2008-01-25 10 瀏覽
尋晚同我姊妹bi去吃, 佢話cwb有間食日本菜幾抵幾好味, 我呢個為食貓聽到有野吃, 老遠都由屯門飛出黎啦!環境麻麻, 好迫夾, 我同臭bi都係大件頭, 加上又褸又袋, 真係坐得唔太舒服.加上我地兩人木台好迫, 直頭阻住佢開門, 咁我地當然想轉木台啦, 轉左之後佢叫我地1個鐘頭後交返俾佢, 都ok, 我地要行街街, 但上菜上得太慢, 搞到我地食得好"頻能", 不過佢地都ok有禮貌, 所以我地兩個扮淑女都無發作.野食叫左.....1. 南瓜沙律如果未食過"一門"既, 都覺得呢到ok, 但真係唔夠"一門"好食, 唔夠幼細, 但香港始終好少日本菜有呢味野吃. 未食過可以一試.2. 炸淮山幾新奇, 不過嫌炸粉厚多DD同炸埋一"汁"咁, 可以叫佢上果時俾個天婦羅汁你點, 好吃好多! (我HONEY BI教的!)3. 炸海鮮卷呢個幾好味, 好香脆呀! 我下次都會叫4. 軟殼蟹卷無咩特別, 不過不失5. 豬軟骨好入味, 不過嫌唔多軟骨, 味啉多, 好甜7. 冷烏多嘩, 好凍好煙UN好味哦, 必吃8. 豆腐雪糕送既都幾似自家制, 唔知係唔係呢, 得果兩啖仔, 試唔真哦!整體感覺唔錯, 服務都OK,

野食叫左.....

1. 南瓜沙律

2. 炸淮山

3. 炸海鮮卷
呢個幾好味, 好香脆呀! 我下次都會叫

4. 軟殼蟹卷
無咩特別, 不過不失

5. 豬軟骨
好入味, 不過嫌唔多軟骨, 味啉多, 好甜

7. 冷烏多
嘩, 好凍好煙UN好味哦, 必吃

8. 豆腐雪糕送既
都幾似自家制, 唔知係唔係呢, 得果兩啖仔, 試唔真哦!

整體感覺唔錯, 服務都OK, 佢好少人手但都笑口噬噬咁值得讚啦! 係兩人木台坐得唔多C服, 而家價錢合理, 係糧尾又想吃好少少既首選.

謝謝我HONEY臭BI帶我去食哦! ^3^
2007-12-30 9 瀏覽
星期六八點幾去到,待應話要到九點幾至有位,留咗電話,結果成晚都收唔到佢哋既電話,可能生意好得滯,連有冇位都唔覆.無奈...T_T...
2007-12-29
睇到Gourmet KC 介紹,0壽晚食0左8樣0野.魚生新鮮又厚切,好抵食.特別鍾意魚湯烏冬同軟殼蟹卷.酒煮蜆就麻麻,不過可能自己對sake麻麻,今日已經訂定下次飯局0靱!
2007-12-29
和他來了吃晚飯,叫了燒飯團--外脆內軟,但其實冇乜特別魚湯鳥冬--魚湯魚味重而不腥,好味,好多菜,好清刺身--有好多款,全部都幾新鮮,最愛海胆同蝦南瓜沙律--南瓜中有些薯仔,不錯!總括而言,呢度d日本野都幾特別,但沒有想像中的特別..haha
和他來了吃晚飯,叫了
燒飯團--外脆內軟,但其實冇乜特別
魚湯鳥冬--魚湯魚味重而不腥,好味,好多菜,好清
刺身--有好多款,全部都幾新鮮,最愛海胆同蝦
南瓜沙律--南瓜中有些薯仔,不錯!
2007-12-25 7 瀏覽
老早聽過這裡的大名,看過食評,亦覺不錯,但一直沒有機會幫襯,是晚正好來吃一吃。周未的晚上,訂了位,但坐的不是舖頭原址,而是對面的舖位,也沒相干,有得食就可以。先來的前菜小吃,是一碟粟米牛舌粒,帶點辣辣的,牛舌切成丁方,很有咬口,雖然不見得有什麼日式,但味道不錯;也來點啤酒,這裡沒有生啤供應,卻有三款不同份量及牌子的樽啤供應,分別是450毫升的惠比壽、733及一公升的七寶,雪得夠凍,可惜用的不是冰杯,可以再好一點;來些下酒小吃,要了炸淮山。一大堆的,份量足夠。淮山炸得香脆的不錯,但有些則炸成一堆的,粉厚厚又較油,就很一般。不過作為幾個人分的下酒菜,稱職的;來個刺身併盤,是「七點盛」,分別有甜蝦、海膽、三文魚、白肉豚、油甘魚、北寄貝及魷魚,價錢是二百多,以份量計,是抵食的。對海膽及白肉豚沒什麼興趣,甜蝦又吃不到,只吃到油甘、魷魚及北寄貝,新鮮程度是滿意的,用上的是牙膏芥末,將貨就價,也無可厚非;另外吃了軟殼蟹手卷,軟殼蟹炸得香脆,如另一食友Olivian所言,果然有水準。手卷的紫菜還脆口,餡多飯少,至少吃了不會過飽,這一味吃得過;豆腐鰻魚天婦羅是這裡的另一道名物,當然要一試,果然也是美味。

來個刺身併盤,是「七點盛」,分別有甜蝦、海膽、三文魚、白肉豚、油甘魚、北寄貝及魷魚,價錢是二百多,以份量計,是抵食的。對海膽及白肉豚沒什麼興趣,甜蝦又吃不到,只吃到油甘、魷魚及北寄貝,新鮮程度是滿意的,用上的是牙膏芥末,將貨就價,也無可厚非;另外吃了軟殼蟹手卷,軟殼蟹炸得香脆,如另一食友Olivian所言,果然有水準。手卷的紫菜還脆口,餡多飯少,至少吃了不會過飽,這一味吃得過;豆腐鰻魚天婦羅是這裡的另一道名物,當然要一試,果然也是美味。用紫菜包著娟豆腐,中間再夾一片鰻魚,蘸上脆漿再炸。炸得火侯剛好,吃起來外面香脆,裡面嫩滑,鰻魚亦添了一點點肉的質感,食材配搭得好,製作得亦有水準,必試的一味;

要了兩款煮物,分別是汁煮豬軟骨及魚湯烏冬。汁煮豬軟骨是用最基本的日本菜醬料三寶~即味醂、煮酒及醬油去將豬軟骨煮得腍腍的,而所謂的豬軟骨,已是全褪骨的,加上紅蘿蔔及洋蔥,雖然煮得有點兒水汪汪,但味道卻是不錯,再叫個拉麵或烏冬來伴著吃,很不錯;魚湯烏冬也對辦,是下了豆腐去熬的魚湯,呈奶白色,雖然帶點兒微腥,但也算是鮮甜,亦喝得出是真才實料。對不起,如要挑剔,這個魚湯其實靠近廣式的滾魚湯多一點,實在想不起跟日本料理有何關係,不過做得有水準,也就行了。配上不少高麗菜及兩磚娟豆腐,另加烏冬,吃得飽一飽;

沒有叫任何的燒物,卻要了個燒飯糰來試,因為飯糰是我最喜歡的日式食物之一。這裡是燒得外皮香脆,內裡還可以保持軟熟,不過米飯的質地一般,如果不是,就是有水準的燒飯糰。

附送雪糕作甜品,豆腐味比芝麻優勝,後者雖然也算是真材實料,但感覺是行貨了一點的。

幾位店員的服務也都很好,有禮貌亦快手,值得一讚。

埋單每人二百五,飲飽食醉。有時也不一定要是絕對傳統的日式,如味道好的話,也可以考慮的,這裡就是一例。
2007-11-16
真的很愛!好好食... 雖然環境就麻麻架喇, 會好迫同埋d chairs唔會好舒服, 但可以話係另一個feel啦... 似係屋企食飯咁今晚再次黎食晚飯, 好掛住佢地的南瓜沙津, 不過冇食到... 反而試左其他新野仲有驚喜1. 鰻魚豆腐天婦羅 呢個之前都食過, 繼續好好食.. 朋友都大讚2. 三文魚刺身 50幾元有6塊厚厚的, 好抵! 而且係厚, 肥美, 新鮮! 食得好開心3. 牛油焗金菇 估唔到一個咁普通的菜可以咁好食! 係超級香牛油味, 用個錫紙包住焗, 好香好香, 我估仲加左少少cream焗, 因為係好滑好creamy... 令我不斷食! 不過食多左又真係幾濟架4. 牛肉鍋烏冬 另一推介! 烏冬好"un", 身為一個烏冬fans都覺得勁好食! 個湯好甜, 味都幾濃... 要小心牛肉會好快熟, 最好夾左上黎先太高興喇~ 我希望佢地可以keep到唯一一樣野就係應該請多d人! 有d唔夠人serve的感覺...

1. 鰻魚豆腐天婦羅
呢個之前都食過, 繼續好好食.. 朋友都大讚

2. 三文魚刺身

3. 牛油焗金菇

4. 牛肉鍋烏冬

太高興喇~ 我希望佢地可以keep到
2007-11-07 4 瀏覽
在openrice搜尋到這間日本菜的評語不錯, 昨晚便與朋友一同試試... 抵達時約7:30pm, 單看門面裝修, 真的一如該店坐落的大廈一樣殘舊, 推門而進, 其時只有一檯客人,心裡頓時有點懷疑... 剛坐下, 待應禮貌地端上熱茶和辣味前菜, 之後我們想好菜式, 想請待應落單, 但由於他們正同時殷勤地招呼剛抵達的顧客, 所以我們只好叫兩次和再等十分鐘才點菜-_-" 我們女子兩名, 根據openrice的食評介紹, 點了菜式包括魔鬼魚魚翅, 南瓜沙律, 軟殼蟹卷(半份)及泡菜炒飯. 推介好嚼口魔鬼魚魚翅, 黃金色惹味魚翅點沙律醬, 不錯! 南瓜沙律也十分清新, 只是蕃薯味比南瓜濃...半份軟殼蟹卷有四件,裡面的軟殼蟹脆而暖,份量剛好,味道亦不俗.一大碗的泡菜炒飯,有很多泡菜,但不算特別, 或者我們早應參照大家的推介一試較清淡的\"魚湯烏冬\"吧! 原來早前我們不用懷疑, 因為後來很多客人不斷湧來這小小的日本餐\廳, 站在唐樓梯間的人也不少, 看來還有不少是\"熟客\". 可見這小店畢竟是有水準才能留住顧客, 也吸引我等新人慕名光顧.因為人多, 服務生應接不暇, 的確影響了上菜的速度,

因為人多, 服務生應接不暇, 的確影響了上菜的速度, 最後連結賬時我們也叫了三次之多... 或者換個角度, 在仍有不少顧客正在等候的情況下, 他們不催促我們離開, 都算服務態度好了. (或許\是他們身不由己)

論食物素質, 以這個價錢, 算是\"抵食\", 至少用料新鮮, 賣相不賴! 我們對服務質素也滿意, 只是\"慢\", 但相信他們已很盡力, 老闆還是多加人手吧!

銅鑼灣寸金尺土,地點方便如\"小平津,難免要在狹小殘破的唐樓,但坐在四樓的窗旁,檯子雖小,感覺cozy...

平日吃飯都很怱忙的我,這頓晚飯忽然慢下來,但這個未嘗不好...
2007-10-04 11 瀏覽
近日經常想食日本料理, 因此要求越黎越高...所以要搵到好食意的確唔係咁容易... 好彩呢到整體都好好1. 南瓜沙拉 好食~ 有薯仔同南瓜, 加左少少沙拉醬and南瓜蓉,唔濟又好味... 我覺得自己都可以整到~2. 鰻魚豆腐天婦羅 呢個都係必叫啦! 豆腐同鰻魚好夾, 而且有d seaweed 包住, 好特別好回味3. 燒雞翼 皮很脆, that's it, average4. 軟瞉蟹卷 average...個蟹唔熱, 而且d sushi飯都唔係做得太好, 可以唔叫5. 帶子刺身 麻麻... 因為帶子食落唔夠鮮, 又唔係太厚肉6. 魚湯烏冬 好正! 個魚湯好香好滑, 飲得出有奶味, 加上d 豆腐菜係入面, 十分夾! 個烏冬又係好正, 放入個湯一陣即食, 好彈牙~ 都十分接近日本的水準!最後有雪糕食~ 雖然6樣野入面好似有3樣都只係average, 但整體感覺好好, 而且可以再叫得好d或者會更好... 不過都係一句, 佢地d刺身有必要改善, 好的日本料理點可以冇新鮮刺身!

1. 南瓜沙拉

2. 鰻魚豆腐天婦羅

3. 燒雞翼
皮很脆, that's it, average

4. 軟瞉蟹卷

5. 帶子刺身
麻麻... 因為帶子食落唔夠鮮, 又唔係太厚肉

6. 魚湯烏冬

最後有雪糕食~

2007-09-19 3 瀏覽
前晚同朋友一齊去食晚餐。出乎意料的好食!個鰻魚豆腐天婦羅值得一試!好好食!軟殼蟹卷係另一出色之選!服務好好,好細心。餐廳裝修好普通,但反而有日本味及人情味!食完飯仲有自製月餅送!呢餐飯食得好開心!會再幫襯!
會再幫襯!
2007-09-04
此店在祟光後門對面的唐樓,要跑三層樓梯才到,門面非常低調,還要按鐘才開門,應該是「私房式」經營。先來一客刺身拼盤,原價$208 七款,每款三件,侍應小哥說由於我們只有二人,每款可要二件(價錢自然便宜三分一),非常體貼。七款刺身分別是甜蝦、章魚、鮭、鱆紅、海膽、帶子和劍魚腩,尚算新鮮,就是在祟光超市買到的那種水平,過過口癮還可。接著吃這裡有名的燒河豚肉乾,比想像中柔軟,肉味甚甜,不過塗上去的燒醬味道極濃,要蘸點沙拉醬中和一下。典型的下酒菜,可惜我不喝酒。軟殼蟹手卷不俗,軟殼蟹和昆布都很香脆,前者還冒著熱氣,份量也不少。如果再加一片牛油果就滿分了。另一款有名的豆腐鰻魚天婦羅,是「創作料理」,不過這個配搭卻有不錯的化學作用,嫩滑的豆腐配濃味的鰻魚,以昆布包裹後,再沾薄薄的漿粉炸成,既脆口又有魚味和豆香,十分特別。燒物要了牛舌及鵪鶉蛋。前者牛味雖足,但卻甚韌。燒鵪鶉蛋還是第一次吃,把外皮烤至微焦,咬起來煙韌,內裡爆出蛋香,有趣。清酒煮大蜆不是每天都供應,問過有售才點。大蜆的個子果然不小,只是清酒太淡,完全吃不到酒味。最後吃幾乎每檯都點的魚湯烏冬,兩樣東西是分開上的,一看那奶白色的湯便知味道不會

最後吃幾乎每檯都點的魚湯烏冬,兩樣東西是分開上的,一看那奶白色的湯便知味道不會差,果然有著家常魚湯的鮮甜,而烏冬亦十分彈牙,雖非正宗日菜,但也不錯吃。

買單五百多,吃了這麼多東西,不算貴了。應該會再來光顧。
2007-07-31
都去過起碼6,7次,每次想同朋友食日本野,我都會唸起小平津!但一定要訂位,如果唔係就應該無位啦!地方細細,但感覺好warm!南瓜沙律- 好新鮮,細細份,剛剛夠,因為食太多會好飽!魚湯烏冬- 魚湯好香、好甜、好鮮味…食過包你返尋味!串燒-牛舌(唔係厚切,但燒得好香,唔Un),燒蒜頭(連埋牛舌一齊食好好味),鹽燒雞腎(味道ok唔Un)軟瞉蟹卷: 新鮮炸起, 上檯仲熱嫁!表面加左了牛油果, 大大件,好味!價錢唔貴,物有所值!

南瓜沙律- 好新鮮,細細份,剛剛夠,因為食太多會好飽!

魚湯烏冬- 魚湯好香、好甜、好鮮味…食過包你返尋味!

價錢唔貴,物有所值!
2007-07-23 4 瀏覽
(1) Food: ok but don't expect quality sashimi (e.g. giant sweet prawns @ $40 each are not too fresh). Other items are not particularly impressive;(2) Environment: poor ventilation and noisy as the place is very small;(3) Service: waiter/waitress are nice. Food is served at a very very slow speed. Sometime you have to wait (and I've observed from other tables) for >20 mins before another dish is served; and(4) Price: relatively less expensive but the price/food quality/environment also come
(4) Price: relatively less expensive but the price/food quality/environment also come down with the price you pay.

(4) A short, a bit over-rated.
2007-07-19 1 瀏覽
早陣子留意到網友寫這日本店,相信是友人曾提過的日本私房菜。終於昨晚與友人來試1)前菜(附隨)-估是牛舌粒,味道唔差2)燒雞泡魚乾-切得好幼,還小熱,好軟身,醬汁好入味-蘸上沙律/蛋王醬食,不俗。但友人只覺得ok3)鰻魚豆腐天婦羅-1碟2件,好熱,配個熱的豉油汁+蘿蔔茸-2片滑豆腐夾鰻魚,蘸粉漿炸,難得豆腐炸過後仍好滑身,唔乾-鰻魚嫩滑,保持到醬汁-友人讚4)南瓜沙律-之前網友張相都唔覺有提子乾,今次上嚇然見到它舖於沙律面,立即送晒比友人-味道清清地,ok啦5)魚湯烏冬(細份)-魚湯同烏冬分開上-魚湯呈奶白色,內有娃娃菜/黃牙白科之類的菜,金菇,芋絲,豆腐片同小小紅蘿蔔片-先試了1碗沒有放烏冬,湯底濃,又夠鮮甜味。豆腐是滑滑質地,仲好有豆味添-繼後才放烏冬,不過唔佑是否停耐才食,所以質感只是不過不失,不夠彈口6)雪糕(送)-昨晚是芝麻味同豆腐味,就每款各1啦-試了1"gun"芝麻味,幾出芝麻香和口感,較豆腐味好因不濃豆味,充其量也只有豆漿味-全晚好旺,現到沒有訂位上來的客要白走1趟因2個單位已fully book-價錢好抵-不過要提提女侍應的面口板d,呈小黑(但速度快,不散慢),全晚無嘜

1)前菜(附隨)
-估是牛舌粒,味道唔差

2)燒雞泡魚乾
-切得好幼,還小熱,好軟身,醬汁好入味
-蘸上沙律/蛋王醬食,不俗。但友人只覺得ok

3)鰻魚豆腐天婦羅
-1碟2件,好熱,配個熱的豉油汁+蘿蔔茸
-2片滑豆腐夾鰻魚,蘸粉漿炸,難得豆腐炸過後仍好滑身,唔乾
-鰻魚嫩滑,保持到醬汁
-友人讚

4)南瓜沙律
-味道清清地,ok啦

5)魚湯烏冬(細份)
-魚湯同烏冬分開上

6)雪糕(送)
-昨晚是芝麻味同豆腐味,就每款各1啦

-價錢好抵
-不過要提提女侍應的面口板d,呈小黑(但速度快,不散慢),全晚無嘜點見過佢露笑容,坊間罕見
係一間我已經encore完再encore咗好幾次的日本private kitchen.由佢最初只得1個單位到而家2個單位,無論食物定係服務,次次都沒有令我失望。我每次必要的是:- 南瓜沙律--- 金橙色的沙律非常清甜,食唔出佢裡面除南瓜外再有什麼(我想是有的,但真係唔知),但真係好味- 鰻魚豆腐tempora---外脆內軟,趁熱食好好味- Assorted Sashimi Set---新鮮。有6款sashimi,每款3件,好愛劍魚腩,真係好甘好好味。- 魚頭湯+烏冬--- 白色嘅湯,好鮮甜好濃。烏冬好煙'un',我想是自家製的吧其他嘢水準都好高,friday night, weekend來記得訂位。有一樣嘢要提,如果得2個人去,sashimi set &魚頭湯係可以要細份嘅,咁就可以要多幾款啦。$$ ma, 我覺得係物超所值。

我每次必要的是:

- 鰻魚豆腐tempora---外脆內軟,趁熱食好好味

$$ ma, 我覺得係物超所值。
2007-07-13 1 瀏覽
地方真係有點難找, 好有私竇feel. 要排除萬難, 從地下走到三樓,按鐘, 就到. 沒有特別的裝修, 好少少家庭作業的感覺.點了:1. 燒雞泡魚乾, 好好味. 好似牛肉乾咁, 有汁, 唔係乾爭爭個種. 又燒得香香地, 唔錯, 唔錯.2. 豆腐鰻魚天婦羅: 用紫菜包著豆腐, 中間再夾住鰻魚炸. 豆腐好滑, 鰻魚都幾好香. 滑滑的炸物, 感覺幾特別, 味道不俗.3. 串燒牛舌, 雞肉波波: 牛舌好濃牛味, 面燒得很香, 一點都唔un, 好味. 雞肉波波都唔錯, 不止雞肉, 裡面加了其他的野, 吃起來不是死實實的, 很鬆軟. 不像吃雞肉般.4. 網燒肉眼扒: 呢個燒得好味, 雖然無問要幾成燒. 但燒到內裡有點點紅, 外面又香, 剛剛好. 還有, 有很多肉汁, 肥瘦適中. 是有點肥膏, 但若不是這些部份, 燒起來會很乾. 寧可咬掉肥膏算了. 放了一會, 肉仍不會變乾. 值得讚.5. 軟瞉蟹卷: 新鮮炸起, 表面舖了牛油果, 在這裡來說, 不算很出色, ok啦!食物真的較一般日本餐廳特別一點, 味道也不俗, 價錢不貴. 相信好快有機會再試其他野!

點了: