餐廳: 小曼谷泰國美食 (教育路)
資訊:

2022-11-23 58 瀏覽
肥C9覓食記《小曼谷泰國美食》‼️肥人又出動啦‼️話說肥C9消失咗一段時間,其實係誤入歧途學人減肥🤭經過呢段時間,我已經諗得好清楚,我愛既始終係美食🤤🤤所以我宣佈暫緩減肥計劃!話說今日做嘢去開元朗,比我見到每次去九龍城都會食嘅餐廳🙈元朗呢間店一樣冇令我失望,驚喜嘅有幾樣野👇🏼👇🏼💁🏻‍♀️個濕炒河,河粉用豉油炒過又香又有鑊氣,而且牛肉係厚切兼且大大嚿,我本身以為韌,但餐廳處理得好好食落好淋☺️💁🏻‍♀️飛天通菜香辣救獲氣,鹹到剛剛好,通菜咬落好爽脆,肥C9貪心啲咁諗再大碟d就好啦😆💁🏻‍♀️鹽燒虎蝦其實師傅真係燒得好好嘅,但唔好意思我比上面啲炸魚仔吸引左哈哈😆😆因為啲魚仔揸得好脆食落好香口!💁🏻‍♀️芒果沙冰,加咗奶原來係好好飲架!沙冰都打得好柔滑,呢杯飲品真係不得了值得一讚,重點係我食完成餐飯杯野仲喺度好襟飲🤪好啦,回味住咁多先。下次再有增肥之選我再話俾大家知😋
肥C9覓食記《小曼谷泰國美食》

‼️肥人又出動啦‼️

話說今日做嘢去開元朗,比我見到每次去九龍城都會食嘅餐廳🙈

元朗呢間店一樣冇令我失望,驚喜嘅有幾樣野👇🏼👇🏼

好啦,回味住咁多先。下次再有增肥之選我再話俾大家知😋
2022-11-23 52 瀏覽
相信「小曼谷泰國美食」大家一定唔陌生,泰國菜正宗之外,性價比都好高,lunch set $50 / $60 都已經可以食到,重湯同飲品飲😯 究竟點做到🫣 唔理lu,開餐先😝..➊ 🍢 串燒拼盤 $118沙嗲串燒款式咁多真係每款都想食曬,所以叫左個串燒拼盤,有豬,牛,雞,雞腎,雞全翼同泰式臘腸各一串,乜都食到,大滿足😝 想特別提一提個泰式臘腸,味道好似食緊豬肉乾咁🤣..➋ 🥘🦀 泰皇咖喱軟殼蟹(配薄餅)$125佢有好多平價嘅lunch set,$50-60就已經食到,但出得黎食梗係要對自己好啲,所以叫左升級午餐🌟 泰皇咖喱軟殼蟹可以配飯/蒜蓉包/薄餅🥖 自己揀左薄餅,本身以為都小份量,但最後都食唔晒啲軟殼蟹同薄餅🤣 而且啲咖喱都唔辣的,個人覺得如果有少少辣會更加嘢惹味🤓..➌ 🐷🐔 豬頸肉配無骨海南雞油飯 $75又想食豬頸肉又想食海南雞可以點算,哩個餐可以做到一雞兩味😝 雞肉食落嫩滑彈牙,可以食到雞肉嘅鮮甜肉味。豬頸肉就每塊都切得好簿,好易食,而且燒得好香脆😋..➍ 🥭🍚 小曼谷原隻芒果糯米飯 $82最後甜品點少得我最愛嘅芒果糯米丫,一上到枱啲糯米飯重好暖,不過我食完主菜先食,先切開啲飯

➊ 🍢 串燒拼盤 $118
➋ 🥘🦀 泰皇咖喱軟殼蟹(配薄餅)$125
➌ 🐷🐔 豬頸肉配無骨海南雞油飯 $75
➍ 🥭🍚 小曼谷原隻芒果糯米飯 $82
最後甜品點少得我最愛嘅芒果糯米丫,一上到枱啲糯米飯重好暖,不過我食完主菜先食,先切開啲飯,佢重出曬煙😯 而且係成隻芒果咁上,絕對唔呃份量,哩個價錢做到哩個份量真係無乜地方做到👍🏻

➎ 🌴 椰青 $25
叫左set lunch都可以加$3 轉凍飲,而特飲/椰青/芒果沙冰就可以半價加購,青甜嘅椰青get🤪🤘🏻
@lamlamfoodie
今日去咗🚇元朗逛街,順道食埋晚飯,突然諗起好似好耐無食泰國菜,於是就到《小曼谷泰國美食》!黃咖喱海鮮材料有魷魚🦑、帶子、青口和蝦🦐海鮮外,重有青紅椒🫑及洋蔥🧅混合係黃咖喱裡面,每一啖都有著濃郁的咖喱及椰奶香,再配上厚薄適中的烤薄餅🫓,非常好味😋!泰式拼盤蝦餅🦐、魚餅🐟、春卷和雞棗,而個人最喜歡🥰吃的是蝦餅,炸得香口,不油膩,入口彈牙,再搭配調好的酸甜蘸料😋美味!椰皇沙冰🍹椰肉和椰水一起打成奶白色的椰皇沙冰🧊質感軟綿綿,每一啖都可以飲到冰凉甜香的味道👍。珍多冰🍹杯中果凍狀的粉條色彩繽紛,有椰漿的香味,也帶點似香蘭的調味👍食泰菜必飲!

黃咖喱海鮮

泰式拼盤

椰皇沙冰🍹

珍多冰🍹

2022-11-22 36 瀏覽
每次想食泰國菜就嚟到元朗這間「小曼谷泰國菜館」這裏菜式及套餐選擇多,又可以食到正宗泰國風味👍泰式飛天炒通菜辣辣地炒得好惹味又有鑊氣,菜的份量亦不少,顏色嫩嫩綠綠好爽口。蝦膏豬肉碎炒飯飯粒炒得粒粒分明,不會太油膩,每一啖都食到蝦膏的香味,豬肉碎同臘腸粒食落口感豐富,加埋雞蛋又香又滑。泰式炸芝士蝦丸平時蝦餅就食得多,今次就試下芝士蝦丸,一切開芝士味香濃同時做到流心效果,蝦肉亦都新鮮爽口,沾上少少甜酸醬一齊食味道更加豐富。小曼谷原隻芒果糯米飯暖暖地嘅糯米飯入口煙煙韌韌,椰香味清香,芒果啖啖肉好清甜,是一個必食的泰國甜品!
蝦膏豬肉碎炒飯
泰式炸芝士蝦丸
2022-11-20 35 瀏覽
好鍾意食泰國野 今日叫咗啲外賣返屋企食❤️豬肉碎生菜包$110好鍾意食豬肉碎生菜包!!!豬肉碎同生菜勁夾不過有時喺出街食嗰陣唔好意思叫😂驚食得太論盡 今日叫外賣就即刻叫啦佢啲生菜多數都好大塊洗得都好乾淨👍🏼😋食落好清爽豬肉碎醃得好好食用咗好多泰國香料少少辣辣地好開胃❤️ 小曼谷原隻芒果糯米飯$84佢俾咗一包椰漿可以自己倒落芒果飯度芒果好甜 完全一啲都唔會酸椰漿嘅份量夠晒多每一啖都食到滿滿嘅椰漿好滿足😋❤️蟹肉雞絲魚肚羮$120雞絲嘅份量好多好足魚肚處理得好好👍🏼完全唔會腥,反而好好食仲幾有咬口添😋唔會太鹹,餐廳提供左醋同埋椒鹽但因為我覺得都夠味所以冇再加椒鹽加咗醋之後更加正💯💯❤️ 泰式馬拉盞炒通菜$100炒得好惹味呀面頭見到有啲蝦米同埋蒜啲菜都處理得好好返到屋企都仲好好食廚師處理時間啱啱好👍🏼

好鍾意食泰國野 今日叫咗啲外賣返屋企食

每一啖都食到滿滿嘅椰漿好滿足😋

❤️蟹肉雞絲魚肚羮$120
雞絲嘅份量好多好足
魚肚處理得好好👍🏼
完全唔會腥,反而好好食
仲幾有咬口添😋

啲菜都處理得好好
返到屋企都仲好好食
廚師處理時間啱啱好👍🏼

2022-11-19 32 瀏覽
呢間其實唔洗我介紹應該都好多人食過,不過我經常去幫外賣發現無麥人堂食,等我介紹下叫大家去下先。餐廳裝修間間分店都差唔多,簡單為主,定時餐廳都有不同優惠。冬陰公辣酒煮東風螺🤤必食螺全部都勁大隻,仲要非常多,重點冬陰公汁好夠味,食唔停口,如果鍾意食海鮮一定要食👍🏻香芒蟹肉炒飯呢個主要係撈辣汁食,下次叫面可能仲夾豬頸肉炒芥蘭菜炒得爽口唔老,豬頸肉滋味,同埋份量夠多整體來講 餐廳泰國好多都好好食😋小編已經係常客,大家經過都可以食下🫣

餐廳裝修間間分店都差唔多,簡單為主,定時餐廳都有不同優惠。

冬陰公辣酒煮東風螺🤤必食

香芒蟹肉炒飯
呢個主要係撈辣汁食,下次叫面可能仲夾

豬頸肉炒芥蘭
菜炒得爽口唔老,豬頸肉滋味,同埋份量夠多

2022-11-17 34 瀏覽
幾年前黎過元朗呢間小曼谷食tea中規中矩,今次約左fd 食lunch,估吾到佢又揀返呢間,吾知系咪今次叫左吾同既野食,又覺得味道好過我幾年前食。小食拼盤 細size $168拼盤有炸蝦餅、魚餅、春卷、雞棗,細size每樣各有2件。泰皇咖哩炒海鮮 $129咖哩完全吾辣,甜甜地,海鮮有虎蝦一隻、帶子、青口同魷魚。跟餐可以揀配白飯、蒜蓉包或薄餅。我地揀左薄餅配咖哩,薄餅大大塊,夠酥脆。泰式鮮蝦炒金邊粉 $60有2大隻蝦,炒金邊粉味道淡左少少,但份量都ok。跟餐可以配指定泰式飲品,泰式奶茶同龍眼冰都吾洗加錢。

小食拼盤 細size $168
拼盤有炸蝦餅、魚餅、春卷、雞棗,細size每樣各有2件。

泰皇咖哩炒海鮮 $129
咖哩完全吾辣,甜甜地,海鮮有虎蝦一隻、帶子、青口同魷魚。

泰式鮮蝦炒金邊粉 $60
有2大隻蝦,炒金邊粉味道淡左少少,但份量都ok。

跟餐可以配指定泰式飲品,泰式奶茶同龍眼冰都吾洗加錢。

2022-11-15 37 瀏覽
泰皇咖哩法包軟殼蟹 ($163)法包外脆內鬆軟,配埋 香甜惹味嘅咖哩一齊食,索晒味超濃郁超正!! 軟殼蟹炸得香脆,但略嫌份量較少,而且比較細隻。泰式拼盤 ($112)一碟有齊蝦餅、魚餅、春卷同埋雞棗,全部即叫即炸,香脆惹味。其中最中意炸蝦餅,熱辣辣,入口彈牙,點埋泰式辣醬食真係一流。泰式鐵板蠔餅 ($116) 用鐵板呈上,熱辣辣超正!! 蛋既比例幾多,食落好香蛋味,而且啖啖都食到蠔仔,非常足料。泰式鮮蝦炒金邊粉 ($108)份量幾多,夠2-3人分食,配料有蝦肉、芽菜、香茅同埋花生碎。蝦肉幾大隻,肉質彈牙爽口,金邊粉質地幾煙un,整體口感豐富。海南雞 ($95 / 半隻)海南雞預先去左骨,食嘅時候啖啖肉好方便。食落雞皮爽脆,肉質嫩滑,一啲都唔鞋口,好有驚喜!!
泰皇咖哩法包軟殼蟹 ($163)

泰式拼盤 ($112)

泰式鐵板蠔餅 ($116)

泰式鮮蝦炒金邊粉 ($108)

海南雞 ($95 / 半隻)
2022-11-14 137 瀏覽
【元朗抵食泰國菜🇹🇭小曼谷泰國美食 】-今日同大家介紹呢間係元朗教育路嘅泰國菜🇹🇭😋小曼谷泰國美食😋🇹🇭小編之前都食過幾次😜幾抵食味道都唔錯架~-😋泰式鮮蝦炒金邊粉🦐$98Pad thai 係小編食泰國菜必嗌食物之一金邊粉酸酸甜甜好開胃😝可以自己落青檸汁大蝦好彈牙🍤金黃蛋絲配上芽菜青脆同香脆花生碎🥜口感好豐富!好味指數:🌕🌕🌕🌕🌘-😋冬蔭雞湯🌶$118分量夠曬2-3個人分享😜飲落幾順口😝味道偏酸同辣雞肉都有好多塊😗幾入口但就有啲嚡好味指數:🌕🌕🌕🌕🌘-😋泰式鹹魚炒茶蘭🥬$88本身諗住嗌飛天通菜😙但媽咪話芥蘭冬天當造😝所以就嗌咗泰式鹹魚炒芥蘭🤪芥蘭青綠色🌲食落爽脆😌同咗泰式鹹魚炒,所以好香口🥳讚~好味指數:🌕🌕🌕🌕🌘-😋串燒🍢 $22/串小編嗌咗三串😚即嗌即燒熱辣辣🔥佢嘅沙嗲醬花生味好香😌加分!✔️雞軟骨🐓幾爽脆~✔️沙嗲豬肉🐷醃得幾入味~✔️沙嗲牛肉🐮食落有啲比較韌😔好味指數:🌕🌕🌕🌕🌘-😋芒果沙冰🥭 $42沙冰綿密😜不過略嫌唔夠芒果味😣味道比較淡~好味指數:🌕🌕🌕🌖🌑-🇹🇭小曼谷泰國美食 📍元朗:元朗教育路50號兆明樓地下A號舖📍銅鑼灣:銅鑼灣謝斐道535號Tower 535地庫B02舖📍
【元朗抵食泰國菜🇹🇭小曼谷泰國美食 】

今日同大家介紹呢間係元朗教育路嘅泰國菜
🇹🇭😋小曼谷泰國美食😋🇹🇭
小編之前都食過幾次😜幾抵食味道都唔錯架~

泰式鮮蝦炒金邊粉

😋泰式鮮蝦炒金邊粉🦐$98
Pad thai 係小編食泰國菜必嗌食物之一
金邊粉酸酸甜甜好開胃😝可以自己落青檸汁
大蝦好彈牙🍤金黃蛋絲配上芽菜青脆同香脆花生碎🥜口感好豐富!

😋冬蔭雞湯🌶$118
分量夠曬2-3個人分享😜
飲落幾順口😝味道偏酸同辣
雞肉都有好多塊😗幾入口但就有啲嚡

泰式鹹魚炒茶蘭

😋泰式鹹魚炒茶蘭🥬$88
芥蘭青綠色🌲食落爽脆😌同咗泰式鹹魚炒,所以好香口🥳讚~

串燒

😋串燒🍢 $22/串
小編嗌咗三串😚即嗌即燒熱辣辣🔥佢嘅沙嗲醬花生味好香😌加分!

✔️雞軟骨🐓幾爽脆~
✔️沙嗲豬肉🐷醃得幾入味~
✔️沙嗲牛肉🐮食落有啲比較韌😔

芒果沙冰

😋芒果沙冰🥭 $42
沙冰綿密😜不過略嫌唔夠芒果味😣味道比較淡~

好味指數:🌕🌕🌕🌖🌑

串燒
芒果沙冰
冬蔭雞湯
2022-11-09 31 瀏覽
前排去完泰國旅行 而家有心旭旭想食返泰菜 今日出去元朗 即刻諗起小曼谷 決定同朋友去食呢度嘅lunch set都好抵食幾十蚊就有個飯加嘢飲 我哋就叫咗個海鮮炒飯 啲飯唔會太油 而且都好足料仲有幾隻鮮蝦,鮮魷 同埋青口添另外朋友話好想食雞就叫咗碟半隻海南雞 半隻雞都好大碟好多肉 仲有雞髀位正呀 同埋我欣賞佢個皮 唔係太肥油 擺得入口有個種油香味正呀最後我哋叫咗個 椰汁西米糕甜品可以話食泰國菜必叫 椰香好夠最鍾意嗰啲粒粒分明嘅西米露元朗平靚正泰菜果然名不虛傳

元朗平靚正泰菜果然名不虛傳
2022-10-18
2022-11-05 55 瀏覽
是日出嚟元朗做嘢,下午時間經過呢間餐廳,見到個餐牌都幾吸引喎有啲午餐只係$49-$60,有主食食有湯同埋嘢飲🧃我本身都鐘意食泰菜,呢間泰國餐廳感覺上仲唔錯,喺門外望入去,裏面有裝修,有卡位坐,好似都舒舒服服,於是走入去一試!我一個人食,叫咗個下午茶☕️套餐我叫咗蝦膏豬肉碎炒飯,一上菜,好驚喜呀!有一大隻炒蛋係炒飯面真係估唔到食物味道都唔錯呀我覺得可以再食而且價錢唔貴一家大細嚟食都唔肉赤見到隔籬枱有人叫泰皇咖喱軟殼蟹配蒜蓉包,賣相都好吸引我決定下次要同朋友嚟食,多啲人可以叫多啲嘢食試多啲!
有啲午餐只係$49-$60,有主食食有湯同埋嘢飲🧃

我一個人食,叫咗個下午茶☕️套餐

食物味道都唔錯呀
我覺得可以再食
而且價錢唔貴
一家大細嚟食都唔肉赤

見到隔籬枱有人叫泰皇咖喱軟殼蟹配蒜蓉包,賣相都好吸引
我決定下次要同朋友嚟食,多啲人可以叫多啲嘢食試多啲!

午餐
睇openrice見都抵食,又多好評book枱試吓。點知去到得幾台客,可能岩岩秋涼個個去哂食大排檔?一睇餐牌,同其他人放上openrice張memu差勁多(9月尾)。例如生菜包$88,現在$108。辣椒膏炒海鮮,現在$258。真心誇張!心理太唔平衡所以無叫好多嘢…同埋唔知點解咁細間舖仔都要用qr code落單
睇openrice見都抵食,又多好評book枱試吓。
點知去到得幾台客,可能岩岩秋涼個個去哂食大排檔?

心理太唔平衡所以無叫好多嘢…

同埋唔知點解咁細間舖仔都要用qr code落單
2022-11-04
呢間九龍城人氣泰國菜餐館嘅分店上次入元朗已經食過,今次再戰,食物keep到大件夾抵食。𖦹 風味豬頸肉 配 無骨海南雞油飯 $75海南雞肥瘦適中,豬頸肉脆口,配上香口嘅油飯,一次過滿足兩個願望。𖦹 小曼谷炒米粉 $108望落同星洲炒米有80% similarity,用上幼身爽口嘅米粉,配料豐富,有蝦、扎肉粒同埋豬頸肉粒,係加埋蟹柳有啲random。𖦹 串燒雞+豬 $29 跟餐加少少錢就有小食,今次試串燒,雞同豬各有一串。兩串嘅口感都唔錯,雞嘅肉質再嫩啲。最欣賞個沙嗲醬,入面有粗粒花生,花生味濃郁。𖦹 椰青 $49 上次喺度已經飲過,今次水準依然,清甜又解渴,食埋入面啲椰子肉easy。𖦹 泰式龍眼冰 跟餐唔洗加錢,龍眼肉清甜有口感。𖦹 泰式馬拉盞炒通菜 $98 欣賞有得揀少油少鹽,通菜爽口新鮮,非常惹味。
𖦹 風味豬頸肉 配 無骨海南雞油飯 $75
風味豬頸肉 配 無骨海南雞油飯

𖦹 小曼谷炒米粉 $108

𖦹 串燒雞+豬 $29
串燒雞+豬

𖦹 椰青 $49
椰青

𖦹 泰式龍眼冰

跟餐唔洗加錢,龍眼肉清甜有口感。

𖦹 泰式馬拉盞炒通菜 $98
泰式馬拉盞炒通菜
欣賞有得揀少油少鹽,通菜爽口新鮮,非常惹味。
2022-10-29
風味豬頸肉 配 無骨海南雞油飯
串燒雞+豬
椰青
泰式馬拉盞炒通菜
今日放假咁好天,最適宜揸車去遠啲,入左元朗行個圈,平日入元朗冇咁多人好舒服,行到咁上下攰攰地去小曼谷買外賣返屋企慢慢食🌟風味豬頸肉配無骨海南雞油飯 ($75)豬頸肉烤到好香,食落好爽口,配埋我最愛既海南雞同油飯,雞肉超嫩滑呈啫喱狀,高質😋😋😋🌟泰式鐵板蠔餅 ($130)呢個真係必試,炸得非常香口,蠔肉份量都幾多,食落唔會好漏,推介🥰🌟泰式炸蝦餅 ($140)炸蝦餅可以話係小曼谷既招牌菜之一,真係一試就愛上,炸到外表鬆脆,蝦膠彈牙夠哂香口我鐘意😋😋😋🌟泰式鹹魚炒芥蘭 ($90)揀返個菜平衡返先,芥蘭炒到剛剛好仲保持翠綠,加埋鹹魚一齊炒,鹹香十足👍🏻👍🏻🌟泰式龍眼冰 叫左杯泰式龍眼冰,龍眼肉好香甜,透心涼啊🥰🥰

🌟風味豬頸肉配無骨海南雞油飯 ($75)

🌟泰式鐵板蠔餅 ($130)

🌟泰式炸蝦餅 ($140)

🌟泰式鹹魚炒芥蘭 ($90)

🌟泰式龍眼冰
叫左杯泰式龍眼冰,龍眼肉好香甜,透心涼啊🥰🥰
2022-10-26
10 分鐘 (外賣自取)
  • 泰式鐵板蠔餅
2022-10-26 62 瀏覽
今次已經係第三次嚟幫襯啦,雖然唔係再食返之前食過嘅菜餚,但食物味道此終無讓我失望。剛坐低,友人見到侍應手上的通菜,立即話想食通菜,佢鍾意食辣,所以毫不猶豫就揀左泰式飛天炒通菜($98),通菜炒得非常惹味,真係有d辣,但係蒜蓉又非常之香、通菜好靚,無渣、脆身,雖然我唔食得辣,但係都食完一箸又一箸,食到鼻水流都要繼續食🥵。不過嗜辣朋友就話完全唔覺得辣。除左通菜,蒜蓉包都係朋友喜愛食物之一,當然又叫左一客啦,一客4件,每件大約如手掌般大,之前已經講過,好鍾意呢度嘅蒜蓉包,真係有好多粒粒蒜蓉,唔喺一般蒜蓉醬可以食到嘅香味。主菜要左泰式濕炒牛河($98),呢個真係炒得幾好味,多汁而唔鹹。牛肉都處理得好軟腍,河粉都算爽。特別之處係面層灑了不少胡椒粉。飲品點左椰汁冰,好重奶味,好啱我口味。最後嘅甜品,當然係我最愛嘅芒果糯米飯啦,每次嚟親我都一定會叫呢個,因為真係勁好食,暖笠笠嘅糯米飯,又香又軟,仲煙煙韌韌,配埋清甜嘅芒果一齊食,呢個無得輸,真係一定要叫。就算之前已經食得好飽,但一上枱就已經忍唔住,要即刻𢳂嚟食,一啖一啖完全食到停唔到口。我唔算食過好多泰菜,但呢間真係好啱我口味,應該都會繼續有第4、5

泰式蒜茸包

泰式濕炒牛肉河

飲品點左椰汁冰,好重奶味,好啱我口味。
椰汁冰 泰式龍眼冰

小曼谷原隻芒果糯米飯

我唔算食過好多泰菜,但呢間真係好啱我口味,應該都會繼續有第4、5、6……次嘅回訪。😋

2022-10-25
泰式蒜茸包