餐廳: 宜家家居餐廳及咖啡室
資訊:

之前搬家,便經常會到沙田的IKEA 逛逛,行累了,便會去埋宜家餐廳食晚飯。次次都人山人海。知道佢搬了到荃灣(新店),再行開宜家,都會幫親下。在這裡買了煙三文魚,第一次,未試過便買回家試下煮。因為價格相對比外面便宜,所以都試下好不好吃。我用了菠菜,煙三文魚在家煮意粉,都驚喜,這裡的煙三文魚性價比很高!不錯!另外,我這裡另一喜歡的小食,便是爆谷!相信大家都會有同感吧!哈哈!而雞亦都是不錯的選擇!有時候行累了,想食少少野,便可到這裡買!因為份量可以不用食太多,味道還算不錯(以這價格)。

2019-04-02 231 瀏覽
宜家傢俬終於開到黎荃灣啦,其實一直以來都覺得佢晚餐唔錯,尤其是凍蝦,特別鮮甜好味,今次得知佢荃灣有分店,立即同女朋友去試吓先,入到去真係估唔到,竟然有個可以比小朋友玩嘅小型遊樂場,個場唔算好大,但俾人感覺好整齊及乾淨,我叫咗個凍蝦及三文魚闊條麵,我女友叫咗個豬手加肉丸,兩杯任飲嘢飲,及一碗湯,其實之前都經常食,覺得價錢都算平,並且豬手係超正及強烈推介凍蝦都好鮮甜,此乃係宜家傢俬最有名的小食,總結來講:平靚正,仲可以去睇下傢俬添。
肉丸

2019-03-30 210 瀏覽
-相信IKEA大家都曾經食過但係水準又唔知keep唔keep到?應唔應該再去? 今日比個recap大家 🤓-1⃣小食拼盤 $43 好味指數:7/10拼盤係全餐唯一應該受到讚揚有4條煙燻蜜糖腸、4件脆炸黃金雞翼、大約十多件薯格、甜粟米腸確實有煙燻蜜糖味 亦好脆皮雞翼炸得好脆 香料調味亦合適薯格比得上KFC 更硬身 更重味份量好十足 味道滿意 CP高 👍🏻2⃣蝦串伴闊條麵及雜菌 配芝士忌廉汁 $49 好味指數:5/10宜家肉丸已經無得加意粉 唯有order唯一一個意粉蝦串其實唔差 有烤汁既味道 份量亦足夠但麵條真係好乾身 好硬 同唔入味 🤢個汁似係芝士粉漿既味道 同個意粉唔太配合🤮反而雜菌味道頗濃 但整體仍有待改善3⃣香烤三文魚柳 $49 好味指數:5.5/10三文魚柳從賣相睇落去已經無香烤感覺 🤐味道上更加唔明顯 亦有少少腥味 😵腥味應該利用pepper等調味料去蓋過較好4⃣瑞典肉丸(10粒) $20 好味指數:7/10肉丸一定係must-order item味道 質感 水準保持 但肉丸Size比以前細不少 變相貴了 🤥-
相信IKEA大家都曾經食過
但係水準又唔知keep唔keep到?
應唔應該再去? 今日比個recap大家 🤓

肉丸一定係must-order item
味道 質感 水準保持
但肉丸Size比以前細不少 變相貴了 🤥

2019-03-16 242 瀏覽
嚟ikea買野,又點可以唔食埋ikea餐廳呢?今次去荃灣ikea買野就順便食呢邊分店嘅餐廳。今次點咗5款野食:凍蝦盤、瑞典肉丸、藍莓紅莓芝士餅、慢煮羊膝、釀雞翼。凍蝦盤D蝦雖然比較細隻,但係性價比非常之高,因為價錢非常平👍。味道都唔差,唔會淡到無味,點都有蝦味同海鮮嘅咸味。肉質唔算好緊緻彈牙,但起碼唔會食落霉口。都值得大家一試瑞典肉丸(10粒配薯蓉)肉丸係ikea嘅成名作,食落口雖無一鳴驚人嘅味道同口感,但會令你想食完一粒又一粒嘅吸引力,比下有餘啦。藍莓紅莓芝士餅餅底牛油香味比較小,可能成本關係落小咗牛油。芝士餅層食落口會粉開散開,所以無好綿嘅口感(我唔識整甜品,歡迎有整開甜品嘅人講我知點解會整到粉開散開😂)。唔太建議大家試啦。慢煮羊膝(配薯蓉及燒汁)個燒汁同個羊膝味道唔太夾,好似會更加突顯羊肉嘅羊羶味。羊肉嘅部份比較多,唔會好肉出面袋羊腩煲咁脂肪多過肉。其實都幾抵食,因為係出面食應該要百幾蚊先有交易。大部份薯蓉索晒d燒汁味,食落口陣味好怪😵釀雞翼隻雞翼味道就正正常常燒蜜汁雞翼味😂😂不過要講下佢非常飽滿,所以非常大隻。抵唔抵食就見人見知啦,但呢隻雞翼我會鍾意食😂😂。

凍蝦盤

瑞典肉丸(10粒配薯蓉)

藍莓紅莓芝士餅

慢煮羊膝(配薯蓉及燒汁)

釀雞翼
2019-01-31
2019-03-09 1803 瀏覽
每次去逛宜家傢私,都一定會順便在宜家餐廳食點東西,有時甚至會帶著幾分期待,想看看今次有咩新品,又想會一會經典肉丸同小食拼盤🤣。今次全家一齊來買家品,順便吃晚飯,5點半便來到竟然要等位🤣反而6點多有一段短暫不用等位的時間,但一過7點就很多人了啦,不過食宜家都不用很久時間,好快等到位。多人來吃宜家真係好平,滿桌都是食物也只是300餘元,地方又大,又有小朋友玩的地方,大家都食得好滿足。頭盤選了香草三文魚沙律($33),維持一貫水準~小食當然係小食拼盤($43),雖然已經係夜晚,但係還是抵抗不了一碟有齊腸仔雞翼薯格的吸引力!還有經典肉丸(10粒)($20)經濟又好味,紅莓醬仲任添,好正。糯米釀雞翼($16),第一次見宜家有,脆脆的雞翼內釀滿軟糯的糯米。因為人多可以share,試下咸豬手伴酸椰菜($63),平時出面食隻德國豬手$200走唔甩,呢度係接近1/3的價錢,質素如何呢?首先賣相是不錯的,皮也脆,手撕了一塊拿著吃,食到豐富膠質,爽!肉身非常厚肉,但是很神奇的咸豬手一點也不咸!反而酸椰菜不錯. 另外今次見到有藜麥😍😍😍😍😍我覺得宜家的藜麥超好吃的,所以點了有藜麥的鯰魚柳伴闊條麵配檸檬牛油汁(

頭盤選了香草三文魚沙律($33),維持一貫水準~

另外今次見到有藜麥😍😍😍😍😍我覺得宜家的藜麥超好吃的,所以點了有藜麥的鯰魚柳伴闊條麵配檸檬牛油汁($43),魚柳捲上不同的醬汁,都幾有心思,$43的價錢就唔期望佢係al dente既高質麵條,但是性價比還是不錯。

芝士煙肉薄餅($36)餅底烘得幾脆,性價比高。

最後,甜品是杏仁餅,甜甜的一人一小塊剛好。

最後不得不提當然是飲品,一杯咖啡/茶/汽水,還要任添,只是$7,係邊度搵?不過我每次都選果汁,好似仲平過便利店。
Pizza of the day.🍕 Nothing much more comforting than having your own PIZZA.Simple combination of cheese and ham.🧀🥩 But sadly, it's over-baked and plain in flavor. (FACE PALMING*But thank goodness! The pork knuckle🍖 in the back saves the day.😂✌ Loving that crispy skin that crunches the way to the tender meat!🤤
2019-03-02 395 瀏覽
今日(2-3-2019 Sat)朝,同老公送發泡膠前食個早餐,我哋去到都幾多人,我先睇睇,我決定要$26.00嘅雙腸餐,同要買班戟,其他又老公發版,我就去搵位先.都好耐,我老公至買到嚟,我先食自己個餐,有:雞肉腸,車打芝士腸,炒蛋,雞肉薯仔粒,煙肉,烤番茄同咖啡/茶(免費添飲).炒蛋,上次懷疑佢係蒸唔係炒,今次睇得更清楚同更加可以確定係蒸(嗰個食評: https://www.openrice.com/zh/hongkong/review/%E8%B6%85%E5%80%BC-e3294830),而其他嘢味道都係淡,唔會太鹹,兩隻腸仔口感都偏腍,至於雞肉薯仔粒,我覺得好油.老公自己就買咗:$13.00嘅白露筍忌廉湯湯嘅稀杰度啱啱好,滑,味道唔太濃,白露筍偏腍.$15.00嘅香烤雞扒番茄湯麵香烤雞扒另上,亦同上次一樣,味道唔太濃.個麵都開始腍,番茄湯就可能老公撈勻咗,就冇上次咁差.$4.00一件嘅班戟,買咗3件,今次我冇趁熱食,但口感同味道亦一樣咁好.最後因為佢嗰份唔係套餐,所以飲品要俾$3.00,佢就斟咖啡,今次加啲用$2.00買嘅蜜糖,佢話一樣唔好飲.而我今次飲檸檬味有汽水,覺得味道都

都好耐,我老公至買到嚟,我先食自己個餐,有:

老公自己就買咗:
$13.00嘅白露筍忌廉湯
湯嘅稀杰度啱啱好,滑,味道唔太濃,白露筍偏腍.
白露筍忌廉湯
$15.00嘅香烤雞扒番茄湯麵
香烤雞扒另上,亦同上次一樣,味道唔太濃.
個麵都開始腍,番茄湯就可能老公撈勻咗,就冇上次咁差.
香烤雞扒番茄湯麵同白露筍忌廉湯
雙腸餐同班戟

而我今次飲檸檬味有汽水,覺得味道都啱啱好嘅.
味道: 2.5分

題外話:
我哋今次拎佢哋嘅咖啡渣返屋企用.
咖啡渣
2019-03-02
3 分鐘 (堂食)
$35.5 (早餐)
2019-02-21 319 瀏覽
荃灣新開左IKEA,梗係要黎潮聖下啦,有成兩層,行完肚仔餓,就去食IKEA最出名既牛丸、薯蓉同埋加多少少錢就有無限refill飲野,當然我最尾仲加多個雪糕開心下。牛丸保持一貫水準,夠平之餘,又夠牛肉味,買番屋企自己叮黎食又方便,又唔洗落油,實在係懶人恩物。薯蓉唔洗謂啦,一直都係咁好味,打得夠蓉真係皇道,正正子。無限refill野飲又係爽皮,始終飲一杯又唔到喉,無限添飲先夠。最後,食埋個雪糕,夠吸香滑,同雪糕車個d雪糕有得,完結呢一日既快速午餐。
薯蓉唔洗謂啦,一直都係咁好味,打得夠蓉真係皇道,正正子。
2019-02-10 424 瀏覽
宜家傢俬嘅食物出名又平又好味,有時係街行到攰攰地入嚟呢度食返個下午茶真係好正。今次食咗香草雞髀,肉桂卷,煙三文魚沙律卷,同埋熱咖啡。香草雞髀好肉地,雞皮烤焗到好薄,有淡淡香草味。肉桂卷焗到脆一脆都好食,煙三文魚卷日面都有幾多煙三文魚,杯咖啡都好香濃同埋可以任添。

今次食咗香草雞髀,肉桂卷,煙三文魚沙律卷,同埋熱咖啡。

2019-02-10 322 瀏覽
之前來ikea餐廳都是下午茶來吃肉丸,今天跟朋友lunch來,想吃飽肚些,於是叫了一款非常小朋友的食物:macaroni & cheese,加一份雜菜 & 咖啡。通心粉用的是扭扭粉,幾煙韌,有咬口,是我喜歡的質感,cheese份量不多,剛好每粒扭扭粉都沾了一點,加上蕃茄仔,不算太油膩,當然cheese多點會再美味些,但我寧願少些,可以輕鬆吃完一整碟。雜菜是急凍貨式,為這餐加少少纖維。咖啡,要求不高的話是OK的。朋友叫了一碟炸炸美食,再加三文魚&沙律,他的評語跟我剛剛對咖啡的評語一樣,哈!

2019-02-07 353 瀏覽
朋友經常到IKEA食飯,最近他推介IKEA一個節日限定的紅燒元蹄,因此特意走到荃灣八咪半(近愉景新城)的IKEA試新菜。這間IKEA有四層,餐廳在七樓。因為餐廳是在頂樓,跟售貨的地方是分開,因此這間IKEA餐廳相對地少人。今日必食的是朋友推介的紅燒元蹄($66)。元蹄很入味,帶點鹹。肉煮得非常腍,輕輕用义便可以把骨和肉分開。元蹄是全隻上菜,配白飯和青豆,份量很大,$66的確抵食。 另外點了個小食拼盤($43)。拼盤很豐富,有腸(4件),雞翼(4件),炸薯格和粟米粒。腸不是太鹹,厚身的,味道不錯。雞翼和薯格是熱和脆身。還有,免費添飲的汽水($7),汽水選擇有十多款。總結,這個紅燒元蹄好抵食,味道不錯,值得一試!

今日必食的是朋友推介的紅燒元蹄($66)。

元蹄是全隻上菜,配白飯和青豆,份量很大,$66的確抵食。
紅燒元蹄

另外點了個小食拼盤($43)。
小食拼盤

還有,免費添飲的汽水($7),汽水選擇有十多款。
免費添飲汽水

總結,這個紅燒元蹄好抵食,味道不錯,值得一試!
5 分鐘 (堂食)
紅燒元蹄
小食拼盤
免費添飲汽水
2019-02-07 282 瀏覽
有無試過喺 IKEA 食咗先 $200 幾蚊嘅晚餐?我就試過呢!今次嘅大餐就夠晒豐富囉!有烤雞、牛扒、招牌瑞士肉丸,仲有甜品添,埋單都只係 $200 左右!雖然無咩 service 可言,但係真係好抵食!

雖然無咩 service 可言,但係真係好抵食!

2019-01-07
Just a plate of junk food goodies here.🤪 Nothing really special but a simple plate of happiness & enjoyment.😍😋Really love the food here in Hong Kong's Ikea, so many great stuff you can order.Even though it could be a lot of people dining there for dinner, sometimes it could get a bit crowded. But the food was worth the waiting.
2019-02-02 295 瀏覽
今(2-2-2019 Sat)朝同老公落荃灣,試宜家傢俬o既早餐,我o地去到先搵位,然後由我發版幫老公買埋,睇吓menu,早餐都幾吸引.我買o左:1. $29.00o既牛肉漢堡餐有牛肉漢堡,煎蛋,薯餅,烤番茄,焗豆,咖啡/茶(免費添飲).牛肉漢堡好厚同味道濃厚,好過麥當勞好多;但薯餅就唔得,脆到接近硬,幾乎冇薯仔肉只有炸漿.其他o既我就冇試.2. $23.00o既烤雞扒餐有雞扒,炒蛋,火腿,斑戟,焗豆,咖啡/茶(免費添飲).我將半盒牛油塗o係斑戟上,一食,軟綿綿同微甜,好味.火腿唔會過鹹,幾好食;雞扒味道唔會太濃,o岩o岩好;大量焗豆正常冇問題;炒蛋一般,因為唔似炒蛋似蒸蛋,我唔係咁鍾意.4. $3.00o既牛角包兩件牛油味濃但又唔覺油膩,OK o既.3. $10.00o既瑞典肉丸貝殼粉呢o度o既肉丸始終係無敵,貝殼粉爽唔腍,但個湯好唔掂,冇味,加o左pat茄蓉都冇用,似滾水溝茄蓉.都係買返包肉丸o係屋企食好啲.咖啡同茶呢?原來茶包要o係俾錢時問收銀攞,老公沖o左杯咖啡飲,我就斟o左蘋果綠茶,綠茶比較淡,同埋飲o個刻只有蘋果味,落o左肚後,綠茶味至留o係口腔內.而老公最後係飲咖啡,佢話
早餐都幾吸引.我買o左:

1. $29.00o既牛肉漢堡餐
牛肉漢堡好厚同味道濃厚,
好厚o既牛肉漢堡
切開o既薯餅
其他o既我就冇試.

2. $23.00o既烤雞扒餐

火腿唔會過鹹,幾好食;雞扒味道唔會太濃,o岩o岩好;
烤雞扒餐o既雞扒
似蒸蛋o既炒蛋

左: 牛肉漢堡餐, 右: 烤雞扒餐
4. $3.00o既牛角包兩件
牛油味濃但又唔覺油膩,OK o既.
食o緊o既牛角包
3. $10.00o既瑞典肉丸貝殼粉
左: 瑞典肉丸貝殼粉, 右: 牛角包兩件
蘋果綠茶

而老公最後係飲咖啡,佢話麻麻地.

味道係2.91分

上次食評: https://www.openrice.com/zh/hongkong/review/%E4%BB%A5%E5%B9%B3%E5%8F%96%E5%8B%9D-e3038106

其他價錢:
蜜糖$2.00,牛油$1.00

其他:
其實我買o野時已經見到有元蹄,走o既時候見到menu,
好唔好翌日買外賣俾爸爸食呢?

除o左好多種飲品外,重有6種調味料.
又有咖啡渣俾客人免費攞去用,好環保.
重有貼心o既o野係有bb口水墊提供.

2019-02-02
$35.5 (早餐)
  • 斑戟
  • 牛肉漢堡
2019-01-15 148 瀏覽
今日去完大帽山就去IKEA High tea比自己一個獎勵咁我地落山既時候都肚仔餓了,去搵啲近近地既地方食野咁小妹係第一次係ikea 食野,感覺這間比較寛躺大間一點咁我地一路排隊自助揀完就結帳見到全枱都是我愛吃的有羅宋湯同忌廉湯薯蓉好特別,一舊舊厚身的小食拼盤再加薯格肉丸有醬汁加薯蓉超正批如果可以加熱就最好煙三文魚沙律有啲腥蝦好味三文魚扒配薯蓉很好的雞翼也很大隻有一個drink bar buffet 好開心,可以飲到唔到既野
今日去完大帽山就去IKEA High tea比自己一個獎勵

咁我地落山既時候都肚仔餓了,去搵啲近近地既地方食野

咁小妹係第一次係ikea 食野,感覺這間比較寛躺大間一點

咁我地一路排隊自助揀完就結帳

見到全枱都是我愛吃的

有羅宋湯同忌廉湯

薯蓉好特別,一舊舊厚身的

小食拼盤再加薯格

肉丸有醬汁加薯蓉超正