🎺星期六大約11:30am 黎到食通天, 周圍都超多人嚮唔同餐廳排緊隊, 好多人仲攞住時代廣場D coupon 準備用添! 🎟 而呢間算少D人排隊既, 所以就試下佢啦. 佢12點開門, 條隊入曬就即刻滿座, 入到去就叫野食, 🍴點左幾款侍應哥哥都同我地講要等好耐架, 會唔會想點其他啊, 所以都改左D黎點, 真係驚等太耐!🦆澳葡鴨肝芝士牛肝菌焗鴨飯 ($168)🦆呢個最快到, 但都等左30分鐘😥, 個飯放上枱已經勁香, 個樣都幾吸引. 一夾塊鴨肝都算大塊, 配埋個鴨飯食一流👍! 但嫌個芝士有D多同鹹, 遮蓋左個鴨肝同飯既味道😟🐟烤焗盲鰽魚伴檸檬芫茜牛油煮海蜆 ($178)🐟條鰽魚中規中矩啦, 整得算係滑既, 但個檸檬芫茜牛油汁就唔係好夠味😔, 用黎點條魚食就差D啦. 蜆就有6隻, 都算鮮味既🤗🐡芝心薯仔馬介休球 ($78)🐡6粒既馬介休球呢個價錢係有D貴既, 因為食落好細粒同好多薯仔🥔, 只有小小既馬介休絲🥴. 但佢炸得香脆既, 點左佢兩個汁都好食!🥣😋味道: 7/10——————————————————————————————🎺We arrived the Food Forum in
🐟烤焗盲鰽魚伴檸檬芫茜牛油煮海蜆 ($178)🐟
🐡芝心薯仔馬介休球 ($78)🐡

😋味道: 7/10

🎺We arrived the Food Forum in Time Square at 11:30am on Saturday, people were queuing outside different restaurant and holding the Food Coupon from Time Square🎟. This restaurant has comparatively less people queuing, so we decided to give it a go. 🍴We ordered few dishes and the waitress told us the dishes we have ordered take longer time to prepare, so we changed some of our order 😫

🦆Macanese duck rice with porcini, cheese and duck liver ($168)🦆
This is our first dish which took 30 minutes to arrive😥. The rice smell good and look attractive. The size of the duck liver is big and it’s a nice match with the rice👍. But the portion of the cheese is too much and it’s too salty, which covered the original taste of the duck rice😟

🐟Roasted Barramundi with clams in lemon, coriander and butter sauce ($178)🐟
The Barramundi is soft and nice in texture, but the lemon, coriander and butter sauce doesn’t have much taste😔. Besides, there are 6 clams and they are fresh and juicy🤗

🐡Bacalhau cheese and potato dumplings ($78)🐡
The size of the dumplings are small and most of the fillings are potato🥔, so it doesn’t worth the price🥴. But the dumplings were crispy and goes really well with the two sauces🥣

😋Taste: 7/10
2021-02-13
10 分鐘 (堂食)
2021-03-07 677 瀏覽
失望限聚令後總會想出街食吓晚飯行開時代廣場就諗住食通天最方便今次揀咗這一家餐廳皆因本人很喜歡去澳門食葡國菜依家連澳門都去唔到嘅時期加上依度睇落D Comments都唔錯食住先啦因為之前喺附近食咗下午茶晚飯喺這家餐廳只係揀咗海鮮飯同埋烤乳豬海鮮飯一嚟到,第一個感覺就係好細兜好彩頭先食咗個下午茶本來都諗住可以開開心心開餐望望下三隻棟喺度嘅青口殼得壹隻有肉諗吓諗吓啲肉係咪飛咗落啲飯咁梗係嘗試吓係啲飯裏邊搜索下啲青口肉不過青口肉就搵唔到淨係搵到一啲碎嘅青口殼諗深一層都真係要多謝嗰啲消失的青口肉先至令到我唔使食飯嘅時候佢啲青口殼插親我都係成日出街食嘅人梗係知道等到烤乳豬嚟到之後先至去問下經理點解個飯搞成咁提提佢地小心啲其實經理都做得好好諗住俾返兩個葡撻俾我當係歉意雖然我哋都婉拒左因為真係唔關俾唔俾多兩個葡撻俾我嘅問題但係我都當經理有去跟進不過講返個烤乳豬因為我去澳門嘅時候都好鍾意食烤乳豬賣相其實都係可以嘅不過最大嘅問題就係食物唔可以話喺熱雖然佢唔係真係凍嘅不過烤乳豬熱辣辣真係好緊要最後我哋都係食完啲氣落個肚度之後帶着失望走了
失望

加上依度睇落D Comments都唔錯
食住先啦

因為之前喺附近食咗下午茶
晚飯喺這家餐廳只係揀咗海鮮飯同埋烤乳豬

海鮮飯一嚟到,第一個感覺就係好細兜
好彩頭先食咗個下午茶

最後我哋都係食完啲氣落個肚度之後
帶着失望走了
Seafood Rice Pot
2021-02-26
周五和妹妹一起到時代廣場附近行街,見到呢間餐廳評價唔錯,所以上黎試下。入到入面見到座位幾闊落,檯與檯之間間隔都有一段距離,疫情之下出黎食野會比較放心,傾計都比較自在。另外一點加分嘅係餐廳入面有洗手間,唔需要出商場度搵,都幾方便。我地叫咗三樣野食,按上菜次序分別係:小食雙拼、辣肉腸黑松露豬扒包和乳豬野菌牛油焗飯。進食心情猶如坐過山車般起落首先係小食雙拼,由兩款熱門小食(馬乃休和墨魚球)組合而成。馬乃休味道類似薯球,難吃出入面有咩材料,味道平平;墨魚球的墨魚肉亦味道鮮美爽脆,加上外面裹了一層細脆條,口感更加豐富,下次會再點。兩款醬汁各有千秋,紅色有點辣,有我不熟悉的香料,但很香;白色那款味道帶點酸甜,不重口,十分開胃。之後上的是辣肉腸黑松露豬扒包。一開始上的時候就忍唔住落手食,因此照片已經是食了一半先影的。豬扒包上的時候已切開兩半,方便朋友分食。一開始食嘅時候因為包太厚,好難一啖咬到全部層次。之後發現壓一壓個包令其適合入口大小再咬,就會成功咬到(原來我孤陋寡聞一開始唔識呢個方法)。一咬發現,包皮脆到不得了,我阿妹係對面都聽到我咬落去嘅時候「喀嚓」一聲。而且包外脆內軟,一啲都唔會難咬,呢部分

首先係小食雙拼,由兩款熱門小食(馬乃休和墨魚球)組合而成。
小食雙拼

之後上的是辣肉腸黑松露豬扒包。
辣肉腸黑松露豬扒包

豬扒包上的時候已切開兩半,方便朋友分食。一開始食嘅時候因為包太厚,好難一啖咬到全部層次。之後發現壓一壓個包令其適合入口大小再咬,就會成功咬到(原來我孤陋寡聞一開始唔識呢個方法)。一咬發現,包皮脆到不得了,我阿妹係對面都聽到我咬落去嘅時候「喀嚓」一聲。而且包外脆內軟,一啲都唔會難咬,呢部分可以話令人驚豔。入面材料都新鮮,有番茄與肉汁豐富嘅雞肉。但好似冇咩食到辣肉腸的味道。食到呢個包我同阿妹都非常滿足。

最後就到心情過山車「落」果個位:乳豬野菌牛油焗飯。戴定頭盔,我覺得呢個飯唔好食有可能只係因為口味不合,與個飯品質無關。
乳豬野菌牛油焗飯

個飯一上到黎其實我同阿妹都非常興奮,因為之前小食同豬扒包都好好食。一入口,乳豬塊皮非常酥脆,肉都唔老。只不過乳豬有陣非常濃郁嘅豬肉味道,而呢陣味道我和阿妹都覺得有點「騷」。上面的葡國汁很香,但都辟唔走呢陣味。加上皮與肉中間有層油,加上芝士碎,令味道更加油膩,令人難以下嚥。焗飯粒粒分明,亦有咬口,但混入飯中一起焗的醬汁一般,混上淋上的葡國汁一齊食美味會提升一個層次。呢度要特別稱讚佢嘅葡國汁,真係好香,令人好有食慾。但主菜唔合口味,幾好嘅汁都無力回天。

最後間餐廳我都推薦去嘅,因為我對醬汁、小食同豬扒包都好有好感。如果好似我一樣對肉的腥味比較敏感嘅人,就可能要對佢個招牌乳豬避避雷。
小食雙拼
辣肉腸黑松露豬扒包
  • 小食拼盤
  • 豬扒包
2021-03-01 488 瀏覽
我覺得小島 • 澳門菜嘅嘢食係幾好食嘅,嘢飲就真係不值一提⋯之前飲過鹹檸七梳打,直頭想成杯掉咗佢。熱奶茶,建議留返喺港式茶餐廳飲。所以今次午餐包嘢飲,我叫杯熱咖啡算。最想分享俾大家知嘅係:佢哋啲優惠政策直頭世界級👍🏼時代廣場有$50優惠券,消費滿100減50,其他餐廳都係可以午市,或者套餐使用,但係呢度就絕對唔得,如果你想用優惠券,就要叫主餐牌入面嘅單點。 今日自己一個人食午餐,諗住叫一個外賣自取,點知原來都係冇任何折扣😳😳😳😳大大個牌寫全日外賣自取八五折,好似都有心想做多啲外賣咁,但係點知原來我太傻太天真,佢根本唔憂做🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️而家周街都係優惠,人哋會唔會特登為咗你個「主餐牌」八五折嚟幫襯? 餐湯 用紙杯裝住,都幾方便飲用。幾香濃薯仔同埋粟米味,有薯蓉嘅感覺,飲完有飽足感。
我覺得小島 • 澳門菜嘅嘢食係幾好食嘅,

最想分享俾大家知嘅係:
佢哋啲優惠政策直頭世界級👍🏼
時代廣場有$50優惠券,消費滿100減50,

餐湯
因為近排已經食咗好多泰國嘢日本嘢中餐,屋企人話想食啲特別嘅餐,諗咗好耐終於諗到要帶佢哋食澳門野😅😅最初以為乳豬係應該要燒,點知原來呢間餐廳嘅乳豬係炸嘅不過試吓唔同煮法嘅乳豬都唔錯,呢隻乳豬肥瘦均勻,都幾夠味。食落覺得乳豬應該係即叫即炸,乳豬皮脆不會覺得太熱氣,肉質酥香嫩滑!不過好可惜就係份量偏小,呢個價錢得六舊係性價比有啲低仲叫咗個小食係魷魚筒入邊係有肉,呢個份量都幾大,每人一個魷魚筒都會好飽,入邊啲肉就超級多,同埋沾滿醬汁好惹味
最初以為乳豬係應該要燒,點知原來呢間餐廳嘅乳豬係炸嘅

不過好可惜就係份量偏小,呢個價錢得六舊係性價比有啲低

2020-11-26 1431 瀏覽
@cafeterceira 📍#銅鑼灣#午餐食咩好 #時代廣場 抵食高質午餐!幾好食😋 1.咖喱海鮮炒飯 (very nice 熱辣辣)足料 夠味 唔會太咸2.蝦子黑松露意粉 🍝 ( match ✅ taste gd ) 黑松露味: rich and match with 蝦子3.葡萄牙尤加利茶 🫖 gooddd! fresh my day 🌱(第一次飲,唔知原來咁正!)依家時代廣場買嘢會送現金券(大部份餐廳100減50)不過唔識用套餐( lunch set )
@cafeterceira 📍#銅鑼灣

#午餐食咩好 #時代廣場 抵食高質午餐!

幾好食😋
1.咖喱海鮮炒飯 (very nice 熱辣辣)
足料 夠味 唔會太咸

黑松露味: rich and match with 蝦子

(第一次飲,唔知原來咁正!)

咖喱海鮮炒飯
葡萄牙尤加利茶
咖喱海鮮炒飯
葡萄牙尤加利茶
2020-11-16 1269 瀏覽
很久没在时代广场的食通天吃东西,今天就约了家人吃澳门菜。餐厅客人不算多,也不需轮候就可以进去了。餐牌上的大部分是葡式澳门菜,都是常见的菜式,在铜锣湾来说,算是普通的价钱,不会很离谱的贵。焗鸭肉饭是不错的,饭内还有腊肠、榄橄和芝士等配料。焗饭一般都比较香,它上面还洒了碎芝士,香味更浓郁。饭也吸收了各材料的味道,会愈吃愈多。猪扒包是至爱,脆皮的面包,夹着猪扒一齐吃,比一般三文治好吃。价格才卖70多元,价格很亲民。其实这里的东西质量是不错的,价钱不贵,几个人聚餐平均消费只是100元多点,下次还可以考虑再去。
很久没在时代广场的食通天吃东西,今天就约了家人吃澳门菜。

餐厅客人不算多,也不需轮候就可以进去了。

豬扒包

葡國雞

葡挞

2020-11-15
豬扒包
葡國雞
葡挞
2020-09-27 1158 瀏覽
早排同朋友去銅鑼灣行下Times跟住來左呢度搵野食好想去澳門玩啊不過講到食可以唔洗過澳門都食到澳門美食呢間餐廳以前食過幾次水準好高辣肉腸松露豬扒包哇一切開就見到厚切豬扒材料超豐富滿滿的成個包好juicy調味一流鮮茄焗豬扒飯蕃茄好好食唔會好酸個汁同d芝士都勁香豬扒整得好入味口感好爽口彈牙超正個豬扒包配埋個薯角炸得好香口葡撻點都唔少得個皮好正鬆化同充滿牛油香木糠甜品木糠布甸好好味口感滑滑唔過甜裝修充滿葡國風情入面有好多卡位闊落舒適餐牌d相都好吸引選擇超多
早排同朋友去銅鑼灣行下Times

闊落舒適

餐牌d相都好吸引
選擇超多

2020-09-10 964 瀏覽
現在疫情末過,除了在家煮就會叫外買;但往往都揀中式、西式、甚至會幫襯粥麵舖。今次偶然見到時代廣場十三樓有間以葡菜做買點,突然勾起以往經常去澳門找美食的日子;一於入內嘆番個葡式精選下午茶餐。這個下午茶套餐售價$168,是二人價錢收費合理。大大個芝士咖哩牛肉包採用脆猪仔包,外脆內軟。本來咖喱已很惹味,再混入芝士特別濃耶;夾上牛肉來吃與傳统澳門豬排包別有一番風味。葡撻撻皮鬆化蛋味香濃,面上的焦糖味美;最重要是不會太甜,是我的至愛。芝心薯仔馬介休球炸得香脆,內裏薯蓉軟綿綿混入芝士和小小馬介休食落唔覺滯口。沙梨頭手打墨魚餅用料算足夠,非常彈口是唔錯的小食。椰香奶凍是惟一的甜點,椰奶味濃郁很香很滑;甜度適中,有意外驚喜。因這個是二人餐,除了個包外其他食品皆有兩件和包一壺花茶;但可惜因外買只能提供兩杯飲品。
沙梨頭手打墨魚餅用料算足夠,非常彈口是唔錯的小食。
葡式精選下午茶餐
芝士咖哩牛肉包
葡撻
2020-09-05
2020-09-08 423 瀏覽
因為疫情關係已經很久沒有到澳門,唯有吃一餐澳葡餐當做望梅止渴。雖然政府已經放寛晚市堂食,但外賣有折扣還是選擇回家享用。澳門經典豬扒包配田園沙律及薯條主角當然是豬扒包,豬仔包很脆,豬扒份量足,肉質鬆軟,而且難得不油膩,再以生菜絲及蕃茄片配上特製醬汁夾在一起吃,真的吃得不能停囗,田園沙律及香脆薯角其實也不錯,但跟豬扒包配在一起也只能當小配角。椰香葡國雞配脆豬包脆卜卜充滿牛油香的脆豬包沾上滿佈椰絲的葡汁,入囗美味,同樣停不了囗,葡國雞件很嫩滑,薯仔入味,正宗葡汁用來配白飯一定很好。經典原味葡撻跟男友一人一件葡撻作甜品,酥皮十分酥脆,即使外賣回家一段時間也不變軟,酥皮完全不油膩,蛋漿嫩滑且蛋奶香十足,甜度適中。今晚這餐簡單葡餐很正宗,香口得來不油膩,吃來也很健康,價錢也十分合理,基本上也不只望梅止渴,非常滿足了。

澳門經典豬扒包配田園沙律及薯條

椰香葡國雞配脆豬包

經典原味葡撻

2020-09-08 426 瀏覽
超好味的正宗澳門菜外賣你到銅鑼灣時代廣場 見到呢間外賣做特價就叫個外賣返屋企食呢度門點裝修甚具特色叫咗我最愛的葡式烤乳豬 併薯皇!個葡式烤乳豬 乳豬皮脆卜卜用上豬 最幼嫩的部分 而且完全沒有骨 啖啖肉外面鋪上香草 咬落甘香醒胃 令人回味無窮配上秘製 葡萄牙 酸辣醬 絕對係葡國風味大大件的 薯 皇 配上車厘茄下下火 還有黃瓜青瓜食落夠曬 飽肚 又唔覺得好油膩最愛就係佢個 葡萄牙甜酸醬 混合得非常好味葡萄牙式烤乳豬 非常 風味可口 絕對係優質之選
超好味的正宗澳門菜外賣
你到銅鑼灣時代廣場 見到呢間外賣做特價
就叫個外賣返屋企食

呢度門點裝修甚具特色

叫咗我最愛的葡式烤乳豬 併薯皇!
個葡式烤乳豬 乳豬皮脆卜卜
食落夠曬 飽肚 又唔覺得好油膩
最愛就係佢個 葡萄牙甜酸醬 混合得非常好味

葡萄牙式烤乳豬 非常 風味可口 絕對係優質之選

2020-09-07 5632 瀏覽
今日兩兄弟, 準備留在家中清理雜物, 吾想周圍去, 於是去了屋企附近, 時代廣場 的 小島•澳門菜  買外賣. 全日外賣自取, 指定二人及四人套餐有 7 折優惠, 抵食 !主餐牌是 85 折,  有我想食的牛牛, 真吾錯 ! 我速速買了兩份, 濃香砵酒燴牛尾, 及 咖哩牛坑腩伴白飯, 或脆豬包, 我叫了白飯.等10 分鐘, 包裝一袋帶回家, 快捷方便.弟弟立即幫手放在檯上, 兩個餐共四盒, 主食和白飯分開載, 連餐具兩套.  好整齊.   回家打開, 味道香噴噴, 仍熱 !!濃香砵酒燴牛尾, 賣相靚, 好大盒.醬汁多, 撈飯好.   弟弟話不要錯過這個美味醬汁, 和白飯吃是配絕. 轉到碟上,  牛尾炆得稔, 肉質很軟滑, 配料有車厘茄, 薯仔, 吸收了汁的精華, 味道香濃, 很突出.咖哩牛坑腩伴白飯,份量足, 弟弟聞到流口水.咖哩牛坑腩炆薯仔, 牛香十足, 一大碟, 咖哩味香濃, 新鮮牛坑腩牛味濃,  炆得軟腍.   咖哩味溶入牛坑腩及薯仔入面 , 味道好出色.此店食物新鮮, 廚藝不錯, 調味好份量足.  店員服務好, 價錢優質.
時代廣場 的 小島•澳門菜  買外賣.
主餐牌是 85 折,  有我想食的牛牛, 真吾錯 !
等10 分鐘, 包裝一袋帶回家, 快捷方便.
回家打開, 味道香噴噴, 仍熱 !!
濃香砵酒燴牛尾, 賣相靚, 好大盒.

轉到碟上,  牛尾炆得稔, 肉質很軟滑, 配料有車厘茄,
薯仔, 吸收了汁的精華, 味道香濃, 很突出.
咖哩牛坑腩伴白飯,份量足, 弟弟聞到流口水.
咖哩味溶入牛坑腩及薯仔入面 , 味道好出色.
  • 濃香砵酒燴牛尾
  • 咖哩牛坑腩伴白飯
2020-09-06 424 瀏覽
澳門是一個消閒娛樂的好地方,離香港又近,以往週末假日都會到澳門小休,嚐濠江美食兼逛賭場。但因疫情關係,雖然澳門只係一海之隔,現在好似變成遙不可及,實在很懷念澳門美食。今日喺銅鑼灣時代廣場13樓小島‧澳門菜,終於可以一嚐久違了的澳門葡國美食滋味。小島澳門菜主打澳門及葡國美食,餐廳佈置簡潔,環境舒適,提供多款葡國及濠江特色美食。疫情關係,餐廳更有多款同心抗疫優惠,外賣自取主餐牌和一人套餐 85折,二人套餐全日外賣自取更有7折優惠,十分抵食。於是二話不說,就叫了一個二人套餐A外賣,套餐有澳門經典豬扒包伴田園沙律及薯條外,還有兩個主菜椰香葡國雞飯和橄欖馬介休炒椰菜、兩客餐湯和汽水兩罐。澳門經典豬扒包當然不能錯過,豬扒包都算大個,廚師細心,以把豬扒包切為二份,方便進食。豬扒夠厚身,烹調入味,又冧又滑,包身香軟,再配田園沙律和薯條,又好味又飽肚。橄欖馬介休炒椰菜,算夠鑊氣,菜炒得香甜,加上惹味馬介休及鮮味橄欖和車厘茄,真是一道不錯的清胃小菜。椰香葡國雞飯也是必吃之選,雞塊夠大件,雞肉嫩滑,還有小量葡國辣肉腸、橄欖和雞蛋半隻,浸在濃濃椰香咖哩裡,別有一番滋味。跟餐南瓜忌廉湯,湯底有點稠,散發著陣陣南

跟餐南瓜忌廉湯,湯底有點稠,散發著陣陣南瓜清香,入口潤喉好味。
外賣自取
繼續外賣的日子,這次被寵幸的是「小島.澳門菜」,無他,只因突然間想吃葡撻,加上每星期也要買點外賣加餸。可惜來到店後,又被餐牌上的其他食物吸引住,埋單時,竟然忘記了點葡撻。鵝肝芝士牛肝菌焗鴨飯媽媽愛吃鵝肝,就點了這個鵝肝芝士牛肝菌焗鴨飯,廚師很細心在焗飯加上錫紙,令整個飯都能保持溫熱,而焗飯的味道非常好,除了夠鑊氣,而且煮得超入味,鵝肝上全都是芝士,味道濃厚甘香,口感油潤,而飯粒口感乾爽分明,入口帶有濃郁菌香,鴨肉不羶,加上橄欖 及其他配料,令口感變得更豐富,推介。檸檬燒沙甸魚沙甸魚共有兩條,以HK$78的價錢來說,非常合理,沙甸魚燒香後,外層微脆帶焦香,內層肉質肥美甘香,吃時加點醬汁,有提鮮作用,味道亦會更好。

鵝肝芝士牛肝菌焗鴨飯

檸檬燒沙甸魚

2020-08-27
2020-09-02 459 瀏覽
成年冇出門,突然好掛住澳門美食,記得時代廣場有間澳門小島,即刻去買外賣,揀了咖喱牛坑晌及澳葡鴨肝芝士鴨肝菌焗鴨飯,兩款都唔怕返到屋企質素降低。先講咖喱牛坑腩,牛腩肉質係幾靚嘅,咖哩汁好濃郁,味道豐富,講真個豬仔包返咗屋企就唔係幾脆,但塗咗牛油本身都已經幾好食,點咖喱絕配,外賣麵包係分開放嘅,好細心。跟住講個鴨飯,見個名就知道不得了,半溶芝士極之誘惑,鴨肝鴨肝菌令盒飯更香,味道好夠味。兩個人食,份量啱啱好,想健康啲屋企炒咗個菜,均衡飲食就是這樣,價錢合理。