2012-05-10 427 瀏覽
差不多每個月都去一次, 唔係因為D食物超級好食, 而係因為不需排隊等位.講真D食物都算OK, 蔗汁同酸梅湯任飲, 同埋價錢平$159一位落樓係全包喎.好似晚上9時後仲有得平.當然服務方面就真係一般, D服務員目無表情, 不過收D吉碟都好快手, 點單都不會漏太多, 可以接受.食物都算新鮮好味!每次我地都會叫一款麻辣及胡椒朱肚湯底,都好夠料,試過四川嘅就比較辣,台灣嘅會啱口味一D,唔係太辣呀,係CWB區以大約$150可以食到有質素嘅火鍋,寧記都算係一間唔錯嘅選擇!
好似晚上9時後仲有得平.
食物都算新鮮好味!
2012-04-21
2011-10-24 203 瀏覽
食物質素還可以, 但係服務態度不能接受充雖然已經講左係食2個鐘, 夠鐘前15分鐘叫你埋定單都冇問題, 不過一夠鐘就唔理你係唔係仲食緊, 問都唔問句就成個鍋攞走, 不論煲內食物有多少, 也不理客人感受. 夠鐘立即清枱, 唔准再食, 無得stay!!最嬲就係出面明明冇人等緊位都要趕你走!! 一定唔會幫襯呀
食物質素還可以, 但係服務態度不能接受
最嬲就係出面明明冇人等緊位都要趕你走!!

一定唔會幫襯呀
2011-10-22
2011-03-22 113 瀏覽
朋友聚會大伙兒去吃寧記自助火鍋~~個人覺得湯底不錯的,我們叫的是鴛鴦鍋~食物還可以,帶子肥牛都幾好吃~竹庶茅根幾好飲..就是上菜速度有些慢,特別是肥牛鍋有點兒太細,10幾個人圍埋用一個普通鍋好似唔太夠。還有酒水都不是自助的,要另外點。環境和衛生還算可以的,邊吃還有電視看。冷氣很足...整體來說還是不錯的。
幾好味
朋友聚會大伙兒去吃寧記自助火鍋~~

個人覺得湯底不錯的,我們叫的是鴛鴦鍋~
食物還可以,帶子肥牛都幾好吃~

竹庶茅根幾好飲..

就是上菜速度有些慢,特別是肥牛
鍋有點兒太細,10幾個人圍埋用一個普通鍋好似唔太夠。

還有酒水都不是自助的,要另外點。
環境和衛生還算可以的,邊吃還有電視看。
冷氣很足...整體來說還是不錯的。
2011-01-26
幾好味
  • 肥牛
2011-01-08 43 瀏覽
價錢貴....每個$140又無得任飲,d野飲要拎外加錢...食物又唔係特別好食,D肥牛又紉,有食物有d仲唔夠新鮮湯底好多火鍋店仲優勝過佢 ,環境和衛生都算OK,又有電視睇下...服務方面...上菜都算快...但侍應態度很差,,反應又慢,...食左個幾鐘就趕人走...d野食仲未食晒,未問過我地就熄左同,拎走個爐=.=
價錢貴....
每個$140
又無得任飲,d野飲要拎外加錢...
食物又唔係特別好食,
D肥牛又紉,有食物有d仲唔夠新鮮
湯底好多火鍋店仲優勝過佢 ,

環境和衛生都算OK,
又有電視睇下...

服務方面...
上菜都算快...
侍應態度很差,,反應又慢,...
食左個幾鐘就趕人走...
d野食仲未食晒,未問過我地就熄左同,拎走個爐=.=

2011-01-08
寧記火鍋(CWB分店)是一間我吃過眾多火鍋酒家之中最差,,服務最最最最最令人生氣的一間,,,不但趕客,,還要強行熄你爐,,企在你面前,,一點面子也不給你,,好像你是乞丐趕你走!!!!!!!!時間極短,,,,限時食1.5hours,,,,但你一行入去就已經寫你時間,,加埋叫o野食等的時間,,,實質應只有1個小時,,火鍋怎能夠只吃一個小時ar!!!!!!等d o野食熟都要時間la,,,此間酒家為了賺更多,,不顧客人感受,,趕你走,,係都可以cut order先,,點都俾時間人食埋d o野先,,就算夠鐘,,俾多幾個字都不肯,,,況且限時時間又很短,,,,,,,點食呀!!!!!!真是成肚氣呀,,,又唔包o野飲,醬料等(如要需加嫌錢),,埋單$145 per person!!!!!!不太合理,,,,最重要又唔係多選擇!!!!!!!仲要差服務!!!!最嬲就是走果時個Waiter仲要弄髒你的衣服,,我真是發火了,,立即叫個經理過來,,雖然有道歉,,但這樣的服務實在不可原諒!!!!!!一定沒有下次,,並且叫晒所有朋友不要再去!!!!!!太差了!!!!!!

等d o野食熟都要時間la,,,

2011-01-07
2010-10-31 11 瀏覽
十多度的天氣, 最好的活動當然是火鍋.銅鑼灣, 一個人多的地方, 所以到寧記看看有沒有位置. 之前想訂位, 但電話傳出不可以訂坐, 19:15到達, 店員給我們一張小小的摺台. 但眼見有很多吉台, 問了她一下, 她說全部以訂了, 但有些2人可以坐4-5 人的台. 難道我眼花, 看不到而她看到的... 最後算吧。湯底鴛鴦鍋: 沒特別.蠔: 大隻, 但冇味.膳片: 四薄片, 係好薄好薄 鴕鳥肉: 一般帶子: 非常細小.豆沙包: 三粒有兩粒爆開, 豆沙未煮先流 在這情況下, 所有照片以沒心情拍. 一時大意沒上網找其他地方. 所以真的一試無坊, 沒期望沒失望
十多度的天氣, 最好的活動當然是火鍋.

最後算吧。

湯底鴛鴦鍋: 沒特別.

: 大隻, 但冇味.

膳片: 四薄片, 係好薄好薄

鴕鳥肉: 一般

帶子: 非常細小.

豆沙包: 三粒有兩粒爆開, 豆沙未煮先流

鴛鴦鍋
鱔片
鴕鳥肉
豆沙包
2010-10-27 5 瀏覽
天氣轉涼,,又係打邊爐ge時候了..之前去過2次舊店,,第二次去時,店員竟然將我張visa card 弄丟了, 所以搬了新店再來吃~~112一位,算是抵食..個麻辣湯底不錯..雖然吾夠辣,但勝在夠味~~但食物吾夠新鮮,d 豬肉片凍成一舊,,等左好耐先解凍~ 同咪吾明白d鵝腸點解咁大碟= =!2支啤酒+2碟配料埋單300, 算好抵食//任食火鍋好處係2個人打邊爐都可以食好多款野食
天氣轉涼,,又係打邊爐ge時候了..
所以搬了新店再來吃~~

2支啤酒+2碟配料埋單300, 算好抵食//

任食火鍋好處係2個人打邊爐都可以食好多款野食

2010-10-26
2010-08-31 13 瀏覽
晚上七時入座隨即點配料 點湯底麻辣湯底 真的很麻點了的配料很快就到站中場休息!點了些飲料 酸梅湯 竹庶茅根個人比較喜歡忌廉溝鮮奶總括點言服務也很好 也很快由於沒有人在等位可以不受時間限制任食
晚上七時入座

可以不受時間限制任食

2010-08-30
  • 墨魚
2010-07-19 3 瀏覽
尖沙咀寧記已經去過N次, 今次路經銅鑼灣就試試有沒有分別啦...價錢也是百幾蚊任食...尖沙咀店比較宽敝, 有時還有機會坐到卡位...此店環境明顯較遜色, 但也很乾淨整齊...湯底有很多選擇, 選了豬骨+四川麻辣鍋...豬骨湯不太好, 因為豬骨有很多"舊"及太大了, 根本放不下其他餸...麻辣鍋卻不錯, 而且這裡可以要求加辣, 本人十分嗜辣, 加了幾次辣, 吃到不停流眼水...配料有很多選擇, 最正係有花枝, 帶子及生蠔, 食多幾隻都回本...雖然是限時2小時, 但真的足2小時才給你結賬...不像有些食店未夠鐘已經在你面前團團轉...所以一有空就會去幫襯寧記

價錢也是百幾蚊任食...

所以一有空就會去幫襯寧記

2010-07-10 4 瀏覽
六月三十日 (星期三)明天就是香港回歸紀念,相約同事一起到寧記吃火鍋其實是藉口,明天是假期,所以...有訂枱服務,所以一來就有枱準備好給我們一行十二人,用一張大枱,有兩個鍋我們點了沙爹,豬肚,清湯底除了沙爹湯底外,其他都活像清湯底火鍋時間限時兩小時,我們起勁的點菜和吃吃吃!!!火鍋料來的速度頗快,而且用料新鮮推介的配料有肥牛,牛丸等等有說有笑,歡樂可以很簡單!!!
六月三十日 (星期三)

明天就是香港回歸紀念,相約同事一起到寧記吃火鍋
其實是藉口,明天是假期,所以...

有訂枱服務,所以一來就有枱準備好給我們
一行十二人,用一張大枱,有兩個鍋
我們點了沙爹,豬肚,清湯底
除了沙爹湯底外,其他都活像清湯底

火鍋時間限時兩小時,我們起勁的點菜和吃吃吃!!!
火鍋料來的速度頗快,而且用料新鮮
推介的配料有肥牛,牛丸等等

有說有笑,歡樂可以很簡單!!!
2010-06-30
2010-06-07 8 瀏覽
家中又沒有人,與同樣嗜辣的老弟吃一頓麻辣的晚餐,正好回應近來潮濕的天氣,幫個人驅驅濕氣也好,今回選了地點就腳的寧記,一來我和老弟都大吃,二來印象中寧記還可算是不過不失的,但本人其實已經至少三年沒有來過此品牌了。周中的晚市不算太多人,可能也是因為這個關係吧,晚市任吃的火鍋連湯底也只不過是一百二十一元,湯底如不選特式的醉雞鍋及麻辣魚頭鍋,基本雙拼也不用另收費,加上配料選擇都算多,只有部份海鮮配料要另收費,但基本的鯇魚、墨魚滑、蝦滑及鱔都是包括在內的,所以最後與老弟點了二十碟配料,但很明顯的是人數少的枱,配料的份量也會相應調整減少,個人對此是極之贊成的。很快的已經有湯底了,就算是麻辣湯也好,本人也是慣了先喝一口湯的,先喝淡味點的豬骨湯底,湯內有兩大塊豬骨,可是湯頭真的是淡得很,其中帶點很薄的胡椒味,個人極度懷疑此湯底跟另一在火鍋紙上可選到的胡椒豬肚湯是同一個湯底,只不過前者加兩塊骨頭,後者加點豬肚罷了;另外的四川麻辣湯底看起來都是一層紅油在面的,雖然花椒八角是有點的,所以喝起來有點麻,但說實話絕對不太強,加上湯內久缺蔥段、薑片、桂皮及大小茴等,而且辣椒也太少,所以辣度真的很低,看來是夜的麻辣

很快的已經有湯底了,就算是麻辣湯也好,本人也是慣了先喝一口湯的,先喝淡味點的豬骨湯底,湯內有兩大塊豬骨,可是湯頭真的是淡得很,其中帶點很薄的胡椒味,個人極度懷疑此湯底跟另一在火鍋紙上可選到的胡椒豬肚湯是同一個湯底,只不過前者加兩塊骨頭,後者加點豬肚罷了;另外的四川麻辣湯底看起來都是一層紅油在面的,雖然花椒八角是有點的,所以喝起來有點麻,但說實話絕對不太強,加上湯內久缺蔥段、薑片、桂皮及大小茴等,而且辣椒也太少,所以辣度真的很低,看來是夜的麻辣之宴不會太過癮了。

在談吃之前,先談喝的,點了一瓶竹蔗茅根水,也只不過是十八元,大概也可分到五杯,喝起來偏甜而又不太有竹蔗及茅根的味道,但至少夠冰凍,用來吃火鍋時喝,永遠都是無比受用的;在談火鍋料之前,點了一客麻辣豆腐,原來是一些加了點麻辣汁的鹵豆腐,豆腐尚算軟滑,鹵水的味道很濃但不夠香,但加了點微辣的汁,加上味道夠,吃起來是惹味的,將它浸在麻辣湯後再吃味道多了點麻感,感覺更好。

點了些纖維,雖然與老弟同樣也是無肉不歡,但為了腸胃着想,都吃一點纖維吧,點了非常配麻辣火鍋的芽菜及健康的菠菜,所以芽菜就放了在麻辣鍋內,不太吸油的芽菜吃起來不會太辣,但不愛吃豆芽的朋友可要留意了,因為此店不是什麼精品火鍋店,點的芽菜全都是有粒大豆的,而不是銀芽來的,但吃起來爽口,都可說還可以;菠菜放了在豬骨湯內,由於湯頭很淡,有如白烚的菠菜食味普通,不嚡而沒有渣都算不錯的了。

之後都點了非常配麻辣鍋的火鍋料,分別有牛筋、午餐肉及牛柏葉,牛筋夠腍夠膠,煮了很久之後,吃起來黏黏膠膠的,配點辣油來吃挺不錯的;而午餐肉沒什麼好評了,只是用來模仿毛血旺,吸了辣油的餐肉,味道於我而言特別爽快;牛柏葉又是一毛血旺中的要角,柏葉很是爽口,又不會如吃橡皮擦的韌,加上切得夠大件,非常之有咬口,好吃!另也點了火鍋必點的鵝腸,腸衣內沒太多脂肪,吃起來沒多大的脂香,而且口感又不太爽韌,只是普通貨色而已。

海鮮就分別點了生蠔、脆鯇魚片及白鱔片,任炕的火鍋也不可能要求店家給什麼好貨色給你,生蠔一碟有五六隻,吃起來至少沒有異味,雖然體型偏細,但吃到一陣蠔味的,還不太差呢;脆鯇魚片不太夠脆,肉質的口感是稍欠了一點,但切得夠薄,吃起來不會太粗韌的感覺;白鱔片又是一片薄薄長長的,吃起來不着泥腥潺味,吃得出是下了點功夫處理過的,且肉質挺爽脆,不錯不錯。

肉點了牛肉、羊肉及豬肉,但由於豬肉是後加的,而其樣子看起來像極之前吃的羊肉,相信是店員下錯了單之故吧,而吃起來果然也跟之前的羊肉一樣,不太羶香及有點易韌,只是灼了一會就那麼韌,試問又怎會是豬肉呢?所以在此也不重覆談那碟羊肉了;牛肉前後點了四碟,牛肉當然不會是什麼雪花肥牛,相信是普通不過的美國或加拿大的肥牛吧,吃起來有點脂香已是不錯,牛肉味也有丁點,以這個價錢任吃,真的不能要求太多。

最後點了墨魚滑及兩款餃,分別是魚皮餃及鮮肉韮菜餃,又不知是否下錯了單,疑似墨魚滑吃起來雖彈口,但墨魚香就不太覺了;魚皮餃的餃皮嚡而沒魚肉香,豬肉餡口感模糊,是不知雪藏了多少的日子的貨色,這個要比很多其他任吃的店子也要差;最後的鮮肉韮菜餃如是,最要命的是可能店員再次落錯單,怎吃也看不到及吃不到有韮菜,唯一可取的是餃皮夠薄夠滑,其餘的也沒什麼好處了。

吃得飽飽,但也是那句說話,不代表滿足,似乎也是不用再來光顧了,加上在結賬時發生這一段小插曲,就是寧記店員,像等唔切的收拾枱上的碗碟,不慎將整碟豉油弄在我的公事包,幸好我沒有錢用靚袋,加上那公事包是黑色防水的,如果有一客人用的是真皮手袋,他要賠都真的唔得掂,最氣結的不是此,店員從頭到尾只低聲的說了一句對不起,其誠意真的欠奉,加上拿了包濕紙巾連包裝都不幫我拆就迅速走開,真不明白他在做什麼,非常脗合整夜所有員工的服務態度,就是踢一踢郁一郁,本人從不要求劉華式的服務態度,也從來不認為笑容是必然,但是夜的經驗實在是太差了,至少要給人客的感覺是做事認真嘛!

折合連一瓶竹蔗茅根水也只不過每人一百三十元左右,雖然食物質素真的挺麻麻,服務更是加零一,總括來說未是最差的,所以也真的是睇在個價錢份上,給它這個OK臉。
至少三年沒有來過此品牌,怎知...
竹蔗茅根水偏甜而竹蔗茅根味薄;麻辣鹵豆腐尚算軟滑
四川麻辣湯底喝起來有點麻但不辣;豬骨湯底湯頭淡得很
牛筋夠腍夠膠,煮了很久之後,吃起來黏黏膠膠
芽菜吃起來爽口,但大豆是過多了;菠菜食味普通
午餐肉沒什麼特別;牛柏葉非常之有咬口
鵝腸腸衣內沒太多脂肪,而且口感又不太爽韌
生蠔至少沒有異味,雖體型偏細,但吃到一陣蠔味
脆鯇魚片及白鱔片切得夠薄,吃起來口感不錯
牛肉及羊肉是普通不過的貨色,以任吃來說是不錯的了
疑似豬肉片吃起來像極羊肉,只灼一會就那麼韌
墨魚滑、魚皮餃及鮮肉韮菜餃都予人不太認真的感覺
2010-04-21
午餐肉沒什麼特別;牛柏葉非常之有咬口
生蠔至少沒有異味,雖體型偏細,但吃到一陣蠔味
脆鯇魚片及白鱔片切得夠薄,吃起來口感不錯
2010-04-29 1 瀏覽
又係投男友所好, 今期佢想試麻辣, 寧記打正招牌做麻辣, 唔揀佢仲有邊個好揀呢 ?即日訂位都訂到, 七點零上到去更加得小貓三四枱, 到期後9點零走先叫多番d人, 但都係唔爆場...<環境>地方寛敝唔局促, 比舊店乾淨好多<食物> 台灣麻辣併胡椒豬肚湯底 ~ 男友話呢隻麻辣好麻麻, 而我果隻胡椒豬肚一d胡椒味都無 配料 (見圖) ~ 今次用我哋試過既食物, ok 同 唔ok 嚟分 ok ~ 雲吞, 美國肥牛, 草羊片, 午餐肉, 豬粉腸, 帶子 (極力推介), 花枝片, 津白 唔ok ~ 本地滑牛, 豬潤, 炸魚皮, 蟹籽丸 竹蔗水 ($18) ~ ok, 唔太甜整體嚟講以每位 $121 埋單價就叫ok架喇, 如果差唔多價錢都會揀番德興.二人共消費 : $262

<環境>
地方寛敝唔局促, 比舊店乾淨好多
<食物>

), 花枝片, 津白
唔ok ~ 本地滑牛, 豬潤, 炸魚皮, 蟹籽丸
竹蔗水 ($18) ~ ok, 唔太甜

二人共消費 : $262
2010-04-28
2010-04-08 9 瀏覽
天氣近來都潮濕大霧,人都悶親,最好去食四川麻辣刺激下。對上一次來係寧記準備搬新店時,新店環境比以前闊落,燈光較為柔和,每張檯都有跌序地排列成了幾行,而且不乏電視,食物賣相比以前好。四川麻辣湯底初初看不出有麻椒,食下食下,湯滾時看見很多麻椒浮上來了。感覺上辣多過麻,可能始終冇第一次食麻辣時麻住了的感覺。除了一般火鍋不能缺少的山根,肥牛,枝竹,粉絲,牛骨髓,蟹柳,蟹子丸,苦瓜,南瓜等外,今晚比較特別的是:帶子 - 切得細細粒,但食落好有鮮味,我真係第一次食帶子有這麼重的鮮味,以前都唔知點解這麼多人喜歡食帶子,包括帶子壽司。係麻辣把帶子的鮮味帶出來了嗎?麻辣豆腐 - 隨便看以為係豬紅,都好喔,好耐冇食過,戒開一半才知原來係豆腐。魚滑 - 爽口。魚皮餃 - 較為遜色,餡細皮難咬。很多食物的size都細了,方便人少,可以再叫,雖然本來只可坐兩個鐘,冇人等檯,我們食了兩個鐘,個肚滿載而歸。$120包湯底食物,算係咁喇。

魚滑 - 爽口。

魚皮餃 - 較為遜色,餡細皮難咬。

四川麻辣湯底
魚滑
魚皮餃
麻辣豆腐
2010-04-06
四川麻辣湯底
魚滑
麻辣豆腐
同4位智友十下十下 可以食住暢談近況 真係溫馨又快樂 好味呀 好食過一般任食 138任食 都好抵架 d料都幾新鮮 好想再去 又有我最愛嘅忌廉溝鮮奶 兩位女朋友竟然未飲過 試完都話好味道!
同4位智友十下十下 可以食住暢談近況 真係溫馨又快樂

好味呀 好食過一般任食
138任食 都好抵架 d料都幾新鮮 好想再去

2010-03-20
由於屋企人多, 次次一家人齊腳食飯都成廿人,之前去唔同既酒樓叫小菜套餐食飯, 人多之餘又限時限刻, 坐到鬼嘩迫仲要啲餸都唔多好食,buffet有啲老人家又唔多like,於是今次決定搞搞新意思, 走嚟打邊爐!銅記呢間都係第一次嚟幫襯,我哋分開兩圍檯, 每圍檯各自叫咗兩個煲,一個黑椒豬肚, 一個豬骨湯我坐嗰檯就一個豬骨湯, 一個台式麻辣+芫茜皮蛋,老實啲湯底唔多夠味, 好在啲餸都唔差, 唔會覺得好垃圾,最正都係個招牌麻辣牛根同鴨血,總括嚟講都算係幾抵食既火鍋店,約$120一位任食, 價錢合理火鍋料又足, 一定會再幫襯啦~
由於屋企人多, 次次一家人齊腳食飯都成廿人,
之前去唔同既酒樓叫小菜套餐食飯,
人多之餘又限時限刻, 坐到鬼嘩迫仲要啲餸都唔多好食,
buffet有啲老人家又唔多like,
於是今次決定搞搞新意思, 走嚟打邊爐!

銅記呢間都係第一次嚟幫襯,
我哋分開兩圍檯, 每圍檯各自叫咗兩個煲,
一個黑椒豬肚, 一個豬骨湯
我坐嗰檯就一個豬骨湯, 一個台式麻辣+芫茜皮蛋,
老實啲湯底唔多夠味, 好在啲餸都唔差, 唔會覺得好垃圾,
最正都係個招牌麻辣牛根同鴨血,
總括嚟講都算係幾抵食既火鍋店,
2010-02-12
慶祝紀念