依間位於大館內既餐廳裝修風格古典獨特,有各款唔同設計主題既用餐區,其中以陽台室外座位及pink room最受歡迎。餐廳主打中菜,另外亦有提供西式小食及下午茶。今次就揀左最signature既pink room食下午茶~Pink room只有五張獨立梳化座位,想坐既就記得要提早預約✨ Portofino Afternoon tea (until 31 Jul 2021)♡ 鹹點❀ 羅勒醬蝦配牛油果和芒果包❀ 一口西瓜配菲達芝士和薄荷❀ 三文魚酥❀ 松露蛋沙拉三文治落單不久後tea set就好快送上,賣相一般,份量亦較少。當中食物質素較好既係羅勒醬蝦配牛油果和芒果包,整體味道唔錯。一口西瓜配菲達芝士和薄荷只係將芝士及薄荷放在西瓜上,兩者味道幾夾,但就無咩特別。三文魚酥好鬆脆,但唔太食得出入面有三文魚。松露蛋沙拉三文治亦好普通,松露味唔太突出。♡ 甜點❀ 薄荷白朱古力藍海紫蘇果凍慕絲杯❀ 海鹽焗檸檬撻❀ 香橙馬卡龍❀ 拿坡里巴巴蛋糕❀ 黑朱古力榛子泡芙❀ 原味鬆餅 & 葡萄乾和蔓越莓鬆餅(配德文郡忌廉及玫瑰果醬)甜品最吸睛一定係依杯綠色既薄荷白朱古力藍海紫蘇果凍慕絲杯,入口清甜會帶淡淡薄荷味

♡ 鹹點

❀ 香橙馬卡龍
❀ 拿坡里巴巴蛋糕
❀ 黑朱古力榛子泡芙
❀ 原味鬆餅 & 葡萄乾和蔓越莓鬆餅
(配德文郡忌廉及玫瑰果醬)

甜品最吸睛一定係依杯綠色既薄荷白朱古力藍海紫蘇果凍慕絲杯,入口清甜會帶淡淡薄荷味,但整體味道一般。當中最中意係黑朱古力榛子泡芙及海鹽焗檸檬撻。前者有外皮微脆,入面有香濃既黑朱古力榛子醬,而後者有清新檸檬香,酸甜既味道可以中和甜膩感。香橙馬卡龍橙香味重,亦唔會太甜膩。拿坡里巴巴蛋糕質感較乾身,味道普通。鬆餅質感較乾身,外層唔夠香脆,但配埋奶香味重既clotted cream及清甜既玫瑰果醬食味道都唔錯

♡ 飲品

❀ Orange Juice
❀ Cranberry Juice

用餐到最後,店員會送上Tom Ford 贈品~

2021-07-25
下午茶
2021-07-12 345 瀏覽
去中環大館潮聖下之餘,嘆番個靚靚下午茶💓💓個餐廳有lunch or tea ,咁最後選左afternoon tea,星期日去,但都吾會好多人,應該afternoon 就會坐外邊,雖然係有啲熱,但好彩都有吊扇,有時坐坐下會有自然風吹過,睇住大館建築同外邊高樓大廈景,都幾享受❤️(前提要有風)(食物都偏細件)咸點:檸檬撻 ,鬆餅,三文魚酥,松露蛋沙拉三文治,蝦配牛油果和芒果包甜點:香橙馬卡龍,有小蛋糕,黑朱古棒子泡芙,薄荷果凍慕絲杯,仲有一小舊西瓜配芝士薄荷其實整體味道都吾錯,開頭都怕係啲貴價味道吾好食,好彩都吾會,個scone 都好好味😋咸點都可以讚😆食下午茶仲會送上小禮品🎁坐係外邊,雖然不停見到有人係咁行岀行入,但都無影響我睇對面channel 大樓😂😂😂
去中環大館潮聖下之餘,嘆番個靚靚下午茶💓💓

(食物都偏細件)
咸點:

2021-07-09 3376 瀏覽
6月用年假同好友High Tea,今次唔揀酒店內的餐廳,揀了位於中環大館的【Madame Fù】因為見相片幾吸引,而且餐廳定期與不同化妝品牌crossover送客人禮物所以試下!大館歷史文化而且充滿藝術氣氛,因此對【Madame Fu】充滿期待。餐廳位於在大館三樓全層,坐升降機到達餐廳,Reception位於陽台,這個陽台充滿古典味,陽台其實都是用餐區比室內更加舒適,只是太過熱都係坐室內比較舒服。另外餐廳有多間主題房,每間主題裝修風格都有不同。其中館內的粉紅主題房是打卡勝地,所以book 左pink room。Pink room 要穿過這個充滿藝術感的屏障,正!【Portofino】是今期主題,Portofino 是意大利的小魚村,莫非tea set 充滿意大利味道又有海鮮?!三層下午茶很快送上,最下層有4款鹹點,中間有1款鬆餅,最上層有5款甜點。視覺上沒有驚喜,非常普通的食物。之前綱上評語話普通……但小編覺得我今日的Tea set 更加普通……$338 /位真係伏。份量少賣相又不吸引,沒有什麼食物值得打卡!(4月尾去5星級酒店的Tiffin high tea,食物款式多而且有賣相,都
三層下午茶很快送上,最下層有4款鹹點,中間有1款鬆餅,最上層有5款甜點。視覺上沒有驚喜,非常普通的食物。之前綱上評語話普通……但小編覺得我今日的Tea set 更加普通……$338 /位真係伏。份量少賣相又不吸引,沒有什麼食物值得打卡!(4月尾去5星級酒店的Tiffin high tea,食物款式多而且有賣相,都只不過$298/位……)
#最下層有4款鹹點#
說好的Portofino 意大利小漁村在那裏??
眼前食物似小學生出品……
#一口西瓜配菲達芝士和薄荷 西瓜上放片芝士真係超簡單,唔怪得tea set 5分鐘送上,快餐tea set。可以讚原來西瓜及芝士味道幾夾。
#三文魚酥 原來是三文魚酥,真係食唔出。可以讚酥皮幾脆
#羅勒醬蝦配牛油果和芒果包 這個在咸點中叫做賣相好少少,用心少少的咸點。味道不錯
#松露蛋沙拉三文治 真係食唔出有松露味
#鬆餅,一個原味一個葡萄乾味……但是這是2人份……即是要切開一半去Share?? 真係未試過high tea 有這個安排!!
#最上層有5款甜點#
完全沒有精緻吸精的蛋糕超級失望!!
咸點味道比甜點好……沒有令人留下印象的食物
#薄荷白朱古力藍海卜紫蘇果凍慕絲杯 這個在甜點中賣相最突出雖然味道怪怪
#海鹽焗檸檬撻 這個在甜點中味道最好
#香橙馬卡龍……普通到唔記得
#黑朱古力琫子泡芙……普通到唔記得
#拿坡里波波蛋糕……普通到唔記得

餐廳定期與不同化妝品牌crossover ,6月的下午茶更會送Tom Ford香氛或化妝品。最後侍應向每位客人送上一小袋Tom Ford 禮品,裏面只有兩支香氛sample..……非常失望,見到上幾期的禮品有睇頭……如果為了Tom Ford 禮品而來會非常失望。如果為了下午茶食物而來同樣失望。如果只是為了環境氣氛你就找到了對的地方!
【Madame Fù】 Tea set $550/2位, $338/1位
$550 2位,即是平均$275/1位……但是我們3位要$550 +$338 而不是$550+$275,多了$63 莫非是Tea set 個架的價錢?小編真的搞不清……其他酒店餐廳沒有這個計算
2021-06-30
Was here for the afternoon tea with friends. We were placed by a group who are making loud noises, the people were drunk at that table, bang the tables, broke a few glasses and purposely laugh and shout. It was totally disturbing and non of the waiter or waitress were trying to manage. There was a lady, I believe is the manager was continuing to serve them alcohol. When the afternoon set arrived, it was not served at a decent way. The forks are dirty. The food on the tea set was just normal which does not worth this kind of price. The whole experience was terrible.
同閨蜜約咗一個月嘅下午茶 位於大館頂樓間餐廳勁靚好有懷舊嘅氣氛 仲有唔同既區域主題 仲有個outdoor享受自然風既露台位 可以望大館既景觀而我地就坐係間入面全部都係粉紅色嘅房充滿復古既vibes 講返主角 - 下午茶份量黎講係比較少 不過價錢方面都平過出面! 所以好reasonable!Scone係脆既, 鍾意鬆化口感既人就可能未必鍾意啦咸點都唔錯 而甜點唔會勁甜 唔會好似食緊sugar sugar and sugar飲品方面 - 朋友叫左杭菊, 好足料. 我叫左iced chocolate - 好伏! 叫返茶會正常d hahaService is good - 侍應見我地影緊相, 會主動走過來問我哋需唔需要影相走既時候仲有tom ford sample送
同閨蜜約咗一個月嘅下午茶 位於大館頂樓
而我地就坐係間入面全部都係粉紅色嘅房
充滿復古既vibes
Scone係脆既, 鍾意鬆化口感既人就可能未必鍾意啦
走既時候仲有tom ford sample送
2021-06-25
生日
2021-06-24 304 瀏覽
因為outside 同pink area full 左。我地唯有坐綠色區。 但都好靚。坐得好舒服。我地打卡都打左好耐。講下食物。因為我吾係好鍾意食甜野。所以覺得甜品都係fair. 喊點就正常既。反而services 就一般般 (太多人啦可能星期日)
因為outside 同pink area full 左。
反而services 就一般般 (太多人啦可能星期日)

2021-06-20 268 瀏覽
🔹Madame Fu X Sulwhasoo “Best of me” Afternoon Tea🥂🍽 ($550+10%/2人)大家可以喺佢嘅官網book位 仲可以揀唔同嘅房間 好多人都會選擇pink room🤪 而我就揀佐坐outdoor 感覺更加有風味😊今次我食嘅teaset係同雪花秀合作嘅😍 所以送佐雪花秀嘅護膚品 大部分都係試用裝(宜家6月至7月係同Tom Ford合作😄) 入面用嘅食材大部分都係韓式嘅食材 例如有豆醬 泡菜 濟洲橙等等🤪 我覺得入面嘅茶點唔係樣樣都好食鹹點入面我最中意鵝肝多士😋 因為面頭有一小pat柳橙嘅jam🍊 中和返油膩嘅感覺👍🏻 而且鵝肝幾香 冇乜羶味😄 泡菜芝士薄脆真係麻麻地 除佐辣味之外 咩味都食唔到😅 而個豆醬三文治真係好鹹😂 但勝在個包夠鬆軟👍🏻至於甜品方面 我唔太鍾意個血橙慕絲杯🍊 因為好重酒味😅 每人只有一件scone 其他餐廳嘅teaset大多數會有兩件 但個果jam就幾fresh😋 我幾中意個草苺cheesecake🍓 質地幾軟熟 食完唔會覺得好膩😋🥰-🔸神石榴血橙莎當妮慕絲杯🍸🍊🔸韓式柚子泡芙🍐🥞🔸草苺忌廉芝士慕絲餅🍓🧀🔸百利甜酒巧克

🔸神石榴血橙莎當妮慕絲杯🍸🍊
🔸鵝肝慕絲多士配濟洲柳橙果醬🍊
🔸釜山墨汁海鮮酥盒🦑
🔸韓國豆醬雞配蛋沙律三明治🥪
🔸泡菜芝士薄脆🧀
🔸原味鬆餅&葡萄乾和蔓越苺鬆餅配德文郡忌廉及Madame Fù特色玫瑰果醬🥞
2021-06-12 328 瀏覽
小妹生日,摯友安排下午茶聚,之前都有路過大館知道此餐廳,但只知道它吃中菜和點心,友人安排了才知道有下午茶hi-tea。 老實說,對三層hi-tea架的食物零印象,食物質素和味道也是一般。 當天超熱,從中環行到上去已經濕晒,心想訂了戶外實在不智,但一上到餐廳,看見環境已非常滿意,樓底高,幾把大吊扇已經令到四周清涼舒適,別說流汗,連半點悶熱感都沒有,加上特色裝修佈置,份外賞心悅目,東南亞的清雅加上色彩繽紛主題點綴,感覺好雅緻! 餐廳還跟流行護膚品牌子合作,hi-tea有禮物包,最能氹得女士們歡心呢~和友人聊聊天,一下午就花掉了一個下午,謝謝my bestie ♥

2021-05-27 442 瀏覽
晚上嘅天氣還好唔算太熱,所以選擇坐咗室外。中菜黎計其實都算幾高質。無論係環境定係嘢食都係可以打卡嘅。 首先講吓佢嘅燒腩仔,個皮真係燒到好脆口,脂肪同埋肉嘅比例啱啱好,肉汁鮮嫩。蝦多士佢係比較特別,平時啲多士麵包係喺底層,而佢嘅包係簿片,上下咁夾住啲蝦,蝦滑新鮮彈牙,加埋秘製醬汁,冇得彈。黑松露雞係最值得推介,首先佢係完全冇骨,啖啖都係鮮嫩嘅雞肉。配埋黑松露砂礓等等嘅醬汁,真係好味到令人食到停唔到口。

2021-05-24 403 瀏覽
朋友早早一個月前訂台,指定要坐在粉紅色的房,非常細心。環境確實很少女及適合打卡,置身卡房間中也感到很少女,很優雅。午餐主打中式點心,三人由於不太餓,就點了幾款配襯玫瑰茶及蘋果汁。《素菜腐皮卷》炸得很脆身,但餡料仍然濕潤,處理得不錯。《蝦餃》也算皮薄餡靚,但味道不深刻,也沒有出息之處,個人覺得價錢過高《蝦腸》皮薄是有點QQ口感的,蝦仁大大隻,又蝦香,不錯《叉燒包》是可想像的味道,沒有太大的特色,個人覺得價格較高《蘿蔔絲酥》朋友吃後感是很鬆軟,蘿蔔餡料滿滿。最後點了黑朱古力蛋糕作完結

玫瑰茶

《素菜腐皮卷》
炸得很脆身,但餡料仍然濕潤,處理得不錯。
素菜腐皮卷

《蝦餃》
蝦餃

《蝦腸》
皮薄是有點QQ口感的,蝦仁大大隻,又蝦香,不錯
蝦腸

《叉燒包》
是可想像的味道,沒有太大的特色,個人覺得價格較高
叉燒包

《蘿蔔絲酥》
朋友吃後感是很鬆軟,蘿蔔餡料滿滿。
蘿蔔絲酥

最後點了黑朱古力蛋糕作完結
2021-05-07
2021-05-19 357 瀏覽
朋友想來大館參觀,所以找來這間中西fusion風格的cafe吃afternoon tea。其實每次去吃港女下午茶我都是抱著50 50的心情,這個set價錢定在一人$338 兩人$550的價位,相比起實際份量我只能說性價比偏低,起碼兩個人吃小小小鬆餅已經有點可惜。😟不過餐具和環境氣氛確實是不錯,味道方面不過不失,鹹點比甜點出色,個人覺得龍蝦沙律包最好吃,全部都是一口size吃起來很方便;甜點方面大部分都太甜,薰衣草泡芙味道配搭有種說不出的奇怪,最好吃是雛菊瑪德琳,但甜度太高,建議配搭黑咖啡。☕鬆餅兩個人只能吃到一個原味或提子乾味,玫瑰荔枝醬太似jelly,cream butter味道都不夠香濃,鬆餅頗鬆脆,牛油味濃郁一點會更好Cafe有很多不同區域,戶外室內裝潢都好有特色,是打卡的好地方,而且今次還送了不是試用裝size的loccitaine 護膚品套裝,下次或許吃中菜或純粹喝酒應該會更開心🤣

2021-05-15 324 瀏覽
首先,一定要讚一讚這裡的員工,應該是太多人在這裡打咭,員工已成為專業攝影師!幫我們合照時勁用心!然後,要介紹這個與skin care product 合作的下午茶餐。咸甜點都不錯,最欣賞反而是這個漂亮的飲品,以品牌出名的薰衣草做了飲品,因為加了蝶豆花而成的紫色,味道清新。三層的下午茶點心,全部都高水準。一直覺得英式下午茶最重要的是scone,這裡的scone做得不錯。最後的熱咖啡,為完美的下午茶劃上句號。還有品牌送出的護膚產品可帶回家。

最後的熱咖啡,為完美的下午茶劃上句號。

還有品牌送出的護膚產品可帶回家。
2021-05-08
下午茶
2021-05-10 281 瀏覽
裝修非常靚,很有特色,影相都影到飽,哈哈Pink Room 房內大部分都是女性,侍應很有主見會教你什麼角度拍攝比較靚,下午茶食物不是很精緻,但味道比較大眾,我岩食,讚。亂食男女😋
裝修非常靚,很有特色,影相都影到飽,哈哈

亂食男女😋
2021-05-05
1 分鐘 (堂食)
母親節
2021-05-09 329 瀏覽
前幾天是我的男性朋友生日,在openrice訂了枱慶祝他生辰。😂怎料給了最可愛的主題房間用餐,場內只有他一位男性他顯得很不自然。房間很美很舒適,點了4款菜式,第一款燒肉磚很美味,皮很脆。第二款點心拼盤樣子多款式,味道沒甚麼特別。第三款是炒芥蘭,明顯用了最幼嫩的炒,但比較油和薑不太入味。第4款是水煮魚,味道ok,但薯粉黏成一舊舊😥。最後點了特濃朱古力+雪糕作甜品,🤣我都忘記是否在openrice填了生日,當侍應生進來時蛋糕旁點了蠟燭的,我的男性朋友很驚訝😂(亦有點尷尬),我亦喜出望外(😂幸好侍應沒唱生日歌),但心裡想如果沒點蛋糕是否沒有生日蠟燭這環節呢🤔?總括食物賣相美,但味道可以更好和食物不夠熱,服務生很有禮貌。
2021-05-07
生日
今次餐廳係位於營房大樓嘅三樓,餐廳叫Madam Fu。其實營房大樓就係以前的警察辦公室、報案室、健身室、飯堂、和休息室等等。喺警察辦公室度下午茶你都咪話唔過癮啊。餐廳有幾個主題房間, 其中一間叫pink room,亦都係我哋今次揀食下午茶嘅地方, 見到咁多粉紅色嘅擺设即刻少女心爆發啊。呢度每張梳化凳都好大, 每台都有獨立空間, 啱曬同閨蜜傾下心事啊。講返今次我哋食嘅英式下午茶,因為朋友book枱嘅時候就已經講明係慶祝生日, 服務員會喺tea set點上蠟燭同寫上happy birthday, 仲會一邊唱生日歌一邊呈上添. 講返價錢就550/2位,同出面酒店下午茶嘅價錢就差不多啦,咁啱今次佢地就同韓國嘅雪花秀品牌合作,雖然我就冇用開佢哋嘅護膚品嘅,不過我記得佢哋嘅潤燥精華都幾出名嘅,所以收到呢啲小禮物都幾開心。食物方面當然就有甜點同鹹點啦,可能係同韓國品牌合作啦,食物就加入咗啲韓國嘅元素,例如鹹點就有釜山海鮮蜜汁酥盒,韓國豆醬雞配蛋沙律三文治,和泡菜芝士薄脆。味道係我鍾意嗰種韓式嘅鹹甜風味,我同朋友都覺得幾好味。而中間嗰層就擺咗英式鬆餅,配埋忌廉同玫瑰果醬,個鬆餅就中規中距,冇乜特別。反

而中間嗰層就擺咗英式鬆餅,配埋忌廉同玫瑰果醬,個鬆餅就中規中距,冇乜特別。反而我覺得個玫瑰果醬幾好味喎,幾fresh又唔會太甜。

甜點方面就係韓式柚子泡芙,草莓忌廉慕斯餅,榛子朱古力馬卡龍,百利甜酒朱古力tiramisu杯, 同埋神石榴血橙慕斯杯。雖然我覺得啲甜品的外觀,就冇酒店嗰啲做得咁精美, 但係個味道都唔錯。我最欣賞就係嗰個tiramisu杯,中間會有D甜酒流心, 口感味道都幾特別。其次鍾意就係呢個神石榴血橙慕斯杯啦,口感好creamy, 味道酸酸甜甜噉幾開胃。整體嚟講甜品都十分出色,最緊要味道又唔算太甜, 食完都完全冇漏嘅感覺。

飲品方面都幾多選擇,平時食tea通常都檸茶啡茶,朱古力等等,呢度係會有埋中式茶葉畀你揀。例如鐵觀音,龍井,普洱等等。我自己就叫咗個春菊茶,食完甜嘢凍嘢最啱就係飲返杯熱茶,暖下個胃。

提提大家起碼要半個月前上網預約😉