2014-04-06 2052 瀏覽
今日下晝原本訂左六點梳化位,點知六點去到,明明有幾張梳打化位吉左,但都唔比我地坐,又講唔出原因,係咪大細超成甘;食物方面,叫左蟹粉小籠包,但入面好少蟹粉,同一般食開既冇咩分別,其他菜式味道都一般,總括而言無論服務,食物質素都唔掂,唔去好過去!
2014-04-06
2014-03-02 2318 瀏覽
同朋友出街多數都係食西餐,但係因為已經連續三日食pizza,所以真係夠喇!! 好彩行完街想搵野食之際小南國出現眼前,諗都唔諗就要食喇! 因為差唔多九點既關係,唔可以食d太heavy既野,所以三個女仔只係叫左蟹粉炒年糕、窩貼、蟹粉小籠包、生煎包、砂鍋雲吞雞。蟹粉炒年糕 - 食呢個餸既精髓係靠個醋,本身係無咩味既,不過一加醋黎吊味,蟹粉即刻變得鮮味! 年糕又夠稔,有仲d蟹肉絲tim,唔錯!窩貼 - 第一次喺小南國食呢類小食,估唔到個造型係咁特別! 味道ok! 蟹粉小籠包 - 有d失望,因為size比較細粒,同埋應該要用紅蘿白墊一墊個小籠包會好d,因為我地三個都夾爛左,個小籠包痴住左張底紙,d湯漏哂出黎.......生煎包 - 新鮮熱辣,個底脆,包面稔,入面仲有好多湯,好濃好鮮甜! 不過都係唔夠上海既楊生煎好味~仲有砂鍋雲吞雞,不過無得影相,因為係分哂先送上黎,不過都係有d失望,因為d湯好似味精湯咁,同埋比較油膩,不過有好多雲吞,似菜肉雲吞,好大粒,好似食極都食唔完咁~

蟹粉炒年糕
窩貼
蟹粉小籠包

2014-02-25
10 分鐘 (堂食)
蟹粉炒年糕
窩貼
2013-12-10 2015 瀏覽
相約中同晚膳,同學選擇了新世紀這個地方。我當然支持啦,因為非常近我,而且新世紀呢排大裝修,加入左好多唔同新店舖同食店入座睇左餐牌,叫左個二人餐,再加多個“推介“嘅拌麵同生煎包百頁薺菜:味道清淡,薺菜有少少青澀味。隔離類似齋豆腐嘅,醬料完全浸入豆腐當中,味道亦剛好肉汁加醬汁再夾係包餅到,好味。肉熟得剛好唔會太老痴牙,不過包就只係微溫,略嫌差少少又話係推介嘅……一放上枱就覺得賣相非常一般喇。再食落味道都係好一般,好油生煎包:賣相係幾吸引,漲卜卜。可惜做唔到一咬開就有肉汁流出黎,只係普通係酒樓可以食到嘅味道;小籠包亦然主打嘅食物都做得一般,失望而回
相約中同晚膳,同學選擇了新世紀這個地方。
入座睇左餐牌,叫左個二人餐,再加多個“推介“嘅拌麵同生煎包

主打嘅食物都做得一般,失望而回
2013-12-01
2013-11-20 1543 瀏覽
星期6同個朋友行完街,然後佢又推介呢間鋪,話d野好好味,所以就試啦。去到入面已經坐滿曬人,唯有等位啦,順便研究下餐牌。睇d相已經覺得d食物好似好好味,期待!等左大概15分鐘,門口個靚女就安排我地入座。原來個場都好大,好樸素而簡單既裝修。要讃既系呢間鋪d侍應好細心,好nice!落order果陣,因為我地2個女仔好多野都想食,都無奈又食得唔多。所以佢地有推介一D必食既俾我地 然後話其他可以下次再試蟹粉小籠包 - order左2籠,一共6隻。除左用好味形容,我都唔知講咩好食多會漏雲吞雞 - 原本打算要半窩,但個侍應話我地2個食唔曬,建議我地按位計就好。好清甜既湯底,好滑既雞,好好味既雲吞。配埋一齊!掂呀!!??炒飯 - 一般,冇咩味,感覺上好油??排骨 - 好香好脆!送飯一流~總括來講!贊贊贊!!下次一定會再來
去到入面已經坐滿曬人,唯有等位啦,順便研究下餐牌。
睇d相已經覺得d食物好似好好味,期待!

等左大概15分鐘,門口個靚女就安排我地入座。
原來個場都好大,好樸素而簡單既裝修。

要讃既系呢間鋪d侍應好細心,好nice!
所以佢地有推介一D必食既俾我地
然後話其他可以下次再試

食多會漏
好清甜既湯底,好滑既雞,好好味既雲吞。配埋一齊!掂呀!!
??炒飯 - 一般,冇咩味,感覺上好油
??排骨 - 好香好脆!送飯一流~
總括來講!贊贊贊!!下次一定會再來

2013-11-16
15 分鐘 (堂食)
2013-10-07 1416 瀏覽
很久沒到新世紀廣場  今天會來是因為母親大人說這裏3/F開了《一田超市》想不到商場進駐了很多新食肆  但《小南國》我卻一直未有光顧今天正好來止止我的“小籠包隠”我和母親大人被安排坐於入口處的圓枱, 眼看餐廳內都坐滿了人, 看來生意真不錯!吃了一半的小吃才記得要拍照  二人點了6道菜脹卜卜的外形很討喜, 入口只是微暖, 卻想不到會爆汁, 但味道只是一般很巨大的容器, 還頗精緻的。其實大埕內裝了熱水, 為那一小碗肉保温。以為只有那麼數件東坡肉, 沒想到竟然每人可以吃上3大件  雖然炆得不夠稔, 但很入味, 不過咸, 而且底下的菇也沾滿了汁醬, 很好吃!  令人驚艷的一道菜, 乍看還以為是西芹, 原來是把勝瓜籽都給切取了, 只取翠綠的部份。勝瓜很嫩, 菇類沒有任何異味, 很清新 雲吞端來是大大的一碗, 一共六大隻,肥肥大大的, 足料!沒想到$25可以吃到3隻小籠包, 很便宜吧!  皮薄肉汁多, 好吃!!雖然飯的份量不大, 但味道取勝, 不會太油膩, 也不咸.....但卻越吃越想吃!!以上的飯菜全給我倆掃空, 又飽又滿足!!
想不到商場進駐了很多新食肆  但《小南國》我卻一直未有光顧
今天正好來止止我的“小籠包隠”
餐前小吃: 辣蘿蔔粒
吃了一半的小吃才記得要拍照
  二人點了6道菜
生煎包
脹卜卜的外形很討喜, 入口只是微暖, 卻想不到會爆汁
, 但味道只是一般
東坡肉
以為只有那麼數件東坡肉, 沒想到竟然每人可以吃上3大件
  雖然炆得不夠稔,
但很入味, 不過咸, 而且底下的菇也沾滿了汁醬, 很好吃!
勝瓜炒菌菇
令人驚艷的一道菜, 乍看還以為是西芹

上海雲吞
雲吞端來是大大的一碗, 一共六大隻,肥肥大大的, 足料!
小籠包
沒想到$25可以吃到3隻小籠包, 很便宜吧
!  皮薄肉汁多, 好吃!!
上海咸肉菜飯
雖然飯的份量不大, 但味道取勝
, 不會太油膩, 也不咸.....但卻越吃越想吃!!

以上的飯菜全給我倆掃空, 又飽又滿足!!

2013-10-04
餐前小吃: 辣蘿蔔粒
東坡肉
勝瓜炒菌菇
上海雲吞
小籠包
上海咸肉菜飯
2013-05-28 770 瀏覽
我今次一共點咗6個款食物,包括雞絲粉皮、小籠包、干扁四季豆、香酥鴨、蝦仁蛋白炒飯及蔥爆牛肉,都是最普遍的上海菜。當上第一道冷盤雞絲粉皮時,送來的不是我們叫的東西,隨即叫服務員(操口音)來詢問一下,佢話係'什麼金瓜絲'(我都唔記得個餸叫咩名),我話我無叫過,佢格硬話我有叫、仲屈我話我指住那頁餐牌黎叫,仲強稱自己有覆單(佢所謂嘅覆單,只係落單後,我問佢叫左幾多道菜,佢回覆我六道,如果咁都算覆咗單,咁唔怪得之雞絲粉皮都可以聽錯金瓜絲。'我們明明一心諗住食雞絲粉皮,沒諗住食金瓜絲,所以我都唔同佢講,我只係問咁可唔可以換?然後一個應該係高級d嘅男人過黎,佢話check左單係無黎錯(當然無打錯,係你同事聽錯),然後講返同頭先嘅服務員同樣嘅說話,屈我話係我自己叫的,我只是再問佢有無得換?佢用好肯定嘅語氣同眼神同我講「無,因為係你叫嘅。」 我無同佢爭辯,我只係叫佢放低。服務員聽錯顧客點菜而落錯單係食市都經常發生,只係好少事,就算係茶餐廳都會換過。但我不明白,這一間都算係有質素嘅食市,為什麼要格硬屈顧客有呢?再請一個高級的員工出來不是解決事情,而是一齊屈。我連那道菜叫什麼名字都唔知,又何來會點呢?高級餐
我無同佢爭辯,我只係叫佢放低。
。我連那道菜叫什麼名字都唔知,又何來會點呢?高級餐廳嘅環境,但大排檔嘅服飾,唉!
因為心情不好嘅關係,其他再上的食物亦沒有心情再品嚐。
2013-05-27
2013-03-03 615 瀏覽
新世紀廣場經歷了兩年多的大規模翻新之後,雖然已有少量商店開始恢復營業,但仍有不少樓層還在裝修當中。隨著商場這兩年來無休止的重修,內裡的餐廳也自然敵不過改朝換代的宿命。一班老主顧如湘川滬、皇廷等已先後離場,取而代之便有北京樓、小南國和百樂潮洲菜館等的生力軍,在農曆新年前後彌補了空決。趁著週末到訪太子區,食神便相約了家母一同試試新開張的小南國。 勝瓜麵筋毛豆 (Grade: 4/5)勝瓜和毛豆經過高湯烹調過後,味道變得份外鮮甜。麵筋吸收了高湯的精華,質地雖變得軟腍,但入口感覺更滑更滋味,送飯一流。 特色松子魚 (Grade: 3.5/5)所謂特色松子魚,其實是按照常見的做法,先將黃魚炸至金黃酥脆,然後配上一個甜酸汁。從松子魚的整體味道觀察,可見師傅的功夫紮實。炸魚的火候適中,醬汁的濃度和調校也夠準繩,唯一美中不足之處是魚略帶冰鮮味,味道亦因此不夠爽甜。 大蝦粉絲煲 (Grade: 2.5/5)家母素來不吃辣,因此特別吩咐廚房不用放XO醬。想不到大蝦粉絲煲缺少了靈魂的XO醬,又沒有香蒜或其他調味之下,頓然變得淡而無味。大大隻彈牙的大蝦碌就白白被浪費了~ 桂花炸湯丸 (Grade: 3.5/5

勝瓜麵筋毛豆 (Grade: 4/5)
特色松子魚 (Grade: 3.5/5)

大蝦粉絲煲 (Grade: 2.5/5)

大大隻彈牙的大蝦碌就白白被浪費了~
桂花炸湯丸 (Grade: 3.5/5)
這裡最值得讚賞的甜品絕對是桂花炸湯丸。口感有點像普通的煎堆仔,但面頭特地放了數滴桂花露,令湯丸增添上一份桂花的清香。
總結
小南國供應的滬菜雖算不上特別精緻,但勝在水準夠穩定,加上環境和服務有信心保證,令一向缺乏中菜酒家的新世紀廣場,添加了一間有質素的新成員。