2016-10-18 1687 瀏覽
是否現職總經理不理會員工應有嘅禮貌,自從洪總離職後每況愈下,今次係由致電訂枱已可感覺到氣燄之大,我明白妳可能好忙,我明白妳背景可能好嘈,但不代表妳可以cut線,不代表當我再打黎嘅時候妳可以罵我。如果對於妳閣下的工作有不滿,應向妳上司,向公司反應,而非對客人粗聲粗氣。
2016-10-17
20 分鐘 (堂食)
2016-10-16 1486 瀏覽
好友生辰,又來小南國,俾左一張大台我地,坐得都算舒服。 叫左個好保身既燉湯,又幾好飲喎,超濃既酒香,好像叫醉酒燉雞,唔係好記得個名,滴汗,感覺再飲多點就會醉,哈。 啲雞都好嫩滑。呢個蟹粉豆腐又係幾好味,加飯食一流,清清既豆腐加上蟹粉味道,不會太膩,不過一定要熱食,凍左就會有一種蟹腥味。 呢個係必叫嘅梅菜扣肉,好肥味既扣肉,啲汁真係好香,肉不會韌,好林身,梅菜好入味,一定要同白飯一齊食叫左半打壽包,賣相就麻麻地,無咩色,味道正常,沒有太特別。
好友生辰,又來小南國,俾左一張大台我地,坐得都算舒服。
叫左半打壽包,賣相就麻麻地,無咩色,味道正常,沒有太特別。
2016-08-15
30 分鐘 (堂食)
点了甜醋排骨,鸡汤馄饨,上汤小白菜。先说糖醋排骨,一上来就是凉的,我问服务员这是凉菜还是热菜她才拿去热。然后点评一下这道糖醋排骨,肉很柴,一点口感也没有。然后味道就是:甜和酸,没有其他层次的味道,自己想象一下吧。然后鸡汤馄饨没什么出彩,就是那种刚吃完就忘记是什么味道的菜。上汤小白菜,服务员没有提醒我们一下鸡汤馄饨里就有小白菜,所以结果就是没怎么动过。最后结账395hkd,嗯,还不如去seven买一个面包吃。
2016-08-31 1180 瀏覽
得閒同呀媽行完街,當然要搵得食店舒舒服服坐底食下野休息下喇,行黎行去,睇黎睇去都唔岩呀媽口味,所以就去左呢到喇,平時見到都有好多人排隊等入去,點知今次唔洗等就可以直接坐底,正一坐底,侍應就上兩杯熱水同前菜小食,係腌咸菜,正,岩哂老人家口味,好快我媽就食哂啦之後點左生煎包($42-) ,有點辣鴨胸粉皮($48-) ,排骨擔擔麵($55-) ,酒釀小丸子($25-)真心唔錯,擔擔麵夠香夠辣夠彈牙,排骨新鮮炸起夠滋味,酒釀小丸子又香桂花味又夠彈牙,好滿意

一坐底,侍應就上兩杯熱水同前菜小食,係腌咸菜
,正,岩哂老人家口味,好快我媽就食哂啦
真心唔錯,擔擔麵夠香夠辣夠彈牙
,排骨新鮮炸起夠滋味,
酒釀小丸子又香桂花味又夠彈牙,好滿意
生煎包
有點辣鴨胸粉皮
2016-08-11
生煎包
有點辣鴨胸粉皮
  • 擔擔麵
  • 雞絲粉皮
2016-08-05 4185 瀏覽
依餐飯局都約得太耐喇,半年?一年?終於都就到時間見面,為左大家都順路就腳,就試小南國啦。初嚐小南國,未黎之前仲諗住會好貴、會好多人等位。原來發現價錢經濟大眾化,而且今晚無咩食客,座位只係半滿,我地唔洗等位直接入座,隨便坐。貪心又貪吃的人當然好多野想試,左度右度,唔可以再浪費時間,立即決定 order 個二人餐,再散叫幾款小菜,搞掂。環顧四周地方寬倘,檯椅密度低,有足夠私人空間,空氣又流通,不會有侷促感覺,裝修得美綸美煥、富麗堂煌。醃蘿蔔乾,爽脆無渣,酸中帶甜。陳醋雲耳配蘿蔔絲,雲耳健康又夠爽,浸埋甜醋夠開胃,夾埋多汁多水酸蘿蔔絲同吃,更加醒神。百葉小棠菜,從來未食過,多年來都只係睇相,不知道是什麼呢。原來係豆製品黎喎,質感似腐竹,而且有濃郁豆香,味道非常清淡,不過不失啦。對小棠菜喜歡度一般,不夠爽嫩、不夠水潤、不夠甜美,硬身不熱。上海小籠包,即叫即蒸您好野,熱到出噴氣氛甚好,好味好味,開心晒。運功用陰勁夾起小籠包,包皮漿力十足又極具彈性,就算注得湯汁滿滿,身驅重重重的,都不易撕裂。將小籠包溫柔地躺在黑醋上半響,微微降一降溫,立即原粒拋入口腔黑洞中 ﹗一咬爆破,肉汁飛射,沾滿所有牙齒及味

一咬爆破,肉汁飛射,沾滿所有牙齒及味蕾,甜美處處,香味飄飄,大滿足 ﹗就算連食四隻都唔會夠喉,好好好好想再 encore 啊,不過還要留肚品嚐其他美食,要冷靜。

稻草燉肉,其實改什麼菜名都好,始終都係東坡肉之麻。五花腩比起其他店炆得較有咬口又鬆化,醬汁已滲透豬肉每一纖維,填充每絲裂縫,味道非常香濃,還隱約散發著稻草清香,不咸不濁亦不膩。

豬皮已燉成啫喱狀,甚為滑溜,沒半點油脂。蝴蝶包熱辣辣夾住燉肉連汁同吃,配合得天衣無縫,麵粉味十分清香,淨包撈汁都好好食 ﹗依道菜最好放到最後先品嚐,因為實在太飽肚喇 ﹗

花雕醉雞,我食完成個餐加多個燉肉都未夠喉,未夠飽呀 ﹗追多客醉雞先得,實在太多菜色想試啊 ﹗食得下喎,最怕醉雞味道苦澀或是雞肉浸到又乾又硬又鞋。幸好小南國無依個情況發生,每個細節都合格,皮薄而黏著少許透明肥膏,髀肉滑滑、胸肉腍腍、花雕香香,只不過賣相可以再執靚少少呢。

魚翅湯,一輪衝刺後,嘆碗靚湯舒緩一下再繼續戰鬥 ﹗有蠟燭座住保持溫度,熱燙燙淺嚐一口,清甜美味,雞湯底濃郁清香,混上少量肉絲跟翅針,味道不錯 ﹗

清炒河蝦,其實頭一啖味道係可以既,而且蝦仁十分爽口,不知何解會越食越咸呢,可能冷氣夠勁凍得快,又或煮下層蝦仁比上層醃得較咸掛。

香酥鴨配薄餅皮,香酥鴨件炸得乾爽又十分香口,薄餅沾上海鮮醬捲著青瓜及鴨肉勁美味可口呀 ﹗一客有四件,每人兩件剛剛好。不禁使我想起英國舅父餐館的香酥鴨呢,首先原隻鴨炆好,拆骨再炸到鬆脆,斬成一絲絲,用薄餅加上蒜蓉海鮮醬、青瓜條、大蒜絲、鴨絲,好食到唔停得口,拍爛手掌啊 ﹗

雪耳糖水,甜而不濁不黏口,就算我不愛甜都覺得不錯,作為豐富晚餐完美句號真的不錯。放縱埋今日!係美國捱左 3 個幾星期剛剛回港,點都要食盡去 ﹗食完先減肥啦 ﹗

2095 瀏覽
醃蘿蔔乾
陳醋雲耳配蘿蔔絲
百葉小棠菜
稻草燉肉
花雕醉雞
魚翅湯
魚翅湯
清炒河蝦、香酥鴨配薄餅皮
雪耳糖水
2014-03-10
  • 稻草燉肉
  • 香酥鴨
2016-07-20 1532 瀏覽
中學朋友聚餐,大家都好耐無見了,係時候聚一聚,選擇左呢間小南國,係因為係商場入面唔怕熱死坐得又舒服。係出面見到有特價98蚊松子魚平時係香港食都幾貴,今日竟然98就食到,一定要叫啦。 雖然賣相就細左點,不過味道還不錯,酸酸甜甜,個汁好開胃,魚肉都算嫩滑,周邊既松子都好香擔擔麵個汁好濃好夠味,仲有花生既香,麵都算彈牙,份量就不是太多。醉雞超濃酒味,好正,雞肉又嫩滑,啖啖酒香,又夠冰涼紅油炒手就不是那回事了,個汁不夠香,呢個簡直係一個迷你版,超細粒,無咩肉食。 呢個炒年糕真係好夠飽肚,個菜汁清清地,年糕夠煙韌,好有咬口,食完呢個真係飽到上心口
坐得又舒服。
係出面見到有特價98蚊
松子魚平時係香港食都幾貴,今日竟然98就食到,一定要叫啦。
擔擔麵個汁好濃好夠味,仲有花生既香,
麵都算彈牙,份量就不是太多。
醉雞超濃酒味,好正,雞肉又嫩滑,啖啖酒香,又夠冰涼
2016-07-15
20 分鐘 (堂食)
2016-05-14 2057 瀏覽
Worst service I dine-in with my family on 2 MayNo clean up and assist for the entire period despite over pour tea.No advise that I can't pay by credit card for take away despite I do not have enough cash. Both cashiers, a guy in late 30s with out fashion square glasses and a lady in early 40s insist the order can't be cancelled and must be paid by cash.Never experience such unprofessional service
Worst service

2016-05-12 1650 瀏覽
今天和朋友來小南國吃晚飯。餐廳设計和感覺很好, 不是很多人,但氣氛和服務都不錯。我們点了個紹興花雕醉雞,酒味很重夠香,而且依入味,雞肉很嫩囗但有点油膩。另外点的是一個蝦仁黑松露炒飯, 這道菜返而比較失望, 因為只是一個很普通的炒飯,全個炒飯只是加了蝦仁和黑松露而已, 而且比較油膩。
2016-05-06 1352 瀏覽
行開呢頭就同bf揀左呢到食dinner,限時一個鐘,鑒於母親節嘅關係,只係得套餐menu選擇,侍應就話可以係套餐menu到揀嚟散嗌,要知價錢就要問佢!套餐啲嘢食唔多啱食,所以決定散嗌,我地就嗌左鮮肉小籠包同瑤柱蛋白炒飯,小籠包味道一般,瑤柱蛋白炒飯又乾又硬,淡而無味,本嚟想嗌多啲嘢食,但食完呢兩碟已經知道唔需要再嗌!真係唔會再有下次😞
2016-05-06 794 瀏覽
係呢間排隊都已經係一件常識 d人好忙好亂 成日撞到人 都唔會理 琴日我去到比個帶位既撞到 其實佢都係帶位冇幫手做其他野 扮忙係咁跑黎跑去 我起身走個陣佢就望都冇望就撞左落我到 仲示意我撞到佢 其實我岩岩企左起身 郁都未郁 講返野食 佢既餸全部都好細碟 兩個人食就岩岩好 不過佢中央冷氣 好熱 抽風又唔夠 我叫左個老干媽年糕佢既年糕係好好食 好煙煙un un咁 有小小草菇同瘦肉 不過佢味道偏咸 落豆豉去抄 所以味道好濃 佢應該有落小小辣椒豉油既味道 都算幾香口 不過份量好細 唔係好夠食 配料都好小 就係得眼見咁多
2016-04-05 1013 瀏覽
昨天的午餐 花雕醉雞 酒香味濃 沒有苦澀味 雞肉十分嫩滑 份量不少 值得再試。另外 點了雞絲粉皮 份量比想像中多 用了沙拉菜放底 味道很香 不油膩 但略嫌青瓜不夠。春卷勁脆 又夠熱 味道啱啱好 正 要再點。黑松露炒飯 黑松露味道很香 但吃起來沒太好吃 不夠乾身 比較淡小籠包 湯汁滿滿的 還不錯 好吃香蕉豆沙窩餅 味道很新鮮 這個配答味道很夾 不太膩總結 中上水準 值得再試呢
昨天的午餐

春卷勁脆 又夠熱 味道啱啱好 正 要再點。

小籠包 湯汁滿滿的 還不錯 好吃

花鵰醉雞
雞絲粉皮
  • 招牌小籠包
2015-12-20 1959 瀏覽
睇戲前,趕住食個快飯,一心去食下蟹粉小籠包,點知呢間無,只有一隻嗰種,好啦,無計,照食普通招牌小籠包兩籠,味道正常,肉算鮮美,好多湯汁,太趁熱食,仲辣親條脷tim ..另外叫左四喜烤麩,舊舊都四四方咁,面頭好令,有少少油膩,重口味我有感味道不足,木耳都算爽口,但整体不過不失,不太推介。又叫左雞絲粉皮,黎到既份量不少,但加左不少沙律菜類,感覺就有點不中不西,少少怪!麻醬份量不多,雞絲做得普通,加上木耳有點咬口,粉條幾大條,尚算滑溜,算是這餐較好吃的。今天星期六夜,九點左右去到都仲幾爆場,因為人們提早做冬至了,幸好沒有需要等位姐,食左大半個鐘,亦成功趕得切入場去睇戲,嘻嘻嘻嘻嘻……

2015-12-20
2015-12-04 1760 瀏覽
今日來左小南國試下! 等左一陣就有位. 服務都唔錯, 兩個人都比張4-5人檯, 不過唔知落錯單定上錯菜, 來左一客我地冇叫既肉!好啦! 來....食食食!整體上算過得去! 加埋茶介($12/位)前菜($12/份)及加一要$434都唔平...
2015-12-03
5 分鐘 (堂食)
弄堂醬鴨
今日做節又吾想咁求其選擇,突然記得小南國一黎少去,二黎裝修吾錯亞爸又未試過。所以星期五大約九點一行4人去左新世紀小南國。因為之前訂座關係等一陣已可以入去。入到去都係裝修好優雅,桌面上都有佢地綉花的大logo...和一個小食。餐牌都有吾同選擇,可散叫或叫餐(大約六百蚊左右四人套餐)最後都叫左散的餸黎食。花雕雞:份量都叫多,大約六十蚊左右。酒味夠濃但雞好滑而肥膏位好香。松子魚:大約百五蚊左右,炸得偏硬但吾太覺有魚肉係入面。大約份量為半條魚,醬汁味道還可以。份量偏少。生煎包:包面好軟熟,內裡的汁好多夠熱同清。豬肉方面都好入味。大約2-3口食完一個。一人吃一個分量剛剛好。糖醋排骨:排骨煮得好淋好易咬開,醬汁方面有少少酸甜同吾咸。但份量偏少。小籠包:一籠三粒,最後叫了二籠份量。皮薄料好多,而湯入面又夠多同熱。要咬一口再飲湯就最好,豬肉有少少肥膏所以好香同淋易咬口。推介好味道。紅油抄手:雲吞有六隻,份量都可以接受。辣度少少但可以有少少麻的感覺在口都叫不錯。香菇面筋煲: 想清清地食個菜就選了這個菜式,面筋滲入晒蠔汁醬汁好另道,另外小棠菜和香菇煮得剛剛好而吾會好爛。最後太多吃不完還外賣一些餸回家。結帳

最後太多吃不完還外賣一些餸回家。結帳每人大約$150。都好抵同有這質素。
2015-09-25
2015-09-03 2378 瀏覽
25/8 朋友買了團購coupon共5張,$90可作$150使,每人只可用一張,一行5 人, 便來吃飯了。原本打算散叫的, 因為全女生都吃的不多, 但經理忽然對我們說: 其他分店不可以用coupon叫套餐的, 但我這間店就可以! 好似好著數咁, 女人貪小便宜的心態又出現了, 忽然又改為叫套餐. 我們5個女生, 已經是叫四人餐了, 但都是很多野食. 首先又是前菜拼盆, 因為是第一道菜, 大家都好肚餓, 又每份只有四件, 大家都想試味, 很快就掃清了.  原本想散叫一碟的糖醋排骨最好, 可惜每人只分配到一粒. 這個炸魚也是四條的, 而且很難分. 好在有位朋友是不吃魚的. 好順利分晒. 但後來其中一位朋友又說不喜歡吃, 唔好食, 又推出來叫我們分埋佢果份. 其實魚也不是不好食的, 可能炸的煮法不是她喜好. 我覺得OK的. 可是每人已經吃了一整條魚, 要再吃的utility就好低. 那大半條魚就一直的放著...還有紅燒外婆肉, 是用一個"鄧盅"上枱的, 很有特色. 散叫時我已經想叫了, 剛好套餐內也有. 個盅好像很深, 很大煲咁, 其實大家都知道, 有一大半是吉的, 有底部扥住. 雖然一半肥肉
25/8
我們5個女生, 已經是叫四人餐了, 但都是很多野食.

還有紅燒外婆肉, 是用一個"鄧盅"上枱的, 很有特色. 散叫時我已經想叫了, 剛好套餐內也有. 個盅好像很深, 很大煲咁, 其實大家都知道, 有一大半是吉的, 有底部扥住. 雖然一半肥肉一半瘦肉, 但都好味, 完全無肥肉又點會好味呢? 但我的朋友對於這個菜很有保留, 每人只吃了一舊.

最後, 5個人吃4人餐飽到上心口, 仲要再打包左一個外賣盒既食物走!! (當然係包括那條魚)
好在個餐最後無飯麵, 如果唔係就要兩個外賣盒啦.

雖然有coupon唔會貴左好多, 但我相信散叫是更合乎經濟及環保原則~
2015-08-25
用餐優惠