2018-08-20 474 瀏覽
每次路過觀塘地鐵站也會見到小伊甸的招牌終於有機會食下一入到門口見到裝潢很特別今次點了黑松露野菌煙肉意粉和一口雞台式肉腸肉燥伴麵黑松露野菌煙肉意粉味道不錯,而且份量很大,男生一定能吃飽而一口雞台式肉腸肉燥伴麵味道中規中矩,沒有甚麼特別而飲品方面點了芝士奶蓋綠茶和咖啡2杯飲品的味道也不錯,而且很大杯,值得一試美中不足的是芝士奶蓋綠茶有些奶蓋粉未能完全溶於水中
每次路過觀塘地鐵站也會見到小伊甸的招牌
終於有機會食下
一入到門口見到裝潢很特別

今次點了黑松露野菌煙肉意粉和一口雞台式肉腸肉燥伴麵
黑松露野菌煙肉意粉味道不錯,而且份量很大,男生一定能吃飽

而一口雞台式肉腸肉燥伴麵味道中規中矩,沒有甚麼特別

而飲品方面點了芝士奶蓋綠茶和咖啡
2杯飲品的味道也不錯,而且很大杯,值得一試
美中不足的是芝士奶蓋綠茶有些奶蓋粉未能完全溶於水中
2018-08-18 531 瀏覽
自從發現左呢個地方之後,已經先後同兩group朋友去過2次喇食過返尋味,就當然係正野啦一定要推薦比大家聽講呢間cafe仔之前只係做午飯,最近做埋晚飯,有broad games同switch等等玩但兩次都掛住同朋友傾計玩broad games,無玩到switch,相信日後一定有機會同老公去玩既一入到去,已經覺得環境好舒服有我喜歡既corgi壁畫,好特別呀環境好大,傾計都唔怕大聲隔離枱傾計又嘈唔到我地一開始仲有甜品送添好味既椰絲多士雖然係台灣菜為主,但係焗豬扒飯都好味好juicy,熱辣辣咁鹽酥雞肉燥飯好好味,有台灣既味道不過肉燥再juicy d會更好味朋友仲叫左pasta,d汁剛剛好,唔會太乾或太多水,配料都好多架重點係有芝士奶蓋飲不過就無大陸既喜茶咁好飲但係係香港黎講已經唔錯如果佢可以改良下個蓋,用返芝士奶蓋既蓋就perfect啦!佢仲有好多款台式飲品架搞到我好掛住台灣添呢到最正就係坐耐d都唔會比人趕我同朋友玩broad game玩到人地收工佢地仲要服務超好,無黑面呢間特色小店真係會再去見到佢既openrice comment唔多,可能宣傳唔夠,我都不停介紹比朋友啦雖然有最低消費每人$1
自從發現左呢個地方之後,
已經先後同兩group朋友去過2次喇

食過返尋味,就當然係正野啦
一定要推薦比大家

聽講呢間cafe仔之前只係做午飯,
最近做埋晚飯,有broad games同switch等等玩

一入到去,已經覺得環境好舒服

有我喜歡既corgi壁畫,好特別呀

環境好大,傾計都唔怕大聲
隔離枱傾計又嘈唔到我地

一開始仲有甜品送添

好味既椰絲多士

雖然係台灣菜為主,但係焗豬扒飯都好味
好juicy,熱辣辣咁

鹽酥雞肉燥飯

好好味,有台灣既味道
不過肉燥再juicy d會更好味

重點係有芝士奶蓋飲
不過就無大陸既喜茶咁好飲

但係係香港黎講已經唔錯
如果佢可以改良下個蓋,用返芝士奶蓋既蓋就perfect啦!
佢仲有好多款台式飲品架
搞到我好掛住台灣添

呢到最正就係坐耐d都唔會比人趕
我同朋友玩broad game玩到人地收工

佢地仲要服務超好,無黑面

呢間特色小店真係會再去

雖然有最低消費每人$100,但係試過爭dd都ok無問題架!
如果食物種類再多d,吸引力可能又大d
咁好既環境唔好浪費左
老闆要加油啊

後話,第二次同朋友去食過黑松露薯條,個醬超好食!但個日掛住食,無影相
2018-07-20
  • 鹽酥雞
  • 黑松露薯條
2018-08-17 332 瀏覽
食物不錯,比起一般台式的過咸,我認為調味適中試業中仲有送椰酥,好好好好好食!伴碟又靚而且價錢合適,晚市人均最低消費係$100,晚市$6x-7x一個正餐,再加$2x 小食/飲品就差唔多,無限制離座時間,可以坐到收鋪都得,環境寬闊舒服,店員服務態度好,3人消費略低於人均$100,但已經食得好飽,店員都表示不用加點也可以如果落座時可以主動比杯水就更佳😆店員也耐心教我同朋友點玩switch(第一次玩😆)又有PS4同多種board game,可以輕鬆消磨3,4小時,如果可以有多啲PS4嘅遊戲更佳~
食物不錯,比起一般台式的過咸,
我認為調味適中
試業中仲有送椰酥,
好好好好好食!伴碟又靚

而且價錢合適,晚市人均最低消費係$100,
晚市$6x-7x一個正餐,再加$2x 小食/飲品就差唔多,
無限制離座時間,可以坐到收鋪都得,
環境寬闊舒服,店員服務態度好,
3人消費略低於人均$100,
但已經食得好飽,店員都表示不用加點也可以

如果落座時可以主動比杯水就更佳😆
店員也耐心教我同朋友點玩switch(第一次玩😆)
又有PS4同多種board game,
可以輕鬆消磨3,4小時,
如果可以有多啲PS4嘅遊戲更佳~
2018-08-13 306 瀏覽
員工服務態度超級極度非常無敵好好抵食,跟餐又有賞茶飲,份量非常好,有大有小份量可選 飲品好好飲,有台灣的味道、甜度也剛剛好 好多食物款式選擇台式、中式、西式、甜品 係同朋友相聚閒聊既好地方! 會再來!
員工服務態度超級極度非常無敵好
好抵食,跟餐又有賞茶飲,份量非常好,有大有小份量可選
飲品好好飲,有台灣的味道、甜度也剛剛好
好多食物款式選擇台式、中式、西式、甜品
係同朋友相聚閒聊既好地方!
會再來!
  • 芝士雞肉蛋餅🥞
2018-08-07 324 瀏覽
午餐就食過好多次,小伊甸既早餐都係第一次。因為唔係太肚餓,所以揀左貌似相對輕盈既蛋餅。可以自選兩個配料,我就揀左芝士火腿。見佢薄薄地以為唔係好飽,但點知食一半就飽左,好好味想食埋佢又食唔落。係正宗台灣味呀😍😍
午餐就食過好多次,小伊甸既早餐都係第一次。

蛋餅

係正宗台灣味呀😍😍
2018-08-02
$30 (早餐)
2018-08-03 342 瀏覽
觀塘工廈入面愈來愈多餐廳好多餐廳都好有特色而且價錢都唔平今日lunch發現呢間台灣菜好近地鐵站 又方便打工仔環境雖然唔太大但都坐得幾舒服 晚上仲會有人夾bandlunch餐牌都好多選擇而且星期一至六都不同價錢亦親民價我揀了A餐台式肉燥飯拼醬爆排骨肉燥飯都幾大碗 好多肥瘦豬肉醬爆排骨好入味好香脆 少少辣仲有滷水蛋、芽菜、青瓜再配一杯飲品飲品都有好多款揀有波霸奶茶 蜂蜜綠茶 陳年烏龍 冬瓜仙草 胚芽奶茶凍熱都唔洗加錢我揀了胚芽奶茶甜度仲可以自己揀非常抵食又飽肚一餐食物質素都唔錯!
觀塘工廈入面愈來愈多餐廳

我揀了A餐
台式肉燥飯拼醬爆排骨
肉燥飯都幾大碗 好多肥瘦豬肉
醬爆排骨好入味好香脆 少少辣
仲有滷水蛋、芽菜、青瓜
再配一杯飲品
飲品都有好多款揀
有波霸奶茶 蜂蜜綠茶 陳年烏龍 冬瓜仙草 胚芽奶茶
凍熱都唔洗加錢
我揀了胚芽奶茶
甜度仲可以自己揀
非常抵食又飽肚一餐
食物質素都唔錯!
2018-07-13 762 瀏覽
又到了開心星期五,吃好東西的日子,這次我選了這間港台式餐廳。為什麼我會說是港台式?因為這間餐廳提供的食物有台式食物,同時也有港式食物,如果用高級詞彙的話,就是fusion?🤓其實已經留意到這間餐廳一段時間,因為它就在觀塘地鐵站旁邊,所以經過時便會看到(其實第一眼的感覺像食堂🤭,因為有一排排的長方形木桌),但一直也找不到機會吃,這次終於試到了。除了是日午餐,還有特餐、常餐和撈烏冬/米粉,選擇也算多,而且不太貴。這次我選了台式肉燥飯拼酥炸西檸雞,餐飲選了波霸奶茶。這是點餐牌,但只給你記錄你想點的餐,最終你也要去收銀處自行點餐😂 不過這間餐廳不收服務費,所以我還是願意乖乖地出去點餐的🌝走幾步就可節省幾元,挺划算😌跟餐配有前菜:青瓜、芽菜和滷水蛋,算是冷盤吧。青瓜沒有什麼味道,而芽菜和滷水蛋則挺好吃。芽菜爽脆,有點麻油(?)味,有點像韓式前菜的那款芽菜。滷水蛋入味,蛋黃挺香,味道不錯。西檸雞不會像街外常見的西檸雞般一片熒光黃,吃時也算脆,配上汁一起吃酸酸甜甜的,挺開胃。街外的西檸雞大多數都是熒光黃色的,那種濃濃的色素感其實看起來也挺可怕。至於肉燥飯就有點失望,因為肉燥很少,而且沒有肉燥飯應有的

至於肉燥飯就有點失望,因為肉燥很少,而且沒有肉燥飯應有的香味,也沒有肉味。飯有點像珍珠米,圓圓的,偏軟。

$49的一餐可選波霸奶茶/胚芽奶茶,說實話有點意外,因為在街外單點的話,起碼要十多元。

奶茶可選甜度和冰的份量,我選了70%糖和少冰,但喝起上來也偏甜,可能因為珍珠本來也用甜味吧。友人選了70%糖的胚芽奶茶則說剛剛好。

無論奶茶的味道和珍珠的質感,我覺得和某腳亭的珍珠奶茶十分相似,所以我的評語也是一致:普通,沒什麼特別😂

雖然如此,我認為杯的設計挺漂亮,看得出有精心設計過,不論圖案和杯上的字句也挺特別。拿上手時,那種(偽)文青的氣息馬上浮現。

總括來說,我認為這間餐廳的性價比算高,午餐份量足夠,味道也不錯。坐位也挺舒服,因為到餐廳時已坐滿人,而我們人數也算多,侍應立刻讓我們坐進小房內的座位,所以有一種包場的優越感🤣

餐牌上每天的菜式也不同,看來可以在不同的日子來試試其它款式,吃足一個月💁🏻‍♀️
2018-07-13 357 瀏覽
係呢間店試業時已經幫襯,一直覺得這間店很用心,食物飲品一直保持水準,但試過午餐實在太多人,所以都有一段時間無幫襯。今日早食午餐,到三點幾肚餓想搵間台式飲品坐,就諗起小伊甸。果然今次黎都無令人失望。鹽酥雞脾做緊推廣,一杯飲品加五蚊就有隻雞脾,一上枱見到雞脾就知道不得了,個外皮鬆軟又唔油,入面啲肉唔會炸到好乾,所以食一隻唔夠,再叫多份。飲品係賞茶menu,一樣好味,同平時出面賞茶街鋪買完全唔同,呢間沖得好好飲,我嗌嘅波霸奶茶同老公嗌極品賞茶係沖出唔同味道。以後一定會再黎,因為今次食得開心又好味,而且埋單時同老闆傾左幾句,感覺到佢真係好用心。值得讚呀!!
  • 波霸奶茶
  • 鹽酥雞脾
2018-07-06 397 瀏覽
This restaurant is always on the to-eat list but I’ve never had the chance to give it a try. Since we were gonna go to the gym in Kowloon bay after so we decided to drop by finally and give it a try! The fries are crispy and hot with truffle mayo and truffles on top - tasted delicious. The pasta in contrast is not as good but still okay for their standard as it is a Taiwanese restaurant. We also ordered a fried chicken rice which is huge and filling. For the price it’s definitely worth a try! Pe

Perfect for a quick meal and for gathering as they provide different board games too! They also have my favorite bubble tea which is a BONUS! Very tasty!
2018-07-06 222 瀏覽
平時它的早餐還可以,台式蛋餅也有特色。但昨天早上試它的魚柳早餐,我只能說是垃圾。望上去好似厚切魚柳,但一咬,無味不特止,炸粉還要比魚肉厚。另外口感是削到不得了,入口是融但是融不是齒頰留香,是滿口不明液體感覺,唯獨雪藏味還在翻滾。相信它用了低廉的急凍魚,甚至用上越南鯰魚,此魚出名是淡水的垃圾魚,因鯰魚只吃水底垃圾和糞便。為了平價入貨,而害得自己聲名狼藉,又何苦。最後沒有吃此魚柳便結賬走了。
平時它的早餐還可以,台式蛋餅也有特色。
為了平價入貨,而害得自己聲名狼藉,又何苦。
最後沒有吃此魚柳便結賬走了。
2018-06-19 439 瀏覽
一大早唔知食乜好 而之後又要去面試 咁不如去一間可以安安靜靜嘅地方食野 呢間嘅食物都唔錯 好好味 蛋餅啲料好多 魚柳好大舊又香脆 系平時啲快餐店大XX嘅兩倍啊 環境周圍都系用經文內容加圖畫佈置 令人好舒服
2018-04-24
2018-04-16 1147 瀏覽
考完試同同學黎食,共七個人,撞正食飯時間,店入面滿座,等左15分鐘左右終於有位啦坐位都幾逼,人太多坐得唔舒服。一入去就見全部人的飲品都係賞茶杯,先知呢間店係賞茶開嘅。我叫左個肉燥飯伴西檸雞,前菜有三款好精緻,肉燥好香又唔會太肥膩,飯的軟硬剛好。西檸雞酸酸甜甜好開胃,雞肉夠軟身及脆口。我叫左杯蜂蜜綠茶,綠茶苦澀左少少,都係專賣店好味d。午餐唔洗加一,飲品係賞茶真係超抵,平時買杯飲品都要$20幾,而家一個餐包哂。menu每日唔同,附近打工仔黎食應該唔會食到悶。
一入去就見全部人的飲品都係賞茶杯,先知呢間店係賞茶開嘅。

西檸雞肉燥飯

我叫左杯蜂蜜綠茶,綠茶苦澀左少少,都係專賣店好味d。
menu每日唔同,附近打工仔黎食應該唔會食到悶。

2018-04-16
西檸雞肉燥飯
2018-02-23 1052 瀏覽
這是一家在觀塘工廠大厦的樓上餐廳。偶然在地鐵站的天僑看見它的廣告牌,被它的名字"小伊甸"而吸引,因為感覺很浪漫。今天,決定去試試這間臺灣餐廳。由於是午餐時段,餐廳等位的人很多。幸好我是一個人,等了一會兒就有位置了。餐廳的午市套餐選擇不多,但每天都會更新。我選了一客鹽酥魚柳拼滷肉飯和一客滷水拚盤。食物很快送上桌,賣相還算可以。先試一囗滷肉飯,味道普通,沒有甚麼肉香味。而且滷肉的份量很少,不足以拌飯。再試一囗炸得金黃的鹽酥魚柳。魚柳上的炸粉太厚了,一點也不鬆脆。而且魚柳完全沒有味道,只吃出急凍食品的雪藏味。天呀……而滷水拼盤也簡單得很,只有两隻雞翅、一隻滷蛋和幾塊蘿蔔。味道也普通得很,不過不失。來光顧的客人,應該大多數是被價錢平宜而吸引而來的吧!
來光顧的客人,應該大多數是被價錢平宜而吸引而來的吧!

2018-02-18 644 瀏覽
觀塘活化工廈之後多左好多野食,但好多都略貴,今次去呢間又好食又抵食,lunchtime見到好多返工人士都係呢到食飯。地點方便,一出地鐵就已經見到,而且職員服務態度都好熱情。 .😋台式肉燥飯 拼糖醋排骨 $48每一日都係有唔同既menu配搭,台灣店就一定要食下小編最愛既肉燥飯,開頭睇佢細細碗,但原來都好多飯,粒粒珍珠米,肉燥都非常香,食都好飽。糖醋排骨既份量都好大,啖啖肉,唔會好多骨,仲好入味添。午市仲包左飲品,同賞茶合作,有質素保證。 .😋沙嗲肥牛出前一丁 配牛乳炒蛋 牛油方包 $48相對於肉燥飯,呢個常餐就唔多推薦喇,唔係難食,但其他餐廳會有更好味既沙嗲牛肉麵,炒蛋都唔算特別滑,叫返是日午餐質素應該會好d。 .
😋台式肉燥飯 拼糖醋排骨 $48
😋沙嗲肥牛出前一丁 配牛乳炒蛋 牛油方包 $48
2018-02-15 468 瀏覽
返工有時想食好D呢間台式小伊甸,位於觀塘站工廈1樓,食lunch 夠晒方便,價錢都唔太貴,都幾旺場星期一至五有唔同lunch set , 50 蚊左右一位,跟餐包一杯台式飲品(波霸奶茶/蜂蜜綠茶/陳年烏龍/胚芽奶茶/冬瓜仙草)入到門口要點餐同俾錢先,再搵位坐低,侍應會幫手送餐俾你今日試個午餐A 台式肉燥飯拼三杯雞 $48 跟半糖波霸奶茶午餐份量都ok, 食物賣相唔錯肉燥飯味道幾好半肥瘦三杯雞夠滑 可惜味道咸左少少半糖波霸奶茶 推介 珍珠好QQ
返工有時想食好D

(波霸奶茶/蜂蜜綠茶/陳年烏龍/胚芽奶茶/冬瓜仙草)
入到門口要點餐同俾錢先,再搵位坐低,侍應會幫手送餐俾你

今日試個午餐A 台式肉燥飯拼三杯雞 $48 跟半糖波霸奶茶

午餐份量都ok, 食物賣相唔錯

肉燥飯味道幾好半肥瘦

三杯雞夠滑 可惜味道咸左少少