2023-09-18 346 瀏覽
每次經過尖沙咀,鼠尾草行到海旁都會忍唔住想食雪糕車嘅軟雪糕。細細個經過已經成日話想食,而家仍然忍唔住間中想食下。仲記得早一兩年仲要戴口罩嘅時候,反而好多遊客,成日都排長龍,等成10幾個,就算司機keep住一路唧得好快,都要等一陣。而家反而多咗遊客,但係又唔使點排隊,即刻就有得買。雖然價錢貴咗,但係回憶嘅味道都係差唔多。雪糕同其他唔同牌子嘅味道唔同,有一種好特別嘅奶香味,同埋忌廉香味,真係取代唔到啊。

2023-09-11
宵夜
2023-08-12 230 瀏覽
五一勞動節陪內地友人遊香港,某些路線自然要走一回的。在中環碼頭例必會見到富豪雪糕車的蹤影,當時目測有最少50人在排隊,難道吃富豪雪糕會發達?費解的還不只我,友人孩子自是不懂為何,他覺得用輪候摩天輪的時間,來排一杯平平無奇的雪糕值得嗎?(其實他的父母,甚或在場人士也不會懂)懂的就是土生土長,在舊時代走過來的香港人,情懷是在特定的時間特定的空間,才會有共同的集體回憶,是一種共同語言,旁人不懂也無需要懂。小時候以為富豪只有一輛雪糕車,那時總是覺得雪糕車十分厲害,每日定時停喺我學校門口,每到夏日,晚飯後又準時停喺我家樓下,所以我的童年奉獻了不少零用錢給富豪雪糕,直至長大才沒了這「一車走天涯」的荒謬想法。近日有機會嘗遍富豪三寶,發現最愛是最經典的牛奶軟雪糕($13),賣點是奶味香濃幼滑,筒身有焦糖淡香脆感十足,但感覺沒孩提時的好吃,是自己嘴刁了嗎?至於甜筒($12),原來是有蜜瓜味的,味道有點驚喜,蜜瓜味自然不假,就是雪糕筒是稔身的影響口感,但原來不少孩子喜歡甜筒,他們覺得甜筒最「襟食」(笑)。最後就是橙冰($10),其實就跟橙汁雪條味道無異的,但冰感會稍為重一些,是享受用匙子舀冰的快感嗎?如果
五一勞動節陪內地友人遊香港,某些路線自然要走一回的。

如果不用排隊,偶爾嚐嚐這份情懷,也是召喚快樂的一種方式。
橙冰($10)
橙冰($10)
唔洗多講啦✨富豪雪糕仲唔係你我嘅童年回憶?!🥰雖然個雪糕歪到同比薩斜塔有得「揮」🍕🗼,亦都唔再係幾蚊「雞」🥹……但仍然無阻我對佢$13軟雪糕情有獨鍾🍦 Even though it looks like the leaning tower of pisa, it still tastes good 🤤 never losing it’s creamy TEXTURE ! Defo a great choice under the hot WEATHER 🌞🕶️評分: 7.2/10p.s. rate my rap 🙊📍 富豪雪糕流動車 (尖沙咀)尖沙咀天星碼頭對出巴士站 (各區流動)-#sour尖沙咀
唔洗多講啦✨富豪雪糕仲唔係你我嘅童年回憶?!🥰

評分: 7.2/10

p.s. rate my rap 🙊

📍 富豪雪糕流動車 (尖沙咀)
尖沙咀天星碼頭對出巴士站 (各區流動)
#sour尖沙咀
2023-05-27 207 瀏覽
富豪雪糕車嘅雪糕口感滑順,細緻柔軟,甜度適中,食嘅就唔係食佢有幾好食,大家都係食返個童年回憶,拎返個feel,佢地嘅雪糕車會經常出現係香港嘅街頭巷尾,大家都要靠住耳熟能詳嘅音樂去搵雪糕車嘅位置,別有一番風味🍦
前文講荃灣西站個司機食煙,唔知係唔係公司提到OpenRice所以掉走咗佢,而家荃灣西站雪糕🍦車叔叔🧍‍♂️正常返,食雪糕🍦冇二手煙,食得都健康d。我囡鐘意食,一人一啖親子活動
2023-03-23
外賣自取
  • 香滑軟雪糕
2023-03-16 182 瀏覽
「富豪雪糕車」是一輛充滿童年回憶的雪糕車,它的音樂聲一到就令人心情愉悅。今天來到這裡,只為了重溫那些美好的回憶。軟雪糕的口感非常綿密,非常柔軟順滑,入口即化。它帶著淡淡的奶香味和雲尼拿香氣,讓人感覺非常清新自然,恍若置身於兒時的記憶中。它不僅是一種美食,更是一種情感的共鳴,能夠喚起人們對於童年的深刻記憶。車子的裝潢多年來沒有多大的改變,充滿著懷舊氛圍,讓人不禁想起兒時的雪糕車。「富豪雪糕車」帶給香港人的不僅僅是美食享受,更是一種情感體驗。在這裡品嚐著軟雪糕,回憶著兒時的歡笑聲和陽光明媚的日子,讓人感到非常溫馨和幸福,它的音樂聲一到就令人心情愉快。

• 軟雪糕
耳熟能詳既音樂聲😌往往都能夠吸引到我過去幫襯!唔單止因為係回憶既味道,而確確實實真係有佢獨特之處😎價錢唔貴又好味!好多時啲人係雪糕車,就梗係買佢最出名既軟雪糕啦,但其實呀!甜筒、蓮花杯、橙冰都一樣好正架!當日我本身就諗住買橙汁,可惜就賣曬🥲但唔梗要!有哈蜜瓜味蓮花杯!甜筒都有蜜瓜味架,不過之前試過買甜筒個餅乾杯係淋曬既,所以食蓮花杯算。-✧ 蜜瓜味蓮花杯 $10想講佢個包裝都改良左,以前只用一塊紙皮做蓋,呢加改用左塑料蓋,密封好左,個雪糕面唔會好似以前咁有結冰,好香既蜜瓜味勁鍾意🥰100分!

✧ 蜜瓜味蓮花杯 $10

2023-02-19 158 瀏覽
富豪雪糕🍦車滿載香港人既回憶,我由細食到大。難得荃灣西站有架車長期喺度,我成日去幫襯,不過荃灣西站個阿叔成日唔喺車度,搞到我特登帶女去食大家都失望。而家加價加到$13我都照幫襯今次放咗工去食,阿叔咁啱喺度,我就走埋去叫軟雪糕🍦,嗌完先睇到阿叔擔住口煙食緊睇緊片,佢即刻放返支煙喺香口膠鐵盒,但成車已係二手煙,多到我企窗邊都聞到,應該有好多二手煙痴咗去雪糕🍦到,好唔衞生,所以我一路食一路諗,好不爽🤬

2023-02-18
  • 香滑軟雪糕
2022-10-14 295 瀏覽
某一天的某一點,在街上突然聽到似曾相識的叮叮音樂聲,即時令人想起富豪雪糕車,一時之間還以為聽錯!走近一看,竟然見到如今在香港唯一一輛的雪糕車,兒時回憶即時全部返來!每次見到富豪雪糕車,小人都只吃軟雪糕,甚麼蓮花杯、橙冰等皆不入列;只因當年賣雪糕沒現在的興旺、選擇那麼多,能吃到一個軟雪糕已是極度幸福的事情。今次再吃的軟雪糕,雖然奶味仍是那麼溫和,雲呢拿味道仍是那麼淡;但質感已比之前進步:吃的時候仍有一兩滴雪糕流下來,不過情況已比小時候吃的好很多!當年人小嘴細,未食到兩三啖已流得一手皆是;所以今次只是流一二滴已是大躍進!可遇不可求,我們一定會重遇!

軟雪糕

可遇不可求,我們一定會重遇!
軟雪糕
🥢 不論係香港人定係外國人遊客,富豪雪糕車雪糕點都一定係一生人起碼要食一次嘅經典香港招牌,如果冇食過真係唔好話黎過香港甚至話住喺香港,富豪雪糕車嘅雪糕口味永遠都係咁獨特咁好味,又細細個食到而家長大左都依然咁親切 👍🏻 雪糕車老闆永遠都係咁幽默咁搞笑咁友善,而且價錢咁多年加價幅度唔係話好誇張,性價比依然係極高 ✨ 香滑軟雪糕 $12雪糕質地非常之綿滑,非常香濃嘅奶香同埋雲呢拿味,陣陣雲呢拿味入到口,全個口腔都feel到雲呢拿嘅甜味,而且入口即溶,非常解暑,份量同以前差唔多,都依然係好企身,但而家炎炎夏日就真係要食快啲啦,如果唔係融到成隻手都係,雪糕筒都係好香脆,唔同其他連鎖店嘅雪糕筒,富豪嘅雪糕筒係有特色嘅曲奇味,零舍與別不同,配合埋佢嘅雪糕兩者在經典中嘅經典!

✨ 香滑軟雪糕 $12
1K
細個聽到雪糕車嘅音樂響起,都忍唔住買一杯嚟食,依家真係好少見到有雪糕車啦,咁啱喺中環見到就買咗杯嚟試吓,不過真係冇童年嘅時候咁好食🤣🍦香滑軟雪糕 $12 (6/10)食落質感好稀好水,拎咗唔夠5秒鐘就開始溶🫠雪糕奶味唔夠香濃,冇細個食咁好食,比較偏甜咗少少,個威化筒甜甜地,好脆身,值得稱讚嘅係威化筒同以前一樣保持到質素,一樣味😂唔明點解越做越差,價錢又貴咗,質素差咗好似冇咩心機做咁,如果唔係童年回憶都唔會再食😂推薦指數: 6/10食份回憶🥹

🍦香滑軟雪糕 $12 (6/10)
食落質感好稀好水,拎咗唔夠5秒鐘就開始溶🫠

推薦指數: 6/10
食份回憶🥹

2022-03-13 178 瀏覽
📍香港富豪雪糕車📍🎶🎵🎶登登登登登登登登🎶🎵🎶🎵聽到佢既音樂,簡直係童年回憶❤️難得一遇真係要食下🐥香滑軟雪糕($12)奶香味好濃既軟雪糕,攞上手好快就融化 #美食日記 #食好西 #富豪雪糕 #香港美食指南 #香港美食 #香港美食 #香港 #hkfoodie #hkfood #hkfoodie #homekong#hkrestaurant #hkiger #hkfoodstagram #hkfoodlover #hkig #hkfoodshare #foodiesinternationalchat #globaleats
📍香港富豪雪糕車📍

🎶🎵🎶登登登登登登登登🎶🎵🎶🎵
聽到佢既音樂,簡直係童年回憶❤️
難得一遇真係要食下

🐥香滑軟雪糕($12)
奶香味好濃既軟雪糕,攞上手好快就融化

#美食日記 #食好西 #富豪雪糕
2022-01-26 154 瀏覽
🍦香滑軟雪糕 $12雪糕質地綿滑比起牛奶更加似煉奶 味道偏甜絕對甜蜜蜜 所以都好快融 攞到手就要快快食啦甜筒薄身硬脆 脆卜卜兩者配合相得益彰 食完一支都唔會太膩然後好多人都話富豪雪糕係食童年回憶而唔係味道🙈
🍦香滑軟雪糕 $12
兩者配合相得益彰 食完一支都唔會太膩

然後好多人都話富豪雪糕係食童年回憶而唔係味道🙈
下午茶
2021-10-11 153 瀏覽
行過天星碼頭,聽到耳熟能詳嘅音樂,就會忍唔住買一支富豪雪糕。雪糕車懷舊嘅字體,20年不變嘅新地筒味道。只能說,哥吃的是回憶。即使我食過幾次都作肚痛,即使你啲雪糕10秒就溶,但每次見到雪糕車我都會買一份回憶🥺🥺🥺

以前細細個,屋企附近長期會停泊富豪雪糕車。聽到富豪雪糕車嘅音樂,就會扭媽媽買雪糕比我食👶🏻只要乖乖地,媽媽收工就會帶雪糕返屋企比我食💕大個左之後,越黎越少見到富豪雪糕車。所以每次見到雪糕車都會停低買返杯回味一下。▪️橙冰橙冰嘅味道充滿住童年回憶,大概只有係富豪雪糕車先會搵到😊味道酸酸甜甜唔會有藥水味,而且夏天食真係消暑一流!夏天食橙冰嘅好處係夠凍,唔會好快就溶哂▪️雲呢拿味雪糕雲呢拿味雪糕好重奶香,雲呢拿味唔算好重,食落香滑冇冰粒,水準依然!📍富豪雪糕車尖沙咀天星碼頭對出巴士站(各區流動)

▪️橙冰

▪️雲呢拿味雪糕

📍富豪雪糕車
尖沙咀天星碼頭對出巴士站(各區流動)
2021-06-29
2 分鐘 (外賣自取)