2021-11-13 482 瀏覽
同朋友去完IFC食個lunch後,就決定去大館遊蕩吓喺大館附近瘋狂影相打卡之後決定去飲杯嘢,上咗3樓入咗呢一間餐廳,起初諗住飲杯咖啡☕️大概3:30左右,上到去竟然有位,介紹Menu俾我哋 …..Afternoon tea set, 我哋兩個仲係好飽所以決定下次先食呢個tea set, Reception 靚女就帶咗我哋入一間房,我尾隨跟上入到去房我兩隻眼閃閃發光✨✨✨哇哇..整間房都係粉紅色吖#Pink Pink #好靚我哋最後決定咁嘅環境一定要嚟過Afternoon tea set,tea set仲有禮物送🎁港女12式不停影相不停擺pose仲要最後我哋兩個人包咗個場😆任影,職員好好👍🏻,冇催我哋埋單,仲不停入嚟幫我哋加水☕️返到屋企先知原來我哋今日好好彩🍀🍀🍀🍀見到明星
同朋友去完IFC食個lunch後,就決定去大館遊蕩吓
喺大館附近瘋狂影相打卡
見到明星
2021-11-10
  • Afternoon  Tea  Set
2021-11-06 415 瀏覽
High-end price, decent place, average food, poor service. Had the weekend brunch which served unlimited peking duck and dim sum, none of which was memorable. None of the staff that served us was bilingual. They either spoke Cantonese or English only. Communication was messy and service was slow. Staff was not welcoming or attentive, despite that the place wasn’t that big and they didn’t seem to be understaffed. A huge let down at this price and I will not be returning.
2021-11-05 320 瀏覽
Afternoon Tea 🫖~~~~~~~~~~~~~~Afternoon Tea ($550 for 2) Outdoor 個位真係好靚,不過我係夏天去,坐outdoor真係有啲熱😂😂😂夏天如果去都係努力book翻粉紅色主題房會好好多🤣值得加分嘅係店員好熱心同好主動幫我哋影想,而且影得好靚❤️服務態度超好👍🏻不過啲嘢食就真係麻麻哋🥲鹹點味道還好,甜點所有嘢都好甜,味道令人失望。所以如果嚟都係食個環境,食物方面就唔好抱任何期望😂😂😂
Afternoon Tea 🫖
~~~~~~~~~~~~~~

Afternoon Tea ($550 for 2)

所以如果嚟都係食個環境,食物方面就唔好抱任何期望😂😂😂
話說因為臨近生日朋友好好咁約咗我出去食飯因為都想傾吓計慢慢chill 下所以最終定左黎大館既fu.一黎感覺上外面個用餐環境幾舒服同埋唔會太嘈 又可以慢慢talk兩位女子就開心黎hea 下.一坐底已經有waiter 黎問我地要咩水我地就pick 左有氣水佢倒完第一round水後會成支放係度等你自行refill.我地睇完就決定嗌1. 黑毛豬叉燒2. 雜錦點心併盤3. 蟹肉蛋白炒飯4. 炒西蘭花.野食一碟碟咁上每碟都放得幾精美.首先講下個雜錦點心併盤佢主打有8件餃包括兩件黑松露野菌餃兩件蝦餃兩件菠菜餃一件燒賣同一件海鮮餃味道方面都係幾好既有d 外皮較厚但因為有唔同味道顏色外皮又幾得意你會見到有紅菜頭皮 紅卜卜重點梗係熱辣辣上夠happy 仔.然後黑毛豬叉燒有半肥瘦上到黎幾juicy啖啖肉最終兩個女仔食唔哂因為重有個好好味既炒飯.好 講埋個西蘭花先不過不失啦味道唔錯ge同埋擺盤擺到好似未切既時候真係成朵咁上 幾靚.個蟹肉蛋白炒蛋認真真心推薦首先主落份量好夠兩個人share 實飽飽入面既蟹肉比想像中多好多加上蛋白亦唔少炒飯炒到粒粒分明我地清哂尼碟飯真係好好食.有機會我會再book 黎當然天氣舒服
話說因為臨近生日

2021-10-25
慶祝紀念
生日
2021-10-26 431 瀏覽
友人生日,特意到此High Tea慶祝。環境:Pink Room打卡不錯食物質素:不過不失,並不驚喜。服務:接聽訂坐電話的職員很有禮貌。但當日接待的待應在回應我查詢有沒任何信用卡有優惠時,竟回答:無,剛才咪送咗禮物俾妳地囉…(該禮物是Tea Set與“后“的cross over promotion gift set)。
友人生日,特意到此High Tea慶祝。
環境:Pink Room打卡不錯
食物質素:不過不失,並不驚喜。

2021-10-20 564 瀏覽
這間餐廳位於中環大館裏面再乘電梯上3樓餐廳有幾間主題房,其中粉紅色主題的房間超級漂亮😍最喜愛粉紅色的我當然不能錯過啦!雖然這天是幫朋友慶祝生日但我也不能錯過拍照的機會🤣一到了也一直在拍照📷怎樣拍也拍不完,因為怎樣拍也很好看😋粉紅色真的超夢幻🥰我真的非常喜歡💕有機會也要再來多一次🤪💖富 (中環)地址:中環荷李活道10號(舊中區警署)大館營房大樓3樓環境/設施:有幾個主題房間,其中粉紅色主題房最美的,一定要訂位,否則很快就滿了。特色:少女夢幻感覺,打卡一流!價格:$340/set評分:💖💖💖💖💖
這間餐廳位於中環大館裏面
再乘電梯上3樓
餐廳有幾間主題房,
其中粉紅色主題的房間超級漂亮😍
最喜愛粉紅色的我當然不能錯過啦!
雖然這天是幫朋友慶祝生日
但我也不能錯過拍照的機會🤣
一到了也一直在拍照📷
怎樣拍也拍不完,因為怎樣拍也很好看😋
粉紅色真的超夢幻🥰
我真的非常喜歡💕
有機會也要再來多一次🤪

💖富 (中環)
地址:中環荷李活道10號(舊中區警署)大館營房大樓3樓
特色:少女夢幻感覺,打卡一流!
價格:$340/set
評分:💖💖💖💖💖

三號風球都要出街咁緊要?因為約左去食 Madame Fu 的素食套餐!位於中環大館的 Madame Fu 一直係打卡熱點,我成日以為唔會有素食所以無去過,最近見佢地出左 Go Green Menu 梗係即刻去食。坐低仲發現主餐牌長期都有一版素食,平日午市亦有素食套餐,假日就有無限暢飲的素食點心brunch,原來食素都可以去打卡餐廳架!Madame Fu 佔據大館三樓全層,之前來大館亂逛影相的時候有經過,原來入面裝修真係勁靚喎。午市主要開放這個綠色主調的房間,另外也可以坐出面的露台位。天氣清涼坐出面好舒服,日光影相都好靚呢。在餐廳的官網上面看到這個 Green Monday 素食套餐覺得好吸引,所以約朋友來吃。來到發現還有另外一款素食午市套餐,以上兩款素食套餐都係星期一至五供應,這款少兩個前菜但其他內容都一樣,只限午市供應。Green Monday 那個就晚市都吃得到。想散叫的話餐牌上長期有成版素食(隔離果版係無麩質,都好勁),除了素食點心之外,還有其他中式小菜可以吃。平日還有這個90分鐘任食點心套餐都幾抵,點心有素有葷,大概有五個係素食,可以repeat食幾轉。周末就可以吃這個素食早午

午市主要開放這個綠色主調的房間,另外也可以坐出面的露台位。

天氣清涼坐出面好舒服,日光影相都好靚呢。

周末就可以吃這個素食早午餐,內容都幾豐富,不過重點係有任飲套餐,約朋友影相傾偈飲飲食食可以hae半日。

Jasmine Fairy Tale HK$58
茶飲有三款係「開花茶」,有得飲又有得玩,茶波波要自己放入熱水,浸幾分鐘就會慢慢開花,喝起來唔算非常香,但成個儀式感贏晒。

熱茶仲可以加熱水添飲,坐得耐傾偈都唔驚口渴。

芝士竹笙菠菜餃 / 黑松露上素蒸粉果
兩款餃的透明皮都做得很有水準,軟糯彈牙,中間都係好多蔬菜粒粒。綠色那款係菠菜加芝士,味道偏清淡一點,可以點豉油食。另一款香濃黑松露,配以爽口的蔬菜粒,直接食都好夠味。

煙燻素鵝
賣相一流的手工菜式,中間有三色新鮮蔬菜細絲,味道主要來自外層的腐皮,每日手工鮮製燻香,吃起來有特色。

中間三種顏色好靚,蔬菜以吃原味為主,煙燻腐皮香濃有趣。

醋香木耳 / 椒鹽豆腐粒
豆腐粒就係一般椒鹽炸豆腐,木耳屬於比較重口味,個汁好似有少少話梅酸甜幾開胃。

兩人份的前菜和點心就長這個樣子,排場都好有氣勢架,影打卡相一流!三格調味料分別是豉油、辣油和醋,可以配點心吃。

素菜粒野米蛋炒飯
雖然只係一個蔬菜粒炒飯,但吃起來係鑊氣十足,我鍾意佢炒得粒粒分明,中間還夾雜一些比較少吃到的野米,整個很好咬很有嚼頭。

泡椒炒薯粉
唔鍾意食飯就推薦試這個薯粉,吃起來唔算好辣,最正係入面有些香口脆脆蒜片,還有大量蔥、洋蔥辛香料惹味十足。

蒜蓉炒時蔬
素食套餐有個菜食先正路,蒜蓉芥蘭看似簡易,都要炒得好食先得既。

甜品係一球雪糕,不過在打卡餐廳吃雪糕都有擺盤,起碼個碗有通花仲有朱古力碎碎。

心情好或者要慶祝節日,想約朋友搵間靚餐廳食素?Madame Fu 環境靚可以打卡,素食中菜又好味滿足,價錢都唔算係天價,非常值得一試。
2021-10-12
經朋友介紹, 8月底同先生嚟過一次Tea, 覺得環境食物都唔錯, 決定帶埋仔仔一家三口再次光顧, 幾星期前網上預約。天公做美, 今日天氣好好,唔太熱。到達餐廳, Reception 三位員工好好笑容,非常有禮貌,仲可以幫我地安排到露台位置,我哋等咗一陣, 待清理好張枱就馬上請我哋入坐。😊👍🏼餐廳環境的確唔錯,露台位置更加有特色,一家三口坐低興高采烈諗住睇吓點啲乜嘢食,點知埋你招待嘅一位外籍女接待員, 比我嘅感覺就非常麻麻哋… 😩佢幫我哋點餐嘅時候, 完全冇眼神接觸, 又可能因為戴住口罩嘅關係, 淨係望住對眼,佢就比我覺得佢完全冇笑容, 再加上佢說話嗰種冇尾音嘅方式, 就令我更加唔舒服…😒😒😒由於唔想影響星期日family day嘅心情, 我盡量唔將注意力放響呢一位女侍應身上, 但係唔知係唔係我地坐嗰個區域係呢位佢招待嘅範圍, 幾次佢都過嚟招待我哋,但係都係嗰種冇表情,說話嘅感覺係冇禮貌嗰種…, 而且差不多每次都係要我哋主動出聲, 先至會幫我哋加水杯嘅水…😩差不多我哋食晒嘅時候, 呢位女侍應就過嚟收走我哋枱上面嘅碗筷,接着佢就問我哋要唔要甜品,咁由於係午餐嘅關係,一心打算遊覽吓之後, 再

差不多我哋食晒嘅時候, 呢位女侍應就過嚟收走我哋枱上面嘅碗筷,接着佢就問我哋要唔要甜品,咁由於係午餐嘅關係,一心打算遊覽吓之後, 再到館內另外一間餐廳度飲咖啡食甜品,所以我哋就冇order甜品
隔咗幾分鐘,呢位女接待員無端端放張單響我哋枱面,我就好詫異咁望住佢,問佢係唔係有用餐限時?(因為今次係第二次光顧,之前都係星期日,印象中餐廳冇同我mention 過有時間限制),個女侍應就同我講,話我哋可以坐兩個鐘!😳😳😳
不過我想講嘅係,當其時我哋訂枱係14:00,入座應該係14:10之前,呢位侍應放張單響我哋張枱係15:3x左右,咁其實都未夠兩個鐘頭!!(況且我唔覺得真係有限時🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️)
過咗一陣, 應該有一位較高級嘅男服務員過嚟諗住收我哋張單,我就同嗰位服務員反映:「其實我哋冇叫埋單,唔知點解你同事會放張單響我哋張枱度要我哋埋單…」隨即呢位服務員就向我哋連番表示唔好意思…

其實而家咁多社交平台,如果餐廳係好的話一傳十、十傳百,就會更多人嚟幫襯,反之…🤷🏻‍♀️

由於第一次光顧嘅時候覺得服務同食物都好,所以再次嚟幫襯…,估唔到今次嘅服務質素咁大反差…🥺

原來整間餐廳嘅服務同埋食物嘅水準都令我好滿意,唯獨是嗰位外籍嘅女侍應,就將整間餐廳嘅評分拖垮,真係非常可惜。😩
2021-09-26 736 瀏覽
和朋友食生日飯,第一次去呢間咁fancy既中餐廳。一口氣點了片皮鴨、脆皮雞、西蘭花、椒鹽豆腐,仲有燒腩同埋海蒸蛋。蒸蛋份量少左d,但係其他菜式份量就好足夠,味道亦非常出色。要一讚佢個片皮鴨附帶的面粉皮,上來的時候是乾身的,十分容易分(試過有些黏左一起完全分不開)。唯一一點就是甩了兩次單,先是點了白酒但前菜都上了還未送上來,侍應還打算收我們的酒杯,明顯是完全忘記了。另外西蘭花亦遲遲未上要催。價錢偏貴但服務一般。
2021-09-18
  • 片皮鴨
2021-09-10 730 瀏覽
今日就去了大館的 “Madam Fu”呢間的”Pink room”下午茶好似幾受歡迎的 很多人來拍美美的照片要記得訂位還要說明要pink room喔而我這次是walk in的 就在另一間房吃也可以坐外面也很美 可是有點熱我們就選坐室內嚕這邊廂則是比較英倫風的感覺 也很美我這天點了兩個lunch set 一個是268另一個400(10%服務費)268的set有精選點心盤 (水晶蝦餃皇 叉燒包 黑松露上素粉果 蜜豆海鮮餃)炭火燒腩仔 (四小塊)蒜蓉炒時蔬炒麵或者炒飯甜品是雪糕400的set有水晶蝦餃一隻 手拍青瓜 口水雞黑毛豬叉燒 (三塊)宮保蝦球肉燥茄子蒜蓉炒西蘭花素菜粒野米蛋炒飯甜品是香芒椰汁荔枝西米露以上兩個set都有 茗茶-香片我覺得味道都很不錯 我比較推$400的那個set這個set的宮保蝦球和肉燥茄子超好吃的!對了 有個小意外 我們到上了甜品才發現點心盤沒有來 😂🤣 差點就少吃了拼盤 大家要記得留意 食物有沒有到齊
今日就去了大館的 “Madam Fu”
呢間的”Pink room”下午茶好似幾受歡迎的

我們就選坐室內嚕
這邊廂則是比較英倫風的感覺 也很美
我這天點了兩個lunch set
一個是268另一個400
(10%服務費)

268的set有

精選點心盤
(水晶蝦餃皇 叉燒包 黑松露上素粉果 蜜豆海鮮餃)
炭火燒腩仔 (四小塊)
蒜蓉炒時蔬
炒麵或者炒飯
甜品是雪糕

400的set有

水晶蝦餃一隻 手拍青瓜 口水雞
黑毛豬叉燒 (三塊)
宮保蝦球

我比較推$400的那個set
這個set的宮保蝦球和肉燥茄子
超好吃的!

2021-09-09 449 瀏覽
今次係食景為主,所以熱一熱都坐戶外(但應該有2邊,我坐嘅邊唔係粉紅色嘅),可能有大風扇喺頭頂吹住,所以又無想像咁熱wo12點多啲啲就到,無理由食下午茶嘅,所以嗌咗set lunch,起初驚唔夠飽,但食晒又唔係一陣風咁少wo。(本身想嗌一個任食點心set,但一定要2個一樣)點心影完相都仲暖嘅(可能無冷氣啦…但都玩咗起碼10分鐘)本身諗住西餐feel應該無諗住點心做得好啦…食落都有酒樓水準,同4款有分別唔係同一種味(友人話水準高過9龍酒店嘅點心自助餐)炒飯就淡味啲,但啲飯炒得唔錯,粒粒分明無痴住一舊舊。茶都無得加錢轉其他,但都係我鍾意飲嘅jasmine所以無所謂,尾聲仲有個雪糕都有啲心思,加咗啲朱古力餅碎,但要勁快食,戶外溶得勁快。走時13:xx左右開始多客,如果唔想無book又等唔想等就早少少黎食。服務都比我想像中好,中環地區坐得舒服有服務,加埋一唔洗6舊水都唔錯(最尾少少地比咗20蚊貼士)下次可以試任食點心set,不過要問有無粉紅色位坐
),可能有大風扇喺頭頂吹住,所以又無想像咁熱wo

(友人話水準高過9龍酒店嘅點心自助餐)
炒飯就淡味啲,但啲飯炒得唔錯,粒粒分明無痴住一舊舊。
,加埋一唔洗6舊水都唔錯(最尾少少地比咗20蚊貼士
下次可以試任食點心set,不過要問有無粉紅色位坐

2021-09-09
2021-08-21 420 瀏覽
野食略為精緻,但環境一流。這個價錢都可以接受。 未至於有驚喜。 飲料是否可以加多少少。 如果有多少少咸點 更加好。 其他有待改善。因為平日去所以有多d 私人空間。如果假日是否一樣?
2021-08-15 566 瀏覽
My friend threw a birthday dinner at Madamme Fu. The historical building is gorgeous and the decor in the restaurant is tastefully done.We had a set menu selected by our friend -Lava prawn toastSuckling pigCalamari with spicy saltCucumber, chili and coriander salad with vinaigrette Kung Pao prawnsCrispy pork with Yuzo sauceChicken with black truffle and chive sauce Braised E-fu noodle Fried kaleFood was great. Wines were great. But the best part was the laughers we had among old friends!

Lava prawn toast
Suckling pig
Calamari with spicy salt
Kung Pao prawns
Crispy pork with Yuzo sauce
Braised E-fu noodle
Fried kale

2021-08-15 315 瀏覽
近排大熱嘅Madame Fu憑粉紅色今期爆紅,早排放假就去咗尋找我嘅粉紅少女心💕💗早一星期已經book左remark 要粉紅櫈,不過無人guarantee一定有~去到滿心期待,點知⋯我坐咗喺普通位再問Staff係唔係無粉紅櫈,佢答我無內心交戰左5分鐘黑晒面想起身走,💓突然又有位了~💓 入得Pink Room就要叫佢哋嘅tea set,Madame Fu本身有粵菜又有啲西式嘅糕點,喺呢個tea set完全睇得出佢嘅特色咸點:·Shrimp and Lemongrass Dumpling·Tea Smoked Duck Breast·Poppy Seed Beef Puff·Smoked Salmon with Cream Cheese on Toast蝦餃皮好Q彈,不過太厚,凍左會韌,鴨胸係一嚿小小正方形,肉鼠質幾滑,其餘兩款都ok,係精緻點心類甜點:·Banana & Chocolate Mousse·Madame Fu’s Pandan Cake·Coconut Choux·Passion Fruit Meringue Tartlet·Pandan & Coconut Klep
近排大熱嘅Madame Fu憑粉紅色今期爆紅,
早排放假就去咗尋找我嘅粉紅少女心💕💗
早一星期已經book左remark 要粉紅櫈,
不過無人guarantee一定有~
去到滿心期待,點知⋯我坐咗喺普通位
再問Staff係唔係無粉紅櫈,佢答我無
內心交戰左5分鐘黑晒面想起身走,
💓突然又有位了~💓

入得Pink Room就要叫佢哋嘅tea set,
Madame Fu本身有粵菜又有啲西式嘅糕點,
喺呢個tea set完全睇得出佢嘅特色

咸點:
·Tea Smoked Duck Breast
·Poppy Seed Beef Puff
蝦餃皮好Q彈,不過太厚,凍左會韌,
鴨胸係一嚿小小正方形,肉鼠質幾滑,
其餘兩款都ok,係精緻點心類

甜點:

·Banana & Chocolate Mousse
·Madame Fu’s Pandan Cake
·Coconut Choux
·Pandan & Coconut Klepon
·Plain Scone & Raisin Cranberry Scone with
Clotted Cream and Madame Fu Signature
Rose Petal Jam

Coconut Choux同 Pandan Cake 嘅味道幾得意,
好有東南亞色彩,斑蘭味幾香,
唔會得個甜,不過cake 嘅texture好嚡,

Pandan & Coconut Klepon賣相唔精緻,
外皮重斑蘭味,但係好厚,內餡幾有椰香,
呢嚿比想像中好!

Passion Fruit Meringue Tartlet 撻皮唔得,
重粉味又唔香,內餡味道混亂
Banana & Chocolate Mousse 係大伏,
甜到喉嚨痛,食唔到超過兩啖!

Scone 又係完全唔香,味道非要平平,
Clotted Cream都出乎想像,淡而無味,
我唔知搽嚟做咩⋯
Rose Petal Jam就好少少,但唔見特色!

我嘅體驗係咸甜好食過甜品
不過其實連咸點都唔係太出色,
嚟影相係好ok, 同埋staff影相角道真係一流,
佢幫我影左好幾張超靚的!
嚟呢度絕對要調節心情,
唔好以為可食餐好,
抱住影相心態會享受好多!
2021-08-09 294 瀏覽
▪️High Tea Set ($550/ for two)▫️ 上層甜品:薄荷白朱古力藍海卜紫蘇果凍慕絲杯 海鹽焗檸檬撻香橙馬卡龍黑朱古力琫子泡芙拿坡里波波蛋糕▫️中層:原味鬆餅&葡萄乾和蔓越莓鬆餅配德文郡忌廉 & 特色玫瑰果醬▫️底層: 一口西瓜配菲達芝士和薄荷 三文魚酥羅勒醬蝦配牛油果和芒果包松露蛋沙拉三文治——————————————————————-🤍環境同野食打卡一流🤍員工好nice,影相角度勁正,當日臨時掉坐outdoor都好幫手🤍最後安慰獎有Tom Ford 香水sample兩支.💔食物味道好一般,偏貴💔連飲品都唔掂,杯熱朱古力都勁淡…💔靈魂人物scone 唔脆冇牛油香味,好失望,仲要一隻味得一件.總括食物質素麻麻,份量少,味道唔出色,平均每人$300,性價比低,為咗個景同嘢食打卡就睇吓你覺得值唔值啦🤔——————————————————————-💛小提示: 餐廳分咗三part,分別係pink room、outdoor同普通位,pink room係最受歡迎,需要預早book位先有架!.好食指數: 🤤🤤回頭指數: ❤️環境指數: 🌸🌸🌸🌸

▫️ 上層甜品

松露蛋沙拉三文治

——————————————————————-

🤍環境同野食打卡一流
🤍最後安慰獎有Tom Ford 香水sample兩支
💔食物味道好一般,偏貴
💔連飲品都唔掂,杯熱朱古力都勁淡…

——————————————————————-

好食指數: 🤤🤤