2025-02-02 2 瀏覽
呢度係有西灣亭行到北潭凹嘅第2個補給站,呢個比較大喺鹹田灣,喺成獨木橋前面,所以好多人幫襯,今日去到坐滿曬,九成都係外國人,行咗3個小時,呢度有得坐,對住個海景及獨木橋,雖然帶咗麵包,但係都想係度休息一陣,同去廁所,所以就幫襯 (士多寫明洗手間及座位只係俾客人使用)🥢餐蛋麵($48)-🍜真心喺呢山旮旯地方,呢個價錢真係良心價,出菜快standard野,食到碗熱辣辣嘅麵真係舒服曬🥢椰青水($50)-呢個有啲貴,好熱就豪俾佢🧉🥢蝦仁炒飯($7×)-朋友叫咗呢個炒飯,價錢貴, 但係大碟,有蝦仁,兩個女仔都食唔曬🥢豆腐花($20)-本來都諗住叫, 但後來見到餐蛋面抵D又飽肚,一半人都轉曬態。,得一翻一個叫🤣🤣呢度有得叫船算出西貢,每位$180

🥢椰青水($50)-呢個有啲貴,好熱就豪俾佢🧉

呢度有得叫船算出西貢,每位$180
2025-02-01
5 分鐘 (堂食)
尋日去左西貢露營,鹹田灣有2間士多,一間叫海風士多,長期好多人,另外有間少人好多既安記士多,諗住無乜人食所以食呢間,得果幾枱客唔使等咁耐啦,叫左個餐蛋烏冬同蛋治,點知order左成30分鐘都係乜野食都無,催左陣先黎左個蛋治,乾到爆炸,蛋太熟,難食。果陣話個烏冬要煮,fine我再等多15分鐘都仲係無,已經好燥,最後等左成粒鐘都係唔見個烏冬,我已經唔想再等落去,去refund, 我問個staff等成粒鐘係米正常,佢仲大大聲黑面話:係呀!,之後仲想我繼續等,我同佢講而家出到餐我就唔refund, 米又係乜都出唔到,我緊係唔等啦,曬我時間,我話我要走啦無可能一直無了期等落去,佢仲發侮氣話:走啦!走啦!態度差到呀!!我等既期間仲有其他客都係因為等得耐所以refund左。我之前以為隔離間士多係因為location好啲所以多人,但唔係囉,係呢間安記士多真係太差!我係海風士多多人到不得了,等野食都係等左15分鐘都無!Waited for an hour still couldn’t serve the food, when asked for a refund staff was extremely

Waited for an hour still couldn’t serve the food, when asked for a refund staff was extremely rude! Apparently some other ppl were also waiting for too long and asked for refunds! Instant noodles shouldn’t take more than one hour to cook!! But the staff told us it is normal to wait for one hour even the place was not crowded at all! Absolutely not resonable!!

2017-11-26 2153 瀏覽
在這個假期, 舊同事組織了一個行山團,可以親親大自然之外,還可以聚聚舊。今次選擇了麥理浩徑第二段, 是比較容易行的路線。路程的中段,到了鹹田灣, 行過一條獨本橋,大家都想找個地方吃點東西補給一下,在幾間鹹田村的餐廳中,我們選擇了這裡。坐下來, 大部份人(包括我在內)也點了餐蛋麵, 兩塊餐肉、一個煎蛋加上出前一丁麵底就是最地道、最港式的食品, 兩塊餐肉味道不錯, 蛋煎得剛剛熟, 蛋白入口嫩滑, 出前一丁也沒有煮得太淋, 整體上滿意。大家吃點澱粉質較為飽肚, 也休息得差不多, 可以繼續餘下的行程了。
2017-11-25
2012-07-30 1833 瀏覽
是日與朋友們上蚺蛇尖, 再落鹹田, 路程甚遠, 落到東灣3時許, 之後還是走過兩座小山+大灣才到鹹田灣, 說真的大家都有點累了. 好在最後也能到達鹹田灣. 一下山就見到士多了. 急不及待就隨意坐下了.拿起餐牌, 雙拼麵$30, 汽水$10, 實在叫不過, 但我今朝只是食了幾條腸粉, 加上走了那麼多路, 還是食個麵慰勞下自己.叫了個餐蛋麵, 我那碗的餐肉在蛋之下, 所以浸淋了, 朋友的就在上面, 他說他那塊是脆的!蛋是反蛋, 蛋黃還未全熟, 咬下去有少許蛋漿, 不錯麵本來還好, 但食了幾口就開始淋了.有兩條大白菜, 可算是誠意吧.這裡的辣椒油不錯, 我下了5滴都覺得有點辣.如果有麻油就perfect 了.

蛋是反蛋, 蛋黃還未全熟, 咬下去有少許蛋漿, 不錯
麵本來還好, 但食了幾口就開始淋了.
有兩條大白菜, 可算是誠意吧.

這裡的辣椒油不錯, 我下了5滴都覺得有點辣.
如果有麻油就perfect 了.
2011-12-31
2010-04-02 1173 瀏覽
西貢鹹田灣 .西貢線, 鹹田灣有2 個補給站. 今次是安記.安記比較有規模, 門口都有好多位.Menu 制作精美, 中英對照. 看來多外籍人士幚襯.每人叫了一個餐蛋麵. $25餐蛋正常. 麵質麻麻. 唔系一丁.都可以食既. 安記有幾隻可愛大狗狗, 佢地遊自然自得嚮受日光浴.
門口坐位好多.
個 View 5 星
2004-11-01 860 瀏覽
有次行山...蕩失左路...亂行....行左去唔知邊個灣...糧食又食到7788....點知柳暗花明又一村...轉個頭比我地行到黎呢個士多....大家如餓狗般衝去狂叫野食....我叫左個楊州炒飯...唔知係咪肚餓得滯....所以覺得好好味...."三爬兩砵"就食完......都成年幾前既事囉.....印象既野....都唔可以作準既...
2004-11-01 534 瀏覽
上星期日同openrice的朋友行西貢,經過鹹田灣;KC介紹安記士多,看見炒飯及星州炒米好像很好吃,本來也想叫的,但因帶了太多食物,最後只叫了檸樂(其他人主要叫檸樂及紅豆冰).等了很久也未到,KC和好朋友T也追了幾次.最後坐了差不多半小時,還未見.我們決定走.炒飯竟忽然來到,我們只有再坐多一陣.須然是有很多人,但坐了半小時也無人理,很少見吧! 真的不知所謂!
嚴格來說這不是食評,只是記錄番昨天的遭遇。行麥理浩徑第二段,呢度係必經的補給站。兩點幾行到來,是坐無虛設,民安隊、游完水的鬼佬同一眾行山人士都有。因為人多,侍應是招呼不暇,落單也要自己動手,爭在唔使自己執檯。眼見炒飯及星州炒米仍然出色,不過大家吃了自備的生果已半飽,所以只叫左幾杯凍飲,分別是紅豆冰、檸樂同涼茶,不過就等左好耐都無出,三催四請也是如此,最後唯有不要;反而另有朋友叫的炒飯卻遲來先上岸,似乎來這裡食野,係一定要叫佢地落單至有機會有得食,要留意。
嚴格來說這不是食評,只是記錄番昨天的遭遇。
2004-04-02 136 瀏覽
上星期日同太太行西貢,十點幾由西灣亭起步,經過西灣,再行過鹹田灣,行過著名的獨木橋,剛剛夠鐘食飯,鹹田灣得兩檔食肆可供選擇,最後選了外表較企理凡安記。呢度名副其實風涼水冷,對住無敵大海景食飯。有有蓋或露天兩部份,天氣唔曬我們當然坐露天啦!星期日行山人士眾多,呢度都唔少人幫襯的。食物都係炒粉麵飯公仔麵湯河米等等港式野,我們都唔係太肚餓,所以只叫了碟咖哩叉燒炒米,呢味餐牌無,不過此等店舖想食佢地都應可以照做,出聲就得。炒米,碟頭反而不反想像中的大,即叫即炒夠鑊氣,落足配料如蔥段及洋蔥,在這山卡啦地方食到這個水準算幾好;另外在店主溫先生的大力推介下叫了碟炸雞翼,醃得算入味,都唔錯。連啤酒汽水各一枝,埋單近一百,絕對唔算平,不過行到咁偏僻的地方,如果想食野又確係無咩選擇,下一個補給站已經要去到赤徑咁遠,而呢度又係整得味道不錯的。