2022-08-12 724 瀏覽
送別朋友們,在這訂了間房食飯,自成一角,環境不錯。先上鮑魚,配上番茄仔,味道不錯。龍蝦伊麵,份量十足,龍蝦幾好味。魚翅湯,魚翅很多,真材實料。條魚勁大條,也幾鮮美,正!甜品叫了旋風奶皇包,味道也不錯。整體來說,份量十足,環境服務也挺好。
送別朋友們,在這訂了間房食飯,自成一角,環境不錯。

整體來說,份量十足,環境服務也挺好。
After their Sherlock Holmes promotion activity at V Walk, I had my late lunch here.The discount price of $38 for the sigmature fried squab is limited to 1 per person and it was definitely tasty.The steamed sweet potato bun had a cute appearance of a penguin and plenty of sweet potato filling inside.The Fried Dumpling not only looked cute but had a lovely crunch to it. It wasn't oily and the filling was seasoned just right. However, I rather they take away the mango pudding from this dish as it r
FL Fusion Fried Squab

Steamed Sweet Potato Bun
The Fried Dumpling not only looked cute but had a lovely crunch to it. It wasn't oily and the filling was seasoned just right. However, I rather they take away the mango pudding from this dish as it ruined the overall rating of this dish and meal. It was taken from the freezer I guess so despite eating it last, the surface still had that icy frost when you bite on it. It was also tasteless and without its name, I would not have known what pudding it is.
Fried Pork Dumpling with Mango Pudding
2022-07-30
FL Fusion Fried Squab
Steamed Sweet Potato Bun
初來乍到第一感覺就覺得好親切😊侍應服務得好周到,今次同朋友來食傳說中的乳鴿果然名不虛傳👍👍👍酸菜魚我哋係要咗辣味,魚肉好嫩滑味道都係啱啱好👍👍👍燉湯裝置都好有特色,整套裝置係用茶壺同有個點埋蠟燭的茶座,湯係用茶杯飲好有浪漫的感覺,侍應仲好貼心驚茶壺耳太熱帮我哋用紙巾包住👏👏👏真心要俾個👍
野食-嗌左個櫻花蝦海鮮炒飯($108) 真係得幾粒蝦米,冇其他海鮮架啦,抵唔抵食就自己諗🥲🥲我就唔會再黎第二次乳鴿($38特價) 咁嘅價錢唔好expect咁多 但係都係比較乾同鹹環境-嗰冷氣真係動到一入到去已經打曬冷震,講緊大夏天…. 個茶壺個火一點就熄,點左兩次都係即刻熄最後我地就放棄啦, d野食係一上就即刻凍。 同店員反應左都係一樣咁凍,所以我地飯都未食完就埋單走人。如果呢個係佢趕客走嘅技巧 我會話佢好成功.. 如果你預一家人食飯傾下計 就唔好揀呢間餐廳 overall 非常失望!
野食-

環境-

overall 非常失望!

2022-06-12 531 瀏覽
時光飛逝,小學同學師生聚會,停了差不多近三年,5月中疫情稍為緩和,即來個快閃聚會,我曾多次飲早茶光顧的小富臨,點心賣相吸引,味道也很不錯,加上,酒樓位於南昌站上蓋,交通很利便,我於一星期前,打電話訂位,侍應生知道我訂9位時,已告知我,基於8人一枱,人數所限,要分枱約會當日,我在相約時間,早了一點到達,準備打點坐位,然而酒樓已安排了小偏廳,分了兩枱,自成一角,讓我們自行分枱而坐,十分窩心,在等待恩師丶同學期間,侍應生向我推介了原隻鮑魚丶4人丶6人套餐,於是我拿起菜單,便計算一下,套餐價錢與單點菜式的分別,發現套餐價,還較單點貴,期後同學陸續到達,我與其他同學,再次研究菜單,最後作出精明的消費,就是散叫菜式+特式點心小富臨,最出名是乳鴿,如果有優惠券,可買一送一,可惜,當日我的優惠券已過了期,只好以原價$38,散叫了4隻,讓大家可以淺嘗,正當落單時,部長見我們人多,竟然說:今次不用優惠券,也給「買一送一」因為還有其他菜式,最終叫了3隻乳鴿(買一送一),上枱時,有6隻乳鴿丶松子魚丶濃湯原隻花膠雞丶鮮菠蘿生炒骨、蘆筍百合、櫻花蝦海鮮炒飯丶黑松露海皇炒飯、雀籠點心拼盤丶鮑魚燒賣丶鬼馬帶子腸粉、別
我,基於8人一枱,人數所限,要分枱

小富臨,最出名是乳鴿,如果有優惠券,可買一送一,可惜,當日我的優惠券已過了期,只好以原價$38,散叫了4隻,讓大家可以淺嘗,正當落單時,部長見我們人多,竟然說:今次不用優惠券,也給「買一送一」因為還有其他菜式,最終叫了3隻乳鴿(買一送一),上枱時,有6隻乳鴿丶松子魚丶濃湯原隻花膠雞丶鮮菠蘿生炒骨、蘆筍百合、櫻花蝦海鮮炒飯丶黑松露海皇炒飯、雀籠點心拼盤丶鮑魚燒賣丶鬼馬帶子腸粉、別緻山竹丶千島醬茄子、胡麻醬秋葵丶黑松露野菌餃、有雞先定有蛋先,侍應上菜速度很快,還奉上一把剪刀,讓我把點心剪開分二,每款食物,也有特色和美味,同學們打卡不斷,彼此雖然分枱而坐,但笑聲不絕,無阻友情,惜緣惜福!

乳鴿和紅米腸一如既往的好吃,今天終於在趕在燉梨售罄前來到。這個燉梨真的刷新了我對燉梨的刻板印象。恰到好處的陳皮燉梨不會太爛又很入味,梨湯的甜味在陳皮的陪襯下讓人入口回甘,潤肺和消食奇跡般融合,媽媽再也不用擔心我不吃燉梨了。另外這次燉湯的湯壺又重新回歸,看來上次用燉盅是因為人太多湯壺用完了。而且,這次終於下單沒漏菜品了!服務態度和熟悉度都好了很多,不再像上週慌亂急躁,可能上週真的食客太多一下子應付不過來了,不過要多幾張紙巾時,有位職員真的只給了我1張(我們有兩個人)有點讓我哭笑不得。好的方面希望下次繼續保持,其他的希望越做越好!!
2022-05-21
2022-05-15 255 瀏覽
開業開始每星期落樓來食,由門可羅雀食到現在要排隊入座。今日又一次忘記提前訂檯,等了兩張檯後被安排到包廂大檯旁邊二人小檯,彷如下人食檯,又小又偏還要接受旁邊大檯人群噪音。餐廳食物味道一直都不錯,餐具也有用心經營(比如裝燉湯的燉盅和茶杯,由看起來顯髒的茶杯換為白色茶杯,幫燉盅加蠟燭以免湯變冷,到現在放棄噱頭用回普通燉盅,處處體現了用心良苦),逐漸變好。但是服務質素和管理,感覺一直原地踏步,令人逐漸失望。之前一直覺服務專業度雖然不夠(比如每次落單都會落漏餐品),但是態度還算良好,今日也不算太多人滿台外面等幾張檯,卻甚至就已經連服務態度都令人體驗不適,以至於雖然很方便也已習慣每週末下樓來飲茶的本人,產生寧願轉routine都不再來的念頭。另外發現上週埋單給漏我乳鴿禮券,店員失誤卻導致我乳鴿無得買一送一簡直荒唐。下星期再提前電話過來體驗多一次,如果還是如此,我想我要在業主群反映收回我之前的好評推薦,以免影響我個人可信度。真希望老闆或管理負責人會見到此條評論,找個時間過來暗訪好好感受一下餐廳業務逐漸變好之下的重大危機。如果住樓上(或其他附近)常客全部因為服務太差不想再來,要靠外面偶爾過來購物的三兩

真希望老闆或管理負責人會見到此條評論,找個時間過來暗訪好好感受一下餐廳業務逐漸變好之下的重大危機。如果住樓上(或其他附近)常客全部因為服務太差不想再來,要靠外面偶爾過來購物的三兩食客,茶樓未來真的堪憂!
2022-05-15
2021-12-24 1048 瀏覽
今日嚟V Walk,食肆唔算太多,大部份都係連鎖,荃灣嗰邊都有得食哂咁滯,所以我揀咗間呢到獨有嘅 - 小富臨😂 我見佢似唐宮小聚所以先有興趣試試🙌 首先講吓服務態度真係麻麻地,有一半員工都好似黑面咁🥲 香港人可能真係壓力好大🥲 不過其實一間食肆員工態度唔好真係扣好多分😅到嘢食了😋 我今次叫咗沙田燒乳鴿 $38 - 超級值得食,人哋一枱12人叫咗24隻😅蜜汁和牛叉燒 $218 - 超級唔值,無嗰種好林叉燒嘅感覺同有少少燶燶地嗰種香,可能佢鐵扒上,送嚟嗰陣又熟咗啲🥲 好熟😅香草蘑菇開邊龍蝦伴薯條🍟 $278 - 落單係叫薯條,嚟咗蝦子麵,我已經即刻同職員講我要薯條🍟 佢好無禮貌咁收起咗,話無薯條😅 推走咗之後行返轉頭問咁我係咪唔要🥲 我話咗唔要之後佢又再行返返嚟話現加炸俾我,但再嚟到嘅時候龍蝦🦞係凍嘅🤔 超級唔值得食,有時啲酒樓特價嗰啲質素仲好過佢好多😅 ☝🏻上面全部都有👍🏻👍🏻👍🏻,但質素好麻麻燉湯 $48 - 佢係用茶壺🫖上,好有特色,仲會比兩個杯仔你裝湯飲,味道淡咗少少🤏🏻,但用打卡嘅角度都值得嗌😂😂雪茄蝦春卷 $48 - 味道還可以😂 有雞先定有蛋先 $38 - 鹹水角加布甸,正常

到嘢食了😋 我今次叫咗
☝🏻上面全部都有👍🏻👍🏻👍🏻,但質素好麻麻
雪茄蝦春卷 $48 - 味道還可以😂
有雞先定有蛋先 $38 - 鹹水角加布甸,正常嘢,冇乜特別,但係個布甸頭好淡
佢啲點心係for影相打卡🙌🙌

整體來講,我唔會再嚟食😂 可一不可再🙌

#小富臨 #可一不可再 #唔好去
2021-12-01 821 瀏覽
好耐無黎小富臨,記得以前個酸菜魚好好食就order左一份。點知食到史上最難食噶酸菜魚,底湯成陣豉油味唔係魚味,喂我唔係食緊壽喜燒吖。同埋啖湯真係好似水溝豉油咁,更加唔好提有幾舊魚根本唔熟。量少又貴又唔好食,叫個白飯幫我剔最貴果隻,好艱難咁食完呢餐,想講一定無下次。
2021-12-01
2021-11-30 681 瀏覽
今日去試下呢間先。。嗌左幾個點心。。整體覺得都好味的~下次有機會,好想試埋佢ge 乳鴿。。見好似唔錯😁😁.有雞先定有蛋先好味道: ⭐️⭐️⭐️⭐️雞仔係咸水角來。。另外兩個蛋係布丁~咸水角味道不錯,而且即炸👍🏻👍🏻 反而布丁味道一般~.鬼馬帶子腸好味道:⭐️⭐️⭐️⭐️因為呢個見佢都係即整。。而且入面油炸鬼都好香脆~ 加上上面的帶子。。味道都夾😋.鮮蝦菜苗餃好味道:⭐️⭐️⭐️⭐呢個點心平時都鍾意。。呢間味道都唔差,蝦都好新鮮,爽入彈牙~ 皮都唔會好厚~雖然味道唔係試過最好味,但都有4 粒星~.旋風流沙包好味道:⭐️⭐️⭐️⭐如果剩係睇個包,應該好多人第一眼會以為佢喺芋頭包🤣🙈其實佢喺流沙包。。入面都做到好流沙之餘,而且咸蛋黃味道都好濃郁👍🏻.鮑魚鴛鴦燒賣好味道:⭐️⭐️⭐️⭐味道跟平時得香菇燒賣一樣,只是上面再加了兩隻鮑魚仔😁🙈.姬松茸牛肉球好味道:⭐️⭐️⭐️只是普通擺左兩隻姬松茸上去😂😂因為個人唔食芫茜關係,所以呢個試左dd...味道個人覺得一般🤣🙈
今日去試下呢間先。。嗌左幾個點心。。整體覺得都好味的~
下次有機會,好想試埋佢ge 乳鴿。。見好似唔錯😁😁
好味道: ⭐️⭐️⭐️⭐️
雞仔係咸水角來。。另外兩個蛋係布丁~
咸水角味道不錯,而且即炸👍🏻👍🏻 反而布丁味道一般~

好味道:⭐️⭐️⭐️⭐️

旋風流沙包
好味道:⭐️⭐️⭐️⭐
如果剩係睇個包,應該好多人第一眼會以為佢喺芋頭包🤣🙈
旋風奶黃包

好味道:⭐️⭐️⭐️⭐
味道跟平時得香菇燒賣一樣,只是上面再加了兩隻鮑魚仔😁🙈

姬松茸牛肉球
好味道:⭐️⭐️⭐️
只是普通擺左兩隻姬松茸上去😂😂
姬松茸牛肉球
壽眉
2021-11-30
旋風奶黃包
2021-08-23 1758 瀏覽
來到小富臨食飯!乳鴿超級好味😋😋😋👍🏻👍🏻👍🏻一試難忘😋😋肉汁多汁😋真好味😋下次會再來😋環境服務態度好好👍🏻好舒服😃 !!!!!
來到小富臨食飯!乳鴿超級好味😋😋😋👍🏻👍🏻👍🏻一試難忘😋😋
肉汁多汁😋真好味😋下次會再來😋
環境服務態度好好👍🏻
好舒服😃 !!!!!
2021-08-06 1461 瀏覽
同家人食晚飯,見店外poster食物賣相不錯,決定入去食飯點知…….除咗乳鴿,真係冇樣ok🙈食物樣係ok靚嘅不過味道真係………冇味㗎🤣🤣嗰啲蜜汁和牛叉燒先好笑等咗好耐都唔嚟話要慢煮喎點知嚟到係凍嘅…….仲要全碟都冇味嘅真係唔知好嬲定好笑🙈🤣最搞笑係後面嗰枱叫咗叫化雞佢哋都一齊話成隻雞都冇味呀真係反眼翻到後腦🙄🙄同啲職員查詢,等咗好耐都冇人理後尾先有個經理走埋嚟了解下好彩之後佢都肯取消其中一碟餸點心質素亦一般唔算太過突出好味雖然造型唔錯
同家人食晚飯,見店外poster食物賣相不錯,決定入去食飯
點知…….除咗乳鴿,真係冇樣ok🙈
食物樣係ok靚嘅
不過味道真係………冇味㗎🤣🤣
嗰啲蜜汁和牛叉燒先好笑
等咗好耐都唔嚟
話要慢煮喎
點知嚟到係凍嘅…….仲要全碟都冇味嘅
真係唔知好嬲定好笑🙈🤣
最搞笑係後面嗰枱叫咗叫化雞
佢哋都一齊話成隻雞都冇味呀
真係反眼翻到後腦🙄🙄
同啲職員查詢,等咗好耐都冇人理
後尾先有個經理走埋嚟了解下
老壇酸菜魚
2021-08-06
乳鴿
2021-07-18 917 瀏覽
垃圾都不得了 等左半個鐘都唔係問題 入到去坐低又嘥咗半個鐘 一碟野都冇上過 態度又垃圾 完全九唔搭八 D阿姐好似唔優做 諗住第一次去試吓食 大家千其唔好再去 價錢貴嘢食又唔係特別好 重點係服務態度極差 求其搵間酒樓都好過佢 最後都係嬲到爆走 不知所謂

2021-07-02 938 瀏覽
有朋友人話呢間野唔錯。其中一樣叫既餸係每次出街食飯都會盡量選既辣子雞。呢間小富臨既辣子雞,雞軟骨佔左八成以上。食左咁多間辣子雞,細舖都唔會咁偷功減料囉。。。。好廢
有朋友人話呢間野唔錯。
好廢
2021-07-02
  • 辣子雞軟骨
2021-05-21 1415 瀏覽
一到假期就會比媽媽叫去飲茶🫖近近地就揀咗小富臨-真係好鍾意佢哋嘅乳鴿🐦細細隻,食得好開心不過要11點後先供應🥺-鍾意佢哋嘅蝦餃,燒賣🦐紅棗糕唔係好夠味,而且蒸得太淋😫-小籠包都係我既必點🔥-呢兩款就無乜特別🧐-大家如果就岩時間一定一定要試佢地既乳鴿呀
一到假期就會比媽媽叫去飲茶🫖
近近地就揀咗小富臨

真係好鍾意佢哋嘅乳鴿🐦
細細隻,食得好開心

不過要11點後先供應🥺

鍾意佢哋嘅蝦餃,燒賣🦐
紅棗糕唔係好夠味,而且蒸得太淋😫

小籠包都係我既必點🔥

呢兩款就無乜特別🧐