2019-05-18 311 瀏覽
觀塘工業區開了不少台灣料理店今晚在聞名已久的台灣料理店小伊甸吃晚餐。我們點了1.鹽酥大雞排肉燥飯雞排大大塊很厚炸得很香脆,肉燥飯也很好吃2.台灣金牌高筋牛肉麵湯底濃郁帶微大辣,牛肉很滑肉味濃,蘿蔔煮得超入味,好吃3.芝士奶蓋烏龍他們的茶是賞茶造的,芝士奶蓋帶點微顆粒,感覺是他們的特色,也很好喝。#小伊甸 #foodie #instafood #hongkongfood #hkfoodie#hkfoodblogger#隱世美食#食好西 #相機食先#台灣美食 #牛肉麵
觀塘工業區開了不少台灣料理店
今晚在聞名已久的台灣料理店小伊甸吃晚餐。

我們點了

1.鹽酥大雞排肉燥飯
雞排大大塊很厚炸得很香脆,
肉燥飯也很好吃

2.台灣金牌高筋牛肉麵
湯底濃郁帶微大辣,
牛肉很滑肉味濃,
蘿蔔煮得超入味,
好吃

3.芝士奶蓋烏龍
他們的茶是賞茶造的,
芝士奶蓋帶點微顆粒,
感覺是他們的特色,

#隱世美食
#食好西 #相機食先
#台灣美食 #牛肉麵
2019-05-11 288 瀏覽
叫左個 三寶撈沙茶醬烏冬餐,首先個烏冬 不是凍撈, 是暖熱撈, 通常撈烏冬都是凍的, 而且 凍撈可以吃 出烏冬的彈牙感, 所以這個烏冬我不太喜歡, 因為這個烏冬跟普通水煮出來的一樣, 堆疊在一起,沙茶醬第一次吃,很特別 但 本人不太喜歡, 如果餐廳可以提供麻醬供食客有所選擇, 會更好!蒜蓉、醋、醃出來的青瓜建議用小碟分開上, 味道滲了落烏冬 不太美味,但分開吃還不錯, 小白菜不知道是不是 用了 烚牛的水來烚菜,吃得出有陣牛味。三寶不錯,尤其是炸?煎?過的花枝丸 (不知道是不是這樣叫),推!湯一般, 珍珠奶茶普通 跟街外喝到的味道一樣。

湯一般, 珍珠奶茶普通 跟街外喝到的味道一樣。
2019-05-11
2019-05-10 232 瀏覽
網上有人介紹呢間台灣嘢幾好食,見今日路過觀塘就試試佢啦…【肉燥飯+鹽酥雞+櫻花蝦青菜+鹽酥花技丸+波霸奶茶】落單時有得揀 多飯/ 少飯,多肉燥 / 少肉燥,我好鐘意每粒飯都有汁,所以揀咗多肉燥,剛剛好撈晒成碗飯😆雖然肉燥味道淡咗少少,但係加埋香脆鹽酥雞味道就啱啱好,鹽酥雞炸得非常脆口,食落唔覺油膩,忍唔住食晒成塊邪惡嘅雞皮🤤花技丸夠彈牙都幾好,波霸奶茶茶味濃郁,珍珠有咬口又唔會太硬👍🏼👍🏼👍🏼【牛肉麵+櫻花蝦青菜+胚芽奶茶】牛肉醃得入味有咬口,湯底有濃濃既牛肉味又唔會太咸,不過麵質就差少少比較淋,如果麵質彈牙就正喇😅胚芽奶茶同樣茶味濃郁,胚芽份量十足👍🏼飲品採用台式飲品品牌"賞茶",我地揀嘅套餐仲有得免費升級大杯飲品,大杯到飲唔晒要拎走一路行一路飲😂以呢個份量同埋價錢黎講係非常抵食👍🏼👍🏼👍🏼
網上有人介紹呢間台灣嘢幾好食,見今日路過觀塘就試試佢啦…

以呢個份量同埋價錢黎講係非常抵食👍🏼👍🏼👍🏼
肉燥飯+鹽酥雞+櫻花蝦青菜+鹽酥花技丸
牛肉麵+櫻花蝦青菜
台式飲品品牌"賞茶"
2019-05-10
午餐
肉燥飯+鹽酥雞+櫻花蝦青菜+鹽酥花技丸
牛肉麵+櫻花蝦青菜
台式飲品品牌"賞茶"
2019-05-01 375 瀏覽
有朋友仔係度番工,佢同我講話呢度個煎蛋餅好好食,咁岩經過呢頭,所以決定試一試。份雞扒早餐睇相大家都見到,份早餐好有誠意,唔似連鎖店快餐店咁啲雞扒細細件,個蛋更加係火腿奄列黎,比一般快餐店更有誠意。另外由於朋友推薦煎蛋餅,咁點都要試一試,嗌多咗一份同朋友share食,呢個餡料係芝士雞肉,入面包住雞肉、雞蛋再加埋芝士,因為佢熱辣辣咁上枱,芝士有拉絲嘅效果,成個蛋餅好夾好好食,十分推介!雖然呢間餐廳位於工廠區,但其實都好近港鐵站,要搵都唔難,大家可以一試。

2019-05-01
$50 (早餐)
2019-04-27 239 瀏覽
今日星期六出門早咗,八點鐘左右就去到觀塘地鐵站。 跟住沿著平日出嘅地鐵站D3出口, 一行出去就見到對面工廈二樓有間小伊甸餐廳。之前星期六早到的時候我都有去過呢間食早餐,覺得入面嘅環境舒服同不太多人。 我當初以為入面係band房, 因為入面有唔少樂器結他喇叭音響等等。今次入去都係坐同一個位,就喺收銀櫃檯前面。 急不及待就叫了一個西式嘅早餐, 有雞扒同埋火腿奄列,還有一塊厚厚多士。 加四元要了杯咖啡。 雞扒炸得好脆同埋幾好食。 火腿奄列都夠味道及炒蛋都好滑, 厚多士就不過不失。 即磨咖啡色相就幾好,飲落都ok。問咗侍應,原來平時呢度係做餐廳,禮拜日係會有崇拜,所以呢度會有好多嘅音響設備同樂器。我覺得呢度環境唔錯食物都唔差, 看menu其實呢度係一間台式飲品料理, 如果下次中午得閒,可能去呢度食午餐。

D早餐

加四元要了杯咖啡。

如果下次中午得閒,可能去呢度食午餐。
D早餐
2019-04-16 219 瀏覽
觀塘工廈餐廳 奉信仰之名開既~小伊甸~有得玩有得食 主打台灣美食今次已經第二次食,今次試左鹽酥豬扒台式肉燥飯+手工芋頭奶綠呢度d飲品係出自台式飲品品牌 ~賞茶~呢度地方寬敞 有幾十款 boardgame 任玩switch mariocarts見餐廳入面有個角落 有結他有琴 原來三位年輕基督徒老闆自組左樂隊 Sodeson 可惜我就無緣聽佢地演奏呢度原來仲唔洗收加一架😍呢度好近我返工 等時lunch 可以叫呢度嘅外賣但好似要叫滿一百蚊先送
觀塘工廈餐廳 奉信仰之名開既~小伊甸~

有得玩有得食 主打台灣美食
今次已經第二次食,今次試左
鹽酥豬扒台式肉燥飯+手工芋頭奶綠

呢度d飲品係出自台式飲品品牌 ~賞茶~

呢度地方寬敞 有幾十款 boardgame 任玩

但好似要叫滿一百蚊先送
2019-04-05
  • 鹽酥豬扒台式肉燥飯
2019-04-14 191 瀏覽
<<舒服台式CAFE>>-話說琴晚一丁友係觀塘搵食, 行行下入左個工廈, 搵到間台灣菜~ 其實而家香港啲工廈台灣菜真係多到數唔完, 但呢間啲裝修好可愛咁, 所以就比個機會佢-古早味藥膳當歸鴨腿湯飯 HK$72 - 呢個好好! 杞子當歸等等藥材用料十足, 但個湯飲落甜而不苦, 連個飯咁食真係食唔停! 條鴨腿好淋呀, 如果再肥啲仲正~ (我以前有個post幫鴨平反過, 佢其實唔毒, 而如果唔食皮既話仲無雞咁肥).芝士奶蓋烏龍 跟餐加HK$20 - 個杯係用左"賞茶", 唔通係同集團?? 但飲落平平, 奶蓋濃厚程度中等, 入面有小小粒粒咁, 唔知係佢特登定係個芝士唔夠滑, 而個茶就幾好~-Overall評價: 好好坐, 好休閒FEEL, 食物都幾高質, 但飲品好似一般-
<<舒服台式CAFE>>
芝士奶蓋烏龍
2019-04-12
2019-04-13 176 瀏覽
之前已經聽過小伊甸呢間餐廳,一直都想試下。咁岩前幾日經過官塘,就黎試下。呢度環境幾舒適,雖然餐廳主打台灣菜,但都有不少西餐選擇,我選擇了意粉同芋圓甜品。估唔到意粉都煮的幾有水準,拍得住西餐廳。但最令我驚喜是甜品,可以話係近期食過最好食的芋圓,好回味,好想再食啊。
之前已經聽過小伊甸呢間餐廳,一直都想試下。

估唔到意粉都煮的幾有水準,拍得住西餐廳。

1️⃣寶島蛋餅 $32 (4/5)蛋餅可以自選配料,咁👩🏼就揀左粟米同肉鬆。呢度既蛋餅冇台灣咁油,偏乾,餡料比較少過下口癮不錯🤤2⃣台式肉燥飯配鹽酥雞翼 $47 (3.5/5)鹽酥雞翼炸得脆得黎唔會乾,雞肉好嫩👍🏻不過肉燥飯就較遜色🤦🏻‍♂肉燥唔夠濃,份量唔夠。食到尾得翻白飯。3⃣鹽酥派對 $30 (4/5)有大量薯條🍟四粒鹽酥雞球,兩條台灣腸同三粒椒鹽墨丸。雖然唔係驚為天人地好食,但呢個價錢黎講算唔錯👍🏻最好食係台灣腸同墨丸👍🏻4⃣波霸奶茶 (3/5)跟餐嘅野飲。同貢茶差唔多,不過不失。熱奶茶就比較甜,凍就比較淡。
1️⃣寶島蛋餅 $32 (4/5)
蛋餅可以自選配料,咁👩🏼就揀左粟米同肉鬆。
呢度既蛋餅冇台灣咁油,偏乾,餡料比較少
過下口癮不錯🤤

2⃣台式肉燥飯配鹽酥雞翼 $47 (3.5/5)
鹽酥雞翼炸得脆得黎唔會乾,雞肉好嫩👍🏻

3⃣鹽酥派對 $30 (4/5)
有大量薯條🍟
四粒鹽酥雞球,兩條台灣腸同三粒椒鹽墨丸。
雖然唔係驚為天人地好食,但呢個價錢黎講算唔錯👍🏻
最好食係台灣腸同墨丸👍🏻

4⃣波霸奶茶 (3/5)
跟餐嘅野飲。同貢茶差唔多,不過不失。
熱奶茶就比較甜,凍就比較淡。
2019-04-11 118 瀏覽
今次介紹大班人聚會👫👭👬兼掋食的好地方,就係位於觀塘。地理位置超好,係觀塘站D3出口一落樓梯已經望到位於一樓的cafe😂😂😂————————————————————————入到去牆身有充滿色彩的動物🦁油畫,非常eye catching👀👀枱上都放滿多種board game,岩哂一班fd黎玩。仲有2部電視接駁住switch,有4個手制,又可以一齊battle啦🎮🎮————————————————————————🧡鹽酥大雞排肉燥麵 $73🧡鹽酥豬扒肉燥飯 $67🧡鹽酥三寶配日式麻醬撈讚歧烏冬 $67雖然食物款式不多,但價錢好優惠🤑🤑🤑每個餐都係$60幾蚊左右,加$15可以配台式飲品🥤呢間cafe應該同賞茶合作,飲品杯都係賞茶杯😂😂😂每個餐的份量都好足,睇圖都見到好大份,味道也不錯🤤🤤🤤我一個人都食唔哂😂😂大食嘅朋友再可以加$15配小食,有雞翼、花枝丸等等。每個人$100都5洗就搞掂✌🏼✌🏼✌🏼
————————————————————————
————————————————————————
🧡鹽酥大雞排肉燥麵 $73
🧡鹽酥豬扒肉燥飯 $67
🧡鹽酥三寶配日式麻醬撈讚歧烏冬 $67
2019-04-10 117 瀏覽
環境舒適 新淨 冷氣強勁😂好啱今日咁熱去唔似其他cafe咁逼 空間好舒適 有個台 但無人表演既時候會俾人打機 三五好友去就啱啱好野食選擇啱多但都幾啱食 飲品係賞茶製造 本身都唔太好賞茶 所以都係覺得學校canteen仲好😂😂野食好快有 相信係即整 好夠熱 調味亦唔會過多 個烏冬都幾好 唔係平價好淋個d烏冬 其實另外再加左個細芝士薯條 但唔記得影相 份量唔算多 但都適中 芝士醬香濃 但可以更多 重口味者會唔夠喉 哈哈不過去cafe 環境當然更重要 呢到雖然無沙發位 但排位好好 枱同枱中間夠個坐 唔會撞人椅背👍🏻👍🏻👍🏻

環境舒適 新淨 冷氣強勁😂好啱今日咁熱去
唔似其他cafe咁逼 空間好舒適

有個台 但無人表演既時候會俾人打機 三五好友去就啱啱好

2019-04-09 131 瀏覽
感覺是有信仰的餐廳,坐下很舒服,人不多,可以舒服地聊天直到關門。九點鐘last order, 10點鐘關門。食物選擇不多,主要是台式,大概有10多款選擇。感覺像家庭的餐廳,味道不是很出眾,但是價錢很親和。餐廳有很多遊戲玩,也有遊戲機打,Cafe的感覺。這次來是和朋友聚會,並且慶祝朋友生日。餐廳沒有切餅費。喜歡。店員也很貼心美食也是不過不失,只是飲品有一點失望。好像是和賞茶聯合經營的。我叫了一杯朱古力朋友叫了珍珠的飲品。我的那杯朱古力沒有味道,很淡,像喝糖水一般。朋友那杯叫了少甜,但還是非常甜,但店員很細心讓我們加熱水在內。飲品總括來說是有一點失水準。

2019-04-09
慶祝紀念
生日
2019-04-04 141 瀏覽
小伊甸係一間樓上cafe,呢度環境舒適,幾清靜,而且有board games 玩,層層疊、Rummikub等等應有盡有,勾起左一啲童年回憶🙈大家食飽或者等緊野食黎嘅時候都會拎啲board games黎玩,感覺幾悠閒同舒服,可以系度坐成日😌staff 嘅服務態度唔錯,所以一開始整體感覺都幾好。不過我覺得d野食就有少少不似預期la,例如係個手作干扁麵真係有d太乾同硬,隻鹵蛋都夠味嘅,但咬落都有少少硬,希望可以改善下la🤔
2019-03-27
2019-03-30 121 瀏覽
約左朋友去旅行傾行程,介紹左呢間台灣食店比佢。朋友大讚呢度環境寬敞,好舒服。今次嚟到,竟然有switch玩添!食咗幾次,呢度嘅肉燥飯真係好好食,炸豬扒都好香熱辣辣,上菜又快,最正係套餐有得加菜同埋小食朋友見到餐牌,見到有羅勒青醬好想食,所以點了西餐。嚟咗咁多次,第一次食西餐食物,都整得不錯,值得推介由於我哋見到呢度有芋圓,所以冇特別叫賞茶飲,套餐加$15就有喇!芋圓入味,紅豆多,好好味,可惜我忘記拍照

2019-03-27 92 瀏覽
今日放工同朋友食飯聚會,想搵個地方大家坐底傾下計,傾耐少少。 朋友就介紹我黎到觀塘工廈既小伊甸,地鐵站一出就係都幾方便。 🥳🥳🥳呢度有d board game 玩,類似cafe咁。我叫左個台灣牛肉面🐮🐮🐮🍜🍜🍜,估唔到好有驚喜,個湯都好重牛肉味,面都好彈牙,不過個牛肉就唔係好質素既牛喇,偏乾少少,但個湯底同面我都好滿意。特別高筋面好彈牙,🗣🗣我super like ah😍😍😍😍😍😍
呢度有d board game 玩,類似cafe咁。