2019-08-04 527 瀏覽
位於觀塘工業區的小伊甸台式茶飲料理餐廳,每次光顧都要排長長的對,可能因為是性價比高的緣故吧。午餐有特定的餐牌,這個是肉操飯配春卷,肉操飯份量適中,味道亦適中,平常吃的肉操飯會偏鹹一點,但是這個並沒有,配上白飯剛剛好。另外要讚一讚滷蛋,真的有台灣的感覺。焗豬扒飯,新鮮焗,豬扒鬆軟配上番茄汁,特別開胃,加上份量適中,適合午餐,難怪每一日午餐時間都大排長龍。每一個餐都配有一杯台灣特飲,可以加糖減糖加冰減冰,非常個人化。平民化的一間台式餐廳,是觀塘工業區其中一間值得推介的餐廳。

另外要讚一讚滷蛋,真的有台灣的感覺。

平民化的一間台式餐廳,是觀塘工業區其中一間值得推介的餐廳。
2019-08-01 433 瀏覽
星期一約左朋友食lunch,朋友在觀塘返工,好彩可以預先訂位,因為lunch time都幾full架!!店名叫「小伊甸」,在觀塘工業大廈入面(第四期),有一種世外桃園既感覺餐廳設有星期一至星期六既午飯菜單,都有啲唔同架😊我就叫左最能代表台灣既肉燥飯拼醬汁魚肉春卷+胚芽奶茶,胚芽奶茶原來係「賞茶」朋友就叫左紫洋蔥蕃茄焗飯。一碗肉燥飯分量同屋企飯碗差不多,味道覺得可以濃啲,不過醬汁魚肉春卷味道岩我,可以送飯食另外仲有青瓜、芽菜、滷蛋既配菜。

餐廳設有星期一至星期六既午飯菜單,都有啲唔同架😊

朋友就叫左紫洋蔥蕃茄焗飯。

另外仲有青瓜、芽菜、滷蛋既配菜。

2019-07-31 242 瀏覽
相約我的她今日食午飯,由於她在觀塘區工作,近近地遷就下佢,去左觀塘工業中心嘅小伊甸食台灣野。第一次黎小伊甸,地方都算幾易搵喎👍餐廳裡面地方唔算大,但座椅都幾闊落😌我地叫左1個雞排皇牌特餐配波覇奶茶(加大)$72、1個豬排皇牌特餐配冬瓜仙草(加大)$69。收銀小姐幾好人,我地本來想點加大(加$5),佢同我地講話個餐飲本身已加左大☺️全部點左半糖、少冰。珍珠奶茶稍為淡左少少,而且珍珠漿埋左一堆堆,但都可以接受的。但冬瓜仙草又甜左少少😅雞排同豬排都係鹽酥,豬排唔會太油膩,亦夠鬆化,肉燥飯不鹹,屬健康類型。雞排亦是好味。最好味嘅係椒鹽花枝丸,炸到熱辣辣,陣陣椒鹽味加上彈牙嘅花枝丸真係好好味🤤整體都不過不失嘅,但觀塘區午餐黎講價錢就唔平。如果飲品質素都可以提升就更好🙂

2019-07-08
$70.5 (午餐)
2019-07-23 490 瀏覽
今日一行三人放工食個飯 開心星期五一下知道e到有間有得玩board game既台菜就去試下啦~佢有好多種類比你簡 如果你唔鍾意食台式嘢 你可以你可以揀意粉價錢都係七八十蚊左右自己叫咗個鹽酥大雞扒 配上手作麵雞扒外脆內軟 炸粉唔會太厚 都幾厚身厚肉出面咋都好有椒鹽味 佢嘅手作麵就比較遜色 因為佢個湯底冇咩味同埋面條冇咩彈性 不過勝在好大碗 同埋魯蛋好入味跟餐加15蚊仲可以換芋圓 個樣非常之足料 15蚊你可以食到黑糖珍珠芋圓涼粉 黑糖珍珠煙韌有彈性 加上花奶同涼粉好合襯 成件事食起黎唔會過甜幾好味我叫咗個鹽酥小食派對薯條啱啱炸起非常之惹味墨魚丸普通 台灣腸油份好足 鹽酥雞好乾身 成碟不過不失叫埋個炸薯條配上黑松露同埋芝士醬 佢醬汁方面畀咗好多我哋 松露未夠香 忌廉味重 芝士都唔夠濃 但係薯條夠熱夠脆 加分總結 有得玩有得食 仲要有得15蚊換到一碗芋圓 真係化算 地方空間都足夠亦都有遊戲機畀客人玩員工效率都算快 上菜嘅速度亦都唔錯 可以一試
今日一行三人放工食個飯 開心星期五一下

員工效率都算快 上菜嘅速度亦都唔錯 可以一試
2019-07-19
  • 鹽酥大雞扒
2019-07-19 159 瀏覽
前幾日同朋友去觀塘食飯,喺地鐵站未出出口,已經見到呢間餐廳位於工廠大廈嘅一樓,所以就走咗去食啦。嗰日因為好想食炸雞翼,所以自己傻傻地咁樣嗌左一碗白飯再加五隻雞翼。炸雞翼食落去味道一般,冇乜味道,但反而佢嘅咋被落咗一啲胡椒粉,食落去可以補返雞翼缺少咗嘅鹹味。二$40左右有五隻咁大嘅雞翼都算合理,再加埋一碗$12嘅白飯咁樣嘅配搭都值得一試嘅!
2019-07-12 472 瀏覽
俾姊妹帶左去觀塘工廈食飯,一去到竟然有驚喜店舖環境舒適仲有唔同board game, ps4 同switch 俾客人玩玩左陣ps4就同姊妹一樣叫左個鹽酥雞排麵食...一上枱真係嚇親,雞排好大份而且好香口惹味,仲有個麵配上湯真係唔錯 性價比好高既台灣美食
俾姊妹帶左去觀塘工廈食飯,一去到竟然有驚喜

玩左陣ps4就同姊妹一樣叫左個鹽酥雞排麵食...

性價比好高既台灣美食

2019-07-11 429 瀏覽
工作關係 下晝黎到觀塘既工業區 做完野餓餓地 梗係要補充返啲體力啦朋友帶左我黎呢間台式餐廳 喺正地鐵站旁邊下午茶時間 唔算多人叫左個All Day Breakfast 加多鹽酥小食派對 2個人食就啱哂啦~All Day Breakfast 既內容係好大眾化既 都係啲平常野牛油吐司 炒蛋 腸 茄汁豆 薯餅炒蛋香滑 台灣腸好惹味 鹽酥小食派對 - 台灣腸, 一口雞, 花枝丸 &薯條大致上都唔錯 跟餐可以配埋台式飲品 波霸奶茶,冬瓜仙草呢度原來仲有好多款BOARD GAME 三五知己約埋食飯坐下傾偈玩下GAME就啱哂啦

朋友帶左我黎呢間台式餐廳 喺正地鐵站旁邊
下午茶時間 唔算多人
牛油吐司 炒蛋 腸 茄汁豆 薯餅

炒蛋香滑 台灣腸好惹味

鹽酥小食派對 - 台灣腸, 一口雞, 花枝丸 &薯條

大致上都唔錯 跟餐可以配埋台式飲品 波霸奶茶,冬瓜仙草

呢度原來仲有好多款BOARD GAME
三五知己約埋食飯坐下傾偈玩下GAME就啱哂啦
2019-06-14
下午茶
係工廠大夏入面,餐廳環境好舒服,有broad game有機打,懷疑坐幾耐都唔會趕人走🤣食物價錢好大眾化,主菜全部$6-70,另外加$15有飲品/小食/甜品,已經係第二次幫襯了。-🐥鹽酥大雞排台式肉燥飯🐥$73肉燥份量好夠撈飯一流👍🏻鹽酥大雞排新鮮即炸,不過始終唔夠多汁軟滑,對得住呢個價位。-🐂台灣金牌高筋牛肉麵🐂 $74牛肉軟諗好食有牛味,湯底都合理地有牛味唔淡,麵條都唔錯,整體黎講都係呢個價錢呢個質素算好好。-台式三寶+台式肉燥乾拌手作干扁麵 $66台式三寶炸得有啲乾,拌麵幾夠味,同肉燥幾夾。-芝士奶蓋四季春 跟餐+$20好好飲!拍得住喜茶,抵飲-紅豆仙草芋圓 跟餐+$15絕對有驚喜!$15大大碗芋圓又煙韌軟腍,好滿足🥰
🐥鹽酥大雞排台式肉燥飯🐥$73
🐂台灣金牌高筋牛肉麵🐂 $74
台式三寶+台式肉燥乾拌手作干扁麵 $66
台式三寶炸得有啲乾,拌麵幾夠味,同肉燥幾夾。
芝士奶蓋四季春 跟餐+$20
好好飲!拍得住喜茶,抵飲
紅豆仙草芋圓 跟餐+$15
絕對有驚喜!$15大大碗芋圓又煙韌軟腍,好滿足🥰
台式三寶+台式肉燥乾拌手作干扁麵
鹽酥大雞排台式肉燥飯、台灣金牌高筋牛肉麵
2019-06-02
2019-06-28 342 瀏覽
觀塘有好多工廠大廈內面賣好多好特色的野例如:美容,水貨產品食的有不同的餐廳今次我就去左一間台灣菜的餐廳我們兩個人叫左一個牛肉麵一個小食一個湯飯味道不錯但是分量有點小價錢合理環境不錯有小遊戲玩具可以借。同一班朋友上去食野同傾計都不錯
觀塘有好多工廠大廈
內面賣好多好特色的野例如:美容,水貨產品食的有不同的餐廳
味道不錯但是分量有點小價錢合理
環境不錯有小遊戲玩具可以借。
同一班朋友上去食野同傾計都不錯
2019-06-27 281 瀏覽
之前食過午市, 發現性價比好高所以夜晚都想黎一試晚市無單人set~~叫台飲要另外加$15我地叫左一個鹽酥三寶拼撈面一個鹽酥雞扒肉臊飯雞扒好大塊,份量足夠~~雞扒d 炸粉唔算厚~~唔錯三寶係丸,腸 同雞塊丸同腸都係偏細件。。。。雞塊一般,以雞胸為主撈面似得豉油撈甘。。。味道單一但面係粗身算彈牙都係午餐包埋台飲抵食得多~~
之前食過午市, 發現性價比好高

所以夜晚都想黎一試

晚市無單人set~~叫台飲要另外加$15

我地叫左一個鹽酥三寶拼撈面

一個鹽酥雞扒肉臊飯

鹽酥雞扒肉臊飯

雞扒好大塊,份量足夠~~

雞扒d 炸粉唔算厚~~唔錯

鹽酥三寶  拼撈面

三寶係丸,腸 同雞塊

丸同腸都係偏細件。。。。

雞塊一般,以雞胸為主

撈面似得豉油撈甘。。。味道單一

但面係粗身算彈牙

都係午餐包埋台飲抵食得多~~
2019-06-25
鹽酥雞扒肉臊飯
2019-06-20 264 瀏覽
呢間小伊甸位於地鐵附近嘅官塘工業中心,行幾步就到超方便叫咗個台式肉燥飯拼鹽酥雞排餐,包以下嘅嘢:台式肉燥飯拼鹽酥雞排-滿滿嘅肉燥每啖飯都分到,鹽酥雞排超酥脆,肉質嫩滑,仲有鹽酥花技丸惹味又彈牙屏東櫻花蝦燙青菜-燙菜夠曬健康,仲有櫻花蝦調味冇咁寡,加分!前菜-有瓜、芽菜、滷蛋,食埋超級飽大杯波霸奶茶-食完嘢慢慢嘆返杯珍珠奶茶好爽,堂食飲唔曬都唔驚,佢用外賣杯裝可以拎走飲成個餐都係$70度,又飲又食超滿足
呢間小伊甸位於地鐵附近嘅官塘工業中心,行幾步就到超方便

叫咗個台式肉燥飯拼鹽酥雞排餐,包以下嘅嘢:

前菜-有瓜、芽菜、滷蛋,食埋超級飽

成個餐都係$70度,又飲又食超滿足
2019-06-13
2019-06-17 360 瀏覽
餐廳係工廈入面,出MTR好快就去到。餐廳入面有不同的桌上GAME可以玩,餐廳設計簡單舒適,可以坐好耐。不過餐廳收21:00,如果可以開耐D就好。單點主食,加15元可以任點MENU內的任何一個飲品,如普通的台灣飲品店一樣,可以選ICE與糖的分量,真好,飲品用外賣杯放,飲唔晒仲可以拎走,一邊行一邊飲。主食叫左豬排魯肉面。(可以轉飯)
餐廳係工廈入面,出MTR好快就去到。
餐廳入面有不同的桌上GAME可以玩,
餐廳設計簡單舒適,
可以坐好耐。不過餐廳收21:00,如果可以開耐D就好。

單點主食,加15元可以任點MENU內的任何一個飲品,
如普通的台灣飲品店一樣,可以選ICE與糖的分量,真好,
飲品用外賣杯放,飲唔晒仲可以拎走,一邊行一邊飲。

主食叫左豬排魯肉面。(可以轉飯)
2019-06-11
2019-06-04 460 瀏覽
接完女朋友放工,佢想食台灣野,於是就搵左呢間位於觀塘工業中心第四期嘅小伊甸,入到餐廳比我感覺非常舒服啊,好似置身係party room,有大量嘅boardgame同埋遊戲比食客玩!台灣金牌高筋牛肉麵.見到有隻辣椒🌶️仔,驚太辣問下店員有無得揀辣度,原來無係set好左,但果然好似店員話只有少少辣(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)我咁廢唔食得辣都食到,仲覺得好惹味! ! 飲左杯奶蓋烏龍茶,奶蓋香又濃厚,正!鹽酥三寶配日式胡麻醬撈烏冬.鹽酥三寶呢分別有鹽酥雞,鹽酥花枝丸同埋台灣黑椒腸,份量都好大份,我倆特別喜歡鹽酥花枝丸同台灣腸!配翡翠檸檬酸酸甜甜,勁好食!

台灣金牌高筋牛肉麵

鹽酥三寶配日式胡麻醬撈烏冬
鹽酥花枝丸同台灣腸!
配翡翠檸檬酸酸甜甜,勁好食!
觀塘好多餐廳都喺工廈入面, 上網搵到呢間叫小伊甸既餐廳都係, 都幾近港鐵站,唔算太難搵。 上到去好似有幾多野玩, 有D似以前樓上cafe既感覺, 都有幾多小朋友 點左個古早味藥膳當歸鴨腿湯麵線, 一向都幾鐘意藥膳既味道, 呢個麵線都幾香, 鴨腿D肉都算嫩, 不過就有少少油膩感 加左個櫻花蝦青菜 份量唔算多, 味道無乜特別 另一個點左鹽酥雞扒肉燥飯 呢個都等左幾耐下, 雞扒份量唔少, 但唔係熱既, 似等左一段時間。。。。 味道唔算突出 加左個紅豆仙草芋圓 呢個係全餐飯覺得最好既 芋圓夠煙韌, 味道唔太甜, 呢個好味~~等上菜既時間長左少少, 但又唔係滿座。。。 食物無乜驚喜, 下次未必再試
觀塘好多餐廳都喺工廈入面,
上網搵到呢間叫小伊甸既餐廳都係,
都幾近港鐵站,
唔算太難搵。
上到去好似有幾多野玩,
有D似以前樓上cafe既感覺,
都有幾多小朋友
點左個古早味藥膳當歸鴨腿湯麵線,
一向都幾鐘意藥膳既味道,
呢個麵線都幾香,
另一個點左鹽酥雞扒肉燥飯
呢個都等左幾耐下,
雞扒份量唔少,
但唔係熱既,
似等左一段時間。。。。
味道唔算突出
加左個紅豆仙草芋圓
呢個係全餐飯覺得最好既
芋圓夠煙韌,
味道唔太甜,
呢個好味~~

等上菜既時間長左少少,
但又唔係滿座。。。
食物無乜驚喜,
下次未必再試
2019-04-04
2019-05-29 292 瀏覽
星期六lunch 唔駛甘趕,可以行遠少少食點左個肉臊飯拼三杯雞肉臊飯唔會好多肥肉個種,但味道好夠三杯雞入味,口感岩岩好set 仲要跟埋d 配菜野飲仲可以要波霸珍珠奶茶肯定夠飽~~飲唔哂拎番公司飲都仲得環境舒服,但多人就比較嘈可能星期六少客,上菜速度好快
星期六lunch 唔駛甘趕,可以行遠少少食

點左個肉臊飯拼三杯雞

肉臊飯唔會好多肥肉個種,但味道好夠

三杯雞入味,口感岩岩好

set 仲要跟埋d 配菜

野飲仲可以要波霸珍珠奶茶

肯定夠飽~~飲唔哂拎番公司飲都仲得

環境舒服,但多人就比較嘈

可能星期六少客,上菜速度好快
肉b臊飯拼三杯雞
波霸奶茶