餐廳: 富臨皇宮
資訊:

餐廳: 富臨皇宮
資訊:

小姐妹一直說很饞說想去吃燒雞,剛好富臨搞活動,一蚊一隻雞🐔,那當然二話不說,帶她去啦,嘻嘻!這家店特別火爆,是老字號的粵式品牌,名廚坐鎮,交通也非常便捷,餐廳裝潢有點歷史悠久,但是曾幾何時也是富麗、奢華、高端的!😄經理非常nice 好客,給我們推薦了抵食套餐,最終我們點了上湯龍蝦(約1斤)伊麵配燒鵝皇$448,杏汁燉白肺/一大盅$188,脆皮童子雞(一隻1$/5位,不足5位就半隻),味道都非常好!
2023-05-15 537 瀏覽
母親節上午與太極團體十多人參加活動完畢想揾地方食晏,以為體育節兼母親節好難揾食,竟然俾我哋打電話book到黃大仙富臨皇宫。由蒲崗村行十分鐘就到。一点半入到去部長已安排好兩張大枱,點心也好快到。可能大家肚餓又dup濕身,覺得啲煎釀點心不錯,不太油也不太燶。燒賣好味過蝦餃,啲蝦餃材料不靚,失水準。义燒包大隻,炒飯ok但米不靚,燘米啲肉絲黏埋一嚿未推開,好彩熟,炸麵就料靚麵底好夠咬口又大碟。整體水準一般,目測都街坊多仲有大把位剩。相信鑽石山有好多其它選擇!
2023-05-14
2023-05-03 394 瀏覽
除左推薦的點心之外😝😝稻香酒家的飲茶還有許多其他美食值得一試。他們的燒味拼盤非常豐富,有叉燒、燒鵝、燒豬腩等,每一樣都十分美味。如果你喜歡海鮮,不要錯過他們的蒸蝦、蟹肉燒賣等,鮮甜可口。此外,他們還有經典的鮮奶糯米飯和馬蹄糕,口感Q彈,味道香甜,是絕不能錯過的甜點。最重要的是,稻香酒家的服務十分周到,員工熱情友好,讓人感到宾至如歸。總而言之,稻香酒家的飲茶不僅是一個美味的用餐體驗,還充滿著令人愉悅的氛圍和服務。
除左推薦的點心之外😝😝
一個好遲起身,日日瞓到自然醒嘅人,雖然都好鍾意食點心飲茶,但係就要起到身,所以我一般都係比較呢啲地方有夜查可以飲先會去。但呢一日就做孝順女同爸爸媽媽去飲茶,今次就去咗黃大仙富臨飲茶。點咗幾樣點心,但係零零舍舍覺得有其中兩款好可愛,所以影低相留念。整體佢哋食物嘅質素都OK,但係味道偏鹹,略嫌佢上枱時間等好耐,可能因為比較多客人,上到枱啲食物唔夠熱。但我個人比較重口味,所以覺得佢哋未到天行都還可以,但相比起我平時最鍾意食嘅點心,佢都係從未咗少少,但係價錢唔算貴,整體感覺都還可以。

趁着過年前就好想同屋企人去茶樓,食返個中餐慶祝下,咁近地就揀咗喺黃大仙附近嘅一間富臨皇宮。☺️先叫左個冷盆冰鎮和味鮑魚伴秋葵$228,有6大隻連殼鮑魚😍調味帶出少少咸鮮味,隻隻都好入味而且爽彈,我個人就中意點少少wasabi同鼓油🫶🏻當然要食呢度招牌嘅例牌燒鵝皇,一例118之餘仲要有埋燒鵝髀食,上到枱就知道呢個燒味非常有水準,色澤亮麗,油脂充足,成隻拎住食真係好過癮!😳最後邊個話黎茶樓食飯一定要食粉麵飯,就連晚市都可以逐隻奶皇包咁order,所以我地每人叫咗一隻奶黃包,熱辣辣奶黃又好流心,簡簡單單過年前同屋企人食個晚飯熱已經好開心😀不得不提呢度上菜速度好快手,服務不錯👍🏻

不得不提呢度上菜速度好快手,服務不錯👍🏻
2023-01-20 504 瀏覽
老公一向喜歡食中菜,今晚就同佢去黃大仙富臨皇宮食晚飯,酒樓裝潢很有氣派,地方很大並配上華麗的水晶燈,於香港有多間分店,提供多款的滋味點心以及不同的小菜餐點。和味鮑魚伴秋葵:共有六隻鮑魚,色澤鮮明,鮑魚口感爽口彈牙,鮮味十足,加上特製醬汁,令味道提升。本來係伴秋葵,可能賣曬,改伴萵筍絲,清新爽口。明爐極品燒鵝皇 :富臨燒鵝,從選材、醃製、風乾、烹調過程都全由經驗老到大師主理,每個過程都一絲不苛。嚴選由潮連進口的黑粽鵝,每隻足約五至五斤半重,脂肪含量較多,燒起來,肉質鬆化,皮脆香嫩,鵝香十足,油脂豐腴,齒頰留香!流沙奶皇包:包皮面白如雪,入口軟熟,餡料奶香濃郁,還有沙沙的口感,味道甜鹹交融,讓人百吃不厭。

2023-01-09
今日要去黃大仙做野,放工後就同個同事一齊去醫肚😇唔熟黃大仙唔知有咩好食,咁岩行過見到富臨皇宮,同事就話餓…貪方便上去食,我都照跟啦唯有🫡不過有驚喜!🤣🔸 富臨燒鵝王🦢 (例牌) |$118燒鵝皮幾薄又香脆,皮下有層厚厚的脂肪,油脂偏重,胸肉的位置也很嫩滑,餸飯一流🥰🔸 和味鮑魚伴秋葵 (6隻飽魚)|$228凍鮑魚上菜時夠凍,而質感剛剛好,有口感但唔難咬開,點埋Wasabi豉油食好fresh😋😋另外秋葵醬汁有dd辣,出奇地惹味😳😳🔸 奶皇流沙包|$21.6/隻中間奶皇流心餡真係不得了😱係湧出黎!! 而且奶香和蛋黃味好香濃,包皮都鬆軟😋📍富臨皇宮黃大仙龍翔道120號新光中心3樓

🔸 富臨燒鵝王🦢 (例牌) |$118

🔸 和味鮑魚伴秋葵 (6隻飽魚)|$228

🔸 奶皇流沙包|$21.6/隻

📍富臨皇宮
黃大仙龍翔道120號新光中心3樓
  • 富臨燒鵝王
2023-01-13 166 瀏覽
臨近新年,好多人都去酒樓慶祝,今日唔想煮飯,就帶媽媽兩個人去撐枱腳😆😆6點去到以為無咩人,都坐咗4成人😮😮依家真係旺咗好多呀!⭐️明爐極品燒鵝皇隻鵝好靚🤩🤩啖啖肉,一啲都唔肥👍🏻👍🏻用火熱住,食到最後一舊都仲暖緊,絕對係推介!⭐️和美鮑魚伴秋葵個鮑魚整得好黏口彈牙😍😍呢個真係好好食!🤤🤤秋葵用辣汁當涼拌食,清爽開胃!但我唔係好食得辣,所以放棄咗,俾晒媽媽食😂😂⭐️流沙奶黃包好大個包,有啲嚇親😅😅啲奶黃流晒出嚟,好鬼正😋😋食完真係好飽!食咗3個餸,連茶介加一$300都唔使,好抵😋
6點去到以為無咩人,都坐咗4成人😮😮依家真係旺咗好多呀!

⭐️明爐極品燒鵝皇

⭐️和美鮑魚伴秋葵

⭐️流沙奶黃包

食咗3個餸,連茶介加一$300都唔使,好抵😋
2023-01-12 143 瀏覽
餐廳裝潢呈歐洲宮殿風,以白色和金色為主調,環境寬敞舒適,人流多 好熱鬧,氣氛很好☺️ 適合家庭或朋友聚會🥂食物方面提供粵式菜餚,選擇豐富,價錢合理,質素高 有驚喜😍 店員服務態度很好🤗晚市二人消費:$433 🫧包括加一服務費🫧═ ═ ═ ═ ═ ═ ═ ═💖💖💖食評💖💖💖𝑭𝒐𝒐𝒅🥗和味鮑魚伴秋葵 ($192/4隻)✨必試,有驚喜冷盤!鮑魚嫩滑彈牙,完全不會韌,醬汁好入味,口感味道一流😚 秋葵好爽脆,配上辣椒豉油味道更佳👍🏻🍗明爐極品燒鵝皇 ($118/例)✨推薦!外皮好香脆,肉質嫩滑,脂肪比例適中,醬汁好惹味🤤🤤 以明爐保持燒鵝熱騰騰🔥 份量足夠二人享用,配上飯 好飽肚好滿足👍🏻 🥠奶黃流沙包 ($10.8/件)✨大大個流沙包🤤🤤 熱騰騰 新鮮出爐,流心效果一流,好好味👍🏻🍚白飯 ($13/碗)✨🥜花生 ($12/碟)✨𝑫𝒓𝒊𝒏𝒌🫖茶芥 ($12/位)✨

晚市二人消費:$433 🫧包括加一服務費🫧

🍚白飯 ($13/碗)✨

🥜花生 ($12/碟)✨

𝑫𝒓𝒊𝒏𝒌
🫖茶芥 ($12/位)✨
臨近新年同屋企人去咗呢間酒樓食團年飯,好多款式選擇,仲叫咗個例牌燒味試下🤩而且呢到酒樓員工服務態度都好好呀,令我同屋企人都過咗個愉快嘅晚上💕._.🦢|明爐極品燒鵝皇|🦢呢個例牌燒鵝份量都算多,佢上枱係用火燒住,唔洗驚涼咗唔好食😳呢碟燒鵝味道好好食,佢外皮燒得薄脆,而肉質又香濃嫩滑,配埋佢個好結身嘅酸梅醬,味道好有驚喜👍🏻·🤎|和味鮑魚伴秋葵|💚呢個見佢好特別,係凍食,擺盤好靚,底下有冰冰鎮住😍個鮑魚好入味,上面有鮑汁,唔會好鹹,鮑魚仲好貼心,係起咗肉,砌開咗一半,方便食😋仲有埋我最愛嘅冰鎮秋葵,都係好入味,好推介💖·💛|流沙奶皇包|💛大大個奶黃包,咬開咗真係流心奶黃黎架🤩奶黃餡多到流出,好正嘅飯後甜品呀✨._.
._.
🦢|明爐極品燒鵝皇|🦢
🤎|和味鮑魚伴秋葵|💚
💛|流沙奶皇包|💛
._.
1月6日揾食肥華與靚媽,在流浮山,后海灣,睇完太陽伯伯收工,望埋對岸深圳特區夜景,再数到天上見到嘅三顆星星後,因驚靚激親靚媽,肥華唔敢在流浮山食海鮮晚餐,專誠搭車出返唻市區,呢間近肥華住處的酒楼,食特價羊腩煲,平心而論以合共$8O元價錢食到一煲份量和味道都不錯嘅羊腩煲,再加一份食羊肉煲必傋新鮮蔬菜,呢餐應該係冇得彈,但衰就衰在此店員工,人手嚴重不足,加上有某些員工衹顧同熟客吹水,閒話家常,對肥華及靚媽視而不見,除沒有主動提供基本待客服務外,就算你向佢揮手,啲同客吹緊水嘅呀姐,都係唔啋你,繼續吹水,而當晚在羊腩煲及蔬菜以外所點嘅食物,亦係點乜冇乜,今餐晚飯冇人理你,想食乜冇乜,令肥華覺得今晚同靚媽係在一個孤島上食飯,嘅感覺😤🤬👎😤🤬👎
2023-01-03 190 瀏覽
👵🏻生日揀左佢飲開茶既富臨食生日飯 首先乳豬全體 都夠脆 唔會話凍左皮都林埋 同埋肥瘦都算適中 然後係蝦球伊麵 伊麵個汁唔夠creamy 但換左蝦球比龍蝦好食 又方便 一品燒雞好雪藏雞味😖上面啲蝦片吸哂滿滿既油 一入口⋯成啖油入口咁😖 燕窩湯好咸⋯ 片皮鴨啲蒸皮幾張痴埋一齊分唔開 搞到唔夠蒸皮⋯就咁食片皮鴨就只係食到油⋯同埋咬唔開😣蒸魚係成晚最好食既菜式 魚肉嫩滑 火侯同咸度岩岩好👍🏻👍🏻👍🏻荷蘭豆炒龍躉球都唔錯 魚肉厚實 但荷蘭豆油到入唔到口😢 蟹粉豆苗唔太濃郁而且好油 西蘭花炒雞肉蚌片不過不失 壽包隻隻都好巨型 包幾好 個涵就⋯不過間唔中食都可以既基本上成餐飯都係油浸咁濟😩想食好野就一定唔會係呢間
👵🏻生日揀左佢飲開茶既富臨食生日飯

首先乳豬全體 都夠脆 唔會話凍左皮都林埋 同埋肥瘦都算適中

基本上成餐飯都係油浸咁濟😩想食好野就一定唔會係呢間

2022-12-22 149 瀏覽
前日天氣好凍就帶屋企人去食返個暖笠笠嘅羊腩煲同小菜。見到而家做緊優惠好抵,值得一試。🥰 🥣金銀菜燉白肺湯 $148冬天要飲返啲湯水補下,佢一盅好大煲,夠4-5人飲。湯料有白肺、雞腳、雞肉、豬肉、菜乾等,相當鮮甜😋 豬肺同豬骨可以配埋辣椒豉油一齊食。🐑古法羊腩煲 特價 $38(原價$138)晚飯優惠淨係$38就食到羊腩煲,見到每枱都食緊就知食得過😎 羊腩份量幾多,好大件,除咗羊腩仲有馬蹄、炸支竹、筍同冬菇,好足料。🤤 羊肉肉質鮮嫩唔會太羶,冬菇同炸支竹吸收晒醬汁好入味。呢個送飯一流。😆🦆京式片皮鴨 $188/隻片皮鴨好大隻,經理仲特登拎出黎俾我地睇下原隻嘅片皮鴨,之後再切片。(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 一碟有成十幾片鴨肉,三個人食都好飽。鴨皮香脆,肉質嫩滑,冇乜肥膏,餅皮都整得好薄,加埋海鮮醬、大蔥絲同青瓜絲,口感更加豐富。😋

🥣金銀菜燉白肺湯 $148

🐑古法羊腩煲 特價 $38(原價$138)

🦆京式片皮鴨 $188/隻

2022-12-16 129 瀏覽
冬天緊係要食羊腩煲喇☺️食完暖笠笠,最近晚上同屋企人去左酒樓食晚飯,酒樓坐得幾闊落👍🏻最新仲做緊優惠🤩我地見羊腩煲都好抵食😆所以點左🥳🌸羊腩煲羊腩煲份量都幾多,入面有好多香料,羊腩煮得好香夠腍又唔會太膻🥰仲有好多配料,有馬蹄,枝竹😋嘩…入哂味😆🌸京式片皮鴨片皮鴨切得好簿,外皮酥脆😍餅皮熱辣辣😋加埋京蔥條同甜麵醬一齊食,口感更上一層又唔膩🤓🌸金銀菜燉白肺湯我地仲叫左個燉湯☺️飲完好滋潤,岩哂冬天飲,e個燉湯嘅功效係潤肺治咳同護膚,同埋個湯都幾清唔會太肥😊仲超足料😋

🌸羊腩煲

🌸京式片皮鴨

🌸金銀菜燉白肺湯

2022-12-11 136 瀏覽
呢排天氣持續寒冷,收工近近地同屋企人黎症食個羊腩煲暖下身,仲有我最愛嘅片皮鴨供應另外叫一個燉湯潤下先!總共叫左3樣食物~古法羊腩煲 $138羊腩連皮大大件,炆得夠少少羊羶味~配料有枝竹、荀、冬菇等吸收濃郁湯汁!京式片皮鴨 $188 上碟先原隻供客人望望,即叫即片,皮脆肉嫩味道很不錯,要挑剔嘅係片出黎份量偏少金銀菜燉白肺 $148 對於平時忙碌湯水不足嘅上班族,呢個燉湯真係岩晒~超大盅料頭足,湯頭清甜!2人飲到4-5碗

另外叫一個燉湯潤下先!

總共叫左3樣食物~

古法羊腩煲

羊腩連皮大大件,炆得夠少少羊羶味~

配料有枝竹、荀、冬菇等吸收濃郁湯汁!

京式片皮鴨
上碟先原隻供客人望望,即叫即片,皮脆肉嫩

味道很不錯,要挑剔嘅係片出黎份量偏少

金銀菜燉白肺

對於平時忙碌湯水不足嘅上班族,呢個燉湯真係岩晒~超大盅

料頭足,湯頭清甜!
2人飲到4-5碗
2022-12-08