2009-08-02 13 瀏覽
今天是哥哥的生日,我們一家六人去了新酒樓食晚飯~~很幸運遇上一個非常好好服務態度的部長。因為我爸爸對食中菜是很有要求的人~~所以問了這部長很多問題~~他不但沒有嫌棄我們很麻煩,很耐心地介紹菜餚我們點了以下小菜:清蒸老虎仔:這個味道好好果香黑豚肉:黑豚肉超好吃,炸得很香,和新鮮的蕃茄很配:真正的用了鵝去燒,口感十足,淡淡肉汁,正!珍珠蚌菜苗:菜苗下有湯,味道配合得很好蒜蓉粉絲元貝:超好的服務生大力推介的小菜,空運到港,果然很有鮮味~~紅豆沙:附送甜品,味道ok~~有小小的果皮味~~是日的部長真的服務得太好,首先很詳細介紹食物;又很勤快加水,收碟,而且很細心分開元貝給我們。我們結帳後都很細心加水(不是我們提他的),臨走還問我們不看完電視劇才走~~令到我們一家都感到很賓至如歸的感覺~~食後心情也十分愉快我想除了食物質素,好的服務都會令人會食過返尋味~~原本媽咪想給他利是...但因為不是新年,好像不太好;我調查之下,原來只有投訴電話那就在此公開表揚這位很好好好的部長吧~~朱嘉威先生,謝謝你這麼好的服務,我們一家食這一餐晚飯都很開心加油
今天是哥哥的生日,我們一家六人去了新酒樓食晚飯~~
很幸運遇上一個非常好好服務態度的部長
因為我爸爸對食中菜是很有要求的人~~

我們點了以下小菜:
清蒸老虎仔:這個味道好好
果香黑豚肉:黑豚肉超好吃,炸得很香,和新鮮的蕃茄很配
:真正的用了鵝去燒,口感十足,淡淡肉汁,正!
珍珠蚌菜苗:菜苗下有湯,味道配合得很好
紅豆沙:附送甜品,味道ok~~有小小的果皮味~~

我想除了食物質素,好的服務都會令人會食過返尋味~~
那就在此公開表揚這位很好好好的部長吧~~

2009-08-01
慶祝紀念
生日
  • 燒鵝
2009-07-26 18 瀏覽
我地一行三人大約十時食飯,去到有一名部長service我地,令我很happy,我地一坐低佢同我地開茶,之後向我地介紹有招牌菜燒鵝,一條魚,一個金銀旦莧菜,一個炖湯.主要係話佢好好service,因為佢好care我地,我想讚賞佢,我只知佢叫朱嘉威next time 要搵佢先得
next time 要搵佢先得

2009-07-25
E間嘢簡直可以用不知所謂去形容呀話說我地一行6人晏晝好飲茶..坐低叫左8碟點心..點知得左成大半個鍾只係黎左5碟!!跟住我地去催下佢..問下係唔係無啦..佢竟然話無落單!!吓!!唔係掛..同一張單會落D唔落D!!都算啦..就當我地再加單啦..另外再加一個套餐!!個套餐原本有炒牛河同馬拉盏通菜煲..點知落左單成4個字都無聲氣..我地又催佢!!個女人話通菜..焦X菜同X菜(總之差唔多咩都無)我火火地問佢咁你地到底有咩呀!!佢答菜心哎,,都好食架!!我問佢咩炒菜心先!!佢答我白烚囉!!唔係掛呀姐姐!我個餐馬拉盏通菜煲竟然變烚菜心!!跟住我火火地話唔要啦!!個部長走黎問我地點解唔要!!我同個部長講左一次..個部長竟然同我講E度D人個個都傻架!!我幫你跟啦(傻既你地公司又請)..我都同大家講我係要炒牛河啦!!點知黎左O個碟係豬頸肉炒腸炒....唔係掛..牛變豬!!河變腸粉!!我再同個正常既部長投訴..佢竟然答可能廚房無曬牛同河粉先會比ED你!!嘩!!咩你間嘢真係咩都得呀!!搵鬼再去
E間嘢簡直可以用不知所謂去形容呀
2009-07-18
2009-06-28 22 瀏覽
富臨都算是有點名氣的酒樓加上在屋企附近再加上它在報紙宣傳的圖片很吸引,所以就去試。侍應帶了我們去坐卡位,卡位又闊又大又舒服,又可望到大廳,起初滿心歡喜,但坐落就滿肚氣了。原來卡位那邊是無人管地帶。開了茶後就人影都無隻。我們想點菜也找不到人。後來聽到隔離枱的人也說無人落單!酒樓的侍應生分了幾個類別:紫色衫的只是傳菜 粉橙色衫的只做執枱、擺枱、開茶棗紅色衫的負責落單、上菜黑色衫的應是最高級了,因為埋單要他們才可以就是這樣的分工,令到坐卡位那邊的我們找不到人落單,因為棗紅衫和黑衫的人是不會走過卡位那邊的,粉橙色衫的人說他們不會落單,後來是我們大聲嗌才有人來落單!我們有一壺茶及一壺熱水,兩壺要加水時又無人理,開口叫加水又只加了一壺(難道侍應只看到一壺?)我們點了 :片皮鴨半隻 ($28) – 片得很大塊,很難包來吃,味道一般,沒有皮脆肉嫩的口感,那塊包皮很難食。芝士焗龍蝦 ($188) – 不覺得它有「焗」,比較似芝士汁淋龍蝦。龍蝦不算大隻但有肉,味鮮但不甜,不值$188。香蝦骨($48) – 好重蝦醬味,肉汁多又夠腍,炸得好香口XO腰果炒雙蚌($56) – 惹味有鑊氣乳豬併盤($85) –
酒樓侍應生分了幾個類別:
紫色衫的只是傳菜
粉橙色衫的只做執枱、擺枱、開茶
棗紅色衫的負責落單、上菜
黑色衫的應是最高級了,因為埋單要他們才可以
我們點了 :
香蝦骨($48) – 好重蝦醬味,肉汁多又夠腍,炸得好香口
XO腰果炒雙蚌($56) – 惹味有鑊氣
乳豬併盤($85) – 分別有乳豬6件,煙鴨胸6件,豉油雞4件,叉燒4件及海蜇,個海蜇幾好味但那個鴨胸是超市或凍肉舖買到個隻,整個併盤點計都唔值$85。
計埋茶介白飯埋單$501,都不算便宜,但以它的名氣、服務態度及食物質素就不值這個價錢,有點失望。
宣傳單上的圖片,話明是"焗"龍蝦的嘛
香蝦骨,真實都係咁既樣架
XO腰果炒雙蚌,真實的份量也差不多
塊片皮鴨幾大塊,塊包皮好難食架
2009-06-19
香蝦骨,真實都係咁既樣架