2018-07-24 2741 瀏覽
呢間海鮮酒家我由細食到大,同屋企人去三聖食海鮮的話一定係食呢間,碟碟餸都有份量,豉汁炒聖子,啲豉汁味道啱啱好,唔會太咸,聖子都新鮮嘅,另一樣可以試下嘅菜式係芝士焗龍蝦,鐘意食芝士嘅要試試,我自己就略嫌有點膩
2018-07-11 2928 瀏覽
完全浪費我地新鮮買去的海鮮,好傷心以前都有幫襯過覺煮得好好食,但今次 幾乎樣樣都好差😱椒鹽瀨尿蝦, 變咗辣椒醬炒瀨尿蝦 , 只覺得好咸,完全沒有椒鹽味, 最後食淨一隻都唔想再食😱芝士焗龍蝦, 原本 很期待 這款招牌菜, 結果係龍蝦肉 煮到又un又駭, 可以 稱得上難食😱蒜蓉蒸扇貝, 淡茂茂, 感覺似清蒸👌奄仔蟹ok👍辣酒花螺,好味👌通菜好老身👌鮮魚湯感覺似白菜湯,但幾好味👌乳鴿,好普通總結係....送既紅豆沙同西瓜最好味
完全浪費我地新鮮買去的海鮮,好傷心

以前都有幫襯過覺煮得好好食,但今次 幾乎樣樣都好差
😱蒜蓉蒸扇貝, 淡茂茂, 感覺似清蒸
👌奄仔蟹ok
👍辣酒花螺,好味
👌通菜好老身
👌鮮魚湯感覺似白菜湯,但幾好味
👌乳鴿,好普通

總結係....送既紅豆沙同西瓜最好味

2018-07-10
2018-07-02 2251 瀏覽
屋企人生日,去三勝村買海鮮到容龍食飯。呢一餐飯有讚有彈。讚👍🏼:有車位同環境尚算寬敞,侍應服務OK。美食推介:叉燒嫩滑,椰皇燉蛋白彈👎🏼:餸菜就一般般,最失望係餐廳的誠信。我地買嘅龍蝦被廚房掉包,新鮮變急凍。。。買海鮮時特意選購較大的龍蝦,雖然煮法是芝士開邊焗,上枱已覺得細隻咗,一食就知龍蝦唔係新鮮的,overcooked 嘅新鮮龍蝦都唔會咁嘅味。隔一陣,我地聽到隔離枱都投訴他們上枱的魚不是他們買來的,不只大細不一,連品種都對不上。當兩枱人分別同部長講,部長好爽快就話收平d. 究竟係部長識做定係身有屎呢,就自行判斷啦。不過我就唔會再去了
屋企人生日,去三勝村買海鮮到容龍食飯。呢一餐飯有讚有彈。
讚👍🏼:
有車位同環境尚算寬敞,侍應服務OK。
美食推介:叉燒嫩滑,椰皇燉蛋白

彈👎🏼:
餸菜就一般般,最失望係餐廳的誠信。
2018-07-02
2018-06-24 2130 瀏覽
將近六七年冇嚟過嘅容龍酒家外觀仍然冇變,樓下大堂咁啱圍板裝修緊,拜六嘅晚上食飯依然爆哂場排長龍,而咁有計劃嘅我當然一早訂哂位啦,龍蝦伊麵不過不失,薑蔥鮑魚入味彈牙,條魚蒸得啱啱好肉質鮮甜爽口,蒸貴妃蚌中規中矩,白焯麻蝦蝦細肉甜,特別要讚的係個糯米蒸蟹,啲糯米蒸完蟹膏入哂味,聞到都流哂口水,加上個黑蜡骨,酸酸甜甜非常開胃,不槐為其招牌菜,是日消費三聖海鮮$2800容龍加工$2900,10個大人加四個小朋友。
2018-05-05 2557 瀏覽
芝士龍蝦係每次必食的自己買海鮮上去整收費亦合理。服務亦非常好,每位職員都笑容滿面,就算忙到停唔到手今晚叫左芝士龍蝦黃金蝦椒c腐乳炒通菜咕嚕肉叉燒王福建炒飯乾燒伊麵仲有西湖牛肉羹黃金蝦仲有南瓜墊底福建炒飯多料西湖牛肉羹夠味而主角芝士龍蝦仍然咁好味,隻隻都非常大隻亦好有肉但注意要等耐一啲。叉燒王亦都好好味, 非常夠炭燒味同埋啲汁多濃樣樣味道都非常好,就算例牌都好大碟。甜品有椰皇。仲有生果同糖水送而家仲要有埋停車場🅿️唔洗泊街怕炒牌。
芝士龍蝦係每次必食的

今晚叫左芝士龍蝦
黃金蝦
椒c腐乳炒通菜
咕嚕肉叉燒王福建炒飯乾燒伊麵仲有西湖牛肉羹
黃金蝦仲有南瓜墊底
福建炒飯多料
西湖牛肉羹夠味
而主角芝士龍蝦仍然咁好味,隻隻都非常大隻亦好有肉

樣樣味道都非常好,就算例牌都好大碟。

甜品有椰皇。仲有生果同糖水

而家仲要有埋停車場🅿️唔洗泊街怕炒牌。
2018-04-22 2634 瀏覽
容龍海鮮酒家Dragon Inn Seafood Restaurant 蟹飯是必吃之選有一段時間冇去容龍飲茶,二樓在酒樓外的涼亭消失了。酒樓內部比昔日擴充,大大的玻璃牆讓陽光進入酒樓,有自然光很舒服!即使是下午飲茶時間,我哋都會指定叫 蒜蓉肉蟹排骨糯米飯,這個飯製作需時而且蟹是由附近的海鮮檔交上來,所以如果決定咗食 就第一時間落order啦。蒜蓉肉蟹排骨糯米飯 是用一個蒸籠上枱,蓋子一打開,那些蒜蓉味、海鮮味、肉的香味,都會嗅到鼻子中,簡直香味四溢,稍等一陣將材料和糯米飯伴勻,大家都急不及待忙著享受美食。嘩! 隻蟹非常多肉,塞滿蟹鉗和蟹身,蟹肉鮮甜彈牙,海鮮檔交給他們的食材 次次都非常優質,不用自己廢神去選購。這兒的點心也非常不錯,有些是懷舊點心,例如豬肚燒賣⋯吃完飯 你更可到附近咖啡灣,青山灣沙灘走走,美食後享受一下陽光與海灘。
容龍海鮮酒家
Dragon Inn Seafood Restaurant

蟹飯是必吃之選

這兒的點心也非常不錯,有些是懷舊點心,例如豬肚燒賣⋯

2018-04-21 1869 瀏覽
嚟到屯門食海鮮似乎容龍是一個不二的選擇,因為每次都嘗到他的高水準海鮮製作和懷舊的場景,今次不但要再試他的芝士牛油焗龍蝦,还有其他的菜色包括要試他的名菜砵酒焗生蠔,打開鍚紙立即香氣撲鼻,另外他的薑蔥鮑魚,也是必食的,除了有咬口薑蔥的香味完全融入在鮑魚類,另外点了他的黑醋骨,這裏的黑醋骨較甜,但也是水準以上的,當然其他的海鮮也能保持水準,最後更一定要試埋他的燉椰皇,清甜香滑,就為這頓海鮮宴劃上一個完美的句號。

2018-04-03 1916 瀏覽
每次到容龍飲茶,最後一定會叫呢度嘅甜品。今日咁岩見到手推車仔上面有黑白椰汁糕,見係懷舊糕點,就叫咗一碟嚟試試。黑色部份係芝麻,而白色就係椰汁。我鍾意芝麻椰汁糕會比較香口,有香濃嘅芝麻味,又有濃郁嘅椰汁味,兩款都係我比較喜歡嘅口味。最重要係椰汁糕做得質感細滑,又唔會太甜,食多一兩件都唔會太膩。而另一個必要嘅甜品就係椰王盅。椰王盅裏面嘅燉奶,滑到好似豆腐花咁,椰味同奶香都好突出,平衡得唔錯。最好嘅就係椰子肉好容易就可以刮到出嚟食,好好味!

2017-10-27 5402 瀏覽
食一頓地道海鲜餐其實可以說是奢侈宴,就算懂得找"對"的海鲜店買新鲜當令的诲鮮,還要找"好"的酒家為你加工。而加工費往往可以跟材料費差不多。有朋友說到屯門食海鲜是較為化算,但我不敢認同,其實屯門、西貢或流浮山也是差不多的"貴"。今晚就特別選老字號容龍到此一嚐。今次買的海鲜非常生猛,容龍亦處理得剛好,沒有過火或過油,加了適合的配料烹調更能提升各海鲜的鮮甜味。今晚的海鲜餐盛惠二千多,大家又覺得化算嗎?海龍皇湯料足

海龍皇湯料足

2017-10-06 3378 瀏覽
Days before, I went to this restaurant with my family to celebrate happy mid-autumn festival.It will be better to call the restaurant days before to make a reservation, or else you will be disappointed when you arrive there that day and they said "sorry, full booking today".And we have some seafood and main dishes in the restaurant. The sweet and sour pork (咕嚕肉) is just great, it is boneless, it is fresh and isn't that oily. One word: Delicious!If you wish to dine out with your family, this will

If you wish to dine out with your family, this will be a good place
2017-09-22 3694 瀏覽
係人都知呢間酒樓好出名,但係好唔好食又係另一回事。個人應為有少少虛張聲勢,冇人哋寫得咁好食。我哋食咗蟹肉排骨糯米飯,蟹肉嘅份量其實都多,砌下砌下都可以拼返一隻蟹出嚟。但總係覺得佢唔夠鮮味,唔知係咪太多蒜蓉嘅關係,令到佢搶晒本身海鮮應有嘅鮮甜味道。排骨嘅份量都好多,但都係啦因為蒜蓉份量太多嘅關係,好似搞到食緊蒜蓉咁。不過要讚嘅就係佢個糯米飯的確做得唔錯,好煙銀,亦唔會太乾或者太濕。都係不過不失,熱辣辣嘅時候梗係好食,不過都係少緊一種油香。

都係不過不失,熱辣辣嘅時候梗係好食,不過都係少緊一種油香。

2017-09-18 3183 瀏覽
來這地方已不陌生,而每次來到都必選地道名菜及招牌菜,每次也不令我失望,尤其芝士開邊龍蝦和其他海鮮都保持新鮮和熱辣的水準,例如是那個砵酒焗壕、薑蔥鮑魚與及紅燒班頭腩簡直令人未食已經垂涎欲滴,最難得是每次的水準都能夠令人喜出望外,包括其他小菜及佐口小吃也令人感到驚喜,再來一個糯米蟹,就真的是捧着肚子滿滿足足的一頓高水準的海鮮晚餐,當然不能忘記海鮮晚宴後的甜品,椰皇燉鮮奶也是必要一試的。
2017-08-18
2017-09-09 2990 瀏覽
今日黃色暴雨警告好彩有私家車入去三聖唔係一定變咗落湯雞俾咗三成嘅海鮮街朋友介紹我去關記買海鮮我問佢哋啲夥計究竟邊一間酒樓最好食佢哋都係話容龍咁實無死啦佢哋都咁講咁實好食呀但永遠係幻想同理想永遠都唔會係一樣我哋今次三個人叫左六個人嘅嘢食睇吓佢嘅煮功究竟有幾犀利但除咗個湯之外我覺得其他嘅餸都係麻麻地嗰邊嘅天氣影響心情定係佢哋不嬲都係咁煮法而我朋友話最好食嘅乳豬都大失水準最誇張係一炸橙汁要兩百幾我成世人都未飲過最貴嘅橙汁在下應該係井底之蛙希望下次好食啲啦
今日黃色暴雨警告好彩有私家車入去三聖
在下應該係井底之蛙
希望下次好食啲啦
2017-08-31
2017-09-06 2536 瀏覽
唔講你未必知道,呢度係米芝蓮推介餐廳嚟架!今晚食咗好多道菜,當中都有幾樣印象較深刻,只係未感受到點解會上到米芝蓮推介。『蒜蓉蒸蟹糯米飯』俾人嘅感覺好豐富,連埋蟹蓋,蟹腳等塞滿晒個蒸籠,加上橙紅色嘅蟹肉又係幾搶眼。蟹肉同糯米飯分別都好味道,撈埋一齊反而味道有點怪怪唔係太夾。『芝士焗龍蝦』基本上係一個普通菜式,我咁記得佢嘅原因在於佢嘅 texture。一般芝士焗龍蝦都係好多汁淋響面,相反呢個係乾身嘅,感覺幾有趣。芝士味道係濃嘅,所以食到好重芝士味而冇乜龍蝦味。酒家嘅食物質素同服務態度都不過不失啦,但既然係米芝蓮推介餐廳,我會期望佢可以做得再好啲!

蒜蓉蒸蟹糯米飯

芝士焗龍蝦

2017-08-20
2017-07-22 2341 瀏覽
聽人講容龍米芝蓮有上榜,又見Openrice 咁多人LIKE,所以就諗住去試下D招牌野。不過........1. 紅燒乳鴿   鴿肉完全無味,連最基本的 皮都唔脆2.芝士焗龍蝦    隻龍蝦上了芝士就炸熟佢,芝士睇落好多,但無濃郁的芝士味。龍蝦我懷疑唔係游水的......D肉又干又無味3.美藍雞    上D粉厚到爆,食到成口油。真係KFC都完勝佢我們只點了三樣野,但全部中伏!!!試完只有失望!!!不值遠渡而來所以話有時都唔好盡信D食評,要親身去試下先得,我就祗此一次。

1. 紅燒乳鴿
   鴿肉完全無味,連最基本的 皮都唔脆

2.芝士焗龍蝦

3.美藍雞
    上D粉厚到爆,食到成口油。真係KFC都完勝佢

2017-07-20
  • 沒有