試, 所以一定會再光顧
2017-04-12
  • 麻吉年糕燒
  • 燒菜心
  • 安安香濃芝士燒生蠔
2017-04-20 122 瀏覽
呢日又係Happy Friday,梗係要約fd放工出黎食食飯,敍下舊,hea下🍄。上次gathering有fd介紹呢間串燒店,話好有特色同好岩傾計🙊,所以呢日揀左呢間試試。印象中我地第一次黎筲箕灣gathering,好采位置都唔難搵,一出A3出口行5min就到。我地3個女仔叫左差唔多廿樣野食,樣樣都幾好食,其中朱古力玉子燒、燒賣、芝士焗蠔和脆糖菠蘿燒最值得Encore。估唔到呢杯凍柑桔又幾好飲喎,味道夠濃又大杯,好爽丫

估唔到呢杯凍柑桔又幾好飲喎,味道夠濃又大杯,好爽丫
2017-04-20 108 瀏覽
復活節前夕,同朋友黎左呢間安安燒食串燒。夜晚唔多人,餐廳外有D露天位,不過我地揀左坐入面,環境都幾好,乾淨冇油煙味,而且上菜幾快。呢個雞泡魚乾,好特別,燒得夠脆黑松露三重芝士撈丁。店員叫我地趁熱食,都幾濃味朱古力糖脆玉子燒同芝士粢飯,王子加朱古力醬又幾襯年糕燒、芝士獅子狗、一口甜薯芝士生蠔幾JUICY燒大扇貝,好香燒燒賣唔錯,黑色既係墨魚腸,四川麻辣腸真係幾辣,多春魚燒得唔夠乾身,再燒耐D會好D 燒蕃茄最好味! 加左一層焦糖脆脆地燒花枝丸幾彈牙,翠玉瓜好爽脆等得最耐係呢個燒菠蘿,用新鮮菠蘿,必食! 面頭加左一層焦糖,好味!

呢個雞泡魚乾,好特別,燒得夠脆
黑松露三重芝士撈丁。店員叫我地趁熱食,都幾濃味
朱古力糖脆玉子燒同芝士粢飯,王子加朱古力醬又幾襯
年糕燒、芝士獅子狗、一口甜薯
芝士生蠔幾JUICY
燒大扇貝,好香
燒蕃茄最好味! 加左一層焦糖脆脆地
燒花枝丸幾彈牙,翠玉瓜好爽脆
2017-04-18 151 瀏覽
今日天氣涼涼地,想試這間串燒很久,趁天氣仲涼就食川式串燒暖身,這間餐廳分室外室內,天氣涼又可以呼吸自由空氣,梗要坐一下室外啦,除了一般餐牌上供應的,還有是日推介,這間店還可以自己動手燒,但今天想試下師傅d手勢,當然不動手啦,除了一般飲品,竟然有潮流主打.......手工啤,這款果味手工啤,有橡果味道,麥味不重,飲落幾順口。安安除左川味,都幾主打芝士,這個芝士生蠔,芝味香濃,恰到好處,蠔肉juice,亦夠蠔味,good。燒菜心:孜然味mix菜心非常ok,香口,不辣還有汁"必"出來,正。燒鴨舌:孜然惹味,外脆內嫩,火喉控制一流,鴨舌滷水就食得多,川燒第一次食又幾得喎。燒年糕:外脆內煙韌,沒有加任何調味,自然的微甜,清清地都不錯。燒牛舌:牛舌厚身,肉質軟滑,應該用上牛舌心,一樣用上孜然調味,惹味之餘還能嘗出牛舌的肉香。good,肉類已燒得如此出色,令我非常期待是日海鮮,果然無令我失望,燒鮑魚鋪上新鮮蒜蓉和辣椒,惹味之餘又沒有蓋過鮑魚的鮮味,口感爽囗彈牙,烤功出色。燒蟶子:同樣新鮮,彈牙,火喉剛好,用上蒜蓉辣椒,微辣惹味。抵食呀。見好耐無食牛骨髓,竟然見到有這個菜,當然不能錯過,調味出色,微微
這間餐廳分室外室內,天氣涼又可以呼吸自由空氣,
梗要坐一下室外啦,
除了一般餐牌上供應的,還有是日推介,
果味手工啤
燒牛舌
good,
燒鮑魚
燒蟶子
燒蟶子:同樣新鮮,彈牙,火喉剛好,用上蒜蓉辣椒,微辣惹味
。抵食呀。
麻辣牛骨髓
見好耐無食牛骨髓,竟然見到有這個菜,當然不能錯過,調味出色,微微的麻跟辣,相當溫和易入口,亦食到牛骨髓獨特的味道和滑滑的口感。滿足
燒雞子
最最最特別竟然有川燒魚皮餃和雞子?平時打邊爐就食得多,竟然有得燒?有幾驚喜,仲幾好味添,
魚皮餃燒過後外皮煙韌,咬落爆汁,正。雞子亦一般皮脆內juice, 仲多左種炭火香,開左眼界。

總括:串燒質與量都非常一流,而且師傅烤功高強,每種食材都恰到好處,而且坐得亦舒適,性價比超高,可以用抵食來影容,一班人團聚吹水亦非常合適。
2017-04-12
燒蟶子
麻辣牛骨髓
燒雞子
2017-04-17 71 瀏覽
這店名總讓我想起我的妹妹安安,所以一直很想來試試。就找一個不想做飯的晚上來Chill一下店子面積小小,只有十多張枱,但我頗喜歡它的裝潢風格,有點playful 又有不少detail位…看!甫進去抬頭,就見到廚房門電視機上有一個籃球架,真好笑…反正店子就是很舒服,像走進別人的家…無論是跟情人,好友還是家人來,都很好聊天很好坐的感覺其實決定來吃的時候,老公聽到是串燒店,有點擔心我們會吃很多,吃不飽,幸好這裏全是串燒外, 都有飽肚的cheese撈麵,而且看樣子是招牌來的!必試!店內有不少好酒選擇,日本手工啤向來是我們首選,有果香,味道清,適合春夏小酌 微醺的氣氛,和串燒太搭了!燒韭菜一上桌就看到我傻眼,多到像瀑布,燒得剛好,保有菜的清爽口感,加上孜然粉惹味,忍不進一口接一口!燒蠔的cheese很香濃,扇貝用上大量的蒜,兩者根本是信心保證! 忍不住encore多一round 蠔,太新鮮!這個朱古力味的燒玉子很有驚喜,外層有燒到脆脆的糖膠面,內層是軟軟暖暖的玉子,很幸福的滋味!那個招民牌芝士撈麵用上三種cheese, 我不分得清什麽跟什麽,反正溶在一起都很配,略嫌小碗了點(其實是我倆胃口太大了吧
微醺的氣氛,和串燒太搭了!

忍不住encore多一round 蠔,太新鮮!
那個招民牌芝士撈麵用上三種cheese, 我不分得清什麽跟什麽,反正溶在一起都很配,略嫌小碗了點(其實是我倆胃口太大了吧?
反正款式真的很多,我們隨便挑,每款也在水準裡,迷你墨魚仔、午餐肉我更是第一次在串燒時吃到,就是funny又好味,都不會失望!
我跟老公雖坐在店內,但眼看店外也有座位,照顧到吸煙者需要,也有小爐可以自己來燒,好像很好feel, 下次我們再來時也要試試看!
2017-04-15 75 瀏覽
有人約夜晚七點半來呢度食野, 個位有少少僻,行左一陣先搵到。呢度有分室外由自己燒烤同店裏坐低等人燒, 見其他顧客坐係室外自己燒好似好得意, 但都係唔好預我地啦,我哋都係慢慢等食好過,嘻嘻。唔記得影低餐單添, 不過印象中有好多嘢食。招牌菜係芝士撈丁,我哋最終揀咗黑松路芝士撈丁黎試。撈丁睇落唔係好大碗, 但係都覺我哋三個女仔食, 每人分少少好快食晒, 因為真係好香芝士味呀如果唔係飽得滯嘅話會encore除咗撈丁之外,我哋當然揀左好多串燒嚟食啦!有芝士獅子狗,麻吉年糕燒,一口甜薯。呢個燒芝士黐飯真係好特別好有創意,自己亦係第一次食,冇諗過黐飯都可以攞嚟燒。內裡係普通嘅粢飯,但係出面個層脆卜卜同埋有芝士香味,好新奇, 未食過嘅朋友可以一試。叫咗個蒜蓉扇貝,蒜蓉分量十足好香,扇貝一啲都唔老,好滑。呢個芝士燒生蠔我就冇食到啦, 不過見上枱無耐就好快俾人清晒,應該好好食掛😂😂朱古力糖脆玉子燒,聽個名好得意,嗰一層脆糖真係好正!薄薄地又夠脆, 意外地同玉子燒好夾!仲有以下嘅都好值得推介!係脆糖燒菠蘿!菠蘿係新鮮的菠蘿唔係罐頭嘅,本身菠蘿嘅甜味加上脆糖真係一絕!忍唔住食多咗幾舊!
如果唔係飽得滯嘅話會encore
叫咗個蒜蓉扇貝,蒜蓉分量十足好香,扇貝一啲都唔老,好滑。
2017-04-11 142 瀏覽
想吃串燒,找到了這家安安燒,正好在office附近,便決定幫襯。來到現場,發現環境不錯。店外對出的是小馬路,不會嘈吵,路過的車和人也不算多,可說是一個邊吃邊聊天的好地方。 此店有分室內和室外,室內的話,食物都是燒好的,最適合想輕鬆地,懶懶地吃的人﹔至於室外的,有些桌上有爐有網,大家能自己燒烤食物,這就能照顧同樣享受燒烤和進食過程的人。而這天我比較懶,一行人較想聊天,於是選擇了店內的坐位。剛到達時,還未到七點,店內只有一枱食客,於是完全不用等位,nice。留意到了約七時半至八時左右,店內已坐滿約8成,所以如果不想等位,可以選擇早點到。 食物方面,最好吃的要算是海鮮的部份。扇貝和芝士燒蠔,吃起來都有原本的鮮味,扇貝有很香的蒜味,加上一點點辣椒,很是惹味﹔至於燒蠔,上面的芝士頗好吃。另一款很值得推介的是朱古力糖脆玉子燒。想不到朱古力和玉子的配搭出奇地好,而且有新鮮感,雖然那層糖脆不是我愛吃的食物之一,但上桌仍然熱的時候吃,那種甜甜的味道令人滿足。  點了兩款蔬菜,都不錯,特別是四季豆。燒的時候撒上了調味粉,令菜不會乏味,吃下去很香,而份量也算fair。至於撈丁,本來主要是用作填飽肚子,不過味

蒜蓉燒扇貝

安安特色芝士燒生蠔
朱古力糖脆玉子燒
燒四季豆

燒韮菜

芝士撈丁
點了兩款蔬菜,都不錯,特別是四季豆。燒的時候撒上了調味粉,令菜不會乏味,吃下去很香,而份量也算fair。至於撈丁,本來主要是用作填飽肚子,不過味道也不錯,可惜就是有點貴。

總括而言,這裡成功滿足了這夜想吃串燒的我們一行人。以後想吃串燒,又多一個選擇了。
PUNK果味手工啤
極品烤餃子釀雞翼,沙茶醬燒原隻墨魚仔,燒午餐肉,燒雞腿肉串
美國牛小排
2017-03-30
蒜蓉燒扇貝
安安特色芝士燒生蠔
朱古力糖脆玉子燒
燒四季豆
燒韮菜
  • 扇貝,芝士燒蠔,朱古力糖脆玉子燒
2017-04-10 65 瀏覽
宵夜時段,最好就係食串燒飲beer, 又可以一班人吹吹水,結果我地去左筲箕灣食串燒。我地一次過叫左非常多野食,其實基本上所有野食都好野味👍🏻而我最like係燒頂級墨魚丸,烤雞腎串,安格斯肉眼牛柳串,燒韮菜,川式麻辣燒扇貝,燒雞泡魚干,蒜蓉燒扇貝,蒜蓉燒鮮味海蜆.... 其實有好好多好好食😋😋新鮮而且燒得剛剛好,因為要火候恰到好處唔容易!一個字正我地食到超飽,串燒加啤酒是絕配🍺🍡🍢最後個個肚腩都凸起來😆
我地一次過叫左非常多野食,其實基本上所有野食都好野味👍🏻

新鮮而且燒得剛剛好,因為要火候恰到好處唔容易!一個字正
我地食到超飽,串燒加啤酒是絕配🍺🍡🍢

最後個個肚腩都凸起來😆

2017-01-25
$300 (宵夜)
  • 燒韮菜
  • 燒雞泡魚乾
  • 蒜蓉燒扇貝
2017-04-05 68 瀏覽
突然懷念著在日本旅遊時跟朋友到居酒屋喝兩杯聊聊天的好時光,前陣子到了銅鑼灣的有名居酒屋,吃很少但已經吃了我隻"車",這次想四處找找平民化的串燒。來到筲箕灣,大家可能只聯想到東大街,但其實在南安街都🈶好西吃 ...若果不怕冷或熱,可以選擇坐門外,別有一番風味👍🏼👍🏼這裡的串燒價錢十分親民,不會像一般的居酒屋四五十元一串雞串,吃了像吃了一陣風💨💨因為大家都未吃晚餐,故特意點了些飽肚的食物,鰻魚汁芝士撈岀前一丁和燒芝士餈飯,兩種食物落的芝士都相當足料,本人較喜歡吃撈丁,濃濃的芝士加上甜甜的鰻魚汁,味道很配合而餈飯亦襄入傳統的肉鬆和油條,新穎創新之餘又不會令人感到陌生,抵讚說到創新,我們點了前所未試過的朱古力燒生蠔。原來朱古力跟生蠔是很合拍的,淡淡甜甜朱古力味不會蓋過蠔的海水味,另一方面,這可帶岀蠔的鮮甜,絕對不會有格格不入的感覺,十分推薦給愛創意的朋友🌟⭐️🌟⭐️當然,串燒不會少了一口甜薯、沙茶醬燒大墨魚咀、炸雞腎串、麻吉年糕燒。👉🏼甜薯燒得剛剛好,外皮夠硬而內𥚃夠軟👉🏼麻吉年糕外面有陣陣的蛋味,中間的年糕煙煙靭靭,口感一流,亦不是常見的菜式👍🏼👉🏼墨魚咀是我吃過最大的,既彈牙又爽口,再自加些孜

若果不怕冷或熱,可以選擇坐門外,別有一番風味👍🏼👍🏼

說到創新,我們點了前所未試過的朱古力燒生蠔。

👉🏼甜薯燒得剛剛好,外皮夠硬而內𥚃夠軟

👉🏼墨魚咀是我吃過最大的,既彈牙又爽口,再自加些孜然粉簡直是一絕😍
👉🏼芝士翠玉瓜,翠玉瓜爽甜多汁,外配拉絲的芝士,吸引著我這個芝士控

👉🏼燒牛舌味道不錯,只可惜跟平時吃的爽爽有咬感的牛舌有點不同,這個牛舌是淋淋的,好像在吃牛肉乾
👉🏼蒜蓉牛油焗金菇

味道一流,比起平時自己燒烤加入的蒜蓉牛油份量多十倍,吃一少口已經很滿足😍😍
吃太多燒烤有點熱氣,所以我們最後點了鬼佬涼茶降降火,價錢很合理,每支16元

總括而言,我對安安燒印象很好,至少食物質素好之餘亦能夠讓我吃到飽❤️

在沖繩旅遊時,串燒居酒屋可謂隨處可見,一個價錢吃到飽真是無難度。但香港能吃到串燒的地方實在太少,價錢更是物以罕為貴,幸好經朋友口中得知筲箕灣有間安安燒串燒店,價錢公道又好吃! 原來串燒不只是烤肉先惹味,加d醬料就可令平平無其的蔬菜變得別有一番風味!大人細路都鍾意!強烈推介燒雞脾菇!燒菇外脆多汁,好好好juicy!韮菜是吃串燒必點的蔬菜,燒過的韮菜比好多人抗拒的新鮮韮菜味易入口,不會燒得太乾,仲好爽脆。第一次吃原條的手指茄,燒茄子好長,全條由頭到尾連皮都可吃掉,無浪費,肉質又幾嫩滑喎!吃完一輪蔬菜,肉類終於登場了。牛舌厚身味道濃郁,牛魔王一定喜歡。燒芝士獅子狗和年糕分別外脆內軟,溫暖juicy,超級好吃!安格斯牛柳粒油脂分佈平均,牛肉燒至粉色,生熟程度剛好,入口即溶。可能平時孤陋寡聞,第一次覺得鴨舌是咁好吃的,難怪大家就算幾貴都會從台灣帶回來。但這鴨舌跟滷味的不同,滷味偏乾,而這個燒鴨舌是生燒,肥美多汁,有在吃雞翼尖的感覺,好吃得想吃十串!黑松露墨魚滑原塊上,墨魚滑煎得香脆,彈牙爽口,仲食到粒粒墨魚,很有誠意。但吃罷都不見黑松露的蹤影。。有人覺得餃子釀雞翼啖啖肉,感覺很油膩。這燒雞翼的雞
燒韮菜18
川燒手指茄
安格斯肉眼牛柳串
燒惹味鴨舌
烤餃子釀雞翼
烤餃子釀雞翼
有人覺得餃子釀雞翼啖啖肉,感覺很油膩。這燒雞翼的雞皮燒至雞油盡失可減低肥膩感,而雞肉仍然保持鮮嫩,又幾好食!
蜜糖味蘋果酒
吃串燒當然唔少得飲返杯,先對得住自己和面前的美食!蜜糖味蘋果酒甜甜地易入口,酒精含量低,很適合女孩子!
安安燒除了室內亦設有室外座位,室外有燒烤爐可以自己動手燒,很適合一家大細和三五知己!原來宵夜時段全單仲有折添!下次假期前夕一定要再來!
燒韮菜18
安格斯肉眼牛柳串
燒惹味鴨舌
蜜糖味蘋果酒
2017-04-02 65 瀏覽
路過入去試下, 唉!燒?唔係嘛?金菇醬還醬菇還菇一泡水咁⋯⋯牛舌唔香又唔好食,吊片硬到咬唔開,燒雞翼都唔好食,沙茶醬燒原隻墨魚仔邊有燒?烚熟佢拮住加d汁就算同張相根欞苂關係, 世紀大騙案,大部分野食係同一個味沙茶醬加孜然粉, 真係無下次!
沙茶醬燒原隻墨魚仔
在港島區,講開吃串燒,大家都想到去大坑。我都到過大坑吃兩次港式串燒,味道是好的,但價錢略貴,二人要吃得飽都要人平均300-400。是晚相約友人兩位宵夜+閒聊,本想到筲箕東大街覓食,卻靈光一閃安安燒。晚上9時到達,沒訂檯,幸好也有位即刻入坐。安安燒設有戶外區,戶外區可自助燒烤,而且並非對正馬路/街頭,環境都適合抽煙吹水。店內闊落,以串燒店來就檯面的位置十分充足。打開菜單,設計新鮮吸睛搶眼,很有誠意。老實說款式非常多,而飽肚的選擇都不少,適合不同budget的食客。安安首創-朱古力燒生蠔$54當然我沒打錯你沒看錯,以朱古力入饌真是聞所未聞。朱古力味不是太濃,也未與蠔味相抗衡,感覺像吃一口朱古力再吃一口蠔,沒太大衝突。反而蠔肉飽滿,$54三隻尚算抵食。沙茶醬燒深海大墨魚咀$27驚訝及驚喜!平時食的墨魚咀都細細粒,今次是珍寶版!墨魚咀咬落充滿口感,沙茶醬夠入味。串燒蜜糖燒賣$15識食一定係燒燒賣。皮脆炸至金黃色,加上密糖甜味,回味無窮。燒手打魚皮餃$26創新料理第二擊。魚皮餃燒過後比平時放湯更好吃,皮燒得煙煙unun,要趁熱吃。魚皮餃並非平時四海貨色,比較大隻。芝士燒翠玉瓜$15以大量的芝士碎

店內闊落,以串燒店來就檯面的位置十分充足。
安安首創-朱古力燒生蠔$54

沙茶醬燒深海大墨魚咀$27

串燒蜜糖燒賣$15

識食一定係燒燒賣。皮脆炸至金黃色,加上密糖甜味,回味無窮。
燒手打魚皮餃$26

芝士燒翠玉瓜$15

以大量的芝士碎鋪在翠玉瓜上面,兩者一同入口。芝士的濃味與翠玉瓜的清甜味互補。
燒惹味鴨舌$27(兩串)

安安燒的鴨舌先知我吃過全串燒舌中最最最便宜的。鴨舌很入味,不會太瘦。

麻吉年糕燒$18

麻吉年糕無論是燒烤或打邊爐都是是極受歡迎的。外表有獨特的燒過香味配上煙韌的年糕。$18三粒價錢較進取。
惹味鰻魚汁三重芝士撈丁$48

所謂的三重芝士撈丁,是以三種截然不同的高檔芝士: 藍芝士、巴馬臣芝士、車打芝士混合秘製醬汁。的確,上檯的時輕輕燒過的芝士味極度香濃,一丁麵的份量也不少,share吃最好。
燒芝士粢飯$25

一道我喜歡的料理。芝士的份量不算十分多,反而不會太漏。燒過的粢飯比起普通的的粢飯可以吃得更多,有點點飯焦的感覺。

是晚三人行點了不少食物而且飽到上天花板,人均都是$170而已。

安安燒的食物質素有水準,價錢親民,是增加回頭率的主因。我最喜歡的是環境,室內燈光火猛,最適合閒聊至天昏地暗。室外又有雅座。

2017-03-29
$170 (宵夜)
2017-03-18 189 瀏覽
之前都有一間食開既串燒店 今次試下新野即日係OpenRice 訂位,,準時去到即刻有位坐。第一輪叫左幾款試下先芝士焗生蠔,蠔上面既似係用parmesan cheese,同平時出面D Hea Cheese唔同,蠔好鮮甜,唔錯花枝丸睇圖本身以為有5粒咁抵,原來係半粒x5, 即係3粒都無,不過燒得唔錯既,底面都有燒過,幾香口,調味都幾好,又係唔錯之後到雞翼,望落hea左少少,味道係正常既,不過以前食開第2間係會燒到脆卜卜果種,所以呢度被比下去不嬲都中意食麻辣,見食評話呢個麻辣金針菇好入味又好得咁就諗住試下,但係真係幾失望,完全唔係川菜果隻麻辣味。食串燒一定要食牛舌,基本上都穩陣唔會差得去邊,呢度既牛舌係用熟牛舌去燒,即係唔係爽口果隻,咬落去係淋既,都係失望,因為無乜食過燒牛舌係唔好食,不過佢調味係OK既韮菜,正正常常無乜特別,份量都幾多美國牛小排,頭一二舊(即係圖中見到紅紅地果2舊)都幾好,之後果d有少少老得制,可以生番d就好之後追加三重芝士撈丁,好食,雖然比預期中無咁多芝士,不過其實芝士份量岩岩好,再多就好快滯,依家岩岩好兩個人食得哂成個試過其他就會有比較,茄子同燒菠蘿我都覺得只係還好,因
之前都有一間食開既串燒店 今次試下新野

即日係OpenRice 訂位,,準時去到即刻有位坐。

第一輪叫左幾款試下先
芝士焗蠔
花枝丸

麻辣金針菇
牛舌

韮菜,正正常常無乜特別,份量都幾多
韮菜
牛小排
芝士撈丁

試過其他就會有比較,茄子同燒菠蘿我都覺得只係還好,因為食過更好食的

茄子有少少生,我覺得一般,燒菠蘿個焦糖太薄,薄到唔多覺有咁,另外如果個菠蘿同皮之間用刀身切開食起上黎會更容易,依家食既時候會痴住咁,好呢hea,又會哂左d肉,唔夠貼心
燒茄子
總結呢間串燒店係ok既,大家可以一試
2017-03-17
芝士焗蠔
花枝丸
韮菜
2017-03-18 130 瀏覽
自從大病後也很久沒有食過串燒了。經過朋友的推介後,因此今次決定來到筲箕灣中嘗試串燒店。雖然在平日,也有許多街邊店鋪會售賣串燒,可是以串燒作為正餐絕對是第一次了。    這店鋪中的串燒十分合適我的口味,製造串燒的過程也沒有放下過量的調味粉。令串燒的味道沒有太化學。而且店鋪也會有些特別的推介,這些食物大多數也是由廚師自己構思出來的,因此如果你對大量選擇有煩惱的話,不況考慮一下這些新的食品。   在這個環境中進食其實也會增加了你的胃口,令人有再次想試的感覺!👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

2017-03-02
10 分鐘 (堂食)
2017-03-18 2669 瀏覽
之前同朋友食過旺角間安安燒,佢地都係住新界。今次同另一個朋友食,佢近我d,都是住港島,是日相約他們吃這家串燒,人流很多,場很旺呢!唔少人選擇自己燒,又飲下啤酒咁。自己燒要加錢,我還是喜歡免己燒~~好餓呀,率先叫左串燒叉燒肋排粒$19,叉燒面頭很多肉汁,juicy得很,調味香濃。一咬落去,整件的熱力十足,十分好吃。極品烤餃子釀雞翼$29/2這個味道中中,雞翼皮不算很油膩,一咬即斷,燒得唔錯,整塊吃掉也不覺什是。裡面釀左D肉,味道較濃和鹹,口感亦較鬆散,還可以。朋友嚷著要點餈飯,我們點了兩個。第一個係燒餈飯$23,我們久久不吃,放涼了一會兒,我們怕會不好吃。但一夾開,熱力都散出來,原來是焗在裡面的!飯的外層微硬,有些肉鬆,質感濕濕地,跟黏黏的餈飯好夾呀,超級滋味。另一個是燒芝士餈飯$25.這個味道跟23元的燒餈飯差不多,只是加了一塊芝士,味道更為豐富。經過火燄,變得香口。鹹食不算太飽,宵夜也不要吃那麼多吧!最後點了朱古力糖脆玉子燒$27,玉子燒有六件,依這個價錢來比較,算是好抵食。朱古力醬甜甜的,加上一層焦糖脆,更突顯了玉子的香味,整體口感不錯。原來這個配搭能這麼妙~我們更點了加多寶$14
好餓呀,率先叫左串燒叉燒肋排粒$19,

極品烤餃子釀雞翼$29/2

我們更點了加多寶$14和津路烏龍茶$10,價錢合理,唔飲啤酒,飲下飲品也是必需的。
宵夜有折頭優惠,好抵食喔~~