2016-06-27 1332 瀏覽
茶餐廳係香港特色食店相信香港都無人未食過茶餐廳焗飯意粉燒味小菜乜都有今日放工就同女朋友食茶餐廳其實都幾浪漫呀好少茶餐聽會做燉湯 因為好煩但呢到就做啦 清甜下火燒味雙拼 不過不失 但呢個價錢算係咁上下啫啫雞煲 夠鑊氣夠香味道岩岩好水通菜 無咩特別 但個腐乳好好食仲有兩個白飯兩杯野飲都只係120蚊仲要唔洗加一真係抵到爛而野食又唔係差仲要侍應雖然聲大大但係好態度真係平民化之選
茶餐廳係香港特色食店

仲要侍應雖然聲大大但係好態度
真係平民化之選

2016-06-23
2016-06-22 730 瀏覽
吃了一個早餐 , 賣相沒有問題 , 服務也沒有問題 ,吃過和喝過才發現問題. 炸菜肉絲麵是涼的, 煎蛋也是涼的, 凍檸檬茶的茶也是酸的(和凍咖啡變酸了一樣).其實都來過幾次 , 不過這次印象極差.
吃了一個早餐 , 賣相沒有問題 , 服務也沒有問題 ,
吃過和喝過才發現問題. 炸菜肉絲麵是涼的, 煎蛋也是
涼的, 凍檸檬茶的茶也是酸的(和凍咖啡變酸了一樣).
其實都來過幾次 , 不過這次印象極差.
2016-06-17
$32 (早餐)
2016-06-03 574 瀏覽
第一次黎富都茶餐廳,係因為隔離一品鷄煲要排隊,我唔想等太耐,我今次揀左個干炒牛河,干炒牛河端上桌時己經唔太熱,河粉炒得好油腻,一啲都唔爽滑反而有點硬。牛肉有嚼口,但煮的太過老,口感淡而冇味,食過咁多干炒牛河,今次係最差一次
2016-05-15 360 瀏覽
今晚本來打算去食一品鷄煲,但系見到排長龍,所以就去左隔離果間富都茶餐廳,呢間侍應服務態度好差,好似帶有色眼鏡睇人,我叫左個海南鷄飯套餐加凍檸茶,個態度差都算啦,啲野食真系一般般麻麻地,雞無雞味D飯又干硬,凍檸茶冰多茶少,真系無返單。
2015-12-20 429 瀏覽
原來 在openrice搜尋,才知道富都茶餐廳有這麼多分店,今天在荃灣這間分店吃午餐,是裝修過後第一次來, 座位比以往闊落, 又是點了我最喜歡的蒸肉餅,今次點的是鹹蛋黃蒸肉餅,可能是因為鹹蛋關係,味道偏鹹,但肉餅肉質也尚算嫩滑,而附送的茶記羅宋湯 味道太淡了, 蔬菜也算足料,白飯大大碗, 再加凍飲,42元,這質素,尚算抵食。如果要飽肚又唔係太高要求的話, 可以一到的!
2015-12-17 342 瀏覽
三點多,地方大不必等位一人找張大卡位這家餐廳勁多選擇,多士套餐,三文治餐燒味飯,麵,粉各式各樣都有想吃什麽可以叫什麽見到兩點後開始有下午茶餐等了我揀咗個乾炒牛肉河講返食物...成十分鐘,乾炒牛肉河先來好細碟,顏色都可以,睇一睇牛肉少得可憐雖對乾炒牛河它不盡滿,但它的味道幾好!亦炒得好香口唔太咸但太油,牛肉亦入味河粉真的太少唔夠飽!奉送餐茶我要凍檸茶+$2...茶味濃!合格總體而言不過不失嘅 $36都算合理
三點多,地方大不必等位一人找張大卡位
這家餐廳勁多選擇,多士套餐,三文治餐
燒味飯,麵,粉各式各樣都有
想吃什麽可以叫什麽
見到兩點後開始有下午茶餐等了
我揀咗個乾炒牛肉河
講返食物...成十分鐘,乾炒牛肉河先來
好細碟,顏色都可以,睇一睇牛肉少得可憐
雖對乾炒牛河它不盡滿,但它的味道幾好!
亦炒得好香口唔太咸但太油,牛肉亦入味
河粉真的太少唔夠飽!
奉送餐茶我要凍檸茶+$2...茶味濃!合格
總體而言不過不失嘅 $36都算合理
2014-08-17 682 瀏覽
早上11點前想食野。梗係黎個早餐先啦。見到茶餐廳。仲要蚊咁平。即入左去叫個沙爹牛肉早餐啦。點知黎到個包細個拳頭。又冇牛油。火腿蛋都吾錯。幾滑個牛肉意粉得3口就冇。勁失望。牛肉正常份量。唯有讚係水吧奶茶。好夠味
早上11點前想食野。梗係黎個早餐先啦。
見到茶餐廳。仲要蚊咁平。即入左去叫個沙爹牛肉早餐啦。
點知黎到個包細個拳頭。又冇牛油。火腿蛋都吾錯。幾滑
個牛肉意粉得3口就冇。勁失望。牛肉正常份量。
唯有讚係水吧奶茶。好夠味

2014-08-17
$26 (早餐)
2014-08-06 653 瀏覽
囗痕痕,勁想食燒味飯,走去樓下富都茶記會一會.自從富都由一店擴充至兩店後,也沒有堂食過.去到二話不說,點了叉雞飯.因於燒味已準備好,好快到.可惜份量較少,無論是雞,叉燒或飯,也太細份吧,有點失望,因為還記得以前的賣相及味道也非常不錯.好在畺蓉夠多,由於薑蓉味極濃,加飯味道一流。燒味味道較為失色,雞肉比例太少,也不入味,而叉燒份量亦少,味道尚可接受,較為香口,四十多元....算是可以吧!!!
好在畺蓉夠多,由於薑蓉味極濃,加飯味道一流。
2014-07-28 456 瀏覽
囗痕痕,勁想食燒味飯,走去樓下富都茶記會一會,點了叉雞飯,好快到,但份量較少,好在畺蓉搭救,加飯味道一流。而雞肉部分較少,但叉燒香口,總算不錯,四十多元連凍飲。

而雞肉部分較少,但叉燒香口,總算不錯,四十多元連凍飲。
2014-04-20 701 瀏覽
自細習慣了生日當天要吃雞, 因此當天的第一頓飯就是雞飯!而我希望破舊立新, 到過的食店刻意過門而不入 ...直至走到富都, 望見門口擺放了海南雞飯的餐牌便把心一橫走進去海南雞飯賣$56, 有雞有菜有油飯有例湯, 另加熱飲加$7, 凍飲加$9 向侍應生落單時, 她竟然問我飲唔飲湯, 送碗給我?  不是海南雞飯包埋的嗎?南瓜排骨湯的味道甜而滋潤, 南瓜味雖然是中國種, 不過與排骨煲在一起卻有清甜之味!一套海南雞飯送上來, 沾醬只有蔥蓉及甜辣醬, 一點也不對版~  反而蠔油油菜怎吃也會好味!從沒預期會分配到雞腿, 皮爽口肉質滑, 皮底膠原形成啫喱狀, 浸雞遺留下來的滷水味也已經被完全吸收!油飯唔多掂...又乾又無雞油香, 最多就加了少許蛋液與白飯同炒, 不過是一點炒氣也沒有...
自細習慣了生日當天要吃雞, 因此當天的第一頓飯就是雞飯!
而我希望破舊立新, 到過的食店刻意過門而不入 ...
海南雞
題外話/補充資料: 茶餐室的室內乾淨企理, 有電視播映, 坐得耐也沒有侍應生趕 (當然進餐日是沒有太多客人)
慶祝紀念
生日
海南雞
2013-08-13 202 瀏覽
(823)荃灣區有三間富都茶餐廳,以眾安街這間的歷史最為悠久,也是Johnny光顧三間之中,最多的一間,記憶中,最初光顧於2003年,近年喜歡試新餐廳,也少來了。最近廣東燒味搬遷後,這裡順勢擴充兼且重新裝修,現在店舖大了,環境當然是比以前好。這天中午時候,來了這裡,選擇了這裡的精美午餐之C款,金銀蒜蒸斑片,套餐並且附送例湯及飲品。金銀蒜蒸斑片,金銀蒜不多,除了斑片之外,還有豆腐及菜心,斑片嫩滑好味,豆腐蒸得有點老外,味道尚好,另白飯與例湯都是不過不失。 飲品要了熱奶茶,以前沖熱奶茶一向都不錯,今天感覺沒有那樣好,其實...都ok。跟一間餐廳維持超過10年關係,實屬難得,人生真的有幾多個十年呢?下一個十年你我是否同...在...!
(823)

白飯與金銀蒜蒸斑片
金銀蒜蒸斑片
熱奶茶,例湯

2013-08-11 170 瀏覽
近來午餐時段,都以西式或港式豉油西餐為主,甚少往茶記午膳,故此今天卻又想在茶記午餐。可是昨晚卻因自助餐而大快朵頤,食得飽飽,故又想在茶記吃個午餐,但又想吃得輕盈。素來知道茶記午餐,都是大件夾抵食,可是最近卻又因為食材的漲價,加上舖租昂貴,令午餐的份量有所微調,因此而較以往的份量少了。今天到眾安街,要到電話公司辦事,順道吃個午餐,其中有一間富都茶餐廳分店,而在下亦曾在兆和街的分店吃過午餐,印象不錯,不知道這間分店會否與兆和街的一樣呢?細閱餐牌和看看隔鄰食客所點的午餐,似乎不錯,包括了是日午市套餐以及燒味飯,但是燒味飯卻沒有湯送,於是從午市套餐埋手研究。侍者先送來一碗羅宋湯,這湯色水是對辦的,紅湯裡有著蔬菜,但是喝一口湯卻較為淡味,微微散發出酸甜度,是偏淡了一點,而且是未達茶記水準。一般食班腩飯,都是配以黑椒汁或涼瓜的,但今次卻是芹菜班腩飯,是茶記少有的碟頭飯。芹菜班腩沒有豉椒汁或黑椒汁般惹味,味道較為清淡,而班腩的炸粉也不算太厚,而肉質也未見幼滑,是比較普通了一點。凍奶茶也算是及格,茶有醇厚度,但回甘味卻偏少,淡奶和茶的比例尚算適中,未見奶的份量而影響了茶的味道。整體來說,味道實屬普通了

整體來說,味道實屬普通了一點,仍然有進步的空間。而服務上亦有改善的地步,原因是未能顧及四周的顧客的呼換。
2013-08-11
2013-02-11 102 瀏覽
  記得一年多前去過富都,吃過那裏的扒餐,一試難忘,印象深刻。今次再來荃灣,決定再來一次,但後來才發現,不論是餐廳環境、供應的食物以及食物的味道和質素都與印象中的富都大相逕庭,才知道我們是去錯了。光是荃灣,便已有三間富都,此富都不同於彼富都,實在稍為失望。姑且在這裏談談是次的用餐經驗吧。  年初二的中午時間,食客不算多。侍應比較傭懶,不是很主動。我們坐到了最裏面的位置。  也許是新年的關係,價錢稍貴,光是一個午餐便已46元。  我們要了兩個午餐,分別是羅宋湯配咖喱焗雞扒飯,熱奶茶;另一個則為忌廉粟米湯配菠蘿海鮮炒飯,熱奶茶。  羅宋湯讓人極為失望,好像是湯還湯,料還料,在湯裏喝不到湯料的味道,而湯質也很削,不夠厚稠,只有淡淡的鹽味,吃不到蘿蔔椰菜牛尾等味道,而料也不算多,也沒有茄汁味,要自己加進鹽和胡椒粉,吃到一半已想放棄了,但又不想浪費。至於咖喱焗雞扒飯,鹹味十足,但咖喱味欠奉,咖喱色的醬汁倒是有的,但吃不到咖喱的味道,唯一可取的是東西夠熱,雞扒頗多,整個焗飯的飯面上都覆蓋著雞塊和洋蔥。  忌廉粟米湯一般,菠蘿海鮮炒飯則有進步空間,獅子狗卷是冷的,沒有炒透,而蟹柳也不夠熱,鹽放得不均

也許是新年的關係,價錢稍貴,光是一個午餐便已46元。

忌廉粟米湯一般,菠蘿海鮮炒飯則有進步空間,獅子狗卷是冷的,沒有炒透,而蟹柳也不夠熱,鹽放得不均勻,所以整碟飯裏一邊極鹹,一邊則沒有味道,而且份量也不多,可謂頗讓人失望,整體感覺是不夠熱,似是炒冷飯,顯得馬虎。

唯一稍為可取的是熱奶茶,愛濃滑,但還是太多奶。

今次的用餐經驗讓人失望,希望店家留意。
2012-04-03 68 瀏覽
星期日,把兩老一小送回美孚後,我們兩口子就去荃灣的楊屋道街市,買餸。買餸前,大家都已經習慣為常,二人先去找一間茶餐廳,食野先。泊好車,行返去眾安街,對比過價錢同環境後,我們決定了來這兒。因為比較平.......安排到有卡位,安排到有電視位,雖然只是一張細細的二人卡位,但也夠舒適,可以說是不錯。二人的主打,都是簡單輕食的下午茶餐,簡單方便的西多士,味道不錯,而好的味道大部份是源至美味的楓糖漿,食落,麵包實在是沒有什麼內餡,總算是叫做食得過。 雞肶,是失望的雞肶,又瘦又乾,未食已覺得不開胃,肉質非常之結實,不是老不是不嫩,只是覺得SIZE細小之餘,隻雞肶仲有少少似放了很久,經過了風乾處理的一樣......不行。 失望的地方,失望的食物....餐廳龍蛇混集...成班飛仔飛女.....好怕錯"Bea"了鄰檯的人,怕望完會俾人拉入後巷打.......

2011-05-24 51 瀏覽
差不多成三點鐘先搵嘢食, 梗係搵間有下午茶食舖頭, 其實明知茶餐份量比午餐少, 但感覺上好似抵d, haha~~ 其實都唔係專登搵呢間食, 只不過食過附近d茶餐廳都係麻麻地, 所以先試下呢間..................叫咗2個茶餐, 1個係炒粉麵類, 1個係小類 :- 炸龍鬚拼沙律炸龍鬚估都估都係炸魷魚鬚啦~~ 見好耐冇食, 心思思想食下, 佢d粉漿雖然唔厚, 但都炸到好脆, 不過只得三、四條, 未免太少吧~~ d沙律又係得一pat, 又切到細細粒, 但沙律醬的份量唔會太多, 味道剛好~~ 成個餐食完都好冇食過咁,............ 乾炒牛河見佢廿三蚊, 都估到唔會大碟, 但估唔到係咁細碟lor~~ 牛肉得4-5片, 河粉得1飯碗左右, 好彩佢夠油, 食完好似好飽咁.......跟餐飲品就冇得縮水, 所以縮响食物度................

叫咗2個茶餐, 1個係炒粉麵類, 1個係小類 :-

炸龍鬚拼沙律