餐廳: 小曼谷泰國美食 (南角道)
資訊:

2023-06-21 60 瀏覽
📍小曼谷泰國美食 🥘冬陰公湯 $148以辣椒、檸檬草、薑同椰漿煮成口感酸辣開胃 加上新鮮嘅海鮮同香料裡面好足料 又有大大隻蝦肉 十分新鮮彈牙✨泰式鮮蝦炒金邊粉 $108食得出好有鑊氣 份量十足加埋青檸汁 酸酸甜甜✨泰式拼盤 $178蝦餅、魚餅、春卷、雞棗全部都係即炸嘅小食 點埋甜酸醬更好味朋友特別推薦雞棗😍🥬泰式飛天通菜 $108調味岩岩好 不過不失 每款小食都經過精心烹調 味道鮮美不過人均偏貴 如果一大班黎食可能更優惠
📍小曼谷泰國美食

🥘冬陰公湯 $148
以辣椒、檸檬草、薑同椰漿煮成
口感酸辣開胃 加上新鮮嘅海鮮同香料
裡面好足料 又有大大隻蝦肉 十分新鮮彈牙

✨泰式鮮蝦炒金邊粉 $108
食得出好有鑊氣 份量十足
加埋青檸汁 酸酸甜甜

✨泰式拼盤 $178
蝦餅、魚餅、春卷、雞棗
全部都係即炸嘅小食 點埋甜酸醬更好味
朋友特別推薦雞棗😍

🥬泰式飛天通菜 $108
調味岩岩好 不過不失

每款小食都經過精心烹調 味道鮮美
不過人均偏貴 如果一大班黎食可能更優惠
👩🏻‍🍳 小曼谷泰國美食 (南角道) 🧑🏻‍🍳 🥡外賣系列第N彈🥡今次嚟到出名食泰國嘢嘅九龍城加餸~呢間小曼谷有好多分店,元朗同銅鑼灣都有分店。👣值得科勞指數:🏃🏻‍♂️🏃🏻🏃🏻‍♂️🏃🏻‍♀️I🍽️ 小曼谷原隻芒果糯米飯。❤️忍唔住叫左兩盒😌🍽️串燒。豬肉沙嗲串燒。雞肉沙嗲串燒。雞腎沙嗲串燒🍽️ 青咖喱豬🍽️ 泰式原味烤薄餅今晚屋企唔煮飯,嗌咗咖喱之後,特登叫埋泰式薄餅,點咖喱食,超級正,除咗配飯,大家都可以考慮吓叫個泰式薄餅👍🏻📍地點:九龍城南角道9-11號地下
👩🏻‍🍳 小曼谷泰國美食 (南角道) 🧑🏻‍🍳

🥡外賣系列第N彈🥡
今次嚟到出名食泰國嘢嘅九龍城加餸~
呢間小曼谷有好多分店,元朗同銅鑼灣都有分店。

👣值得科勞指數:🏃🏻‍♂️🏃🏻🏃🏻‍♂️🏃🏻‍♀️I

🍽️ 小曼谷原隻芒果糯米飯
。❤️忍唔住叫左兩盒😌
🍽️串燒
。豬肉沙嗲串燒
。雞肉沙嗲串燒
。雞腎沙嗲串燒
🍽️ 青咖喱豬
🍽️ 泰式原味烤薄餅

📍地點:九龍城南角道9-11號地下
2023-06-19 52 瀏覽
約親班朋友去九龍城食飯, 一定係食泰國菜, 每次我地都會搵啲唔同既泰菜餐廳, 今次我地上網訂左位去依間食可能平日關係, 餐廳啲枱唔算好爆, 環境都幾光猛, 坐低一陣店員就比QR CODE我地用電話落單, 好方便先黎飲品西瓜沙冰(走甜)同珍多冰(少甜), 飲品甜度可以自己選擇, 平時有啲菜館會沖得太甜, 但依度唔洗怕沖得太甜飲唔落, 幾好泰皇咖喱法包軟殼蟹上枱淨睇賣相好震撼, 勁大碟, 成個法包裝住滿滿既黃咖喱, 咖喱入面有洋蔥同青椒等配料, 更加增添個咖喱香, 最正係個咖喱有落蛋花一齊煮, 食落甜度啱啱好, 濃郁得黎又帶微辣, 法包口感煙刃, 算容易咬, 軟殼蟹炸得脆可口, 點一下咖喱再食更加惹味風味燒豬頸肉食泰國野點少得豬頸肉, 燒得好惹味, 外皮帶點焦燒香味, 咀嚼嗰陣夠軟熟, 點埋個辣魚露汁食好好味豬肉碎生菜包肉碎較細粒同散少少, 入口唔會太乾身, 但炒得幾香同愈食愈辣, 包生菜食好正!秘製鹵水豬手煲本身我都好鍾意食泰式豬手飯, 所以我每次食泰菜都會叫, 食完完全無失望, 豬手皮同肉炆到分離哂, 炆得非常之軟同超入味, 味道啱啱好, 個底仲有鹵水汁, 份量仲要都幾多, 送飯真心一

泰皇咖喱法包軟殼蟹

風味燒豬頸肉

豬肉碎生菜包

秘製鹵水豬手煲
本身我都好鍾意食泰式豬手飯, 所以我每次食泰菜都會叫, 食完完全無失望, 豬手皮同肉炆到分離哂, 炆得非常之軟同超入味, 味道啱啱好, 個底仲有鹵水汁, 份量仲要都幾多, 送飯真心一流!
2023-06-16 50 瀏覽
跟朋友來到九龍城想說難得這裡不如吃泰國餐考慮後選家大名氣的小曼谷19:45左右入座沒想到點單很快就到從選好食物到餐點到齊不用15分鐘而且菜都是熱的怎做到的👍🏻只是食物衛生有待改善雖然在下也知道有些事情是在所難免的但也希望能做到盡量避免冬陰雞湯味道不錯朋友說有點太辣在下就理所當然覺得一點也不辣倒是雞皮滿滿的黑毛讓人不知從何入口生菜包味道比較淡麗吃著吃著還得自己加點冬陰雞湯以作調味說是普通菜式卻不是每一家都合自己口味鹹魚芥蘭反而不錯菜不能說是嫩但可肯定夠爽口一點都不老加上鹹魚的味道襯啤酒一流整體而言在下覺得普普通通或許是因為自己期望太高畢竟這對在下而言是家有歷史的大品牌質素怎可跟細檔仔一樣還是下次該去吃吃細舖或許會更道地?
跟朋友來到九龍城

質素怎可跟細檔仔一樣
還是下次該去吃吃細舖
或許會更道地?
2023-06-15 620 瀏覽
收工一個人去左九龍城搵食, 搭地鐵過到黎諗住就腳少少是但搵間入去食晚飯, 係門口睇左陣餐牌, 見到有我最鍾意食既船粉, 毫不猶豫咁入左去拎位坐低估唔到船粉都有咁多選擇, 最後叫左豬肉丸肉片船粉, 除左河粉, 仲可以揀金邊粉或米粉, 配菜本身有青有芽菜, 我全走青同走芽菜, 再叫左多湯船粉賣相同我係泰國食到既好相似, 但份量比我想像中大碗, 係一人份量多少少, 入面除左有豬肉丸、肉片, 仲有豬皮同豬潤, 個湯濃郁得黎帶甜, 唔會係死甜嗰種味道, 豬肉丸好彈牙, 肉片質感幾軟熟, 炸豬皮超正帶脆刃口感, 豬潤就煮得熟左啲, 如果可以生返少少就更好了! 另外再叫左個豬肉碎生菜包, 生菜大片新鮮, 肉碎之中夾雜左花生碎, 食落口感剛剛好, 又唔會過分乾又唔會太濕, 辣得黎好惹味, 如果食得辣既人會鍾意, 同埋都真係幾大碟, 如果平時同朋友黎叫幾樣餸一齊食, 都夠3-4個人食整體味道幾正宗, 環境乾淨又光猛, 上菜速度幾快, 船粉唔係度度食到, 依度有得食真係加分, 同埋啲份量同價錢係合理, 一個人黎食又唔會叫唔到野食, 一大班朋友黎食都得

2023-06-15 43 瀏覽
位於九龍城既著名泰國菜店,自從港鐵開通左宋皇臺站之後就好方便,出口一出過馬路就到!最標誌性既當然係門口既吹氣公仔🧸🤣🤣呢到有林林總總既泰國菜式,明爐魚、炒金邊粉、泰式串燒及炒飯、泰式甜品都應有盡有。食物方面我個人認為呢到最大既賣點係「正宗」、「高質」!椰青夏天必叫既解渴椰青,鮮甜多水,無咩好講~串燒拼盤有五種款式,新鮮熱辣,任君選擇。最驚喜既係泰式蠟腸!個人認為係必叫之選,唔會好油,而有好特別令人停唔到既鹹香味,正呀!虎蝦冬蔭公湯(小)講真,呢個(小)size 一d都唔細,最有誠意既係佢有酒精燃料keep住燒,呢個湯可謂重料正宗,辣、酸、鹹、甜都做到非常出色,而且有兩大隻虎蝦,正~泰式鮮蝦炒金邊粉有鑊氣,乾身而唔會渴口,另外金邊粉既醬汁塑曬落去,會食到一種正宗既甜味!極上燒安格斯牛小排全晚最重點,真係唔食其他野都要叫呢個!成個牛小排非常juicy 好味,肉質唔會太硬而痴牙,食過翻唔到轉頭,絕對好食過西餐一塊$400既牛扒!個人認為物超所值!

食物方面我個人認為呢到最大既賣點係「正宗」、「高質」!

椰青
夏天必叫既解渴椰青,鮮甜多水,無咩好講~

串燒拼盤

虎蝦冬蔭公湯(小)

泰式鮮蝦炒金邊粉

極上燒安格斯牛小排
📍#小曼谷泰國美食 (南角道) (九龍城)九龍城南角道9-11號地下▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️去九龍城,一定離不開選擇泰國菜🤭小曼谷一直都有聽過朋友推介,今次終於都去咗試吓啦~ ✨#泰式鮮蝦炒金邊粉💰$108金邊粉份量好足,對於女仔嚟講都足以三四人份量,味道酸酸甜甜,加點鮮榨青檸汁,更添風味。✨#鐵板豬頸肉者通菜(馬拉盞)💰$118上枱有驚喜~鐵板上枱保持到熱度,調味剛剛好,配上豬頸肉一流。✨#黃咖喱雞肉💰$108✨#泰式原味烤酥餅(2塊)💰$48黃咖喱好好食,用左椰漿、椰子忌廉、棕櫚糖等製成,味道帶甜,對較少接觸咖喱或不嗜辣毛人就較容易接受。而且雞肉非常滑溜!好友驚喜,配上泰式原味烤酥餅,非常香脆。如果下次再嚟小曼谷一定會encore呢個黃咖喱😋😝🇹🇭✨#椰汁西米糕💰$58最後以甜品椰汁西米糕作結,椰汁味香濃,細細個已經好鍾意食呢個甜品。▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️
📍#小曼谷泰國美食 (南角道) (九龍城)

▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️

✨#泰式鮮蝦炒金邊粉💰$108

✨#鐵板豬頸肉者通菜(馬拉盞)💰$118

✨#黃咖喱雞肉💰$108
✨#泰式原味烤酥餅(2塊)💰$48

✨#椰汁西米糕💰$58

▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️

❤️鐵板豬頸肉炒通菜今晚MVP🏅鐵板嘅熱帶起左啫啫醬嘅香 好夠鑊氣 豬頸肉夠晒淋同入味 通菜掛晒汁 記得要擇鐵板上❤️泰式鮮蝦金邊粉好誇張呀 分量超大份 三人食都食晤晒 有三大隻鮮蝦 金邊粉酸酸甜甜 好開胃 接住接住食 必叫!❤️串燒 雞全翼 泰式臘腸燒雞翼 我鐘意食😜 毫無縣念 串燒點可以晤食雞全翼 外皮小小焦香 好Juicy 夠晒多肉汁泰式臘腸 估你晤到禁好食 甜甜地 同平時食開嘅臘腸 好晤同 好滋味❤️小曼谷原隻芒果糯米飯原隻芒果又香又甜 糯米飯夠晒煙靭 加埋椰奶 無得輸呀 食泰國嘢點可以無芒果糯米飯 食埋真係好港足 好掛住泰國呀📍小曼谷泰國美食 (南角道) (九龍城)九龍城南角道9-11號地下
❤️鐵板豬頸肉炒通菜

❤️泰式鮮蝦金邊粉

❤️串燒 雞全翼 泰式臘腸

❤️小曼谷原隻芒果糯米飯

📍小曼谷泰國美食 (南角道) (九龍城)
  • 泰式鮮蝦炒金邊粉
  • 沙嗲串燒
2023-06-11 41 瀏覽
如果要吃泰國菜,很多人也會選擇去九龍城吃,因為那裡有很多泰國人煮的泰國菜,味道更正宗😋,而且現在西鐵線多了宋皇臺站,去九龍城更方便了😆極上燒安格斯西冷牛小排🐂上枱時大大碟,擺盤精美,牛小排肉質嫰滑不會鞋口,沾上他們調配的醬汁入口一流😋泰式炸蝦餅🦐雖然只有三塊,但又是大大碟的料理,蝦餅內蝦膏很多很彈牙,香脆有咬口泰式醃豬頸肉沙律🐖豬頸肉香口,表皮亦香脆,加上生菜不會太膩,像生菜包一樣,爽沙嗲串燒(豬牛雞)🐖🐂🐔吃泰國料理不能不試他們的串燒,串燒雖然燒至有黑焦,但仍然不擋他的風味冬蔭功湯🍵湯有椰子味,味道較偏甜,辣味略小,怕辣的你可以一試小曼谷泰國美食 (南角道)九龍城南角道9-11號地下

極上燒安格斯西冷牛小排🐂

泰式炸蝦餅🦐

泰式醃豬頸肉沙律🐖
豬頸肉香口,表皮亦香脆,加上生菜不會太膩,像生菜包一樣,爽

沙嗲串燒(豬牛雞)🐖🐂🐔

冬蔭功湯🍵
湯有椰子味,味道較偏甜,辣味略小,怕辣的你可以一試

小曼谷泰國美食 (南角道)
燒安格斯西冷牛小排
泰式炸蝦餅
泰式醃豬頸肉沙律
沙嗲串燒(豬牛雞)
冬蔭功湯
15 分鐘 (堂食)
燒安格斯西冷牛小排
泰式炸蝦餅
泰式醃豬頸肉沙律
沙嗲串燒(豬牛雞)
冬蔭功湯
  • 沙嗲串燒
  • 炸蝦餅
又黎九龍城食泰菜😍😍今次朋友推介呢間又幾好食👍🏼價錢都ok,重點要叫隻海南雞同冬陰功!好掂!。。🍴海南雞 $192全隻海南雞,分開2碟上台,超滑身得黎雞肉好爽口,掂過好多專食海南雞既鋪頭🙏🏻。🍴冬蔭功湯 $148叫左個細Size,4人份都岩岩好,原隻虎蝦兩大隻!個湯又夠辣得黎少少酸,好正宗又暖胃。。🍴泰式鮮蝦炒金邊粉 $108呢個炒得乾身,鮮蝦都好多粒,金邊粉加左啲花生粒好惹味。。🍴泰式鐵板蠔餅 $138呢個鐵板蠔餅好邪惡!但好好食!蠔仔🦪大粒,蠔餅好香蛋味,加上好脆,食落口卜卜聲。。香葉辣椒豬肉碎燴飯(配荷包蛋) $98呢個菜真係要正宗泰國餐廳先整到咁好食,又大碟又有鑊氣。。呢間泰菜都好多人,平日夜晚都要等位先食到👍🏼幾抵食唔錯。

🍴海南雞 $192

🍴冬蔭功湯 $148

🍴泰式鮮蝦炒金邊粉 $108
呢個炒得乾身,鮮蝦都好多粒,金邊粉加左啲花生粒好惹味。

🍴泰式鐵板蠔餅 $138

香葉辣椒豬肉碎燴飯(配荷包蛋) $98
呢個菜真係要正宗泰國餐廳先整到咁好食,又大碟又有鑊氣。

呢間泰菜都好多人,平日夜晚都要等位先食到👍🏼幾抵食唔錯。
九龍城不嬲有小泰國之稱,一出地鐵站就見到好方便,過條馬路就到😗地利位置超方便!里間超旺呀!6點幾都好多人咼,而且7點幾後有人等位添🤣好誇張!!泰式鮮蝦炒金邊粉 $108見到好多人介紹食pad Thai!!!今晚點都叫黎試試🤭一上菜超大碟,隻鮮蝦好大隻有3隻!酸酸甜甜,夏天啱哂👍🏼炒得好乾身,好好食!!之後見到好多枱都有嗌🤭極上燒安格斯西冷牛小排 $268我地叫咗5成熟!!超嫩喔!!入面係超粉嫩㗎!!舊舊都係好嫩👍🏼👍🏼一見到流哂口水,食落又無根無騷味,仲好juicy!佢有一個自家醬,係好重蜜糖味,超正!!!成晚最鐘意就係里碟😝超好食🤤完全估唔到係泰國餐廳食到咁好食嘅牛小排!好高質🥶👍🏼👍🏼仲有啲燒菇做配料㗎!雖然價錢唔算好平,但真係值得一試🤩椰青 $49好大個,好多汁,超清甜😚✌🏻食完泰國野辣辣地,熱氣野,飲咗好清潤!啲椰肉都食得,可以做甜品🤣

泰式鮮蝦炒金邊粉 $108
之後見到好多枱都有嗌🤭

極上燒安格斯西冷牛小排 $268

椰青 $49
  • 極上燒安格斯西冷牛小排
  • 椰青
  • 泰式炒金邊粉
2023-06-08 31 瀏覽
呢輪香港熱到泰國咁,一於就去食啲泰菜應下景🪭嚟到位於九龍城南角道嘅小曼谷,嗌啲涼涼地嘅嘢食下,醫下肚仔啦。今次就嗌咗佢嘅精選午餐,我只想講一句「大件夾抵食🍖」泰皇咖哩軟殼蟹配薄餅 $125風味豬頸肉配無骨海南雞油飯 $75泰式生蝦刺身 $128🐥海南雞好肉、無骨,淡淡嘅雞味,配埋油飯,超舒服。再搭埋豬頸肉,對於一個食肉獸嚟講,完美。跟飯再整碗靚湯清清熱,當堂就暑氣全消🪼我就再加咗杯鹹檸gur 一 gur 佢,跟餐半價$21都可接受嘅。🦀嚟得食泰菜就無理由唔整份咖哩嘆下嘅🍛,軟殼蟹爽脆,唔會成口炸粉,溝埋咖哩就係mix and match。呢個餐可以揀跟飯、麵或者薄餅,我另外嗌咗海南雞飯,所以就輕食一下揀咗薄餅。咁薄餅搭黃咖哩就唔洗講,一定好食㗎啦😂呢啲定律嚟㗎嘛。🦐真係忍唔住,午餐都要叫份生蝦嘆下,生蝦上面放一粒蒜、一粒辣椒,入口層次好好,生蝦嘅鮮,配住辣椒嘅攻,再用蒜頭嘅香提一提味,每咬一下就喺個口腔翻滾一轉,好幸福☺️同埋都係嗰句,天氣咁熱,食一碟用冰盤上嘅菜式,邊有可能唔享受。總括嚟講,食物質素無投訴,價錢宜人。好多野我哋都控制唔到,天氣我哋控制唔到。大個咗,旅行說走就走嘅勇氣不再
今次就嗌咗佢嘅精選午餐,我只想講一句「大件夾抵食🍖」

泰皇咖哩軟殼蟹配薄餅 $125
風味豬頸肉配無骨海南雞油飯 $75
泰式生蝦刺身 $128

咁薄餅搭黃咖哩就唔洗講,一定好食㗎啦😂呢啲定律嚟㗎嘛。

總括嚟講,食物質素無投訴,價錢宜人。好多野我哋都控制唔到,天氣我哋控制唔到。大個咗,旅行說走就走嘅勇氣不再。但心態我哋可以調節,換個角度,食一餐好嘅泰菜,當自己去咗轉泰國🇹🇭,好好享受一段下午嘅時光,其實都一樣可以好Chill

2023-06-08 28 瀏覽
泰國嘢一向係我至愛,即使係自己一個去食都完全唔會尷尬😌雖然係自己一個但都無阻我要食大餐既心🥰於是趁住午餐時間去叫一個大餐滿足自己🥹 。🐒泰式木瓜絲沙律(細)💰$29🐒泰式酸辣鳳爪(細)💰$29呢2款小食本身都無諗住嗌,但見到做緊午市優惠只係$29蚊就食到😍咁緊係唔可以錯過,仲要佢地既質量都照舊,只係份量細啲。🐒串燒拼盤(牛,豬,雞,雞腎,雞全翼,泰式臘腸)💰$118🐒泰式鹽燒烏頭💰$188🐒泰式原味烤簿餅(2塊)💰$34因為自己一個食唔到好多,於是嗌既主食都係細細地🍢一條魚都唔係好過份啫🤣串燒個靈魂在於佢地既沙嗲醬,濃濃既花生味另成碟串燒都昇華左🥜另外鹽燒烏頭係都係好期待佢個醬汁🌶️酸酸辣辣好開胃,其實再黎一條我都可能食得落🤭。🐒椰青💰$42

🐒泰式木瓜絲沙律(細)💰$29

🐒泰式酸辣鳳爪(細)💰$29

🐒串燒拼盤(牛,豬,雞,雞腎,雞全翼,泰式臘腸)💰$118

🐒泰式鹽燒烏頭💰$188

🐒泰式原味烤簿餅(2塊)💰$34

濃濃既花生味另成碟串燒都昇華左🥜

🐒椰青💰$42
2023-06-03 35 瀏覽
想喺香港搵返D正宗嘅泰國菜,第一時間會諗起九龍城!出哂名嘅小曼谷食左好多年,依然覺得好好味,好有去左泰國嘅感覺!今次買左D野食返屋企同家人開心下!泰式生蝦😍大大隻,配埋辣辣嘅醬汁,果然系神來之汁!有冰雪住,就算外賣都吾會影響質素👍🏻泰國菜其中一樣必點之選,一定系炒金邊粉😍我真系每次都會嗌,吾會厭🤣小曼谷都炒得幾夠鑊氣味,吾錯吾錯!本身想嗌D串燒,未諗好食咩好,就見到佢有份串燒拼盤,岩哂我呢D選擇困難症嘅人士😂百幾蚊有6串吾同款式:豬、牛、雞、雞腎、雞全翼、泰式臘腸🔥🔥

2023-06-02 31 瀏覽
呢排同朋友黎九龍城食呢間駐紮多年既老字號泰國菜 #小曼谷 ,食物夠晒正宗,又大碟!食泰菜真係黎返九龍城食唔會伏🤭.✅炒野好食有鑊氣,用正宗泰國香料好惹味又唔會有味精味✅野食大碟唔貴,仲要款式多✅海南雞叫一隻,份量超多,足足分左2碟上,雞肉又滑又嫩✅ 冬蔭功湯用原隻虎蝦做膽,有兩大隻蝦,落單時仲可以加辣/少辣✅ 泰式鐵板蠔餅又係必點!蠔餅一絲絲好脆又唔會太油,用鐵板上碟可以keep著個熱度,好香口✅串燒燒得好惹味又大串,重點個沙嗲汁,少少辣.❌九龍城啲泰國菜都有相同問題,就係鋪頭細,坐位窄同有限時❌預左要等位,超級人多..Order左既菜式:海南雞 1隻 $192冬蔭功湯(原隻虎蝦) $148泰式鮮蝦炒金邊粉 $108泰式鐵板蠔餅 $138香葉辣椒豬肉碎燴飯(配荷包蛋) $98牛串燒 $22雞串燒 $22.
✅炒野好食有鑊氣,用正宗泰國香料好惹味又唔會有味精味
✅野食大碟唔貴,仲要款式多
✅海南雞叫一隻,份量超多,足足分左2碟上,雞肉又滑又嫩

✅串燒燒得好惹味又大串,重點個沙嗲汁,少少辣

❌九龍城啲泰國菜都有相同問題,就係鋪頭細,坐位窄同有限時
❌預左要等位,超級人多
Order左既菜式:
海南雞 1隻 $192