2011-09-07 150 瀏覽
極大多數時間走近雪糕車都是吃軟雪糕,小時候吃過一次蓮花杯,還記得自已搞不清是「棉花」還是「蓮花」,口快快略過就算。反而這次我倆突然想吃橙冰,原來我們都未吃過。極酷熱的街道之上,只想立刻降溫,豈料橙冰的溫度極低,要不停用「挫」的方式來逐少吃,但以冰品來說,味道還真濃鬱,而且帶點是真是假?的果肉。走了十分鐘,商場都到了,還吃不完。結論是,要解暑還是吃軟雪糕最。快靚正。
2011-06-11 24 瀏覽
嘩,真係要讚下OPENRICE,連雪糕車都有得寫,仲有甘多人寫。依杯雪糕,係香港人都食過(我估...),可以話係香港人嘅集體回憶。近來成日都見到,終於係"超肥"內疚感下食左一杯。吓? $8???!!! 噢,了解,由雪糕升格至集體回憶係會反映在價格上。好啦,始終平過FROZEN YOGURT。滿懷希望,第一口! ..... 點解甘水.......。第二口! ......無奶味......。 第三口! ....好甜WOW.....。睇住食左三口嘅"集體回憶"已經溶緊,我不斷反省自己嘅TASTE是否有問題,或者個腦嘅記憶有誤? 不過個味又真係我記憶懷念,覺得好味過HAN記同MOO記嘅雪糕WOW。好LA~ 可以做嘅就只好食完手上LEE杯,忘記味道,回復記憶吧!
2011-06-09
2011-05-31 34 瀏覽
今日行經旺角朗豪坊對出見到雪糕車已經有成年沒有吃過了價錢都加了一元沒法子了,物價飛脹買了杯軟雪糕SHARE雪糕車的雪糕很易溶的,但就是特別的香滑吃到CONE都香脆夏日正式來臨了
今日行經旺角朗豪坊對出
見到雪糕車
已經有成年沒有吃過了
價錢都加了一元
沒法子了,物價飛脹
買了杯軟雪糕SHARE
雲尼拿軟雪糕
雪糕車的雪糕很易溶的,但就是特別的香滑
吃到CONE都香脆

夏日正式來臨了

2011-05-01
雲尼拿軟雪糕
2011-04-24 49 瀏覽
童年時,每當聽見流動雪糕車演奏著清脆悅耳的藍色多瑙河旋律時,都會想吃一杯美味的軟雪糕。在麥當勞還未在香港登陸,7-11與OK便利店仍未在香港出現的年代,軟滑甜膩的軟雪糕幾乎就只得流動雪糕車有售,要是在陽光猛毒的夏日,能手持一杯冰凍、幼滑、甜美的軟雪糕,對一個小朋友來說,怎能不成為一件愉快無比的樂事?隨著歲月流逝,社會愈來愈進步,物質也愈來愈豐盛,只售數元的軟雪糕,對現在的小朋友來說,又是否同樣吸引?對此,我雖不得而知,但對我來說,這所費無幾的甜品,卻仍是魔力無窮呢!

1 分鐘 (外賣自取)
2011-04-23 75 瀏覽
在家附近看見停泊了一輛富豪雪糕車,就買了一個新地筒吃吃吧,是久違了的味。在提交這篇食評之前,看見富豪雪糕車的地址是在尖沙咀天星碼頭,然後括着各區流動,莫非OR那麼肯定這富豪雪糕車就只有一輛?拉出軟雪糕之後,就有得吃了,雪糕都是一向奶白色呈粗糙的表面,看起來不太平滑而充滿氣體,`而雪糕筒都是窄長呈啡色的那一款,雪糕吃起來奶油味極重,口感極其軟綿,真的一點硬度都沒有,那種口感就如吃一口雪凍了的忌廉奶油,整個口腔都是那種味道,其實真的似吃忌廉多過吃雪糕呢。反之個人認為富豪的雪糕筒真的做得非常不錯,吃起來有點甜及威化餅的香味,咬起來其脆,真的不能再要求太多了。吃着雪糕聽着藍色多瑙河,在小時候是非常高興的一件事,然而人大了,都是認為HD及Movepick的雪糕好吃一點,大概今時今日吃它,都是為了一種感覺,是一種可以重溫的回憶。
通往雪糕的一扇窗
通脹升溫
似吃忌廉多過吃雪糕的老味道

2010-11-30
2010-10-06 59 瀏覽
after having a sudden craving for ice-cream from a van to remind me of my childhood days,i decided to buy the vanilla flavored soft ice-creambig mistakei took one lick, disappointingthe cream was too creamyperhaps if you like the flavor of homo-milk, you may enjoy it; but otherwise the taste was overly milky. for 7 dollars, a drumstick from parknshop is alot better

big mistake

the cream was too creamy
2010-08-04
2010-07-03 26 瀏覽
六月二十九日 (星期二)今日一起請了假,早上做完gym後,想過大空館,原來是日休館加上今日天氣真的非常好,陽光普照,沒有雲,所以熱得很,唯有行過去Harbour City再算吧沿途,老公仔說如果見到雪糕車就好了...haha,真幸運,在如此天氣下,真的遇上了遠處已經聽到它的音樂........買了兩杯軟雪糕,快點吃,很易溶呢,它的雪糕真的很滑......夏日的消暑佳品呢
六月二十九日 (星期二)

今日一起請了假,早上做完gym後,想過大空館,原來是日休館

沿途,老公仔說如果見到雪糕車就好了...

haha,真幸運,在如此天氣下,真的遇上了

遠處已經聽到它的音樂........

2010-06-29
2010-06-26 43 瀏覽
$7 for an ice-cream, it isn't really cheap, but for the quality and the texture of the ice-cream, it's worth a try.however, the mister car isn't always at the harbor, so it really depend on luck, but i heard people saying that it's usuallty parked by the TST harbor during the weekends, so maybe gona try bumping into it during that time.

2010-05-13
2010-04-07 98 瀏覽
今日同男朋友興致勃勃入左西貢行預左星期日勁多狗仔睇;又見到D漁民賣魚;都幾有風味;不過今日天氣就麻麻;因為好焗!見到雪糕車就買左1個軟雪糕SHARE啦呢次食O既雪糕都仲係好多氣泡;但係好軟綿綿!入口即溶~但係吾知係咪因為天氣定係其他因素;總覺得個雪糕好似吾夠凍咁O既?!希望下次會食到又凍又綿又好味O既雪糕啦!
今日同男朋友興致勃勃入左西貢行
預左星期日勁多狗仔睇;又見到D漁民賣魚;
都幾有風味;不過今日天氣就麻麻;因為好焗!
見到雪糕車就買左1個軟雪糕SHARE啦

呢次食O既雪糕都仲係好多氣泡;但係好軟綿綿!
入口即溶~但係吾知係咪因為天氣定係其他因素;
總覺得個雪糕好似吾夠凍咁O既?!
希望下次會食到又凍又綿又好味O既雪糕啦!
2010-04-06
$3.5 (下午茶)
2010-03-30 17 瀏覽
招牌軟雪糕連雪糕筒, 完全可以用標題果五字來形容味道香濃, 口感軟滑, 個筒脆卜卜, 加上底食 (只限7蚊果隻軟雪糕), 真係香港最好食既軟雪糕果仁甜筒, 每次食親個筒都有部份淋左, 又多冰碎包住支筒, 雪糕頗硬, 常常令我覺得銷量一般反而好多時蓮花杯個雪糕比甜筒軟身, 莫非銷情係 軟雪糕 > 蓮花杯 > 甜筒
招牌軟雪糕連雪糕筒, 完全可以用標題果五字來形容

反而好多時蓮花杯個雪糕比甜筒軟身,

莫非銷情係 軟雪糕 > 蓮花杯 > 甜筒
2010-03-29
2010-02-04 23 瀏覽
今日去左食雪糕車O既軟雪糕~1向都話雪糕車O既雪糕最好味;又香又軟又滑!雖然每次食完都吾夠喉;但係始終都係雪糕車好今日食O既雪糕有好多LONG;吾知係咪岩岩搞好呢D雪糕?好軟牙!仲溶得好快;不過雪糕車D雪糕1向都係咁;STYLE黎O既 =)
今日去左食雪糕車O既軟雪糕~
1向都話雪糕車O既雪糕最好味;
又香又軟又滑!雖然每次食完都吾夠喉;
但係始終都係雪糕車好

今日食O既雪糕有好多LONG;
吾知係咪岩岩搞好呢D雪糕?
好軟牙!仲溶得好快;
不過雪糕車D雪糕1向都係咁;STYLE黎O既 =)
2010-02-04
慶祝紀念
紀念日
2010-02-02 47 瀏覽
富豪雪糕行踪一生飄忽, 今日跟朋友逛到旺角花園街, 看來雪糕車司機都攰喇~~~(仲有好多分身起港九新界行緊唔知者~)是日下午茶:- 軟雪糕一人一杯唔好爭!等待變成期待, 看到雪糕轉呀轉, 好大枝呀!白雪雪的, 一咬就1/3咯.好軟滑既雪糕, 質地似cream, 不過就唔夠牛奶味喇.咁熱天氣, 食番杯先再有力行架嘛~~食了咁多年, 都冇留意雪糕車上既溫馨提示<< 小心兒童橫過>>到底係提醒邊一位呢??
(仲有好多分身起港九新界行緊唔知者~)

是日下午茶:-
軟雪糕
一人一杯唔好爭!
好軟滑既雪糕, 質地似cream, 不過就唔夠牛奶味喇.
咁熱天氣, 食番杯先再有力行架嘛~~

食了咁多年, 都冇留意雪糕車上既溫馨提示
<< 小心兒童橫過>>
到底係提醒邊一位呢??
2010-01-10 37 瀏覽
當我望見你,我就想起兒時點滴,當你的雪糕車,播出「藍色多瑙河」音樂,令所有香港人知道雪糕車就在附近,現在雪糕太多,但你依然佔有重要位置,地球咁大,我都能在荃灣與你相與,真有緣,所以我要番個嘆嘆。雲尼拿…雖然普通,但食落依然軟滑,味道勝過麥記同七仔。
當我望見你,我就想起兒時點滴,
真有緣,所以我要番個嘆嘆。
雲尼拿…雖然普通,但食落依然軟滑,味道勝過麥記同七仔。
2010-01-05
2009-12-07 19 瀏覽
周日同食家吃完串得起,在對面馬路見到雪糕車,天氣冷冷吃雪糕最過癮,就一人要番杯﹗我偏愛軟雪糕,而食家就至愛富豪的甜筒,一人一個唔洗爭﹗食家話富豪的甜筒雖未及貴價那些品牌滑溜,但雲呢拿味道香濃,面頭的碎花生及果仁超級香脆,佢話食其他牌子的都會因雪得耐而變腍,係呢隻唔會,好似新鮮灑上去一樣,見佢一陣就食哂就知好味﹗再者佢話而家0的甜筒脆筒成日將最後一啖變成一舊朱古力,但這支明明是雲呢拿甜筒,所以坊間的甜筒佢都會掉棄最後一口,係富豪堅持使用原始脆筒,令佢可由頭嘆到尾,這叫享受﹗在香港吃軟雪糕,平平地又最好味的非富豪雪糕車莫屬吧,味道濃郁而軟滑,入口即溶如綿花的感覺妙極,便利店跟風o左咁耐始終都係做唔到佢地既質感,好味好味﹗$7支不算貴,很開心這兒會有雪糕車,下次見到都要再食先﹗

我偏愛軟雪糕,而食家就至愛富豪的甜筒,一人一個唔洗爭﹗

$7支不算貴,很開心這兒會有雪糕車,下次見到都要再食先﹗
一人一支唔洗爭
宵夜
一人一支唔洗爭
2009-10-17 23 瀏覽
今日去完飲茶路過海防道,見到泊住雪糕車,由於平日實在太少見,雖然食飽了還是忍不住買了一杯軟雪糕和一個蜜瓜蓮花杯,各7元.軟雪糕實在比連鎖便利店的出色,因為呢度實在太好味,又香奶味又夠滑,只是實在太快溶了.至於蓮花杯小時候好喜歡吃的.大個了無食過了,今次食番又有一種新滋味.蜜瓜味印像中無食過,今次第一次食,雪糕唔會整得好硬,好易畢,蜜瓜味是清清淡,似有還無.要讚的是唔會太甜,夏天食也頗消暑.只是現在秋天意境差了點點今次買雪糕時,竟然見到是一位女仕賣而唔係男仕,所以見到都幾驚喜呢??好懷念細個每次聽到藍色多腦河的音樂,現在越來越少聽到,希望富豪雪糕車可以繼續經營下去,畢竟這是一個香港人的集體回憶啊

好味軟雪糕
蜜瓜雪糕