2009-07-13 708 瀏覽
一踏入七月,身邊就有好多朋友生日.慶生局一浪接一浪.日前月滿抱西環之後,相隔兩天的下午,又慶祝多一次.今次就多兩位同樣是七月生日的主角.在A小姐提議之下,大家來到上環"寶湖",坐低飲下茶,食個飽.周日下午人客沒有預期中多,廳內仍有空檯.中午來就吃點心,不吃其他小菜.先來個Walk-in叉燒餐飽,包身帶點硬,內裏的餡空洞,叉燒很少.其他點心上得很快,尤其是腸粉,炸雲吞等等,一落紙不久便上.其實,是否一早蒸定?蝦腸不過不失,炸兩內的油炸鬼真係"把鬼".蝦米腸煎得未夠香,而蒜香春卷則不俗.最貴的一碟是豬腳仔,肉質挺爽.有豬腳仔亦叫一碟豬耳,都算爽脆.大路貨如蝦餃,外皮包著細小的餡,又是小朋友著雙加大碼.友人V小姐吃著蝦餃,大數金鐘某以蝦餃為主打的酒家不是.當然,兩者的價錢,不能相提並論.潮州粉果是一貫的方程式,無論在酒樓吃,或者在外面的小食店吃,基本上分別不大.其他的燒賣味道太咸,炸雲吞不是新鮮炸起,自然食味略欠.咖喱魷魚做得夠入味,蜆介鯪魚球彈牙,可惜蜆介醬味道不夠霸道.煎蘿蔔糕也有蘿蔔絲在內,但比例不多.吃落還是感覺吃著粉.最後來一碟蛋白炒飯,很油,有違蛋白炒飯本身清淡的宗旨.好像這一類

好像這一類酒家,一大班人來午市還可,如果在晚上的話,可免則免.
空泛叉燒包
即叫即有蝦腸
豬腳仔
小朋友著雙加大
蜆介不夠好
2009-03-31 186 瀏覽
阿婆生日,我吔擺咗兩圍食晚攴叫咗個1399 (大概係咁既價錢啦)酒席也離不開那些餸菜乳偖全体, 翠玉瓜西芹炒山瑚蚌, 百花釀蝦球,鮑片冬菇扒時菜,清蒸二條海魚,炸子雞,雞翅, 蛋白松子炒反,甜品: 生果拼盤 & 紅豆沙不如我講唔好食既嘢啦,因為其餘既味道同出面酒樓都差不多咋百花釀蝦球: 超無味及唔好食囉炸子雞:都無味既~其餘都ok 既, 咁既價錢又係星期六都己經好抵呀...差不多每一枱都是食這個菜式呀~
阿婆生日,我吔擺咗兩圍食晚攴

叫咗個1399 (大概係咁既價錢啦)
酒席也離不開那些餸菜

清蒸二條海魚,炸子雞,雞翅, 蛋白松子炒反,
甜品: 生果拼盤 & 紅豆沙

不如我講唔好食既嘢啦
,因為其餘既味道同出面酒樓都差不多咋
百花釀蝦球: 超無味及唔好食囉

炸子雞:都無味既~

其餘都ok 既, 咁既價錢又係星期六都己經好抵呀...

差不多每一枱都是食這個菜式呀~
今之舅父生日, 每年總會叫我們, 開兩三圍. 賀一賀當表親聚會. 地點選了上環文咸東街的寶湖.普普通通一次飯會, 選擇了平價的$1388餐. 眾人皆知, 呢D平價餐, 大家不會吃什麼上等野. 以往於大集團酒樓的$1488餐. 料是普通但起碼做得有聲有色. 唔計過時過節, 服務都有返咁上下.是否廚房懶得去整去分, 長輩們的一檯12人沒問題. 我們一班老表幼小, 有15人, 點下圍半食物. 但始終都要變成, 乳豬兩碟, 乜都兩碟. 眾人亦嘩然一聲, 點食呀, 咁多.......而且一次過上兩碟以上.....有點像過節食飯時, 填鴨般把食客塞飽, 趕緊做下一輪客咁. 未說菜式前, 也要說服務, 叫下汽水, 可樂自然沒問題, 問問有沒有七喜, 女伙記說冇, 忌廉要不要......但後來另一位來者說有雪碧......, 另外是要攞酒杯, 眾人亦驚訝地得知.....冇酒杯....酒樓不是常備足夠既酒杯的嗎. 之後見廚房托出一盤酒杯, 剛洗好, 自己弄乾吧....食物, 我們呢一檯, 打孖上, 乳豬兇場時, 未覺是什麼, 但味道比較淡, 皮脆尚好. 珊瑚虴, 總算是可以之貨. 一個金菇冬菇...甚似

食物, 我們呢一檯, 打孖上, 乳豬兇場時, 未覺是什麼, 但味道比較淡, 皮脆尚好. 珊瑚虴, 總算是可以之貨. 一個金菇冬菇...甚似家庭菜. 炸蟹拑, 咁多道菜中算是令我們評分比較高的一味, 香口東西永遠是不難做, 同不會過份差的.

蒸斑仔, 因為圍半的關係, 我們有三條斑仔. 倒是不錯的蒸魚, 夠新鮮, 剛熟剛好. 豉油亦夠甜.

之後有翅. 其實是翅上先過魚, 但因為基本上一上上齊的餸菜. 所以...總之, 有點亂. 翅好唔好食.....$1388會俾D咩翅你食吖, 將價就貨沒問題, 但總要好食. 寫得出就當然唔得, 因為我食緊芡粉水.......

炸子雞了, 永恆的炸子雞, 標榜是寶湖既招牌菜. 在其紙巾盒已表明此是招牌, 行過中環寶湖同寶湖金宴, 同樣大子報寫明必食. 最近吃炸子雞多了, 總覺得都是差不多. 皮脆肉嫩入味已經好足夠.

散席, 剛9點. 剛好兩小時掃北. 飯包走, 半隻雞包走. 呢一餐好評難給. 我們圍半的水果盤只給一盤, 同長輩那檯的size一模樣. 另外半盤呢, 部長說已平均分了給兩檯......上菜時, 又唔見你識做.....
2008-10-06 63 瀏覽
親戚鍾意去寶湖,所以成日都去食晚餐,D餸都OK0既,我比較鍾意以下幾種:芋頭南瓜石頭窩:有我最鍾意0既芋頭同南瓜!好香,係椰汁湯底,我成日都畢埋D湯黎飲,超正!生菜炒鴨鬆:係片皮鴨D肉做的,咸咸地,包生菜唔會漏,好味,撈飯都唔錯,强烈推薦!蜜汁叉燒:半肥瘦,好好味!每次轉一輪就清晒碟!其他0既就係普通茶樓野,一魚兩味:蒸頭腩同炒斑球都幾好味,我覺得好味過佢D清蒸東星斑囉~其他餸一般,尤其係炸野,而且質素幾飄忽,例如乳鴿有時會好黑,龍蝦有時會黑晒色(唔夠新鮮!)但係總體黎講都係可以接受0既~D野都幾大碟,價錢又唔算貴,都幾食得過!
蜜汁叉燒:半肥瘦,好好味!每次轉一輪就清晒碟!
D野都幾大碟,價錢又唔算貴,都幾食得過!
  • 芋頭南瓜石頭窩
  • 炒鴨鬆
2008-07-20 64 瀏覽
通常週末到上環都是吃西餐多,今次卻是第一次在上環飲茶;數數手指這個星期共飲了三次茶,大大滿足了飲茶癮!坐在空調不太足夠和地方有點細小的三樓,我們也忙著在點心紙上剔剔剔,點菜後以為要等得久,想不到很快就有食物送到,第一樣送到的還是腸粉呢!豬潤腸粉外表像牛肉腸粉多一點,幸好外露的一小角豬潤證明沒有送錯,腸粉厚白的顏色,很像自己喜歡的老式腸粉,只是今次的腸粉過軟,吃來有點糯口,不算太好吃;豬潤切得很小,而且質感偏淋,沒有黃沙豬潤那爽口,個人就不太喜歡了,不過醬油味道有點甜甜,頗對自己口味。下午茶特價的燒鵝瀨粉以古式公雞碗盛載,我們都是為了那公雞碗而點的! 雖取價$12但份量真的很足夠,吃了一碗也飽了幾成。只是瀨粉有點過軟,吃來不及挺身的瀨粉過癮!湯底有點淡再加上軟軟的瀨粉,其實味道很一般;燒鵝份量ok,撇開頭尾兩件肥鵝膏,都還有幾件鵝肉可吃,鵝肉不甚入味,幸而肉質還可,外皮還有點脆,蘸上酸梅醬來吃,收貨了。北菇棉花雞比葵芳紫荊的像樣得多,白雪雪的魚肚有好幾件,軟滑如海棉的質感吸收了雞汁後,相當好吃的魚肚!蟹子蒸燒賣四粒中只有一粒有蟹子,其他的白白像街邊魚肉燒賣,奇怪!燒賣意肉汁豐富,看樣子也

蟹子蒸燒賣四粒中只有一粒有蟹子,其他的白白像街邊魚肉燒賣,奇怪!燒賣意肉汁豐富,看樣子也知道是新鮮蒸起而非翻熱之流,一般的酒樓燒賣會用上很多肥肉,這裡也有用上但比例上就較少,而且肉質頗彈牙,好吃。

懷舊雞包仔體積小小,但外皮卻極為軟滑好吃,甜甜的味道帶來另一個驚喜;肉餡雖然較少,但很喜歡那濃濃芫茜香,個人覺得非常好吃。

另一個人推介為雞絲粉卷,外皮沒有被蒸到又軟又爛,應該又是新鮮蒸起的;肉餡除豬肉外,還有西芹條、甘筍絲,減少油膩感之餘還加多一重爽脆感覺,伴上那甜醬油後比腸粉更好吃。

其餘的豉汁鳳爪、瓜粒湯飯、叉燒包和壽桃包就沒試過,不過壽桃包的樣子也蠻對辦,起碼像個壽桃而不是pat pat!瓜粒湯飯也滿多材料,特價$12也很抵吃哦。

引用朋友一句:飽到跳掣都只是$12x,超抵!!
豬潤腸粉
特價燒鵝瀨粉
只有一粒有蟹子的燒賣
超好吃雞絲粉卷
超好吃雞絲粉卷
  • 雞包仔、雞絲粉卷
2008-07-14 14 瀏覽
今日帶bb見我既媽咪同細佬, 麻麻都有出黎飲茶呀!本來我地係去隔離間喜悅ge~ 但係佢full晒, 等唔到位, 又唔開第3層, parents day不容有失所以就轉左黎寶湖啦!!bb上去攞位先, okay wor, 咁多位ge~ 又靜又坐得幾闊!!跟住望到d野食, 嘩以為好貴啦, 點知原來有6折架~ hahaa我同bb驚要請丫嘛!!叫左d點心, char燒包呀, 什菌鮮竹卷, 牛肉, 牛柏葉,釀苦瓜,鯪魚球, 蘿蔔絲酥餅呀咁..樣樣都係同bb一人一半~ bb實唔夠飽啦!!d黠心對於我黎講都算過得去架, 但媽咪就話個蘿蔔絲酥餅好差, 咁我都覺得麻麻地, 個皮整得好怪, 個什菌鮮竹卷仲過份, 得一小塊菇~hahaa媽媽要求高所以實話麻麻地架啦~~最後叫左個帶子豆腐炒飯, 好味~~~~ 都有唔少帶子架, 又可能bb"不"好多比我啦個獻好味, 又滑~ 仲要$78都有6折, 幾好幾好呢度勝左夠靜, bb表現一定係200分好~~~ so happy!!唔知第日會唔會可以成日同bb飲茶呢
今日帶bb見我既媽咪同細佬, 麻麻都有出黎飲茶呀!
parents day不容有失所以就轉左黎寶湖啦!!
我同bb驚要請丫嘛!!
樣樣都係同bb一人一半~ bb實唔夠飽啦!!
媽媽要求高所以實話麻麻地架啦~~
個獻好味, 又滑~ 仲要$78都有6折, 幾好幾好
唔知第日會唔會可以成日同bb飲茶呢

$40 (早餐)
2008-02-11 8 瀏覽
差唔多次次去親寶湖都係幫襯中環分店,今次便試一試從未幫襯過既上環分店。去到無我想像中咁多人,都唔使等位,水準同中環寶湖差唔多,但好過西環分店。點心都同中環寶湖有些少唔同,價錢就應該差唔多啦。一場嚟到,點咗幾樣中環寶湖無既點心試吓先。奶皇馬拉糕- 唔甜又算鬆軟,及格。四季平安餃- 即係四季豆肉碎餃,味道不過不失。碧綠帶子腸粉- 一般。雲南什菌鮮竹卷- 大大舊好鬼漏,但材料足,不錯。流沙煎堆仔- 煎堆炸得香脆可口,但餡料麻麻哋。下次都會再嚟幫襯,或者會同爹哋媽咪嚟試吓。

點心都同中環寶湖有些少唔同,價錢就應該差唔多啦。

下次都會再嚟幫襯,或者會同爹哋媽咪嚟試吓。
2007-12-30 8 瀏覽
我真係...唔會再食依間野la...因為依間野近我office,所以我就係到食過兩次lunch...兩次都...唔好食既..你地睇下啦..個差燒腸..一睇就知..個皮好厚,蒸到好淋. >_<個馬拉糕無奶皇香,又係蒸到好淋>_<無影相既雞扎同排骨飯就好食d lor..但係都係好普通..個帶子餃都係好淋...都唔知點解每樣野都唔好食..

個馬拉糕無奶皇香,又係蒸到好淋>_<

無影相既雞扎同排骨飯就好食d lor..但係都係好普通..

個帶子餃都係好淋...都唔知點解每樣野都唔好食..
2007-12-22 11 瀏覽
寶湖假日有優惠, 比較抵吃.點心種類也不少, 味道亦不錯.喜歡佢的紅蘿蔔頂燒賣, 比蝦子更好味.春卷亦好足料脆口, 另外素食者也可選擇羅漢齌腸粉.
寶湖假日有優惠, 比較抵吃.
點心種類也不少, 味道亦不錯.
喜歡佢的紅蘿蔔頂燒賣, 比蝦子更好味.
春卷亦好足料脆口, 另外素食者也可選擇羅漢齌腸粉.
2007-11-27 9 瀏覽
七個人晚飯,叫咗半份套餐,初時仲担心唔夠食,個待應話應該夠,最後竟然成碟糯米飯要拎走,我記得嘅菜式有:半隻乳豬:唔太肥,皮夠脆,幾香。xo醬炒甜豆赤貝:少少辣,甜豆炒得夠脆,赤貝比較靭。燒雞半隻:不過不失,都算唔錯。一款類似魚腐嘅餸,不過有瑤柱,個人覺得一般。黑白雞煲湯:自己唔係咁鐘意飲湯,所以試咗少少,冇印象,但湯料好足,點鼓油食好正。遶參鵝掌:個海參同鵝掌都唔細隻夠身,扣得幾好味。蒸鮋魚:鮋魚唔係貴價海鮮,肉比較削,但蒸嘅火候控制尚好,唔會太老。好似重有個炒菜,不過唔記得唔係好肯定。甜品、生煎包同糯米飯:冇食所以唔知味道如何,但其他人話ok。食品整體水準幾好,份量足,物有所值。招呼唔錯,但可能因為其中一個人係成日去飲茶所以比較熟嘅關係。
半隻乳豬:唔太肥,皮夠脆,幾香。
xo醬炒甜豆赤貝:少少辣,甜豆炒得夠脆,赤貝比較靭。
燒雞半隻:不過不失,都算唔錯。
一款類似魚腐嘅餸,不過有瑤柱,個人覺得一般。
遶參鵝掌:個海參同鵝掌都唔細隻夠身,扣得幾好味。
好似重有個炒菜,不過唔記得唔係好肯定。
2007-09-15 13 瀏覽
昨日同個朋友興起去打邊爐~又唔想多人,所以黎呢間佢地d服務人員好好笑~服務又好禾~個爐開唔到我問係咪少人打呀~佢話個爐攪緊革命比d時間佢禾~又成日幾個搶落單~好似小朋友咁~~~d火煱料都唔錯~幾新鮮~但個鴛鴦湯底就無咩味啦~飲品選擇都幾多~汽水仲要係支裝~自己開埋~啤酒都係任飲~好似係森堡~不過都唔錯呀~如果起銅記打~同一價錢服務唔得又逼又嘈~比你都唔想坐得耐~咁不如去中上環優優閒閒咁打~美中不足就係無電視睇
昨日同個朋友興起去打邊爐~又唔想多人,所以黎呢間

d火煱料都唔錯~幾新鮮~但個鴛鴦湯底就無咩味啦~
飲品選擇都幾多~汽水仲要係支裝~自己開埋~
啤酒都係任飲~好似係森堡~不過都唔錯呀~
美中不足就係無電視睇
2007-03-19 5 瀏覽
今日下午去飲茶,主要是傾計,一坐就是三個小時。梅菜肉餅飯,擔擔麵,都是有一般。其他點心叉燒包,鳳爪不特別,碟腸粉味道怪怪的,這兒環境都頗迫的。
今日下午去飲茶,主要是傾計,一坐就是三個小時。
梅菜肉餅飯,擔擔麵,都是有一般。
2007-02-26 7 瀏覽
每年一度既團拜飯今年在港島舉行, 有得食又有得拎(利是), 我當然樂於出席.一行三圍熱鬧非常, 點了套餐.乳豬–唔夠熱, 近骨既肉偏咸.冬菇發菜豆苗–冬菇幾香又夠厚.蒸魚–火喉剛好, 肉算嫩.炸子雞–皮脆, 胸肉少許鞋.瑤柱生菜鮑魚鵝掌–鮑魚不是薄片, 呈條/角狀, 幾厚身, 有口感.XO醬甜豆翠玉瓜炒帶子北寄貝–惹味, 帶子好細粒, 北寄貝爽口.食物普通無驚喜, 志在新年大家有個開心聚會!

一行三圍熱鬧非常, 點了套餐.

乳豬–唔夠熱, 近骨既肉偏咸.

冬菇發菜豆苗–冬菇幾香又夠厚.

蒸魚–火喉剛好, 肉算嫩.

炸子雞–皮脆, 胸肉少許鞋.

食物普通無驚喜, 志在新年大家有個開心聚會!
2007-02-01 7 瀏覽
19.1.2007 (Fri)午市特惠魚翅套餐–4位用($368)菜譫雞燉翅4位叉燒皇拼盤清蒸海星斑七彩茄汁煎中蝦魚湯浸什菌瑤柱蛋白炒飯甜品鮮果拼盤喱個套餐都算抵食,而且份量算多,我3男1女食,都覺得份量多,我諗可以5個人食。而且食物水準都唔錯,係個菜譫雞燉翅油,其他味道好好。尤其個瑤柱蛋白炒飯炒得好乾身,一都唔油。而且條魚時間蒸得好,幾滑!個茄汁蝦汁好好味,甜酸度適中。不過,有樣真係要改善,我預先已book 位,知去到話得番小菜廰,但你book 位時都冇講俾我聽,我一心諗住去食心架!如果冇位,我就book第2間嘛!好彩今日食都幾胃口,如果唔係就慘啦!
19.1.2007 (Fri)
午市特惠魚翅套餐–4位用($368)

菜譫雞燉翅4位
叉燒皇拼盤